2012-08-22 320 views
星期六晚打電話去訂星期日午市的位, 從話筒得知晚市時段是非常忙碌, 因為對方每答一句便講一句:「問完味? 我地好忙!」噢~ 真是不好意思~星期日中午12時20分左右, 我們一行六人浩浩蕩蕩到達, 竟然發現沒有我們的訂枱資料 幸好店方稱有足夠枱供應, 方放下心頭大石, 呼......!!! 此時各食客陸陸續續地從升降機裏步出來, 那條小小的冷巷擠滿客人, 到12時30分左右便開始分別帶位進入鋪內坐下來, 第一時間當然是「劃食物紙」 我們劃了刺身、壽司及汽水(飲品只有罐裝汽水供應), 不過足足等了差不多半小時才有第一盆刺身送上枱, 而等待期間見到四周的客人都是在吃其他熟食, 看來我們劃食物紙的方向走錯了刺身鮮甜, 肉質緊緻後來, 再入大量熟食食物紙, 因為大家實在太肚餓了 熟食也陸續送來, 沒想過這店厨師把肉類烹調得十分有水準, 例如: 羊架不羶但有羊味, 煮到五成熟, 更幸福的是肉類是沒有鬆肉粉過辣味牛仔骨, 少辣冶味, 牛仔骨肉嫩多汁, 無「嗱」過蜜桃蝦壽司, 蟹籽亮晶晶, 份外飽滿;壽司飯酸甜軟熟。火炙壽司吃到有微微的熏香, 壽司飯搓控得不死實象拔蚌鮮甜嫩滑, 有貝類的甘香針魚味

坐下來, 第一時間當然是「劃食物紙」
我們劃了刺身壽司及汽水(飲品只有罐裝汽水供應), 不過足足等了差不多半小時才有第一盆刺身送上枱, 而等待期間見到四周的客人都是在吃其他熟食, 看來我們劃食物紙的方向走錯了
刺身鮮甜, 肉質緊緻

後來, 再入大量熟食食物紙, 因為大家實在太肚餓了
辣味牛仔骨, 少辣冶味, 牛仔骨肉嫩多汁, 無「嗱」過
蜜桃蝦壽司, 蟹籽亮晶晶, 份外飽滿;壽司飯酸甜軟熟。

火炙壽司吃到有微微的熏香, 壽司飯搓控得不死實
象拔蚌鮮甜嫩滑, 有貝類的甘香
針魚味淡, 肉質較乾
和牛份量較細, 未能吃出油潤來
帶子口感爽甜, 可惜很細粒
迷你手卷
最後, 每人一小杯香港品牌雪糕作結
Other Info. : 星期一中午收到大吉的來電:「請問是否熊太太?」「是否訂了今天的午市放題?」我當然邊聽邊O哂咀, 我答:「我有訂, 不過喺琴日午市, 我地嚟食咗啦~」
2012-08-19
$162.80 (Lunch)
  • 羊架
2012-05-20 226 views
見到廣告加食評,所以去食食物質素偏差,尤其個蟹粥,根本係一個白粥。烤雞翼,羊鞍,牛粒,全部都係乾。。。刺身算正常,甜蝦唔錯有個藍衫侍應態度好差,好彩之後個白衫,應該係經理,佢就好好多總結是:試一次好了。
2012-05-20
$190 (Dinner)
Mother's Day
Dining Offer
Credit Card Offers
  • 甜蝦
2012-05-18 208 views
服務態度超差..!!!!!8點半先完放題時間~7黬幾即刻叫催我地埋單~埋完單專登d waiter見我地唔到...想叫咩都要出去搵佢地,,,!\./有特別一個女服務員態度超差,8:00 last order 我地叫左好多野食.....到8:20 發現好多野食仲未黎....特別係刺身....其他肉o個d就上得好快....我地就話好多野未黎...個女既話無收到我地張單...趕我哋走掉晒咪無囉!問題係你話Last order叫我入單, 但"有入無出"呀!(下面都有人講過)爭論咗一陣, 佢走入厨房十秒都唔夠就出返嚟, 仍然都話無見過我地d單~佢發脾氣話咁你而家即刻寫過張羅,,,羅單o個陣仲要啤住我地~由於e個week我生日,,,之前book左個蛋糕~仲要我e個生日既人催佢地俾蛋糕我...因為佢趕我地走...咩道理黎架..!?又唔係話特別好味...價錢又貴...$220每個人~我飲埋臨尾o個幾啖cc lemon~俾o個個女職員臨尾話我:e度唔俾帶飲品出去喎...我心諗...你都趕左我走啦~仲要臨尾俾說話我聽~~好好地食生日飯, 最終食到一肚氣!我唔會再黎e度...~!!!!
服務態度超差..!!!!!
8點半先完放題時間~
7黬幾即刻叫催我地埋單~
埋完單專登d waiter見我地唔到...
想叫咩都要出去搵佢地,,,!\./

特別係刺身....其他肉o個d就上得好快....
我地就話好多野未黎...
個女既話無收到我地張單...趕我哋走
佢發脾氣話咁你而家即刻寫過張羅,,,
羅單o個陣仲要啤住我地~

由於e個week我生日,,,
之前book左個蛋糕~
仲要我e個生日既人催佢地俾蛋糕我...
因為佢趕我地走...
咩道理黎架..!?

又唔係話特別好味...
價錢又貴...$220每個人~
我飲埋臨尾o個幾啖cc lemon~
俾o個個女職員臨尾話我:e度唔俾帶飲品出去喎...
我心諗...你都趕左我走啦~仲要臨尾俾說話我聽~~
好好地食生日飯, 最終食到一肚氣!
我唔會再黎e度...~!!!!

2012-05-18
$220 (Dinner)
1K
2012-05-14 179 views
很久沒吃壽司了。今次與同事到這間日式餐廳,一看菜單給被壽司的相片所吸引位了,於是便叫了一個壽司定食。整個定食都很豐富除了壽司,還有沙津、烏冬、湯及蒸蛋,真是包羅萬有。那個蕃茄沙津更是炎炎夏日的佳品,配合麻醬,酸酸的,很醒胃。說回壽司更是開心之極,除了一般的三文魚、吞拿魚、帆立貝等之外,最開心有海膽,真的很美味。最後還有一個雪糕甜品作結。雖不是日式雪糕,但已經很滿足了。

整個定食都很豐富
除了壽司,還有沙津烏冬蒸蛋,真是包羅萬有。那個蕃茄沙津更是炎炎夏日的佳品,配合麻醬,酸酸的,很醒胃。
說回壽司更是開心之極,除了一般的三文魚吞拿魚帆立貝等之外,最開心有海膽,真的很美味。
最後還有一個雪糕甜品作結。
雖不是日式雪糕,但已經很滿足了。
2012-05-11
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
2012-03-24 120 views
今日有家人生日,所以去了中環大吉居酒屋食放題,那裏的「串燒牛柳、燒菠蘿、燒日本蕃薯」實在好味到令人難以忘記,還有「超甜蟹粥」好好味,仲有多款新鮮魚生!最後仲有個好特別嘅生日蛋糕送架!佢係用雪糕糯米糍整成,中間插住支煙花,然後店員將店內燈光較暗,當煙花點著,氣氛非常浪漫、溫馨!價錢又合理,值得再來!
2012-03-23
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
  • 蟹粥
2012-03-10 106 views
今晚有個同学生日,一行10幾人話要食日本嘢,仲係放題,心想.....正!我肉王大帝無肉不歡,不過佢地話去大吉,去過一次麻麻地?點知今次覺得佢地吾同咗,一入單3分鈡我最愛三文魚刺身就到,新鮮好味,跟住熟食一齊上,咁快,天婦羅,鐵板牛柳粒,牛仔骨,估吾到味道都ok好食.再來燒烤好大碟冇位放低,試吓個羊鞍美味,牛肉串就吾得,跟著一個雪米糍蛋高幾得意,有氣芬,抵讚
去過一次麻麻地?

再來燒烤好大碟冇位放低,試吓個羊鞍美味,牛肉串就吾得,
跟著一個雪米糍蛋高幾得意,有氣芬,抵讚
2012-03-09
Dining Offer
Others
  • 牛柳粒
  • 羊鞍
  • 牛仔骨
  • 三文魚
2012-02-24 177 views
有同事食過都話OK, 所以放假就同老公去試試, 結果係"失望而回"店舖面積細, 但就擺放咗超多坐位, 好懷疑是否符合消防安全條例? 食物質素認真麻麻: 所有肉都有雪味; 串燒和牛韌到咬唔入; 吞拿魚刺新勁多根; 焗蠔得啲汁; 服務態度超差, 當晚被安排嘅枱, 枱面得呎半x呎半咁大, 齋放杯杯碟碟都唔夠位, 結果嗰侍應用呢個理由唔出order! 2200同我講2230 Last order, 2225入單, 等到2240, 有個四妹走嚟話無嘢再出, 想趕我哋走, 同佢講 Last order 啲嘢未出, 佢就話厨房清咗單! (厨房要清單有幾難? 掉晒咪無囉!問題係你話Last order叫我入單, 但"有入無出"呀!)爭論咗一陣, 佢走入厨房十秒都唔夠就出返嚟, 改口話我order嘅嘢買哂, 之前有同事同我講過, 我話無人同我講, 佢就好唔耐煩咁話: 對唔住, 我哋真係好忙o架! 結果咩都無出過!2235同經理order一罐啤酒, 經理回覆Last order 之後咩都無o架, 不過你要可以捭一罐你!(你無講明在先, 重講到施捨我咁)好好哋食餐, 最終食到一肚氣!

好好哋食餐, 最終食到一肚氣!
2012-02-22
2012-02-24 66 views
十張單有六張單的item和我點的有出入,四件變兩件,兩件變零件,冇點又無端端放一件,還有一張單消失了,見到其他檯也反影有漏單,得到的回應都是「你再忑過張啦!」。興的地方是這不是第一天開業的餐廳,為何每天也是做著同一樣運作的餐廳可容許「慣性漏單」清況出現,令客人食到好frustrated,永遠唔知食唔食到自己order嘅食物(其實有很多日式放題也有同樣習慣)?如果唔想客人食太多,那為何不直頭不做放題?既然是放題,便不要「陰陰濕濕」地限制客人食量!希望商舖負責人好好改進。抱歉我不會再光顧了!
2012-02-12
$200 (Dinner)
2012-01-19 1309 views
very poor arrangement! very narrow space! no matter how many you order, they just serve you the portion they limited for the table.Not recommended to go!

Not recommended to go!
2012-01-18
2011-12-22 185 views
其實放題的質素多數都不好的,但因為可以任食,所以我每隔一段時間總想食放題,但最近團購都沒有什麼放題,所以迫不得已要找找吃那間,今次選了大吉,其實來之前已經沒有期望.......但看到openrice見到有芝士年糕,於是隨便吃一餐吧,想不到...沒有期望也會失望...竟然沒有芝士年糕....真係太傷心了!!!!這個牛粒不錯,不會韌,算好味羊架ok,下面那個牛超韌,咬不到刺身算可以接受,普通新鮮,最好就是黃金尤魚,甜假唔得,有點發痗,吞拿魚超難食每枱會有一碟刺身,蛋其實幾好味,不過因為係平野,所以好少會order鰻魚芝士卷,都可以接受壽司難食....上面那塊肉難食,個帶子似係風乾帶子~唔明點解要放這麼多的salad醬,唔好味天婦羅好味,烤虎蝦十分新鮮,而炸蠔也炸得十分好,入口即溶~都係三文魚最正常,黃金尤魚最好味是晚最好味的是燒pineapple,非常甜~~~而粟米也好好味,不過應該很難整得難吃吧!總結,頗惡劣,以後不會再來,而且店舖很細,坐得非常迫,服務態度算係不錯的~~~其實我都知道不會好味,只是想滿足一下任叫任食的慾望,沒有想過如此惡劣~~真的不知道到底那間放題是可以接受的!
這個牛粒不錯,不會韌,算好味
羊架ok,下面那個牛超韌,咬不到
鰻魚芝士卷,都可以接受
壽司難食....上面那塊肉難食,個帶子似係風乾帶子~
唔明點解要放這麼多的salad醬,唔好味
天婦羅好味,烤虎蝦十分新鮮,而炸蠔也炸得十分好,入口即溶~
都係三文魚最正常,黃金尤魚最好味
是晚最好味的是燒pineapple,非常甜~~~
而粟米也好好味,不過應該很難整得難吃吧!

真的不知道到底那間放題是可以接受的!

$176 (Dinner)
2011-11-18 52 views
一直幫襯開大吉都覺得佢幾好,亦都成日介紹朋友黎食,但佢地今日所做既一切真令人失望。晏晝個陣,我打電話去book左張4人枱,個職員無提到無位仲留左我個手提電話號碼。於是我同幾位朋友晚上很準時去到大吉,門口個職員二話不說開左張二人枱放係lift門口,跟著叫我地坐係度(請問2 人枱點坐4個人啊,仲要係lift 門口,d人係咁出出入入)。跟住我同佢講我book左枱,佢連check都唔check就話"入邊full晒,得哩度",連一句道歉既說話都唔講,對我地愛理不理咁,好似表現到你地鐘意就坐啦。咁我book枱究竟為左咩呢?
2011-11-17
2011-10-27 45 views
今日老細又發癲, 做到個個火都嚟埋!! 放工一於食餐勁, 一洩心頭之憤!!又係打開openrice睇吓食咩好, 就食放題喇!! 雖然食評好壞參半, 但全部好評果啲咪仲驚, 點知係咪老作架諗住搵間近近哋, 一餐半餐冇所謂喇 點知有驚喜喎, 啲同事試過後,覺得食物大致上ok,價錢又唔貴, 可以番叮先食放題首選 刺身, 有赤貝,甜蝦,希靈魚,角螺,三文魚,吞拿魚同章紅魚,質素大致上新鮮! 坐低無耐仲有盤特別刺身, waitress姐姐話係送架,仲會常常變喎, 一睇buffet 紙入面真係無架!!熟食有 - 燒蠔, 上面啲沙律汁夠開胃, 正!!羊胺好味又唔SO, 迷你蕃薯, 的的骰骰, 又甜又可愛 仲有, 仲有, 個蟹粥鮮味到同澳門誠昌有得揮呢咁啱佢咃十週年紀念,仲有sake任飲, SO呀!! 飲飽食醉返到屋企, 諗諗吓都應該比個"贊"佢, 就同大家分享吓啦!!
今日老細又發癲, 做到個個火都嚟埋
!! 放工一於食餐勁, 一洩心頭之憤!!

諗住搵間近近哋, 一餐半餐冇所謂喇

先食放題首選

仲有, 仲有, 個蟹粥鮮味到同澳門誠昌有得揮呢

2011-10-26
Anniversary
  • 焗蠔
  • 蟹粥
2011-10-27 41 views
今次同朋友去食呢間放題,以前黎過1次,不過今次轉左裝潢.好重日本feel, 而且臨近Halloween,佢地都有好多Halloween既裝飾,幾得意今次黎食左好多野, 因為好肚餓黎到首先食左佢送既特別刺身拼盤,d刺身好好食, d蝦好鮮甜, 三文魚好好食 竟然有螺食 我見其他放題無我地嗌左清酒任飲, 叫左熟食食,d蜆有沙 炸蠔個皮有d厚,焗蠔ok既,不過太多醬個牛油粒粟米好甜,d串燒唔錯,個fd勁食蕃薯,我都覺得ok ge我最鐘意食火炙三文魚, taste good Yeah!鰻魚芝士卷個FD鐘意食多d, 我怕撐飽我個胃xd食左勁多野,搞到個枱面好污糟。d野出得幾快,唔錯。臨走仲有雪米滋 good, 最衰一人一粒啊。好想食多粒下次一定要再同d fds黎過食先
今次同朋友去食呢間放題,
以前黎過1次,不過今次轉左裝潢.
好重日本feel, 而且臨近Halloween,
佢地都有好多Halloween既裝飾,幾得意

今次黎食左好多野, 因為好肚餓
黎到首先食左佢送既特別刺身拼盤,
d刺身好好食, d蝦好鮮甜, 三文魚好好食 竟然有螺食
我見其他放題
好好食
我地嗌左清酒任飲, 叫左熟食食,
d蜆有沙
炸蠔個皮有d厚,焗蠔ok既,不過太多醬
我最鐘意食火炙三文魚, taste good Yeah!
鰻魚芝士卷個FD鐘意食多d, 我怕撐飽我個胃xd
食左勁多野,搞到個枱面好污糟。
勁污糟tim :$
d野出得幾快,唔錯。
臨走仲有雪米滋
good,
最衰一人一粒啊。好想食多粒

下次一定要再同d fds黎過食先
2011-10-25
好好食
勁污糟tim :$
2011-10-21 598 views
尋晚朋友生日, 壽星仔話想食放題喎, 可以嘻嘻哈哈食餐勁。經幾個fd推介下, 終於去咗中環嘅大吉, 起初諗住放題啫,咪間間差唔多! 訂咗位去到仲要排隊,,,,幾冇引!!!!哈!點知又真係排得有道理喎, d waiter 有禮貌之餘, 刺身又夠新鮮, 三文魚﹑吞拿, 章紅魚﹑甜虾,,,,wow!!!!食放題最緊要嘅,,,,當然係款多啦,,,,鮮虾沙律﹑鐵板雪花牛柳粒﹑蒜茸炒青口﹑唔錯,,,,燒海虾﹑帆立貝﹑羊胺﹑廣島蠔 "正" 另外, 特色壽司有火焰牛肉壽司﹑火焰海鰻壽司,,,,仲要係出菜出得快!食得開心, 兩小時冇欺場,值得推介, thanks my dear friend~~
,,,,幾冇引!!!!哈!點知又真係排得有道理喎
蟹粥
賬單
燒物,清酒&熟食
刺身
2011-10-20
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
蟹粥
賬單
燒物,清酒&熟食
刺身
2011-10-17 125 views
今日同友人去大吉,認真受氣!坐位巳經夠迫坐正最後位waiter 成曰取飲品撞到我位不下數十次!!!,同埋明明無叫過食物又擺低,之前話我地無mark 枱號食物話取消咗,等我地在mark 送來份量又duplicate 咗!!三個人又點食到 六個人既野呀!! 我地退番多比他們,當時有個40幾歲帶眼鏡扎起長頭髮嘅女人侍應,就好無禮貌同我地講你地叫咗嘢又唔食,之後你地無得在order 相同既野食!跟著好大聲同其它侍應講唔好比我地在order 同類食物!人地唔誤會我地都幾難啦!本來友人想同他們理論,但我覺得告訴其他人留意重好過。 壽司飯有陣怪味,所以之後都無食,粟米無乜特別,又唔知點解叫咗一個又來咗二個,串燒一般無特式!刺身都算大件算唯一可取。焗蠔有沙真係難以想像!!氣水任飲不過你都唔會飲得多除咗我講過女侍應,真它侍應都算有禮,我想話每一個客要求都唔同,真係有客投訴d 食物有怪味你是否應去找原因而唔係同個客講其它客都無話,是否你問題呢?唔探討問題都唔會有進步空間。1:收費貴,食物一般無特色2: 地方細,話有2個鐘頭變咗1個半鐘食3:好多明明無order 食物送錯枱貼錢買難受,繼續去嘅朋友祝你好運
今日同友人去大吉,認真受氣
!本來友人想同他們理論,但我覺得告訴其他人留意重好過。

真係難以想像!!氣水任飲不過你都唔會飲得多

1:收費貴,食物一般無特色
2: 地方細,話有2個鐘頭變咗1個半鐘食
3:好多明明無order 食物送錯枱

貼錢買難受,繼續去嘅朋友祝你好運!包你一肚火出門口
2011-10-14
$200 (Dinner)