2019-10-19 60 views
假日來到觀塘廣場買無線Keyboard n mouse,買完與友人來到丼瀛食飯。地點方便,離地鐵站不消10分鐘。咦,見到面包超人歡迎我地。入到餐廳,感覺環境挺舒服,花心思設計,和風style.餐廳另外有兩房,一間浪漫feel,,適合大夥兒訂場慶生日。一間小點,家庭聚餐好選擇。我顧住欣賞環境,友人點了帶子壽司🍣,帆立具壽司,北寄貝壽司,牛肉壽喜網,芝麻雞翼(2隻)金菇牛肉卷和雜錦天賦羅。帆立具壽司和北寄貝壽司和帶子很新鮮美味。賣相也吸引。雞翼到,芝麻好香,表層煎炸得很好,唔油膩,一咬,裡面的肉很嫩滑且入味,🈶水準!金菇牛肉卷包得很好不易散,醬汁配牛肉配搭吃很更滋味,另外雜錦天賦羅也炸得不錯。蝦肉嫩滑。最後吃熱烘烘的牛肉壽喜網感到好滿足。水晶粉絲滑,食材豐富。假日開心莫過於找到舒適餐廳品嘗美食。
地點方便,離地鐵站不消10分鐘。

咦,見到面包超人歡迎我地。
入到餐廳,感覺環境挺舒服,花心思設計,和風style.

帆立具壽司和北寄貝壽司和帶子很新鮮美味。賣相也吸引。

金菇牛肉卷包得很好不易散,醬汁配牛肉配搭吃很更滋味
,另外雜錦天賦羅也炸得不錯。蝦肉嫩滑。

最後吃熱烘烘的牛肉壽喜網感到好滿足。水晶粉絲滑,食材豐富。

假日開心莫過於找到舒適餐廳品嘗美食。

2019-10-17 40 views
今日去左觀塘一間工廈餐廳食飯。之前女朋友成日帶我黎食。因為環境充滿日式風味,而且食物定位唔高,好抵食好舒服。我一個人收工黎食個晚餐,我叫左丼瀛精選丼飯。其實丼飯類別選擇好多,我叫左咩都有啲既丼飯。三文魚好肥美,厚切好甘香魚香,入口魚油高,夠哂滿足。牡丹蝦爽甜好鮮嫩,蝦頭充滿蝦膏香,甘香無腥味。海膽鮮嫩,刺身質素高水準!飯粒帶有醋香。超愛新鮮魚生飯。我再叫一串串燒。一口豚肉串,豚香滿滿,入口唔鞋口。
2019-10-17 50 views
呢度客人都幾多午餐就肯定要排隊晚上大概七點都已經有七成入座有啲魚只有晚上先至可以食原條嘅時令魚都有選擇都算多不過晚餐比較貴午餐真係抵食好多不過夜晚嘅丼分量就多啲你見佢源源不絕淨係食個 魚生都好似飽咗咁樣啦加多幾廿蚊食 個靚啲嘅海膽都抵真係非常肥美juicy爆汁感覺非常幸福而且晚餐花臣比較多你睇下佢個海膽蟹肉杯就知因為唔會趕人走三五知己吹下水又有精美飲品畀你揀都有唔少酒類選擇都返食幾次service very good
呢度客人都幾多
都有唔少酒類選擇
都返食幾次
service very good
2019-10-16 35 views
今日放工收早,食完lunch又唔夠飽,放工即刻走去食個tea。上網見到有間工廈餐廳,主打日式料理,好想去食日本野。我即刻坐車去食飯啦!餐廳充滿日式風味,我叫左小小野食過下口癮。我叫左碎吞拿魚蓉海膽壽司。大大卷好霸氣,飯粒有小小醋香。濕潤飯粒,吞拿魚蓉魚香重,魚味突出新鮮甘香,魚肉份量好多。海膽好鮮甜,鮮甜度高,入口甘甜滿足。我叫左木魚花炸豆腐,豆腐內嫩滑溜,外層卜卜脆。炸軟殼蟹見到隔離有人叫。我又想食!超脆唔油膩。
2019-10-15 45 views
喜歡四處尋找美食的我今次到了工業大廈看到這間日本菜餐廳的宣傳單張,所以和朋友二人上去試一試。裝修環境10分地道,點了流心芝士漢堡、加州卷、忌廉芝士鰻魚卷、金菇肥牛卷、一口豚肉、明太子醬燒玉子、椒鹽雞腎和海之幸丼流心芝士漢堡中間夾着芝士加起來不但沒有油膩的感覺反而很滿足加州卷和忌廉芝士鰻魚卷份量很多很大件,一口絕對不能吃掉整個鰻魚卷!本來我是不吃內臟的但朋友叫了雞腎串燒唯有試一試,口感脆脆的不錯不錯海之幸丼有赤蝦,三文魚、吞拿魚、三文魚子等,10分足料
流心芝士漢堡中間夾着芝士加起來不但沒有油膩的感覺反而很滿足
海之幸丼有赤蝦,三文魚、吞拿魚、三文魚子等,10分足料

2019-10-14 46 views
第二次黎了,上次主力刺身,今次就試下卷物先。天龍卷壽司飯包住蝦天婦羅,蝦都大隻,表面放左火炙三文魚及三文魚籽,加左少少千島醬。層次豐富,係招牌黎。三文魚及三文魚腩刺身刺身頗新鮮,仲要係厚切,很肥味油份充足。碎蔥吞拿魚腩海膽卷碎吞拿魚腩新鮮,配上海膽帶出鮮甜,壽司飯卷著青瓜。碎三文魚松葉蟹肉卷碎三文魚都不錯,有蟹子提升口感,亦都係壽司飯卷著青瓜。金菇牛肉卷不會一夾就散,份量剛剛好,一口一個,配上燒汁,但如果牛肉再肥一d就會緊加好。雞肉味噌茄子燒外貌普通,但估唔到好食,味噌碎雞肉配煮得軟淋既茄子,味道十分突出,但比較重口味,有d鹹。
第二次黎了,上次主力刺身,今次就試下卷物先。

天龍卷

三文魚及三文魚腩刺身
刺身頗新鮮,仲要係厚切,很肥味油份充足。

碎蔥吞拿魚腩海膽卷
碎吞拿魚腩新鮮,配上海膽帶出鮮甜,壽司飯卷著青瓜。

碎三文魚松葉蟹肉卷
碎三文魚都不錯,有蟹子提升口感,亦都係壽司飯卷著青瓜。

金菇牛肉卷

雞肉味噌茄子燒
2019-10-14 42 views
聽朋友介紹觀塘有個壽司店既壽司好有特色,所以就聽了他的意見啦叫左個名好有型既十二風味和2個小食🔹丼瀛十二風味 $368好精緻呀!用左12個杯仔🥃有4款係刺身,隻蝦好鮮甜。赤貝好爽口呀!另外個8款係壽司來的下面係有飯喔!刺身既份量都好足夠海膽好新鮮呀~~🔹流心芝士漢堡排 $48將漢堡扒一切開半,神奇既畫面就出黎啦😍漢堡排入面既芝士慢慢地流出來🤤再淋上燒汁,肉質多汁又嫩呢~🔹忌廉蟹肉薯餅 $36趁熱既時候咬一口入面既忌廉好濃,而且係溶的狀態💛但忌廉好似有點點掩蓋左蟹肉

叫左個名好有型既十二風味和2個小食

🔹丼瀛十二風味 $368
好精緻呀!用左12個杯仔🥃

有4款係刺身,隻蝦好鮮甜。赤貝好爽口呀!
另外個8款係壽司來的下面係有飯喔!刺身既份量都好足夠
海膽好新鮮呀~~

🔹流心芝士漢堡排 $48
將漢堡扒一切開半,神奇既畫面就出黎啦😍
漢堡排入面既芝士慢慢地流出來🤤再淋上燒汁,肉質多汁又嫩呢~

🔹忌廉蟹肉薯餅 $36

2019-10-13 38 views
餐廳位於工廈裏面,裝修設計有點似日式居酒屋,有一開放式壽司吧,而座位亦都闊落,平民嘅日本餐廳感覺。Lunch時間經過,一於試下。另外亦都可以留意下店內嘅牆身,貼住好多店長嘅推薦菜式,可以揀來一齊share嚟食亦可。由於係lunch,所以係配有沙律、味噌湯同餐飲。味噌湯裏係有滑豆腐同海帶,暖暖地,加上沙律,幾開胃。當然,仲有大大杯嘅凍檸茶。海之幸丼上枱時賣相唔錯,海鮮刺身同飯嘅份量比例啱啱好,刺身包括三文魚、赤身、油甘魚、 赤蝦、蟹肉同三文魚籽。刺身片算厚切, 食落都新鮮。而飯係落左少少醋,配合刺身一齊食,正!咖喱流心芝士漢堡扒便當漢堡扒煎得好香脆而且鎖住肉汁,咬落內裡仲有流心芝士,仲有薯仔,加上咖喱汁,味道又有另外一番風味。另配有珍珠飯同煎餃子,餃子雖然唔係好大隻,但煎得好香口,餡料豐富,幾好味。唔錯嘅日式午餐選擇。

海之幸丼

咖喱流心芝士漢堡扒便當

唔錯嘅日式午餐選擇。
2019-10-13 90 views
星期六行完街諗求其食間平平地日本野,一上到去果時就無乜人嘅,叫左幾樣野食,野食就好麻麻,唔係好食,但又未至於好難食。我地仲有叫左兩件厚燒鰻魚壽司,超耐都未黎,其他野食都已經黎齊仲要食晒好耐,叫左個女侍應幫手跟下,都仲係好耐都唔黎,連隔離枱遲過我地勁多先到嘅都已經食緊鰻魚,再搵過第2個人追,最後終於黎左鰻魚壽司,一食,勁想吐出黎,d鰻魚肉凍到冰咁,好似未溶晒雪果d咁,仲有一陣味。浪費左我咁多時間等嘅鰻魚壽司,難食到咁,元氣都好食過佢10倍,真係唔會再黎。
2019-10-12
$200 (Dinner)
2019-10-13 3712 views
今日星期六有啲公事要去一去觀塘,所以一早就約好寶寶一齊喺觀塘呢邊食lunch❗️觀塘呢區真係好多選擇🥳超羨慕喺觀塘區返工嘅人成日有得食好嘢🥴.OpenRice一下,發現左呢一間超人氣嘅日式丼飯店🤩 地點幾近APM,食完野仲可以喺附近嘅工廈或者商場周圍行吓消化下,今日lunch就黎呢度食啦❣️我哋嗌咗兩個午市套餐,一個丼飯一個熟食。A-U爆丼系列套餐會配埋沙律、味噌湯及餐飲。而R1-R5套餐就會配沙律、卷物/小食及餐飲。味增湯好大陣清酒味,好似清酒煮蜆湯混合左傳統麵豉湯咁😯 幾特別,唔錯🤓沙律涼涼地,好新鮮👍🏻F 松葉蟹肉甲羅燒蟹膏爆丼 $118成個飯有:甲羅燒、蟹肉、蟹籽、松葉蟹腳2隻,另外仲有隻生鵪鶉蛋~簡單啲來講即係松葉蟹全體🙈蟹膏鹹鹹地,溝埋啲新鮮蟹肉,用嚟送飯一流🤤 將隻鵪鶉蛋溝埋啲蟹膏,入口更軟滑,仲冇咁漏添💕蟹腳處理得唔錯,唔使客人自己整餐死先食到😆👍🏻 淡淡鮮甜蝦肉好滿足😋蒜香雞扒飯 $68熱辣辣♨️嘅即制脆皮雞排😍 雞肉軟嫩,配埋鹹鹹甜甜嘅照燒汁,口感豐富又惹味😋 不錯👏🏻後尾食完唔係太夠喉,仲係叫多咗個一口芝士小食,$12 咋,超抵!新鮮即炸❣️ 外脆內軟❗️芝士味香濃🥰.下次
觀塘呢區真係好多選擇🥳
超羨慕喺觀塘區返工嘅人成日有得食好嘢🥴

我哋嗌咗兩個午市套餐,一個丼飯一個熟食。
A-U爆丼系列套餐會配埋沙律、味噌湯及餐飲。
而R1-R5套餐就會配沙律、卷物/小食及餐飲。

沙律涼涼地,好新鮮👍🏻

F 松葉蟹肉甲羅燒蟹膏爆丼 $118
松葉蟹肉甲羅燒蟹膏爆丼

簡單啲來講即係松葉蟹全體🙈
蟹腳處理得唔錯,唔使客人自己整餐死先食到😆👍🏻
淡淡鮮甜蝦肉好滿足😋

蒜香雞扒飯 $68
蒜香雞扒飯

熱辣辣♨️嘅即制脆皮雞排😍 雞肉軟嫩,
配埋鹹鹹甜甜嘅照燒汁,
口感豐富又惹味😋
不錯👏🏻

一口芝士

新鮮即炸❣️ 外脆內軟❗️芝士味香濃🥰
下次嚟再試吓d 魚生先❣️
2019-10-12
$99 (Lunch)
松葉蟹肉甲羅燒蟹膏爆丼
蒜香雞扒飯
一口芝士
2019-10-08 76 views
放左工同左friend去觀塘開源波鞋outlet睇波鞋,波鞋就唔係好揀得啱,但晚餐總要解決, 而且觀塘多選擇唔一定要去大商場食,就開「openrice 」睇吓附近有咩好食,見到 丼瀛 的食評唔錯,就行左過黎呢邊喇~餐廳在官塘工廈入面, 樓底唔算好高,而 入面都坐得幾多人 。餐廳有一個廂房, 可以包起佢嚟開party都得。 海之幸丼 似乎係呢間餐廳嘅名物,差唔多枱枱都會叫, 叫完之後都發覺幾大陣仗,皆因刺身種類繁多 ,三文魚、 吞拿魚 、油甘魚、 牡丹蝦蝦、三文魚籽同 蟹肉,刺身片都算厚切, 咬落去都幾滿足。 而且以好睇佢細細碗,其實飯的份量都幾多ga! 時令魚甜蝦海膽卷 在甜蝦上 加上吞拿魚整成的魚肉碎, 再在 吞拿魚 甜蝦上 放上海膽, 好一道創作料理, 海膽新鮮, 加上吞拿魚和甜蝦的鮮味, 滋味無窮。 芒果三文魚米紙卷 創作有點像越南米紙卷 ,米紙卷煙韌味淡,配上鮮甜的芒果、 新鮮的青瓜絲和 沙律菜 ,與及三文魚的甘美, 一啖咬落去味道和口感都十分不錯。 炸紫薯薯餅 外皮炸得卜卜脆而不會感覺油,內裡紫薯滑嫰軟綿,好食。 流心芝士漢堡扒 咬落肉汁 勁豐富 , 加

海之幸丼

而且以好睇佢細細碗,其實飯的份量都幾多ga!

時令魚甜蝦海膽卷

芒果三文魚米紙卷

炸紫薯薯餅

外皮炸得卜卜脆而不會感覺油,內裡紫薯滑嫰軟綿,好食。

流心芝士漢堡扒

咬落肉汁 勁豐富 , 加上流心芝士, 一口咬落去感覺勁幸福。

炸芝麻雞翼

表面炸得 金黃色而來裏勁juicy ,唔錯!
2019-10-07 61 views
一個小小的日本料理食店淨係lunch 都有好多選擇,不過我都係終於自己對魚生飯既情有獨鍾,而且個combination 全部都係我喜歡既魚生喺晒同一碗飯度 (有海膽,帶子,三文魚,etc)。環境來說,甚至是只有一個靚位,有點兒和風既girly 既牆畫都已經可以打卡影相。好想下次同老公來,仲要點食果個shots 杯既壽司!!

• 丼瀛特選爆丼
2019-10-04 52 views
平時多數係地舖搵野食。但觀塘區現在好多時大家都要留意大廈的樓層。因為好多餐廳美食都要上樓。收工後就諗住食過「快飯」就趕回九龍灣返學。見到一間日本菜餐廳。行過睇左餐牌都不錯。於是膽大大行入去。餐廳雖不大。但裝飾好特式及闊敞。海膽什錦刺身飯。海膽新鮮美味。入口溫軟。𩶘魚刺身更為之爽口。刺身撈埋日本飯更添姿添彩。帶子壽司。是本人十分愛的一款壽司🍣。帶子新鮮美味。入口彈牙。充斥住海水味。吉列生蠔。廚師炸得好有水準。蠔身沒有多餘的油份。蠔身的粉底亦不會太多。令到入口沒有油益口感。現口感好有咬感之餘蠔味充沛住成個口腔。

2019-09-27
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$120 (Dinner)
2019-10-01 84 views
觀塘呢幾年多咗好多新餐廳,多咗好多好嘢食,以前剩係得APM有選擇,依家附近好多工商大廈都有好多唔錯嘅餐廳,今日嚟到一間日本餐廳,主打係刺身飯,一入到黎已經見到有個壽司刺身吧,另外亦都分咗室外同室內嘅位置。我哋叫咗三個嘢食💙⭐️藍鯨吞拿魚海膽爆丼$268-有3片新鮮吞拿魚+超爆多吞拿魚蓉+3件海膽,真心新鮮加勁爆多料,除咗刺身新鮮之外,仲有個飯底都好好食👍🏻⭐️蒲燒鰻魚便當$88-有大約半件鰻魚,正路嘅鰻魚汁燒,仲配埋三隻餃子,同埋今餐有飲品+ 麵豉湯送。⭐️鍋燒烏冬$78-烏冬有冬菇,炸雞x2,炸蝦,好多菜同海帶,烏冬係粗身烏冬,可能唔係手打,但煮得岩岩好,唔會太淋。

⭐️藍鯨吞拿魚海膽爆丼$268

⭐️蒲燒鰻魚便當$88

⭐️鍋燒烏冬$78
2019-10-01 72 views
今晚同好耐無見嘅朋友食飯,就揀左間日本餐廳試一試。餐廳係工廈入面,整體質素都唔錯。我同朋友一人叫一份主食,再一齊share一份刺身,都十分夠食。我叫左牛肉壽喜鍋,十分足料而且個湯底好濃郁。裡面除左牛肉同蔬菜之外,仲有啲扁扁地既薯粉,吸哂啲湯汁真係好正!而朋友叫左個松葉蟹肉甲羅燒蟹膏爆丼(個名真係好長😂)。呢個丼除左有蟹肉蟹柳蟹籽同蟹膏之外,仲有隻鵪鶉蛋撈埋一齊黎食。刺身方面我地叫左特選六色刺身盛,由於其中一樣無哂,廚房就換左做海膽比我地。帶子好大粒好鮮甜,而且啲海膽唔會好腥,好creamy👍🏻最後食埋送既甜品,好滿足!

最後食埋送既甜品,好滿足!