2022-09-13 24 views
👍🏻 串燒今日嚟個串燒大晒冷 肉類、蔬菜都要試🥰店員捧住串燒 未行到時 香氣已經飄到🔥燒既香氣令我同朋友口水直流 難得地豬、牛、羊都處理得好好!熟度剛好 調味中黑胡椒微辛辣感特別突出💕推介既有✅ 豚肉車厘茄✅ 牛舌✅ 大蔥黑豚肉✅ 燒羊肋串✅ 日本蕃薯特別鍾意豚肉車厘茄同大蔥黑豚肉既配搭 蔬菜完美吸收豚肉既味道 但同時又能給人清新感覺 正😇👍🏻 甲羅燒松葉蟹肉丼二話不說 我就挖左一大啖蟹膏試下🦀味道超濃郁 甘香甘香係口大徘徊左好耐 送飯真係好正🍚仲有大量蟹肉 蟹籽 增加左口感👍🏻 牛油果軟殼蟹卷卷物界中我最愛既配搭😂😂牛油果熟度剛好🥑起到creamy作用 下面既軟殼蟹係啱啱炸起 香脆而且有膏☺️入面仲有啲青瓜絲 飯量適中 幾好味!注意事項⚠️- 餐廳有落場時間 想去既朋友可以先打電話查詢一下📞
👍🏻 串燒

👍🏻 甲羅燒松葉蟹肉丼

👍🏻 牛油果軟殼蟹卷

注意事項⚠️
- 餐廳有落場時間 想去既朋友可以先打電話查詢一下📞
🍣丼瀛特選丼 $188整體質素average~賣相幾靚仔既,有唔同刺身款式😌三文魚腩油脂豐富🤤海膽都鮮甜🥰但係蝦無鮮味,劍魚腩融雪做得唔太好🥹🌸花之戀 $52有兩片勁勁勁厚切三文魚,品質明顯無上面丼飯既咁靚🥹🥟雞皮餃子 $48呢個推薦!香脆既雞皮,加埋入面既肉餡,好match👍🏻🦪焗蠔 $38唔好嗌🤢雖然寫係焗蠔,但係隻蠔係生既,上面既芝士隻味同蠔又完全唔夾,非常奇怪😵隻蠔係新鮮既,無腥味,可能直接變生蠔或者焗熟d會更好😂🧀一口炸芝士 $48芝士控要食😗炸到外脆內軟,一咬落去d芝士會爆出黎☺️攤到最後食都唔會油lum lum🫕🌯香芒三文魚米紙卷 $68份量足夠,有四大舊💁🏼‍♀️但係捲得唔係好實,一夾就散🥲🥢枝豆 $30影漏左🙇🏼‍♀️大份到嚇親,完全係食枝豆食飽既節奏😂味道幾好,咸咸地咁,一粒接一粒😙奇怪既位係佢係熱既😂整日黎講,食物質素一般🤔無網上講到咁出色,但唔係伏既…去之前都有係OpenRice睇過下評論,有d相望落刺身好靚,可能係今次入貨既問題,有少少失望🤏🏻如果加強品質監控應該會更好!
🍣丼瀛特選丼 $188

🌸花之戀 $52
有兩片勁勁勁厚切三文魚,品質明顯無上面丼飯既咁靚🥹

🥟雞皮餃子 $48
呢個推薦!香脆既雞皮,加埋入面既肉餡,好match👍🏻

🦪焗蠔 $38

🧀一口炸芝士 $48

🌯香芒三文魚米紙卷 $68
份量足夠,有四大舊💁🏼‍♀️但係捲得唔係好實,一夾就散🥲

🥢枝豆 $30

再次幫襯呢間係觀塘嘅日本菜,相當抵食~店內座位舒適,霓虹燈裝飾好搶眼~明太子雞翼 兩隻 $46呢間嘅炸物好好食,上菜時熱辣辣,一咬落去裏面嘅明太子醬爆哂出黎,惹味~南瓜味薯餅 $32炸物完全冇油益味,裏面滿滿嘅南瓜蓉,外脆內軟~南瓜天婦羅 3件 $38新鮮炸起嘅南瓜天婦羅,表面嘅粉唔會太厚,食材新鮮,唔錯~牛油焗金菇 $48好好味~金菇焗得啱啱好,感覺好似去左bbq咁,加埋五味粉撈埋一齊,惹味~丼瀛特上築地壽司杯 $268呢度最特色嘅食物~將壽司放入杯入面,賣相100分~而食材都相當新鮮,絕不欺場~有牡丹蝦、新鮮帶子、蟹膏蟹肉、三文魚~個人最鍾意係牡丹蝦,識落好有蝦味,大大隻好爽身~碎蔥吞拿魚蓉海膽卷 $78壽司杯太出色,忍唔住再追加左呢個小卷~小小嘅小卷上面有好多吞拿魚蓉同新鮮嘅海膽,用量真係好有誠意~總括而言,高質日本菜,會再幫襯~
再次幫襯呢間係觀塘嘅日本菜,相當抵食~

店內座位舒適,霓虹燈裝飾好搶眼~

明太子雞翼 兩隻 $46

南瓜味薯餅 $32
炸物完全冇油益味,裏面滿滿嘅南瓜蓉,外脆內軟~

南瓜天婦羅 3件 $38
新鮮炸起嘅南瓜天婦羅,表面嘅粉唔會太厚,食材新鮮,唔錯~

牛油焗金菇 $48

丼瀛特上築地壽司杯 $268

碎蔥吞拿魚蓉海膽卷 $78
總括而言,高質日本菜,會再幫襯~
2022-09-05
$200 (Dinner)
2022-09-10 19 views
丼瀛 (觀塘).▪️雞皮餃子▪️.呢個又幾好食,香口,入面好似平時啲餃子咁有肉餡,不過個皮就有少少咬口.▪️香桃蟹籽沙律 ▪️.蟹子沙律簡直係一樣簡單但係又好食嘅前菜,夏天咁熱就係要食啲凍冰冰嘅!.▪️ 丼瀛十二道風味▪️.俾佢精緻嘅賣相吸引,其實佢有少少似壽司不過變咗杯裝上,分別有海膽,芥辣八爪魚,磯燒鮑魚,帶子等!.📌 丼瀛 (觀塘)觀塘駿業街56號中海日升中心1樓B號舖.環境:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️.
丼瀛 (觀塘)

▪️雞皮餃子▪️

▪️香桃蟹籽沙律 ▪️

▪️ 丼瀛十二道風味▪️
📌 丼瀛 (觀塘)
觀塘駿業街56號中海日升中心1樓B號舖
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
2022-09-10 17 views
中秋佳節又係一個出街覓食最好時間。餐廳位於觀塘商業區,交通尚算便利,餐廳主打日式料理。我地一行人叫左幾道菜。第一道係丼灜極上築地壽司杯,壽司晚上相當精緻,上半部份滿布食材,下半部份以白飯作為襯托,有赤蝦,三文魚腩,八爪魚,凡立貝,吞拿魚腩,海膽,三文魚籽同松葉蟹,食材相當新鮮兼惹味,份量亦十分足夠。第二道係牛油焗金菇,金菇以錫紙包佺,保持相當的熱度同風味。第三道喺碎蔥吞拿魚腩海膽卷,吞拿魚面灑上蔥花作點綴,海膽完全無腥味,伴以芥苿,可謂雙重享受。跟住我地叫左少少炸物,分別係南餅薯餅同南瓜天婦羅,食物一上枱,散發南瓜香味,炸物炸到金黃可口,入口爽脆。最後我地叫左些少蔬菜,如芝士翠玉瓜,冬菇同蕃薯,味道ok。
第二道係牛油焗金菇,金菇以錫紙包佺,保持相當的熱度同風味。
最後我地叫左些少蔬菜,如芝士翠玉瓜,冬菇同蕃薯,味道ok。
2022-09-10 18 views
今日難得襯住紀念品好好慶祝一番!去左第一次見面食既餐廳再食。雖然轉左新鋪,但食物水準依然冇變,仲好似多左款色添!店員會主動埋位向我地推介今日有咩推介,服務非常貼心!值得一讚既係牛油果軟彀蟹卷非常可口!另外海膽鮮甜,刺身亦做得非常出色。
2022-08-30
Type of Meal
Dinner
Celebration
Anniversary
  • 牛油果軟殼蟹卷
2022-09-09 31 views
今日到訪用餐既餐廳叫 , 其實我好鍾意呢個名❤️😌 門口有張卡片就係呢張, 有種責任叫堅持。就用呢個做標題啦去到門口 等左一陣,見午市價錢唔算太貴,係官塘食LUNCH 咁多人,找個位都難,餐廳都有提供到外賣自取既餐單,價錢仲平d添。平時午餐同人講食魚生飯可能都要60-70啦$49?? 爭x壽司 比佢都可能仲貴少少添,真心可以一試。但我今次係食晚市~~因為晚市其實入去時都坐滿人,張相要食到人地就收工先影到😆😆😆今晚找食見到有唔錯食評就來試下(仲有米豬認証)今晚點左有以下點左🔆炸物  🔆壽司 壽司杯$268 , 牛油果軟殼蟹卷$68] 🔆冷盤   🔆小食 。等我順上菜咁去講下😋😋😋首先上檯既係一口炸芝士,呢個芝士真心幾好食,食落唔油膩,而且都做到外脆內軟,唔會太多炸粉,同油唔係千年油炸。好食!甘栗紫薯餅,唔多粉紫薯唔太甜,食完唔會覺得太飽濟。 到主菜壽司就一齊講下,分別係壽司杯同牛油果軟殼蟹卷,壽司杯分別有7款壽司,而上檯既唔係碟係杯裝住,都幾特別😍😍😍(印象以前都有d壽司鋪會咁做,但唔記得邊間了) 7款我就唔多逐一點評啦,因為都好睇當日供應,但每樣都好食👍👍同夠新鮮食材,總括來講,當晚
今日到訪用餐既餐廳叫 [丼瀛] , 其實我好鍾意呢個名❤️😌 門口有張卡片就係呢張, 有種責任叫堅持。就用呢個做標題啦

平時午餐同人講食魚生飯可能都要60-70啦
$49?? 爭x壽司 比佢都可能仲貴少少添,真心可以一試。

今晚找食見到有唔錯食評就來試下(仲有米豬認証)

今晚點左有以下點左

🔆炸物
 [一口炸芝士 $48. 甘栗紫薯餅$32]

🔆壽司
[丼瀛特上築地壽司杯$268 , 牛油果軟殼蟹卷$68]

🔆冷盤
 [溫泉蛋松葉蚧肉野菜沙律$40 ]

🔆小食
[燒鯖魚$ ] 。

等我順上菜咁去講下😋😋😋
唔會太多炸粉,同油唔係千年油炸。好食!

甘栗紫薯餅,唔多粉紫薯唔太甜,食完唔會覺得太飽濟。

食材,總括來講,當晚我地所有食既壽司質數絕對對得住個餐牌價錢既以上,值得推薦
不過總會有人會要求蔗渣價錢燒鵝質數,如果係既,呢d滿足唔到你啦。

最後講埋個燒鯖魚,燒魚燒得好香同唔會令到肉質太柴。有d油份保留肉質。唯一可惜既係個燒魚汁調較得有少少咸,整條魚都係幾好食既。愛食鯖魚既我一定會再來食。

總結一下今晚食既飯餐,餐廳質數係好既,唔係話d收得你平就比d平野你食就算,真係有做到責任堅持,

店舖位置就可能係地鐵要行幾分鐘路找找啦,熟個頭既就唔太難找,唔熟既就地鐵站行10分鐘路程啦,而且仲要上一樓先找到
外面係根本睇唔到招牌,想試下去就唔好介意花d時間找找,店內環境就都係一般餐廳裝潢,唔會太奢華,整體似食飯短聚既地方
食物質數就好似我上面咁講,係好食既,同區來講算係中上水準,而且價錢合理 [個人覺得算平添]。

最後講句未去過既人可以試一下,一餐半餐既價錢都唔會覺得蝕,反而沒去既就可惜d啦。

PS: 之前去過呢間食壽司杯既人,真心想請教一下你地係點食個壽司杯?有沒一個正確方法?

因為我係倒出來碟食,但我太套就直接係個杯到食

2022-09-07
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$260 (Dinner)
  • 丼瀛特上築地壽司杯
  • 牛油果軟殼蟹卷
介紹返💁🏻‍♀️。。🇯🇵 日本嘢 在觀塘 🇯🇵。丼瀛 J City。中海日升中心1樓B號舖。蟹籽蝦膠豆腐丸 Crab Roe & Minced Shrimp in Tofu 。HKD48 + 10%原隻魷魚。HKD98 + 10%天龍卷 Deep Fried Shrimp Sushi Roll。HKD98 + 10%雜錦天婦羅 Assorted Tempura 。HKD78 + 10%時令貝類刺身盛 Seasonal Shellfish & Fish Sashimi Platter原條象拔蚌。磯煮鮑魚。時令魚刺身2款。劍魚腩。三文魚腩 (魚刺身各2片)Geoduck。Abalone。Seasonal Fish。Kajiki Belly。Salmon Belly @ 2 pcs each。HKD528 + 10%清酒煮蜆 Boiled Clarm In Sake Soup。HKD88 + 10%松票蟹肉赤蝦海膽帆立貝丼Pine Leaf Crab。Shrimp。Sea Urchin。Scallop Sashimi Bowl。HKD168 + 10%🤫 唔知大家多唔多去呢個中海日升中心食嘢嘅
介紹返💁🏻‍♀️

🇯🇵 日本嘢 在觀塘 🇯🇵
。丼瀛 J City
。中海日升中心1樓B號舖

。HKD48 + 10%

原隻魷魚
。HKD98 + 10%

。HKD98 + 10%

雜錦天婦羅 Assorted Tempura
。HKD78 + 10%

原條象拔蚌。磯煮鮑魚。時令魚刺身2款。
劍魚腩。三文魚腩 (魚刺身各2片)
。HKD528 + 10%

。HKD88 + 10%

松票蟹肉赤蝦海膽帆立貝丼
。HKD168 + 10%

🤫 唔知大家多唔多去呢個中海日升中心食嘢嘅呢..近排多咗約觀塘嘅朋友仔食飯先feel到呢幢大廈都有好多臥虎藏龍嘅餐廳個喎..今次同朋友仔就翻兜咗好食又抵玩嘅丼瀛
🤫 我哋兩個橫掃咗餐廳Menu好一陣..喂..好鬼多嘢都想食喎..點算好..為免眼闊肚窄..我哋決定主打食嗰啲小食類然後再加一個丼飯..咁樣應該唔會做大嘥鬼啦掛
🤫 等我先介紹一下我都係第一次食嘅蝦膠豆腐丸..豆腐丸大大粒有成四粒咁多..炸得乾身..有外脆內軟嘅感覺..有啲似豆腐卜包左蝦膠同蟹籽咁樣..味道唔算太濃..絕對係Appetiser嘅首選
🤫 然後我哋分別叫咗一個天龍卷同埋一份雜錦天婦羅..天龍卷大大件又係有四件..材料豐富...綜合咗火炙三文魚嘅軟滑同天婦羅蝦嘅香脆..再加埋清爽嘅青瓜絲然後面頭就有少少辣嘅沙律醬同三文魚子..成個口感相當唔錯..至於雜錦天婦羅抵食喎..有三隻大蝦一嚿大大嚿嘅南瓜一嚿冬菇同茄子..師傅手勢非常之唔錯..炸皮唔厚..而且唔會油冧冧..多多都食得落
🤫 之後就到重頭戲嚟啦..刺身盛嘅象拔蚌雖然唔算好大隻但係勝在非常之爽甜..差啲要同朋友仔爭食..然後兩款白身魚刺身同劍魚腩三文魚腩都非常之厚切仲好鬼新鮮甜美..磯煮鮑魚又估唔到咁爽口咁入味喎
🤫 另外原隻嘅魷魚燒得好香呀..而且真係好難先至可以煮到啱啱熟又一啲都唔靭..連平時唔多鍾意食魷魚嘅我都隊咗半隻啊🤭..再嚟清酒煮蜆亦都係另一個推介..清酒好香濃..雖然啲蜆唔算大隻..但係份量絕對足夠..兩個人一邊吹水一邊搣隻蜆出嚟食都幾過癮..朋友就最鍾意佢哋墊咗啲水晶粉..吸晒啲湯汁..一條都冇剩返俾我食🤪
🤫 最後打大佬..魚生丼有一大粒帆立貝..份量充足嘅蟹肉..鮮甜嘅海膽..兩隻大大隻嘅赤蝦..仲有好多粒三文魚籽添啊..喂呀..咁好餸我會食晒啲飯㗎嘛
🤫 最後嘅最後..原來個刺身盛仲包咗一煲湯..上枱嘅時候個心諗緊點解個湯咁清嘅..飲咗啖先知大有來頭..好清甜嘅味道啊..原來個湯除咗有黃芽白野菌..應該仲有象拔蚌入邊部份嘅肉煲成..唔怪得知咁鮮甜啦
🤫 好啦好啦..終於都介紹晒所有嘢食啦..其實最想最想講嘅係..餐廳除咗係深黃非常值得支持之外..其實佢哋嘅服務真係幾唔錯..侍應姐姐除咗好有禮貌之外..都會周不時加吓熱茶問吓我哋食物嘅質素..又會提我地可以個湯最後先至上..知道我哋想食象拔蚌刺身就好醒目咁樣話我哋知其實刺身盛仲抵玩..我已經係第二次食丼瀛架啦..我會繼續翻兜㗎🫶🏻
🤫 黃色經濟圈
。。
翻兜指數:🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️ (5個🙆🏻‍♀️為翻兜爆燈)

💮已翻兜次數:2次💮
。。
2022-09-07 23 views
位於觀塘商廈入面, 大門牆上貼滿客人的心聲, 餐廳食物選擇多, 有丼瀛推介、精選丼飯、前菜沙律、佐酒小食及多款壽司卷物, 環境寬敞舒適, 很適合與朋友相聚的好地方我們點了流心芝士漢堡扒肉質口感豐富, 肉汁濃郁, 內有滿滿的流心芝士, 味道增次高鮮冬菇一口豚肉大蔥黑豚肉豚肉車厘茄串燒水準高, 黑豚肉外層烤得微焦帶脆, 燒物香氣濃, 又保留原始肉汁鮮味三文魚頭連餃三文魚頭份量大, 燒得得焦香, 魚皮香脆、魚肉軟滑啖啖肉, 非常鮮美天龍卷擺盤有氣勢很吸引, 是餐廳招牌菜之一, 入面是炸蝦卷、外層加了炙燒過的三文魚, 再配上三文魚籽, 非常足料、口感很豐富, 必點推介👍🏻三文魚親子丼三文魚5片、蟹籽、三文魚籽、蛋配料份量多, 用上新鮮三文魚刺身及三文魚籽, 三文魚肥美, 飯加了飯素很開胃飲品🍹巨蜂梳打清涼酸爽的梳打系列, 甜度適中、冰涼透心sᴀᴘᴘᴏʀᴏ啤酒🍺與串燒是最佳配搭整體不錯、服務態度非常親切, 上菜速度快, 主動收碟、CP值高, 充滿人情味的一間餐廳餐廳大廈設有停車場, 適合揸車朋友, 位置非常方便

我們點了

三文魚親子丼
三文魚5片、蟹籽、三文魚籽、蛋

飲品🍹
巨蜂梳打
清涼酸爽的梳打系列, 甜度適中、冰涼透心

sᴀᴘᴘᴏʀᴏ啤酒🍺
與串燒是最佳配搭

餐廳大廈設有停車場, 適合揸車朋友, 位置非常方便
  • 天龍卷
  • 大蔥黑豚肉
  • 三文魚親子丼
2022-09-07 29 views
啲Yen📉 但又未可以番家鄉.. 唯有望梅止渴丼瀛食日本🇯🇵野😋特上築地壽司杯🍱呢到有七款口味嘅壽司杯,分別有赤蝦、三文魚腩配三文魚子、芥末八爪魚、帆立貝、蔥吞拿魚腩配海膽、松葉蟹配蟹膏同埋時令魚,岩哂50 50 又貪心既我😝 細細杯咁食完會太飽🍤野菜天婦羅大雜匯乜都有啲啲☺️ 例如茄子啊 番薯呀 基本嘅嘢都有齊算係幾抵食🥠木魚花炸豆腐有三件,都幾香滑,配埋甜甜的天婦羅汁,幾好🥗炒雜菜大大碟,有六七款雜菜,蔬菜配上堅魚湯味、木魚絲,好味😋整體來講呢餐我哋都嗌得幾balance,有菜又有少少澱粉質又有啲海鮮,呢度嘅選擇都幾多適合一家大細朋友聚會etc 👍🏼

😋特上築地壽司杯🍱

🍤野菜天婦羅

🥠木魚花炸豆腐
有三件,都幾香滑,配埋甜甜的天婦羅汁,幾好

🥗炒雜菜
大大碟,有六七款雜菜,蔬菜配上堅魚湯味、木魚絲,好味😋

• 丼瀛特上築地壽司杯
  • 什錦天婦羅
觀塘本身都係一個搵食熱點 唔知大家又有冇試過呢間呢?🍱🏆丼瀛特選丼$188•𝐽-𝐶𝑖𝑡𝑦 𝑆𝑝𝑒𝑐𝑖𝑎𝑙 𝐷𝑜𝑛 (𝑆𝑎𝑙𝑚𝑜𝑛 (2 𝑐𝑢𝑡𝑠), 𝑆𝑤𝑜𝑟𝑑𝑓𝑖𝑠ℎ 𝐵𝑒𝑙𝑙𝑦 (2 𝑐𝑢𝑡𝑠), 𝑆𝑝𝑜𝑡 𝑃𝑟𝑎𝑤𝑛 (1 𝑝𝑖𝑒𝑐𝑒) , 𝑆𝑒𝑎 𝑈𝑟𝑐ℎ𝑖𝑛 (1 𝑔𝑟𝑖𝑑), 𝑆𝑎𝑙𝑚𝑜𝑛 𝑅𝑜𝑒, 𝑆𝑐𝑎𝑙𝑙𝑜𝑝 (1 𝑝𝑖𝑒𝑐𝑒))➡️第一次見丼飯係用獎杯型碗呈上 果然有睇頭 唔好以為佢細細碗 其實入面啲飯好多 刺身大塊材料豐富 包括海膽1格、三文魚籽、帆立貝1隻、三文魚2片、劍魚腩2片&牡丹蝦一隻 🦀甲羅燒 $68➡️呢款性價比真係算高 因為佢個蟹蓋都有女仔掌心咁大左右 入面真材實料係滿滿嘅蟹籽&蟹膏 味道非常濃郁 鹹甜適中 仲有粒新鮮鵪鶉蛋俾你撈嚟食 如果出面食呢款起碼都要過百蚊🥟🐥雞皮餃子(5隻) $48•𝐹𝑟𝑖𝑒𝑑 𝐶ℎ𝑖𝑐𝑘𝑒𝑛 𝑠𝑘𝑖𝑛 𝐷𝑢𝑚𝑝𝑙𝑖𝑛𝑔𝑠 (5 𝑝𝑖𝑒𝑐𝑒𝑠)➡️第一次食用雞皮包嘅餃子 我覺得呢款係必試 雞皮呈上嗰刻非常脆 包住入邊滿滿嘅肉 炸得嚟又唔燶 非常香口🐟金目鯛(3切) $108 •𝑅𝑒𝑑 𝐵𝑟𝑒𝑎𝑚 (2𝑐𝑢𝑡𝑠)➡️平時食刺身比較少食
觀塘本身都係一個搵食熱點
唔知大家又有冇試過呢間呢?

🍱🏆丼瀛特選丼$188

🦀甲羅燒 $68

🥟🐥雞皮餃子(5隻) $48

🐟金目鯛(3切) $108
•𝑅𝑒𝑑 𝐵𝑟𝑒𝑎𝑚 (2𝑐𝑢𝑡𝑠)

➡️平時食刺身比較少食呢款 雖然感覺百幾蚊3塊好似好貴 但估唔到今次一試有驚喜 大大片金目鯛非常鮮甜 刀工好 真係唔係咁多小店會提供呢款刺身

🍜🍥野菜照燒雞扒稻庭烏冬$98
•𝐹𝑟𝑖𝑒𝑑 𝐶ℎ𝑖𝑐𝑘𝑒𝑛 𝑊𝑖𝑡ℎ 𝑉𝑒𝑔𝑒𝑡𝑎𝑏𝑙𝑒𝑠 𝑈𝑑𝑜𝑛

➡️中規中矩 雞扒好大塊 雞皮燒得好香 趁熱食嗰時仲有少少脆 烏冬配料正常 我本身鍾意食稻庭烏冬 但烏冬份量多到我都食唔晒😅

💁🏻‍♀️唔知係咪我哋今次早去 人流唔算多 所以職員好主動咁經常幫我哋加茶 呢個服務係值得一讚嘅👍🏻
  • 雞皮餃子
2022-09-07 28 views
一間位於觀塘的良心日本料理店,位於一個唔起眼既商場。超多款式選擇,佈置可愛,座位舒適。🔸丼瀛十二味🔹$398+1♨️ 12件杯裝既壽司😍😍😍超靚既擺設!每一杯都好精美同新鮮!其中8件係壽司飯,4件係蔬菜底!當中有金目鯛、深海切魚、帆立貝、池魚、三文魚腩蟹子、芥辣魷魚、希靈魚、拖羅、黃金魷魚、日本籽膽、花之戀、牡丹蝦⋯牡丹蝦超大隻同長身,勁鮮甜。金目鯛、深海切魚、池魚,希靈魚味道較清淡。帆立貝厚身大大粒,三文魚腩蟹子口感豐富,芥辣魷魚剌激味蕾、黃金魷魚咸咸地,日本籽膽勁鮮甜、花之戀夠厚身,拖羅入口即溶。🔸 什錦天婦羅🔹$78+1♨️ 有南瓜、冬菇、紫薯、茄子、蝦,岩岩炸起,熱辣辣,唔會好厚粉。

🔸丼瀛十二味🔹$398+1

🔸 什錦天婦羅🔹$78+1

🍪【#觀塘】丼瀛 J-city💥觀塘多樣化日本菜 七彩雜錦壽司杯💥.🍽 丼瀛特上築地壽司杯 $268🤩好有造型嘅雜錦壽司,食材配搭多樣化,有🐟三文魚配魚子、🦀蟹肉配蟹膏、帶子、海膽配吞拿魚蓉、🦐鮮蝦、🐙八爪魚沙律同魚刺身。味道不過不失。.🍽 明太子炒翠肉瓜 $68🥒翠肉瓜炒得好軟熟,同明太子味道好夾😋明太子好足料。.🍽 山椒唐揚雞翼 $28一隻雞翼一隻雞槌,即叫即炸熱辣辣🔥,山椒味温和,皮好脆口但炸粉偏厚🫢。.🍅温室蕃茄豆腐沙律配胡麻醬 $35有心思又抵食嘅大份沙律👍🏻!蕃茄鮮甜多汁,配搭嫩滑豆腐,🥗沙律菜新鮮爽口,加埋胡麻醬好開胃😋.帆立貝 (2隻) $98大大隻帆立貝有淡淡檸檬味🍋,尚算甜。.見午市menu價錢更加抵食!.📍 丼瀛 J-City@jcitykt觀塘駿業街56號中海日升中心1樓B號舖 (觀塘站 B2 出口)Shop B, 1/F, COS Centre, 56 Tsun Yip Street, Kwun Tong (Exit B2, Kwun Tong station)
🍪【#觀塘】丼瀛 J-city
💥觀塘多樣化日本菜 七彩雜錦壽司杯💥
🍽 丼瀛特上築地壽司杯 $268

🍽 明太子炒翠肉瓜 $68

🥒翠肉瓜炒得好軟熟,同明太子味道好夾😋明太子好足料。
🍽 山椒唐揚雞翼 $28

🍅温室蕃茄豆腐沙律配胡麻醬 $35

帆立貝 (2隻) $98

大大隻帆立貝有淡淡檸檬味🍋,尚算甜。
見午市menu價錢更加抵食!
📍 丼瀛 J-City
@jcitykt
2022-09-06
$274 (Dinner)
老公又帶我食日本嘢,心諗呢排成日食有咩咁特別啫,仲要山長水遠入觀塘🤧入到去坐低,老公話由佢發板,佢準備叫啲好有特式嘅嘢俾我試。頭盤係溫室蕃茄豆腐沙律配胡麻醬,成盤都係我鍾意嘅嘢😆啲菜咬落去「索索聲」架!豆腐又夠晒滑嫩~加埋胡麻醬一齊食個味道剛剛好~我真係好鍾意食明太子!老公居然識點明太子炒翠玉瓜,呢味餸就真係冇食過,估唔到個味道又幾夾!明太子有少許辣,雖然用大量嘅明太子淋上翠玉瓜上面,但一啲都唔會覺得咸!清清地仲可以一解炸物嘅油膩感添~接住落嚟就係雜錦天婦羅~入面有冬菇、紫心番薯、炸蝦、茄子,雖然係炸物但一啲都唔覺得食完會膩,可能因為炸粉夠薄👍🏻我哋上次食完甲羅燒太難忘,所以老公今次再叫甲羅燒松葉蟹肉丼翻啅!呢碗丼飯入面有蟹膏又有蟹肉,仲有蟹籽,濃郁嘅蟹味仲充斥住成個口腔,超鍾意呢個蟹肉丼呀!!!!跟住到令人驚豔嘅串炸摩天輪出場!呢個摩天輪一上枱,隔離枱嘅食客就望晒過嚟😆唔同嘅籃放咗唔同嘅炸物,有炸蠔、炸芝士、炸豆腐(入面居然有蟹籽)、炸雞粒、炸餃子、炸紫薯餅(入面仲要有栗子粒)!最鍾意係炸紫薯餅,蕃薯好甜好香,直頭可以留嚟做甜品!

老公又帶我食日本嘢,
心諗呢排成日食有咩咁特別啫,
仲要山長水遠入觀塘🤧
入到去坐低,
老公話由佢發板,
佢準備叫啲好有特式嘅嘢俾我試。

頭盤係溫室蕃茄豆腐沙律配胡麻醬,
成盤都係我鍾意嘅嘢😆
啲菜咬落去「索索聲」架!
豆腐又夠晒滑嫩~
加埋胡麻醬一齊食個味道剛剛好~

我真係好鍾意食明太子!
老公居然識點明太子炒翠玉瓜,
呢味餸就真係冇食過,
估唔到個味道又幾夾!
明太子有少許辣,
雖然用大量嘅明太子淋上翠玉瓜上面,
但一啲都唔會覺得咸!
清清地仲可以一解炸物嘅油膩感添~

接住落嚟就係雜錦天婦羅~
入面有冬菇、紫心番薯、炸蝦、茄子,
雖然係炸物但一啲都唔覺得食完會膩,
可能因為炸粉夠薄👍🏻

我哋上次食完甲羅燒太難忘,
所以老公今次再叫甲羅燒松葉蟹肉丼翻啅!
呢碗丼飯入面有蟹膏又有蟹肉,仲有蟹籽,
濃郁嘅蟹味仲充斥住成個口腔,
超鍾意呢個蟹肉丼呀!!!!

跟住到令人驚豔嘅串炸摩天輪出場!
呢個摩天輪一上枱,
隔離枱嘅食客就望晒過嚟😆
唔同嘅籃放咗唔同嘅炸物,
最鍾意係炸紫薯餅,
蕃薯好甜好香,
直頭可以留嚟做甜品

今晚真係特別想食日本嘢,所以就去返一間之前都有食過嘅餐廳,試吓佢其他嘢食。🇯🇵〈季節空運(五點)刺身盛〉🐠🐟🦐餐廳話最近有飛機魚刺身,推薦我哋試吓,估唔到食落真係特別新鮮,仲有配埋蘿蔔蓉柚子豉油,更加令到魚嘅味道更加鮮甜。除咗飛機魚,仲有三文魚、油甘魚、帆立貝,同埋赤蝦。〈雞皮餃子〉🐣🥟小食方面,呢款雞皮餃子都幾特別,個皮完全係用雞皮整成,炸到脆卜卜,雞油嘅香味滲入左餃子嘅餡入面。〈茶碗蒸〉🥚🥣茶碗蒸入邊嘅蛋超滑,做法非常傳統,入邊有雞肉、嗚門卷,同埋冬菇。一啖接一啖好快就清晒成碗。〈山椒唐揚雞翼〉🍖🍗唐揚雞翼就食得多啦,但係有加埋山椒粉嘅雞翼就真係第一次食, 一咬落去就已經食得出招華嘅味道,辣辣地,食得好過癮。

〈季節空運(五點)刺身盛〉🐠🐟🦐

〈雞皮餃子〉🐣🥟