2023-02-22
喺附近整完嘢啱啱好下午茶時間,之前上網見到有人推介呢間嘅天水圍分店,依家先嚟試吓旺角分店嘅食物先😎⭐️金沙海皇炒飯$68啲飯有好用嘅蛋香,炒到粒粒分明,而且份量都多,好味抵食又飽肚。下午茶時間有孖寶套餐,可以任點餐單上嘅指定兩種點心。⭐️茶市孖寶A $32.81️⃣櫻花蝦潮州粉果 入面料都幾足,有埋炸花生餡食落幾香口😋2️⃣豉汁蒸鳳爪⭐茶市孖寶B $49.81️⃣杏汁花膠灌湯餃😡😡😡呢個灌湯餃真係等咗超耐,所有炒飯點心全部食晒佢都仲未嚟,同個高大短髮嘅職員講咗幾次,佢淨係識叫我等吓睇個餃嚟唔嚟,後尾我細心觀察佢,佢根本冇跟進過個問題!冇去點餐機嗰度睇吓有冇漏單,亦都冇入過去廚房嗰度幫我問😡我足足等咗個幾鐘,到後尾再加多個馬拉糕點心,馬拉糕勁快上,但依然都未見我一直等緊又催左幾次嘅杏汁灌湯餃!因為太想俾媽媽食呢個灌湯餃所以我堅持等,而冇去取消呢度單。到最後另一個男經理過嚟幫我處理,佢用咗1分鐘嘅時間就入咗廚房去了解情況,然後再同我講番廚房留咗單,即刻做俾我,大概等15分鐘。結果15分鐘後個湯餃都係未見蹤影😫,同時間另一個職員要埋數走過來叫我埋單,然後我哋又重複一次同佢講咗個情況。然後佢笑笑口走咗冇任何處
⭐️金沙海皇炒飯$68
下午茶時間有孖寶套餐,可以任點餐單上嘅指定兩種點心。
⭐️茶市孖寶A $32.8
1️⃣櫻花蝦潮州粉果
入面料都幾足,有埋炸花生餡食落幾香口😋
2️⃣豉汁蒸鳳爪
⭐茶市孖寶B $49.8
1️⃣杏汁花膠灌湯餃
😡😡😡呢個灌湯餃真係等咗超耐,所有炒飯點心全部食晒佢都仲未嚟,同個高大短髮嘅職員講咗幾次,佢淨係識叫我等吓睇個餃嚟唔嚟,後尾我細心觀察佢,佢根本冇跟進過個問題!冇去點餐機嗰度睇吓有冇漏單,亦都冇入過去廚房嗰度幫我問😡我足足等咗個幾鐘,到後尾再加多個馬拉糕點心,馬拉糕勁快上,但依然都未見我一直等緊又催左幾次嘅杏汁灌湯餃!因為太想俾媽媽食呢個灌湯餃所以我堅持等,而冇去取消呢度單。到最後另一個男經理過嚟幫我處理,佢用咗1分鐘嘅時間就入咗廚房去了解情況,然後再同我講番廚房留咗單,即刻做俾我,大概等15分鐘。結果15分鐘後個湯餃都係未見蹤影😫,同時間另一個職員要埋數走過來叫我埋單,然後我哋又重複一次同佢講咗個情況。然後佢笑笑口走咗冇任何處理。最後等多幾分鐘,個灌湯餃先到🙄🙄🙄。真係服務態度超級差劣。
最後講返啲個灌湯餃嘅味道係好食嘅,除咗有大嚿嘅花膠,原來杏汁配灌湯餃個湯底,鹹鹹地、香香地、又幾特別幾夾味!
2️⃣蟹籽燒賣王
餡料冇乜豬肉,大部份以蝦肉為主,都幾抵食。
⭐斑蘭馬拉糕$18
呢個馬拉糕甜甜地,入口鬆軟,值得一試。
🔻茶位費$10
🔻另收加一服務費10% service charge
📝三人合共消費$219,人均$73
都幾抵食嘅下午茶,可惜漏單問題,同埋跟進問題的職員嘅服務態度實在太差,唔會再嚟呢間分店幫襯!
📍 茶皇殿 (旺角)
旺角奶路臣街33號依利大廈2樓