由於疫情關係,好耐都無同屋企人一齊飲過茶啦🥲難得飲食業解封,即刻約埋屋企人一齊去飲個茶食個包🤣今次試下呢間位於旺角嘅茶皇殿,呢到嘅點心有別於一般傳統茶樓,可以試下啲新派創意點心😍🥢🥟挪威虎蝦灌湯蝦餃(隻) (2位起) ($18)一籠一隻嘅灌湯蝦餃,就咁望落去已經好大隻😍紅色蝦餃外皮有啲金箔做點綴,望落幾高貴🤣入面都非常足料,包住粒虎蝦都有返咁上下大隻,咬落口感爽彈幾滿足🙈🍋檸蜜叉燒酥 ($30.8)叉燒酥整得好香🤤食落酥脆,口感唔錯。叉燒酥面頭會有少少檸蜜醬配搭,甜甜地估佢唔到幾夾🤣係一款幾開胃嘅點心嚟👍🏻🍴A+B+C ($208)🧂A 椒鹽七味豆腐 豆腐外脆內軟,炸成金黃色但唔會太油🙈而且有椒鹽調味,份量適中,點埋醋一齊食都幾惹味🤣🦆B 香芋梅子鴨呢窩梅子鴨香味撲鼻而嚟🤤鴨肉份量好足,肉質嫩滑,芋頭亦炆得好冧,加埋梅子醬嘅酸酸甜甜,將鴨同芋頭嘅味道更加昇華👍🏻果然係呢到必點嘅名菜之一!😍🦀️C 賽螃蟹伊麵平時都係食芝士或者上湯伊麵,賽螃蟹都係第一次🤤一上枱見到中間粒蛋黃好吸睛😍將佢撈埋大量賽螃蟹同伊麵食好夾😋總結:呢度結合點心、燒味、海鮮,帶岀新派食法,打破傳統酒樓做法,行經旺角可以去

🥟挪威虎蝦灌湯蝦餃(隻) (2位起) ($18)
挪威虎蝦灌湯蝦餃

🍋檸蜜叉燒酥 ($30.8)
檸蜜叉燒酥

🍴A+B+C ($208)
🧂A 椒鹽七味豆腐
椒鹽七味豆腐

🦆B 香芋梅子鴨
香芋梅子鴨
香芋梅子鴨

🦀️C 賽螃蟹伊麵
賽螃蟹伊麵

總結:呢度結合點心、燒味、海鮮,帶岀新派食法,打破傳統酒樓做法,行經旺角可以去試下架😋

🔸🫖茶介 $13/位🔸
2022-05-21
Lunch
2022-06-02 442 views
自從晚市禁堂食好耐無一家人去酒樓食晚飯,見旺角麥花臣附近奶新開酒樓,仲推出咗唔少優惠😚,有多款海鮮孖寶套餐選擇,同埋💰1️⃣蚊燒鵝、走地雞、乳豬優惠🤩招牌海鮮孖寶 💰4️⃣9️⃣8️⃣🦞澳洲龍蝦送伊麵底,加$30轉芝士焗,龍蝦約有斤幾重,龍蝦爽口彈牙夠新鮮,伊麵吸收哂芝士味無得輸果皮蒸五頭鮑魚五頭鮑魚幾大隻,肉質厚夠彈牙,果皮切絲蒸得啱啱好茶皇殿燒鵝皇 💰1️⃣大優惠2至4人限購例牌,份量都幾大碟,燒鵝皮脆口,而且有微微煙熏味道,優惠逢星期一至五咕嚕素雞球 💰9️⃣8️⃣精選小菜中都有素菜嘅選擇,食咗咁多肉類,我哋叫咗個開胃素食😂咕嚕味道酸酸甜甜,素雞球外層脆漿薄脆👍加埋菠蘿、青椒😋🌟餐廳環境闊落舒適,服務員主動更換碗碟,人均都係$300左右🎈茶皇殿🎈旺角奶路臣街33號依利大廈2樓

招牌海鮮孖寶 💰4️⃣9️⃣8️⃣

果皮蒸五頭鮑魚
五頭鮑魚幾大隻,肉質厚夠彈牙,果皮切絲蒸得啱啱好

茶皇殿燒鵝皇 💰1️⃣大優惠

咕嚕素雞球 💰9️⃣8️⃣

🎈茶皇殿🎈
旺角奶路臣街33號依利大廈2樓
2022-05-26
2022-06-02 1164 views
疫情咁耐都冇好好出過街飲番餐茶,適逢屋企人生日,佢地都話鍾意食酒樓,所以帶左佢地去酒樓食晚飯,慶祝一下🥳見到個晚市套餐好似抵食,$688 就有5個餸,仲有好多款可以選擇,所以都一致決定食呢個👨🏻‍🍳晚市廚師推介 $688👑上湯焗龍蝦伊麵 🦞一隻(另加$100)屋企人話想食龍蝦,所以就跟餐加左100轉龍蝦伊麵。黎到都嚇左嚇😮超大碟,份量十足,龍蝦走過油,肉質新鮮彈牙,上湯底亦都好入味,啲麵索晒啲湯汁,非常之正👍🏻👍🏻👑蒜蓉粉絲蒸大元貝🧄(四隻)最鍾意爆多蒜蓉😍完全滿足到我嘅口味,元貝亦都好肥美,size夠大,連埋啲粉絲一齊食好惹味👑西蘭花花枝炒帶子🥦🦑三選一入面覺得呢個幾抵食,有花枝同帶子,帶子都有4隻,新鮮有鑊氣👑金沙脆蝦球🍤蝦球真係超多隻,仲要舊舊都半個拳頭咁大,外皮包左麵粉炸到脆卜卜,仲食到一層衣,每一件蝦都均勻咁沾滿晒啲咸蛋,口感亦食到起沙,極邪惡😈😈👑蜜梅柚子京燒骨🍖真係食得出有柚子同梅味,唔會淨係得蜜糖嘅甜,酸酸甜甜亦都好厚肉,唔韌👑極品乳豬🐖 $1乳豬一蚊!所以唔需要諗!必叫!2-4位限叫$1份燒鵝/乳豬/走地雞。$1就有1/4隻,好吸引,質素亦都好好,個皮脆卜卜亦有肉😋。

👨🏻‍🍳晚市廚師推介 $688

👑上湯焗龍蝦伊麵 🦞一隻(另加$100)

上湯焗龍蝦伊麵

👑蒜蓉粉絲蒸大元貝🧄(四隻)

蒜蓉粉絲蒸大元貝

👑西蘭花花枝炒帶子🥦🦑

西蘭花花枝炒帶子

👑金沙脆蝦球🍤

👑蜜梅柚子京燒骨🍖

蜜梅柚子京燒骨

👑極品乳豬🐖 $1
乳豬一蚊!所以唔需要諗!必叫!2-4位限叫$1份燒鵝/乳豬/走地雞。$1就有1/4隻,好吸引,質素亦都好好,個皮脆卜卜亦有肉😋。下次想試下佢地嘅燒鵝,都幾出名

極品乳豬

平日晚飯時間黎都唔少人,位置係正麥花臣對面,好易搵,因為新開所以環境都唔錯,乾淨

蒜蓉粉絲蒸大元貝
西蘭花花枝炒帶子
蜜梅柚子京燒骨
極品乳豬
2022-05-31 1578 views
今晚嚟到位於旺角剛剛喺一月份新開嘅茶皇殿食晚飯,新派洒樓裝修,地方大,環境非常舒服,專登嚟食海鮮,最開心就係見到魚缸好多新鮮生猛嘅海鮮,就知道一定食到好嘢😋Menu最吸引我嘅係海鮮孖寶,好多唔同款嘅海鮮組合,同埋價錢係非常相宜,當你見到上枱嘅份量,心諗點解可以咁抵食,當然食物質素亦係一個重點,我就非常滿意今日既嘅水準,相當高質,海鮮大餐真係性價比超高,這裏非常適合三五知己或者一大班人一齊食飯👍🏻👍🏻特別一提係佢哋嘅服務態度,經理逐一推介有乜嘢好食,材料喺邊度嚟,好有禮貌,姐姐亦會周不時問你啲嘢好唔好食,就係鍾意食嘢有呢種氣氛👍🏻👍🏻▪️招牌海鮮孖寶 $ 468🦞上湯焗澳洲龍蝦伊麵底龍蝦同埋伊麵份量真係好多,抵食到呢,龍蝦爽口彈牙,食得出係非常新鮮,充滿鮮味,伊麵吸收晒龍蝦同埋上湯嘅精華,真係必食推介🐧至尊燒鵝王燒鵝佢係寫例牌,但係上枱差唔多有成半隻,燒鵝食落有煙熏味道,喜歡,皮脆肉厚,肉質非常淋滑同埋夠入味,點埋酸梅醬,超級正🦪▪️八頭南非鮑魚 $ 96鮑魚好大隻,肉質軟淋彈牙,用陳皮加蔥絲清蒸,加少少豉油熟油增添鮮味👍🏻🦪▪️四頭大元貝 $ 76經理推介今日好新鮮大大隻好扺食,元貝真係肥大

▪️招牌海鮮孖寶 $ 468

🦞上湯焗澳洲龍蝦伊麵底

🐧至尊燒鵝王

🦪▪️八頭南非鮑魚 $ 96

🦪▪️四頭大元貝 $ 76
經理推介今日好新鮮大大隻好扺食,元貝真係肥大肉厚,蒸得剛好,非常多汁鮮味,配吸哂汁粉絲金銀蒜一齊食,太好食了

🫓▪️金磚豆腐粒 $ 58
豆腐炸得外脆,內軟滑,充滿豆香,配合炸蒜,更加香口,可單食或點喼汁一樣咁好味

🥒▪️手帕青瓜海蜇 $ 58
開胃前菜,蒜蓉青瓜爽脆Juicy ,芝麻海蜇彈牙,加上麻油醬油,胃口大開

✨一定會再帶家人和朋友再度回訪,環境一流,食物質素高又抵食,聚餐首選✨

• 上湯焗澳洲龍蝦伊麵底
  • 至尊燒鵝王
  • 八頭南非鮑魚
  • 四頭大元貝
2022-05-30 210 views
終於放寬左晚市堂食 可以帶屋企人出去飲下茶食下飯🤭咁今晚就帶左佢地去左茶皇殿到食晚市 去到覺得好舒服新淨又乾淨 已經好加分 仲要有好多唔同既款式 結合點心、燒味、海鮮 總會有岩你胃口😋而且一至五仲有超級大優惠 燒味 燒鵝/乳豬/清遠走地雞 《$1 》三選一 仲要唔係Hea你分量大 又新鮮好味!食住賺😆事不宜遲快d介紹下我食左咩先🤤清遠走地雞(一隻)$98一上枱真係嘩一聲 勁大隻仲要好肥美😋勁吸引!每一part 都係好滑!師傅刀工好 一d碎骨都冇👏🏻真係做到雞有雞味 皮滑肉爽嫩滑💯鳳梨咕嚕肉$118精粹菠蘿係用新鮮菠蘿 而唔係罐頭菠蘿🥫一D都唔酸 加埋青椒紅椒十分香口每一舊咕嚕肉都非常脆口 唔柴 酸酸甜甜🤍黑椒牛仔骨煲$148份量多 而且肉質非常軟滑 真係好驚喜🫢咬開佢唔需要吹灰之力 好Juicy😝連埋汁 撈飯一流秘製沙拉骨$108雖然同咕嚕肉感覺差唔多 不過加埋沙律醬 更加惹味 呢一款就更加啖啖肉既感覺 賣相精緻 好回味啊!粟米魚肚羹$128一煲可以分成7人份👏🏻原粒粟米粒粒 同埋加上蛋花入口好順滑😋 魚肚亦都好爽口 口感豐富金沙海皇豆腐煲$108滿滿既鹹蛋鋪上豆腐上面 食落去唔會好
終於放寬左晚市堂食 可以帶屋企人出去飲下茶食下飯🤭

黑椒牛仔骨煲$148

秘製沙拉骨$108

粟米魚肚羹$128

金沙海皇豆腐煲$108
滿滿既鹹蛋鋪上豆腐上面 食落去唔會好寡 同埋當中有海鮮 有蝦等等
齋配飯都可以添幾碗🤭

一定會再過黎食 愛上了🤤要試埋其他野食!
2K
2022-05-30 195 views
有返晚市真係好!平時約fd食飯多數去西餐廳~今次轉左去食中菜!感覺很特別!而家氣氛幾好!如果堂食開到12點,我諗我地會傾到唔捨得走。我地去左旺角「茶皇殿」,都幾近旺角東站!店內光猛,又大,一入去已經覺得好舒服!員工的服務亦令我很滿意,有禮貌的招待,又介紹佢哋啲皇牌食品比我地。不過我哋人太少,怕食唔哂冇叫,佢都冇黑面👍🏻。我地叫左一個前菜,一個小食手拍青瓜海蜇($58)好好味~青瓜同海蜇都很爽口,不經不覺會一口接一口!金鑽豆腐粒($58)份量中等!3個人食都夠~我地每人都很左好多粒!炸皮薄得來又鬆軟!炸得來又不會覺得熱氣👍🏻另外點左3個主菜,各有特色!蜜梅柚子京燒骨($118)京燒骨啲汁酸酸甜甜,非常開胃!肉質亦不錯!送飯一流!3.6牛乳炒帶子($168)很喜歡呢道菜~真係食得出係用3.6牛乳炒嘅蛋!很香很嫩滑。帶子大粒,肉質彈牙,份量亦都ok!宮保蝦球($168)啲蝦好大隻!口感爽,蝦肉實正!很新鮮!配埋其他配菜(西芹、腰果)一齊食,別有一番風味瑤柱蛋白炒飯($118)我地亦叫左個炒飯送餸,份量都算多,而且炒得剛好~很香,不會很喊!如果下次再約fd dinner, 會再考慮食中菜👍🏻📌

我地去左旺角「茶皇殿」,都幾近旺角東站!
店內光猛,又大,一入去已經覺得好舒服!

我地叫左一個前菜,一個小食
手拍青瓜海蜇($58)
好好味~青瓜同海蜇都很爽口,不經不覺會一口接一口!

金鑽豆腐粒($58)

另外點左3個主菜,各有特色!
蜜梅柚子京燒骨($118)
京燒骨啲汁酸酸甜甜,非常開胃!肉質亦不錯!送飯一流!

3.6牛乳炒帶子($168)

宮保蝦球($168)

瑤柱蛋白炒飯($118)

如果下次再約fd dinner, 會再考慮食中菜👍🏻

📌店名:茶皇殿
📍地址:旺角奶路臣街33號依利 大廈2樓
2022-05-28 175 views
位於旺角奶路臣街既茶皇殿平時成日經過但就真係無幫襯過🙈咁岩經過見到佢地有一蚊燒鵝即刻拉埋朋友去試一試🤪♡ 半飯燒鵝($1)無花無假 · 真係完完整整半隻燒鵝無取巧無呃我呢啲妹妹仔🤭🤪燒鵝個皮仲要脆架 · 鵝肉肉嫩香濃咁樣$1食到靚燒鵝 · 會唔會開心左少少👻四人餐($1288)♡ 上湯焗澳洲龍蝦伊麵份量十足既龍蝦🦞啖啖肉 夠哂chill不得不讚個伊麵底唔會太淋 帶濃濃既牛油香🧈第一次覺得無芝士既龍蝦伊麵咁好食🤭♡ 海皇冬瓜盅超大個既冬瓜盅 · 夠分到5碗之餘仲有多🧏🏻‍♀️裡面有帶子|蝦肉|蟹肉清甜舒服又可以解下暑🥵♡ 淮陽玉液浸紅東星斑東星斑起肉再用魚湯浸泡至熟透🍲魚肉無骨仲好嫩滑💨最正都係個湯 · 夠哂鮮甜✨♡ 鎮店柚子京燒骨柚子酸酸甜甜配酥炸過既燒骨🥩肉質軟腍 · 食落完全唔覺油膩✨一唔小心就食多左舊♡ 手吊脆皮炸子雞炸子雞絕對符合皮脆肉嫩🐥再次敗比雞皮系列 · 個皮好似薯片咁完全忍唔到口🙈但唯獨少左個醬汁 · 不然會更完美🤪♡ 瑤柱扒時蔬巨量既干瑤柱芡舖滿西蘭花🥦而西蘭花灼得岩岩好 · 最驚灼到淋petpet♡ 珍寶蛋黃蟠桃明明寫住珍寶 仲以為好大好大個🤪不過慶幸佢細細個 · 岩

位於旺角奶路臣街既茶皇殿
平時成日經過但就真係無幫襯過🙈
咁岩經過見到佢地有一蚊燒鵝
即刻拉埋朋友去試一試🤪

♡ 半飯燒鵝($1)
無花無假 · 真係完完整整半隻燒鵝
無取巧無呃我呢啲妹妹仔🤭🤪
燒鵝個皮仲要脆架 · 鵝肉肉嫩香濃
咁樣$1食到靚燒鵝 · 會唔會開心左少少👻

四人餐($1288)
♡ 上湯焗澳洲龍蝦伊麵

唔會太甜 · 配原糕蛋黃真係好正✨

♡ 精美糕點
紅棗糕紅棗味幾突出 · 唔會太甜👍🏻
2022-05-25 194 views
今日午餐去左旺角飲茶,見到以前泉章居位置開左新酒樓 - 茶皇殿。要上一層半樓梯,行動不便人士可能要慢慢行。••••••••••••••••••••••••••••••選擇都算多,我地叫左牛柏葉,杏汁灌湯餃,春風得意腸粉,菜苗餃,雪山叉燒包,鮮竹卷。杏汁灌湯餃,春風得意腸粉同雪山叉燒包特別推介。杏汁味夠重,灌湯餃足料,值得俾笑哈哈。••••••••••••••••••••••••••••••

2022-05-24 1663 views
爸爸媽媽一向鍾意飲茶,今次我就搵咗一間比較有新意嘅茶樓,帶佢哋去食啲特別嘅點心。「茶皇殿」打破茶樓傳統,結合點心、燒味、海鮮,帶出新派食法,致力將茶樓年輕化👧🏻👦🏻 開業短短兩年已有四間分店🎊 今日我就嚟到旺角店,位處九龍正中心,非常方便!⋄👑至尊孖寶 ($53.8)- 🧀 芝士流心脆蝦角- 🐂鮮竹牛肉球🍠紫薯流心煎堆(大) ($30.8)一向鍾意食煎堆,呢度仲有紫薯口味,好有新意!🦐挪威虎蝦灌湯蝦餃(隻)(2位起) ($18/隻)紅彤彤嘅外皮,包住大大粒鮮蝦,蝦肉非常彈牙,仲有好多湯汁,係呢度招牌點心之一!🥟蝦餃皇 (特) ($46)🦀蟹籽燒賣皇 (特) ($46)呢度嘅點心真係件件都大大粒,好抵食。🎃賽螃蟹南瓜餃(精) ($34.8)🐓蟲草花棉花雞 (特) ($46)🌷春風得意腸粉 (特) ($46)傳統腸粉皮,包住脆卜卜米網、蝦、粟米、馬蹄粒、粒粒蟹子,餡料豐富,富有特色。🍕海皇煎薄餅 (精) ($41)🍤鮮蝦腐皮卷 (精) ($41)🫔黑虎掌鮮蝦炸春卷(精) ($34.8)🕋竹炭黑金流沙包 (特) ($46)❄️招牌叉燒雪山包 (精) ($41)流沙包同埋雪山包都係必點,前者流心

👑至尊孖寶 ($53.8)
- 🧀 芝士流心脆蝦角
- 🐂鮮竹牛肉球

🍠紫薯流心煎堆(大) ($30.8)
一向鍾意食煎堆,呢度仲有紫薯口味,好有新意!

🦐挪威虎蝦灌湯蝦餃(隻)(2位起) ($18/隻)

🥟蝦餃皇 (特) ($46)
🦀蟹籽燒賣皇 (特) ($46)
呢度嘅點心真係件件都大大粒,好抵食。

🎃賽螃蟹南瓜餃(精) ($34.8)

🐓蟲草花棉花雞 (特) ($46)

🌷春風得意腸粉 (特) ($46)

🍕海皇煎薄餅 (精) ($41)

🍤鮮蝦腐皮卷 (精) ($41)

🫔黑虎掌鮮蝦炸春卷(精) ($34.8)

🕋竹炭黑金流沙包 (特) ($46)
❄️招牌叉燒雪山包 (精) ($41)
流沙包同埋雪山包都係必點,前者流心澎湃,後者有惹味叉燒,各有千秋。

🍮法式焦糖燉蛋(大) ($30.8)
🥚蛋白雙皮奶(下午茶) ($31.8)
2022-05-22
Tea
喺旺角泉章居舊址,開咗間新式粵菜酒樓「茶皇殿」💕近期推出咗CP值爆燈嘅晚市套餐🤓見地點咁就腳,即刻約屋企人食飯順便補祝母親節🤪.🌟晚市廚師推介💰$688(另收茶芥、加一)總共5️⃣道菜,自由配搭.🍴上湯焗龍蝦伊麵🦞🐻其中一道最愛嘅粵菜酒樓菜式❤️將經過上湯烹調嘅龍蝦🦞放在伊麵上,伊麵底吸收盡龍蝦精華,啖啖鮮味🤤龍蝦肉質鮮嫩彈牙,多膏啖啖肉😆一啖龍蝦,一啖伊麵,令人回味無窮🥰.🍴茶皇殿燒鵝皇(例牌)燒鵝肥瘦均勻,皮脆肉滑👍🏻入口豐盛嘅肉汁澎湃流出,油香四溢,雖然邪惡但好滿足😚 加上梅子醬嘅梅酸味,進一步提升鵝香,正👍🏻.🍴金沙脆蝦球🦐炒香嘅鹹蛋黃均勻包裹炸蝦球,黃金賣相立即令人垂涎三尺🤤一口咬下去,外面係鹹香十足嘅金沙外皮,內裡爽脆彈牙蝦球🤪超高質嘅一道粵菜,必食‼️.🍴碧綠炒帶子帶子份量都幾多,彈牙鮮味🤟🏻西蘭花爽脆,軟硬程度啱啱好😌.🍴燒汁珍菌牛柳粒牛柳粒大大粒又入味,唔會好韌😉配上西芹、菇,淨食餸的話略嫌個汁鹹咗少少🤏不過撈埋飯就啱啱好😋.🌟燒味三選一💰$1無睇錯,真係1️⃣蚊🤣燒鵝、乳豬、走地雞三選一,揀咗乳豬完全唔會因為一蚊而降低質素👍🏻乳豬份量唔算少,最緊要個皮夠脆,肉質鮮嫩🤓.最後埋單

🌟晚市廚師推介
💰$688(另收茶芥、加一)
總共5️⃣道菜,自由配搭

🍴上湯焗龍蝦伊麵🦞
🐻其中一道最愛嘅粵菜酒樓菜式❤️
上湯焗龍蝦伊麵

🍴茶皇殿燒鵝皇(例牌)
茶皇殿燒鵝皇

🍴金沙脆蝦球🦐

🍴碧綠炒帶子
帶子份量都幾多,彈牙鮮味🤟🏻西蘭花爽脆,軟硬程度啱啱好😌
碧綠炒帶子

🍴燒汁珍菌牛柳粒
燒汁珍菌牛柳粒

🌟燒味三選一
💰$1
無睇錯,真係1️⃣蚊🤣燒鵝、乳豬、走地雞三選一,揀咗乳豬
乳豬

最後埋單三個人啱啱好$800,完全食唔晒要打包,份量嚟講四至五人都食到🤭呢個價位來講,海鮮、小炒、燒味乜都有,超級抵食‼️最重要無因為價錢而放棄食物質素❤️下次同屋企人開飯,絕對可以考慮✅
Dinner
茶皇殿燒鵝皇
碧綠炒帶子
燒汁珍菌牛柳粒
乳豬
一齊做孝順仔囡啦😍! 你有多久沒有跟家人飲茶呢🥳? 自從規定二人一枱後,已經好久沒去酒樓喝茶啦。最近終於解禁🤣,馬上約媽媽和姨姨們喝茶吧~ • 茶皇殿🫖 •環境寬敞,坐位舒適。這次坐在窗口位,有陽光的照射,感覺温暖又自在呢~一行四人,我點了好多點心和數款小菜,一同分享☺️。 「 茶皇殿蝦餃皇🦐 」 招牌蝦餃皇,果然不錯。餃皮通透,蝦肉彈牙唷~ 「 蜜汁叉燒皇🍯 」 甜蜜蜜的叉燒皇,肉軟甘香,味道不錯。 「 脆皮燒腩仔🌟 」 有驚喜的脆皮燒腩仔🤩,皮超脆,肥瘦相隔,好好吃~ 「 脆皮炸乳鴿✨ 」 「 鮮蝦菜苗餃🥬 」 菜苗餃有大量蔬菜,口感豐富。 「 黑松露燒賣🐽 」 除了蟹籽燒賣,黑松露燒賣也不錯呢~ 「 招牌雪山叉燒包😍 」 好好吃的雪山叉燒包,皮酥肉軟,我吃了兩個唷~ 「 春風得意腸粉🥢 」 Q滑的腸粉,包著又酥又脆的炸两,必吃呀!!! 「 擂沙黑麻包🖤 」 滿滿芝麻香的擂沙芝麻包,是擂沙湯圓的變奏版哦~ 「 冰糖木瓜燉鮮奶🥛 」 「 山西棗皇糕❤️ 」 吃飽就要吃甜品啦🥳,兩款也不錯呀~
一齊做孝順仔囡啦😍! 你有多久沒有跟家人飲茶呢🥳?

「 茶皇殿蝦餃皇🦐 」

招牌蝦餃皇,果然不錯。餃皮通透,蝦肉彈牙唷~

「 蜜汁叉燒皇🍯 」

甜蜜蜜的叉燒皇,肉軟甘香,味道不錯。

「 脆皮燒腩仔🌟 」

有驚喜的脆皮燒腩仔🤩,皮超脆,肥瘦相隔,好好吃~

「 脆皮炸乳鴿✨ 」

「 鮮蝦菜苗餃🥬 」

菜苗餃有大量蔬菜,口感豐富。

「 黑松露燒賣🐽 」

除了蟹籽燒賣,黑松露燒賣也不錯呢~

「 招牌雪山叉燒包😍 」

好好吃的雪山叉燒包,皮酥肉軟,我吃了兩個唷~

「 春風得意腸粉🥢 」

Q滑的腸粉,包著又酥又脆的炸两,必吃呀!!!

「 擂沙黑麻包🖤 」

滿滿芝麻香的擂沙芝麻包,是擂沙湯圓的變奏版哦~

「 冰糖木瓜燉鮮奶🥛 」

「 山西棗皇糕❤️ 」

吃飽就要吃甜品啦🥳,兩款也不錯呀~
2022-05-14
2022-04-26 311 views
🐔原本想去泉章居食下鹽焗雞原來已經改咗這家新的粵菜酒家既來之則安之,決定坐低試下😉內部的裝修格局安排和舊酒樓沒有太大分別,一樣有個大魚池,全新裝修當然係好光猛吸睛啦!枱與枱的分隔及座位,亦都相當舒適!🥢菜式頗多亦有多款套餐選擇✨星期一至五✨燒味三選一 💢全部$1💢1️⃣茶皇殿燒鵝皇2️⃣清遠走地雞3️⃣極品乳豬我哋點選咗🐷極品乳豬2至4位可選1蚊優惠份量是四分一隻(正價$108/碟)上枱熱辣辣, 皮脆肉厚半肥瘦肉質,不太油膩😋上湯金銀蛋莧菜$98😍賣相好靚,不過以這個價錢的一碟菜, 算係貴咗啲!不過都預咗喇, 因為有啲咁特價嘅優惠菜色可選😉蒜蓉粉絲蒸紐西蘭蟶子皇 $35/隻烹調味道唔錯,蟶子皇都算幾大隻但可能唔夠新鮮,口感不似預期好😥果皮清蒸八頭南非鮑魚 $48/隻蒸得時間剛剛好鮑魚口感彈牙👍
🐔原本想去泉章居食下鹽焗雞
原來已經改咗這家新的粵菜酒家
既來之則安之,決定坐低試下😉

枱與枱的分隔及座位,亦都相當舒適!

🥢菜式頗多亦有多款套餐選擇

✨星期一至五✨
燒味三選一 💢全部$1💢
1️⃣茶皇殿燒鵝皇
2️⃣清遠走地雞
3️⃣極品乳豬
我哋點選咗🐷極品乳豬
2至4位可選1蚊優惠份量
是四分一隻(正價$108/碟)

上枱熱辣辣, 皮脆肉厚
半肥瘦肉質,不太油膩😋

上湯金銀蛋莧菜$98
😍賣相好靚,不過以這個價錢的一碟菜, 算係貴咗啲!
不過都預咗喇, 因為有啲咁特價嘅優惠菜色可選😉

蒜蓉粉絲蒸紐西蘭蟶子皇
$35/隻
烹調味道唔錯,蟶子皇都算幾大隻
但可能唔夠新鮮,口感不似預期好😥

果皮清蒸八頭南非鮑魚 $48/隻
蒸得時間剛剛好
鮑魚口感彈牙👍

2022-04-26
Dinner
2022-04-09 562 views
旺角新開酒樓 ☺️ 舊泉漳居個位 超大個招牌 好容易搵,麥花臣球場隔離,新裝修 我覺得好食啊 飲茶點心係即叫即蒸 出到嚟熱辣辣 重點推介個個「春風得意腸粉」皮夠薄 耐裡溝脆 ! 價錢適中
蝦餃
春風得意腸
流心煎堆仔
流心煎堆仔
2022-04-06 299 views
諗住同家人一齊去試下間新酒樓,跟住見到點心好耐未見,於是女侍應看下有無入單,女侍應話入單就會有㗎啦!態度又差,個人又懶!於是叫另一個男侍應,原來冇入單,叫我從新入過單,最後我個炒河,吃飽就走, 我眼見, 其他枱有漏單情況啦!之後去埋單,櫃枱前一個諗住找數,會計同佢講,你張單沒有叫野單,問佢有沒有掉枱,於是經理問佢吃過甚麼點心,從單再計過張單,從未見過一間酒樓咁差,我一定唔會再去,如果又人去飲,我一定叫唔好去。
2022-04-06 162 views
諗住試下間新酒樓,點咗點心見好耐未見,叫女待應看下有没有入單,佢答我入咗就會有, 態度又差,我叫另一位另男待應,原來無入單, 叫我重新再入過, 我都差唔多等咗一個鐘, 唯有叫過炒河,食飽快D走,一定唔再去。
2022-04-06
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$40 (Tea)