2014-09-06 2360 views
頭盤個名好搞笑 叫清爽正 分別係指涼拌青瓜 涼拌海節頭 同凍鮑魚海節頭味道唔夠 青瓜好好食哈哈 凍鮑魚無乜鮮味 不過鍾意佢夠rubbery 都好好食食到唔知食乜好 叫店長推介 佢話呢排新出左懷舊菜  咁就叫左個懷舊紙包骨 有d失望,首先張好勁難meet得乾淨 跟住肉好銀好難咬斷 雖然個汁唔錯幾香 但主要係想食舊肉啊嘛
2014-08-15
2014-08-19 2990 views
知道美心由7月中至9月尾推出「老點家老菜」,有懷舊點心及菜式,見到有灌湯餃當然要揾日去試。故閒日放假便去先試試老點如何。因即興致電訂位已滿,故唯有去取票等位,2大2小中午12點到,等了15分便有位。老點項目,要11點後才有供應,可惜是日沒有雞球大包。另外,此系列食品匯豐咭有85折。浦魚滑燒賣(6.5/10)~體積好細小,表面細過一蚊,似公仔點心的size,食味一般,餡有豬肉,但大地魚味不突出。蝦餃(4/10)~睇樣巳不合格,摺得差,皮靱,同前日美心皇宮一樣差。內面唔覺有荀,蝦肉還好。灌湯餃(4/10)~餃皮摺得不好,其中一隻巳有D穿,餃皮太淋沒有應有餃皮蛋味,奇怪的是內面的餡是"痴"埋一大舊,而且只覺是蝦加豬肉,冇發現在宣傳單內英文提到有干貝絲及帶子的餡料,我以往食開的是"散"餡的,$45的質素竟然如此。鮮奶蛋達(5.5/10)~以上皆失望,想了很久都試埋佢(其實仲有幾款想試),最失敗是不熱,酥皮焗得夠火候食落夠香脆,但餡料有點粉,不夠滑,亦沒甚奶香!椒鹽魷魚鬆(6.5/10)~中規中距,味不太咸,魷魚鬆夠彈。叉燒包(7.5/10)~一貫水準,皮鬆軟,餡料咸甜適中,好味。棉花雞(7.5
椒鹽魷魚鬆(6.5/10)~
中規中距,味不太咸,魷魚鬆夠彈。
棉花雞(7.5/10)~味道一樣好,冬姑夠香,雞滑,魚肚入味!
鳳爪排骨飯(7.5/10)~排骨入味有咬口夠香,飯粒夠爽有飯香。

埋單$322,只有3樣好味,點解會咁差,早兩個月蝦餃仲係好好味的。老點,點解會咁?
2014-08-18
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
Dining Offer
Credit Card Offers
2014-08-07 2893 views
星期六出街食飯必定等要位,四人相約於v city,分別等緊利小館同八月,邊間快就食邊間,最後八月快D,四人坐八人枱,超鬆動~隔離個張反而係五人坐四人枱~哈大家都好肚餓~先黎食住D酸菜花生先~跟住D菜都算上得快既~四個人叫左5餸+1份餐包仔+2桶仔飯+1甜品+1白飯,另外叫左龍井茶~檸香叉燒餐包,好味道丫~雖然圍番要$10一個仔,另外三小碟涼伴鮑魚,青瓜,海蜇,海蜇新鮮爽脆,青瓜夠凍好味,鮑魚都唔錯桶仔飯一直水準都好味(之前係八月居食過)又唔貴,必食!!!浸菜苗好清新的,不過如果怕草青味既人就唔太岩食~但我地覺得好味道~總括黎講所有食物味道不錯,又坐得舒服,所以二百零蚊可以接受呢~
檸香叉燒餐包
三小碟
BB豬
桶仔糯米飯
燒味三味
瑤柱杞子浸菜苗
粟米斑塊
婆婆餅配雪糕
星期六出街食飯必定等要位,四人相約於v city,
分別等緊利小館同八月,邊間快就食邊間,最後八月快D,
四人坐八人枱,超鬆動~隔離個張反而係五人坐四人枱~哈
大家都好肚餓~先黎食住D酸菜花生先~跟住D菜都算上得快既~
檸香叉燒餐包,好味道丫~雖然圍番要$10一個仔,
桶仔飯一直水準都好味(之前係八月居食過)又唔貴,必食!!!

2014-07-26
Waiting Time
35 Minutes (Dine In)
$235 (Dinner)
檸香叉燒餐包
桶仔糯米飯
瑤柱杞子浸菜苗
婆婆餅配雪糕
桶仔飯一打開蓋便嗅到很香糯米飯的氣味,但其實不是糯米飯,配有冬菇粒、切大粒雞粒(頗鹹)、很少量臘鴨粒,江瑤柱絲,味道有少許糯米飯影子但不及它嘢味,算是不錯。紅青蔥生煏青頭鴨主要是蒜頭、豆豉、辣椒和醃酸菜炒鴨件,鴨件質感不似鴨肉,而是似排骨,這裏肉類醃得偏鹹,所以這碟味道主要是鹹味及不足的豆豉蒜味,以這間級數來說 ,這味道我不能接受。試過用水輕洗,沒有那麼鹹及吃出香口味,我想是鹹味蓋過豆豉蒜味和香口味。
2014-06-21
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$100 (Dinner)
快將生日,友人就預早幾天和我出去食飯,作為慶祝。她提議去她未試過的八月,雖然我已經去過八月無數次,不過我很開心她主動提出所想。因為怕要等位,我在16號走去八月訂位,問一問先知道當晚沒有食飯時限,我不禁驚訝起來,因為八月由早到晚都是人多到爆的啊,不過我不排除是閒日才會無限時。很快便到25號,我們準時入座。喝喝茶,看看餐牌,友人提議"不如叫套餐?",我呆一呆,現在的晚市有套餐了嗎﹖友人將套餐餐牌遞過來給我看看,全都合自己口味,那就不用多想了。龍蝦湯蛋白燴燕窩,橙紅色的湯有著海鮮鮮味,味道夠"真"不作"假",由於在想當年我在連鎖港式西餐廳飲過所謂"龍蝦湯",那陣假味/怪味令我對龍蝦湯是有一定程度的忌諱...加入了嫩滑的蛋白粒,增加了咬口感,而燕窩量不是一小口而是一大劈,哇,實在足料﹗脆脆BB豬,哇,原來一人得一片...﹖太小了吧﹗我吃乳豬只是吃皮下那片肉,可惜這兩片肉只有手指尾指甲的SIZE,細得太可憐了吧...我之前在這間八月都有散叫BB豬來吃,每一件都是厚厚的,難不成跟餐就相差那麼多(問號)。另一邊是油醋汁沙律菜,清新爽口,有助減底吃乳豬時的油膩感。原條花膠筒伴翡翠,花膠有一隻手掌的長度

龍蝦湯蛋白燴燕窩

另一邊是油醋汁沙律菜,清新爽口,有助減底吃乳豬時的油膩感。
原條花膠筒伴翡翠,花膠有一隻手掌的長度還有一定的厚度,花膠炆得軟淋香滑,咀嚼花膠的時候,口腔及咀唇會有著微微的黏貼感。以往在外面吃到的花膠都會被濃厚的醬油獻汁包住,吃一﹑兩片已經好飽滯,但這個獻汁完全不覺得是重口味,調配上很輕手但味道仍吃得出有份鹹鮮,旁邊是煮得相當爽甜的生菜芯,也是好吃。
原條花膠筒伴翡翠
原隻鮑魚荷葉飯,小鮑魚放在飯上,增添了名貴,鮑魚炆得香軟而不失咬口。飯量將有半飯碗,這一刻我覺得剛剛好夠食...(肚餓就唔係咁講喇XD),飯粒充滿醬油的香濃氣味,反而聞不出任何荷葉香。
原隻鮑魚荷葉飯
雜菌浸時蔬,有蘑菇﹑草菇﹑冬菇等等的菌類,算是多款式的了,所有菌都用油爆香過,令它們更加香口。湯底方面,尚算清甜,只是鹹了少少,飲落口發現原來湯汁有著濃濃菌香,的確吸引,亦因為零油份的關係所以我好放心地飲盡它。
雜菌浸時蔬
正餐吃完後,我們都有叫甜品吃,八月所提供的甜品有中有西,傳統的﹑新穎的,加上價錢如此大眾化,實在令我難以選擇。友人很快就點選了燉鮮奶$28,打開蓋子後,我都聞到香濃的奶味飛撲出來啊。(流口水中)
而我還可以吃得下,所以選擇了得得地甜薄罉$26,一來貪其平底煎鍋上菜,很有氣勢似的,二來份量較大,可以填飽自己。XD
得得地甜薄薄罉
薄餅的兩邊都煎到金黃香脆,然後將花生粒﹑芝麻及椰絲鋪滿每一塊薄餅再捲成現在的模樣。這是一個有著兩種香口口感的甜品,一是來自脆脆薄餅,二是來自花生及芝麻,雖然有不少糖,但整體是甜而不膩,連吃兩條半之後我覺得好滿足呀﹗

不知不覺就坐了兩小時,期間服務員都算會留意茶壺加水的情況及收取不用的碗碟。七時左右已經全場爆滿了,雖然外面已經有人在等位,但服務員都不會做出任何趕客走的行徑。
Other Info. : 謝謝友人的請客。^3^
2014-06-25
$250 (Dinner)
龍蝦湯蛋白燴燕窩
雜菌浸時蔬
原條花膠筒伴翡翠
得得地甜薄薄罉
一行11個大人, 一個bb, 一個小朋友(3歲)一齊食父親節飯...黎到v city既八月...睇落間野既裝修唔錯....由於父親節既set實在太貴太唔抵食..所以我地散叫左十幾個餸+三碟炒野..bb豬表面略為燶左dd...但絕對一d燶味都冇..而且都好厚肉...燒味拼盤既叉燒, 絕對要讚下....好林...加上甜甜蜜汁味..正爆...超juicy....其實味道的確係唔錯...係就每碟既size都太細..每人都只可以食到一啖咁多...加上叫湯既時候, 係以每位計算, 所以計落都幾貴..食到尾既時便先發現佢係美心集團其下....其實都好superise...估唔到其下既酒樓可以有咁既水準....如果價錢可以減低小小的話..就會更好...可以take 2既...成餐飯食左2700左右....
黎到v city既八月...睇落間野既裝修唔錯....

加上叫湯既時候, 係以每位計算, 所以計落都幾貴..

如果價錢可以減低小小的話..就會更好...

可以take 2既...

成餐飯食左2700左右....
木桶豆腐花 // 女麻女麻 xxx雪糕...
bb豬
Type of Meal
Dinner
Father's Day
2014-06-07 2984 views
其實八月不只來過一次。它剛開業時曾來喝過一次早茶,大致OK的。今天突然想飲茶,帶著寶貝過來。但感覺,實在是前所未有的差,甚至我懷疑這是否是美心集團的店舖。取籌時,掛著TRAINEE名牌的知客帶著厭煩的表情接聽電話,一面老不願意的將籌交給我。收線後,只顧和熟客交談調笑。看著這情況,心已涼了一截。等了十分鐘左右,被安被在近門口的位置坐下,夾在兩組四人桌中間,帶著寶貝的我,有點狼狽。然後,發覺其中一隻碗邊,外邊有很明顯的污漬。我相信現在很多食肆都不只是單依賴人手洗碗,部份應是機器代勞吧﹖但侍應擺位時都留意不到,眼晴有毛病嗎﹖還有,坐下後感到空氣很侷促,沒有空調。叫了茶之後,開始叫點心。因為今天是週末,基本上是沒有特價點心的,惟有隨便點。叫了狀元蝦餃皇、鮑魚燒賣、龍蝦湯鮮竹卷和迷你蛋撻。最後,只有兩道點心上桌,狀元蝦餃皇和燒賣因為侍應的疏忽,漏了單。不過話的說回來,收點心紙的侍應沒禮貌也沒甚表情。十分鐘左右,點心上桌。迷你雞蛋撻,冰冷的饀料,一夾就散的撻皮。至於龍蝦湯鮮竹卷,賣相不差的,酥皮「龍蝦味湯」跟三條炸的鮮竹卷上桌。湯的味道尚可, 雖然沒龍蝦肉,但最少湯內見到大量雜菜,不會讓我像上次在
其實八月不只來過一次。

它剛開業時曾來喝過一次早茶,大致OK的。

今天突然想飲茶,帶著寶貝過來。

還有,坐下後感到空氣很侷促,沒有空調。

叫了茶之後,開始叫點心。

因為今天是週末,基本上是沒有特價點心的,惟有隨便點。

叫了狀元蝦餃皇、鮑魚燒賣、龍蝦湯鮮竹卷和迷你蛋撻。

十分鐘左右,點心上桌。

迷你雞蛋撻,冰冷的饀料,一夾就散的撻皮。

至於龍蝦湯鮮竹卷,賣相不差的,酥皮「龍蝦味湯」跟三條炸的鮮竹卷上桌。湯的味道尚可, 雖然沒龍蝦肉,但最少湯內見到大量雜菜,不會讓我像上次在利小館吃龍蝦濃湯烏冬時,懷疑那個湯是否是用現成湯料製作的。

因為侍應漏單和只計了我一人茶錢的關係,埋單六十元不到。

唯一可取之處就是這裡不像稻香集團屬下酒樓,早市全場必須搭檯。

實在很失望,這樣的價錢,但食物和服務完全不乎合預期。短期內不會再來了。

2014-06-07
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$50 (Breakfast)
2014-06-02 3232 views
星期二約了幾個朋友食生日飯,朋友提議來這裹,我們訂了7点半,到達酒樓都已經有人在用饍,原來都几旺場喎!酒樓的餐具靚,全部係花的圖案,佈置裝飾都好华丽,我們點左一壺花杯,係用火熱住架,好細心啊,朋友提議了必食的几款菜,仲有一個焦糖香橙布甸係要一早訂定的,如果唔系,會好快賣晒!我們叫了叉燒餐包,蕃茄濃湯西蘭花,椒鹽豆腐粒,拔絲咕嚕肉,藥材雞湯,蠔仔蒸蛋,牛仔粒,玻璃蝦,韮菜包!甜品點了焦糖香橙布甸,脆蛋散,仲有豆腐花!上菜速度都算快,叉燒包係有6隻的,熱辣辣架,好味,甜甜地的,叉燒又唔肥喎!蕃茄濃湯西蘭花好多蕃茄啊,蕃茄大件好juicy,好甜好好味,西蘭花吸晒d蕃茄味,正呀,個蕃茄湯底真的非常之濃!椒鹽豆腐細細粒好香脆,豆腐入面好滑,好味,朋友話加埋d蒜食仲好食!咕嚕肉好正呀,唔會好甜,唔會好多獻汁,好淋身好好味! 仲有青椒紅椒做配菜的。藥材煲雞湯,好大隻雞,好濃藥材味道,正呀!陳皮蠔仔蒸蛋,好香陳皮味,蠔仔細細隻的,好多的,呢個用嚟送飯就好good.牛柳粒,牛肉好淋身,一点也唔鞋的,玻璃嘏每人一份,賣相好靚,一隻大蝦,下面係蒸蛋白,還有蘆筍,蝦肉夠爽,蛋白好滑,如果獻汁少一点仲正!韮菜蜆

甜品點了焦糖香橙布甸,脆蛋散,仲有豆腐花!

藥材煲雞湯,好大隻雞,好濃藥材味道,正呀!

韮菜蜆肉配白色的餅,用個籃裝住,好特別的呀,個白色餅唔知用咩整的,几好味的,加埋d韮菜蜆肉一齊食,又香又有蜆肉的鮮,咬落去好有丰富的感覺!

甜品時間:

蛋散,有好多塊的,還有一些龍鬚糖係旁邊,好疏化的蛋散又唔系好甜喎,好味!

焦糖香橙布甸,這個賣相好特別,係布甸上面有一個半球狀的焦糖,食的時候將焦糖整爛同布甸一齊食,香橙味布甸好香好好味, 呢個好掂!!

最後的豆腐花好滑,有豆味,有六碗的,好抵啊!!

我初初以為晚飯都唔平,原來又唔系,都好抵,環境又靚,服務都好好!

叉燒餐包
脆麻花
香燈焦糖布甸
豆腐花
2014-05-27
$206 (Dinner)
拔絲咕嚕肉
脆麻花
香燈焦糖布甸
豆腐花
2014-05-17 2995 views
酒樓裝潢舒適清雅,茶具精緻,食材不肥而且好食。但食物種類比較少,如果有多D就好啦!今次我哋叫咗木桶豆腐花,香滑嘅豆腐,入口有滑溜溜的感覺,配埋黃糖或糖水正呀。有個叫鳥籠點心,內裡已有幾款點心……咸水角香脆可口、素菜餡皮薄蔬菜清新爽口,香噴噴嘅鳳爪,非常入味,仲有瑤柱蛋白炒飯,米飯用蛋炒底加埋瑤柱絲,好有咬感。
2014-05-10 2720 views
因為母親節正日外出吃飯太多人,所以提早一家人外出慶祝,因之前路過V City的八月很多次,但都很多人輪候⋯⋯與家人夾好時間後便選了平日來吃~結果不用等位因為平日的關係看到有些侍應閒著沒事找事做,所以當天的服務很好而且很及時(不過我不知道繁忙時是怎樣,所以也比較不了)食物也來得很快,與家人也吃得超飽的!只是結帳的時候等待得有點久,不過看到侍應拿著一堆帳單從收銀那邊走出也知道是等了一堆一起結帳。有空會再去吃~乾脆也嘗試一下午市時段好了

食物也來得很快,與家人也吃得超飽的!

有空會再去吃~乾脆也嘗試一下午市時段好了
$175 (Dinner)
Mother's Day
2014-05-07 2275 views
食品質素不好. 咕嚕肉比起某些茶歺廳出品還差.海參蝦仁煮到好似兩餸飯D餸一樣。甜薄罉一食落去有陣油益的味道,店員提出再換另一份,但是如果用來炸的油都一樣的話,再換都冇意思,所以決定取消order. 後來睇反先前D食評先知原來有前科. 美心真係要檢討一下出品同品質控制.

2014-05-04
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2014-04-11 4187 views
連續出了多篇試食,也是時間寫寫自己的食記啦!! 寫自己的食記會輕鬆很多,Happy Friday嘛,就鬆一口氣,之後繼續再努力還債吧~~是的,這星期與美心中菜八月系很有緣,週二到八月芳試菜,而週一晚也去了八月開飯,主要原因是嫲嫲回鄉了! 沒人煮飯只有出街吃,而屯門V city八月算是乾淨企理又就腳,並適合小兄妹同時開餐的地方,加上老公AE白金卡的優惠,實在是不作他選。如果大家還記得,妹妹滿月時,甜魔一家也是在這裡聚餐的呢! (舊文按此) 講真,如果是想傾計這裡未必是好地方,因為場內實在比較嘈;但對於帶著一大一小的家庭,來這裡就不怕小孩哭鬧吵到他人,嘈雜反而成為了優點!另外,最近e妹妹越來越硬淨,可以自己安坐high chair上,唯一擔心就是high chair的設計能否將她好好固定呢? 今次有驚喜了:原來八月有兩款不同的high chair,適合不同年齡的嬰兒/幼兒就坐,妹妹坐的是這款可以套在正常餐椅,size較小的膠椅,哥哥就坐獨立座位,較多空間活動的木椅,安排十分貼心!!不過,妹妹進場不久又扭眼瞓,結果還是由媽媽全程抱著睡... 算啦,她能夠安睡也是另一種福氣,不然以她現時的「手

不過,妹妹進場不久又扭眼瞓,結果還是由媽媽全程抱著睡... 算啦,她能夠安睡也是另一種福氣,不然以她現時的「手多多」,應該會把方圓半米的東西全掃下檯了! 那妳乖乖睡吧,爸爸媽媽還有哥哥都要開餐了~~

當晚只是一餐家常便飯,重點是囝囝也要一起進食,基本上沒點任何特色菜,都是一些最簡單、易消化有營養,幼兒也適合的廣東小菜。唯一點了「食尚福建 品味臺灣」中的白苦瓜汁 ($22),加了適量蜂蜜在內,清甜帶甘,十分好飲,老公愛極了。
白苦瓜汁
這是特地為囝囝點的菜茸鮮蝦羹 ($38/位),由爸媽KO了碩大肉爽的鮮蝦後,餘下的菜茸羹最好給幼兒撈白飯吃,一來令飯粒不會過硬,二來最重要是吸收一下蔬菜的維他命及纖維。
菜茸鮮蝦羹
囝囝愛蛋,這個生拆圍蝦炒滑蛋 ($88) 又是專為他而點啦! 當然圍蝦又是全由爸媽吃掉,不過此菜的主角始終是蛋,炒滑蛋的質素要比鮮蝦更吸引,為食豬可是吃得津津有味的。
生拆圍蝦炒滑蛋
滷水蛋豆腐 ($32) 也是為囝囝而點,他一見到滷水蛋就發狂了!! 不過只准吃1/4隻,其餘由爸媽包抄,然後多吃健康的豆腐吧! 不過給囝囝吃的豆腐,我們是作去皮處理,吃的只是中間滑豆腐部分,免得他太早變成重口味~~~ 而反應,也挺好的。
滷水蛋豆腐
連續有三個菜式都是就住囝囝需要而點,應該也很足夠了吧? 接著可以滿足一下自己的口腹之慾了;來到八月系列,必吃皮脆肉嫩、豐腴美味的脆脆BB豬 ($68),兩口子點了小吃的份量,每人兩件正好,伴碟還有清新沙律菜,可中和乳豬的膩滯感。
脆脆BB豬
在家吃飯,蔬菜是很重要的一環;所以當晚又點了梅菜皇蒸玉蘭 ($70),除了脆嫩的芥蘭全部清光,同蒸的梅菜香甜微脆,也十分的送飯呢! 事實上,當晚爸爸、媽媽、囝囝每人都點了一碗白飯,最後全部清光! 連侍者姐姐也大讚囝囝好擦得,好叻仔~~
梅菜皇蒸玉蘭
來到飯後甜品環節,我們又是每人一個:我與老公點的是較普通的中式甜品----薑汁雙皮奶 ($24) 及蛋白杏仁茶 ($22),兩者份量都不多,而質素也很平庸,甜魔媽媽突然懷念以往返工的時光----因為葵芳美心皇容的雙皮奶是超得的!!!!
薑汁雙皮奶及蛋白杏仁茶
囝囝太愛蛋了,也愛吃雪糕,甜魔媽媽就為他點了吾中吾西炸雪糕配蛋球 ($32),成品綴以彩色棉花糖絲,十分吸引,為食豬愛極了!! 而炸雪糕雖然質素不及美中.鴨子的出品,但也是他愛吃的項目,反而蛋球 (其實是沙翁) 就沒有多吃,結果改由爸媽一人一個獨下。都幾飽肚的!!
吾中吾西炸雪糕配蛋球
我們點得太多項目了,在AE白金卡的食物半價 (飲品、茶芥、小吃例外) 後,埋單也要$309,不過一家四口都吃 (+睡!!) 得飽飽又營養充足,也不錯啦。只是以囝囝急速成長的食量,甜魔媽媽現在又不返工了,爸爸日後要努力搵多D啦~
2014-04-07
$155 (Dinner)
Dining Offer
Credit Card Offers
白苦瓜汁
生拆圍蝦炒滑蛋
脆脆BB豬
2014-04-10 3157 views
閒日放假無無聊聊見好耐冇去八月飲茶,故起了床便出發去等位,10點35分去到,11點10分才有位,好在趕到11點30前入座叫特價點心 !臘味煲仔飯7/10 ~最先上桌,材料不多,但飯身算軟糯,充滿臘味的咸香,可惜但太多油了!炸菜牛肉腸7/10 ~ 熱度仍不夠,牛肉仍有好香果皮味,粉皮較實!荀尖鮮蝦餃8.5/10 ~ 皮薄,內有荀粒及爽彈蝦肉,入口鮮味又大粒,八月蝦餃真的有水準,下之要試蝦餃皇!菜肉雲吞 7/10 ~ 一碗6大粒,特價來說很底食,魚湯淡口夠鮮味,飲了不會有口乾的感覺,雲吞皮薄滑,餡料有苟菜豬肉,也有鮮味!棉花雞 8/10 ~ 好香薑汁味,雞肉夠滑及入味,魚肚大件又滑,可惜八月冇雞扎!鮑魚燒賣 7.5/10 ~ 面上一角的鮑粒味道不錯,又有鮑魚的軟韌口感,餡料有蝦肉及少量豬肉,味道不錯,但唔夠香,都係傳統的好!埋單$187,價錢貴少少,物有所值,但排隊等位太耐!
!

埋單$187,價錢貴少少,物有所值,但排隊等位太耐!
2014-04-07
Waiting Time
35 Minutes (Dine In)
$94 (Lunch)
  • 蝦餃
2014-04-03 2458 views
前日放假心血來潮去試新野。。點知。。對於我出名為食。。。這次已經令我地超失望!永遠,絕對不會再去食。 是次叫了4碟點心!!!1.椒鹽魷魚---> 不知所謂。 先講它的煮法:話明"椒鹽"居然一粒炸過的蒜蓉,懷鹽都見不到,"魷魚"只係用水拖熟就算。仲要收人40-50元碟(錢就收足,不好咁馬孚lor)2. 炸雲吞---> 一食落去有陣萬年油炸出來的味道(益益地)超難食 仲有係。。食呢味餸必要點汁食先能帶出味道。碟汁小得可憐,不夠點一碟的份量 (明顯看到廚師好懶!樣樣食物都冇用心去整。)3. gin 羅白榚--->這碟最令我 因為這味點心是我去酒樓必叫之點心。羅白:冇羅白味,味淡。。。仲之難食。 4.鮑魚燒賣:一籠2件。的的式式。出面買的豬肉燒賣都好食過它。最後不得不提的係。酒樓提供的茶水。有色冇茶味的茶。而且每飲一口都飲到成口茶葉 ,原本想叫壺花茶試試,但見到隔離抬飲緊,仲邊飲邊彈"垃圾"花茶。花茶葉色黑麻麻(似發梅).......明顯是下下價貨收上等貨價錢總括而言。。 食物質素同它們所標的價錢不值。 全部點心都係交來的,不係自家制的

(明顯看到廚師好懶!樣樣食物都冇用心去整。)

3. gin 羅白榚--->這碟最令我

因為這味點心是我去酒樓必叫之點心。
羅白:冇羅白味,味淡。。。仲之難食。

最後不得不提的係。酒樓提供的茶水。
有色冇茶味的茶。而且每飲一口都飲到成口茶葉

總括而言。。 食物質素同它們所標的價錢不值。 全部點心都係交來的,不係自家制的。如果自家制。價錢再貴我地都會試
可惜它比屋邨酒樓還要衰十倍。

裝修比人感覺是從另一間結業的酒樓拆下的配件再裝到新酒樓
(好殘舊)

一間令人食得開心暢懷舒適的酒樓對愛食的我地很重要!

價錢平貴都不係問題!

食物質素差劣,不但浪費食物
 ,而且令人一試即走。。。

做生意令客人第一次感覺好,所會客似雲來。
2014-03-18
Waiting Time
50 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
生日飯仲叫咗其他小食我本人覺得小食好食過套餐嘅嘢食鮮淮山佢用麻醬加鮮腐皮撈鮮淮山,真係好好味呀,個感覺好新鮮。如果下次嚟都一定會再點呢個冷盤小食椒鹽炸鮮魷佢用咸旦黃嚟炸,好香咸旦黃味道,鮮魷仍然好滑唔鞋口蕃茄濃湯青蔬蕃茄味好濃加埋蔬菜食好開胃,感覺食咗好健康青檸荔枝苿利花茶好好飲,攪埋一齊好清新,仍然飲到好香的苿利花茶香味芒果拿破崙見到就好開心,但因為佢太高啦,所以唔可以由頂頂一直切落去,所以最終每人食一層。個味道好香好滑,如果佢整細件d每人一件可以食混晒入邊d饀就真係好滿足啦!呢間酒樓枱與枱之間太迫,有點兒坐得唔舒服
生日飯仲叫咗其他小食
我本人覺得小食好食過套餐嘅嘢食

鮮淮山

椒鹽炸鮮魷
佢用咸旦黃嚟炸,好香咸旦黃味道,鮮魷仍然好滑唔鞋口

蕃茄濃湯青蔬
蕃茄味好濃加埋蔬菜食好開胃,感覺食咗好健康

青檸荔枝苿利花茶
好好飲,攪埋一齊好清新,仍然飲到好香的苿利花茶香味

芒果拿破崙

呢間酒樓枱與枱之間太迫,有點兒坐得唔舒服