2016-10-11 6600 views
自太古坊的八月結業,都已經很久沒飲過八月的茶,這天到的是屯門Vcity八月。點心紙圖文並茂,當然款式也較新穎。有機腐竹鮮淮生。材料本身較淡味,很靠個麻醬力撐。但可能淮生太稔太薄,口感不太佳。上素腸味道較好,不靠鼓油也有一定味道,是今天最好吃的其中一款點心:煎胡椒餅,個煎pan還很熱,入裡微燶,充滿燶烈的胡椒味,很有北方氣息的飽點蝦餃算是大粒的,蝦也彈牙,拿格有餘。雞扎算是比較普通,不是不好吃,只是是蒸過火還是甚麼,感覺啲材料都overheat太多,影響口感。

點心紙圖文並茂,當然款式也較新穎。
蝦餃算是大粒的,蝦也彈牙,拿格有餘。
2016-10-09
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$125 (Lunch)
2016-09-17 2349 views
一家人去屯門探姨婆,諗住同姨婆去V City飲茶,原來間商場咁旺,人山人海! 好彩預先用左app攞定籌,去到八月就差不多有位了!👍第一次試八月,不過相信美心集團實ok既!入到去坐底,見到套杯碟咁靚,好開心! 整體食物既質素幾好,樣樣都好味!不過服務就好一般啦!似乎人手不足,好多時想搵侍應加水也難! 😣
2016-07-24
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$122 (Lunch)
2016-09-16 1436 views
最喜歡去八月因為與其他大酒樓不一樣. 環境雅致, 食品主題, 今日試了甜品, 不錯, 有特色. 下次會再試. 只係蒸點心等了很久, 大约半個小時才送到. 等位又等左2小時... 幸好有信用咭優惠, 另外等位又有“Food Gulu” function. 令煩忙的我可以邊工作邊等待, 再去enjoy!

2016-09-16
Waiting Time
120 Minutes (Dine In)
$200 (Lunch)
Dining Offer
Credit Card Offers
2016-08-27 1250 views
一坐低座位逼夾,D杯碟唔多乾淨,茶芥小碟巧立名目,點心唔平但未能反映在食物質素上!炸鯪魚球脆漿太厚,蜆蚧醬是甜的;酥皮龍蝦湯湯底薄,海皇卷明明有腐皮為何沾上脆漿;懷舊點心更加令人驚嚇……牛肉粉卷牛肉太實偏甜,灌湯餃內沒有湯只有一堆粉同味精……唉!鐵三角完全唔ok!不試也罷!本人始終推介名x或海y飲茶!
一坐低座位逼夾,
D杯碟唔多乾淨,
茶芥小碟巧立名目,
點心唔平但未能反映在食物質素上!
炸鯪魚球脆漿太厚,蜆蚧醬是甜的;
酥皮龍蝦湯湯底薄,海皇卷明明有腐皮為何沾上脆漿;

鐵三角完全唔ok!
不試也罷!
本人始終推介名x或海y飲茶!
2016-08-27
Waiting Time
75 Minutes (Dine In)
$100 (Breakfast)
2016-08-11 4691 views
難得休假,與其懶懶的賴在床上,倒不如做隻早起的小鳥吧!假日飲早茶的好處,除了免卻等位之苦外,還可以優惠的價錢吃美味的點心!八月是我喜歡的屯市酒樓之一,只是每次都在正價時段光顧,既然難得早起,當然要前來嚐嚐它的早市吧。這一次是學聰明了,運用Food GULU電子取票,加上早市人客較少,不用等位。 奶奶是第一次光顧八月,之前較常光顧屯市的美心皇宮,相比之下這邊清麗雅緻,但感覺較為侷促。不過論舒適度還是比一般酒樓要好。早茶為上午7:30至11:30,跟下午茶同樣有數款優惠點心供應,若然自問不是挑剔的食客,不妨專攻特價點心。價格方面十分抵食,由$10.8至$28不等,而且是正價份量,點心足料,一盅兩件已能捧腹而走,算起來是挺划算的。 三色腰豆糕(優惠價$10.8)熱門之選,糕內有大量的腰豆、鷹嘴豆、眉豆,清爽帶微甜,美味又健康。 香煎蘿蔔糕(優惠價$10.8)足量的蘿蔔糕,只是粉比蘿蔔為多,加上煎得不算香口,普通而已。 菜乾排骨粥(優惠價$21)菜乾、排骨足料,粥底綿滑,只是肉香稍欠,就當是吃上一碗清淡口味的粥品好了。  酥皮龍蝦湯拼海皇卷(正價$34)酥皮做得薄脆,不會過於酥膩,浸泡進湯中不
難得休假,與其懶懶的賴在床上,倒不如做隻早起的小鳥吧!
假日飲早茶好處,除了免卻等位之苦外,還可以優惠的價錢吃美味的點心!

八月是我喜歡的屯市酒樓之一,

三色腰豆糕(優惠價$10.8)
三色腰豆糕
$10.8

香煎蘿蔔糕(優惠價$10.8)
香煎蘿蔔糕
$10.8

菜乾排骨粥(優惠價$21)
菜乾排骨粥

酥皮龍蝦湯拼海皇卷(正價$34)
酥皮做得薄脆,不會過於酥膩,浸泡進湯中不會影響湯汁味道,龍蝦湯有濃鮮野菜香,雖然不太嚐出龍蝦的鮮美,但湯汁可口,味道不俗。海皇卷香酥脆口內餡豐富,鮮蝦十分彈牙,加上擺盤精緻,很有特色的一道。
酥皮龍蝦湯拼海皇卷

煎釀三寶(正價$32)
水準依然,紅椒、青椒、豆腐、茄子分別釀入蝦膠和魚肉,炸得香脆彈牙,美中不足的是這次多了豆腐,卻少了最美味的大顆魚蛋。
煎釀三寶

早市的八月是要比正價時段抵食得多,加上環境舒適,值得推介
Other Info. : 茶位$11/位
2016-08-09
酥皮龍蝦湯拼海皇卷
煎釀三寶
三色腰豆糕
$ 10.8
2016-07-01 1681 views
6月嘅一星期內吃了同一個套餐兩次,之前從沒去過八月用膳,適逢舊同學聚會跟老爸生日,第一次覺得環境闊趟舒適,但第二次時間了幾個廳房有一種壓迫感。。。食物質素當然唔錯至會翻兜啦,先點一壺熱帶水果茶,其實是熱嘅什果賓治34元一壺,怪怪的,越沖越淡,之前同學聚會時飲碧螺春比較抵飲,可惜晚上飲太提醒至失眠,BB豬確實脆脆、义燒肉好嫩那個湯算足料,至少眼見有燕窩,龍蝦湯味濃,加有蛋白增添口感,甜不辣醬汁開胃,拌飯一流,有蝦、魷魚同翠玉瓜,蝦應該係雪藏蝦,吃不出蝦味金菇海參「豆苗」可令今餐少紅肉多菜,感覺健美,魚蒸得啱啱好骨肉容易分離,鮮味十足,筒仔飯本人覺得還是叫白飯好了,因飯有點硬,,甜品迷你脆糖布甸由第一次食已叫人難忘,焦糖薄薄兼脆口,吉士布甸香味四溢,份量少少過吓口癮已經滿足
6月嘅一星期內吃了同一個套餐兩次,
,BB豬確實脆脆、义燒肉好嫩
金菇海參「豆苗」可令今餐少紅肉多菜,感覺健美
2016-06-30
Celebration
Birthday
2016-06-29 1019 views
之前成日行V City都見到好多人喺八月排隊,同老公講好想試下,咁啱老公公司送左$600美心集團coupon, 原本上兩星期想去食,但full booking, 今次特登早d打去booking枱,但都係得返8:30打後時段,都好啦,好過食唔到原隻飽魚荷葉飯一定要試,掂

原隻飽魚荷葉飯一定要試,掂

2016-06-23
$230 (Dinner)
  • 原隻鮑魚荷葉飯
八月的晚餐, 朋友第一次來, 星期五好旺場呀, 全場滿座. 好多人呀. 餐具十分之靚, 好精緻的.咸菜花生好好味的. 唔會好咸, 啱啱好的, 花生好香.本來我們就係想叫套餐, 因為好抵食, 但係已賣晒.環境好舒服的.淮山蓮藕炒蘆筍.淮山夠鮮甜, 蓮藕好爽口, 蘆筍好清甜, 好味的, 又健康.帶子蒸豆腐, 豆腐好滑呀, 帶子加埋D豆豉醬一齊食, 好鮮甜. 都好爽口. 蓮藕牛展煲, 這個好香呀, 個汁好好味, 夠晒濃身, 牛展好淋身的, 好入味, 蓮藕都係. 迷仔桶仔飯, 都唔算細喎. 好味的, 飯有些臘味配料, 有少少蔥, 好香的, 好乾身.甜品, 有甜薄撐及燉蛋, 桂花味及原味, 賣相十分之靚, 味道都好好, 唔會好甜, 燉蛋好香好滑身. 少少焦糖係面. 加埋些生果粒, 正呀. 甜薄撐都好香口, 椰絲味道, 唔會好甜, 夠軟身.
咸菜花生好好味的. 唔會好咸, 啱啱好的, 花生好香.
本來我們就係想叫套餐, 因為好抵食, 但係已賣晒.
環境好舒服的.
2016-05-20
2016-06-29 2855 views
飲茶是假日的指定動作,這天再到美心八月飲茶。周日並無下午茶時段,但等候的食客仍然不少,約半小時才能入座。 先奉上餐前小食,酸菜花生比單純的咸香花生來得有誠意。八月的點心貴精不貴多,茶具食器較精緻優雅,整體以格調取勝。廚師推介最為吸引,甜品也是選擇多多,像這次,我的目標是一桶豆腐花,明知合二人之力難以吃完,但假日嘛,就讓我任性一次吧! 鮑汁鳳爪($42)美心的鮑汁鳯爪一向有水準,鮑汁味道濃鮮,只可惜鳯爪炆得不算入味,也不夠稔身,是失凖了。 蝦餃($32)賣相不怎麼樣,有違美心風格,不過鮮蝦彈牙,夾雜爽口筍絲,美味! 只嫌胡椒下得重手。  一桶豆腐花($48)秒速送上,但可以肯定是即撞的無疑。大大的一桶豆花,以黄糖糖漿伴吃,還有豆花舀子,十分過癮。 熱辣辣的豆花算是滑溜,難得的是不會水汪汪的。豆香是有的,但當然不是豆花名店的質素吧! 一桶豆腐花足有5碗的份量,二人分吃是太多了點,自覺實在是不自量力,不過愛吃豆花的我要吃完是輕而易舉吧!  煎釀三寳($32)在酒樓點上這道,便不用擔心吃上了「萬年油」。 雖然價錢不便宜,件數卻不算少,當中有红椒、青椒、魚蛋和茄子,除了釀入魚肉外,也釀入了蝦膠。

先奉上餐前小食,酸菜花生比單純的咸香花生來得有誠意。八月的點心貴精不貴多,茶具食器較精緻優雅,整體以格調取勝廚師推介最為吸引,甜品也是選擇多多,像這次,我的目標是一桶豆腐花,明知合二人之力難以吃完,但假日嘛,就讓我任性一次吧!

鮑汁鳳爪($42)
鮑汁鳳爪

蝦餃($32)
蝦餃

一桶豆腐花($48)
一桶豆腐花

煎釀三寳($32)
酒樓點上這道,便不用擔心吃上了「萬年油」。 雖然價錢不便宜,件數卻不算少,當中有红椒、青椒、魚蛋和茄子,除了釀入魚肉外,也釀入了蝦膠。鲮魚肉香口彈牙,果皮味稍重,蝦膠中有顆顆蝦粒,但論香口度還是鲮魚肉較佳
煎釀三寳

韮王鮮蝦腸粉($34)
顆顆明蝦彈牙鮮美,腸粉皮較為厚身一點,算是滑溜
韮王鮮蝦腸粉

到美心旗下酒樓飲茶,價位總不便宜,只是不加味精確實是個賣點,加上環境雅致,是屯門飲茶之選

2016-06-19
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)
一桶豆腐花
煎釀三寳
蝦餃
4人餐,每位約200元都不錯,坐得舒服,裝潢簡潔。今日食左4人餐,整體味道夠熱之餘吾咸,魚都夠滑而大條。龍蝦湯味濃但燕窩和蛋白只屬點綴。乳豬和燒鵝夠味不用沾醬也可以,甜品只屬普通。太極香片沖出黎有淡淡桂花香而且茶味濃郁,沖左幾次還有味道。唯獨甜不辣炒三鮮有失望,醬汁杰味道吾咸吾甜又吾辣,成碟失望。買了蛋糕如東海堂和美心免切餅費,以美心集團,整體不錯的生日飯

2016-05-29
2016-04-27 2267 views
美心一向標榜自家不採用味精,無添加味道,自然食得出食物原本的味道。年過三十的我開始注重健康,美心自然是我的選擇。今次品嚐美心集團的「八月」。(脆脆BB豬 )忽然很想念脆皮燒肉的味道,八月的脆豬酥脆的豬皮、Q 彈不膩口的肥肉、鮮嫩多汁有咬勁的瘦肉、單純的鹹香,一塊肉三種口感,望下去像已垂涎三尺,難以抵擋。八月做的脆BB 豬相信比其他燒臘店好。燒臘店的燒肉會用精鹽醃製,最外層的肉常會變得好鹹,相信八月用正宗的脆皮燒肉方法去泡製,工序雖繁複,但出來便是有水準的脆皮燒肉。(鮑汁煎豆腐)豆腐看似簡單,但越簡易菜色就越難烹調得調好味,素而不淡,技術和用料是非常講究。這道頭腐汁醬選用鮑魚汁,味道大大提升,口感軟棉棉,鮮美滋味,煎炸得金黃色,似金磚般色澤金光閃閃。口感有兩雙重享受,一硬一軟,相信㕑子功夫不馬虎,樣樣做足才能有這可口的豆腐。
(脆脆BB豬 )

(鮑汁煎豆腐)
2016-01-28 2766 views
今日放假做下孝順女同媽媽跟舅舅飲茶大鄉里第1次去啲高檔少少嘅中餐館飲茶 淨係個餐具已經令人愛不釋手光鮮亮麗嘅環境照亮每位客人8月花朵嘅茶杯 令普洱濃茶飲下去也不一樣優雅嘅餐具賞心悅目,吃的食物寧舍好味叫了一檯的食物,分別有: 湯浸炸肉餃,上海生煎包,瑤柱蛋白炒飯,棉花雞,蠔油雞腳,蜆蚧蘇炸鯪魚球,陳村粉蒸排骨,上湯浸菜苗,咸水角,仲有一味 滷味豆腐及雞蛋湯浸肉餃: 本身件事係好熱氣,浸完湯吸了湯味再去了油膩,入味又好味,特別創新上海生煎包: 肉和汁封喺包入面,一口咬下去肉汁流出,香味溢滿整鼻,好想多吃一個陳村粉蒸排骨: 排骨肥瘦均勻,肉味香香甜甜的,陳村粉也不錯,小小份滑口但幾油上湯浸菜苗: 菜苗陣青菜味好濃,5係個個受到,對我而言反而新鮮瑤柱蛋白炒飯: 炒飯中加入菜片,瑤柱絲,蛋白片,白飯淡香吊出,飽肚清淡之選( ´▽` )ノ蜆蚧蘇炸鯪魚球: 鯪魚球炸出不像鯪魚球,金黃色,圓餅形,咬落去才知鯪魚肉在內,點一點自家製蜆蚧醬,5會太咸,鮮味十足,點起上來剛剛好吃出味道滷味: 這款一般般,未算出色,吃落還好,不會太淡有豆味有肉味總結: 這款中式餐館,嘆的是環境,吃的是氣氛 也不錯,食物種
今日放假做下孝順女同媽媽跟舅舅飲茶

光鮮亮麗嘅環境
照亮每位客人
8月花朵嘅茶杯
令普洱濃茶飲下去也不一樣
優雅嘅餐具賞心悅目,吃的食物寧舍好味
5花8門嘅餸菜

吃出味道

總結: 這款中式餐館,嘆的是環境,吃的是氣氛
也不錯,食物種類都頗多

2016-01-28
$150 (Lunch)
5花8門嘅餸菜
  • 湯浸肉餃
  • 蠔油雞腳
  • 蜆蚧鯪魚球
2015-10-27 3084 views
今日放假, 嚟左八月飲下午茶, 1:45開始派飛, 2點開始入座, 都幾多人的呀, 我們等左唔算好耐, 就安排入座,今次坐近門口的枱.餐具好靚的呀, 全是花的圖案, 好高貴的感覺.環境都好舒服, 不是好大的一間酒樓原來下午餐係有些特價點心的, 我們都叫左特價點心, 同平時的價錢都差好遠架. 有迷你的砵仔糕, 一碟四小件, 都幾得意呀, 仲有紅豆的, 唔熱但好味, OK唔會好粉的.煎腸粉, 呢個都係唔夠熱的, 唔夠香脆, 不過都有蝦米仔及蔥花的.這個雞窩, 初初聽個名覺得好怪, 即係點, 原來真的是一個窩, 入面有雞, 冬菇及咸蛋, 其實我唔明點解要咁整, 因為下面係包, 但又唔係一個包, 食到好麻煩, D料跌晒出嚟. 雞肉都滑, 冬菇都好味, 咸蛋都幾大舊.豆沙包, 皮薄入面紅豆都多, 唔會好甜的, 幾好味的, 個包都好軟身, 又熱辣辣瑤柱蒸蘿白糕, 料唔多, 蘿白都有的, 但唔夠甜, 但都唔會好粉, 都OK見到隔離叫綿花雞, 好熱架, 雞有三四件左右, 冬菇一件, 魚肚都有幾件, 不過魚肚唔係好淋, 有點硬特價飯賣晒, 咁唯有叫叉燒飯, 一碗叉燒飯36元, 碗飯係細細碗的, 叉燒就一

餐具好靚的呀, 全是花的圖案, 好高貴的感覺.
環境都好舒服, 不是好大的一間酒樓
$10.8
特價飯賣晒, 咁唯有叫叉燒飯, 一碗叉燒飯36元, 碗飯係細細碗的, 叉燒就一碟, 叉燒都好好味, 夠晒淋及多汁, 唔會好肥.
最後, 叫埋糖水, 蛋白杏仁茶, 薑汁湯丸, 湯丸個薑湯好淡好淡的薑味, 湯丸有四粒, 好滑, 入面是芝麻味道的, 好滑的, 好味, 杏仁茶都好香, 唔會好甜, 有少少蛋白, 都好味.
整體食物都OK, 不過可能我們坐的位置唔係好多仕應會過嚟, 所以服務冇咁體貼.
2015-10-15
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Tea
「八月」,真係冇下次。價錢唔平,食物選擇少,質素差,服務不夠,有漏單情況,失望!「八月」地方大,可容納多人,坐得都舒適。裝修都有高級感覺,但期望愈大失望愈大!嗌咗一個湯、一壺最貴嘅鐵觀音茶同4個餸。當時人客未算好多,但食物都好遲先到。當所有嘢嚟哂,白飯又遲遲都未嚟。等咗好耐,以為飯終於到啦,點知嚟得一碗粥。明明個傳菜服務員托盤上已有2碗白飯,但佢只放低一碗粥就走咗去另外一枱客人到,真奇怪!之後等咗好耐2碗飯先嚟,心諗:餸都就快唔熱。都算,食物質素真係唔掂!薑汁炒芥蘭煮到老哂,好難食。個一人雞菇炒飯又冇乜味、料又少。加上,所有嘢都必定要配飯,好似炆豬肉、海蔘果碟咁,賣相都同都同住家餸差不多,食落就好普通,食物唔太似出自呢間花咁多錢裝修,好似幾高級嘅餐廳咁。咁多樣嘢,得個湯幾好。仲有!食咗成餐飯,見我哋嗌嘅咕噥肉都未嚟,埋單同個待應講話冇嚟,cancel 佢算。對方冇抱歉嘅態度,快速同我哋埋咗張單就算,真係無話可說!個人認為冇必要喺呢到食飯,因為質素唔掂!
嗌咗一個湯、一壺最貴嘅鐵觀音茶同4個餸。

個人認為冇必要喺呢到食飯,因為質素唔掂!
鐵觀音
2015-08-21
  • 指定信用卡嗌指定菜式有折。
而家先發現返D相~再補發開心share比大家先~小momo之前試過TST既八月居~呢間叫八月~同樣是Maxim旗下的~~~可算是如果唔知,以為貴夾唔飽既~但其實佢地呢條線既F&B都算係高格調但相對來說可算是中等價位~~如果同家人食飯又或者有朋自遠方來~都一樣出得大廳見得下人~這間的風格是高貴又帶一點田園Feel?HAHAHH~~由於是奶奶生日~而她一向都好需要『隆重KI視』所以揀呢到就最好不過,又唔會心痛老公大人既銀包~先來一個乳豬仔~夠香脆 (3粒星) 只是稍為UN左少少~再來一個蟹肉(翅)湯~ (4粒星) 味道都岩我既﹗又真係仲要搵到大大粒蟹肉架~老爺最愛~ 蒸魚~就最食到鮮味! (4粒半星)雖然5個大人一個小朋友食細左少少~但好嫩,時間岩岩好﹗還有一個…租酸蝦球~~ (3粒星)味道真的有點太酸了~~醋下我太重手了點! 連鐘2食酸味味野既我都差D比佢酸親﹗ 3粒星都係比蝦夠大隻但仲好彈牙,無雪味,加返分呢個翠玉瓜炒雞柳~ (1粒半星) 真係我媽媽都煮得好食過佢~~淨係食到黑椒味?﹗仲有個玻璃Hin~~巧柿乖耶~~><影左manu 無影真野~事前做左D功課先敢帶奶奶同
而家先發現返D相~再補發開心share比大家先~

小momo之前試過TST既八月居~
呢間叫八月~
同樣是Maxim旗下的~~~

這間的風格是高貴又帶一點田園Feel?HAHAHH~~

先來一個乳豬仔~
夠香脆 (3粒星)
只是稍為UN左少少~
老爺最愛~ 蒸魚~就最食到鮮味! (4粒半星)
雖然5個大人一個小朋友食細左少少~但好嫩,時間岩岩好﹗
還有一個…租酸蝦球~~ (3粒星)
3粒星都係比蝦夠大隻但仲好彈牙,無雪味,加返分
呢個翠玉瓜炒雞柳~ (1粒半星)
真係我媽媽都煮得好食過佢~~
淨係食到黑椒味?﹗仲有個玻璃Hin~~巧柿乖耶~~><
影左manu 無影真野~
事前做左D功課先敢帶奶奶同婆婆黎~!
估中奶奶會食呢個﹗但個icecream cant change to chocolate flavor
(4粒星) 實物同原圖無太大分別,其實個餅底唔係好厚~
說真的Brownie 太多會很膩,所以溝咪icecream食岩岩好~~!
一有拿破侖就好想叫~BUT比小momo阻止左,一來我0係TST 八月居食過麻麻地,二來我地食開九龍酒店既~多Custard,食呢個絕對=只吃酥皮,所以不用再試(只是剛好有影到Menu) just for 大家一個reference.!
今次無食~下次想試下!!嘰嘰
分享到此~希望大家鐘2﹗