Restaurant: Jiang Nan by Crystal Jade
Info:

2023-08-09 197 views
🙋🏻‍♂️餓底探員今晚去咗中環調查呢間上海菜,餐廳座位闊落,坐得好舒適,雖然位於中環IFC,但食物價錢唔貴🥒冰鎮柚子漬白苦瓜 $68📸表示個白苦瓜切到每條粗幼一致,面頭加咗柚子漬令成碟白苦瓜睇落無咁單調🙋🏻‍♂️表示個白苦瓜食落甘香,配埋柚子漬味道酸酸甜甜咁🐖江南水晶肴肉 $78📸表示個水晶肴肉做到好似一塊塊厚切嘅腩肉咁,好有心機好精緻🙋🏻‍♂️表示個肴肉上層係用高湯整成啫喱,食落口感爽彈,下層用豬肉整成,食落好重肉味,呢個肴肉充滿層次感🥟金網豚肉鍋貼 $58📸表示個鍋貼用絲網皮包住,整成三角形,炸到金黃色,賣相吸引🙋🏻‍♂️表示個絲網炸得好酥脆,食落鍋貼充滿肉汁,味道鮮甜 🥟江南水晶素菜餃 $48📸表示個素菜餃晶瑩通透,入面包住香菇,甘筍,奶白菜等配料,面頭加上金箔,賣相精美🙋🏻‍♂️表示個素菜餃皮夠薄,食落味道好清新,餡料全部係素菜,夠晒健康🐟香芒酥脆魚柳 $98📸表示個魚柳大約有8-9件,份量夠多,面頭鋪滿芒果肉同士多啤梨果乾🙋🏻‍♂️表示個魚柳炸得酥脆,食落肉質鮮嫩,點埋個百香果醬一齊食味道好夾,芒果同士多啤梨果乾食落酸酸甜甜,呢個魚柳好開胃🥬火腿津白 $98📸表示個津白一棵棵整齊排列好,
冰鎮柚子漬白苦瓜

🥒冰鎮柚子漬白苦瓜 $68
🙋🏻‍♂️表示個白苦瓜食落甘香,配埋柚子漬味道酸酸甜甜咁

🐖江南水晶肴肉 $78
📸表示個水晶肴肉做到好似一塊塊厚切嘅腩肉咁,好有心機好精緻

🥟金網豚肉鍋貼 $58
📸表示個鍋貼用絲網皮包住,整成三角形,炸到金黃色,賣相吸引
🙋🏻‍♂️表示個絲網炸得好酥脆,食落鍋貼充滿肉汁,味道鮮甜

🥟江南水晶素菜餃 $48

🐟香芒酥脆魚柳 $98

🥬火腿津白 $98
📸表示個津白一棵棵整齊排列好,面頭放咗金華火腿絲
🙋🏻‍♂️表示個津白食落好清甜,金華火腿絲嘅咸香提升咗津白嘅味道層次

🍎🦀蘋果絲拌蟹肉冷麵 $88
📸表示呢個有蟹肉,蘋果,青瓜,甘筍,紫椰菜等配料嘅冷麵,驟眼睇以為係個沙律
🙋🏻‍♂️表示個冷麵加入咗芝麻醬同柚子醋,食落味道好似沙律一樣夠清新

🍧粉紅佳人 $58
📸表示成個甜品粉紅色咁夢幻,係用咗番石榴做成嘅
🙋🏻‍♂️表示個甜品味道清甜,入面除咗有番石榴,仲有西米同西柚,完全係一個番石榴味嘅楊枝甘露,幾特別
青蘋果QQ椰果茉香綠茶
🍏青蘋果QQ椰果茉香綠茶 $38
📸表示個青蘋果綠茶配上不同顏色椰果,顏色豐富
🙋🏻‍♂️表示個青蘋果綠茶飲落好清新,椰果口感Q彈,而家仲做緊優惠第二杯半價

📈吃貨指數
😋好味度 8.5/10
🔙返啅度 8.5/10
冰鎮柚子漬白苦瓜
青蘋果QQ椰果茉香綠茶
2023-08-04 155 views
大隻仔今次覓食嘅店舖就係💥 江南 💥大隻仔今次介紹一間超級抵食餐廳,呢個價錢喺中環區真係好平,而且仲要位處IFC國際金融中心。特色飲品30幾蚊杯,仲要第二杯半價,平均只係廿幾蚊一杯,前菜、點心餃子都係40幾蚊起,就連主菜「香芒酥脆魚柳」都唔使$100,而且份量大、最重要,服務好,座位闊落,坐得舒服,「江南」真係約朋友中環區食飯嘅首選。餐廳最近新推出夏日Menu,員工向大隻仔介紹夏日Menu既菜式好啱炎熱嘅夏天食,味道比較清爽、開胃、冰涼、唔會好油膩,大隻仔就揀左幾款夏日菜式:蘋果絲拌蟹肉冷麵、冰鎮柚子漬白玉苦瓜、百香果汁拌香芒酥脆魚柳。⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯5⭐️ 超班3⭐️ 一般/正常1⭐️ 差味道 ⭐️⭐️⭐️⭐️抵食 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯🔥 餐前小食 $10 (另加一服務費)餐前小食係話梅汁醃製室溫小青瓜,話梅汁味道香濃,小青瓜吸收晒話梅汁既甜酸味,味道好出色,酸酸地做餐前小食一流。👍👍🔥 茗茶 - 百合仙子 $20/位 (另加一服務費)整棵百合仙子放入茶壺內,用小火爐烘住,長期保持溫度,員工話先焗5分鐘後就可以飲用,百合仙子帶有百
大隻仔今次覓食嘅店舖就係

抵食 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

🔥 餐前小食 $10 (另加一服務費)

🔥 茗茶 - 百合仙子 $20/位 (另加一服務費)
整棵百合仙子放入茶壺內,用小火爐烘住,長期保持溫度,員工話先焗5分鐘後就可以飲用,百合仙子帶有百合花香,味道不錯,花味不會太濃,好易入口。
茗茶 - 百合仙子

🔥 金網豚肉鍋貼 $58 (另加一服務費)
賣相十分精緻,將餃子底部煎得香脆後,再用脆漿製成三角形金網做裝飾。
鍋貼煎得好香脆,餡料用上新鮮豬肉,充滿肉汁咬一啖流晒出嚟,調味亦做得好好,帶微甜唔太鹹,可以突出新鮮豬肉嘅肉香味。
金網豚肉鍋貼

🔥 江南水晶素菜餃 $48 (另加一服務費)
用菠菜汁製成餃子皮,外皮煙靭,再係餃子皮上掃上金粉,十分講究。
素菜餃內餡料全部都係蔬菜,材料好豐富有紅蘿蔔茸、菠菜茸、筍茸等等,而且調味好,可以食得出新鮮蔬菜既鮮甜味,幾好食。
江南水晶素菜餃

🔥 江南水晶肴肉 $78 (另加一服務費)
用高湯整成嘅水晶凍夾住一層肴肉,肴肉味道似鹹牛肉,但不會太鹹,而水晶凍味道少少甜,味道不錯,完全冇油膩感,就算冇點鎮江醋都好好食。
江南水晶肴肉

🔥 蘋果絲拌蟹肉冷麵 $88 (另加一服務費)
功夫菜式,先將花蟹拆肉,再將兩隻蟹鉗去殼,啖啖蟹肉,冷麵夠晒冰涼加入日本胡麻醬拌勻再加上蘋果絲,真係好岩夏天食用。
蘋果絲拌蟹肉冷麵

🔥 冰鎮柚子漬白玉苦瓜 $68 (另加一服務費)
用上白玉苦瓜,唔會太苦,苦瓜夠爽口浸滿柚子糖水,味道甜甜酸酸苦苦地,加上冰鎮,入口透心涼,夏天食真係好舒服。

🔥 火腿津白 $98 (另加一服務費)
津白浸係濃郁高湯之中,吸收晒高湯既精華,配上金華火腿絲一齊食,真係好美味。
冰鎮柚子漬白玉苦瓜  + 火腿津白

🔥香芒酥脆魚柳 配 百香果汁 $128 (另加一服務費)
炸魚柳炸得夠香脆,魚柳唔會乾柴,仍然保持嫩滑,吉列魚柳上鋪滿粒粒新鮮芒果肉、士多啤梨果肉乾,再配上百香果汁,味道酸酸甜甜,真係好開胃,而且百香果汁酸酸地可以幫助解油膩,好岩夏天食用。
香芒酥脆魚柳 配 百香果汁

🔥 粉紅佳人 $58 (另加一服務費)
粉紅佳人其實係紅心番石榴甘露,做法似楊枝甘露,用紅心番石榴代替芒果,先用紅心番石榴打成糊狀,再加入紅心番石榴果粒、西柚肉,西米,雪凍做成甜品,番石榴味道超級香濃,鍾意食番石榴嘅朋友一定好喜歡。

🔥 多瑙河荔枝爆珠梳打 $38 (另加一服務費)
賣相超級討好,打卡一流,有2隻黃色小鴨鴨係藍色嘅多瑙河上暢泳。😂😂
黃色小鴨鴨係用橙汁製成嘅果凍。
藍色多瑙河就係荔枝梳打。
再加上爆珠,飲品除咗賣相一流,味道都好好,值得推薦。
多瑙河荔枝爆珠梳打 + 粉紅佳人

餐廳而家做緊夏日特飲優惠,第二杯半價,除咗有「多瑙河荔枝爆珠梳打」,仲有「青蘋果QQ椰果茉香綠茶」、「紅柚多肉茉香綠茶」可選擇。

溫馨提示:
茶位 $20 / 4:30pm前 $15
前菜小食 $10

2023-07-31
$257 (Dinner)
茗茶 - 百合仙子
冰鎮柚子漬白玉苦瓜  + 火腿津白
香芒酥脆魚柳 配 百香果汁
多瑙河荔枝爆珠梳打 + 粉紅佳人
  • 多瑙河荔枝爆珠梳打
2023-08-04 77 views
🗨江南水晶素菜餃🗨金網豚肉鍋貼🗨江南水晶肴肉🗨香芒酥脆魚柳🗨火腿津白🗨蘋果絲拌蟹肉冷麵🗨粉紅佳人(紅心番石榴甘露)位於中環IFC 嘅中菜,價格相宜,平日晚餐都多人,建議早啲到拎定位。夏天太熱冇乜胃口,食肴肉同冷麵就岩喇。冷面職員幫手用交剪剪斷,好細心。素菜餃一人一粒,唔會太多,外皮非常煙韌。鍋貼皮有啲厚,不過肉汁依然仲係度,要趁熱食。份量偏少,如果兩人食share就岩岩好,不過係簡單一餐,座得舒服。
🗨江南水晶素菜餃
🗨金網豚肉鍋貼
🗨江南水晶肴肉
🗨香芒酥脆魚柳
🗨火腿津白
🗨蘋果絲拌蟹肉冷麵
🗨粉紅佳人(紅心番石榴甘露)

素菜餃一人一粒,唔會太多,外皮非常煙韌。

鍋貼皮有啲厚,不過肉汁依然仲係度,要趁熱食。

2023-08-03
$200 (Dinner)
2023-08-04 73 views
好耐無食上海菜喇,今次黎到依間位於中環嘅中菜餐廳要好好品嚐一下✨餐廳上菜速度好快,侍應都幾友善,就算平日六點幾,客人都係滿滿㗎!.🔸江南水晶肴肉 hkd78肴肉有一層豬皮一層蹄肉,有少許似食果凍嘅口感,食個陣可以點少少黑醋,豐富味道之餘亦平衡豬肉嘅油膩感❤️.蘋果絲拌蟹肉冷麵 hkd88輕輕拌勻蟹肉﹑蘋果絲﹑青瓜絲同紅蘿蔔絲,配上Q彈嘅冷麵,加上清爽嘅調味,清新又好味!.江南水晶素菜餃 hkd48食起黎有嚼勁嘅水晶皮包住豐富蔬菜餡!.金網豚肉鍋貼 hkd58煎得酥脆嘅鍋貼包住滿滿嘅豬肉餡,一咬就有湯汁流出黎!.火腿津白 hkd98鹹香嘅金華火腿絲同茨汁提升咗蔬菜整體嘅甜味啊.香芒酥脆魚柳配泰式辣醬 hkd98炸得酥脆嘅魚柳好滑,點少少辣醬加上香芒粒一齊食,味道唔錯!.粉紅佳人 - 紅心番石榴甘露 hkd58裡面有番石榴粒﹑西柚粒同少許西米露,味道微甜,份量都啱啱好✨

🔸江南水晶肴肉 hkd78

蘋果絲拌蟹肉冷麵 hkd88

江南水晶素菜餃 hkd48

食起黎有嚼勁嘅水晶皮包住豐富蔬菜餡!
金網豚肉鍋貼 hkd58

煎得酥脆嘅鍋貼包住滿滿嘅豬肉餡,一咬就有湯汁流出黎!
火腿津白 hkd98

鹹香嘅金華火腿絲同茨汁提升咗蔬菜整體嘅甜味啊
香芒酥脆魚柳配泰式辣醬 hkd98

炸得酥脆嘅魚柳好滑,點少少辣醬加上香芒粒一齊食,味道唔錯!
粉紅佳人 - 紅心番石榴甘露 hkd58

• 蘋果絲拌蟹肉冷麵
  • 江南水晶肴肉
2023-08-02 59 views
突然想食中菜,見到ifc有間食上海菜嘅餐廳 @jiangnanbycrystaljade 啲菜式幾特別又多樣化,就入咗去食~ 餐廳裝修雅致,都幾多人食~🍭蘿萄絲酥餅($58)我最喜歡係呢個,個造型真係成個紅蘿蔔🥕咁!而且好肥好可愛😂 味道都好食!酥脆香口!🍭特色小籠包($68)一共係3款口味,包括黑松露帶子,蝦頭油鮮蝦同冬蔭公,顏色都各有不同!好特別!而且粒粒飽滿多汁~🍭涼拌海膽茄子($88)茄子排得整齊,上面鋪滿金黃色海膽粒,賣相唔錯,夾埋醬汁清爽好味!🍭蒜泥黑豚肉卷($88)呢個會另外附送醬汁,都幾辣下,店員知我地唔太食得辣,體貼話可以俾豉油我地點~ 但點辣醬汁會惹味啲!豚肉卷包得幾精緻!🍭火腿津白($98)上湯煮嘅津白,加上金華火腿,健康又清新~🍭重慶水煮牛肉($168)很大的一盤!牛肉份量多而且幾嫩滑,仲有好多薯粉喺底,條條沾滿水煮汁,幾正!我地叫左少辣都食到~🍭蔥油拌麵($63)呢個好味道!簡單的配搭,香蔥、醬油同麵撈埋一齊食,好滋味!🍭蔓越莓煎餅($58)煎餅成日食,但蔓越莓口味真係第一次食!一向聽講蔓越莓對女士好有益!呢個煎餅整到成朵玫瑰花咁,口感煙韌,睇得又食得!

🍭蘿萄絲酥餅($58)

🍭特色小籠包($68)

🍭涼拌海膽茄子($88)

🍭蒜泥黑豚肉卷($88)

🍭火腿津白($98)
上湯煮嘅津白,加上金華火腿,健康又清新~

🍭重慶水煮牛肉($168)

🍭蔥油拌麵($63)
呢個好味道!簡單的配搭,香蔥、醬油同麵撈埋一齊食,好滋味!

🍭蔓越莓煎餅($58)
位於中環IFC嘅「Jiang Nan by Crystal Jade 江南」有中國菜系包括「京、川、滬」嘅經典美食,今次同女友嚟到環境好大舒服,透明茶壺好特別🫖🤣🤌🏻特色小龍包(3粒)賣相好靚,紫色係黑松露帶子,紅色無冬蔭公而黃色係蝦頭油鮮蝦💛 😛皮薄餡靚,黑松露帶子味最出味,而冬陰功小籠包第一次食好新穎🤣酸酸辣辣,而鮮蝦入口亦非常鮮甜🤌🏻辣麻醬肉燥湯拉麵 手帶拉麵🍜 配辣麻醬肉燥好香濃,入口比較辣少少但係好食,醬汁食耐會比較膩,飲番杯茶☺️就最好🤌🏻香芒酥脆魚柳 配百香果醬 魚柳外脆內嫩,用上芒果、百香果醬好清新💛 醬汁亦有唔少芒果肉🥭 甜甜地咁同魚柳好夾同好食🤌🏻酒香醉雞(脾位)醉雞好正😎 雞肉嫩滑而且好香醉雞嘅酒味,要做到入晒味都唔容易😛加埋杞子甜甜地一齊食,而且仲要係脾位啖啖肉🤌🏻羊肚菌萵筍 羊肚菌營養高又好食,口感爽脆,師傅將萵筍切到一條條麵咁好考刀工👍🏻🤌🏻韭菜盒子(4件) 皮薄料多,鍾意食韭菜嘅朋友一定都會鍾意,佢個皮都整到好鬆脆😚好吸引🤌🏻粉紅佳人係紅心番石榴甘露嘅甜品,粉紅色賣相好吸引,食落似楊枝甘露咁🤣 紅心番石榴味好新鮮嘅果香味,比較少見嘅特式甜品🥰🚩江南 中環金融

🤌🏻特色小龍包(3粒)

🤌🏻辣麻醬肉燥湯拉麵

🤌🏻香芒酥脆魚柳 配百香果醬

🤌🏻酒香醉雞(脾位)

🤌🏻羊肚菌萵筍

🤌🏻韭菜盒子(4件)

🤌🏻粉紅佳人

🚩江南
中環金融街8號國際金融中心商場2樓2018-20號舖

#addifoodie #addifoodie中環
#foodie #hongkongfood #drawing #香港美食 #吃喝好去處 #週末好去處 #goodfood #香港探店 #中菜 #上海菜 #小籠包 #上海小籠包 #江南 #ifc #ifchongkong #ifc美食 #ifc餐廳 #中環餐廳 #中環小籠包
2023-07-20
Type of Meal
Dinner
  • 特色小籠包
2023-08-01 63 views
江南 (中環)📍中環金融街8號國際金融中心商場2樓2018-20號舖👔自從沒有在中環上班之後都好耐冇去IFC 食飯!🍚🤓過往熟悉嘅地點已經轉咗做江南!📍佢嘅位置好方邊,基本上就係機場快綫✈️直上到2樓就會見到,就算平日都充滿人氣!💃💃🍲佢地菜式啲porfion比較輕量,所以單點項目都可以鬆手啲叫多幾款,咁樣可以豐富啲!💁🏻‍♀️以下就係今次order咗嘅items,整體都覺得高質!雖然價錢都比較經濟,每道基本款嘅菜式都唔洗$100,但由食材選料到調味以及烹調手法都可以話係出色!🔅江南水晶素菜餃 $48🔅金網豚肉鍋貼 $58🔅冰鎮柚子漬白玉苦瓜 $68🔅江南水晶肴肉 $78🔅香芒酥脆魚柳 配泰式辣醬 $98🔅火腿津白 $98🔅蘋果絲拌蟹肉冷麵 $88🔅粉紅佳人 (紅心番石榴甘露)$58👍🏻咁多道菜次中最喜愛係🥟金網豚肉鍋貼 同埋🍜蘋果絲拌蟹肉冷麵。🥟金網豚肉鍋貼能夠做到噴肉汁效果💦,食嘅時間要小心肉汁太熱會辣親個咀 🥵(因為我就係中咗招😜)。餃子外皮亦做得好煙韌而又香脆!🍎🍜蘋果絲拌蟹肉冷麵 非常適合夏天!用上蘋果絲感覺好清新,醬汁配料方面酸酸甜甜,又帶有麻醬香,冷麵條亦有彈性,非常惹味!😋
江南 (中環)
📍中環金融街8號國際金融中心商場2樓2018-20號舖

👔自從沒有在中環上班之後都好耐冇去IFC 食飯!🍚
🤓過往熟悉嘅地點已經轉咗做江南!

🔅江南水晶素菜餃 $48

🔅金網豚肉鍋貼 $58

🔅冰鎮柚子漬白玉苦瓜 $68

🔅江南水晶肴肉 $78

🔅香芒酥脆魚柳 配泰式辣醬 $98

🔅火腿津白 $98

🔅蘋果絲拌蟹肉冷麵 $88

🔅粉紅佳人 (紅心番石榴甘露)$58

🍧另外值得一提甜品粉紅佳人, 其實佢係個紅心番石榴甘露,食得出用上好多新鮮果肉,清新果甜天然好飲又健康。值得一試!
2023-07-25
2023-07-31 70 views
📍江南🗺️中環金融街8號國際金融中心2樓2018-20號舖一向都鍾意食上海嘢,就搵到ifc有呢間翡翠餐飲旗下食江南菜嘅餐廳~ 價錢喺中環黎講算抵食,夜晚仲有點心可以叫😍⚡️蘿蔔絲酥餅(2件)$58呢個好可愛!係蘿蔔造型🥕🥕 黎到熱辣辣,咬落酥脆,內餡滿滿嘅蘿蔔絲😋⚡️特色小龍包(3粒)$68(黑松露帶子/蝦頭油鮮蝦/冬蔭公)(3粒)有三粒小籠包:❤️ 冬蔭功呢款係酸辣嘅,真係有啲嗆喉😆💛 蝦頭油鮮蝦🦐咬落去會爆汁所以要食得小心啲🤣 味道幾鮮!💜 黑松露帶子嘅黑松露味幾香🖤⚡️涼拌海膽茄子 $88茄子份量都好多,上面有海膽乾粒(?) 細細品嚐都食到海膽嘅鮮味,茄子都好軟淋😌⚡️蒜泥黑豚肉卷 $88呢個其實係蒜泥白肉嘅概念,將黑豚肉同青瓜片卷埋,可以自己加蒜泥同醬汁🧄 醬汁係辣嘅不過幾惹味,唔食得辣嘅可以問服務員攞豉油😉⚡️火腿津白 $98我食上海嘢必叫嘅津白😝 有火腿嘅鹹香同湯底嘅鮮👍🏻⚡️重慶水煮牛肉 $168呢個好抵食啊!又大盤足料,又好味🤤 牛肉好嫩,唔韌,配料仲有寬粉、萵筍、金菇等~ 我地唔係好食得辣又想食水煮牛嘅就叫左少辣🤣 呢個辣度就接受到😬⚡️蔥油拌麵 $63主食叫左蔥油拌麵🍜 蔥油味道好香
📍江南
🗺️中環金融街8號國際金融中心2樓2018-20號舖

⚡️蘿蔔絲酥餅(2件)$58
呢個好可愛!係蘿蔔造型🥕🥕
黎到熱辣辣,咬落酥脆,內餡滿滿嘅蘿蔔絲😋

⚡️特色小龍包(3粒)$68
(黑松露帶子/蝦頭油鮮蝦/冬蔭公)(3粒)
有三粒小籠包:
❤️ 冬蔭功呢款係酸辣嘅,真係有啲嗆喉😆
💛 蝦頭油鮮蝦🦐咬落去會爆汁所以要食得小心啲🤣 味道幾鮮!
💜 黑松露帶子嘅黑松露味幾香🖤

⚡️涼拌海膽茄子 $88
茄子份量都好多,上面有海膽乾粒(?)
細細品嚐都食到海膽嘅鮮味,茄子都好軟淋😌

⚡️蒜泥黑豚肉卷 $88

⚡️火腿津白 $98
我食上海嘢必叫嘅津白😝 有火腿嘅鹹香同湯底嘅鮮👍🏻

⚡️重慶水煮牛肉 $168

⚡️蔥油拌麵 $63
主食叫左蔥油拌麵🍜 蔥油味道好香算濃郁,好味😍 麵條都煮得啱啱好,不過要趁熱食啊!唔係會黐埋一嚿嚿🫣 好在佢另外有比碗湯我地加,就濕潤啲容易撈啲🙈

⚡️蔓越莓煎餅 $58
呢個煎餅我好鍾意啊🥹 首先賣相靚,食落外脆內軟,味道都好特別,推🌺

⚡️凍豆漿 $30
叫左啲辣嘢配返杯凍豆漿好正!
豆香濃郁,飲落順滑🥰

2023-07-30 49 views
IFC一向俾人感覺昂貴,原來商場內都有一間價錢中等,性價比好高嘅中菜廳!Jiang Nan主打江南菜,款式多樣化,上海菜、四川菜、北京菜都可以食到。餐廳裝潢都高貴典雅,而且主要係包廂座位,私隱度高!特色小籠包一共有3款口味,分別係:黑松露帶子、蝦頭油鮮蝦、冬陰功。三款小籠包都味道出色,小籠包皮做得夠薄,入面亦盛載滿滿嘅湯汁!冬陰功小籠包最特別,中泰fusion,入口係香辣鮮香嘅冬陰功湯汁,正!黑松露帶子小籠包都唔錯,黑松露香氣撲鼻,帶子增添鮮味!蒜泥黑豚肉卷黑豚肉包住青瓜,層層相間,賣相好靚!黑豚肉肉質結實,蒜泥味道香濃,青瓜嘅清新恰好平衡膩感,食起來非常清爽!主菜點咗招牌重慶水煮牛肉,牛肉份量好足料,而且用料都好靚,牛肉嫩滑肉味又濃!我最鍾意底下嘅薯粉,滑捋捋,吸收湯底嘅精華,好正!甜品推薦蔓越莓煎餅,好似車厘子咁,造型可愛突出!煎餅外皮金黃,內裏煙韌,帶有淡淡蔓越莓嘅果甜,完美嘅飯後甜品!另外仲點咗杯特飲,有兩隻可愛嘅冰沙鴨仔,消暑又清涼!
蒜泥黑豚肉卷
另外仲點咗杯特飲,有兩隻可愛嘅冰沙鴨仔,消暑又清涼!
2023-07-27 2307 views
記得IFC有間老字號上海菜館翡翠拉麵小籠包,去到先發現原來已經轉咗名叫「江南」,翻查一下才知道其實是翡翠拉麵小籠包的副線,除了經典上海菜,還提供一些創新菜式,和各式外省風味點心。餐廳格局和印象中差不多,都是行大眾化路線。點了幾道菜,價錢不算貴,而食物無論是食材質素、賣相和味道都有一定水平,是一間有保證的上海菜館。🥢點心🥟江南水晶素菜餃 $48餡料豐富,皮薄而煙靭,味道亦好豐富,出色👍🏻🥟金網豚肉鍋貼 $58全鮮肉製造,皮薄餡靚,湯汁豐盈鮮香,再加上一塊脆脆增加口感之餘亦非常美觀。🥗前菜🫑冰鎮柚子漬白玉苦瓜 $68好清新的菜色,白苦瓜爽甜,加上柚子汁好匹配酸酸味好開胃🍖江南水晶肴肉 $78肴肉鮮甜,味道剛好不會過咸,沾上鎮江醋一流。🍽️主菜🥬火腿津白 $98金華火腿切絲,重點在用高湯造成的芡汁,剛好娃娃菜能夠掛上,鮮甜味美。🐠 香芒酥脆魚柳 配泰式辣醬 $98魚柳酥炸夠香脆不油膩,配上香芒令味道更勝一籌。🍲主食🍝 蘋果絲拌蟹肉冷麵 $88冷麵非常煙韌彈牙,拌上秘製醬汁和配菜,絕對是一流,必點推介。甜品🍧粉紅佳人 (紅心番石榴甘露)$58使用了新鮮番石榴,還有果肉,味道不太甜,非常合口味。如

🥢點心
🥟江南水晶素菜餃 $48
江南水晶素菜餃

餡料豐富,皮薄而煙靭,味道亦好豐富,出色👍🏻

🥟金網豚肉鍋貼 $58

🥗前菜
🫑冰鎮柚子漬白玉苦瓜 $68
冰鎮柚子漬白玉苦瓜

好清新的菜色,白苦瓜爽甜,加上柚子汁好匹配酸酸味好開胃

🍖江南水晶肴肉 $78
江南水晶肴肉

肴肉鮮甜,味道剛好不會過咸,沾上鎮江醋一流。

🍽️主菜
🥬火腿津白 $98

🐠 香芒酥脆魚柳 配泰式辣醬 $98
香芒酥脆魚柳

魚柳酥炸夠香脆不油膩,配上香芒令味道更勝一籌。

🍲主食
🍝 蘋果絲拌蟹肉冷麵 $88

甜品
🍧粉紅佳人 (紅心番石榴甘露)$58
粉紅佳人

使用了新鮮番石榴,還有果肉,味道不太甜,非常合口味。

如果想品嘗上海菜,而又追求賣相和質素,「江南」是一個好選擇。最近HSBC 信用卡有優惠,比較抵食
2023-07-25
$260 (Dinner)
冰鎮柚子漬白玉苦瓜
2023-07-22 1637 views
同朋友喺中環IFC shopping完見到有 間新中菜, 門口餐牌見到食物相片都非常吸引,於是就選擇喺呢度食晚餐。呢度裝修簡單舒適,侍應姐姐非常有禮,簡單地介紹幾款菜式。我就揀咗夏天最啱食的幾款菜式。涼拌海膽茄子賣相一流, 茄子擺放像一個小山丘,頂部鋪滿金黃色海膽,配上醬汁,非常開胃。韭菜盒子非常喜歡食韭菜的我,呢個菜式相當滿意,皮鬆化餡料多。三角海鮮餃餃子的皮是紫藍色,仲有金漆點綴,靚到唔捨得食。皮薄餡靚,精緻的點心。水蜜桃🍑鬼馬蝦球我覺得呢個菜夏天食最啱,油炸鬼,新鮮蝦球,醬汁係沙律醬混入水蜜桃,清新可口。火腿津白用上湯煮成嘅的津白,再加上金華火腿,清淡又美味。蘋果絲伴蟹肉冷麵爽甜的蘋果絲伴上新鮮蟹肉,再配上冷麵,清爽又清新。蔓越莓煎餅蔓越莓非常有益,含水楊酸及維生素C有助美顏及保健,廚師非常有心思,煎餅煙靭,口感非常。再配上兩杯夏天特色凍飲, 今餐非常滿足。

涼拌海膽茄子

韭菜盒子
非常喜歡食韭菜的我,呢個菜式相當滿意,皮鬆化餡料多。

三角海鮮餃

水蜜桃🍑鬼馬蝦球

火腿津白
用上湯煮成嘅的津白,再加上金華火腿,清淡又美味。

蘋果絲伴蟹肉冷麵
爽甜的蘋果絲伴上新鮮蟹肉,再配上冷麵,清爽又清新。

蔓越莓煎餅

再配上兩杯夏天特色凍飲, 今餐非常滿足。
Type of Meal
Dinner
  • 蔓越莓煎餅
  • 韭菜盒子
  • 水蜜桃鬼馬蝦球
2023-07-21 88 views
位於IFC的精品中菜,環境有格調,感覺舒適🍀蘿蔔絲酥餅紅蘿蔔造型🥕底部有Oreo碎,賣相滿分💯口感外脆內軟,充滿蘿蔔香🍀特色小籠包有三款顏色嘅小籠包:黑松露帶子、蝦頭油鮮蝦同冬陰公,味道各有特色,一咬開即刻爆汁🍀涼拌海膽茄子造型咁靚嘅茄子已經相當有好感🍆配醬汁酸酸甜甜好開胃🍀火腿津白娃娃菜煮得啱啱好,軟硬度適中,芡汁又唔會太濃稠☺️🍀重慶水煮牛肉水煮牛肉辣味好香,一開始食就會食唔停口🌶️除咗牛肉仲有薯粉同萵筍,配料相當入味🍀蔥油拌麵蔥油拌麵好香口,麵質幾唔錯,怕太乾仲有湯可以一齊食🍀蔓越莓煎餅造型精緻🌸煎餅好睇又好食😋仲擔心得個樣😅口感軟糯,蔓越莓酸甜度適中
位於IFC的精品中菜,環境有格調,感覺舒適
🍀蘿蔔絲酥餅
🍀特色小籠包
🍀涼拌海膽茄子
造型咁靚嘅茄子已經相當有好感🍆配醬汁酸酸甜甜好開胃
🍀火腿津白
娃娃菜煮得啱啱好,軟硬度適中,芡汁又唔會太濃稠☺️
🍀重慶水煮牛肉
🍀蔥油拌麵
蔥油拌麵好香口,麵質幾唔錯,怕太乾仲有湯可以一齊食
🍀蔓越莓煎餅
2023-07-20 81 views
朋友話想食上海菜🥢,約左係IFC商場既江南💖,位置方便,環境也不錯。😊青蘋果及西柚特飲🍆涼拌海膽茄子清新開胃前菜。🥢韭菜盒子(4件)很喜歡這道,外皮炸得香脆,裡面滿滿的韭菜。🔺三角海鮮餃(2粒)外型好精緻,味道亦很好,入面的海鮮好新鮮彈牙。🍑水蜜桃鬼馬蝦球清新水果菜色, 名字嘅鬼馬即是油炸鬼,而蝦球結實爽口👍🥬火腿津白蔬菜健康,浸在上湯入味。🍎蘋果絲拌蟹肉冷麵適合現在炎炎夏日,清新美味,新鮮蟹肉足料。🍓蔓越莓煎餅花花形狀好有藝術感, 外脆內軟煙煙韌韌,好正😍

青蘋果及西柚特飲

🍆涼拌海膽茄子

清新開胃前菜。

🥢韭菜盒子(4件)

很喜歡這道,外皮炸得香脆,裡面滿滿的韭菜。

🔺三角海鮮餃(2粒)

外型好精緻,味道亦很好,入面的海鮮好新鮮彈牙。

🍑水蜜桃鬼馬蝦球

清新水果菜色, 名字嘅鬼馬即是油炸鬼,而蝦球結實爽口👍

🥬火腿津白

蔬菜健康,浸在上湯入味。

🍎蘋果絲拌蟹肉冷麵

適合現在炎炎夏日,清新美味,新鮮蟹肉足料。

🍓蔓越莓煎餅

花花形狀好有藝術感, 外脆內軟煙煙韌韌,好正😍

2023-07-19
2023-07-20 59 views
呢排好鍾意食中菜,中環做完野就去咗ifc 內的江南Jiang Nan 食江南菜!餐廳私隱度好高,服務都好殷勤周到!蘿蔔絲酥餅($58)蘿蔔造型嘅酥餅躺在朱古力餅碎製成嘅泥土上,賣相可愛!蘿蔔絲酥餅外層鬆化,層次分明,入口毫不油膩!特色小籠包(黑松露帶子、蝦頭油鮮蝦、冬陰功)($68)三款小籠包都各有特色,皮薄餡靚,好多湯汁。冬陰功小籠包盛載嘅肉汁正正係冬陰功,味道辣中帶鮮,好特別。黑松露帶子味就充滿松露香,蝦頭油鮮蝦好鮮,岀色!蒜泥黑豚肉卷($88)豚肉卷住清新嘅青瓜,配搭蒜泥喚醒味蕾,惹味又清爽嘅一道冷盤。重慶水煮牛肉($168)水煮牛肉份量慷慨,牛肉好高質,好有肉味,肉質軟腍,底下仲有薯粉,滑溜掛湯,不過水煮湯底就略嫌唔夠香辣。火腿津白($98)娃娃菜用高湯浸煮,味道鮮甜,金華火腿增添鹹香。蔥油拌麵($63)幼麵麵質唔錯,口感彈牙帶韌性!整體比較清淡健康,但個人都係鍾意邪惡d,多d蔥油,香味會更加提升!蔓越莓煎餅($58)好似一幅畫咁靚嘅甜品,擺成一朵花咁,藝術感十足!煎餅都好好食,煎至外皮金黃香脆,內裏煙煙韌韌,甜度啱啱好!另外仲點咗一杯荔枝爆珠梳打特飲,飲品上放咗兩隻黃色鴨仔,

蘿蔔絲酥餅($58)
特色小籠包(黑松露帶子、蝦頭油鮮蝦、冬陰功)($68)
蒜泥黑豚肉卷($88)
重慶水煮牛肉($168)
火腿津白($98)
娃娃菜用高湯浸煮,味道鮮甜,金華火腿增添鹹香。
蔥油拌麵($63)
蔓越莓煎餅($58)
另外仲點咗一杯荔枝爆珠梳打特飲,飲品上放咗兩隻黃色鴨仔,造型可愛,猶如在海中暢遊!第二杯仲有半價優惠!

2023-07-20 96 views
👧🏻😋👅🍽✨造型點心一絕😋-江南 Jiang Nan by Crystal Jade🇭🇰 中環金融街8號國際金融中心商場2樓2018-20號舖 🇭🇰-🥟特色小籠包(3粒)$68💯蝦頭油鮮蝦, 黑松露帶子, 冬陰公各有特色, 個人最鍾意鮮蝦勁鮮甜一第一下咬落去飲到D汁直頭似蟹粉咁甜-🥕蘿蔔絲酥餅(2件)$58✨太罕見了! 蘿蔔形象既蘿蔔絲酥餅 (雖然係紅蘿蔔樣😂) 勁靚; 酥皮勁脆, 蘿蔔絲好幼滑-🥩 重慶水煮牛肉 $168💯$168! IFC! 咁多牛肉! 勁抵食! 水煮湯底唔會死鹹, 入面有寬粉, 金菇同萵筍, 啖啖滋味-🍜 蔥油拌麵 $63✨拌麵本身乾身, 附上一碗熱湯撈蔥油; 蔥油加上乾蔥絲勁香, 麵條彈牙滑身-🥬火腿津白 $98💯鹹香上湯浸滿津白, 火腿絲鹹香十足, 令本身鮮味既津白更提升一個層次-🍵茶位✨玫瑰花茶清香淡雅, 店員有提醒浸4-5分鐘先至飲會更加出味
👧🏻😋👅🍽✨
造型點心一絕😋