2019-07-14 53 views
今晚同屋企人去屋企附近呢間台式餐廳食飯,睇睇menu,超多選擇,揭咗好耐先睇哂!好不容易終於點到菜台式鹽酥雞枱面有好多款調味粉可自行調配,令客人可以一次過試匀哂咁多款口味,真貼心!其中我最喜歡嘅就係芝士同梅子味台式烤香腸好有心思,香腸𠝹開咗,放咗蒜片,每一口都有香蒜味道。台灣腸本身都燒得好香,味道香濃,不錯。老虎醬鴨舌鴨舌超肥美,啖啖肉!個醬係微辣,好香,送酒一流萬巒豬手豬手好腍好入味,我地好快就食哂。櫻花蝦高麗菜煎蛋餅比想像中大份,個醬酸酸甜甜好開胃,材料簡單但成個配搭好夾。剁椒蒸比目魚魚肉好滑,唔會太多骨。魚上鋪滿蒜蓉,辣辣地,啱哂我口味。鮮柑桔🍊檸檬🍋由於太多野食,揀咗款清清地嘅飲品,酸酸甜甜,味道ok。

台式鹽酥雞

台式烤香腸

老虎醬鴨舌
鴨舌超肥美,啖啖肉!個醬係微辣,好香,送酒一流

萬巒豬手
豬手好腍好入味,我地好快就食哂。

櫻花蝦高麗菜煎蛋餅
比想像中大份,個醬酸酸甜甜好開胃,材料簡單但成個配搭好夾。

剁椒蒸比目魚
魚肉好滑,唔會太多骨。魚上鋪滿蒜蓉,辣辣地,啱哂我口味。

鮮柑桔🍊檸檬🍋
由於太多野食,揀咗款清清地嘅飲品,酸酸甜甜,味道ok。
2019-07-07
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2019-07-13 106 views
這餐廳超多台灣菜選擇,很多都很好吃😋環境美美的,以台鐵爲主題作裝修。先點了炸小吃,有雞軟骨,魷魚和炸杏鮑菇,炸很很好👍🏻不油膩但超級脆喔!而且還有不同味道的粉可以加上面,有原味,香辣,咖哩,梅子等等,個人覺得咖哩幾好味飲品點了黑武士之劍,很特別,杯中的是牛奶冰棒,淋上熱朱古力令冰棒溶化,朱古力味超濃,很香很好飲😆也很好玩。甜品點了珍寶三色粉,有很多料,還有燕窩喔!很高級!青瓜梳打很特別👍🏻青瓜肉打溶了,很香醉小三,超濃酒味這個凰梨蝦球有很多隻蝦,蝦肉也很爽,醬汁甜甜酸酸很開胃,好吃😋忌廉芝士磨菇雞奕,是去骨的,很合懶人吃😂 裏面有滿滿的忌廉和磨菇,又香又滑,外皮焗得很香,有少少脆。整體很好吃,真是超多選擇,真心喜歡這餐廳😋會再來
這餐廳超多台灣菜選擇,很多都很好吃😋

環境美美的,以台鐵爲主題作裝修。

甜品點了珍寶三色粉,有很多料,還有燕窩喔!很高級!

青瓜梳打很特別👍🏻青瓜肉打溶了,很香

醉小三,超濃酒味

整體很好吃,真是超多選擇,真心喜歡這餐廳😋會再來

2019-07-13 389 views
香港人愛到台灣旅行, 主要原因就是被台灣的美食所吸引, 因此有越來越多的台式餐廳在香港開業, 其中一間就是九份•十分, 在食友口中得知原來這店的水準不錯,那就事不宜遲, 找了一晚上來試試。來的時候是周五,店內裝修潔淨企理,座在其中感覺還不錯。坐下來, 先看看餐牌, 飲品有多款選擇,個人而言喜愛在台灣已有很久歷史的冬瓜茶, 飲落味道清甜自然,配合台式食物也合適。先來醉小三, 包括有醉鴨舌、醉雞和醉豬手, 其實「醉」菜式是一點不易做的,食物要有酒香又要維持口感。醉鴨舌夠凍而肉質也爽,酒味香而不過濃, 涼涼的也好吃。醉雞的雞肉浸得很軟滑,肉質鮮嫩入味,口感就像吃浸過酒及放涼了的雞肉。醉豬手的皮厚且爽脆, 肉質軟腍, 有濃濃的酒香味道。紅燒牛肉麵是其中一道招牌菜, 先喝一口牛湯,湯頭夠熱, 味道濃郁,牛肉炆得鬆化而不韌,牛筋食落爽口, 也不會炆得過腍, 麵條有咬口之餘, 索滿牛湯同吃, 就更加滋味。甜品環節有花美男遇見, 包括有花美男、芋圓及愛玉, 淋上花奶及煉奶, 芋圓十分有咬口,愛玉滑嘟嘟,花美男就非常Q彈,有水準的一道甜品。以這個食物水準和價格,理應不愁生意,就當晚所見人客也不少, 看來
醉鴨舌夠凍而肉質也爽,酒味香而不過濃, 涼涼的也好吃。
醉豬手的皮厚且爽脆, 肉質軟腍, 有濃濃的酒香味道。
以這個食物水準和價格,理應不愁生意,就當晚所見人客也不少, 看來是相當旺場了。
2019-07-07 78 views
好日也不來上水,就開一下openrice 看有甚麼好吃,就看到這家九份十份,台灣東西排名又好像不錯。點了一點下午茶,叉燒薑粒菜菜飯,濕的,我還為台式炒飯是這樣。盛載的器皿就像個狗盤的鐵兜,我以為這是台式的做法。鹽酥雞是冷的,像KFC的8塊的一口雞粒,唯枱上有枝枝的味粉,甚有玩味,有咖哩粉、芝士粉和梅子粉等等。蜂蜜珍珠奶茶沒珍珠,然後珍珠黏在一起,在咀裡就黏在牙間。珍珠奶茶沒珍珠就可見得員工的認真程度就這樣,而且味道也十分差。不要看到台灣兩個字就衝進去。
2019-07-07
2019-07-02 180 views
新開業時大概2/2019 第一次食,食完個刻同自己講唔會再黎食,因為:鹽酥雞肉燥飯(鹽酥雞竟然有骨,炸粉太多,冇咩雞肉,同唔夠味,雖然可以自己落調味粉,但出粉個孔太細,落咗都係覺得唔夠味)6/2019決定再黎試下有冇改善,竟然有驚喜:魚腐瓜粒鹽酥雞湯飯(今次鹽酥雞啖啖肉,炸粉適中,味道適中,魚腐瓜粒煮得好清甜,好啱小朋友食)鹽酥排骨闊麵(炸粉較厚,味道偏淡,太多骨,闊面好似手打咁好彈牙,湯底唔算濃味)柯仔煎(粉漿太多,有菜響底,唔太啱我口味)珍珠奶茶(珍珠好彈牙同大粒,不過茶味偏淡)凍咖啡(奶太多,咖啡味淡,有待改善)

6/2019決定再黎試下有冇改善,竟然有驚喜:

柯仔煎(粉漿太多,有菜響底,唔太啱我口味)

珍珠奶茶(珍珠好彈牙同大粒,不過茶味偏淡)

凍咖啡(奶太多,咖啡味淡,有待改善)

$70 (Lunch)
2019-07-01 95 views
台式店黎講,環境唔錯,舒適的👍🏻但食物一般,當然這個價錢是合理的,當日我點了一個白肉冷麵,賣相唔錯😍但本人覺得食物太濃味😓我叫了一杯熱奶茶,質數都係港式奶茶好味,可能因為係台式口味,所以茶味唔夠濃😆但都可以接受的,職員服務唔錯👍🏻雖然本人覺得食物一般,但環境舒適關係,我都會再去😌
2019-06-26 156 views
今日下午二時多,經過上水彩園廣場,見到呢一間食台灣野,於是入去試吓!地方都幾闊落,座位充足!大約有90個座位!有梳化位提供!店員都幾有禮貌。落單點食物都好快手。我點了三款食物和一杯飲品。第一款係忌廉芝士蘑菇雞翼,雞翼內有芝士和兩塊蘑菇,咬落去軟林林,重重嘅芝士味好好食,賣相亦都不錯,有蔬菜伴碟。第二款係阿嬌擔仔麵,跟「度小月」一樣的份量,細細一碗,有quota叫多幾款小食。第三款係芭樂鳳梨鹽水雞,餐牌寫着是辣的,份量比餐牌的多好多,足夠三個人食嘅份量,內有芝麻醬整成嘅切雞肉、菠蘿、芭樂、紫洋蔥和青瓜,係一款好開胃嘅夏天小食!飲品方面我點了綜合水果茶,賣相幾靚,有一個小杯子俾你倒落去飲,杯子入面有一片檸檬,水果有蘋果、青檸、橙同埋一棵話梅,甜甜地酸酸地,好適合夏天飲!總結,這間餐廳食物不錯!
地方都幾闊落,座位充足!大約有90個座位!有梳化位提供!
店員都幾有禮貌。落單點食物都好快手。
我點了三款食物和一杯飲品。
總結,這間餐廳食物不錯!
綜合水果茶
綜合水果茶
2019-06-19 123 views
呢間餐廳雖然唔係開左好多年,但近期成為左我地lunch 大熱。餐廳環境同茶餐廳差唔多,不過就靜小小,佈置優雅小小。食物種類有好多,餐牌都有更新過。不過主要都係食台灣菜。雞扒,涵肉飯麵等等都有。之前通常都係食雞扒麵,麵底唔差,唔會太淋亦有小小彈性,湯底就無特別烹調過既,至於雞扒就炸得脆,大塊,但唔會好油。餐廳特別之處,就係佢有好多調味米,客人可以自由選擇,為自己既雞扒同其他餸菜調味。有海苔,咖哩,酸梅等等。今次叫左個常餐,性價比好好,有一碗大既米粉,配有炒蛋同雞扒,全部既調味都好夠,雞扒都唔乾身,辣米粉令人好滿足。不得不埋,個常餐既麵類同肉類都係可以自由搭配。同事食炸雞粒都話好好食
餐廳環境同茶餐廳差唔多,不過就靜小小,佈置優雅小小。
食物種類有好多,餐牌都有更新過。
不過主要都係食台灣菜。雞扒,涵肉飯麵等等都有。

2019-06-13 102 views
今日放工, 見攰攰地就去上水火車站附近彩園商場覓食, 記得上次去'九份.十分'餐廳食過台灣菜, 環境幾乾淨, 座位又 舒適, 光線充足及室內燈飾怖置好有創意, 有台式及中式茶式, 咁今次再來我哋就叫中式小菜啦, 我點了 '宜蘭車站火腩大膳煲' - 大膳片份量冇諗過會有咁多片呀, 肉質又結實彈牙, 加上火腩及其他配料炆得好入味, 跟住再點了 '沙茶牛肉濕炒河'-雖沒有太大驚喜, 但上碟時夠熱騰騰的, 牛肉又軟淋冇筋, 獻汁味道也夠濃厚, 價錢$68一碟, 相對比較出面酒家或飯店價錢及質數還要好及抵食, 朋友話想清清地食蒸豆腐, 咁就隨意叫了 '深坑老街蝦膠蒸豆腐' 真係簡簡單單呀, 不過'蝦膠肉'就好有成意, 真係好夠彈牙又大舊, 最後叫了我最最喜愛之 '醉鴨舌', 酒香很濃, 到店必點, 加上台式珍珠奶茶, 好飽好滿足店內還有很多台式飲品及甜品, 因為今次碟碟餸都大大碟, 沒有辦法再食, 下次一定要食我喜愛之涼粉芋圓呀
, 肉質又結實彈牙
, 加上火腩及其他配料炆得好入味
, 酒香很濃
, 到店必點
, 加上台式珍珠奶茶, 好飽好滿足

2019-06-12
Type of Meal
Dinner
  • 醉鴨舌
  • 宜蘭車站火大膳煲
2019-06-07 167 views
第一次到呢個商場覓食,發現原來有好多選擇,今次同朋友試左台灣美食。一聽餐廳名「九份十份」就覺得好有親切感☺️果然睇menu就見到好多熟悉既台灣菜。不過除左台灣菜,仲見到有d港式小炒類,多選擇到樣樣都想食😂😂鹽酥三兄弟分別有雞脾菇,魷魚酥同雞軟骨,作為前菜真係一流,一次滿足曬幾個願望忌廉磨菇芝士雞翼入面有滿滿的餡,去曬骨,不過由於加左忌廉同芝士,食落有d飽😂涼拌三小碟有好多野揀,最後我地揀左青瓜,五香牛展,山葵雞絲粉皮,個人覺得雞絲粉皮最有驚喜,撈左wasabi, 令成個菜都好開胃😋😋醉小三試埋佢既醉雞同醉豬手醉鴨舌,鴨舌好肥美呀,好多肉,花雕酒味幾濃,適合中意花雕酒煮餸既朋友基隆夜市炒蜆好大碟,有穫氣,送飯一流👍唔覺唔覺食曬成碟珍寶三色涼粉最後點少得唔叫甜品,有好多選擇,鬆餅涼粉芋圓都有,好台式!我地點左最勁既三色涼粉,裡面除左有涼粉仲有好hit既桃膠,芋圓,雪燕多種配搭,岩曬我地呢d樣樣想食既朋友呀!上甜品時我地都呆一呆,因此真係好!大!份!呀整體來講,呢間餐廳選擇多,份量大,值得試試

鹽酥三兄弟

忌廉磨菇芝士雞翼

涼拌三小碟

醉小三

基隆夜市炒蜆

好大碟,有穫氣,送飯一流👍唔覺唔覺食曬成碟

珍寶三色涼粉

整體來講,呢間餐廳選擇多,份量大,值得試試
2019-06-03 140 views
吃了數次,味道是不錯。但今次去,突然出現一堆邏輯混亂、無禮貌、手腳不協調,且帶鄉音的女侍應。-首先,今次我一個人去,由2,3個侍應安排坐在一個已坐下3人的4人枱。我一坐就點餐,剛安排我坐下的其中一個侍應問我是否1個人⋯⋯-然後,落單混亂,我問黑糖珍珠奶茶可否少甜,一時話有一時話無,再者覆單唔清唔楚,但總算成功落完。-再然後過了20分鐘,有另一位客人坐了我對面,他們可以把新來的客人跟我的單合併在一起。新客人問單是否出錯,她們一開始還指責新客人不明白單的內容。到底是誰不明白?-再再然後,旁邊兩位客人其中一個電話響,行開了聽電話,在枱面還有食物飲品的情況下,她們竟然馬上安排另一位新客人坐下⋯⋯-最後,我的黑糖珍珠奶茶過了30分鐘還未到,直到我食完所有食物,再三查詢先出現。-還有一堆抹枱手勢混亂、拿Menu撞到我頭、講野談天大聲⋯⋯

還有一堆抹枱手勢混亂、拿Menu撞到我頭、講野談天大聲⋯⋯
2019-06-03
$55 (Lunch)
2019-06-01 119 views
今日同女朋友黎到上水揾食 聽朋友講有間台灣野幾好食 所以今日黎試下可能因為今日食得比較夜 人好少 上菜快 但快得黎質素冇影響 呢下抵讚食台灣野點可以唔食『招牌滷肉飯』 飯既軟硬度係中上 偏向硬果邊 可能係因應有汁既關係 食落岩岩好 滷肉既香味滲晒入D飯到 大讚『櫻花蝦高麗菜煎蛋餅』蛋餅好厚身 但唔會好實 好多櫻花蝦好香口 加埋高麗菜 好有口感 有層次女朋友好鐘意『黃金四季豆』四季豆軟淋入味 咸蛋既咸香入晒四季豆 鹽都唔駛落 可以另到唔鐘意咸蛋既我都係咁食『黃金脆豆腐』咸蛋味比四季豆重好多 好實在 豆腐炸得岩岩好 唔會有過熟既情況出現 好味黎到飲品 我叫左Oreo珍珠奶茶 保持到珍珠奶茶既水準 只係多左陣Oreo味 女朋友叫左杯『黑武士之劍(360北海道牛乳冰棒+比利時朱古力)』朱古力上桌既時候係野 將冰棒放落去 搞勻佢 味道有D似維X朱古力奶 好滑口 好濃朱古力味 有飲開朱古力奶既人 一定會鐘意👍👍👍

「九份‧十份」,聽個名就估到係食台式野,近來上水開分店,難得幾近就試下啦!😬果晚好夜先去到,好怕佢會唔比再落單,點知見到接近10點都仲有人坐低點野食。😲—Menu有勁多勁多選擇,中式台式西式,乜都有。淨係揀食咩都揀左勁耐。😂—調味架有哂唔同既調味料,可以根據個人口味去落。不過果晚所有野食都好夠味,唔洗加任何野都得啦。😉—台式肉躁飯10幾蚊一碗飯,睇落去細細碗,但份量都算唔錯啦。肉躁既味道唔會好咸,撈飯好夠味。☺️一開始見到個底好似有啲水咁,後來男朋友話係油黎。啲飯偏濕,好似油飯咁,幾香。😚—黃金四季豆「黃金」既菜式食唔少,但配四季豆既真係未試過。😱咸蛋黃炒既菜式通常都好咸,但係呢個出奇地唔會喎。有咸蛋黃味,但唔會好咸好漏,就咁空口食都得。成晚藍妹都主攻食呢個😆太大碟,兩個人都食唔哂。—櫻花蝦高麗菜煎蛋餅(海山醬)呢個蛋餅睇到已經好飽,好厚身!佢呢個蛋餅唔係「實的的」果種,裡面既蛋係一層層既,唔會覺得食緊成舊粉餅咁。😊櫻花蝦味道都幾濃,不過如果好似藍妹咁唔鐘意食蝦同醬,都可以直接撥走佢。😂3大塊,食哂都咪話唔飽。—黃金脆皮豆腐藍妹後來先發現叫左兩樣黃金既菜式,有啲重複添。🙄不過好神奇,兩個
Menu有勁多勁多選擇,中式台式西式,乜都有。
淨係揀食咩都揀左勁耐。😂
調味架有哂唔同既調味料,可以根據個人口味去落。
不過果晚所有野食都好夠味,唔洗加任何野都得啦。😉
台式肉躁飯
10幾蚊一碗飯,睇落去細細碗,但份量都算唔錯啦。
肉躁既味道唔會好咸,撈飯好夠味。☺️
一開始見到個底好似有啲水咁,後來男朋友話係油黎。
啲飯偏濕,好似油飯咁,幾香。😚
黃金四季豆
「黃金」既菜式食唔少,但配四季豆既真係未試過。😱
咸蛋黃炒既菜式通常都好咸,但係呢個出奇地唔會喎。
有咸蛋黃味,但唔會好咸好漏,就咁空口食都得。
成晚藍妹都主攻食呢個😆太大碟,兩個人都食唔哂。
櫻花蝦高麗菜煎蛋餅(海山醬)
呢個蛋餅睇到已經好飽,好厚身!
3大塊,食哂都咪話唔飽。
黃金脆皮豆腐
藍妹後來先發現叫左兩樣黃金既菜式,有啲重複添。🙄
不過好神奇,兩個都係咸蛋黃炒出黎既菜式,但係味道好唔同。
呢個咸好多,而且食落去,咸蛋黃既粉既口感好重,但配返滑滑既豆腐,又岩岩好喎。🤔
黑武士之劍
一開始比個名吸引左,藍妹一向唔鐘意飲出面既朱古力奶,因為都會有苦澀味。😖
呢個係3.6牛奶冰棒比利時朱古力。
幾鐘意佢將朱古力奶整熱左,跟住自己倒入放左牛奶冰棒既杯裡面。😜
隨住牛奶冰棒慢慢融化,朱古力奶既苦澀味都淡化左好多。☺️

食完之後,藍妹同男朋友一致認為呢間野可以同屋企人再黎過。
價錢非常合理,野食種類多,份量多,食物水準亦到位。😁
2019-05-23 105 views
點了肉碎蠔仔粥:來到面前竟然混雜蜆肉的蠔仔粥, 令到蠔仔粥的鮮味完全消失。我問 當時的職員 是否有人放錯了蜆肉入內, 他們竟然說由開鋪頭已來 ,蠔仔粥內是有蜆肉的。因此我好奇問他們,是否蠔餅內亦都有蜆肉? 職員也說蠔餅內,亦是混有蜆肉的。若果一心想吃,只有蠔仔 加蛋的蠔餅, 請考慮清楚, 是否 在此店吃 ?真的太神奇了 ,竟然我想食嘅蠔仔粥內, 蜆肉 還多個蠔仔, 令到 粥內的蠔仔鮮味消失了。 他們的 食品別樹一格,令我不敢 再幫襯。
點了肉碎蠔仔粥:
來到面前竟然混雜蜆肉的蠔仔粥, 令到蠔仔粥的鮮味完全消失。
2019-05-22 131 views
住喺大西北有時真係搵間正常既餐廳都有困難,今晚去左呢間九份十份覺得佢好有試意,真係唔好以為係領展d商場就無好野。首先聽個名就知道係食台灣菜,餐廳都裝修得好有特色,好有台灣地道小食既感覺,而且座位夠闊落坐得好舒服,感覺唔錯。食物方面,首先係冷盤芭樂鳳梨鹽水雞,鳳梨夠甜好開胃,估唔到到咸咸地既鹽水雞咁夾。台灣鹽酥排骨粒幾有驚喜皮夠酥脆排骨又入味,仲可以按自己口味落調味料粉。忌廉芝士磨菇雞翼啖啖肉,芝士味香濃好邪惡但又好好味。紅燒三寶幼麵真係重點推介,首先份量勁多,三種餸都夠淋又夠入味,湯底好香,麵質彈牙煮得啱啱好,成碗麵都好出色,性質比好高。另一推介係宜蘭車站火腩大鱔煲,呢個黎遠都已經覺得好香,肉質彈牙,火腩夠哂入味,咸咸地好香口。最後係特飲宇治抹茶紅豆鮮奶,奶滑茶香,我覺得味道比平時街邊一杯杯果d更好飲。青青草原好重茶味帶有少少奶香既沙冰,解暑一流。九份十份已經成為我北區其中一個食堂👍

忌廉芝士磨菇雞翼啖啖肉,芝士味香濃好邪惡但又好好味。

九份十份已經成為我北區其中一個食堂👍