2024-03-03 75 views
我最近有幸造訪了JJJ Korean Steakhouse & Bar,這是一家以韓國風味為主的牛排餐廳。這裡的用餐體驗令人難以忘懷,讓我把我的感受與大家分享。首先,我點了他們的招牌菜之一,牛肉塔塔(beef tartare)。這道菜絕對是一個開胃的選擇。新鮮的牛肉剁碎後,混合了各種香料和調味料,讓整個菜餚充滿了豐富的口感和層次。牛肉塔塔的味道鮮美,是一道令人驚艷的開胃菜。接下來,我試了他們的House Salad(沙拉)。這份沙拉是用新鮮的時令蔬菜製作的,搭配上他們特製的韓國醬汁。這個醬汁有著微微的辣味和酸甜的滋味,完美地融合在沙拉的每一口中。蔬菜的新鮮度和口感都非常好,這道沙拉給了我一個清爽健康的開始。接下來是主菜,我點了他們的牛肉石鍋飯(beef rice)。這道菜以碳烤的牛肉切塊為主,搭配上熱騰騰的白飯和各種配菜。牛肉的質地非常嫩滑,口感十分順口。整體而言,這道牛肉石鍋飯是一道令人滿足的主菜,絕對是肉食愛好者的不二之選。最後,我想分享一下他們的乾式熟成牛肉(dry aged beef)。這是一種獨特的熟成方式,通過在特定的溫度和濕度下將牛肉熟成,使其質地更加柔軟,味道更加濃郁。

最後,我想分享一下他們的乾式熟成牛肉(dry aged beef)。這是一種獨特的熟成方式,通過在特定的溫度和濕度下將牛肉熟成,使其質地更加柔軟,味道更加濃郁。我點了一塊熟成的肉眼牛排,切下來的牛肉色澤深紅,散發著誘人的香氣。咬上一口,牛肉的口感非常嫩滑,並且充滿了濃郁的肉汁和獨特的風味。乾式熟成牛肉絕對是一個值得品嚐的特色菜。

總體而言,JJJ Korean Steakhouse & Bar提供了一個出色的用餐體驗。他們的牛肉塔塔、House Salad、牛肉石鍋飯和乾式熟成牛肉都非常出色。無論是喜歡韓國菜還是牛排的人,這裡都是一個絕佳的選擇。
2024-02-25 112 views
早前見網上好多foodie介紹呢間餐廳,打算生日飯去食,4個人叫左生蠔、沙律、生牛肉他他、Deluxe butcher’s cut(逐位計)、生肉飯同埋米酒雪糕首先個沙律真係平平無奇,酸汁又過酸,開胃菜都變得唔開胃。生牛肉他他落既生蒜過於辣口,但都可以接受咁到上肉啦,店員就咁擺低完全冇介紹過啲肉既款式,同埋以人頭計嚟講果一舊肉仔真係唔夠食,仲要收$980,見到都呆左。仲要唔知點解其他枱既客人都有店員幫忙燒肉,我地由頭到尾都冇人幫過手,態度又唔好,同茶記差唔多,食到一肚氣。明明啲店員大部分識講中文聽到我地講野都扮冇反應。之後我地追加左一份日本和牛同埋龍蝦尾,追加時已同店員講可以上個飯,上左肉之後已經等左好耐,問店員仲有個飯要上佢先話知道會幫我地上,咁我頭先講嚟做乜?龍蝦尾同佢講未整就唔要啦,最後又等左勁耐,無啦啦攞嚟擺低話頭先已經整緊cut唔到。咁好啦擺低左我地唔識燒就叫店員幫手,先斯斯然走嚟幫手燒,問佢有冇汁先去攞個蒜茸牛油汁出嚟,唔問佢好似唔打算提,咁你個汁整嚟擺架?舊龍蝦完全無味,好似超市買果啲急凍龍蝦咁,真係唔知佢地入貨果個人係識唔識既最後,個飯嚟到,店員會將個牛骨髓倒落啲飯撈

明明啲店員大部分識講中文聽到我地講野都扮冇反應。

最後,個飯嚟到,店員會將個牛骨髓倒落啲飯撈勻,店員啲手勢好快,快到好似大牌檔啲師傅拋鑊一樣
個飯味道合枱略嫌係太油。食完在座各位都痾
索價$480,係米芝蓮中菜既炒飯都唔洗咁貴,用料又唔係特別靚,真係諗唔明佢點樣定價

頭先提到最後有個店員同我地燒肉,之後就問我地飲唔飲soju,攞左啲自製既人參soju比我地試,er,可以入口既,不過大家都係濕一濕口就擺低,見我地唔岩飲又問其他口味中唔中意?唔係好明佢係咁推介我地soju既意思係乜

埋完單就走嚟問係咪有朋友生日,幫我地影一張即影即有,係咪想係呢度加返啲分數?但係sorry呀,你呢間餐廳已經負左分
明明好多店員係度騰嚟騰去,仲有專人企係枱到幫手燒,真係唔明點解我地搵親人都冇人幫手?

盛惠$4866
2024-02-24
Celebration
Birthday
2024-02-18 103 views
Located in the centre of LKF we were expecting that it would be on the pricier side. However the food did not meet expectations. The egg dish was burnt and had a bitter taste. Portions are very small as well. Not worth it. Would not recommend this place.

$500 (Dinner)
2023-11-17 1539 views
Weekend去咗中環韓式扒房食brunch☀️Menu是全新推出的,$380/pax就有一個4-course set brunch食,都抵🤓前菜居然是任食的❗️有refreshing嘅沙律同韓式大蔥沙律🥗,炸雞🐔同韓國年糕🌶️炸雞皮脆肉厚juicy,年糕我覺得非常好吃🤩,煙煙韌韌配上濃厚辣醬。第一道菜可以揀大醬湯,泡菜湯同海鮮煎餅。大推海鮮煎餅🌟,係我食過最豐富多料嘅,啖啖都係魷魚肉🦑泡菜湯都勁足料,有豆腐同豬肉🐷之後就到第二道菜,有水冷麵,泡菜炒飯,八爪魚同牛扒揀,食肉獸的我們揀咗後者🤟🏻八爪魚有驚喜🐙超級大條八爪魚鬚,燒得一啲都唔韌,肉質彈牙,陣炭燒味好正🤤牛扒係dry aged美國肉眼扒🐮肉味濃,肉質腍,加埋韓式食法紫蘇葉加辣醬,令牛肉無咁膩,超正😚最後仲有人參同米酒味雪糕,特別得嚟又夾又好食,人參味好濃郁🍨.想坐耐啲傾下計可以加$180要free flow / $400有埋champagne,都好抵🥂大推薦🫶🏻

$400 (Lunch)
2023-11-14 980 views
餐廳最近推出了4道菜週末早午餐,以多款韓國料理作主打,性價比非常高💫4-Course Weekend Brunch Set $380/pax包括前菜、小食、主菜和甜品,菜式種類選擇豐富,自問酒量好嘅朋友亦可加$180升級享受2 hours free-flow package,加$400更可享香檳任飲!坐低無耐店員先奉上前菜4小碟,有泡菜、醃薯仔、醃青瓜和酸蘿蔔,可按自己喜好隨意添食🌟To Start (Feel free to refill)🥢JJJ House Salad - 蓮藕搭配沙律菜,味道清新!🥢Scallion Salad - 韓式大蔥沙律,爽脆鮮甜,開胃前菜!🥢Korean fried Chicken - 韓式炸雞,炸得夠脆夠香口!🥢Meown Tteokbokki - 韓式辣炒年糕,口感煙韌,沾滿甜甜辣辣的韓式醬汁,特別惹味!🌟More to Enjoy (有3款選擇)🥢Seafood Pancake - 海鮮煎餅,煎得金黃香脆,滿滿蝦仁魷魚做餡,小食推介!🥢Kimchi Stew - 泡菜湯,味道酸酸辣辣,湯料有泡菜、豬肉和豆腐等,份量豐富!🌟Time for Sha

🌟More to Enjoy (有3款選擇)

🌟Time for Sharing (有4款選擇)
🥢Spicy Stirfried Octopus - 韓式辣炒八爪魚,口感彈牙,用上韓式辣醬爆炒,食落夠惹味!

🥢45 Days Dry Aged USDA Prime Ribeye Steak - 45天乾式熟成肉眼,入口軟嫩,牛味香濃,沾上韓式辣醬,再用紫蘇葉包著嚟食,別具風味!

🌟Sweet Moment
🥢Home-Made Ginseng / Makgeolli Ice Cream - 餐後甜品分別有人參味雪糕和韓國米酒味雪糕,第一次試嘅口味,味道幾特別!

Type of Meal
Dinner
2023-11-13 145 views
呢間餐廳嚴選USDA Prime Grade牛肉,最頂級韓國橫城 1++韓牛同「日本一」宮崎和牛均有提供🐃自設風乾櫃熟成牛扒,同時保留傳統韓國菜精髓🇰🇷🇰🇷4-Course Set Brunch ($380/ pax)💗先嚟杯Welcome Drink Champagne 🥂💗Appetizer韓式泡菜,醬煮薯仔,醃白蘿蔔同醃青瓜四款前菜任添💗JJJ House Salad 羅馬生菜沙律新鮮爽脆,配上袐製大醬醬汁,少少酸好清新,配搭青瓜同炸蓮藕片🥗💗Scallion Salad大蔥絲以韓式調味涼拌,食落有微微辛辣,非常開胃🧅💗Korean fried Chicken韓式甜醬油炸雞即叫即炸,食落皮脆肉嫩,最值得讚係完全唔油膩,仲有炸蓮藕片作伴碟🍗💗Meown Tteokbokki韓式炒年糕甜辣煙韌,配搭魚糕條,惹味到越食越上癮🌶️💗Seafood Pancake海鮮煎餅煎得非常金黃焦脆,入面有大量八爪魚、魷魚同大蔥,口感豐富彈牙,係超超超足料!🐙蘸上洋蔥醋食更吊出鮮味~💗Doenjang Stew韓式大醬湯熱辣辣,有牛肉、豆腐、翠肉瓜、冬菇、洋蔥,飲完暖笠笠!如果有飯餸就仲正🍲💗6oz 4

💗先嚟杯Welcome Drink Champagne 🥂

💗Appetizer
韓式泡菜,醬煮薯仔,醃白蘿蔔同醃青瓜四款前菜任添
Appetizer

💗JJJ House Salad

💗Scallion Salad
大蔥絲以韓式調味涼拌,食落有微微辛辣,非常開胃🧅
Scallion Salad

💗Korean fried Chicken
Korean fried Chicken

💗Meown Tteokbokki
韓式炒年糕甜辣煙韌,配搭魚糕條,惹味到越食越上癮🌶️

💗Seafood Pancake
Seafood Pancake

💗Doenjang Stew
Doenjang Stew

💗6oz 45 days Dry Aged USDA Prime Ribeye Steak
特選45天熟成US Prime肉眼牛扒,表面微微焦香,中間依然粉嫩,肉質軟嫩肉味香濃,肉汁滿滿🥩旁邊仲有紫蘇葉、大醬、蒜頭,可以包住牛一齊食,充滿韓式風味🥬

💗Home-Made Ginseng Ice Cream
人蔘雪糕非常特別,人蔘味道勁濃有少少回甘,仲有人蔘粒粒增加口感!🍨
💗Home-Made Makgeolli Ice Cream
韓式米酒雪糕入口香滑,食落有淡淡酒香🍶
Home-Made Ice Cream
Appetizer
Korean fried Chicken
Seafood Pancake
Home-Made Ice Cream
2023-11-10 807 views
位於中環雲咸街的JJ Korean Steakhouse 是香港數一數二頂級韓式燒肉店,主打世界各地嚴選品質最高級的牛肉,西式方法處理方式,同時保留傳統韓國菜精髓,牛肉包括 USDA Prime Grade 的45日熟成肉眼及西冷、牛柳、牛頸脊、封門柳、牛肋骨及已醃製的韓式牛肋骨,包你滋味無窮,而且環境更是一流,包你享受到賓至如歸的服務及味覺的震撼👍🏻我們今日晚餐二人前,建議品嘗佢哋嘅Testing Menu,可以試到多款不同廚師推介的美食,前菜,湯品、熱食、燒烤、韓國鍋飯、甜品、飲品都有齊,絕對不用煩惱就可享用這裏的廚師推介🐮Set Menu HK$790 p.p original Price: $980 p.p ▪️Before Grill✨Seafood Pancake韓式傳統海鮮煎餅,這個是餡料多個過Pancake,大量章魚、蝦和香蔥,新鮮又彈牙,配合薄薄的餅槳,焦香鬆軟,沾上洋蔥醬油汁,非常美味✨Kimchi Stew泡菜、濟州豬肉、鯷魚湯,湯頭味道香辣鮮甜,湯料豆腐、泡菜和豬肉一樣美味,飲完極之溫暖和開胃▪️JJJ Premium Butcher's Cuts4 Premium

🐮Set Menu

▪️Before Grill
✨Seafood Pancake

✨Kimchi Stew

▪️JJJ Premium Butcher's Cuts
4 Premium Chef's cuts including:
✨USDA Prime 45 Days Dry Aged Ribeye
✨2 Chef Selected USDA Steaks
✨House Marinated Galbi

餐廳有專人幫我們燒烤,以大火將肉兩面各燒3分鐘左右,再略燒四邊,當表面呈焦糖色,便放在客人碟上靜置1分鐘,呈三成熟的粉紅色,熟成肉眼肉嫩且味濃、牛頸脊油香四溢、封門柳軟腍,肉味濃郁、韓式牛肋肉醃至完全入味,味道甜美鬆軟、可以就咁食或者包生菜沾上韓式大豆甜辣醬,一樣都係咁好味😋😋

▪️With Grill
✨Ssam Wrap
食韓牛配上新鮮的生菜和韓式大豆甜辣醬是必須的,滿滿韓式風味

▪️After Grill
✨JJJ Beef Rice
這個真是瘋癲的好食,燒烤過的韓牛,伴上炸香蔥,蒜片、醬油和帶飯焦的鍋飯,最精彩就係另外再加上燒得焦香既牛骨髓,所有材料拌勻之後,飯粒完全吸收了牛油脂和骨髓,牛香四射,油脂滿滿,韓牛味道濃郁,整個飯真係超級精彩,極度美味,必食推介

▪️Dessert
✨Ginseng Ice Cream
人參 、橘子、雲呢拿雪糕,帶有人參甘香,橘子既清甜,配上雪糕,味道清新

✨Makgeolli Gelato
馬格利酒、檸檬牛奶意大利雪糕,洒味不太濃,味道帶甜美檸檬香,雪糕香滑充滿牛奶香,完美

▪️Drink
✨Chateau Grand Village, Chateau Lafleur .
FRANCE, BORDEAUX, BLENDED
美食當然要配上美酒,紅肉配上紅酒就最適合不過,餐廳推介的這款紅酒,容易入口,充滿果香,美酒之選

✨餐廳亦非常好客,食甜品嘅時候,餐廳都會請客人享用自家釀製果酒,喜歡的話亦可以幫襯電價帶回家慢慢享用,我哋一共享用了三款、分別係哈密瓜、西瓜和人參加上韓式燒酒,每款都咁好飲,個個人推介喺韓國最傳統嘅人参燒酒,味道甘甜,滿滿韓式風味

• Beef Rice
  • JJJ Premium Butcher’s Cuts
  • Ginseng Ice Cream
2023-11-08 121 views
朋友仔星期六都要返工,lunch帶佢去左公司附近的韓式扒房。餐廳裝潢以暗黑型格為主,空間感十足,坐得好舒適。佢地最近推出全新嘅 Weekend Brunch Set,菜式種類多價錢又合理。🇰🇷 4 Courses Weekend Brunch Set $380/pp坐低🥂先來杯Welcome Champagne 🌟 無限添加系列 FEEL FREE TO REFILL 🔸 APPETIZER 前菜韓式泡菜,醃薯仔,醃蘿蔔和醃青瓜四款前菜任添,醃薯仔超入味,食完好開胃!🔸 JJJ House Salad / Scallion Salad自家製的沙律🥗菜新鮮爽脆🔸 Korean fried Chicken韓式炸雞即叫即炸,外皮香脆肉質juicy ,最讚係完全無油膩感,不過食完兩件大大件都飽飽地🤭🔸 Meown Tteokbokki韓式辣炒年糕,口感煙煙韌韌,辣得黎好惹味🤤🌟 SNACK小食🔸 Seafood Pancake海鮮煎餅,面層煎得焦脆,餡料十足有大量八爪魚和海蝦!🔸 Kimchi Stew泡菜湯熱辣辣上枱,有泡菜和豆腐,酸酸辣辣,飲完暖笠笠!🌟 MAIN主菜🔸 Spicy Sti

坐低🥂先來杯Welcome Champagne

🌟 無限添加系列 FEEL FREE TO REFILL

🔸 APPETIZER 前菜

自家製的沙律🥗菜新鮮爽脆

🔸 Korean fried Chicken

🔸 Meown Tteokbokki

韓式辣炒年糕,口感煙煙韌韌,辣得黎好惹味🤤

🌟 SNACK小食

🔸 Seafood Pancake

海鮮煎餅,面層煎得焦脆,餡料十足有大量八爪魚和海蝦!

🔸 Kimchi Stew

泡菜湯熱辣辣上枱,有泡菜和豆腐,酸酸辣辣,飲完暖笠笠!

🌟 MAIN主菜
🔸 Spicy Stirfried Octopus

辣炒章魚🐙,用上原條新鮮八爪魚,先用慢煮方法煮熟,再混入醬汁一齊炒。口感鮮甜軟腍,同時又好有咬口!

🔸 45 Days Dry Aged USDA Prime Ribeye Steak

餐廳主打的熟成牛,45天熟成US Prime肉眼牛扒,牛味濃郁,配上紫蘇葉、大醬和蒜片,口感豐富!

🌟 DESSERT甜品

🔸 Home-Made Ginseng / Makgeolli Ice Cream
人蔘雪糕真係好特別!人蔘味道勁濃,仲有人蔘粒粒增加口感!韓式米酒雪糕入口香滑!
Weekend好友帶我去韓式高級扒房嘆咗個brunch,前菜可以feel free to refill,主菜質素佳,最後仲有特色雪糕。環境時尚型格,地方寬敞舒適,好啱兩個人慢慢嘆返個晏晝,食完要即刻同大家開心share🤝JJJ House Salad沙律調味相當清新,帶少少酸調且唔會過份濃味,各款沙律菜都食得出好新鮮!Scallion Salad呢款沙律係用左蔥絲以韓式調味既手法涼拌,食落有微微蔥絲既辛辣,好夠韓味~Korean fried chicken炸雞即叫即炸,熱辣辣上枱,仲有乾蓮藕片作伴碟。炸雞鮮嫩多汁,食完仲可以encore,正!Meown Tteokbokki韓式炒年糕同樣好吸引,年糕好重米香、彈性佳,煙韌有嚼口,加上魚餅一齊食,多重口感勁惹味。Doenjang Stew燉大醬湯味道好正宗,熱乎乎湯頭入口醬香濃郁,白菜為湯提供鮮味,湯中肉亦都燉得肥而不膩,微辣滋味、營養滿分~Kimchi Stew泡菜湯濃厚醇香,煮過既泡菜帶有酸味,十分開胃,湯中既豆腐滑嫩,豬肉份量十足夠哂足料!Korean fried rice韓式炒飯令人相當驚艷!用上濟洲豬肉同炒,配搭埋泡菜簡直per

Scallion Salad

Korean fried chicken

Doenjang Stew

Kimchi Stew

Korean fried rice
韓式炒飯令人相當驚艷!用上濟洲豬肉同炒,配搭埋泡菜簡直perfect match!炒飯底下仲要有飯焦架!脆卜卜,忍唔到口食曬成碗~

肉眼扒燒到5成熟左右,保留肉汁,而且肥瘦適中,脂肪分布平均。用旁邊既菜沾上辣醬再放上蒜片包住一齊食,口感超正吖~

最後仲有Home-Made Makgeolli Ice cream
雪糕充滿馬格利既酒香,帶少少甜又唔會太濃厚,清爽解膩。

2023-11-04
2023-11-06 122 views
放假梗係要食好D~@jjjwyndham呢間韓式fusion扒房,原來係由係韓國做左好多年廚的尼泊爾廚師製作,後黎轉戰香港的名廚👍🏻 餐廳低調而神秘,搵左好多次經過都睇唔到,果然好野係唔使大大個logo黎喧賓奪主,食物質素先至最緊要!店內非常有情調,座位又闊落🧡想拍拖或成班朋友黎都好適合。 一坐低店員便提供 Welcome Drinks,然後非常熱情介紹menu。是日揀左4 Courses Weekend Brunch,有曬可以任fill的前菜、salad、小食、兩個main course、甜品。 🔶前菜& salad 🔶前菜有泡菜、醃蘿蔔、醃青瓜同醃薯仔;個人最鍾意佢既醃薯仔,醃得超入味,係前所未試過的味道👅!而自家製JJJ house Salad的蔬果非常新鮮爽脆,蘋果醋salad醬很開胃。 🔶小食即叫即炸的炸雞做到真正的外脆內嫩😋,咬下有格格聲 ,一人兩大件食落唔油膩,仲有簿切的炸蓮藕片,香脆得黎仲食到蓮藕味。 🔶main course 🔶 然後到主角main course出場喇!!! 🔶 𝗦𝗲𝗮𝗳𝗼𝗼𝗱 𝗣𝗮𝗻𝗰𝗮𝗸𝗲煎得酥酥脆脆的𝗦𝗲𝗮𝗳𝗼𝗼𝗱 𝗣𝗮𝗻𝗰𝗮𝗸𝗲 ,入面夾
放假梗係要食好D~@jjjwyndham

🔶前菜& salad 🔶

🔶小食

🔶main course 🔶

然後到主角main course出場喇!!!

🔶 𝗦𝗲𝗮𝗳𝗼𝗼𝗱 𝗣𝗮𝗻𝗰𝗮𝗸𝗲
煎得酥酥脆脆的𝗦𝗲𝗮𝗳𝗼𝗼𝗱 𝗣𝗮𝗻𝗰𝗮𝗸𝗲 ,入面夾滿好足料八爪魚同海蝦等餡料,真係好抵食!怕腥的朋友可淋上自家浸泡嘅洋蔥醋,更吊出鮮味

🔶大醬湯
湯內的年糕非常煙靭好有咬感,而豆腐都入曬味湯,咸度都剛剛好。

🔶𝟴𝗼𝘇 𝟰𝟱 𝗗𝗮𝘆𝘀 𝗗𝗿𝘆 𝗔𝗴𝗲𝗱 𝗥𝗶𝗯𝗲𝘆𝗲 𝗦𝘁𝗲𝗮𝗸
就憬餐廳主打的熟成牛,煎到六成熟,外焦脆內裡濃郁的牛肉又嫩!我就將牛肉配上紫蘇葉,再伴上大醬同埋蒜片,呢個食法第一次試,估唔到又更香更口感豐富。

🔶𝗦𝗽𝗶𝗰𝘆 𝗦𝘁𝗶𝗿𝗳𝗿𝗶𝗲𝗱 𝗢𝗰𝘁𝗼𝗽𝘂𝘀
用慢煮的大條新鮮爽嫩八爪魚,口感嫩中帶脆,非常有嚼勁,即使內部的八爪魚魚肉都非常入味!

🔶𝗜𝗰𝗲 𝗖𝗿𝗲𝗮𝗺🔶 🍨
人蔘雞湯都飲過好多次,蔘味嘅雪糕真係第一次食。淡淡人蔘味,口裡回甘,絕對滿足到識食又養身的你嘅甜品胃!

呢個高質餐廳一定會ENCORE!

2023-11-05 101 views
最近店內推出全新嘅4道菜午餐,今次嚟嘗新一下👋🏻環境係走型格暗黑路線,樓底高坐得舒服👋🏻食韓國菜點可以少得前菜,四款前菜任添🩶👐🏻😽有幾款食品比較印象深刻:🝮辣炒年糕質感煙靭,味道中辣以上,係惹味之選🌶️🝮 👨🏻覺得炸雞最好味,炸粉厚薄適中,雞髀肉嫩滑另有炸蓮藕片加持,賣相靚靚🐤🝮45天熟成US Prime肉眼牛扒🥩,店內本身主打韓燒,牛肉質素一定無得輸😎今次嘅牛扒肉味濃郁,如果你食唔慣三成熟,可以叫店員幫你燒熟啲🫶🏻.🝮人蔘雪糕好似食緊份子料理,有種人蔘雞湯味🫢😂.🝮韓式米酒雪糕喜歡飲韓式米酒嘅會鍾意🫶🏻💁🏻‍♂️💁🏻‍♀️喜歡指數:♥︎♥︎♥︎♡♡❀————————————————-———————❀4 Courses Weekend Brunch Set [$380/pp]❥ Welcome DrinksChampagne❥APPETIZER前菜泡菜|魚亁|醃蘿蔔|醃青瓜❥SNACK小食-1 [2選1]韓式炸雞韓式辣炒年糕❥SOUP湯品大醬湯❥SNACK小食-2 [2選1]韓式大蔥沙律海鮮煎餅❥MAIN主菜 (2選1)辣炒章魚45天熟成US Prime肉眼牛扒❥DESSERT甜品🝮人參雪糕🝮韓

最近店內推出全新嘅4道菜午餐,今次嚟嘗新一下👋🏻

環境係走型格暗黑路線,樓底高坐得舒服👋🏻
食韓國菜點可以少得前菜,四款前菜任添🩶

👐🏻😽有幾款食品比較印象深刻:
🝮辣炒年糕質感煙靭,味道中辣以上,係惹味之選🌶️

🝮 👨🏻覺得炸雞最好味,炸粉厚薄適中,雞髀肉嫩滑
另有炸蓮藕片加持,賣相靚靚🐤

🝮人蔘雪糕

好似食緊份子料理,有種人蔘雞湯味🫢😂
🝮韓式米酒雪糕

大醬湯
❥SNACK小食-2 [2選1]
韓式大蔥沙律
海鮮煎餅
❥MAIN主菜 (2選1)
辣炒章魚

2023-10-28
Type of Meal
Lunch
2023-11-02 99 views
上次來過中環這間隱世韓國料理吃韓燒晚餐💗感到很不錯~最近餐廳新推了4 Courses Weekend Brunch Set($380/pp) 🫶🏻以多款韓國料理作主打,週末就來吃吃看。內裝以暗黑色為主調,低調中見高端優雅🥂先來了Welcome Champagne 。第1️⃣道菜共4款,可以1次過點晒,更可無限Refill 。🔶韓式炸雞皮脆內嫩很juicy ,沒有半點膩感,另外還有炸蓮藕片,輕脆香口。🔶JJJ house Salad 沙律新鮮爽脆,開胃之選。🔶韓式辣炒年糕年糕軟糯有嚼勁,辣度剛好不過火。🔶韓式大蔥沙律爽脆清甜,清爽開胃。第2️⃣道菜共有3款選擇~每人選1款。🔶海鮮煎餅超推薦!吃下去啖啖鮮味又彈牙的章魚,😍海鮮料超多,感覺比起粉漿還多~吃得人很滿足。🔶大醬湯熱辣辣香氣四溢,入口香濃味美,滿有傳統韓式風味。第3️⃣道菜~每人可自選1款Main。🔶 Spicy Stirfried Octopus八爪魚🐙先慢煮然後微微香煎,入口超嫩彈牙,鮮香惹味,很喜歡~🔶 45 Days Dry Aged USDA Prime Ribeye Steak經過45天熟成的肉眼牛味更香濃,肉質粉嫩juicy👍🏼

🔶韓式炸雞

🔶JJJ house Salad
沙律新鮮爽脆,開胃之選。

🔶韓式辣炒年糕
年糕軟糯有嚼勁,辣度剛好不過火。

🔶韓式大蔥沙律
爽脆清甜,清爽開胃。

第2️⃣道菜共有3款選擇~每人選1款。
🔶海鮮煎餅
🔶大醬湯
熱辣辣香氣四溢,入口香濃味美,滿有傳統韓式風味。

第3️⃣道菜~每人可自選1款Main。
🔶 Spicy Stirfried Octopus

經過45天熟成的肉眼牛味更香濃,肉質粉嫩juicy👍🏼伴以紫蘇葉和韓式辣醬,更具風味。

第4️⃣道菜~Dessert
最後有自家製冰淇淋,有人參和米酒兩款。特別喜愛人參口味,味道濃郁帶甘甜,還有粒粒口感。

雖說是4道菜,但第1道菜有4款,還可以再Refill🥳超豐富💗口味正宗很合心意,賣相擺盤也見心思,CP值高~

如果+$180/pp還可以Free Flow Drinks👉🏻包括紅酒丶白酒丶氣泡酒丶啤酒丶韓式燒酒⋯好酒之人可以醉醉過週末喔。

2023-11-02 81 views
10月頭先去完呢間型格十足既韓式高級扒房食dinner,上星期又同朋友去左食brunch! 個brunch set有勁多野食,每人都係$380其實堅抵。除左side dish之外仲有4款starters可以無限refill,仲可以每人揀多1款前菜,主食同甜品。連Free-flow package都係$180就可以飲足2個鐘,有紅白酒、氣泡酒、燒酒、啤酒同汽水。真係食到捧住個food baby走🤰🏻當日有幾款野食我同朋友都特別鍾意,好建議大家去必試!✨JJJ House Salad 新鮮得黎酸酸地,超refreshing,又唔會有飽腹感,仲可以refill,所以我地都encore左。✨Korean Fried Chicken 每一次黎都要食既無骨炸雞配甜豉油醬,每件都熱辣辣,皮脆肉嫩又多汁。✨Meown Tteokbokki好煙韌軟燸既年糕同魚糕,辣度十分,係令人會上癮既味道。但要努力克制住自己唔可以食太多費事咁快飽。✨Seafood Pancake 又係上次食完覺得好好味既煎餅,超足料,滿滿既彈牙既蝦同八爪魚,完全唔覺得油膩。🥩6oz 45 Days Dry Aged USDA Pri

當日有幾款野食我同朋友都特別鍾意,好建議大家去必試!

✨JJJ House Salad

✨Korean Fried Chicken

✨Meown Tteokbokki

✨Seafood Pancake

🥩6oz 45 Days Dry Aged USDA Prime Ribeye Steak
呢個係主菜,其實食完啲前菜已飽左7,8成咁制,但黎到扒房點都要食下佢地啲熟成牛扒🥩
餐廳自己有個熟成櫃,分別有西冷同肉眼。
熟成呢個工序可以將牛扒美味層次加倍提升,有助鎖住牛肉内部既水分,同時令牛扒肉質更嫩,油份更集中。
呢件肉眼夠曬嫩,外層仲有少少焦脆,就咁食已經好好味,亦可以加少少喜馬拉雅山鹽,或者用紫蘇葉、蒜片同韓式辣醬包住肉黎食亦另有一番風味。

2023-11-01 136 views
#中環地膽 今次去雲咸街出名自家熟成肉嘅韓國餐廳 – JJJ Steakhouse, 餐牌主打自家熟成肉嘅韓式燒烤、扒類主菜、小食、炸物,湯品等。最近推出新嘅brunch 餐牌!熱愛韓食嘅我當然要去試下!一坐低就送上四小碟泡菜,正宗又好味!🥩  Brunch Set $380/pax (包括 4款前菜、小食/湯品、主菜、甜品等)仲可加 $180/pax 2個鐘free flow wine package! 🥗JJJ House Salad:清新爽脆嘅沙律菜,配上輕盈嘅大醬醬汁,香氣獨特!🧅Scallion Salad :辛辣惹味嘅大蔥沙律,辣中帶香,十分開胃!🍗Korean Fried Chicken:炸至金黃酥脆嘅炸雞,肉質嫩滑仲好juicy!搭配上特製醬汁更滋味!脆卜卜嘅嘅蓮藕好食到停倒口!🌶️Meown Tteokboikki :甜辣煙韌嘅韓式年糕,配搭傳統魚糕條及椰菜絲,令口感更豐富!  🥞Seafood Pancake :推介呢個必點嘅Seafood Pancake,炸醬輕薄、煎得金黃酥脆;海鮮滿滿,鮮味十足,有八爪魚,大蝦及蔥等,口感豐盈彈牙!十分高質!🍲Kimchi Ste

🍲Kimchi Stew : 湯鍋有軟嫩豬肉及熟成kimchi,熱辣辣又暖胃!

🥩6oz 45 days Dry Aged USDA Prime Ribeye Steak
主角出場了!呈粉紅色超靚嘅熟成肉Prime Ribeye Steak!肉質軟嫩肉味香濃,肉脂比例平均肉汁滿滿;食材高質果然最嘅重要!

🐙 Spicy Stir-fried Octopus
煮得恰到好處嘅八爪魚🐙口感Q彈,鮮味滿分!唔會好難咬開,沾醬汁更顯鮮味!

🍦Homemade Ice-cream:最後食埋homemade人蔘及Makgeolli 雪糕 完美地作為結尾!

JJJ Korean Steakhouse & Bar
地址📍:中環雲咸街60號中央廣場地下3號舖
  • SeafoodPancake
  • SpicyStir-friedOctopus
  • DryAgedUSDAPrimeRibeyeSteak
2023-10-21 68 views
🍖JJJ Korean Steakhouse and Bar這陣子其實心情都沒有到很好,但人總而要吃飯,所以我還是會繼續分享吃到的美食,試到的好物好店🙌🏻這次就帶了吳先森去了中環這家韓式扒房,本來他對韓式食物抱著一個「還好」的心態,但這頓下來,有出現了三次「還不錯」😂,這次因為食物忌諱沒吃到牛類菜式,看看下次回香港再吃吃看🦪Oyster先點了半打生蠔,不算特別大只但爽脆,配點檸檬汁跟調好的醋汁,清爽開胃🥘Sundubu Stew傳統大醬豆腐湯,有不少的材料:脆肉瓜、香菇、蝦子、八爪魚等等,帶微辣味道偏濃🐙Seafood Pancakes就是讓吳先森說出還不錯的一道,的確是能入選我吃過頭二最好吃的,海鮮很足料,因紅粉漿很少不會覺得很麵粉感,酥脆好吃~🐥 Korean Fried Chicken不錯之二。蓮藕很脆很好吃,雞的皮炸到金黃色卡滋卡滋的,咬開居然還可以剛好熟透,嫩滑還帶有肉汁,再淋上微甜的焦糖醬,應該要來杯啤酒了🐙Australia Octopus Tentacles 燒烤類會由店員服務,由原條開始燒,之後會剪開再按照厚薄再烤,烤完的八爪魚腳帶點焦香有嚼勁。是不錯之三🐷Korea

🦪Oyster

🥘Sundubu Stew

🐙Seafood Pancakes

🐥 Korean Fried Chicken

🐙Australia Octopus Tentacles

🐷Korean Jeju Pork Belly
吃韓式式烤肉必點的五花肉,滿滿的油香,店家特別配制了個酸酸辣辣的醬汁,可以降低油膩感

🍜Korean noodle soup
店員即席烹調的韓式麵條,麵條彈牙有口感,湯頭是溫潤的鮮甜,是最近天氣開始轉涼,或是喝完酒最後用來暖胃的一道

🥂House Infused Soju - 蝶豆花
這個我當天就即時發了限動,本來是藍色的,加了另外小杯酒時就變成紫藍,酒勁不強,自己就可以輕易喝完一份

🍨Ginseng Ice cream
豆香十足的雪糕,好像還有人參跟米酒的選擇

💲HKD 1500@人
🏡中環雲咸街60號中央廣場地下3號舖