3K
2017-11-02 63 views
食完晚飯又到甜品時間了。銅鑼灣有好多選擇,我唯獨是鐘意嚟間,比較清靜不太嘈炒,坐得舒服,當然水準亦不錯。潮流興食梳乎厘班戟,我就比較喜歡傳統的梳乎厘。薑汁梳乎厘是我的首選,微微清香的薑汁,醒神暖胃。綿綿的口感,隨風飄散入口,似幻似無的,好快就食完整個了。伴以雪糕,相信是自家製的,有別一般,滑溜得嚟有舔口感。近年以茶作招徠的食物五花百門,我亦順應潮流叫了一客伯爵奶茶奶凍,入口順滑,茶味香濃,調味不會過甜,恰到好處。 臥虎藏龍,既係咖啡餐廳又係書店。

潮流興食梳乎厘班戟,我就比較喜歡傳統的梳乎厘。

臥虎藏龍,既係咖啡餐廳又係書店。
2017-11-01
$53 (Last Night Supper)
2017-11-01 31 views
係CWB食飽飽行過,見到呢間甜品店好熟面口,原來係米芝蓮推介之一嘅甜品店嘅分店,相請不如偶遇,緊係拿拿聲入去試下。掀開menu,見佢推介有菠蘿系列,我超鍾意食菠蘿,就叫左夏之菠蘿芭菲。個菠蘿雪糕好好食,有菠蘿嘅香味同酸甜,亦都有奶香,質地creamy而且順滑,夾埋啲cream,多重口感,真係想叫多球黎食。中間有啲菠蘿肉,係新鮮菠蘿黎,酸酸甜甜,令我想繼續食落去~朋友叫嘅芒果綿綿冰,份量比想像中少,配料唔洗揀佢已經set好左。配料入面有隻似係焗左定唔知炸左嘅薏米,勁香脆,朋友唔食薏米我'不'哂黎食。不過綿綿冰周圍都有,間間嘅水準都差唔多,如果呢個價錢,我就會叫其他特色甜品啦,佢啲拿破侖同心太軟都幾吸引~
中間有啲菠蘿肉,係新鮮菠蘿黎,酸酸甜甜,令我想繼續食落去~
2017-10-26 31 views
同朋友食完晚餐,見到店內推廣緊我喜歡的菠蘿,決定食埋個甜品先走呢個燒菠蘿雪葩真係精選,頂的菠蘿面燒有一層脆脆的焦糖,微溫,配合底下清涼又夠菠蘿味雪葩真係啱啱好,好快就比人搶哂,鐘意菠蘿既朋友唔好錯過喇。朋友的芒果綿綿冰都不錯,底下鋪有芒果肉,啫喱同脆脆,配合埋一齊食都不錯。最後呢個waffle賣相都很不錯,外層燒得鬆脆,配送蜂蜜亦難得不會太甜

芒果綿綿冰

士多啤梨waffle

芒果綿綿冰
士多啤梨waffle
2017-10-16 85 views
是日過去IKEA睇家用品,逛得有點累,悶熱的天氣令人特別想食點冰凍透心涼的甜品。忽然想起附近有間一直想試的Joyful Dessert,於是便直奔過去。遠遠望去就見到白底清雅的招牌。門口擺放的各式易拉架介紹著各種令人垂涎欲滴的甜品。室內設計也是簡約清雅,雖然設座不算非常多,但餐檯座椅之間寬敞舒適,一看就覺得適合邊食甜品邊聊天。翻開menu,頭幾版都是主打菠蘿🍍的甜品,當中還不乏米芝蓮級推介。既然來了,當然要品嚐米芝蓮推介啦!加上菠蘿清涼消暑,我們就一口氣order了三款菠蘿系列。等候過程中,看到幾名外國人入來買限時推廣的各款水果芭菲。原塊燒菠蘿雪葩,淨係塊新鮮菠蘿已經吸睛。侍應好貼心地提供一個碟讓我們分開承載。新鮮菠蘿蘸上焦糖漿,經噴槍一燒,形成一層脆糖,與微酸的菠蘿肉給味蕾帶來了衝擊。😋再說菠蘿雪葩,夠幼滑,菠蘿味濃,屬清涼解暑之選~ Topping有菠蘿雪糕同少量生果,第二層係菠蘿雪葩,第三層係略帶椰奶香的奶凍,第四層是較清淡的菠蘿啫喱,口感非常豐富!這款 菠蘿金寶拼菠蘿扒伴雪糕 是 燒菠蘿雪葩 之外的favourite~ 本人不喜歡食蘋果🍎也抗拒玉桂濃厚的氣味,偏偏這款菠蘿cru

等候過程中,看到幾名外國人入來買限時推廣的各款水果芭菲。

燒菠蘿雪葩

再說菠蘿雪葩,夠幼滑,菠蘿味濃,屬清涼解暑之選~

菠蘿四重奶凍

菠蘿金寶拼菠蘿扒伴雪糕

這款 菠蘿金寶拼菠蘿扒伴雪糕 是 燒菠蘿雪葩 之外的favourite~ 本人不喜歡食蘋果🍎也抗拒玉桂濃厚的氣味,偏偏這款菠蘿crumble引得我食不停。
玉桂粉調味恰到好處,d酥餅碎鬆散度適中,菠蘿肉軟腍。配埋vanilla雪糕,正~
vanilla雪糕鋪面,慢慢溶化在菠蘿扒上,是與菠蘿雪葩的燒菠蘿不一樣的風味~

綠茶心太軟伴雪糕

一連試咗幾款主打菠蘿的甜品,仲有點意猶未盡的感覺😆。就追加了這款同為米芝蓮推介的綠茶心太軟伴雪糕。一直認為心太軟的迷人之處在於一刀切下去,內裡的流心迫不及待湧出的一剎那。綠茶味濃但不會over,可惜個人覺得略甜了一點;伴以起沙的紅豆蓉,同樣味濃的綠茶雪糕,實屬傳統朱古力心太軟以外的又一選擇。

各款出品都非常滿意,價錢方面比其他甜品鋪定價略高;但考慮到舒適的環境,高質的出品所帶來的享受,也是值了~ 下次可以要試埋拿破崙~

原來近期還推出了鹹食~ 睇落嗰menu都頗吸引~ 下次可以考慮過來食brunch,仲可以食埋甜品做tea~

2017-09-24
$120 (Tea)
菠蘿四重奶凍
綠茶心太軟伴雪糕
同朋友食完辣野,口痕決定去附近一間米芝蓮推介既甜品店。一入去店員熱情有禮貌甘招呼我地,一路聽住歌、食住甜品同友人傾計,感覺良好。🍵綠茶心太軟伴雪糕 $64見到綠茶諗都唔洗諗叫左呢個,相反朋友本身對綠茶無好感,試都唔肯試下,唔識欣賞。等左一陣香噴噴登場,熱辣辣既綠茶流心,一切開即洶湧傾出,只係對我黎講甜左小小。心太軟入口蓬鬆,沾上香稠綠茶醬、紅豆蓉同冰涷既綠茶雪糕,冷熱交融,整體滿意。🍫比利時朱古力慕絲伴雪糕 $56同親呢位朋友食甜品,佢永遠只會簡朱古力,今次都唔例外。上面配上朱古力雪糕,好香古力味,口感偏濃。慕絲朱古力味同樣好重,濃身得黎幼滑,濃甜蜜意。食到最㡳有層花生醬,帶有粒粒花生碎增添口感,好creamy,如果無留肚食可能會覺得溜。呢度甜品份量都係大大件,食完飽飽飽,再行陣街,寫意的一晚。
同朋友食完辣野,口痕決定去附近一間米芝蓮推介既甜品店。

🍵綠茶心太軟伴雪糕 $64

🍫比利時朱古力慕絲伴雪糕 $56

呢度甜品份量都係大大件,食完飽飽飽,再行陣街,寫意的一晚。
2017-10-09
$60 (Dinner)
2017-10-12 47 views
上星期放工約咗朋友在銅鑼灣食晚飯,晚飯後我的朋友仲未夠喉,話想食甜品,於是我們就行到這間甜品店,門口見到有米之蓮推介即刻就想入去試試門口以白色為主感覺很整潔米之蓮指南推介以菠蘿為主的甜品都係米之蓮指南推介另外仲有各色各樣的心太軟、绵绵冰、拿破崙、奶凍、雪糕、芭菲,應有盡有的西式甜品心太軟系列菠蘿主題系列室內有幅用人手畫的牆很有創意好靚凍忌廉抺茶鮮奶,抺茶味充足,唔會太甜綠茶心太軟伴雪糕,賣相好靚,味道都好正,都是米之蓮推介之一菠蘿同綠茶都是米之蓮推介食品,本身想試晒兩種,但有驚味道都唔夾所以就叫咗兩款同是抹茶味的甜品,綠茶心太軟切開綠茶醬很美味,伴紅豆同綠茶雪糕一樣好好味
即刻就想入去試試
門口以白色為主感覺很整潔
米之蓮指南推介
以菠蘿為主的甜品都係米之蓮指南推介
心太軟系列
菠蘿主題系列
室內有幅用人手畫的牆很有創意好靚
凍忌廉抺茶鮮奶,抺茶味充足,唔會太甜
綠茶心太軟伴雪糕,賣相好靚,味道都好正,都是米之蓮推介之一
綠茶心太軟伴雪糕
✿╮❤╭✿✿雜感女生   好味日記✿˚*•✰。JOYFUL甜品充充電。✰•*˚✿✿舌尖上的銅鑼灣✿✿❤餓底飯聚.食勻全世界❤❤吾係POL - Peggy On Line.Proof OfLife❤❤行街行到攰攰攰於是走入小甜點店充電這家銅鑼灣新開的小店總店在旺角今番試試她的新滋味芒果綿綿冰 $54芒果好甜,一層層的綿綿冰,解渴又冰涼充滿芒果味,而且有小粒粒脆脆、糖碎和jerry粒更有口感荔枝玉露 $44荔枝味的梳打,果香汽水是很消暑的最底層有粒粒的玉露有爽爽QQ的咬口還不錯今次是宵夜式突襲,原來下午TEA時間更抵食下次行到攰,可以TEA TIME來充電小評:味道:★★★☆☆環境:★★★☆☆服務:★★★★☆衛生:★★★★☆抵食:★★★☆☆❤Joyful Dessert House 銅鑼灣駱克道464號鑽石大樓地舖❀

✿╮❤╭✿

✿雜感女生   好味日記✿

˚*•✰。JOYFUL甜品充充電。✰•*˚

✿✿舌尖上的銅鑼灣✿✿

這家銅鑼灣新開的小店

總店在旺角

今番試試她的新滋味

芒果綿綿冰 $54

芒果好甜,一層層的綿綿冰,解渴又冰涼

充滿芒果味,而且有小粒粒脆脆、糖碎和jerry粒

更有口感

荔枝玉露 $44

荔枝味的梳打,果香汽水是很消暑的

最底層有粒粒的玉露

有爽爽QQ的咬口

還不錯

今次是宵夜式突襲,原來下午TEA時間更抵食

下次行到攰,可以TEA TIME來充電

小評:

味道:★★★☆☆

環境:★★★☆☆

服務:★★★★☆

衛生:★★★★☆

抵食:★★★☆☆

Joyful Dessert House

銅鑼灣駱克道464號鑽石大樓地舖

芒果拿破崙 $64呢款甜品主題係以芒果為主,有芒果雪芭,同平時嘅雪糕有啲唔同,除咗有好重嘅芒果味,比較硬身,無咁容易溶,另外,酥皮好多層好脆,加埋有焦糖味嘅忌廉同酸甜嘅芒果醬,食落去甜而不膩又幾有飽肚感😋🍍🍧燒菠蘿雪芭 $56飲得到嘅新鮮菠蘿汁,但食完條脷唔會痛 (開心雪芭上面係一塊燒菠蘿,上面有一層焦糖,熱熱哋,夾住菠蘿刨冰,會食到酸酸甜甜凍凍熱熱嘅fresh味,重點是好少可菠蘿無苦澀味!!!不過,唯一失望位,好。快。溶所以一黎就好似小編咁即。刻。食🤣Ps 呢間唔似普通甜品店,有咸食,又開勁早,12pm都有得食🤘🏻
芒果拿破崙 $64

🍍🍧燒菠蘿雪芭 $56
飲得到嘅新鮮菠蘿汁,但食完條脷唔會痛 (開心
所以一黎就好似小編咁即。刻。食🤣

2017-09-23
$60 (Tea)
  • 芒果拿破崙
  • 燒菠蘿雪芭
係銅鑼灣路過見到有甜品店停低望下,門面很吸引!原來這間店舖拿了兩年米芝連guide,完全唔知添,發現這間店原來旺角都有,橫惦我同老婆食完飯之後都想甜品,睇下佢真係好唔好食先。入到去坐低發現佢最出名係菠蘿,但我唔鍾意食菠蘿,所以冇叫到。我地叫左第二D甜品。【紫薯心太軟伴雪糕】  平時一向食開朱古力味或抹茶味,今次見到佢有特別味用紫薯味來整,咁就叫D個啦。紫薯味都算濃郁,外皮脆脆的,內裡仲好流心添,伴上香滑軟綿嘅香芋雪榚,味道唔太甜,仲比朱古力味好吃D!【伯爵茶奶凍]】奶凍香甜夠creamy ,不過我食落伯爵茶味唔夠香濃,下次個伯爵茶濃味返少少,可配上雲尼拿味雪糕真是絕配。

$60 (Tea)
2K
2017-09-17 43 views
做完Facial 同朋友仔一齊去食個hightea, 首選當然是甜品啦!由於是下午茶時間,所有單點甜品都送一杯$36下的飲品,其他飲品補回差價就可以了。🍓🍦🍋芒果七色椰果芭菲🍮($64)我們選了一個芒果芭菲,層層分明,每層都有七色椰果和cream, 非常軟滑creamy, 頂層有一球冰涼透心的芒果雪糕,再加入新鮮水果,每層都有驚喜。🍫☕️熱朱古力($36)朱古力味道非常濃郁,香濃之餘又夠滑。🍏青蘋果乳酸梳打🍸($40)青蘋果乳酸配合得相當好,梳打夠冰涼,解渴又好飲!

🍓🍦🍋芒果七色椰果芭菲🍮($64)

🍫☕️熱朱古力($36)

朱古力味道非常濃郁,香濃之餘又夠滑。

🍏青蘋果乳酸梳打🍸($40)

青蘋果乳酸配合得相當好,梳打夠冰涼,解渴又好飲!
2017-09-17 40 views
上環cafe 食完lunch,唔夠飽,所以出咗銅鑼灣搵甜品食,search 咗好耐,最後搵咗呢間試。因為5點左右到,所以入面無咩人,唔使等。一坐低,staff俾咗menu,有幾款主食,同埋下午茶時間(2-7pm),叫甜品送一杯飲品,咁都算抵喎!因為我哋太肚餓,所以叫咗啲較飽肚的嘢食 紫薯窩夫同綠茶心太軟,同兩杯熱柑桔檸檬蜜。份量感覺有點少,但整體味道不錯。綠茶心太軟比所想好,不會太甜,staff 的服務也不錯。可再試!
因為我哋太肚餓,所以叫咗啲較飽肚的嘢食
紫薯窩夫同綠茶心太軟,同兩杯熱柑桔檸檬蜜。

紫薯窩夫,綠茶心太軟
紫薯窩夫,綠茶心太軟
2017-09-02 911 views
這間joyful dessert house 聽個名就joyful,吾知食咗會吾會令人開心D呢。Joyful Dessert House設計簡約,令人舒服,室內可容納20多位食客。打開menu, 見到第一頁是菠蘿的甜品,睇見已想食。甜品款式好多,色彩又美,令人垂涎欲滴。因為每款睇落好美味,揀咗好耐吾知揀邊款好。最後揀了菠蘿金寶拼菠蘿扒伴雪糕$64侍應端上甜品,我嘩咗一聲,因為賣相相當吸引,真實甜品和相片一樣美,又大個。菠蘿金寶有玉桂味,菠蘿肉亦多。都幾熱,食時要小心燙口。菠蘿扒伴雪糕雪糕是雲呢嗱味,一層薄薄的焦糖蓋著菠蘿扒,焦糖甜,菠蘿小小酸,正好配合得好好,吾會令整塊菠蘿扒過甜或過酸。友人點了芒果七色椰果芭菲$64幾大杯,有一球芒果雪糕在芭菲面上,配上士多啤梨,藍梅,芒果作點綴。一層cream,一層七色椰果雙隔著,好味。因為是下午茶,仲可以買一送一,送一杯高達$36飲品一杯。我們就要了熱柑桔檸檬蜜$36好好飲,甜甜酸酸,既飲到柑桔味,又有檸檬味。出面店鋪好少有這種飲品,值得一讚今次黎這間dessert house食甜品,好開心,的確食完好joyful,因為好滿足

打開menu, 見到第一頁是菠蘿的甜品,睇見已想食。

甜品款式好多,色彩又美,令人垂涎欲滴。

因為每款睇落好美味,揀咗好耐吾知揀邊款好。

最後揀了菠蘿金寶拼菠蘿扒伴雪糕$64

菠蘿金寶有玉桂味,菠蘿肉亦多。都幾熱,食時要小心燙口。

菠蘿扒伴雪糕

友人點了芒果七色椰果芭菲$64

因為是下午茶,仲可以買一送一,送一杯高達$36飲品一杯。

我們就要了熱柑桔檸檬蜜$36

2017-09-02
$64 (Tea)
  • 菠蘿金寶拼菠蘿扒伴雪糕
1K
2017-08-30 48 views
今午在銅鑼灣, 本約好美容師做 Facial, 可是接待員弄錯了紀錄, 時間須延遲一個鐘, 我也省了投訴, 只說一小時後再回去.   記起附近駱克道有間甜品店,  Joyful Dessert, 乘機探索, take the time, 嘆杯甜品吧.  Joyful Dessert, 對我一點不陌生, 因為我曾到旺角黑布街總店吃甜品, 感覺良好.所以決定在此消磨一小時, 蠻不錯.  門外 Menu 資料多頁, 好豐富啊  !!有三週年優惠.  芭菲系列, 七彩繽紛.  (只是外賣)再 細細看, 優惠更多.從玻璃窗往內看, 店內佈置新潮舒適, 整潔亮麗, 是優勝的怡情站.  悠閒坐坐,  聊天至選.甜品款式多,  看看天花 Ceiling 燈, 提醒我們此店主打菠蘿甜品.牆上彩色卡通, 望一望, 使我們眼睛可以舒援一下, 心情變輕鬆,  有心思, so nice !店員送來彩頁 Menu, 可以慢慢揀.有拿破崙系列,.....窩夫系列.....疏乎厘系列.....特式雪糕....飲品系列, 及優惠細則.    凡於 20:00 後, 惠顧甜品一客,可以半價享用一杯飲品.因我時間不多, 先
有三週年優惠.  芭菲系列, 七彩繽紛.  (只是外賣)
再 細細看, 優惠更多.
從玻璃窗往內看, 店內佈置新潮舒適,
整潔亮麗, 是優勝的怡情站.
悠閒坐坐,  聊天至選.
甜品款式多,
看看天花 Ceiling 燈, 提醒我們此店主打菠蘿甜品.
店員送來彩頁 Menu, 可以慢慢揀.
有拿破崙系列,.....
窩夫系列.....
疏乎厘系列.....
特式雪糕....
飲品系列, 及優惠細則.    凡於 20:00 後, 惠顧甜品一客,可以價享用一杯飲品.
因我時間不多, 先叫了杯  熱咖啡 $30-,
不須兩分鐘, 店員特快送到,  good !!
熱咖啡夠熱, 咖啡味香濃, 加些淡奶, 入口好滑.
隨即又點了我的至愛, 芒果七色椰果芭菲 $64
芭菲以高身玻璃杯盛載, 身裁高挑, 幻想活像一個美人兒.  頭頂戴了金黃色帽子, 插有紅玫瑰
伴著一杯熱咖啡,  美女好寫意 !!
玻璃杯內共分八層, 金黃色間白色,  似艷光四射!!   有新鮮芒果肉, 粒粒椰果,  爆珠, 白色忌廉,  好有層次,
頂層有芒果雪糕, 芒果肉, 士多啤梨及鮮藍莓.  組合超值.
店員送來匙羹, 我要慢慢嚐.
忌廉香滑, 連同有咬口的爆珠及椰果一齊食, 味道酸中帶小甜,
 , OH, 似重有些啫喱粒!!   富有不同口感, 又有層次, 做得好好,
時間過得好快, 一小時不經不覺溜走了.   這芭菲賣相, 材料和味道都有質素, 做得好出色.  餐廳環境好, 座位舒適, 但我都夠鐘要離開, 下次要再來.
$94 (Tea)
  • 芒果七色椰果芭菲
2017-08-22 52 views
正午大熱天時到銅鑼灣,商場又行晒,到了下午茶時段,又見唔係太餓,果斷食甜品。因為天氣熱,要食凍野。本來想食連鎖式甜品店,貪佢簡單,黎黎去去都係果幾種。可惜,比我係街頭發現下午茶送飲品既大大個易拉架。一於去試一試。去到我就叫左一個甜品。菠蘿金寶拼菠蘿扒伴雪糕,個名係咪好似好西利。黎到外表都幾靚,同廣告相都幾似。菠蘿雪糕,我食落覺得似雪芭多點,甜甜酸酸,入口唔錯。燒鮮菠蘿真係燒,最好係用鮮菠蘿,但有火腿味。菠蘿金寶熱辣辣,入口唔算好甜,有D似菠蘿批既味道。至於送既飲品方面,點了凍忌廉抹茶鮮奶,黎到味道都唔錯,唔算甜,又夠凍,上圓下尖既杯都幾靚。下次再食,不過一定下午茶時段,貪佢送野飲

下次再食,不過一定下午茶時段,貪佢送野飲
2017-08-22 41 views
位於銅鑼灣的Joyful Dessert House,是一間米之蓮甜品店。今天和媽媽吃完晚餐後,甜品胃忽然唂唂叫,所以便去吃芭菲,滿足一下甜品胃吧。芒果拿破崙$64餐廳的著名招牌甜品,是芒果拿破崙!曾經吃過一次這個拿破崙,美味得令我難以忘懷。大大件的拿破崙,芒果,吉士忌廉,層層相隔,賣相超吸引。酥皮酥脆至極,能用刀叉切開,容易分開,不易散掉,屬超水準之作。更配以鮮芒果雪糕,配搭得宜哦。.................銅鑼灣駱克道464號鑽石大樓地舖

芒果拿破崙$64

大大件的拿破崙,芒果,吉士忌廉,層層相隔,賣相超吸引

.................
銅鑼灣駱克道464號鑽石大樓地舖
2017-08-17