2021-07-21 88 views
這間位於土瓜灣的十戶日本居酒屋很有日本feel!居酒屋外面已經有精心的設計,打開門進來更覺和風。木系設計,加上清酒及日本懷舊海報掛牆,還有日本街道感覺的霓虹牌,將置身於日本居酒屋小街。在不能去旅行的日子來這裏,的確能舒緩一下抑壓的情緒,如果小卓兩杯更能放鬆心情!所以點了他們的「Sake Pairing Dinner $880/一人前》(有加一)!一個餐有四款清酒,對於喜歡喝清酒但又不懂配對的我來說的確享受。小鉢 - 《蘿白漬》清甜多汁,又夠嫩腍無渣。第一款清酒:《三粒米Ohmine》配刺身味道比較淡果味較重。《刺身3點》有生蠔、深海池魚、立魚:生蠔已加上酸汁調味,清新開胃。第二款清酒《鶴乃江 Yuri》磯燒海鮮一品:《虎蝦》每人一隻十分大隻,肉厚彈牙。燒鳥三品:《雞腿肉》- 嫩滑及加上要七味粉調味;《雞肝》- 很香糯,雖然有點膩,但是佐酒一流;《雞胸軟骨》連肉入口有咬口。第三款清酒 《白木久 Black Lable Vibrant》未到帶點酸,覺得果味比第一款更出,適宜配肉類。肉串2本 - M7和牛,西班牙豬腩 M7和牛笑得好後剛好中間粉嫩,鎖住肉汁,用入口有肉香而不韌;豬腩肉有油脂香

這間位於土瓜灣的十戶日本居酒屋很有日本feel!

小鉢 - 《蘿白漬》清甜多汁,又夠嫩腍無渣。

刺身3點》有生蠔、深海池魚、立魚:
生蠔已加上酸汁調味,清新開胃。

第二款清酒《鶴乃江 Yuri》

磯燒海鮮一品:《虎蝦》每人一隻十分大隻,肉厚彈牙。

燒鳥三品:
《雞腿肉》- 嫩滑及加上要七味粉調味;
《雞肝》- 很香糯,雖然有點膩,但是佐酒一流;
《雞胸軟骨》連肉入口有咬口。

未到帶點酸,覺得果味比第一款更出,適宜配肉類。

肉串2本 - M7和牛,西班牙豬腩
M7和牛笑得好後剛好中間粉嫩,鎖住肉汁,用入口有肉香而不韌;豬腩肉有油脂香並且很汁潤,肉質脆口,不需配其他調味。

溫野菜天婦羅三品
有冬菇、小青椒、南瓜、茄子及日本小番薯,還特別的配有天婦羅蘋果,加上天婦羅酸汁很提味。

《海鮮湯》內有多粒魚肉,味道很鮮甜,不是一般的麵豉湯。

甜品《朱古力蛋糕》朱古力味很濃,口感很滑,相對膩感亦重,所以配了《白木久 Black Swan》- 酸度比上一杯更高,配甜品就有平衡感,亦有減膩的作用。

喜歡和風居酒屋的朋友可以來試試。
2021-07-21
2021-07-21 49 views
聽人推介土瓜灣有間有SAKE PARING 的OMAKASE店,既有SAKE PARING又是OMAKASE, 價位還要很合理,,立即同時愛日本酒的朋友去這間隱世小店聚聚。這間店面雖不怎大,但感覺好有日本的小型溫馨感的居酒屋風格,最主要是幾乎每2-3道菜就有一款SAKE配搭,完全看出這食譜的用心。首先來的是三杯米(日本酒),螢光魷魚及刺身拼盤。三杯米米香味很強,但入口又不會太嗆及很易入口。很能帶出海鮮的鮮味。瑩光魷魚則味道很濃, 但又帶有柚子的清香,味道很突出。刺身相當新鮮,有金目鯛、深海池魚、中吞拿魚。每款都很重魚香,質感很好。之後來的是鶴乃江(日本酒),配搭燒蠔跟串燒拼盤。這次入口會更清而帶有淡淡的米香,感覺是更能清楚吃到燒物的味。蠔的肉身很厚且份量不小,燒得很好, 鎖住水分又好爽口。串燒就各類型都有,有雞有豬也有肉臟。燒得入味,而且外身都很脆。接下來是白木久(日本酒)配燒牛舌跟五花腩及野菜天婦羅與海鮮湯。由於配上更重味的燒物,所以感覺都是清但延伸的口感會耐一些。至於燒牛舌很爽身,咬下時有不少肉汁。五花腩也一樣,火喉掌控得很好。味足又口感好。天婦羅也炸得剛剛好,吃時既有口感又惹味。

首先來的是三杯米(日本酒),螢光魷魚及刺身拼盤。

接下來是白木久(日本酒)配燒牛舌跟五花腩及野菜天婦羅與海鮮湯。由於配上更重味的燒物,所以感覺都是清但延伸的口感會耐一些。至於燒牛舌很爽身,咬下時有不少肉汁。五花腩也一樣,火喉掌控得很好。味足又口感好。天婦羅也炸得剛剛好,吃時既有口感又惹味。海鮮湯則很清香得來又不失海鮮的鮮味,配菜都要入味。

最後甜品再配上另一款白木久(日本酒),這次白木久比上款偏清酸一點,更能帶出甜品的清甜。讚。
2021-07-21 47 views
同朋友食生日飯,見佢係土瓜灣返工,就就返佢揀土瓜灣嘅餐廳。上open rice 睇下,見佢個Menu好似幾吸引就book 黎試下。點知又真係唔錯喎。而且啲服務員態度又好好,所以都同大家開心share 下。廚師發板壽司,食材真係好新鮮。因為我地4個朋友食,試唔哂全部,我食果件赤背真係好新鮮,赤背肉又夠厚身,爽口彈牙。仲有個燒咗口魚,肥美而且入口即溶。串燒全部熱辣辣,串燒雞皮調味啱啱好,咬落脆卜卜。另外都想推介下個明太子雞串,雞肉外脆內軟,咬落仲有啲雞肉汁流出,正,推介。😋環境亦唔錯,幾個朋友飲下酒,食下野,吹吓水,生日果個朋友都好滿意。推薦大家試吓。
  • 刺身壽司
  • 明太子燒雞肉
今日同朋友Farewell,見到依間好特別既日本餐廳「十户」,出面比人既感覺已經好特別!食物新鮮,吸引美味,串燒有好多款式,壽司🍣亦有多種選擇!飲料有唔同種類👍🏻👍🏻而且環境很好,很舒服,至少唔會好逼,夠寬躺!適合同一班朋友一邊食一邊傾計🙂或者收工過黎輕鬆下,邊食串燒邊飲酒🍻另外,交通十分方便,有巴士同屯馬線!本人很推薦大家,值得一試👍🏻要係土瓜灣搵到依種餐廳唔容易!今晚同朋友好開心🥳老闆好好,知我唔食得太多生冷野願意幫我整火焰壽司🔥謝謝你🥰
2021-07-20
  • 明太子燒玉子
  • 燒雞翼
  • 壽司拼盤
2021-07-15 367 views
平時食omakase 好少配清酒,今次跟埋朋友一齊去試試~點咗清酒omakase set,一共會配4款清酒。第一款清酒係三粒米,入口非常順滑,配前菜同刺身啱哂。前菜係南瓜,南瓜食落香甜鬆軟,而且散發少少酒味。刺身拼盤有甜蝦、三文魚同立魚。每款刺身都好新鮮:甜蝦口感軟錦,三文魚豐腴肥美,立魚肉質爽口,唔錯!食完刺身就食燒物,配鶴乃江,飲落清爽回甘。至於磯燒虎蝦,肉質結實,而且爽口彈牙!燒鳥三品係雞頸肉、雞心同免治雞肉。雞頸肉香脆非常,雞心好入味,而免治雞肉蘸生雞蛋食,沾上蛋汁之後食落更滑更可口。第三款清酒係白木久Black lable vibrant,本身酸度比較高,配埋燒肉串燒可以減去d肉既油膩感。肉串係西班牙iberico豬腩肉同埋美國頂級牛小排。豬腩肉美味多汁,而牛小排口應豐富嫩滑😋之後有溫野菜天婦羅三品,包括甜薯、菇同埋翠玉瓜。天婦羅既麪衣好薄好輕,而野菜食落多汁又新鮮。海鮮湯好足料,落咗好多立魚,飲落非常鮮甜!飲完湯就食甜品,最後一款清酒係白木久Black swan,味道再酸d,用嚟配甜品好夾👍🏻

平時食omakase 好少配清酒,今次跟埋朋友一齊去試試~

點咗清酒omakase set,一共會配4款清酒。

第一款清酒係三粒米,入口非常順滑,配前菜同刺身啱哂。

前菜係南瓜,南瓜食落香甜鬆軟,而且散發少少酒味。

海鮮湯好足料,落咗好多立魚,飲落非常鮮甜!

2021-07-15 34 views
今日同大學同學聚舊食好啲所以我地黎左個Sake pairing dinner 一位一千蚊有找舖頭位於土瓜灣唔講以為去咗日本🇯🇵🤍小砵:關東煮蘿蔔 牛脷 甘荀冬菇湯比較甜 再配搭清酒「小粒米」每一款菜都非常入味🤍刺身三點:立魚海膽 油甘魚 拖羅三款刺身都非常新鮮鮮甜 尤其係立魚海膽入口即融一啖刺身一啖清酒都真係非常配搭🦪碳燒生蠔一品一直坐係到睇住師傅燒呢隻生蠔睇到洗曬口水 一燒完即上台加一D海鹽釣返隻味出黎🤍燒雞三品雞翼 雞肝 雞心 三款都超級惹味!雞翼燒到脆卜卜雞心雞肝都好香好味🤍澳洲和牛入口未去到即融 但都嫩口食到呢到開始越黎越飽🤍西班牙豬腩肉呢個都有D咬口 無乜特別🤍溫野菜天婦羅天婦羅方面聚令我哋驚喜既係其中有一款係蘋果天婦羅意外地好味!因為酸酸甜甜幾得意🤍海鮮湯食完面所有嘢再飲番啖湯暖下胃🤍甜品甜品係今晚令我最期待最期待嘅一樣佢係冧咗紅豆係抹茶缺餅嘅上面軟硬度同喺日本食嘅一模一樣非常之好味我咪好煙銀總之呢食呢個Sake paring 真係好正!可以一次過試曬幾款清酒🤍野食又配搭得好適合,環境又幾特別
今日同大學同學聚舊食好啲
所以我地黎左個Sake pairing dinner
一位一千蚊有找
舖頭位於土瓜灣
唔講以為去咗日本🇯🇵

🤍小砵:關東煮蘿蔔 牛脷 甘荀冬菇
湯比較甜 再配搭清酒「小粒米」
每一款菜都非常入味

睇到洗曬口水 一燒完即上台
加一D海鹽釣返隻味出黎

🤍燒雞三品
雞翼 雞肝 雞心
三款都超級惹味!
雞翼燒到脆卜卜

佢係冧咗紅豆係抹茶缺餅嘅上面
軟硬度同喺日本食嘅一模一樣
非常之好味我咪好煙銀

2021-07-11 117 views
屯馬綫開通咗更加方便我哋啲屯門牛四出覓食呢日亞女就帶我嚟土瓜灣呢間有駐場唎酒師食廚師發辦三粒米 Ohmine酒味偏甜,酒精濃度偏低,米香較重帶有果香,容易入口,適合配搭刺身飲用小鉢牛舌切成小粒夠軟身及入味,配埋青瓜粒及沙律菜,再淋上胡麻醬汁,味道不錯刺身三點有鮮甜爽脆的赤貝、有肉質肥美,魚油甘香的深海池魚、有脂肪如雪花,油脂甘甜的大拖羅鶴乃江 Yuri酒身清澈透明,入口帶果甜味及辛辣感,適合配味道濃烈或香口食物磯燒海鮮一品虎蝦非常大隻肉厚,味道清甜,肉質爽彈,蝦殼經過燒製多了份鹹香脆口燒鳥三品明太子雞肉串,嫩滑的雞肉上面鋪滿大量的明太子,經過燒製香味大大提升;雞心,處理得非常乾淨無腥味,口感煙韌爽脆;雞肝,配上秘製燒汁,入口綿糯白木久 Black Label VibrantBlack Label 泛指用黑麴釀造的清酒,酸味尤其突出,配搭較濃味食,能中和油膩感,同時提升味道肉類兩串牛舌選用舌芯部位,口感軟腍,肉味香濃;西班牙豬腩肉,肥瘦均勻,肉質鬆化,油脂甘香溫野菜天婦羅三品有茄子、冬菇及最特別用富士蘋果嚟做天婦羅,食落爽甜無油膩感海鮮湯跟住飲碗海鮮湯清清口腔再嚐甜品,海鮮湯用蝦肉,鮮尤
屯馬綫開通咗更加方便我哋啲屯門牛四出覓食

磯燒海鮮一品

白木久 Black Label Vibrant

肉類兩串

溫野菜天婦羅三品

有茄子、冬菇及最特別用富士蘋果嚟做天婦羅,食落爽甜無油膩感

海鮮湯

跟住飲碗海鮮湯清清口腔再嚐甜品,海鮮湯用蝦肉,鮮尤及元貝熬煮,入口清甜

白木久 Black Swan/甜品

對比之前的白木久 Black Label Vibrant 味道明顯較酸,但餘韻帶點甘甜,配搭清爽Q軟的蕨餅及香甜軟糯的紅豆,正好中和彼此的味道
2021-06-29
2021-07-10 36 views
土瓜灣站附近不到三分鐘這家 十戶 串燒很不錯,還有日本居酒屋氣氛,清酒是非常講究,近排愛上清酒.一於過嚟品嚐一番😬😬有選擇恐懼症的我們就一於點了這個set,有四款清酒、刺身、不同種類串燒、仲有海鮮湯甜甜品🤩🤩配海鮮嘅清酒Ohmine,清純易入口🤩刺身三款非常講究,分別是toro入口鮮甜,輕輕一咬已經用於溶於口中,非常鮮甜!還有即開北寄貝,更是爽口清甜😍海鮮類配上 Yuri,更能提升海鮮嘅鮮味呢!磯燒大頭蝦,比手掌還要長啲,鮮甜爽口,鹽燒更能帶出鮮味!🤤🤤日本特別愛燒鳥,手羽非常之香口脆卜卜😁Black Lable Vibrant,比較strong的一款用嚟配燒肉西班牙豚腩雖然肥咗啲但係真係很香口呢😋😋美國牛小排牛味濃沃非常juicy!牛舌心最好的烹調就是燒,外皮焦焦地,內裏還是非常嫩呢!非常推介🥳🥳溫野菜天婦羅也算是日本菜特色之一🥰海鮮湯值得一讚😍很香的魚鮮!最後一款清酒Black Swan ,好得意😎配甜品的四款不同的清酒配上不同的食材,產生咗美妙嘅變化睇得出大廚嘅用心!

配海鮮嘅清酒Ohmine,清純易入口🤩
還有即開北寄貝,更是爽口清甜😍

海鮮類配上 Yuri,更能提升海鮮嘅鮮味呢!

日本特別愛燒鳥,手羽非常之香口脆卜卜😁

西班牙豚腩雖然肥咗啲但係真係很香口呢😋😋
美國牛小排牛味濃沃非常juicy!

溫野菜天婦羅
也算是日本菜特色之一🥰

海鮮湯值得一讚😍很香的魚鮮!

最後一款清酒Black Swan ,好得意😎配甜品

2021-07-10 169 views
充滿日式風格的門面,設計成江户時代的獨立屋,旁邊還有仿車站等侯區,相當別緻。十户座落在剛通車的土瓜灣港鐵站附近,交通方便,在區內少有的日式居酒屋,十分搶眼。主打清酒和串燒,數十款清酒及多款即點即燒的串燒。單點項目選擇很多,還有兩款 Omakase " 料理長發辦",分別是 $488 及$688。我們吃的是 Sake Pairing Dinner $880 一人前,加一收費。三粒米 Ohmine ~先來一杯清酒。以著名米種山田錦釀造,米香濃郁,味道甜美易入喉。小砵 ~牛舌粒配青瓜、黃瓜,灑上芝蔴,加入泡菜醬,牛舌有頭,香香辣辣,美味又醒胃。刺身三點 ~刺身高質,肉質鮮潤有光澤。甜蝦彈牙蝦味濃。日本直送活赤貝超爽口鮮甜。大拖肥美但不膩,大拖大多有筋,這大拖雖有筋但不韌,柔軟香滑,油花均匀,入口融化。三粒米 Ohmine 與前菜及刺身配搭得很好,感覺食物更美味!鶴乃光 YURI ~香甜順喉而較爽身,配真蠔十分適合。磯燒海鮮一品 : 真蠔~大隻飽滿,亮麗潤澤,鮮甜嫩滑,蠔味十足。燒鳥三品 : 赤雞翼~赤雞與阿波尾同為放養雞,肉質富彈性。脂防雖小但有肉汁不會乾,燒得香口。燒鳥三品 : 阿波尾雞

三粒米 Ohmine ~
小砵 ~
刺身三點 ~
刺身高質,肉質鮮潤有光澤。
甜蝦彈牙蝦味濃。
日本直送活赤貝超爽口鮮甜。
鶴乃光 YURI ~
香甜順喉而較爽身,配真蠔十分適合。
磯燒海鮮一品 : 真蠔~
大隻飽滿,亮麗潤澤,鮮甜嫩滑,蠔味十足。
燒鳥三品 : 赤雞翼~
燒鳥三品 : 阿波尾雞心、雞頸~
阿波尾雞心、爽口又濃郁雞味。
雞頸竟然啖啖肉,細嫩彈牙,以鹽輕漬過,很美味,十分驚喜。
近期阿波尾雞翼因需求大而缺貨,作為天然的放養雞並勇武善鬥,阿波尾雞肌肉豐挺,質感富彈性,雞味濃郁。雞頸沒有斷貨,是較少人知,未被發掘的寶石。
白木久 Black Lable Vibrant~
採用黑麴而不用白麴,用食用米而不用釀酒的米,是獨特新口味的Sake 。
芳香帶酸味,配豬腩肉和羊架,有平肉類的解膩效果,很搭擋。
肉類兩串 : 西班牙豬腩肉~
肥美有脂肪香,邊吃邊喝白木久,更滋味。
肉類兩串 :紐西蘭羊架~
兩片羊架,份量適中,酥香而仍保存肉汁。
温野菜天婦羅三品 ~
長尖椒、茄子、大葱配日本菇,脆身香口。
海鮮湯~
鰹魚湯底,十分鮮甜,還有多種不同的角切鮮魚包括魚,再加了茄子,是美味又有頭的海鮮清湯。
甜品 : 紅豆綠茶厥餅~
綠茶蕨餅烟烟韌韌,十勝紅豆粉腍甜蜜。

白木久 Black Swan ~
原本有另一款清酒配甜品,無奈酒量有限,要求不用上桌。師傅說這款酒味較酸,以平衡甜品的味道,未能品嚐有點可惜,不過吃完蕨餅已很滿足,希望下次再來品嚐。
店內有兩位唎酒師,所以選酒特别講究。與食物的配搭很專業。
樓下有方枱散座,亦有吧枱座位,可以較近距離觀賞手藝及和師傅聊天。
樓上是雅緻房間,可容納十多人,可包房私人聚會。
十戶
土瓜灣馬頭圍道89-93號福星大廈地下93號舖

+852 60193998
  • 三粒米 Ohmine
  • 刺身三點
  • 真蠔
  • 阿波尾雞心、雞頸
  • 赤雞翼
  • 海鮮湯
2021-07-07 31 views
屯馬線通車之後,去土瓜灣真係方便好多🎉🎉今日放假就同老婆一齊周圍行下食下,之前聽住土瓜灣嘅同事話這家十戶居酒屋非常高質,一於過你訂枱試試😬未到七點全場已經full House😝好在訂了枱呢地方格局非常日本feel,串燒師父喺open kitchen即叫即燒,非常之有風味☺️👍點了sake pairing dinner $880最大嘅特色就是會唔同嘅菜式不同的清酒配合,菜式更添色彩🤩前菜係牛舌漬作為前菜好開胃,還很惹味呢,非常夠淋刺身三點盛全都是我最愛的😌😌吞拿魚入口即溶,完全沒有根,非常鮮美!甜蝦黏口鮮甜,仲有兩隻😝😝北寄貝刺身,即刻開當然新鮮啦磯燒海鮮係超級大虎蝦長過筷子蝦肉爽甜,略略加上海鹽已經非常惹味燒鳥三品手羽、雞頸和雞心,唔係周圍食到😍雞頸嫩滑手羽表面燒得脆卜卜肉串2本 分別係西班牙燒豚肉、加拿大牛舌蕊 同美國牛排最愛牛舌心,厚切、爽、嫩.不用點任何醬汁已經非常之好味😋野菜天婦羅🍤食完咁多肉類之後,吃上少少嘢菜真係有解油解膩最後飲咗一碗鮮甜嘅海鮮湯,非常之滿足☺️☺️甜品🍮仲要係我最愛嘅綠茶正呀不同的清酒配上不同的食材,真係有龍點睛之用,十分唔錯,還會嚟試下其他菜色呢😉

未到七點全場已經full House😝好在訂了枱呢

點了sake pairing dinner $880

最大嘅特色就是會唔同嘅菜式不同的清酒配合,菜式更添色彩🤩

前菜係牛舌漬
作為前菜好開胃,還很惹味呢,非常夠淋

刺身三點盛
全都是我最愛的😌😌
吞拿魚入口即溶,完全沒有根,非常鮮美!
甜蝦黏口鮮甜,仲有兩隻😝😝
北寄貝刺身,即刻開當然新鮮啦

磯燒海鮮係超級大虎蝦
長過筷子蝦肉爽甜,略略加上海鹽已經非常惹味

燒鳥三品
手羽、雞頸和雞心,唔係周圍食到😍雞頸嫩滑手羽表面燒得脆卜卜

肉串2本 分別係西班牙燒豚肉、加拿大牛舌蕊 同美國牛排
最愛牛舌心,厚切、爽、嫩.不用點任何醬汁已經非常之好味😋

野菜天婦羅🍤
食完咁多肉類之後,吃上少少嘢菜真係有解油解膩

最後飲咗一碗鮮甜嘅海鮮湯,非常之滿足☺️☺️

甜品🍮仲要係我最愛嘅綠茶正呀

1K
2021-07-03 252 views
今日剛好乘搭屯馬線,在土瓜灣出了閘,諗住慢慢行去紅磡個邊搵食,點知見到這間裝修特別嘅居酒屋,一邊好似個等車站旁邊就係居酒屋門口,入去更感覺到自己身處嘅環境,好似有時空門嘅感覺,立即置身在日本嘅橫街窄行中嘅居酒屋,中間一條路一邊係吧枱,見到師傅忙碌地為客人製作食物,另一邊就係枱,今次就係座係吧枱位置,店員推介了這個Sake Pairing Dinner Set,望吓有4款清酒配上不同食物,款式多之餘又唔使諗太多,放鬆一下自己,就點了!有刺身、串燒、天婦羅等食物,一切都係由廚師發板,按住最新鮮嘅食材原則給食客品嘗!先上係三粒米嘅清酒,味道清新帶甜,好容易入口,配上小鉢內嘅超軟淋嘅大根,入口鮮甜多汁!接住就係刺身三點,有超爽口鮮味嘅赤貝,當中最後就係超肥美嘅中拖羅,入口時感受到油脂只在口中溶化嘅感覺!配上三粒米清酒入口,味道更清新!接住就係鶴乃江鈍米吟釀,味道有香濃米香,入口回甘清爽!配上磯燒真蠔,肉質肥美鮮甜,口感夠晒Creamy!配埋少少香蔥份外惹味!接住燒了三品,有燒雞翼尖,皮燒得十分香脆,尖位脆卜卜,肉質嫩滑軟熟!雞肉串,上了燒汁特別香口,肉質嫩滑軟熟,夠味!卷雞軟骨上加了辣粉,帶點

配上三粒米清酒入口,味道更清新!

接住燒了三品,有燒雞翼尖,皮燒得十分香脆,尖位脆卜卜,肉質嫩滑軟熟!雞肉串,上了燒汁特別香口,肉質嫩滑軟熟,夠味!卷雞軟骨上加了辣粉,帶點刺激,入口有爽口好有口感!

再換了白木久Black Label Vibrant,這款清酒帶清新哈密瓜、洋梨香氣,帶微微酸甜,旨味豐富,喝後口腔散發像水果撻的香甜氣息。再配上燒牛舌,燒得十分香,入口軟熟煙韌彈牙,好有口感!另一串就係五花腩,燒得十分香口,一咬落去個種肥美,真係令人回味!

再來就係溫野菜天婦羅三品,有大蔥、青椒、番薯,個炸醬好薄,而且師傅即開油即炸,感覺特別新鮮!

最後一道清酒就係白木BLACK SWAN,入口帶有濃郁的熱帶果甘甜,伴隨著之後的酸味,兩者中和平衡!配上甜品綠茶蕨餅加十勝紅豆,中和食完甜品嘅甜味,每道酒都十分配合!

環境同食物都給我一個驚喜!
2021-07-03 47 views
最近好友生日,想食omakase又要找到預算內,終於比我找到間又有sake piaring但位位又不過千既餐廳了!超開心!雖然位置有點隱世,但店裏裝修好有日式家庭居酒屋感。第一杯來的清酒是三杯米,米味頗種,入口清香。配海鮮很不錯。小碗是瑩光魷魚,口感軟而爽,味道很咸香配上柚子又帶點少酸甜。之後上的是刺身, 金目鯛、深海池魚、中吞拿魚。刺新口感很彈牙,肉的質感也很結實。相當新鮮好食。之後來了一杯鶴乃江,用來配之後的燒物。入口的口感會清那些,但係米味相對沒那麼重但較清。磯燒蠔,蠔肉大大隻,肉質仍飽滿,水份仍足。相當鮮,口感很好。串燒拼盤,肉到內臟皆有,燒的時間呃得很好,肉嫩而不乾。且咬的時候應有肉汁,相當好食。之後是白木久,味道會再留香點。牛舌及五花腩,不用點什麼醬都味道十足香濃。然後是野菜天婦羅,炸的時間相當好,完全不會乾身。海鮮湯,裏邊啲魚仍是很滑身,魚湯味的味道很濃香。好喝。配上甜品,又飽又滿足!這價錢很吃到oamakase真的很滿足!

超開心!

雖然位置有點隱世,但店裏裝修好有日式家庭居酒屋感。

第一杯來的清酒是三杯米,米味頗種,入口清香。配海鮮很不錯。

之後是白木久,味道會再留香點。

牛舌及五花腩,不用點什麼醬都味道十足香濃。

然後是野菜天婦羅,炸的時間相當好,完全不會乾身。

海鮮湯,裏邊啲魚仍是很滑身,魚湯味的味道很濃香。好喝。

2021-07-02 216 views
土瓜灣新開咗間居酒屋門面仿照日本巴士站設計成為熱門打卡位十戶駐場唎酒師推出全新廚師發板餐牌主打四款日本清酒以及相應美食配搭三粒米 Ohmine 米香較重入口偏甜同時酒體滑順柔軟透明感十足適合作為餐前酒配搭前菜或者刺身小鉢: 牛舌小粒微辛配搭醃蘿蔔以及青瓜粒加埋芝麻同沙律菜清新醒胃刺身三點: 赤貝橘紅亮澤口感爽脆鮮甜;深海池魚肉質細緻爽嫩同時脂厚油香;大拖羅色澤粉嫩油花豐腴細密鶴乃江 Yuri米香拓散輕柔加上酒氣凛冽清爽整體簡勁同時不失圓潤個人認為相對貼合女性口味磯燒海鮮一品: 虎蝦體形龐大而且肉質厚實緊緻簡單鹽燒已經足夠彈嫩清鮮燒鳥三品: 汁燒日本雞肝配搭秘製醬汁濃香惹味;雞心食材新鮮而且處理乾淨佐酒啱哂;明太子雞肉串選用日本德島三大名物阿波尾雞肉質嫩滑加埋大量明太子增加口感白木久 Black Label Vibrant酒母採用黑麹釀造炭酸稍微突出配搭燒肉以及天婦羅可以中和油膩感肉類兩串: 西班牙豬腩肉肥瘦相間經過炙燒油脂半融甘香;牛舌厚切質感軟嫩多汁真心推薦溫野菜天婦羅三品: 富士蘋果以及茄子冬菇天婦羅金黃香脆而且漿粉透薄油膩感輕海鮮湯: 海鮮湯以鮮魷蝦肉以及帶子熬煮熱燙清鮮白木久
土瓜灣新開咗間居酒屋門面仿照日本巴士站設計成為熱門打卡位

三粒米 Ohmine

白木久 Black Label Vibrant

海鮮湯: 海鮮湯以鮮魷蝦肉以及帶子熬煮熱燙清鮮

白木久 Black Swan

果酸相對更加鮮明而且擴散迅速俐落並且尾韻持續配搭甜品蕨餅質感軟糯柔韌配搭黃豆粉以及紅豆香甜對比強烈

2021-06-29
$968 (Dinner)
屯馬線開通之後去送 sample 更加方便,眨吓眼就到,新舊區交融,真係估唔到土瓜灣都有omakase食 🏮 好嘢!週日趁熱鬧去土瓜灣站睇吓,然後沿路行去紅磡客戶的辦公室,路過見到龍貓巴士站?! 造型好可愛喎,一於坐低打個卡,慢慢再睇清楚原來係新開居酒屋「十戶」!見肚餓又不妨約小夥計試吓晚餐啦,一推門進入就見到裝潢懷舊日本街,走進日本昭和年代傳統居酒屋的感覺,客人坐吧枱食串燒 。Sake Paring Dinner $880 / 1人前店長可能見我哋似足傾大生意一樣,特意推介我們 清酒配對Omakase,感覺新鮮刺激喎!猶如置身日本橫町居酒屋,飲下清酒特別放鬆,尤其是我們公司多韓國供應商,特別喜歡與酒精共存,我認識一下日本酒與食物的配搭技巧,對工作也有幫助呢!三粒米一坐低冇幾耐店員已經遞上第一杯清酒,目測平均 50ml 一杯,如果酒量好嘅朋友可以跟店員商量一下😆 飲多 一點應該冇問題~三粒米 的香氣豐富,入口時有著麝香葡萄和蘋果的甘酸味道。小鉢大根,清甜無筋。刺身 3 点盛三粒米配搭刺身、白身魚等比較淡味的食物特別適合。今次師傅為我們準備的刺身有赤背、白身魚、中拖羅。赤背肉質有嚼勁 ;

Sake Paring Dinner $880 / 1人前

三粒米

三粒米 的香氣豐富,入口時有著麝香葡萄和蘋果的甘酸味道。

小鉢
大根,清甜無筋。

刺身 3 点盛
三粒米配搭刺身、白身魚等比較淡味的食物特別適合。

今次師傅為我們準備的刺身有赤背、
白身魚、中拖羅。

赤背肉質有嚼勁 ;白身魚刺身口感油滑幼細 ;中拖羅魚味濃郁, 脂肪分佈平均。

鶴乃江 Yuri
接下來的 sake, 鶴乃江 Yuri 也是日本人氣得獎作品,配搭磯燒海鮮一流。

磯燒真蠔,蠔身小巧,肉質爽口,味道鮮甜,入口較淡。配海鮮的清酒更能提升鮮味。

燒鳥三品
雞腎、雞肉串、雞肝;一次過品嚐三款不同風味的燒鳥,燒得外脆肉嫩又多汁。

白木久
白木久 BLACK LABEL
豐富飽滿的甘酸味道,微微突出的炭酸感,麝香葡萄的果香,微辛口爽快口感,後段的濃厚米香令酒體更為結實!

酸度比較高一點,配油膩感肉食就最啱喇!

肉類兩串
日式串燒,豬腩肉 肥瘦相間,肉質肥美。

牛肉串,牛肉味濃,燒得惹味,質感結實。

溫野菜天婦羅三品
日本產的溫野菜特別鮮甜,茄子、冬菇、青椒仔;仍然保持蔬菜的天然水份,口感不錯。

海鮮湯
麵豉湯底配上海鮮粒,飲落有咬口。

白木久 BLACK SWAN
飲得出這款甘酸同樣突出的白木久作品,入口帶有濃郁的熱帶果甘甜,伴隨著之後的酸味,兩者中和平衡!

甜品
日本清酒清了味蕾之後,更加突出了綠茶甜品的香味。

總括而言,今次 sake paring 讓我們有機會從中認識日本酒的五味,十戶 整體感覺舒服,可以暫時把煩惱拋諸腦後,把酒問青天。

$900 (Dinner)
  • Sake Paring Dinner
2021-06-27 43 views
🎏終於有機會試下OMAKASE🎎🏮十户仲要非常特別😈係以串燒同清酒為主打🍶🍡🍢餐廳出面超級適合打卡入面就坐得好舒服💺好似置身日本咁😍⭐️前菜小鉢🍲關東煮甘荀蘿蔔牛脷同冬菇🥕牛脷雖然大但係食落唔會韌蘿蔔好腍好入味😋😋⭐️刺身三品🍣包括:立魚海膽 油甘魚 拖羅🎏3款入邊個比較鐘意油甘魚❤️❤️因為佢入口即融同鮮味好夠拖羅都好食但啲筋會稍微遜色😄立魚海膽個蔥有少少搶咗刺身既味道前菜同刺身會配咗一隻比較順口既酒🍶配依2道菜會比較甜酒精味道唔會太重會啱啲唔太飲到酒既人👧🏻👦🏻⭐️磯燒生蠔🦪🦪🦪日本直送✈️😍😍燒到剛剛好唔會太乾🌊入口鮮味濃又會太重海水味⭐️燒鳥三品雞翼 雞肝 雞心 雞頸肉🐓雞全部都係雞🐓雞翼真係要再ENCORE❣️大愛❣️平時好怕燒雞翼啲皮會好油但佢依個皮燒到好脆💥咬落就連皮下脂肪都冇咩🔥如果係唔鐘意有骨既就會建議食雞頸肉啖啖肉都好好味⚡️依2道菜又係另一款酒🍶配白肉同生蠔會爽口啲入口個酒味明顯會比前一杯重但配依2道菜都入口都係舒服🎎⭐️肉類2串澳洲和牛同西班牙豬腩肉🍖🥩和牛係有BRISKET 部份燒到大既7成左右入口唔太生但又唔會太韌西班牙豬腩肉就略為實啲味道主要都係鹽同黑椒為主😍😍⭐️溫野菜天婦羅三
🎏終於有機會試下OMAKASE🎎🏮
十户仲要非常特別😈