1K
2021-04-15 217 views
“炸明太子粟米天婦羅”($48)“豚腩肉包糖心雞蛋”($48)“雞翼”($38)“特選刺身五點盛”($238)“鮟鱇魚干”($68)土瓜灣呢間居酒屋門口個車站打卡位真係夠哂搶眼😆對日本嗰種思鄉情懷即刻湧哂出嚟🤧呢間餐廳都係提供一般居酒屋有嘅菜式好似各款串燒,天婦羅,玉子燒,炸物,刺身等等仲會有啲時令推介菜式😍“炸明太子粟米天婦羅”配搭夠哂特別🌽粟米外面薄薄一層炸衣,夠哂香脆又唔油膩香甜嘅粟米中間夾住一層微辣明太子口感味道都夠哂豐富☺“豚腩肉包糖心蛋”係舖頭其中一款推介菜式🐷🥚溏心蛋超級流心,一切落去啲蛋漿爆哂出嚟😍加埋肥肥地嘅豚腩肉一齊食好滋味😋“燒雞翼”都係舖頭嘅招牌菜🐔雞翼size超級大隻😆燒到外脆入面仲好juicy😋“特選刺身五點盛”會由師傅挑選5款時令刺身今次食嘅有赤貝,甜蝦,油甘魚,旗魚同立魚立魚仲包住咗海膽🥰5款刺身都好新鮮鮮甜😋“鮟鱇魚干”一碗有3片,食落口感細滑😋加上咗蘿蔔蓉,蔥花同醬油更特突顯到鮮味☺
“炸明太子粟米天婦羅”($48)
“豚腩肉包糖心雞蛋”($48)
“雞翼”($38)
“特選刺身五點盛”($238)
“鮟鱇魚干”($68)

土瓜灣呢間居酒屋門口個車站打卡位真係夠哂搶眼😆
對日本嗰種思鄉情懷即刻湧哂出嚟🤧
呢間餐廳都係提供一般居酒屋有嘅菜式
好似各款串燒,天婦羅,玉子燒,炸物,刺身等等
仲會有啲時令推介菜式😍
“炸明太子粟米天婦羅”配搭夠哂特別🌽
粟米外面薄薄一層炸衣,夠哂香脆又唔油膩
香甜嘅粟米中間夾住一層微辣明太子
口感味道都夠哂豐富☺
“豚腩肉包糖心蛋”係舖頭其中一款推介菜式🐷🥚
溏心蛋超級流心,一切落去啲蛋漿爆哂出嚟😍
加埋肥肥地嘅豚腩肉一齊食好滋味😋
“燒雞翼”都係舖頭嘅招牌菜🐔
雞翼size超級大隻😆燒到外脆入面仲好juicy😋
“特選刺身五點盛”會由師傅挑選5款時令刺身
今次食嘅有赤貝,甜蝦,油甘魚,旗魚同立魚
立魚仲包住咗海膽🥰5款刺身都好新鮮鮮甜😋
“鮟鱇魚干”一碗有3片,食落口感細滑😋
加上咗蘿蔔蓉,蔥花同醬油更特突顯到鮮味☺
之前見過唔少人去呢間餐廳打卡,覺得好有日本feel,最特別係門口嘅日本巴士站影,可以扮吓去咗日本😂 而餐廳入邊都專登設計成一條日本舊式橫街嘅感覺,又有唔少特別商店嘅招牌,例如Family Mark🤪 我覺得個餐廳設計幾有心思。明太子蝦沙律 $78明太子沙律上面有四隻大蝦🍤,全部都被輕輕炸過,會有一層薄薄嘅脆皮,所以特別香口同暖身。佢嘅明太子汁應該自家調製,有好多明太子粒粒,鹹鹹哋又有少少辣味,撈沙律食就唔會膩😆。刺身拼盤 $238刺身拼盤當然要用返時令嘅刺身🐟做,當日就有赤貝、吞拿魚、油甘魚、甜蝦同埋魴鮄魚。甜蝦大大隻又會黏口;油甘魚嘅油脂特別香,食完仲有啲餘韻;赤貝就新鮮爽口😚。燒免治雞肉棒 $42呢個串燒最特別就係配上一隻生雞蛋🍳做醬汁,本身都有啲擔心雞肉串會唔會好晏,終於雞肉少啲脂肪。不過串燒嘅雞肉依然滑身,唔會過乾或者鞋口😙。豚腩肉包溏心雞蛋 $48豚肉溏心雞蛋燒出嚟嘅效果好靚,因為入邊嘅流心玉子一切就爆蛋黃出黎,玉子無過熟🤤,蛋白依然滑身,未到好固體嘅狀態。豚肉片輕輕燒香之後就更加脆同可口😎。燒雞翼 $36燒嘅火候都算啱啱好,佢唔會話太到過火😊,雞翼有保持到肉汁。我覺得調味唔

明太子蝦沙律 $78
明太子蝦沙律

刺身拼盤 $238
刺身拼盤

燒免治雞肉棒 $42

豚腩肉包溏心雞蛋 $48
豚腩肉包溏心雞蛋

燒雞翼 $36
燒嘅火候都算啱啱好,佢唔會話太到過火😊,雞翼有保持到肉汁。我覺得調味唔算太重手,可以食到淡淡的鹽味同雞肉香。
2021-04-04
Type of Meal
Lunch
明太子蝦沙律
刺身拼盤
豚腩肉包溏心雞蛋
2021-04-10 102 views
聽朋友講最近係土瓜灣有間裝修到好日本風嘅餐廳😍餐廳行居酒屋路線,食物主要係串燒,但都有少少刺身可以揀。餐廳仲有好多清酒,不過今日主要係黎都係想試下啲串燒。鮟鱇魚肝,出面好少地方食到,醬汁酸酸地好開胃,魚肝入口即融😋酒盗芝士,用魚嘅肝臟攪成醬,配梳打餅同芝士,可以邊同朋友傾計邊等串燒ready。特選刺身五點盛,有油甘魚腩,赤貝、甜蝦、鯛魚海膽、三文魚,擺盤有心機,海膽加鯛魚一齊食有幾種口感,鮮甜美味。豚腩肉包糖心雞蛋,腩肉油脂燒到出哂黎,連埋糖心雞蛋食好正🤤免治雞肉棒,肉質一啲都唔鬆散,再點埋個蛋汁令到雞肉更滑溜更易入口😋富士蘋果豚腩卷,勁肥既腩肉油香十足仲滴緊油,但入面嘅蘋果就好清新爽甜,食到索索聲😝店入面嘅串燒全部都係即叫即燒,真係要慢慢耐心等等候。因為當日堂食顧客唔多,再加上坐住吧枱位置,所以師傅都好悉心介紹食材,服務唔錯。menu上嘅串燒多籮籮,有機會會再黎。

豚腩肉包糖心雞蛋,腩肉油脂燒到出哂黎,連埋糖心雞蛋食好正🤤

2021-04-09 73 views
最近在土瓜灣找到一間走昭和時代風的和風居酒屋🏮如果只看門口及內裡裝修,真的以為自己到了日本🇯🇵😍居酒屋食物主打串燒,另外還有刺身等等。餐廳還有不少清酒選擇,不過我和友人什少喝酒,所以今天以品嚐美食為主打😋明太子蝦沙律🦐🥗十分清新,蝦肉爽口彈牙,配上明太子醬汁非常開胃🤤份量亦不少。鮟鱇魚肝😋配上辣蘿蔔蓉和柚子醋,不會吃到有腥味😋魚肝入口即融,口感細滑☺️酒盗芝士🧀用魚內臟配上餅乾及芝士,是一道伴酒菜,但單單作為小食則有點咸,下次應配上清酒一起吃🍶特選刺身五點盛🐟食材新鮮甜美,有油甘魚腩、赤貝、甜蝦、鯛魚配海膽和三文魚,食完另人意猶未盡😋豚腩肉包溏心蛋🐖第一次吃這個配搭😍用燒得香口的豚腩肉包裏著整顆溏心蛋😋切開中間有濃濃的蛋汁流出,配上底下甜甜的醬汁,超好味😍燒免治雞肉棒配無菌雞蛋🥚雞肉棒肉質厚實,配上生雞蛋汁和甜醬汁,令雞肉更加嫰滑,將味道提升至另一層次🤤富士蘋果豚腩卷🍏🐖外層的腩肉油香豐富,包著富士蘋果有一種清新爽口的感覺😋燒牛舌🐂十分厚切😍配上黑椒和少少鹽調味,已經非常好味☺️明太子雞肉串明太子超香口,厚厚的塗在雞肉串上😍雞肉滑溜多汁,而且一串份量亦不會太少,二人分享剛剛好😝店內所有串燒

明太子蝦沙律🦐🥗

鮟鱇魚肝😋

酒盗芝士🧀

特選刺身五點盛🐟

豚腩肉包溏心蛋🐖

燒免治雞肉棒配無菌雞蛋🥚

富士蘋果豚腩卷🍏🐖
外層的腩肉油香豐富,包著富士蘋果有一種清新爽口的感覺😋

燒牛舌🐂
十分厚切😍配上黑椒和少少鹽調味,已經非常好味☺️

明太子雞肉串

店內所有串燒都是即叫即燒,需要耐心等候,所以可以先點小食及前菜醒胃。預約時可以指定吧枱位置,可以直接看到師傅燒物的過程🤩

2021-04-07 82 views
前幾晚同家姐去咗土瓜灣食呢間新開嘅日本野 門口裝修好似日本嘅車站咁 好似去咗日本咁🥰 🐟鮟鱇魚肝 $68第一次食鮟鱇魚肝 開頭驚會好腥 但味道比想像中好🤣 口感似魚肉 上面有蘿蔔蓉中和返 唔錯👍🏻🦑螢光魷魚 $68螢光魷魚有4隻 幾鮮甜爽口加咗薑絲辟走腥味👍🏻🐣明太子雞肉串 $42好多明太子 上面有蔥花 炙燒完好香 雞肉好嫩滑😋🐷豚腩肉包糖心雞蛋 $48呢個好好味😋 豚腩肉燒得好香 糖心蛋一切開啲蛋漿流晒出嚟 好好食😛🐟鯛魚薄切 $138鯛魚薄薄一片 好考刀功👍🏻 鯛魚魚香味濃 肉質鮮甜而且冇筋 唔錯😋另外有刺身醬油同埋柚子醋點 酸酸甜甜幾開胃👍🏻👍🏻 🍠日本蔬菜天婦羅🍤 $68蔬菜天婦羅有茄子🍆、青椒仔、紫薯🍠、冬菇同粟米🌽 天婦羅炸漿一啲都唔厚 個人最鍾意紫薯 好甜🤣🐣手羽 $38黎居酒屋一定要試燒雞翼 雞皮好香脆😛 肉質好juicy 推介👍🏻

🐟鮟鱇魚肝 $68

🐟鯛魚薄切 $138

🍠日本蔬菜天婦羅🍤 $68

🐣手羽 $38
2021-04-03 100 views
食物質素非常差,一d都唔似日本嘢,而且收費超貴,3粒紫薯收28!分量极少,啤酒一杯收$88再加一!絕對無下次!比中環,尖沙咀仲要貴!絕對無下次!總之非常後悔,失望!
2021-03-29 186 views
土 瓜 灣 高 質 日 式 居 酒 屋 ✨喜歡十戶的用餐環境 很有日本居酒屋的味道 微暗的燈光也十分有情調 所有食物即叫即整 如果是坐高椅 可以看到廚師為你準備每一道菜的過程 食物送到你手上時還是熱呼呼的食材新鮮 無論是海鮮還是牛肉 都鮮味十足 另外基本上所有雞肉串都可以一試 肉質都很嫩滑 肉汁也很豐富 特別推介***明太子雞肉串***有一度菜很想試一下 就是***海膽玉子燒*** 看見廚師拿出一盒海膽 用筷子把海膽滿滿的鋪在玉子燒上 真的很吸引 可惜我是在點了芝士玉子燒之後才看到 下次吧嘻嘻
土 瓜 灣 高 質 日 式 居 酒 屋 ✨

可惜我是在點了芝士玉子燒之後才看到 下次吧嘻嘻
2021-03-25 258 views
因為新開同裝修靚,所以想試下,但十分失望。裝修幾理,特別係呢個位,幾有心思設計。員工制服都幾靚。極上魚生飯,218蚊,Lunch唔值200幾的價錢,仲要寫明話有呑拿魚腩,結果只有蓉,刺身份量都好少,每樣2片左右。同埋個飯加左好多姜,但又無寫明。另一個和牛溫泉蛋飯,温泉蛋好食,和牛味,道都可以,但性價比低。和牛份量唔算太多。反而,前菜沙律新鮮同另一小食前菜味道幾好。總體裝修環境不錯的,但食物性價比低。
因為新開同裝修靚,所以想試下,但十分失望。

裝修幾理,特別係呢個位,幾有心思設計。員工制服都幾靚。

反而,前菜沙律新鮮同另一小食前菜味道幾好。

總體裝修環境不錯的,但食物性價比低。
$250 (Lunch)
2021-03-24 155 views
愈來愈鐘意去居酒屋,其一係因為冇得去日本,其二係好減壓,一邊食串燒一邊飲下野傾偈好多壓力都舒緩晒,今次去左土瓜灣既呢間居酒屋,入到去幾relax ga是日order jor d剌身同串燒食下,個人好鐘意鯛魚薄切(性價比幾高),鮮甜到食唔停串燒就好推介免治雞肉串燒加蛋汁,豚肉蘋果燒(好特別架❤️)同流心蛋,好惹味最後加個明太子茶漬燒飯團作結,雖然佢味道其實冇其他咁好食,但食完有種被治癒既感覺,可能因為佢清清地有種家常既味道,食飽飽捧住個肚好滿足既離開,突然覺得自己好似拍緊深夜食堂呀😆
今次去左土瓜灣既呢間居酒屋,入到去幾relax ga

• 豚肉蘋果串
  • 流心蛋
2021-03-11 157 views
新開居酒屋“十戶”, 位於土瓜灣,門口設計特別,充滿和風,食物以刺身🍣和串燒🍡為主,非常極之新鮮,招呼又好,價錢抵,咁食法每人一千,已計埋3枝Sake🍶🍶🍶,服務超級熱情,大讚👏👏。大致上食咗😋👍👍👍👍象拔蚌刺身金目鲷深海池魚鮟康魚肝 (要encore)燒油甘魚鮫煙肉包糖心蛋(食出幸福感)燒銀雪魚鮫必吃串燒牛小排燒雞翼燒茄子名太子玉子燒(辣味)一定再去食😋👍👍👍

大致上食咗😋👍👍👍👍
象拔蚌刺身
金目鲷
深海池魚
鮟康魚肝 (要encore)
燒油甘魚鮫
煙肉包糖心蛋(食出幸福感)
燒銀雪魚鮫
必吃串燒牛小排
燒茄子
名太子玉子燒(辣味)

一定再去食😋👍👍👍
2021-03-11
  • 油甘魚魚鲛
  • 煙肉包流心蛋
  • 串燒牛小排
  • 金目鲷魚刺身
  • 象拔蚌
/十户🇭🇰/#sa土瓜灣篇➖➖➖<仿如置身日本車站🎌>➖➖➖位於土瓜灣呢間日式居酒屋🏮因為等梗朋友嘅時候坐左係隔離嘅車站😛以為自己真係去日本旅行咁!同時亦會吸引途人目光就算餐廳入面都似去左日本咁😉分別有樓上樓下 我地坐bar 枱仲可以見到師傳制作過程~另外佢地嘅lunch set 都幾抵~有晒刺身、串燒、甜品、壽司➖➖➖1️⃣前菜: 菠菜木魚絲 菠菜脆綠 加埋醬汁係開胃小菜➖➖➖2️⃣刺身5款 $238 (𝟟.𝟠/𝟙𝟘) 師傅會揀幾款時令刺身~由佢地發辦今次食油甘魚、甜蝦、赤貝、彷彿、立魚幾款都夠新鮮 油甘魚夠厚切魚肉白中呈粉紅色肥美、入口即溶 但不會太油膩~赤貝口感爽脆鮮甜👍🏻魴鮄都係比較少食嘅魚~最為印象深刻因為係心心形狀🧡厚薄均勻、魚肉雪白帶粉紅色 口感紥實 幾肥美、油脂豐腴 🤤🤤最後係立魚 清爽口感入面仲卷住海膽!➖➖➖3️⃣串燒佢地有唔同嘅肉類串燒、海鮮同蔬菜串燒 主打係雞肉串燒有多種不同部位🔹燒免治雞肉棒 $42 (𝟟.𝟜𝟝/𝟙𝟘) 平時去居酒屋食都會食到 其實差不多雞肉入面仲有軟骨 爽脆口感同樣加左蛋黃 更香滑香甜🔹雞腿肉 $36 (𝟟/𝟙𝟘)都幾多肉幾大串 加埋秘製
/十户🇭🇰/
#sa土瓜灣篇
<仿如置身日本車站🎌>
位於土瓜灣呢間日式居酒屋🏮
因為等梗朋友嘅時候坐左係隔離嘅車站😛
以為自己真係去日本旅行咁!
同時亦會吸引途人目光
就算餐廳入面都似去左日本咁😉
分別有樓上樓下 我地坐bar 枱仲可以見到師傳制作過程~
另外佢地嘅lunch set 都幾抵~
有晒刺身、串燒、甜品壽司

1️⃣前菜: 菠菜木魚絲
菠菜脆綠 加埋醬汁係開胃小菜
前菜

➖➖➖
2️⃣刺身5款 $238 (𝟟.𝟠/𝟙𝟘)
師傅會揀幾款時令刺身~由佢地發辦
今次食油甘魚、甜蝦、赤貝、彷彿、立魚
幾款都夠新鮮 油甘魚夠厚切魚肉白中呈粉紅色
肥美、入口即溶 但不會太油膩~
赤貝口感爽脆鮮甜👍🏻
魴鮄都係比較少食嘅魚~最為印象深刻
因為係心心形狀🧡
厚薄均勻、魚肉雪白帶粉紅色
口感紥實 幾肥美、油脂豐腴 🤤🤤
最後係立魚 清爽口感入面仲卷住海膽!
刺身五款

3️⃣串燒
佢地有唔同嘅肉類串燒、海鮮同蔬菜串燒
主打係雞肉串燒有多種不同部位

🔹燒免治雞肉棒 $42 (𝟟.𝟜𝟝/𝟙𝟘)
平時去居酒屋食都會食到 其實差不多
雞肉入面仲有軟骨 爽脆口感
同樣加左蛋黃 更香滑香甜
🔹雞腿肉 $36 (𝟟/𝟙𝟘)
都幾多肉幾大串 加埋秘製醬汁幾入味 不過不失
雞腿肉

🔹豚柳車厘茄卷 $32 (𝟟.𝟝𝟝/𝟙𝟘)
燒豚肉薄切入面包住粒車厘茄 會爆汁 更加juicy!!
豚柳車厘茄卷

🔹燒牛舌尖 $38 (𝟟.𝟚/𝟙𝟘)
都夠厚切 牛味幾濃 偏乾
燒牛舌尖

🔹多春魚 $22 (𝟟.𝟛/𝟙𝟘)
雖然較常見 不過食落唔會好腥苦 不錯的
多春魚

🔹冬菇 $22 (𝟟/𝟙𝟘)
幾juicy 面頭仲會有木魚碎
冬菇

2021-03-02
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
前菜
刺身五款
多春魚
2021-03-07 194 views
十戶 好耐冇出文,大家係咪已經忘記咗我?今日我同@去咗土瓜灣嘅日本居酒屋,呢到嘅裝修同日本日本佈置好有feel,門口仲有打卡位。我諗起我唔識日文喺日本嘅居酒屋亂叫嘢食,最後叫咗一鍋內臓,好在我咩都食。 🇯🇵 呢到嘅食物種類好多,例如串燒、天婦羅同埋剌身等等。如果唔係有中文字,有一刻我真係以為自己去咗日本。我哋試咗刺身同埋串燒。我哋本身話去shopping,但最後不停食,一日食咗六七餐,肥。雞軟骨 $28 🐔 雞軟骨燒得好香,咬落去卜卜脆!富士蘋果豚腩卷 $38 🐷 呢個配搭好特別,燒完嘅蘋果更加甜,同豚腩嘅油香好夾。雞翼 $38 🐥 燒雞翼,我鍾意食!啲皮燒得好脆,連個雞翼尖都食得好滋味!豚肩肉 $48 🐽 係好高福嘅肉,油脂多同埋食到好香嘅肉味。但係味道又唔會好肥膩。冬菇 $22 🍄 師傅加咗啲酸汁上去,特別開胃!健康。特選刺身五點盛 $238 🍣 赤貝、甜蝦、吞拿魚、油甘魚、魴鮄魚配北海道海膽,好似係。佢哋會選用最新鮮嘅食材,所以每日嘅刺身都唔同。我最鍾意食係個甜蝦,好有鮮味!赤貝前面有啲檸檬,令到佢嘅鮮味更加出。芝麻菠菜沙律 $48 🥬 可以自己樁碎啲芝麻,再加上菠菜到食,幾特
十戶
🇯🇵

雞軟骨 $28 🐔
雞軟骨燒得好香,咬落去卜卜脆!
富士蘋果豚腩卷 $38 🐷
呢個配搭好特別,燒完嘅蘋果更加甜,同豚腩嘅油香好夾。
雞翼 $38 🐥
燒雞翼,我鍾意食!啲皮燒得好脆,連個雞翼尖都食得好滋味!
豚肩肉 $48 🐽
冬菇 $22 🍄
師傅加咗啲酸汁上去,特別開胃!健康。

特選刺身五點盛 $238 🍣

芝麻菠菜沙律 $48 🥬
可以自己樁碎啲芝麻,再加上菠菜到食,幾特別!
👧🏽最近喺土瓜灣搵到間唔太起眼嘅居酒屋🏮食物質素同環境都幾有驚喜👅店舖裝修花咗唔少心思 由門面到店內嘅燈牌都令人感覺好似去咗日本咁🇯🇵正好一解大家嘅思鄉之愁🥺💕食物以單點為主(亦有omakase提供)主餐牌除咗有多款串燒 仲有刺身,天婦羅,玉子燒等🔻刺身沙律🥗($128)入面有三款刺身🐟全部都好新鮮👍🏼而且剌身份量仲多過沙律菜🙀加埋啲酸酸哋嘅醬汁 非常開胃🔻燒免治雞肉棒(付無菌雞蛋)🐥($42)雞肉棒用上免治雞肉同雞軟骨 質感鬆軟同時帶點咬口 加埋醬油同蛋黃一齊食 味道更豐富😋🔻豚腩肉包糖心雞蛋🥚($48)外層嘅豚腩肉燒得啱啱好🤩 入面包住隻流心蛋 外脆內軟好正💕配埋底下嘅醬汁更惹味🔻豚肩肉($48)🔻美國和牛小排($58)🔻雞翼($38)兩款肉嘅調味適中 又唔會好韌 唔錯喔雞翼個皮燒到好脆!仲熱到噴煙🙀肉質嫩滑好juicy👅🔻蘋果烤鵝肝🍎($68)味道同預期中一樣 鵝肝入口即溶🤤連埋蘋果一齊食係幾解膩 再厚身啲就好啦🤣🔻沙追魚天婦羅🐟($58)👧🏽第一次食呢隻魚 肉質好淋滑 質感有啲似實少少嘅九肚魚 幾特別前菜嘅牛舌都幾好食呢度所有串燒都係即叫即燒 非常新鮮👍🏼上枱時熱辣辣真係好正😆

🔻刺身沙律🥗($128)
刺身沙律

🔻燒免治雞肉棒(付無菌雞蛋)🐥($42)
燒免治雞肉棒(付無菌雞蛋)

🔻豚腩肉包糖心雞蛋🥚($48)
豚腩肉包糖心雞蛋

🔻豚肩肉($48)
🔻美國和牛小排($58)
🔻雞翼($38)
兩款肉嘅調味適中 又唔會好韌 唔錯喔

雞翼個皮燒到好脆!仲熱到噴煙🙀肉質嫩滑好juicy👅
雞翼

🔻蘋果烤鵝肝🍎($68)
蘋果烤鵝肝

🔻沙追魚天婦羅🐟($58)
沙追魚天婦羅

前菜嘅牛舌都幾好食
呢度所有串燒都係即叫即燒 非常新鮮👍🏼上枱時熱辣辣真係好正😆 住附近嘅大家可以一試
刺身沙律
豚腩肉包糖心雞蛋
雞翼
蘋果烤鵝肝
沙追魚天婦羅
2021-02-28 269 views
疫情下真的去唔到旅行,好懷念日本 ....經過朋友介紹 嚟到呢間新開嘅 日式居酒屋這店門外 沒有華麗的門面,更 有些 隱蔽。卻 食物質素和環境 都唔錯 ,雖然 在土瓜灣區 但,食材用料 加埋 飲番兩杯sake,啤酒確實不錯。。。🤣連埋飲嘢每人都係幾舊水, 👌ok我在紅磡工作多年 這間串燒 居酒屋都算幾特別……一入門口 “廚房” 在旁,讓客人睇到師傅在燒食物, 感覺上 頗為乾淨, 經理也會介紹食物,有些特別食材,也有 師傅 出來解說,原來其中一位師父更是有三十多年的料理經驗, 其手握壽司是我吃過 最好之一, 完全是「將太的壽司」🤤🤤🤤
疫情下真的去唔到旅行,好懷念日本 ....
經過朋友介紹 嚟到呢間新開嘅 日式居酒屋
這店門外 沒有華麗的門面,更 有些 隱蔽。
卻 食物質素和環境 都唔錯 ,

雖然 在土瓜灣區 但,
食材用料 加埋 飲番兩杯sake,啤酒
確實不錯。。。🤣
連埋飲嘢每人都係幾舊水, 👌ok

我在紅磡工作多年 這間串燒 居酒屋
都算幾特別……
一入門口 “廚房” 在旁,讓客人睇到師傅
在燒食物, 感覺上 頗為乾淨, 經理也會
介紹食物,有些特別食材,也有 師傅 出來解說,
原來其中一位師父更是有三十多年的料理經驗,
其手握壽司是我吃過 最好之一, 完全是
「將太的壽司」🤤🤤🤤

2021-02-22 230 views
疫情下,足不出戶的生活累了回鄉心情急切來到這間新開的居酒屋首先門口已經吸引左我連門口都裝飾到日本的感覺餐廳裡面牆壁每角都有很多不同的日本佈置有感覺回到昭和年代吧餐廳有很多清酒可以選擇omakase串燒套餐會送一支今次沒有叫套餐,因為想試多幾款特選刺身五點盛食材非常新鮮有呑拿魚腩,深海池魚王薄切,飛魚,海膽,甜蝦根據當天新鮮刺身決定呑拿魚腩充滿油香,色澤紅潤,鮮味十足池魚和飛魚比較罕有,魚味濃海膽鮮甜無比海藻墊底,爽甜,不是一般壽司店的假海草本日特選五種串燒燒鮮冬菇大大塊juicy好味燒阿波美雞,德島名物大大隻,雞皮脆口,肉質香滑多汁燒蝦蝦膏甘甜,大大隻,肉質彈牙燒牛舌心厚切,彈牙多汁豚柳車厘茄卷車厘茄juicy,消除五花腩油膩感,絕配另外,再多叫蔬菜天婦羅天婦羅粉漿薄,食材新鮮炸完蔬菜仍juicy十足豚腩肉包糖心蛋這個十分推介,也很令我驚喜十足有得玩有得食糖心蛋流心程度使人興奮配上醬汁,非常惹味心思野,好食富士蘋果豚腩卷蘋果大小剛剛好,和車厘茄效果差不多和豚肉很配燒雞胸軟骨比雞軟骨更好食因為唔止香口和咬口,還有肉味燒免治雞肉棒(付無菌雞蛋)由於雞肉棒加入雞軟骨肉質不會鬆散,配上雞蛋好食
疫情下,足不出戶的生活累了

回鄉心情急切

來到這間新開的居酒屋

首先門口已經吸引左我

連門口都裝飾到日本的感覺

餐廳裡面牆壁每角都有很多不同的日本佈置

有感覺回到昭和年代吧

餐廳有很多清酒可以選擇

omakase串燒套餐會送一支

今次沒有叫套餐,因為想試多幾款

特選刺身五點盛

食材非常新鮮

有呑拿魚腩,深海池魚王薄切,飛魚,海膽,甜蝦

根據當天新鮮刺身決定

呑拿魚腩充滿油香,色澤紅潤,鮮味十足

池魚和飛魚比較罕有,魚味濃

海膽鮮甜無比

海藻墊底,爽甜,不是一般壽司店的假海草

本日特選五種串燒

燒鮮冬菇

大大塊juicy好味

燒阿波美雞,德島名物

大大隻,雞皮脆口,肉質香滑多汁

燒蝦

蝦膏甘甜,大大隻,肉質彈牙

燒牛舌心

厚切,彈牙多汁

豚柳車厘茄卷

車厘茄juicy,消除五花腩油膩感,絕配

另外,再多叫蔬菜天婦羅

天婦羅粉漿薄,食材新鮮

炸完蔬菜仍juicy十足

豚腩肉包糖心蛋

這個十分推介,也很令我驚喜十足

有得玩有得食

糖心蛋流心程度使人興奮

配上醬汁,非常惹味

心思野,好食

富士蘋果豚腩卷

蘋果大小剛剛好,和車厘茄效果差不多

和豚肉很配

燒雞胸軟骨

比雞軟骨更好食

因為唔止香口和咬口,還有肉味

由於雞肉棒加入雞軟骨

肉質不會鬆散,配上雞蛋

好食好食

所有串燒即叫即燒,新鮮無比

首先食材新鮮,不靠調味料

已經好好食

而且環境靚,坐得舒服

三五知己,情人約會也十分適合