2015-11-11 609 views
朋友約食飯,呢晚黎左K Square。餐廳佈置花心思,暗暗地幾有情調。是夜食左:忌廉湯:忌廉味濃,口味濃郁。三文魚蛋沙律:沙律材料不欺埸,作為溏心蛋痴,呢度個溏心蛋蛋白彈牙,溏心蛋黃喺舌面溶化嘅感覺真係超幸福;煙三文魚大大塊,唔孤寒,蔬菜亦新鮮。雞亦拼炸薯條:味道不錯。燒牛扒:香濃牛味,肉汁豐盈,有咬口但不會「刃」。火焰「燒」春雞:成隻春雞上枱點火即燒,(即係火焰雪山d friend)火焰氣勢澎湃,即係食個勢都夠。芝士餅:女士都有個甜品胃,點可以唔食埋甜品。呢度個芝士餅creamy得黎唔太heavy,平凡中見精彩。位置旺中帶靜,幾就腳,為左個火焰雞同溏心蛋,遲下要再食多次。
朋友約食飯,呢晚黎左K Square。
餐廳佈置花心思,暗暗地幾有情調。
是夜食左:
忌廉湯:忌廉味濃,口味濃郁。
雞亦拼炸薯條:味道不錯。
燒牛扒:香濃牛味,肉汁豐盈,有咬口但不會「刃」。
2015-06-18
$200 (Dinner)
2015-10-29 629 views
今晚約咗家姐晚餐. 聽過同事講K Square 唔錯. 而且旺角有分店. 就係 K Square 4. 上網睇食評都唔差. 就不防試一試. 入到餐廳, 是一間很細的店舖. 大概只可以容納25-30人左右. 門口有Bar 枱. 雖然店舖細. 但絕對唔會迫, 坐得好舒服. 插放一些外國歌曲. 係一個可以傾計的好地方. 餐廳有酒/果汁/奶惜/沙冰....除晚餐外亦有午餐/Tea Set. 雖然我地今晚係食晚餐. 但都想介紹一下餐廳嘅午餐及Tea Set. Tea SEt, 有10款任揀. 而且價錢都算平. 平均38-58. 多選擇. 並唔係一般的西多士, 雞翼餐.午餐, 有8款揀, 發現價錢仲平過覲塘西餐廳. 平均都係58-68. 午餐仲要免加一服務費. 好喇, 介紹完其他餐, 都要介紹一下我地今晚食嘅二人晚餐. $388.00有餐湯, 頭盤有四款揀一款. 主菜有10款揀二款, 甜品(可加$38轉餐牌任何甜品), 水果果茶(可以半價轉餐牌其他飲品) 是日餐湯: 青豆湯. 好香青豆味. 濃郁. 仲食到少少青豆蓉, 唔好好似水. 還有一條麵包條. 脆脆的. 頭盤, 我地揀咗三文魚凱撒沙律, 煙三
頭盤, 我地揀咗三文魚凱撒沙律, 煙三文魚/沙律菜/溫泉蛋/脆脆麵包粒. 整個沙律好清新. 沙律汁剛剛好. 唔好落得太多. 溫泉蛋又好味.
主菜, 我地揀咗牛肋骨 & 石班柳配牛油檸檬汁.
先講牛肋骨, 職員提議5成熟. 就聽意見啦! 當牛肋骨送到枱時, 一陣香味撲鼻. 而且廚師非常細心. 切好一片片上碟. 還有脆卜卜的薯角. 有燒汁及黃介辣. 牛肋骨5成熟. 不但沒有血淋淋感覺. 亦沒有血腥味. 食落肉質好軟, 而且肉汁多. 好有牛香味. 我自己比較喜歡任何醬都唔要. 因為可以食到原汁原味.
石班柳配牛油檸檬汁, 香噴噴, 配上忌廉薯蓉, 鮮露荀, 什菜. 石班柳雖然係冰鮮的. 但完全沒有雪味, 而且肉質非常滑. 感覺唔似係冰鮮. 忌廉薯蓉我嘅至愛, 軟綿綿, 好味.
飲品, 我地加錢轉咗餐牌的飲品, 由於我唔飲酒的. 所以叫咗一杯
"果汁千層", 有橙/菠蘿/提子/蔓越莓汁. 酸酸甜甜好醒胃.
而家姐就叫咗兩杯酒精飲品, 為配合嚟緊嘅萬聖節. 職員介紹以下2杯飲品
餐前酒: 腦漿; 火龍果/橙汁/ Campari / S & S
家姐話就咁飲只會飲到酒精及橙汁味, 火龍果味不是太出. 但配合了牛肋骨一齊, 整杯酒就變得很好飲.
餐後酒: 迷你兵團; 蛋酒/芒果醬/荔枝/藍莓
我地見到呢杯酒, 實在大家一齊笑了. 因為好CUTE呀. 如果變成綠色, 就成隻青蛙. 好攪笑. 家姐話呢杯酒好香好好飲. 好有芒果味. 又唔會搶咗蛋酒個味道.
最後, 就係甜品, 原本想加錢轉 "鐡板心太軟"的. 但實在太飽了. 所以最後都係食咗餐廳的是日甜品
曲奇雪糕
今晚晚餐, 食到飽飽, 每人都係$282.5. 本人就覺得好抵呀!
另外, 萬聖節餐廳會有萬聖節大餐, 大家不防去試吓.
$282.5 (Dinner)
  • 牛肋骨
  • 牛肋骨 & 石班柳配牛油檸檬汁
2015-10-16 606 views
見到呢間餐廳set lunch唔算貴 特地黎食諗左好耐 佢扒既set同其他意粉其實差唔多價 但我今日好想食香草 清清地就叫左 香草野菌彩椒意粉是日餐湯 青豆湯我初時以為西蘭花 飲飲下發現有青豆蓉 湯唔錯 不過跟湯個餅仔就淋淋地 可能係故意淋掛到意粉上台係香草野菌彩椒意粉 無錯呢個係香草野菌彩椒意粉 但說好的香草?一上台我以為黎錯左 我問侍應我話我叫香草野菌彩椒意粉 然後佢同我講呢個就係 我問佢邊度係香草 佢同我講配碟就係香草但好明顯呢個係以蕃茄醬為主我香草野菌彩椒意粉 但餐牌無提過蕃茄呢啲字眼至於呢個意粉我就真係大失所望 係蕃茄醬都算但我真係完完全全食唔到蕃茄醬或者入面有咩特別落左香草又或者伴碟既香草味道 或者蕃茄醬濃郁到蓋過左而呢個醬比較酸 唔會一味加糖令到蕃茄醬失色 還可以因為整個意粉都素食為主 只可以評論到醬汁 但店家會否考慮在餐牌上標明是香草蕃茄醬以免大家都有所誤會呢?
見到呢間餐廳set lunch唔算貴 特地黎食
是日餐湯 青豆湯

到意粉上台

而呢個醬比較酸 唔會一味加糖令到蕃茄醬失色 還可以

2015-09-08 919 views
酒吧普遍給人的印象是把酒談天的地方, 食物只有花生, 油炸小吃, Ksqaure是一間非一般的酒吧, 有大量西式美食可供選擇, 下午來, 可以吃個六十多元的lunch set, 晚上來, 二人set才三百多元, 最適合不諳酒性的我, 朋友喝酒, 我專來吃東西, 哈哈!芝士蟹肉焗薯皮 (4件) $88嘩! 芝士可以拉出絲, Cheese Lover必like! 芝士食落果然柔軟帶煙韌, 香得不得了蟹肉多得滿瀉, 雖然不是新鮮生拆的蟹肉, 但仍然有鮮味. 跟芝士非常的搭配.薯皮是原隻薯仔開邊, 中間挖空再釀入蟹肉餡料, 有心思, 薯仔外脆內軟, 有點像吃炸薯格的感覺, 很脆很香口, 卻沒有炸薯的油膩感.Ksquare 德國鹹豬手($178)鹹豬手大大的一只, 看得我們傻眼, 三五知己共享最為合適! 上桌前, 廚師已幫忙切成一塊塊, 方便進食.鹹豬手的外皮脆中帶韌, 好有咀嚼感, 外皮下好像完全沒有脂肪似的, 不會吃得滿嘴都是油, 愛美的女孩子絕對可以放心的吃! 豬手肉有時會帶點筋, 好有彈性, 好有嚼感. 配上芥末沙律醬, 酸酸辣辣, 好fresh! 當然不可錯過伴碟的酸椰菜吧, 好正宗,
芝士蟹肉焗薯皮 (4件) $88
Ksquare 德國鹹豬手($178)
鹹豬手的外皮脆中帶韌, 好有咀嚼感, 外皮下好像完全沒有脂肪似的, 不會吃得滿嘴都是油, 愛美的女孩子絕對可以放心的吃! 豬手肉有時會帶點筋, 好有彈性, 好有嚼感. 配上芥末沙律醬, 酸酸辣辣, 好fresh! 當然不可錯過伴碟的酸椰菜吧, 好正宗, 又可以減輕油膩感.
龍蝦帶子意大利飯 ($168)
大大隻開邊龍蝦當然令人食指大動,
想不到意大利飯也同樣出彩! 意大利飯外層軟腍, 中央部份有咬口, 是正宗意大利飯的質感. 汁醬是蕃茄紅汁, 味道天然, 清甜微酸而不嗆喉, 明明已經是八成飽都可以連吃兩碗呀!
龍蝦肉質彈牙, 鮮甜味美, 而且有好多橙黃色的蝦膏, 比龍蝦肉更鮮甜.
帶子外層帶點焦黃, 中央部份卻很嫩滑.
龍蝦帶子意大利飯
粉紅懶人 Pinky Lazy
這個名完全是形容我本人, 豈有不點的理由?
整杯飲品都是粉紅色的, 對於女孩子來說, 都算幾eye catching.
這杯由牛奶, 蜜糖, 士多啤梨, 橙汁調配的飲品, 呷第一口時覺得頗酸, 因為是士多啤梨及橙的緣故吧! 但吃完一輪鹹食後, 就覺得味道剛剛好, 味道酸中帶微甜, 一清油膩感.
2015-09-01
$200 (Dinner)
龍蝦帶子意大利飯
  • 芝士蟹肉焗薯皮
2015-09-03 798 views
是晚與友人到旺角行街買野。朗豪坊附近雖然食店多,但要選擇一間價錢吸引、食物質素又好,確是很難選擇呀。最後為有上網搵下睇下附近有咩好食啦,同朗豪坊一街之隔,有一間西餐廳,我地就選擇左佢喇。餐廳的價錢定位不算高,見到一個兩人Set都只是400蚊左右。但我們選擇”散叫”, 咁可以試試特別野。1. 芝士蟹肉焗薯皮4件 ($88)整隻碟都色彩繽紛,另人食慾大增。很喜歡他的薯皮,焗到脆脆的,食落去有點似食薯餅咁。而薯皮入面鋪滿蟹肉蓉和芝士,蟹肉焗過後都不會太乾身,3樣食材配搭得很好。2. K Square 德國鹹豬手 ($178)咁既價錢,有咁大隻豬手,幾低。豬手外皮不算很脆,但可以接受的,豬肉爽口,但不算很鹹,我們點了一些普通飲品,所以豬手鹹度是接受的,但如果飲啤酒的話,我就會覺得不夠鹹了。3. 龍蝦帶子意大利飯 ($168)有龍蝦的菜款,甚感高級。半隻龍蝦多膏而且蝦肉爽口彈牙,兩粒大大粒的帶子,鮮味十足。飯吸滿湯汁,粒粒都肥嘟嘟的,好味。4. 果汁千層Juicy Square其實即是果汁大雜匯,酸酸甜甜的,與今晚的菜式十分配搭。最後同店員傾幾句,先知K Square 4 個4字原來係第四間店咁

1. 芝士蟹肉焗薯皮4件 ($88)
2. K Square 德國鹹豬手 ($178)
3. 龍蝦帶子意大利飯 ($168)
4. 果汁千層Juicy Square
其實即是果汁大雜匯,酸酸甜甜的,與今晚的菜式十分配搭。
最後同店員傾幾句,先知K Square 4 個4字原來係第四間店咁解,下次我想試試它的第五間店,聽佢講第五間店係有得唱K的,真的想試試吧。

2015-09-01
$250 (Dinner)
2015-08-21 923 views
朋友聚會,首先search下食邊間餐廳,見K Square旺角店啲comments唔錯,啲相又見到賣相幾好就去試一試喇~入門發現原來的幾細,座位唔多,好彩我地有預先book位啫!由於有朋友收工遲左,所以我同另一個朋友就叫左杯野飲先,我揀左K square signature cocktail~Peaches Frozen,飲落第一啖有桃味,之後就酒精味較濃,但完全無Frozen感覺,我本來以為會有啲類似沙冰/碎冰嘅口感。 之後朋友到左我地就叫左個二人餐,頭盤揀左煙鴨胸凱撒沙律,主菜選兩款,揀左火焰烤雞同墨汁海鮮意大利飯,另外散叫一個芝士焗薯條同斧頭牛扒~首先出場係芝士焗薯條,其實真係要難食都幾難,但係真係好普通,薯條唔夠脆,應該係預先炸左,有人order就面頭加啲芝士同蛋黃醬就放入焗爐焗,所以啲薯條係熱,但係唔脆。 跟住出場就係煙鴨胸凱撒沙律,都係唔算太有難度嘅菜色,只要菜新鮮,又係要難食都幾難,比較欣賞係啲鴨胸,食落唔會太鹹,唔係一般凍肉賣嘅現成鴨胸。 之後就輪到餐廳招牌菜式之一,火焰烤雞出場,好有氣勢好特別嘅出場方式,然後俾人影完相就攞返入廚房斬件。食落口真係好失望,比KFC啲雞更
Peaches Frozen

芝士焗薯條
煙鴨胸凱撒沙律
之後就輪到餐廳招牌菜式之一,火焰烤雞出場,好有氣勢好特別嘅出場方式,然後俾人影完相就攞返入廚房斬件。食落口真係好失望,比KFC啲雞更加無雞味,真係得個樣,成碟野最好食係薯角!
火焰烤雞

火焰烤雞
跟住個墨汁海鮮意大利飯,係全晚最好食嘅野,不過好彩幾個人share,如果唔係都幾膩!
我全晚最期待嘅斧頭牛扒出場喇,我地叫左六成熟,但因為塊扒真係好大塊,所以都預左外圍啲肉會比較熟,咁啱同行有位朋友唔鍾意食太生,所以就交俾佢,而我就切開入面嘅肉黎食,一切開就覺得奇怪,入面舊肉明明係生嘅,但係無汁,無血水嘅?我諗住會唔會係用慢煮,所以無血水呢?食落口就覺得完全中晒伏,無牛肉味,無汁,反而有陣好似啲黑毛豬火腿嘅蠟味,真係自己煎塊平價扒都有味過佢,最後努力左三分一都放棄左,真係唔想嘥野,但係再食真係怕腸胃會有事!
斧頭牛扒

最後送上嘅係跟餐有嘅雪糕球同埋like Facebook,share 相會送嘅自家制芝士餅,呢個芝士餅係無芝士味,得面粉味,唔講唔知仲以為係素食芝士餅,每人食左一啖就放棄,早知唔like就唔洗又浪費食物喇!

呢間餐廳啲笑樣真係唔知點得返黎,happy hour飲野或者ok,但食物質素真係唔得,同等價錢嘅西餐廳真係有好多選擇咯!值得加許嘅係有其中一位兼任bar tender嘅哥哥仔幾有禮貌,知我地坐近門口位會比較熱就幫我地較大啲個冷氣同埋斟左杯冰水俾我地降溫,算係幾貼心!
2015-08-19
$260 (Dinner)
2015-08-20 716 views
身為太子女既我,最鍾意貪方便係mk呢邊搵食既喇,是夜去左呢間酒吧餐廳去吹吹水尋味relax下……黎到餐廳發現餐牌轉左,好似同網上比較加左少少價!餐廳比較幽暗,環境燈光挺舒服,氣氛放鬆,坐得都幾自在下!呢度只有廿個位左右,所以最好好似我咁卜定位喇!坐低後見到餐牌有set menu, 啱曬我啦,縮小範圍,唔洗點選擇!後來坐落發現全店店員都是男性,而人客都是女仔為主!頭盤餐湯今日係南瓜忌廉湯,配上一條餅干,杰身的口感,但不感到有南瓜味咁,似飲忌廉粟米的感覺,味道則較清新和更特別最愛吃魚的母親大人,今天我為她點了三文魚他他千層作前菜, 這他他的煙三文魚粒幾惹味,點上青醬同酸忌廉很是夾,少少酸咁好開胃哎!而成碟前菜個賣相亦幾靚,呢個家人兩下就吃清碟!呵呵!主菜點了火焰鐵板烤雞,個菜名已經先聲奪人,很是吸引,好像好想叫來相機食先,實在令我想起在悉尼市中心時吃的泰國私房菜,又是把裹著焗海鮮的錫紙點火,感覺寧舍不一樣,好有氣勢,教人難忘!哈,我記到而家就知有幾特別啦!店員把雞打竪串起,點上酒精繼而點火,辣一辣雞的外皮,一會兒已變得crispy,店員貼心待我拍完照就替我拿到廚房切件,好讓我方便,唔洗輪盡

黎到餐廳發現餐牌轉左,好似同網上比較加左少少價!

店員把雞打竪串起,點上酒精繼而點火,辣一辣雞的外皮,一會兒已變得crispy,店員貼心待我拍完照就替我拿到廚房切件,好讓我方便,唔洗輪盡,呢點讚

切好的雞件外層有點香口,入面既肉尚算嫩滑,雞胸位都唔會話o鞋,而軟骨部份都好易嚼碎,完全無難咬開,嘻……

這個我主力消滅,呵呵!其實隻春雞比我想像中細,但份量原來剛好!配上的燒雞汁亦有挺濃郁的雞肉味!而伴碟的脆薯皇好香口,甘荀仔同脆肉瓜亦好爽口!個人感覺呢個雞加辣椒仔汁仲滋味wo!

另點了的三文魚卡邦尼意粉,要點時間等候嫁!意粉上台熱辣辣,伴上切好的一隻溏心旦,細細隻滑又流心,煙三文魚肉沒有腥味,質地唔會霉,亦不是有時吃煙三文會有的鹽份過多的劣質死咸,易於撕開!意粉烹調上是即叫即煮,所以保留到嚼頭,忌廉汁不會over,恰度好處的沾上每根意粉上,汁料幾香噴噴!很香的煙肉味,蘑菇亦新鮮,我們都喜歡,這意粉份量不多,一下子給我倆掃清光得一條不剩!

跟set甜品今晚加38叫左個名物鐵板心太軟,店員到上台才淋上朱古力漿,沙沙聲好刺激,心太軟面層有一球舖了點忌廉的曲奇雪糕,普普通通的,而旦糕因為鐵板上所以會熟曬,不是流心,但淋淋的朱古力旦糕濕潤的口感也好不錯,一冷一熱的滋味!

轉左其他飲品,跟餐半價姐係廿四蚊有杯

可愛巧克力,面層很多忌廉,還有點餅碎,而凍朱有點沖出來的可可粉味,不太甜,不過不失!

抹茶鮮牛奶,面頭又係滿滿的cream, 綠茶味不濃,淡淡的味道慢慢滲出來,奶味亦不重,夠凍得來不會淡,挺解喝!

這兒的candle light dinner沒有焗束的感覺,到處擺滿洋酒樽,而電視播著的英文mv細細聲咁好柔和!員工連主食也有幫手換碟,有感十分周到!

另外,途中借用了店方洗手間一用,廁格十分乾淨,但美中不足無tussie,呵呵…… 應該是因為全店男職員的原故吧
2015-08-20
$261 (Dinner)
  • 三文魚忌廉意粉
  • 三文魚他他千層
2015-08-15 657 views
話說朗豪坊起左都成十年,以前後面街打牌班街坊都好小見面,今日難得見面,個個都大左好多,得我一個咁後生咋咁聚會,梗係搵返以前住既附近啦,咁岩見到有間叫K SQUARE既餐廳,裝修唔錯,就黎睇下啦入到去坐得幾舒服,4條友,叫左2個2人餐餐湯係羅宋湯,味道唔錯,至小唔淡先沙津好大份,D菜又新鮮,幾正招牌燒雞好大份呀,幾個都爭D食唔曬最後甜品朱古力心太軟,係鐵板上面燒下燒下,好有趣,不過味道濃左小小啦

入到去坐得幾舒服,4條友,叫左2個2人餐

餐湯係羅宋湯,味道唔錯,至小唔淡先

沙津好大份,D菜又新鮮,幾正

招牌燒雞好大份呀,幾個都爭D食唔曬

$150 (Dinner)
又係星期一的朋友聚會,都是星期日惹禍,玩太瘋,星期一整天都是釣魚狀態!這天開完會,已經半死狀態,確實好想回家睡,不過約了朋友無謂爽約,都是乖乖出現~本來打算去朗豪坊的,不過,經過上次 南x館 食到胃痛事件, 已經唔太想再趕埋單!!無謂用自己的健康去"教飛"啦~最後,行了去朗豪後一條街,那裡也有不少的餐廳,這間算是比較高檔次及西餐,套餐價錢也不算太貴($388/2人),所以最後決定落腳....先送上餐湯 --粟米濃湯粟米打得滑身,味道比較清淡,不過不失凱撒沙律 (可揀鴨胸或煙三文魚)沙律菜夠新鮮,已切成入口的大小,煙三文魚卷成花狀,味道不過咸,而半流心的糖心蛋非常靚仔,只嫌醬汁過多,把菜都浸得有點過濕~K Square 牛肋骨點這個大概是因為名字有店名在吧,應該是店方最有信心的菜式,才會加店名在前面 (我認真希望不會輸吧!)點了medium rare,中間是帶粉紅色的,咬下肉汁多,口感軟淋不韌,而且份量足,抵食!店員還會問肋骨的部分要不要打包,平時的店子都會自己幫你自行"掉左"而不會問一聲香煎石斑柳配牛油檸檬汁魚肉質感既鮮且滑,魚皮煎得脆脆的,下層的薯蓉超滑溜是日甜品是鐵板心太軟 Cho
無謂用自己的健康去"教飛"啦~

先送上餐湯 --粟米濃湯
粟米打得滑身,味道比較清淡,不過不失
是日餐湯--粟米湯
凱撒沙律 (可揀鴨胸或煙三文魚)
沙律菜夠新鮮,已切成入口的大小,煙三文魚卷成花狀,
煙三文魚凱撒沙律
K Square 牛肋骨
點這個大概是因為名字有店名在吧,應該是店方最有信心的菜式,
才會加店名在前面 (我認真希望不會輸吧!)
香煎石斑柳配牛油檸檬汁
魚肉質感既鮮且滑,魚皮煎得脆脆的,下層的薯蓉超滑溜
香煎石斑柳配牛油檸檬汁
是日甜品鐵板心太軟 Chocolate thunder $68,
上桌時已感受到熱辣辣,店員淋上朱古力醬"炸炸聲"好吸引,
雪糕的熱碰上暖暖的心太軟,一冷一熱很是過癮,
切開心太軟,朱古力漿如熔岩般流出來,視覺效果挺好,口感特別但整體有點過漏~~
(套餐加$38 Upgrade)
鐵板心太軟 Chocolate thunder
整體來說,也算旺角中的小驚喜,食物質素不差,份量足,性價比自然高一截,
如果行開旺角,又不想在朗豪人迫人,這裡應該是不錯之選~
$150 (Dinner)
是日餐湯--粟米湯
煙三文魚凱撒沙律
鐵板心太軟 Chocolate thunder
2015-06-28 1111 views
話說,我就好少落吧....食野既,多數都係飲酒,吹下水咁,而呢日放工就約左朋友吹水,約左黎MK,於是就入左黎試下。叫2左個set din是日餐湯,忌廉湯我就頭盤叫左凱撒沙律配三文魚感覺清新,但沙律菜款少,三文魚新鮮主菜就叫左招牌火焰鐵板烤雞店員先把烤雞上台,之後點火!就變成以上既影像!(係我衰,影到火燒後欄咁)不過又幾好食烤雞皮脆內嫩又香口!男人都狗叫左杯pinky lazy飲士多啤梨味,但唔酸有少少奶,creamy!朋友就叫左個墨魚汁海鮮意大利飯叭左兩啖,飯煙,有兩隻青口,煎魚塊和有魷魚,味道香濃。
話說,我就好少落吧....

叫2左個set din

是日餐湯,忌廉湯
忌廉湯
我就頭盤叫左凱撒沙律配三文魚
凱撒沙律
感覺清新,但沙律菜款少,三文魚新鮮

主菜就叫左招牌火焰鐵板烤雞
火焰鐵板烤雞

不過又幾好食烤雞皮脆內嫩又香口!
男人都狗叫左杯pinky lazy飲
士多啤梨味,但唔酸有少少奶,creamy!
PINKY LAZY
朋友就叫左個墨魚汁海鮮意大利飯
墨魚汁海鮮意大利飯
叭左兩啖,飯煙,有兩隻青口,煎魚塊和有魷魚,味道香濃。
2015-06-18
$300 (Dinner)
凱撒沙律
墨魚汁海鮮意大利飯
2015-05-27 1489 views
旺角朗豪坊後面,上海街、新填地街、廣東道一帶,"五金鋪"和"機械店"等集中地,非常男性特色的街道。今天老闆又失踪,做伙計的,當然也要嚮應,所以我下午也蛇了出來做私人嘢….無論如何,希望唔會咁啱撞到老闆經過…….五月已經天氣熱爆,我最怕熱,唔知點樣可以涯得過嚟緊既夏季.... , 還有四個月要涯…. 諗起就無心情。行咗唔夠半小時,已經身水身汗,剛賣完”鋼網”, 為了家中的抽油煙機換"隔網"工程,回家DIY,希望成功啦。這地區;茶記多的是,每條街都有一間,但酒吧….絕少見。竟然有一間是向街開放式的酒吧。見到幾個生啤水喉,對腳已經不受控, 自己行入去了。整翻杯冰凍啤酒…. 哈…1664 Blanc, pint, $68, 抵飲。近年興起的Kronenbourg64啤 ,酒吧必賣。據聞….聽人講…味道清新,有柑橘氣味,層次豐富….喎。可惜我資質低,飲來飲去都領悟不到這種口味,反而;我愈飲得多,就愈覺得這款啤酒有一種奶味。口味呢家嘢….真係…還有;廁所好特別,完廁後,直接清潔洗手 ....... 總覺得有些少怪異..... 。
2015-05-15
$75 (Tea)
2015-05-25 1359 views
之前專程來過一次 但由於不知道4點後會小休不開門剛好去到時是下午4點 結果當然係無緣一試啦 失望而回 但當然會再接再厲啦哈今次醒定左 下午2點已趕到 我習慣下午茶時間食午餐和朋友2人 一個叫牛排 一個叫羊排 餐湯我個人幾鐘意 好濃郁既菇味 可惜唔夠熱朋友話可惜無餐包沾湯食 得一條手指餅乾似的伴湯羊排有啲過熟 無問幾成熟下睇落似整左全熟 我鐘意食羊5-7成熟 唉 殘念而牛排就熟成度幾好 6成熟左右 有樣野唔太得 就係樣樣都唔夠熱騰騰 偏涼而且唔係話好好食 但味道依價錢來講好合理 算唔錯架但個汁好普通 甚至要扣分啦因為唔好食要讚下薯蓉好大份 夠飽肚 啲配菜整得幾好食餐飲都普通 但整體上講 我地都覺得叫平靚正既Ps: 除開平均70蚊左右食排 好抵食 仲要係厚身 而且環境都幾寧靜 食物質素合理  大份飽肚 Lunch真係好抵食!!我地會再幫襯喔~~下次試下晚餐先😊😊

之前專程來過一次 但由於不知道4點後會小休不開門

要讚下薯蓉好大份 夠飽肚 啲配菜整得幾好食

餐飲都普通 但整體上講 我地都覺得叫平靚正既

Ps: 除開平均70蚊左右食排 好抵食 仲要係厚身
而且環境都幾寧靜 食物質素合理  大份飽肚

Lunch真係好抵食!!

我地會再幫襯喔~~下次試下晚餐先😊😊

幾厚身架👍
太熟了 而且唔熱既唉可惜 薯蓉大大份咁 好抵讚啊!
幾好飲
$75 (Lunch)
幾厚身架👍
2015-05-22 1277 views
和義工聚舊,當然選旺角最方便,但要搵啱一班人的口味和價錢,都有點難度。好彩都搵到呢間餐廳,大家都好接受。一班人當然叫套餐最抵啦!先黎餐湯,黑松露磨菇湯,雖然身處旺角,但這絕不是一般MK忌廉磨菇湯,是認認真真紹下頭盤先!我們叫咗好個邪惡嘅「芝士乳酪薯條」,得!果然夠邪惡,d芝士量係足夠覆蓋所有芝士,最欣賞那乳酪味。另外就叫「雞翼拼盤」,有三種味道:蜜糖、柚子、水牛城,雞翼本身烤焗得唔錯,皮脆肉嫩,仍有肉汁,不會乾爭爭,配上不同漿汁,有不同風味。蜜糖那款絕對夠野味,上碟仍有很多蜜糖汁(我鍾意多汁);柚子味清新,少少甜酸;水牛城一向帶辣,但這裏的辣不像我平時食開,但有點難以形容,佢好像一般水牛城+有點中式辣,我唔知這樣形容對不對,大家試下就知。我們亦覺得這是頭盤必選 。主菜我們就選了「火焰鐵板烤雞」、「K Square燒牛肋骨」、「自家製芝心漢堡」、「蜜糖芥末meat lover pizza」、「三文魚卡邦尼意粉」、「鮮鴨胸野菌意大利飯」、仲有「德國豬手」!(我都有少許懶惰,不能盡錄了!)那「火焰鐵板烤雞」,一上枱我們就目定口呆,好得意,隻雞係豎起的,跟住侍應會注入rum,點火,讓rum酒蒸

雞翼拼盤
自家製芝心漢堡
那「火焰鐵板烤雞」,一上枱我們就目定口呆,好得意,隻雞係豎起的,跟住侍應會注入rum,點火,讓rum酒蒸發完就可以食用。隻雞雖然經歷烤焗和燒,但仍保持非常嫩。侍應待rum燒完,會很細心取回去幫手砌件再上,很方便,否則我們一定搞到雞手鴨腳。
火焰鐵板烤雞
跟住「K Square燒牛肋骨」也到了,嘩!大份到....雖然大大份,但廚師燒得剛剛好,肉質仍嫩口,不會過乾和韌。抵食!
K Square燒牛肋骨
「德國豬手」我們都叫咗兩份,咁你們就知真係幾得!德國豬手就是那份簡單嘅鹹香味道,陪上酸椰菜,平衡那肉質嘅滯膩,還有那脆卜卜的皮,整碟餸菜,看似簡單,背後醃製卻要花上時間和心機,這能伴著我們整晚邊吃邊飲邊講了。
德國豬手
至於「三文魚卡邦尼意粉」、「鮮鴨胸野菌意大利飯」,本來沒有什麼特別期望,因為原意要有d粉麵填下肚,但有出乎意料之外,係佢地汁,份量剛好,味道濃郁(我承認我較重口味)。連我們朋友都大稱,至於口感上應該調至港人口味了!

反而我估會重口味的「蜜糖芥末meat lover pizza」,卻又不是,可能用了honey mustard,反而中和了濃濃的芝士,而多了一份香甜。可惜我們只叫了一個,每人吃得一小塊,唔夠喉添。
蜜糖芥末meat lover pizza
甜品我們upgrade咗「chocolate thunder」,她們放在鐵板上,然後𣺉上朱古力漿,嘩!熱騰騰的感覺∼不過要快一點,一來雪糕,二來鐵板會將那朱古力漿熱得變焦,我們大家一人一口快快地吃。
Chocolate Thunder
過了很開心的一晚!
雞翼拼盤
自家製芝心漢堡
K Square燒牛肋骨
德國豬手
蜜糖芥末meat lover pizza
Chocolate Thunder
2015-05-13 1037 views
My friend told me that the chicken from this restaurant is very special. So I went with my friend to try the dinner for 2. There were lots to choose from! At the end, we ordered duck breast caesar salad as starter, K square sizzle firing chicken and juicy cheese burger as main. I don't really like duck breast but the way they seasoned them were very nice! I love the caesar salad very much. The duck breasts were very juicy. The mushroom soup was very tasty. The sizzle firing chicken was very nice

The sizzle firing chicken was very nice. The staff there put the chicken on the table for us to take a photo and the cut it for us. The chicken tasted so nice on its own or with the BBQ sauce. It was very juicy and skin was very crispy. The burger was a bit of disappointment because the meat was over burnt but other than that, the bun was heated up with butter and vegetable and tomato was all fresh.

The dinner set for 2 includes a dessert but we want to try the chocolate thunder so we add another $38.

The chocolate thunder is actually a chocolate brownie on sizzling plate. The chocolate brownie tasted so yummy with the chocolate sauce!
2015-05-12
2015-04-22 1418 views
位於朗豪坊酒店後面的K Square 4 Resturant and Bar 新開業幾個月, 經過無數次. 這個星期終於想去試下! 連續3天去到都話無位, 其實店員只需稍作安排, 絕對可以騰空位置出來. 店員沒有這安排, 想反只叫我們坐於車來車往位於門外的高椅, 十分失望. 連續3天店員都是愛理不理的態度, 真是令人氣憤. 越食不到, 越要食...今日早了出門早些搵位, 終於有位!! 店內地方不太大, 只可容納20人左右.店內佈置簡單, 最搶眼是這塊用磚仔砌成的圖像. Dr. Seuss 的名言“Sometimes you will never know the value of a moment until it becomes a memory” 十分有意思. 讓我好好提醒自己要珍惜當下.午餐選擇多, 有湯及餐飲(凍熱同價), 價錢$58~98, 沒有加一. 價錢合理.除意粉外, 有不少肉類選擇for meat lover 餐湯只有一種. 用上印有餐廳名字的餐具送上當日的南瓜忌廉湯, 味道一般. 黑松露焗龍利柳$68每粒飯都有黑松露的香味, 而且焗到有飯焦, 實在惹味! 龍利柳加了

除意粉外, 有不少肉類選擇for meat lover
黑松露焗龍利柳$68
每粒飯都有黑松露的香味, 而且焗到有飯焦, 實在惹味! 龍利柳加了香草煎香後再焗, 十分香口. 表面微脆,裹面依然Juicy. 這個飯十分美味, 遠超過我的期望
黑松露焗龍利柳
墨魚汁海鮮意粉$68
意粉送上時, 同事話有些失望, 因為墨魚汁唔太黑, 而且賣相比較單調, 只有一隻大大的青口.
墨魚汁海鮮意粉
同事話墨汁不太黑, 反而我覺得太黑的墨汁有些假, 我比較喜愛這個墨汁的色水, 看似自然些. 意粉賣相好似材料不太多, 原來反一反裹面好多海鮮 (有蝦,墨魚,魷魚...), 只是食材都被染了墨汁, 才不太顯眼. 食落意粉不太淋有些硬度, 合我心意. 墨魚汁香濃, 意粉盡吸了墨魚汁, 整體味道不錯.

紐西蘭燒羊架$68

羊架有3塊之多, 加上每塊羊架沒有太多筋及肥膏, 基本上全塊羊架都可以落肚, 實在難得.
紐西蘭燒羊架
雖然下單時沒有問及羊架熟的程度, 但是送上的羊架裡面呈粉紅色的, 烹調時間恰度好處. 雖然羊架只是紐西蘭來貨, 肉味不太重, 但肉質尚算嫩滑.
可選擇薯蓉, 意粉及飯. 選了薯蓉, 份量好似一碗飯之多. 不是新鮮用薯仔做, 開粉的薯蓉, 味道不過不失.

凍朱古力
可以點朱古力不用加錢, 而且凍熱同價實在難得. 送上來的朱古力, 漸變色加上面上的忌廉, 賣相實在誘人! 味道香濃~ 入口順滑, 十分滿足!
熱咖啡
除了咖啡味道香濃外, 送上的奶是熱的, 比咖啡更熱. 實在難得. 因此, 同事激讚這杯咖啡!
總結:環境及服務一般, 但是食物水準高, 飲品不錯.

2015-04-17
$68 (Lunch)
黑松露焗龍利柳