2021-07-06 185 views
Kactus Koffee未搬舖之前已經幫襯過,記得杯Yuzu tonic americano同croffle都好好味。而家搬咗嚟佐敦文英街,舖頭面積大咗,感覺好闊落,而且枱同枱之間距離唔會太近。裝修依然好韓,真係有錯覺去咗韓國旅行。平日三點幾嚟到室內已經無位,要拎飛等位,前面仲有兩張等緊。由於呢間cafe係無限時,嗌一杯咖啡坐一日都無人趕,所以等唔等到室內位就真係講緣份喇。當日等咗半個鐘都完全無人走,所以坐outdoor門口位算。戶外有粉紅色白色摺櫈,配埋粉紅色水管,其實都係打卡位。大晴天坐戶外好熱,所以兩杯都點咗凍飲。點咗Yuzu espresso sparkling water, Vienna coffee同TiramisuYuzu espresso sparkling water應該係招牌咖啡,用上fruity咖啡豆嘅濃縮咖啡,加埋韓國柚子茶,係一杯味道清新嘅咖啡。店員話Vienna coffee係cold brew加上奶蓋,覺得幾新奇所以試下。一開頭分開飲一啖cold brew同奶蓋嘅味道,cold brew都係用咗fruity咖啡豆,奶蓋濃厚微甜,清爽嘅cold brew加

戶外有粉紅色白色摺櫈,配埋粉紅色水管,其實都係打卡位。

Tiramisu

店員話Vienna coffee係cold brew加上奶蓋,覺得幾新奇所以試下。一開頭分開飲一啖cold brew同奶蓋嘅味道,cold brew都係用咗fruity咖啡豆,奶蓋濃厚微甜,清爽嘅cold brew加埋奶蓋一啲都唔覺膩,鍾意奶蓋的話一定要試下。

Tiramisu

Tiramisu面頭灑咗好多可可粉,食嘅時候要小心唔好吸到🙈Tiramisu食落好滑而且甜度啱啱好,但咖啡味唔算突出,亦無乜酒味。我個人就比較鍾意酒味重嘅Tiramisu。

下次可能平日朝早嚟,希望可以避開人潮😅
$70 (Tea)
  • Vienna  Coffee
  • Yuzu  espresso  sparkling  water
𓏲. 𝒦𝒶𝒸𝓉𝓊𝓈 𝒦𝑜𝒻𝒻𝑒𝑒 .𓏲𓇥聽說週末來的話要侯位一小時左右 ...看來大家真的很想感受一下韓國的氣息阿 (苦笑)從佐敦站附近下巴士走了大概十分鐘幸好是下雨天 (?) 天氣不太熱 走過去也不流汗真的 奉勸大家夏天大晴天的時候千萬要從柯士甸站走過去 快很多 ~~因為是 weekday 早上 就只有兩桌客人 : )其中一桌還是韓國女生們 kkkk整間咖啡店就是 oppa 店長的韓+英文 、女生們的韓文 加 bgm 的 Kpop 韓文簡 直 就 是 韓 國 阿𓋪 𝘉𝘭𝘶𝘦𝘣𝘦𝘳𝘳𝘺 𝘊𝘳𝘦𝘢𝘮 𝘊𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦 𝘊𝘳𝘰𝘧𝘧𝘭𝘦𓎾 𝘒𝘢𝘤𝘵𝘶𝘴 𝘒𝘰𝘧𝘧𝘦𝘦早上沒吃什麼東西就來了 餓!當然要點最有名的 croffle❤飲料在坐車的時候猶豫了很久 ...看到奶蓋類的都好吸引 就點了 Kactus Koffee ~Kactus Koffee 上層是鹹鹹的奶蓋下面是拿鐵咖啡 整杯就是我要的東西 (哭)那個拿鐵味道就是在韓國 cafe 會喝到的那種(真的有跟香港 cafe 的不一樣)有感動到 croffle 不可能不好吃 ~~ 這個更是烘得脆脆的很有牛油香 上面的 blueberry jam 跟
𓏲. 𝒦𝒶𝒸𝓉𝓊𝓈 𝒦𝑜𝒻𝒻𝑒𝑒 .𓏲

𓇥
聽說週末來的話要侯位一小時左右 ...
看來大家真的很想感受一下韓國的氣息阿 (苦笑)
從佐敦站附近下巴士走了大概十分鐘
幸好是下雨天 (?) 天氣不太熱 走過去也不流汗
真的 奉勸大家夏天大晴天的時候
千萬要從柯士甸站走過去 快很多 ~~
因為是 weekday 早上 就只有兩桌客人 : )
其中一桌還是韓國女生們 kkkk
整間咖啡店就是 oppa 店長的韓+英文 、
女生們的韓文 加 bgm 的 Kpop 韓文
簡 直 就 是 韓 國 阿

𓎾 𝘒𝘢𝘤𝘵𝘶𝘴 𝘒𝘰𝘧𝘧𝘦𝘦

早上沒吃什麼東西就來了 餓!
當然要點最有名的 croffle❤
飲料在坐車的時候猶豫了很久 ...
Kactus Koffee 上層是鹹鹹的奶蓋
下面是拿鐵咖啡 整杯就是我要的東西 (哭)
那個拿鐵味道就是在韓國 cafe 會喝到的那種
(真的有跟香港 cafe 的不一樣)
有感動到 [淚目]
croffle 不可能不好吃 ~~ 這個更是烘得脆脆的
很有牛油香 上面的 blueberry jam 跟忌廉芝士
讓整個 croffle 味道又豐富了一點

除了位置有一咪咪不方便之外 其他都很好
最重要的是 讓人覺得有去了韓國吃一趟cafe的感覺 ^_^
2021-06-24
$100 (Breakfast)
2021-06-30 1255 views
☕️NEW CAFE • 韓系工業風Kactus Koffee🌵仙人掌的咖啡店回來了🌵!!! 聽到韓國人老闆同韓文歌可以蒙騙自己去咗韓國😆新店位於油麻地,水泥牆身同滿滿嘅植物,環境比舊店大~➠ Vienna Koffee $40非常厚嘅奶蓋搞極都唔會混合🤣奶蓋偏甜同厚身(幾好味) 下層啡底唔濃的➠ Yuzu espresso sparkling water $40柚子咖啡梳打好清新,會咬到柚子肉,同咖啡幾夾➠ Blueberry cream cheese croffle $60韓國好興嘅croffle,放咗一段時間仲好脆~加埋cream cheese同果乾,酸甜有咬口🫐➠ Tiramisu $60奶香味幾重,酒味重啲更好~📍Kactus KoffeeG/F, 47 Man ying street, Yau Ma Tei, Hong Kong(柯士甸站/ 佐敦站比較近)

新店位於油麻地,水泥牆身同滿滿嘅植物,環境比舊店大~

➠ Vienna Koffee $40
非常厚嘅奶蓋搞極都唔會混合🤣奶蓋偏甜同厚身(幾好味
) 下層啡底唔濃的

柚子咖啡梳打好清新,會咬到柚子肉,同咖啡幾夾

➠ Tiramisu $60
奶香味幾重,酒味重啲更好~

📍Kactus Koffee
(柯士甸站/ 佐敦站比較近)
2021-05-15
$80 (Breakfast)
2021-06-23 239 views
之前佢係深水埗嗰時已經好想試佢哋個tiramisu✨☕️ 不過未有時間去就結業🥺近排見佢喺佐敦重開 仲要裝修十分之韓風有唔少打卡位🇰🇷 (抱歉上次去嗰時周圍都超級多人所以就影唔到環境相比大家😭) Basque Cheesecake $45芝士味濃🧀 鍾意佢有餅底 不過巴斯克蛋糕會expect佢流心啲😬Traditional Tiramisu $60講唔停覺得麻麻地🤢佢嘅cream係幾滑 手指餅亦都夠淋 不過咖啡味同埋酒味都唔太出🥺反而有浸講唔停唔係好欣賞嘅果味🍊Vienna Koffee $40上面有層奶蓋好特別😍 下面嘅咖啡就偏苦一啲Yuzu Sparkling Water $35柚子味重 幾清新 好啱夏天飲🍀整體來講 講唔停覺得呢度嘅食物不過不失 對個tiramisu 有點小失望😔 但係裝修格局確實係好韓系 如果想打卡嘅話都幾推薦👍🏻👍🏻提提大家 嗰日講唔停同朋友中午十二點鐘去到croffle已經賣晒 想食嘅話記住早啲去啊❤️

Basque Cheesecake $45

Traditional Tiramisu $60

Vienna Koffee $40
上面有層奶蓋好特別😍 下面嘅咖啡就偏苦一啲

Yuzu Sparkling Water $35
柚子味重 幾清新 好啱夏天飲🍀

☀️ 𝙰𝚕𝚕 𝚝𝚒𝚖𝚎 𝚏𝚊𝚟𝚘𝚛𝚒𝚝𝚎 • 韓風咖啡店 🇰🇷就 當 自 己 去 了 一 趟 旅 行 🙂(夢)𝚈𝚞𝚣𝚞 𝚂𝚙𝚊𝚛𝚔𝚕𝚒𝚗𝚐 𝚆𝚊𝚝𝚎𝚛 $𝟹𝟻帶漸層的梳打~喝下去很冰涼 帶淡淡的柚子味整體好𝚛𝚎𝚏𝚛𝚎𝚜𝚑𝚒𝚗𝚐也不會太甜膩!𝙳𝚊𝚛𝚔 𝙲𝚑𝚘𝚌𝚘𝚕𝚊𝚝𝚎 𝙼𝚒𝚕𝚔 $𝟺𝟶很邪惡的朱古力奶😍😍入口很滑 奶同巧克力味道也很平衡!加上面頭的巧克力粉 又多了一層口感也不算太甜!𝙱𝚊𝚜𝚚𝚞𝚎 𝙲𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎 𝚌𝚊𝚔𝚎 $𝟺𝟻口感很滑 芝士味也挺香的!但如果面頭嘅焦香再多小小就完美了~環境真的好打卡able✨
就 當 自 己 去 了 一 趟 旅 行 🙂
(夢)

𝚈𝚞𝚣𝚞 𝚂𝚙𝚊𝚛𝚔𝚕𝚒𝚗𝚐 𝚆𝚊𝚝𝚎𝚛 $𝟹𝟻
帶漸層的梳打~
喝下去很冰涼 帶淡淡的柚子味
整體好𝚛𝚎𝚏𝚛𝚎𝚜𝚑𝚒𝚗𝚐也不會太甜膩!

𝙳𝚊𝚛𝚔 𝙲𝚑𝚘𝚌𝚘𝚕𝚊𝚝𝚎 𝙼𝚒𝚕𝚔 $𝟺𝟶
很邪惡的朱古力奶😍😍
入口很滑 奶同巧克力味道也很平衡!
加上面頭的巧克力粉 又多了一層口感
也不算太甜!
Dark  chocolate  milk

𝙱𝚊𝚜𝚚𝚞𝚎 𝙲𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎 𝚌𝚊𝚔𝚎 $𝟺𝟻
口感很滑 芝士味也挺香的!
但如果面頭嘅焦香再多小小就完美了~
Basque  cheese  cake

環境真的好打卡able✨
Dark  chocolate  milk
Basque  cheese  cake
  • Basque  cheesecake
/ ᴋᴇᴏᴘɪ ᴏʀ ᴄʜᴀ? /꧁𝗞𝗔𝗖𝗧𝗨𝗦 𝗞𝗢𝗙𝗙𝗘𝗘꧂由深水埗搬到佐敦 是貨真價實的韓國cafe由不羈的oppa打理 店內仲有韓妹店員添嫁Cafe主要提供甜品同飲品 雖然店內座位不多 不過室外都擺放了不少座位 唔怕熱都可以坐室外另外cafe係pet friendly 今次仲遇到隻好乖好定的柴柴🦊☘︎︎ 𝚅𝚒𝚎𝚗𝚗𝚊 𝚔𝚘𝚏𝚏𝚎𝚎 $𝟜𝟘奶蓋茶就試得多 奶蓋咖啡就真的比較獨特以cold brew作base再配上超濃厚奶蓋奶蓋份量略嫌太多 有點膩第一口還有點點椰奶味(?) 沒有一般芝士奶蓋的鹹味想試試單喝cold brew的味但因為奶蓋太厚所以一定要先攪匀一部分奶蓋才喝到底層的cold brew偏fruity的cold brew味道其實不錯 易入口但不建議攪匀全部奶蓋 重甜!!!重口人士可挑戰𝙺𝚊𝚌𝚝𝚞𝚜 𝚌𝚘𝚏𝚏𝚎𝚎 which is latte base加奶蓋! Double fat🤪☘︎︎ 𝙱𝚕𝚞𝚎𝚋𝚎𝚛𝚛𝚢 𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖 𝚌𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎 𝚌𝚛𝚘𝚏𝚏𝚕𝚎 $𝟞𝟘Croffle好像是韓式cafe必備? 見有人推介就試試啦外層微脆 (葵廣新的croffle專賣店做得更脆) 內層未夠煙韌 (
/ ᴋᴇᴏᴘɪ ᴏʀ ᴄʜᴀ? /

以cold brew作base再配上超濃厚奶蓋
奶蓋份量略嫌太多 有點膩
第一口還有點點椰奶味(?) 沒有一般芝士奶蓋的鹹味
偏fruity的cold brew味道其實不錯 易入口
但不建議攪匀全部奶蓋 重甜!!!

Blueberry  cream  cheese  croffle

Croffle好像是韓式cafe必備? 見有人推介就試試啦
外層微脆 (葵廣新的croffle專賣店做得更脆) 內層未夠煙韌 (Al Forno的較煙韌)
用膠刀確實有點難切
面層有blueberry jam同cream cheese 味較甜
旁邊酸酸的dried raspberry 正好可以balance一下

💬 週末大概12點到訪 人未算太多 不過入座沒有限時 而且座位少 turnover未必太快 氣氛其實幾cozy 不自覺地就和朋友坐了2小時😂 是適合和朋友來閒聊歇歇的好地方

ⓄⓋⒺⓇⒶⓁⓁ: 7.3/10

♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎
📍 Kactus Koffee (佐敦)
佐敦文英街47號地舖
#cty_cafehopping
#cty_油尖旺
Vienna  koffee
2021-05-30 1854 views
#pb食在佐敦韓式咖啡店回歸🇰🇷近期大熱之一✨呢間韓式咖啡店以前係深水埗 依家係佐敦文英街回歸🤪 新店比舊店大好多 全店採用落地玻璃設計 空間感十足🥰 有陽光射入店 影相效果一流🤩 室內約有5-6張枱 室外亦有不少座位👍🏻.飲品選擇同以前差不多 以咖啡為主 亦有幾款消暑嘅柚子特飲 價錢$20-$45不等😍 另外有幾款甜品選擇 不過就要$45-$60 有少少貴🙈🔹Traditional Tiramisu🍰幾好食🥰 食落幾濕潤、鬆軟😋 咖啡味好重😍 不過酒味就冇咩😐🔹Vanilla Ice Cream Croffle 🥐又食Croffle (Croissant + Waffle) 😋 口感幾煙韌👍🏻 不過佢落左煉奶 再加埋雲呢拿雪糕 食落味道偏甜🙈 🔹Vienna Coffee ☕推介❤️ 呢杯係佢其中一杯Signature ✨ 奶蓋 + 咖啡組合👍🏻 本身怕會好甜 但係佢個奶蓋落左海鹽 飲落少少鹹😋 一啖飲落去 奶蓋嘅甜中和左咖啡嘅苦😍 好夾🥰🔹Iced Vanilla Latte☕味道偏甜嘅一杯🙈 Vanilla味好重🤪.整體推介Tiramisu配Vienna Coffee👍🏻 平日4點
#pb食在佐敦
韓式咖啡店回歸🇰🇷

🔹Traditional Tiramisu🍰

🔹Vanilla Ice Cream Croffle 🥐

🔹Vienna Coffee ☕
🔹Iced Vanilla Latte☕
味道偏甜嘅一杯🙈 Vanilla味好重🤪

整體推介Tiramisu配Vienna Coffee👍🏻 平日4點幾去唔太多人 環境夠寬敞 適合兩三個人去傾計🥰

Kactus Koffee
佐敦文英街47號地舖
2021-05-21
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)
  • Vienna Coffee
𝙺𝚊𝚌𝚝𝚘𝚞𝚜 𝙺𝚘𝚏𝚏𝚎𝚎以少許輕食 和 甜品為主,相比起食物,咖啡會出色很多,食物略為遜色,推介大家去嚐啡 和 打卡。喜歡奶蓋,又喜歡咖啡的,一定要看下去這兩杯味道很不錯,又很靚的咖啡。•𝚅𝚒𝚎𝚗𝚗𝚊 𝙺𝚘𝚏𝚏𝚎𝚎 $𝟺𝟶 兩層的咖啡,下層為𝚋𝚕𝚊𝚌𝚔 𝚌𝚘𝚏𝚏𝚎𝚎,上層為奶蓋。 𝙾𝚙𝚙𝚊 教要把奶蓋和咖啡一起喝下去。 首先,會喝到濃厚的奶蓋,之後湧入咀巴的是𝚗𝚞𝚝𝚝𝚢味的冰凍咖啡,甜中帶苦。 奶蓋面曬有少量鹽,所以另一層次會喝到咸咸的奶蓋,和甘苦的咖啡。 我超愛咸味奶蓋,所以我很愛這咖啡,𝚋𝚕𝚊𝚌𝚔 𝚌𝚘𝚏𝚏𝚎𝚎配奶蓋,絕對不會感到膩,大推! •𝙺𝚊𝚌𝚝𝚘𝚞𝚜 𝙺𝚘𝚏𝚏𝚎𝚎 $𝟺𝟶 這也是為兩層的咖啡,上層是一樣的奶蓋,下層為𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎。 所以喝下去,會率先是濃濃的奶蓋,之後會品嚐到𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎,咖啡味仍是非常突出。 喜歡甘苦咖啡的,可以選𝚅𝚒𝚎𝚗𝚗𝚊 𝙺𝚘𝚏𝚏𝚎𝚎 。 喜歡多一點奶味,不太苦的,可選𝙺𝚊𝚌𝚝𝚘𝚞𝚜 𝙺𝚘𝚏𝚏𝚎𝚎 。

•𝚅𝚒𝚎𝚗𝚗𝚊 𝙺𝚘𝚏𝚏𝚎𝚎 $𝟺𝟶
兩層的咖啡,下層為𝚋𝚕𝚊𝚌𝚔 𝚌𝚘𝚏𝚏𝚎𝚎,上層為奶蓋。

•𝙺𝚊𝚌𝚝𝚘𝚞𝚜 𝙺𝚘𝚏𝚏𝚎𝚎 $𝟺𝟶
這也是為兩層的咖啡,上層是一樣的奶蓋,下層為𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎。

2021-05-23 338 views
Kactus Koffee 為於佐敦文英街,係由韓仔咖啡師駐店嘅新啡店。其實都唔算係全新嘅咖啡店,皆因佢只係由深水埗搬咗過佐敦。新店感覺算大,不過座位唔多,中間一張圓枱,側面4張細銀枱,仲有鋪出面有啲枱櫈…但夏天真係堅熱,所以都唔太建議大家坐出面。我叫咗杯Dolche Triple Latte,依杯喺一杯用練奶沖嘅Latte。咖啡師解釋指依杯咖啡用咗三個shot,所以會中和返練奶嘅甜。不過怕太甜嘅,都可以同咖啡師講,減少啲啲練奶嘅。Kactus Koffee除咗咖啡,亦有數款甜品提供。聽請Croffle唔錯,不過我就無試喇。原本想試下佢哋嘅Strawberry Tiramisu,但一早就賣哂喇。店員指Tiramisu製作份量比較少,特別係閒日,所以好快就賣哂。假日份量相對地會預返多啲嘅。最終我只係食咗Basque Cheese Cake。我去嗰日係閒日,大概兩點零鐘,但都已經要等位喇。去到三點零四點鐘,等候入座嘅朋友們就更多。順帶一提,Kactus Koffee暫時沒有設定入座用餐時限。所以大家想去品嘗嘅,不妨早啲到,又或者選擇外賣啦。

Dolche Triple Latte

Basque Cheese Cake

2021-05-20
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$85 (Tea)
Dolche Triple Latte
Basque Cheese Cake
2021-05-21 344 views
KactusKoffee🌵第一次去呢間Coffee shop就是呢間🤪韓國嘅老闆 店員 環境~ 播住韓文歌🇰🇷 好似去左一轉韓國咖啡☕️之前係深水埗 依家搬來佐敦 空間變得又大又舒服 仲有分室外室內📷 但是天氣太熱了 還是室內吧🥺Today‘s Menu📋巧克力拿鐵🍫☕️(呢個好喝 不過對我黎講有點甜(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵))Latte提拉米蘇Croffle🧇(外脆內軟 配上乾的雜莓🍓🫐 再配上奶油 絕了( ・᷄ὢ・᷅ ))
KactusKoffee🌵

Today‘s Menu📋
Latte
提拉米蘇

今次同大家share一下有咩食物推介啦☕️Kactus Koffee is back!! 由深水埗店搬到佐敦店…🚨💕• vienna koffee $40非常厚嘅奶蓋,要mix埋佢地融入咖啡入面都需要啲耐性同時間…個人認為奶蓋偏甜但唔膩!下層咖啡底都幾濃,但mix埋左奶蓋就岩岩好• yuzu sparkling water $40聽朋友講杯野飲都幾甜hehe,但消暑真係一流!• vanilla ice cream croffle $60韓國好興嘅croffle我終於試到啦!我本來對佢嘅期望都幾高㗎,但食落就覺得麻麻地…唔知係咪因為掛住影相,所以擺到有啲淋…如果脆啲嘅話應該口感會更好!• basque cheese cake $45芝士味都幾濃,食落外層有少少脆脆地,口感無得輸!但我同朋友都覺得佢偏甜…相比其他cafe,芝士蛋糕價錢又唔算話好貴,可以一試!本來唸住嚟試tiramisu㗎,但咁岩sold out左,唯有等下次再嚟試下啦!整體嚟講,佢地嘅野飲真係幾抵飲,價錢比外面嘅cafe平,但份量比一般嘅多…但食物方面就較貴了!📍Kactus KoffeeG/F, 47 Man Ying S
今次同大家share一下有咩食物推介啦☕️

• vienna koffee $40
下層咖啡底都幾濃,但mix埋左奶蓋就岩岩好

• yuzu sparkling water $40
聽朋友講杯野飲都幾甜hehe,但消暑真係一流!

• basque cheese cake $45

📍Kactus Koffee
G/F, 47 Man Ying Street, Yau Ma Tei, Hong Kong
2021-05-16
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
  • basque cheese cake
  • vienna koffee