2022-03-03 578 views
📍 嘉多娜餅屋終於有機會試到嘉多娜🤙🏻🤙🏻🤙🏻,我嗰日去咗油麻地見到勁多人排隊即刻放棄咗,目測應該有4-50人排緊😮‍💨真係好癲‼️聽人介紹就聽得多,自己終於有機會試吓😏去到油麻地見到咁多人即刻轉去佐敦,只係大概有15人左右排緊隊😆等咗大概10分鐘左右就買到啦🤭每人限買四個👍🏻🔸法式麵包布甸 $15其實唔知有冇人同我一樣都覺得呢個麵包布甸賣相雖然平平無奇但係好似好吸引咁!尤其是係佢中間布甸嘅部份😍 布甸滑溜之餘仲勁Creamy,配上皮薄酥脆嘅法包,雙重口感。布甸好重雲呢拿同埋蛋香味😚。我留返兩個返屋企食嘅時候,仲拎去微波爐叮一叮熱,我自己覺得仲好食🤣不過睇吓大家叮幾秒好啦🤣表面動L嘅布甸非常吸引,法包就夾帶淡淡的麵包麥香味,法包厚薄比例適中又能保持鬆軟,整體不會太膩,甜度恰到好處😋評分時間❣️ (最多五顆星,如不推薦會打交叉)食物質素⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境質素⭐️⭐️⭐️服務質素⭐️⭐️⭐️⭐️價錢💸:埋單$60餐廳資料📋: 嘉多娜餅屋🕌地址: 佐敦文苑街1-23號文英樓地下1號舖
📍 嘉多娜餅屋

🔸法式麵包布甸 $15

評分時間❣️ (最多五顆星,如不推薦會打交叉)
食物質素⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境質素⭐️⭐️⭐️
服務質素⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢💸:埋單$60
餐廳資料📋: 嘉多娜餅屋
🕌地址: 佐敦文苑街1-23號文英樓地下1號舖
2022-02-26
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$15 (Tea)
2022-02-23 664 views
今日咁啱去開佐敦近柯士甸戈邊食野一去到戈邊就諗起到呢家都未試過人氣好高嘅嘉多娜餅屋!有油麻地、佐敦、何文田三間店最出名嘅法式布甸喺吾同分店出爐時間都會吾同~油麻地16:30/ 19:30 佐敦就13:30/16:30🍞 法式布丁 $1516:15左右去到 等到16:45買到每人只限購4️⃣件番到屋企都要啲時間好似話食法可以凍食/常溫/焗熱食拎到番屋企焗咗10分鐘果然完全系期望之內嘅味道😍雞蛋🥚味道十分濃郁 牛奶味都系🥛質感細滑 中意佢吾會太甜外層系法包 焗完熱辣辣好味啲 但口感偏淋
今日咁啱去開佐敦近柯士甸戈邊食野
一去到戈邊就諗起到呢家都未試過人氣好高嘅嘉多娜餅屋!
有油麻地、佐敦、何文田三間店
最出名嘅法式布甸喺吾同分店
出爐時間都會吾同~

🍞 法式布丁 $15
質感細滑 中意佢吾會太甜
外層系法包 焗完熱辣辣好味啲 但口感偏淋
2022-02-12
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Tea
  • 法式布甸
布甸包既賣相圓碌碌好得意入面既布甸有好豐富既雲呢拿味同濃郁既奶蛋香口感仲好軟滑😋 真係好好味呀🥰加埋煙煙韌韌既法包一齊食口感就更特別食完先知道原來焗返熱個包會變脆而我就只係試左就咁凍食添🥸下次有機會再買黎試下焗熱食先♨️

布甸包既賣相圓碌碌好得意
入面既布甸有好豐富既雲呢拿味同濃郁既奶蛋香
口感仲好軟滑😋 真係好好味呀🥰
加埋煙煙韌韌既法包一齊食口感就更特別
食完先知道原來焗返熱個包會變脆
而我就只係試左就咁凍食添🥸
下次有機會再買黎試下焗熱食先♨️

2022-02-15 4137 views
平時好少去佐敦,呢次食完野行到去嘉多娜16:25左右,前面大約有30人🥸,本身想放棄,不過平時唔鍾意排隊既男朋友竟然叫我排😂,所以就試一試。大概16:50就買到🥳,好彩無放棄✨。因為有staff喺隔離一路入盒/袋,所以其實排到去一俾錢就搞掂,非常快手👍🏻。🔅法式布甸麵包 ($15)一買完返去影左相無即食,捏到個皮偏腍。擺左隻落雪櫃,另外就拎去焗同氣炸。ig搵左啲食評好似都無特別講焗幾耐,比較多係直接食/凍食,所以順便分享下唔同食法既味道有咩唔同😝。🔸氣炸鍋用160度氣炸5分鐘,焗完聞到好香😍,中間既布甸未到好熱好辣口,暖暖地食唔錯。底約1.5cm厚啱啱好,焗完外層好脆,🥖入面就好煙韌。因為中間流心,所以夾埋個包食都唔會好dry🥰。同屋企人一人試半隻都唔會好甜好漏。🔸焗爐用100度焗5分鐘,中間唔算好熱,未算好流心,外層就硬啲。🔸凍食成個包都好煙韌,中間就係平時布甸既口感,幾滑,但同屋企人都係鍾意焗熱食多啲😝。💬Youtube睇過馬田整呢個布甸,工序都幾複雜😱,所以$15一隻我覺得係抵既👍🏻,只係如果次次要等真係令人卻步😂…本身我其實就麻麻布甸,不過氣炸完流心左成件事又唔同😂。如果鐘意個

🔅法式布甸麵包 ($15)

氣炸鍋
🔸氣炸鍋

焗爐
🔸焗爐
用100度焗5分鐘,中間唔算好熱,未算好流心,外層就硬啲。

凍食
🔸凍食

💬Youtube睇過馬田整呢個布甸,工序都幾複雜😱,所以$15一隻我覺得係抵既👍🏻,只係如果次次要等真係令人卻步😂…本身我其實就麻麻布甸,不過氣炸完流心左成件事又唔同😂。如果鐘意個包煙韌啲就推薦凍食,鐘意食流心既脆法包就可以氣炸或者焗,無話邊種食法最好味,最緊要揀自己想食既口感😋。
2022-02-14 632 views
人排我又排👍🏻法式布甸麵包男小編放假去排隊,令我終於試到佢~~極度推薦大家放落氣炸鍋翻熱,食落去法包好香脆帶點硬硬的,要啲牙力。中間布丁位置,焗軟左之後,雲呢拿味好香,幾creamy更有少少流心效果,一次食一個既甜度尚可接受,做下午茶唔錯。💡四個以上有紙盒,四個以下只有膠袋~咁啱平日4:30去到,排咗20幾個,唔需要等好耐。但係若然要花好似網上面咁講, 45分鐘的話,可能就未必會試~油麻地都仲有分店,大家可以去下!
人排我又排

👍🏻法式布甸麵包

💡四個以上有紙盒,四個以下只有膠袋~
2022-02-11 734 views
強烈呼籲唔好再幫襯嘉多娜佢為左整果個on狗布甸包日日掉幾袋面包就係挖空左果一個位你咁樣浪費食物???而家大把人無野食呀大佬痴線。。。日日起碼見佢掉兩大袋就係為左整個白痴布甸敬請大家諗清楚先消費
強烈呼籲
唔好再幫襯嘉多娜
佢為左整果個on狗布甸包
日日掉幾袋面包
就係挖空左果一個位
你咁樣浪費食物???
而家大把人無野食呀大佬
痴線。。。
日日起碼見佢掉兩大袋
就係為左整個白痴布甸
敬請大家諗清楚先消費
2022-02-08 752 views
#黃店🇭🇰佐敦-嘉多娜餅屋YEAH!!!小編終於試到呢間聞名已久既法式布甸麵包啦~我仲好幸運 第一次試呢間野已經唔使排隊 仲有好多可以買添呀☺️唔知係好彩定點~大家可以試下平日嘅1點幾兩點去佐敦店博下🤫我拎到返屋企仲氣炸咗先食~~👅法式布甸麵包 (⭐7/10) $15/個終於試到佢~~對佢期望都幾高ga!!因為身邊好多人推介佢~~我今次買咗返屋企先氣炸嚟食🤤個包大大個 氣炸完之後外皮脆卜卜 真係好似法包咁~~然後蛋漿會有少少流出嚟嘅感覺暖暖地 甜甜地 蛋香味又好出 配埋個包好正呀🤤同埋食一個已經好飽肚 $15真係好抵食🤗地址: 嘉多娜餅屋 (佐敦)1.佐敦文苑街1-23號文英樓地下1號舖2. 油麻地碧街54號地舖3. 何文田窩打老道69號地下C2號舖#hkig #foodie #hkfoodblogger#likeforfollow #likeforlikeback #香港 #followforfollow #food #yummy#likeforfollow #followme #eat #食好西 #吃貨 #likeforlikes #blogger #hkfollows #佐敦#佐敦
#黃店
🇭🇰佐敦-嘉多娜餅屋

👅法式布甸麵包 (⭐7/10) $15/個

地址: 嘉多娜餅屋 (佐敦)
1.佐敦文苑街1-23號文英樓地下1號舖
2. 油麻地碧街54號地舖
3. 何文田窩打老道69號地下C2號舖

#hkig #foodie #hkfoodblogger#likeforfollow #likeforlikeback #香港 #followforfollow #food #yummy#likeforfollow #followme #eat #食好西 #吃貨 #likeforlikes #blogger #hkfollows #佐敦#佐敦黃店 #佐敦美食 #嘉多利 #嘉多娜 #法式布甸麵包 @kadoraretlevain

按一按👇🏻可以看回我們所有的香港好西🤗
#lg_佐敦 #lg_旺角
#艾粒黃店
2022-01-28 970 views
成日見ig好多人食「法式布甸麵包」🍮🍞,一直都好想買黎試下!今日喺佐敦做完野,就過嚟碰吓運氣,4點左右行到黎,見到有人排緊隊,於是我都排埋一份,估唔到咁好彩俾我買到~😍法式布甸麵包($15/個)布甸🍮嘅味道唔可以同Paul Lafayet嘅Crème Brûlée做比較,外面係硬身嘅法包,裡面就係幾creamy嘅Crème Brûlée,雲尼拿味幾重,食晒成個都幾飽,$15好抵食,係平民恩物❤️叮熱嚟食比凍食好食好多!強烈建議大家買左一定要整翻熱先至食🤪

法式布甸麵包($15/個)
法式布甸麵包

法式布甸麵包
2022-01-25 659 views
人氣💛🍮🍞太高期望試左1️⃣室溫2️⃣雪一晚3️⃣火炙都無咩特別😐而且布甸/吉士? 太重香精味好彩係唔使點排隊嘅情況下買🙈係柯士甸分店平日嘅星期四 1:30左右唔使攞籌直接排隊買不過 可一 不會再😐..因為買四個先有紙盒所以自備食物盒------👻回頭指數/Coming back?🍽食物/Food: 🔘⚪️⚪️⚪️⚪️📷環境/Ambience:🛎服務/Services: 🔘🔘🔘🔘🔘💸性價比/CP: 🔘🔘⚪️⚪️⚪️------🐶寵物友善/Pet-friendly: ❌🏖室外用餐/Outdoor seating: ❌------
人氣💛🍮🍞

不過 可一 不會再😐
因為買四個先有紙盒
所以自備食物盒
------
👻回頭指數/Coming back?
🍽食物/Food: 🔘⚪️⚪️⚪️⚪️
📷環境/Ambience:
🛎服務/Services: 🔘🔘🔘🔘🔘
💸性價比/CP: 🔘🔘⚪️⚪️⚪️
🐶寵物友善/Pet-friendly: ❌
🏖室外用餐/Outdoor seating: ❌
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
終於試到人氣布甸包🔥次次去親都見到排長龍 一係就賣哂🥲聽聞係1點半同4點半開賣 今次1點左右撞彩去問 點知一去到就有得買😍-✨法式布丁包 ($15)布丁包比相像中大個 布丁好creamy 食落都幾飽肚 略覺得有少少甜 但可以接受 今次用左2個方法食用 一個係室溫食 一個係用焗爐焗反熱食 個人鍾意後者💛室溫:布丁就會溶 好似流心咁 包就比較韌 咬就要用力少少🤣-焗熱:推薦用呢個方法😍焗完出黎 外脆內軟 布丁好流心 口感好豐富
✨法式布丁包 ($15)

室溫:布丁就會溶 好似流心咁 包就比較韌 咬就要用力少少🤣
2022-01-20 601 views
好開心呀🤩新鮮出爐又唔洗排隊就買到啦🤣 平時見好多人評價嘉多娜既法式布甸($15),而且好壞參半,難得經過冇人買即刻啪返個😇好愚昧咁問左店員究竟係熱食定凍食🙈本以為會超甜🙈完全唔會!第一口已經愛上🤩因為啱啱出所以布甸餡仲係凍既,一路食布甸就慢慢流出黎,好creamy。拼埋法包既鹹味中和返,好食呀!連平時唔好甜品既媽媽都好喜歡😝 睇黎好快encore😌⚠️溫提:放耐左布甸變硬,口感可能會差少少架

⚠️溫提:放耐左布甸變硬,口感可能會差少少架

2022-01-17 689 views
終於試到人氣爆燈嘅嘉多娜法式布丁麵包!!興奮!!真係非常感謝友人特意去佐敦買!!佢話佐敦比較偏僻,所以比較少人去,但油麻地店就超多人!$15一個,真係好抵!焗熱再食,半流心效果,好creamy好滑,配合香脆有咬口嘅法包,令人回味無窮!!(5星為最高級)味道:⭐️⭐️️️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️衛生:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️📍嘉多利餅屋 (佐敦)佐敦文苑街1-23號文英樓地下1號舖

(5星為最高級)
味道:⭐️⭐️️️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
衛生:⭐️⭐️⭐️⭐️
抵食:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

📍嘉多利餅屋 (佐敦)
佐敦文苑街1-23號文英樓地下1號舖
在疫情期間,不少人在香港四處走走,發掘美食。而這間法式布丁是在IG長期佔據不同網民的版面,而且是零負評,個個都推薦,每次出爐而大排長龍,真是非常誇張。今日下午沒有事做,終於有機會去排隊試試了,不枉此行。位置:相當偏遠,在佐敦廟街要再走十分鐘的路程,轉入橫街小巷內。但完全無阻街坊的熱情,在門口已經看到一氣人龍。環境:跟普通麵包店一樣,是一點也不起眼。食物:麵包種類選擇挺多,而且傳統款式較多,我只是來買了限定每人四個的法式布丁。 一個手掌大小的圓形法包載著滑溜的布丁,外型可愛吸引。就算外賣一小時到家,味道仍沒有變。其實重點是中間的燉蛋,充滿蛋香,口感如吃雙皮奶,味道能及上paul lafayet的焦糖燉蛋,但價錢只是它的一半,真是價廉物美,難怪一出爐就搶購一空。我認為法包只是配襯的角色,只是個雞蛋布丁就已經使人吃得津津有味。

環境:跟普通麵包店一樣,是一點也不起眼。

一個手掌大小的圓形法包載著滑溜的布丁,外型可愛吸引。
就算外賣一小時到家,味道仍沒有變。
2022-01-12
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$15 (Tea)
  • 法式布甸
早幾天經過這間的油麻地分店,看到排了長長的人龍,可見人氣依舊,那就沒我的事了!不過我看到有人在網上介紹他的佐敦分店因為位置比較偏僻,所以會沒什麼人,那我就下班後過來碰一下運氣了!怎知道還真的被我碰上了,我去到的時候差不多6點半左右吧,還可以買到,那就趕緊買來試試了,還可以選袋裝或盒裝的!法式布甸麵包(15元)這個在這裡只賣15元的話,其實性價比真的非常高的,如果是其他裝修好點的店可能要幾十元了,還會有一大堆人排隊買!因為我買的時候已經不是新鮮出爐了,而家裡也沒有氣炸爐或焗爐,所以只能吃冷掉的。外皮是像法包的質地,帶點韌性,但味道挺香的,而內裡的法式布甸真的是又香又滑又嫩的,甜度是剛剛好的,吃起來完全不會膩,是愈吃愈想吃的感覺!所以15元的話真的是超值了,非常推薦來購買!

法式布甸麵包(15元)
2022-01-07
2022-01-01 928 views
原來有種面包叫法式布甸面包🥖街坊名物... 不過我不是街坊... 所以到最近在偶然情況下才聽聞這款面包今日難得夾岩時間地點人物... 工餘之時去朝聖之前做了功課知道4:30出爐... 4:50去到已售罄 幸好店員話5:30會出多轉5:35...第2次朝聖,見已經排緊隊,幸好前面只10多個... 終於買到了網上教學... 冷藏後焗番熱更美味... 因此成為了第2天的早餐結論... 焗熱後,半流心狀況,表面面包香脆... 真係不錯不錯$15個... 如果不想早上吃甜點,那麼作為飯後甜品都是不錯的選擇
原來有種面包叫法式布甸面包🥖

今日難得夾岩時間地點人物... 工餘之時去朝聖

之前做了功課知道4:30出爐... 4:50去到已售罄
幸好店員話5:30會出多轉

2021-12-30
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)