2023-08-30 19 views
呢日嚟到銅鑼灣開餐 揀左呢間專食蠔嘅餐廳🦪有好多唔同日本產生鮮直送嘅生蠔提供🇯🇵北海道仙鳳趾 $88相當驚喜 味道好rich 好creamy🥹長崎縣五島列島 $98相對上較重海水味 兩款都鮮甜肥美 手掌咁大隻🤩雖然主打食蠔 但其他菜式都好出色南蠻炸雞🐓 $78外脆內嫰 炸得恰到好處 雞肉嫩滑多汁配搭他他醬真係令人難以抗拒啊😙吉列廣島蠔🦪 $78炸粉偏薄 deep fried後都保留到蠔嘅香味天婦羅明太子 $68喺其他地方好少試到 口感獨特 微辣香口 加埋紫蘇葉更加惹味😋胡麻油甘魚刺身🐟 $98生鮮嫩滑 絕不比一般魚生店遜色 廣島蠔拉麵🍜 $128用料十足 湯底香濃 麵質爽口佐賀温州柑威士忌梳打🍻 $68鍾意飲果味酒嘅朋友就岩哂呢度有多款唔同產地果味high ball同燒酎嘆返杯就爽晒😆
呢日嚟到銅鑼灣開餐 揀左呢間專食蠔嘅餐廳🦪

佐賀温州柑威士忌梳打🍻 $68
鍾意飲果味酒嘅朋友就岩哂
呢度有多款唔同產地果味high ball同燒酎
嘆返杯就爽晒😆

上次食隔離果間燒肉已經留意到呢間生蠔餐廳,門口已經show咗好幾款特色生蠔而且入面仲有好多種蠔菜式,今次終於同男朋友過嚟試!———————————————🌟岩手廣田灣生蠔 $118生蠔好大隻而且肉都好肥美,分幾啖食都仲得,食落海水味比較重唔會感覺有腥味。.🌟北海道知內產生蠔 $88咬落去爽口而且蠔味較重,仲會有少少鮮甜感。.🌟北海道仙鳳趾生蠔 $88呢種係味道相對奶香重同口感好creamy,放落口都有種牛奶張力嘅感覺,成個體驗好特別。.🌟燒牛柳沙律 $158牛柳嘅選材真係唔話得,牛肉本身其實比較生但係一個肉質真係冇得頂,完全冇筋之餘肉身好滑,而且佢個熟成度其實掌握得好好,切開嘅每一面都好粉嫩。雖然佢有另外提供鹽調味,但真係完全唔洗加就已經可以食到好濃嘅牛肉味。.🌟明太子忌廉意大利麵 $128平時食開嘅明太子係一粒粒嘅樣,但今次呢度竟然仲係連同外層薄膜一齊提供,而且外層仲加有芝士燒過,放入口嘅味道辣辣地之餘都充滿芝士香味。意粉本身煙韌度啱啱好,醬汁份量都掌握得好好,撈勻之餘亦唔會覺得過多或不足。.🌟廣島蠔拉麵 $128一上台已經聞到個湯底好香,飲落去感覺蠔味都好重,一共有4隻廣島蠔,每隻

———————————————
🌟岩手廣田灣生蠔 $118
🌟北海道知內產生蠔 $88
咬落去爽口而且蠔味較重,仲會有少少鮮甜感。
🌟北海道仙鳳趾生蠔 $88
🌟燒牛柳沙律 $158
🌟明太子忌廉意大利麵 $128
🌟廣島蠔拉麵 $128
一上台已經聞到個湯底好香,飲落去感覺蠔味都好重,一共有4隻廣島蠔,每隻都好肥美。拉麵本身都煮得好彈牙,連同各種配料撈埋味道更香濃。
🌟鹿兒島柑橘梳打 $48
呢杯甜度唔高,柑橘味道好清新而且係果種好清甜嘅味道。
🌟大分酸橘梳打 $48
終於飲酸野嘅朋友仔一定唔可以錯過,酸度極高飲落好正好爽。
🔸整體評價🔸
整個體驗都好滿意,餐廳員工好用心介紹每個蠔品種仲會提醒我地進食嘅先後次序,而且每款食物其實都好高質,仲有好多種菜式例如串燒、前菜等未有機會試,下次再嚟又可以試多幾種新蠔🤭
TakeAway
  • 燒牛柳沙律
2023-08-24 17 views
🦪生蠔 1️⃣北海道Maruemon $78@1美味指數:👅👅👅👅👅 (5/5)呢款生蠔口感比較爽口,少少creamy,食落好重海水味,但又唔會覺得腥🤩2️⃣宮城 獨眼竜 $120@1美味指數:👅👅👅👅/👅 (4.5/5)呢款就比較大隻,同小編隻手掌一樣大❗️食落好creamy,海水味咁冇咁重,比較重蠔味同鮮甜。🧄🦪蒜片欖油蠔 $98美味指數:👅👅👅👅 (4/5)蒜片好夠味,生蠔嘅size都唔細,夾埋蒜片欖油一齊食,令到成個層次豐富咗👍🏻醃帆立貝薄切 $128美味指數:👅👅👅👅 (4/5)每片帆立貝上面有兩粒三文魚籽同香草,帆立貝同三文魚籽都好新鮮,係一道開胃嘅前菜。🐮燒牛柳沙律🥗 $158美味指數:👅👅👅👅/👅 (4.5/5)牛柳顏色呈微粉紅色,肉質軟淋嫩滑,好重牛味,配埋新鮮嘅蔬菜同柚子汁,非常清新✨
🦪生蠔
1️⃣北海道Maruemon $78@1
美味指數:👅👅👅👅👅 (5/5)
2️⃣宮城 獨眼竜 $120@1
美味指數:👅👅👅👅/👅 (4.5/5)

🧄🦪蒜片欖油蠔 $98
美味指數:👅👅👅👅 (4/5)

醃帆立貝薄切 $128
美味指數:👅👅👅👅 (4/5)

🐮燒牛柳沙律🥗 $158
美味指數:👅👅👅👅/👅 (4.5/5)
生蠔愛好者應該對這家不陌生,多款新鮮生蠔任君選擇🤤但原來除了生蠔,其他品項也很不錯😍價位比想像中親民,還有不少菜式的size都是一般的大,感覺超划算!幾乎滿座,店員很忙但態度也很好,很值得回訪冰庫 相生 $78 (另加一)三款中,海水味和蠔味都較淡,口感介乎爽口與creamy之間,適合生蠔新手了解一下自己的偏好 北海道 Maruemon $78 (另加一)偏爽口,蠔味適中 ,配lemosco或cocktail sauce都好吃北海道 仙鳳趾 $88 (另加一) *圖中錯字外表可見的飽滿,creamy及較重蠔味🤤最喜歡這款 明太子忌廉意大利麵 $128 (另加一)超推薦😍除了麵條掛滿濃濃的明太子醬汁,面上還有兩塊大大的明太子!!!😍分量也很足,這個一定要分享這個質素$128真的很划算,比很多餐廳都要便宜 芝士薯餅 $48 (另加一)巨大版的芝士年糕🤣大概是平常的1.5倍芝士分量不手軟,很香濃,外表糯糯的 吉列千層豬柳 $48 (另加一)很少遇到這道料理,很需功夫時間的樣子豬柳片應該是一層一層疊起來,整體是爽口的😳基本上炸物都做得很好,隔油紙幾乎都不見油漬 汁燒鰻魚 $48 (另加一)si
生蠔愛好者應該對這家不陌生,多款新鮮生蠔任君選擇🤤
但原來除了生蠔,其他品項也很不錯😍
幾乎滿座,店員很忙但態度也很好,很值得回訪

冰庫 相生 $78 (另加一)

北海道 Maruemon $78 (另加一)

北海道 仙鳳趾 $88 (另加一) *圖中錯字
外表可見的飽滿,creamy及較重蠔味🤤最喜歡這款

明太子忌廉意大利麵 $128 (另加一)
明太子忌廉意大利麵

分量也很足,這個一定要分享
這個質素$128真的很划算,比很多餐廳都要便宜

芝士薯餅 $48 (另加一)
巨大版的芝士年糕🤣大概是平常的1.5倍
芝士分量不手軟,很香濃,外表糯糯的

吉列千層豬柳 $48 (另加一)
很少遇到這道料理,很需功夫時間的樣子
豬柳片應該是一層一層疊起來,整體是爽口的😳
基本上炸物都做得很好,隔油紙幾乎都不見油漬

汁燒鰻魚 $48 (另加一)
size是一般餐廳的兩倍😳味道不會太甜,肉質結實,推薦!

燒冬菇 $38 (另加一)
冬菇也有小心思,感覺是加了梅粉,酸酸的
吃完肥膩的,吃這個感覺很好🤤

胡麻油甘魚刺身 $98 (另加一)
胡麻油甘魚刺身

魚的本人很新鮮、鮮甜😋配上蘿蔔絲很清新
可以另上醬就更好🤣

豚平燒 $68 (另加一)
豚平燒

味道和質感都是介乎玉子燒與大阪燒之間😜
內裡拌有芝士,可以拉絲😍

辛味噌燒飯團 $38 (另加一)
外面微脆乾爽,內裡仍保留飯粒濕潤的感覺
調味簡單,配上炭燒香氣,已經好吃

牛舌 $38 (另加一)
不會太焦,牛味濃

熊本縣產雞脛柳 $40 (另加一)
比雞腿爽口😋

大分酸橘梳打 $48 (另加一)
柑橘類梳打足有4款選擇😂完全選擇困難
看這個名字有“酸”一字,想必解膩,不過其實酸甜度適中,不錯不錯

明太子忌廉意大利麵
  • 芝士薯餅
  • 仙鳳趾
  • 明太子意大利麵
  • 汁燒鰻魚
趁住今日美食博覽最後一天展期,一收工成班同事便起程走去會展掃貨,大家一袋二袋,行到八點頂唔順,大家話要搵間靚靚餐廳坐低食好嘢,於是最後打的去左位於銅鑼灣謝斐道的「牡蠣酒場」食生蠔,呢間蟓吧是由日本著名燒肉店Yakiniku Kakura打造的全新品牌。一踏入餐廳的門口,就會被那個擺滿各種產地的牡蠣冰櫃所吸引,猶如一個美食的寶庫。這家餐廳每天供應大約10款來自日本北海道、岩手縣等10個縣市的牡蠣,並由專人在凌晨2點從這些產地將食材運送到日本機場,下午4點就送到香港。為了保持牡蠣的鮮味不流失,餐廳還安裝了電解水裝置。這種精心的運作保證了每一顆牡蠣的新鮮度,讓食客能夠品嚐到最優質的牡蠣。我們每人order左三款來自北海道的牡蠣來品嚐,包括有:1. 北海道知內產牡蠣 - 生長於北海道知內地區的海洋中,這個地區的海水擁有豐富的養分,為牡蠣提供了優質的生長環境。這款牡蠣的味道鮮美而清甜,帶有淡淡的海洋風味。它們的肉質鮮嫩多汁,口感極為滑膩。2. 北海道Maruemon 牡蠣 - Maruemon牡蠣一般被認為是一種口感豐富、風味獨特的生蠔,適合單獨享用或作為海鮮料理的配料。這款牡蠣具有濃郁的鮮甜味

我們每人order左三款來自北海道的牡蠣來品嚐,包括有:

北海道 Maruemon

2. 北海道Maruemon 牡蠣 - Maruemon牡蠣一般被認為是一種口感豐富、風味獨特的生蠔,適合單獨享用或作為海鮮料理的配料。這款牡蠣具有濃郁的鮮甜味道,並且帶有一絲奶油般的滋味。它們的肉質豐滿而彈牙,口感豐富而細膩。

北海道 仙鳳趾

3. 北海道仙鳳趾牡蠣 - 這款仙鳳趾牡蠣特點是其肉質豐滿、口感鮮嫩,同時帶有微妙的甘甜同奶香的味道,絕對是我呢啲奶油控的最愛。此外,它的質地較為脆嫩,不易過於膠狀,而是保持了一定的爽脆感。

除了品嚐新鮮的牡蠣外,我哋仲叫左多款小食及串燒,包括:
玉子免治雞肉 - 雞肉嫩滑多汁
玉子免治雞肉

黑豚小排肉 - 口感鮮嫩,肉汁十足
燒牛舌 - 質地細嫩,入口即化
黑豚小排肉 拼燒牛舌

万願寺青椒 - 辣度適中
万願寺青椒

唐揚魷魚 - 酥脆彈牙
唐揚魷魚

唐揚小海老 - 外酥內嫩
唐揚小海老

蒜片欖油蝦 - 濃郁的蒜香和橄欖油完全浸入海蝦中,非常入味
蒜片欖油蝦

蒜片欖油蠔 - 蠔身厚肉鮮甜,配搭蒜香,非常惹味
蒜片欖油蠔

明太子忌廉意大利麵 - 明太子忌廉醬汁味道濃郁,麵條滑順
明太子忌廉意

沖縄雜果梳打 - 以沖繩盛產的菠蘿、青檸及百香果新鮮調製,擁有豐富的果香

總括來說,這裡的食材新鮮,味道鮮美,服務周到,因此無論是牡蠣愛好者還是喜歡海鮮美食的人、無論是與朋友共享美食,還是與摯愛共度浪漫的晚餐,我相信「牡蠣酒場」都能為大家帶來一個愉快而美味的時光。
2023-08-21
$500 (Dinner)
北海道 Maruemon
  • 牛舌
  • 醃帆立貝薄切
  • KADOYA盛合
2023-08-22 129 views
呢個暑假,最遺憾是未能到日本旅行,幸好有朋友介紹,到這間環境非常寬敞,空間闊落,再加上時尚的格局,可以品嚐各式各樣的日本生蠔。服務員非常親切有禮貌,用餐桌上的日本地圖,向我們介紹日本各式各樣的生蠔口感和味道特色。以下是對於您提到的食物味道的簡要介紹:生蠔(北海道之內產)$88生蠔來自北海道之內產區,它們有鮮美的海洋味道,擁有濃郁的蠔汁和脆嫩的口感生蠔(北海道Maruemon)$78生蠔是北海道Maruemon品牌的產品,同樣具有鮮美的海洋味道,蠔肉豐滿且多汁。生蠔(北海道仙鳳趾)$88來自北海道仙鳳趾產區,擁有豐滿的蠔肉和鮮甜的口感。沖繩雜果梳打$48這是一種來自沖繩的汽水飲料,以混合水果的香甜和清新為特色。它的味道通常帶有柑橘、菠蘿等多種水果的風味。玉子免治雞肉$40將免治雞肉混入生雞蛋,非常美味。黑豚小排肉$38黑豚是日本鹿兒島縣特產的黑毛豬,其肉質嫩滑多汁,帶有豐富的油脂。黑豚小排肉經過烹調後,肉質鮮嫩,口感豐富,帶有獨特的豬肉風味。牛舌串燒$38牛舌肉質柔軟,口感彈牙,具有豐富的肉汁和濃郁的牛肉香味。萬願寺青椒:萬願寺青椒是一種日本辣椒$42具有中等辣味和豐富的香氣。它的味道鮮

以下是對於您提到的食物味道的簡要介紹:

生蠔(北海道之內產)$88

生蠔(北海道Maruemon)$78

生蠔(北海道仙鳳趾)$88
來自北海道仙鳳趾產區,擁有豐滿的蠔肉和鮮甜的口感。

沖繩雜果梳打$48

玉子免治雞肉$40
將免治雞肉混入生雞蛋,非常美味。

黑豚小排肉$38

牛舌串燒$38
牛舌肉質柔軟,口感彈牙,具有豐富的肉汁和濃郁的牛肉香味。

萬願寺青椒:萬願寺青椒是一種日本辣椒$42
具有中等辣味和豐富的香氣。它的味道鮮辣而微甜。

唐揚魷魚$78
使用魷魚切塊裹上麵粉糊,然後油炸至金黃酥脆。唐揚魷魚具有鮮嫩的口感和鹹香的味道,常作為日本居酒屋菜單中的一道美味小吃。

1. 唐揚小海老$58
使用小海老(蝦)裹上麵粉糊,油炸至外酥內嫩。唐揚小海老具有鮮甜的蝦肉味道和酥脆的外層。

蒜片橄欖油蝦$78

具有濃郁的蒜香味和蝦的鮮甜風味,搭配橄欖油的滋味。

1. 蒜片橄欖油生蠔$98

帶有濃郁的蠔香味和大蒜的辛辣風味,搭配橄欖油的滋味。

明太子忌廉意大利麵$128

魚子醬,具有獨特的鹹辣味道。配以忌廉,使得意大利麵濃郁滑順,並帶有明太子的海鮮風味。

兩個人,叫了那麼多道菜,不用$1000 ,非常抵食,質素也非常高。
  • 蒜片欖油蝦
這家專門店有日本各地的時令牡蠣供應生蠔控必去!😍環境舒適寬敞,有居酒屋感覺🦪岩手 広田灣 $118/1隻尺寸中大,爽口且海水味重😍🦪宮城獨眼童 $120/1隻口感creamy又肥美,海水味淡,蠔味重😍🦪蒜片欖油蠔 $98加了蒜片欖油令蠔更香口好吃得停不下來😍🍝海膽忌廉意大利麵 $198海膽鮮美,忌廉汁濃稠,意粉彈牙有嚼勁又掛汁,推介😍🦪吉列廣島蠔 $78蠔很大隻又肥美,炸過之後別有一番風味👍🏻🐟胡麻油甘魚刺身 $98油甘魚新鮮配上底層的胡麻醬,再加白蘿蔔絲一起吃,口感豐富👍🏻🍹熊本甜橙燒酌梳打/沖縄雜果威士忌梳打 $68加了果汁梳打容易入口,令人不知不覺就喝醉了😂
這家專門店有日本各地的時令牡蠣供應
生蠔控必去!😍
環境舒適寬敞,有居酒屋感覺

🦪岩手 広田灣 $118/1隻
尺寸中大,爽口且海水味重😍

🦪宮城獨眼童 $120/1隻
口感creamy又肥美,海水味淡,蠔味重😍

🦪蒜片欖油蠔 $98
加了蒜片欖油令蠔更香口好吃得停不下來😍

🍝海膽忌廉意大利麵 $198
海膽鮮美,忌廉汁濃稠,意粉彈牙有嚼勁又掛汁,推介😍

🦪吉列廣島蠔 $78
蠔很大隻又肥美,炸過之後別有一番風味👍🏻

🐟胡麻油甘魚刺身 $98

🍹熊本甜橙燒酌梳打/沖縄雜果威士忌梳打 $68
加了果汁梳打容易入口,令人不知不覺就喝醉了😂
2023-08-15
$550 (Dinner)
2023-08-17 35 views
日本蠔(兵庫 相生)呢款日本蠔鮮甜多汁液,中等海水味。北海道 仙鳳趾呢款北海道仙鳳趾蠔肉鮮嫩,帶有微微的甜味同鮮味。非常creamy. 番茄清湯生蠔呢款蠔配番茄清湯,口感鮮美。蠔肉嘅彈牙口感同番茄湯嘅酸甜味道相互襯托🦪三文魚子生蠔呢款生蠔上面撒滿三文魚子,味道鮮美。生蠔嘅滑嫩口感同三文魚子嘅鹹香,帶來一種豐富嘅層次感。胡麻油甘魚刺身魚肉嘅口感非常滑嫩,胡麻醬帶出一種淡淡嘅香氣同味道,令整個刺身更加美味。玉子治雞肉外脆內軟。雞肉嘅口感嫩滑,加埋蛋汁有滑既口感。 熊本縣產雞心雞心經過烹煮後保持著嫩滑嘅質感,帶有微微的彈牙感,令人回味無窮。熊本縣產雞柳帶有一絲絲的嚼勁,每一口都能品味到雞肉的鮮美。汁燒鰻魚鰻魚肉質鮮嫩多汁,有油香,配上濃郁的燒汁,帶出一種濃郁的甜味同燒烤香氣。辛味噌燒飯團呢款辛味噌燒飯團口感綿密。飯團外層炙燒至微微焦香,內裡的飯粒軟糯。蒜片橄欖油生蠔意大利麵呢款意大利麵配上蒜片同橄欖油,口感豐富。麵條彈牙有嚼勁,橄欖油帶出一種濃郁嘅香氣,蒜片增添一絲絲的辣味同蒜香,令整個麵食更加美味。Mega威士忌杭打威士忌的醇香與杭打的氣泡結合,帶來一種爽快且微甜的口感。東一 黑糖梅酒(杯

日本蠔(兵庫 相生)
呢款日本蠔鮮甜多汁液,中等海水味。

番茄清湯生蠔

三文魚子生蠔

胡麻油甘魚刺身

玉子治雞肉
外脆內軟。雞肉嘅口感嫩滑,加埋蛋汁有滑既口感。

熊本縣產雞心
熊本縣產雞柳
帶有一絲絲的嚼勁,每一口都能品味到雞肉的鮮美。

汁燒鰻魚

辛味噌燒飯團

蒜片橄欖油生蠔意大利麵

Mega威士忌杭打
威士忌的醇香與杭打的氣泡結合,帶來一種爽快且微甜的口感。
東一 黑糖梅酒(杯)
因為黑糖梅酒帶有濃郁的黑糖甜味,同時又帶有梅子的酸香,口感豐富而滑順。

👅味道💛💛💛💛💛
Dinner
  • 玉子免治雞肉
  • 熊本縣產雞脛柳
  • 蒜片生蠔意大利麵
生蠔🦪兵庫相生($78) + 北海道Maruemon($78) + 吉列廣島蠔($78) + 廣島蠔拉麵($128) + + 豚平燒($68) + 明太子忌廉意大利麵($128) + 辛味噌燒飯團($38/@) + 玉子免治雞肉($40/@) + 天婦羅明太子($68) + 芝士薯餅($48) + 牛胸腹肉($58) + 牛舌($38) + 博多”甜王”草莓梳打($48) + 薑味汽水($38) (晚市/另加一) 總店「焼鳥かど屋」位於佐賀駅北口,開過嚟香港嘅分店位於銅鑼灣Tower 535,主打日本蠔🇯🇵🗾一入門口就放咗好多日本唔同產地嘅蠔,好新鮮咁🤤裝潢型格,乾淨,店員有禮貌,服務效率高;揀咗兩款蠔試吓🦪🦪”兵庫相生” 蠔肉幾爽幾甜;”北海道まるえもんMaruemon”,夏旬當造蠔,口感爽脆,海水味重,兩款都creamy好好食,一級讚👍🏻😋廣島蠔拉麵,蠔好肥美煎咗都大大隻,蠔味鮮甜,湯頭清甜,麵質爽口掛湯;吉列廣島蠔,炸得酥而香脆,內裡保持蠔肉本身鮮嫩多汁口感;夏日新品menu☀️明太子忌廉意大利麵,意大利麵煮得偏硬身,濃厚掛身忌廉+明太子,鹹度同奶味平衡;豚平燒蛋味香濃,唔錯;辛味

總店「焼鳥かど屋」位於佐賀駅北口,開過嚟香港嘅分店位於銅鑼灣Tower 535,主打日本蠔🇯🇵🗾一入門口就放咗好多日本唔同產地嘅蠔,好新鮮咁🤤裝潢型格,乾淨,店員有禮貌,服務效率高;揀咗兩款蠔試吓🦪🦪”兵庫相生” 蠔肉幾爽幾甜;”北海道まるえもんMaruemon”,夏旬當造蠔,口感爽脆,海水味重,兩款都creamy好好食,一級讚👍🏻😋廣島蠔拉麵,蠔好肥美煎咗都大大隻,蠔味鮮甜,湯頭清甜,麵質爽口掛湯;吉列廣島蠔,炸得酥而香脆,內裡保持蠔肉本身鮮嫩多汁口感;夏日新品menu☀️明太子忌廉意大利麵,意大利麵煮得偏硬身,濃厚掛身忌廉+明太子,鹹度同奶味平衡;豚平燒蛋味香濃,唔錯;辛味噌燒飯團🍙飯面焦香,鹹鹹地少少辣,簡單實在;玉子免治雞肉,肉汁豐富i like🤤既然叫酒場,梗係有好多唔同款式嘅日本酒🍶見到做緊星期日到四Happy Hour 5-7:30pm 時段,$158 Freeflow暢飲多款指定酒精飲品,包括生啤,清酒,燒酌,威士忌梳打,紅白酒等等,星期五六及公眾假期,Happy Hour 5-7pm,所有杯裝飲品買一送一🍹正喎!總結食物質素高,尤其鐘意食蠔嘅人可以一試🦪🦪🦪
2023-08-12 17 views
喜歡食蠔的朋友仔一定要黎試🤣🤣,首先店員會比張佢地手寫嘅牡蠣地圖(寫住當日有黎自日本邊個地方嘅蠔),好有溫度~🤣🗺️生蠔質素當然有保證,仲可以根據你嘅喜好去選擇唔同嘅產地。但係我最推薦嘅係蒜片橄欖油生蠔😚😚💸💸北海道知內產 $88北海道仙鳳趾 $88長崎縣五島列島 $98海膽牛肉清湯啫喱生蠔 $98醃帆立貝殼薄切 $128🌟蒜片橄欖油生蠔 $98鹿兒島金橘威士忌梳打 $68佐賀溫州柑梳打 $48📍牡蠣酒場 KADOYA 地址:銅鑼灣謝斐道535號Tower 535 1樓101-102號舖

💸💸

鹿兒島金橘威士忌梳打 $68
佐賀溫州柑梳打 $48

📍牡蠣酒場 KADOYA
2023-08-09
$500 (Dinner)
2023-08-11 19 views
牡蠣酒場🦪今次嚟到銅鑼灣嘅呢間日本餐廳,主打唔同日本地區嘅生蠔同埋酒類飲品,非常有特色!一坐低店員就會攞住介紹嘅單張過嚟講解唔同地方生蠔嘅特點,非常細心!🙈我哋今次揀咗三款,分別係長崎五島列島生蠔 $98、大分大入島生蠔 $68、兵庫相生生蠔 $78,三隻都各有不同,隻隻都咁好食,點搞啊大佬🙈🔸長崎五島列島生蠔 $98Size屬於中size ,海水味偏重,creamy得黎亦都脆身🔸大分大入島生蠔 $68Size雖然比較細一啲,但係肉質就非常厚實,相對地冇咁creamy,海水味都係偏重🔸兵庫相生生蠔 $78Size屬於細中,海水味適中,蠔味相對地冇咁重,帶少少creamy同埋爽口小食方面就嗌咗牛舌👅$38、南蠻炸雞 🍗 $78、豚平燒🥘$68、天婦羅明太子 $68、蒜片欖油生蠔 🦪$98,幾個小食我都幾鍾意,全部都幾有特色幾好食😋!特別係天婦羅明太子,雖然味道偏鹹一啲,但係整體都做得好出色,加上呢個菜式唔係成日見到👍🏻👍🏻👍🏻~海膽忌廉意大利麵🍝 $198雖然海膽份量唔係好多,但係就勝在夠新鮮,好鮮甜!💓意粉嘅份量算多,忌廉嘅質地比較Creamy,略帶鹹香味~麒麟一番榨啤酒🍻 $68
牡蠣酒場🦪

🔸長崎五島列島生蠔 $98

🔸大分大入島生蠔 $68

🔸兵庫相生生蠔 $78

海膽忌廉意大利麵🍝 $198

麒麟一番榨啤酒🍻 $68
放工同朋友去咗一間好正嘅日本蠔居酒屋🏮🦪生蠔北海道Maruemon爽口,無咁creamy宮城獨眼竜 手掌咁大又creamy✋長崎縣五島列蠔 店家話佢哋自己獨家嘅,肥美又creamy,海水味重,我最like呢隻。🍗南蠻炸雞 炸得香脆,肉仲係juicy加埋洋蔥食好正。🐟胡麻油甘魚刺身油甘魚刺身同胡麻油加洋蔥加wasabi一齊食,提鮮之餘又夾。✨天婦羅明太子 薄薄脆脆天婦羅漿,入面係軟糯明太子,咸咸地送酒正。🧄蒜片欖油生蠔意大利麵 因為太好食同朋友叫咗兩碟,要encore🤤蒜片有味但唔會太濃,意粉煙靭度適中,生蠔肥美夾埋蒜片欖油食超夾。💕蒜片欖油生蠔 因為大愛個味所以叫咗呢個,純粹無咗意粉。🍻沖繩雜果威士忌梳打佐賀溫洲柑燒酌梳打 配蠔食係正正子。一定會再去🧡
放工同朋友去咗一間好正嘅日本蠔居酒屋🏮

🦪生蠔
北海道Maruemon
爽口,無咁creamy
宮城獨眼竜
手掌咁大又creamy✋
長崎縣五島列蠔

🍗南蠻炸雞
炸得香脆,肉仲係juicy加埋洋蔥食好正。

🐟胡麻油甘魚刺身

✨天婦羅明太子
薄薄脆脆天婦羅漿,入面係軟糯明太子,咸咸地送酒正。

🧄蒜片欖油生蠔意大利麵

💕蒜片欖油生蠔
因為大愛個味所以叫咗呢個,純粹無咗意粉。

🍻沖繩雜果威士忌梳打
佐賀溫洲柑燒酌梳打
配蠔食係正正子。

一定會再去🧡
2023-08-06 14 views
又想食日本嘢啦今次要為大家介紹既係 - 牡蠣酒場牡蠣酒場銅鑼灣謝斐道535號Tower 535 1樓101-102號舖餐廳既環境開揚闊落 空間感十足顧名思義佢地主打食日本蠔為主食物個方面 今次分別點左:-醃帆立貝薄切-胡麻油甘魚剌身-熊本県產雞脛柳-蒜片欖油蝦-玉子免冶雞肉 -海膽牛肉清湯啫喱蠔-刁草檸檬啫喱蠔-廣島蠔拉麵 個人大愛海膽牛肉清湯啫喱蠔牛肉清個味道出奇地同蠔match左After taste仲有海膽既味係口腔入面徘徊Location: Causeway BayPrice : $500-$600/p.pEnvironment (10 is chill): 7/10Yummy (10 is delicious): 7/10
又想食日本嘢啦
After taste仲有海膽既味係口腔入面徘徊
Location: Causeway Bay
Price : $500-$600/p.p
Yummy (10 is delicious): 7/10
-🍴🍽🍴🍽🍴🍽 🦪🍢🦪🍝🍱 🍻 🍴🍽🍴🍽🍴🍽- 🥢日本生蠔 - 北海道 Maruemon $78🆙 蠔肉爽口嫩滑,滋味濃郁,仲有啲海水味,真係好好味!呢款生蠔冇咁creamy,比較爽口,非常適合唔鍾意太creamy口感嘅人士😋。🥢日本生蠔 - 岩手 広田灣 $108 🆙 蠔肉爽口嫩滑,啲汁水好豐富,少少creamy亦幾重海水味,滋味鮮美。雖然價錢比較貴,但係食完就會覺得值回票價👍🏻。🥢日本生蠔 - 長崎縣 五島列島 $98 🆙 蠔肉脆身又creamy,汁水豐富,蠔味濃郁,仲有啲海水味,非常美味。雖然menu寫中size但係都比想像中大隻好多啲🤩!🥢吉列廣島蠔 $78 🆙蠔肉鮮嫩多汁好新鮮,咬落去香脆內軟,令人回味無窮😋。🥢燒冬菇 $38 🆗冬菇燒得啱啱好,有啲焦香味,但又唔會燒焦,口感好好👍🏻。🥢燒牛柳沙律 $158 🆙 牛柳煎得好好,入口即化,同沙律菜一齊食,味道清新又健康。沙律醬汁酸甜適中,令味道更加豐富🤩。🥢胡麻油甘魚刺身 $98 🆗刺身新鮮好彈牙,而且加咗啲香濃嘅胡麻油,味道更加濃郁。啲蔥同海苔令味道更加豐富🤤!🥢海膽忌廉意大利麵 $198 🆙 海膽忌廉意大利麵嘅醬汁主要以新鮮

🍴🍽🍴🍽🍴🍽 🦪🍢🦪🍝🍱 🍻 🍴🍽🍴🍽🍴🍽
🥢日本生蠔 - 北海道 Maruemon $78🆙

🥢日本生蠔 - 岩手 広田灣 $108 🆙

🥢日本生蠔 - 長崎縣 五島列島 $98 🆙

🥢吉列廣島蠔 $78 🆙
蠔肉鮮嫩多汁好新鮮,咬落去香脆內軟,令人回味無窮😋。

🥢燒冬菇 $38 🆗
冬菇燒得啱啱好,有啲焦香味,但又唔會燒焦,口感好好👍🏻。

🥢燒牛柳沙律 $158 🆙

🥢胡麻油甘魚刺身 $98 🆗

🥢海膽忌廉意大利麵 $198 🆙
海膽忌廉意大利麵嘅醬汁主要以新鮮嘅海膽同忌廉熬製而成,味道非常香濃。意大利麵煮得啱啱好,彈牙有口感。海膽本身帶有淡淡嘅海洋味道,同忌廉嘅香味融合得恰到好處,入口滑嫩🤤。

🥢鮮檸檬冰燒酌梳打$68 🆗
鮮檸檬冰燒酌梳打係一款幾開胃嘅飲品,同時又有啲微微酸酸嘅口感。入口之後,先可以感受到濃郁嘅檸檬香味,再加上冰涼嘅口感同埋微微嘅燒酎味,非常冰爽🤩。

😇 評價 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀 😇
食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 9/10
環境 𝗘𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁 8/10
服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 8/10
性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 8/10
整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 8.25/10
🍴🍽🍴🍽🍴🍽 🦪🍢🦪🍝🍱 🍻 🍴🍽🍴🍽🍴🍽
🗺️ 牡蠣酒場 (銅鑼灣)
銅鑼灣這間牡蠣專門店可以細嚐日本各個縣府既肥美生蠔,喜歡食鮮味生蠔既你必定要試試!環境非常舒適,座位寬闊,餐廳十分開揚,樓底高,絕無壓迫感,店員親切有禮,餐牌內有張日本地圖,詳細寫著各城縣生蠔的特質和味道呢令和之怪物生蠔 情迷令和之怪物!來自日本岩手縣之肥美肉厚生蠔,口感十足,質地清爽,味道帶岀清淡既海水味,大滿足宫城独眼童 Size 一樣巨型,肥美口感creamy順滑,蠔味濃郁汁燒鰻魚必食,性價比高,鰻魚肉厚大件,魚油四溢,美味佐賀縣產三瀨雞腿肉雞腿肉燒至香口,肉味香濃,口感嫩滑彈牙,十分滋味廣島蠔拉麵 湯底味道清新,以海鹽調味,拉麵粗幼適中,每條也掛滿湯汁,廣島蠔超級鮮味,齒頰留香,是整碗拉麵之靈魂海膽忌廉意大利麵 絕配,鮮甜海膽加上香濃忌廉,口感順滑,伴入洋蔥粒,帶出清新感@kadoya牡蠣酒場(銅鑼灣) 銅鑼灣謝斐道535號 Tower 5351樓101-102號舖

令和之怪物生蠔

宫城独眼童
Size 一樣巨型,肥美口感creamy順滑,蠔味濃郁

汁燒鰻魚
必食,性價比高,鰻魚肉厚大件,魚油四溢,美味

佐賀縣產三瀨雞腿肉
雞腿肉燒至香口,肉味香濃,口感嫩滑彈牙,十分滋味

海膽忌廉意大利麵

@kadoya
牡蠣酒場(銅鑼灣)