2023-03-22 433 views
呢間嘢我都嚟過好多次㗎喇🤣食到個店員都認得我😂今日我食嘅係蔥油豬扒拼太陽蛋印尼撈麵聽落已經知道極度邪惡!印尼撈麵唔會淥到過淋,麵質都仲係好爽口👍🏻👍🏻👍🏻不過個人覺得可以唔使加蔥油都已經夠味!呢度嘅撈麵份量有兩個麵餅,我自己一個食都覺得有啲飽~ 下次都係叫佢比一個麵我就夠🤣今日嘅例湯係合掌瓜煲豬骨好清甜,天氣咁熱可以消消暑!至於糖水係紅豆沙🥰🥰🥰為我嘅苦悶工作帶來一點甜❤️❤️❤️
呢間嘢我都嚟過好多次㗎喇🤣
食到個店員都認得我😂

今日我食嘅係蔥油豬扒拼太陽蛋印尼撈麵

聽落已經知道極度邪惡!
印尼撈麵唔會淥到過淋,麵質都仲係好爽口👍🏻👍🏻👍🏻
不過個人覺得可以唔使加蔥油都已經夠味!

2023-03-18 69 views
相信講到對雞煲嘅熱愛,我認第二都冇人認第一😂嚴重程度係連晏晝都可以食雞煲🤣今次呢間金風小館,其實我都成日嚟食,係街坊小店值得支持👍🏻🫡呢度嘅午餐,好抵食,跟例湯嘢飲仲有埋糖水,都係5十幾蚊~我多數嚟呢度都係食雞煲飯,我自己覺得中辣最啱口味,雞夠滑,汁夠濃,洋蔥又香口,配埋白飯宜家打打下字都想食! 我自己有時配白飯,有時配撈丁,都係咁正~食完飯仲有碗紅豆沙,最搞笑既係仲有得儲印仔🥳我要繼續努力食多啲,快啲儲滿🤣

呢度嘅午餐,好抵食,跟例湯嘢飲仲有埋糖水,都係5十幾蚊~

• 雞煲飯
2023-03-15 203 views
❤️超有人情味烤魚火鍋店❤️金風小館一向都係上水區有質素保證嘅火鍋店除咗火鍋放題,亦都可以單點今次同屋企人嚟到呢度試一試佢哋嘅烤魚放題揀咗小辣🫢🫢條魚嚟到嘅時候,大家都哇佐聲因為人均170幾蚊嚟講條魚真係好大條而且食落去啲肉唔會梅唔係啲唔新鮮嘅魚嚟不過食食吓就大鑊啦 條魚越煮越入味 唔食得辣嘅我哋開始覺得好爛就嘗試係咁拎返鍋入邊嘅辣椒出嚟店員見到我哋咁樣都好緊張不停問我哋要唔要甜品解下辣先係俾咗一碗紅豆沙我地之後更加拎咗件蛋糕俾我哋😂😂見我哋都唔係好掂 直頭拎個煲清湯出嚟😝😝個煲清湯出咗嚟之後 大家都食得好安樂🫢仲可以不停係咁加配料😹👻👻黐線㗎今時今日咁有人情味嘅舖頭喺邊度搵🥹🥹
❤️超有人情味烤魚火鍋店❤️
金風小館一向都係上水區有質素保證嘅火鍋
除咗火鍋放題,亦都可以單點
今次同屋企人嚟到呢度試一試佢哋嘅烤魚放題
揀咗小辣🫢🫢
條魚嚟到嘅時候,大家都哇佐聲
因為人均170幾蚊嚟講

黐線㗎
今時今日咁有人情味嘅舖頭喺邊度搵🥹🥹
2023-02-12
2023-03-07 121 views
好鍾意這家餐廳,一定去要試試佢哋嘅雞煲,真心好吃,唔比其他家差,雞好新鮮,調味味道很足,另外豬肉都好好吃,第一次吃咁特別嘅响鈴,唔錯,可以去嘗試一下,特別是芝士和鹹蛋黃,甜品也好吃。最重要的是服務態度真係非常好,十分照顧人,上菜速度都幾快,環境衛生也很好。總的來說,十分推薦,下次會再來試試蟹堡。

2023-03-06
$200 (Dinner)
  • 芝士響鈴
2023-03-04 110 views
之前已幫襯過幾次金風,佢湯底款式特別多,性價比高,係上水黎過真係搵唔到第二間做任食好似佢咁抵食,而佢既湯亦都非常出色,唔似出面D湯底咁淡,可以先飲湯再打邊爐。今晚同朋友再去食,叫左佢個沙嗲湯底,沙嗲味非常濃郁,充滿花生香,另外再點左佢而家做緊特價既牛肉拼盤(收費項目),食落牛味濃有口感,打完邊爐最後落個出前一丁,麵身索滿沙嗲汁,非常惹味。而家去食仲有糖水同埋甜品送,非常抵食,值得推薦各位朋友去試。

2023-03-02
$230 (Dinner)
2022-12-10 260 views
尋日又係我潮流教主TONY哥4出找美食時候 今日以前圍村兄弟叫我試吓呢間雞煲 、於是我大概8:00到上址 見到店內有3枱客人 我推門入內做完安心出行 仲未有店員問先生幾位?🤷🏻‍♂️🤷🏻‍♂️🤷🏻‍♂️我老闆再望下其中一張卡位 見到有個青年坐喺度⋯⋯於是我同佢講:我哋2位⋯⋯佢叫我坐卡位⋯⋯之後就冇乜點招呼⋯⋯我叫了個雞煲bb辣、2碟丸、2杯啤酒⋯⋯先談雞煲 bb辣 真係近乎原味⋯⋯不過都多原茜及蔥 ⋯⋯⋯而丸方面 冇乜高低⋯⋯始終係食過咁多間雞煲都係衆安街地舖果間令我念念不忘⋯⋯佢地仲有麻辣小🐉蝦、蟹煲之類 任君選擇
我叫了個雞煲bb辣、2碟丸、2杯啤酒⋯⋯
佢地仲有麻辣小🐉蝦、蟹煲之類 任君選擇
雞煲
金風招牌雞煲 (BB辣)( 三拼:牛肚,豬腸,豬皮 )$268 (一隻)好味指數:9/10紫菜即炸響鈴(6件)$42好味指數:9/10潮汕牛丸(6粒)$36好味指數:8.5/10北海蟹柳(6條)$32好味指數:8.5/10珍珠山根$28好味指數:9/10娃娃菜$26好味指數:8/10我今次我哋👨‍👨‍👧三個人,所以叫咗一隻🐔雞,朋友都唔係太食得辣叫咗🌶BB辣。雞件都算大件而且份量多,雞肉嫩滑🫠唔鞋口,而且好入味。我哋另外加咗三拼,豬皮🐷牛肚🐮同埋🐽豬腸撈埋落個雞煲鍋底度,三樣都好掛汁💦,好正。最鍾意就係紫菜響鈴,熱辣辣炸起,跟埋泰式辣醬點嚟食脆卜卜🤤好香口。而其他火鍋配料質素都正常。要稱讚下小店服務好好👍🏽,因為當日朋友生日我哋買咗🎂蛋糕,切蛋糕嘅時候佢已經幫我哋拎咗出嚟拆埋蠟燭,仲會播🎼生日歌,另外仲送咗支香檳🍾️俾我哋,同埋食完仲會有雪糕🍦送,非常窩心,係值得再去嘅小店。
金風招牌雞煲 (BB辣)
( 三拼:牛肚,豬腸,豬皮 )
$268 (一隻)
好味指數:9/10

紫菜即炸響鈴(6件)
好味指數:9/10

潮汕牛丸(6粒)
好味指數:8.5/10

北海蟹柳(6條)
好味指數:8.5/10

珍珠山根

娃娃菜
好味指數:8/10

2022-10-24 115 views
聽同事講呢間野D雞好辣🌶🌶🌶🌶無辣不歡既我決定趁lunch 走去一試。 一黎到碗飯個碗都未免太大了吧,幸好個飯量對我呢個大食怪都叫正常🤣🤣我叫左大辣,老實講都唔算係好辣,不過都算幾惹味,用黎送飯都算唔錯。雞味唔算好濃但係雞的件數都俾得多,所以一定夠飽。 ($55+$5可樂) 價錢偏高,所以未必會再試第二次了🤔.同事叫左咖哩飯,色水其實同其他茶餐廳質素差不多,不過不失吧。不過份量都算大, 足料,同事仲要求減飯量添🤣

聽同事講呢間野D雞好辣🌶🌶🌶🌶
無辣不歡既我決定趁lunch 走去一試。

不過份量都算大, 足料,同事仲要求減飯量添🤣
2022-10-22 85 views
又到happy Friday, 叫同事帶我去食新野,佢今日又好快諗到話去食雞煲,心諗lunch時候食雞煲唔使返工?不過當然二仔底-死跟,反正遲到有人陪🤣,去到門口一睇係茶記look,入到去就知晚市係專做雞煲果隻,叫阿姐推介,佢二話不說就係辣雞煲,我自問功力有限,所以叫小辣,一黎到浸味就知好野,食落好香口唔係想像中咁可怕,下次可以叫中辣,我建議係辣雞煲飯!(因為飯解辣😄)
2022-10-06 662 views
202210假期-上水金風小館任飲任食火鍋地點位於上水新豐路12號地舖,即是賽馬會一直走,大約走到尾因為預約唔到一鍋堂,火鍋癮起,近近地在北區找未試過的火鍋店,瀏覽開飯找到上水金風小館,有任飲任食火鍋供應,見食評不太差,就去試試。門面價假期$198,店員說價錢已調整至$208,假期7:30PM前離座$178的優惠也沒有,但廣告還沒有更改。5:30PM,沒有預訂,客人也不多,二人座卡位,枱面尚算寬闊先選鍋底左例的免費任選,右列選烤魚鍋底全單加$48,花甲蟹鍋需預訂,店員問加唔加豬皮、金錢肚,豬大腸,需另外$58,沒加任飲,飲品選擇不少,不過啤酒、椰青類就另外要加錢我們選了金風招牌雞煲雞份量應該有半隻,洋蔥也多,選了少辣,味道偏甜,尚算惹味自助調味,有蔥、芫茜、炸蒜、生蒜,指天椒,沒有辣椒油假期價送的限量海鮮一份一人一隻蝦、一人一隻蜆蝦鮮爽甜,可惜得一隻送的一款小食,尖椒皮蛋賣相和味道都是一般吃過雞煲,原煲加湯,QRCode 下單,再點火鍋料食物選擇一眼看清,說好的脆肉鯇、雲吞韭菜餃都唔見有得點,連最普通的鯇魚片都無,選擇很少第一輪點的美國雪花肥牛、豬梅肉火鍋片美國雪花肥牛色澤有點偏黑,味
202210假期-上水金風小館任飲任食火鍋

地點位於上水新豐路12號地舖,即是賽馬會一直走,大約走到尾

先選鍋底

任飲,飲品選擇不少,不過啤酒、椰青類就另外要加錢
我們選了金風招牌雞煲
雞份量應該有半隻,洋蔥也多,選了少辣,味道偏甜,尚算惹味

自助調味,有蔥、芫茜、炸蒜、生蒜,指天椒,沒有辣椒油
假期價送的限量海鮮一份
一人一隻蝦、一人一隻蜆
蝦鮮爽甜,可惜得一隻

送的一款小食,尖椒皮蛋
賣相和味道都是一般

吃過雞煲,原煲加湯,QRCode 下單,再點火鍋

第一輪點的美國雪花肥牛、豬梅肉火鍋
美國雪花肥牛色澤有點偏黑,味道是沒有牛味的牛肉,薄薄的豬梅肉,肥瘦均勻,肉嫩

第二輪點的肥牛和豬梅肉片
豬梅肉解凍不足,肉片太厚,好柴

點了金菇、秀珍菇,魚麵
菇類大致味道正常,鮮冬菇有隻唔新鮮,白魚蛋沒腥味也沒魚味、魚皮餃正常,魚麵鬆鬆散散,無味無道

四川薯粉煙韌同雞煲汁係絶配,生菜洗得乾淨新鮮,蘿蔔切大片,味甜
牛丸有怪味,蟹柳一般、豬紅沒有腥味

呢餐最好食既啫喱,細細杯,有黑加侖子、荔子,青檸味
查詢雪糕贈送情況,回覆前兩天雪櫃壞了,沒有雪糕送贈
這一頓任點任食火鍋,我就畫上一個感嘆號作結

埋單: $458,人均$229
環境來說,茶餐廳佈局,衛生情況可以

免費任點任食的食物選擇實在太少,豬肉和肥牛質素也不好。廣告收費其實應更新和寫清楚一點,免得客人誤會,明賣明買是很重要的。尤其用QR Code下單,有些火鍋店任食提供較普通的生料,這店也要收費,很容易做成不必要誤會。

任食火鍋食物質素貼近傷心酸辣粉,但傷心酸辣粉價錢較便宜。同是北區的海王漁港,飲品較少,任食不限時,有海鮮拼盤送,也只是$20X,質素較好。加$100預算,到牛大人、一鍋堂,可吃到更高的牛肉質素。

值得一讚是年青的店員,勤奮有禮貌,主動加水

不值一試,也不會再試
2022-10-02
$229 (Dinner)
一個美麗嘅誤會…做就咗今晚嘅火鍋飯局!誤打誤撞嚟到呢間金風小廚!見到門口個牌寫住星期一至四任飲任食火鍋兩小時「四人同行三人價錢」忍唔住即刻轉場過黎幫襯! 今晚我哋叫咗個胡椒豬骨煲,當中配料有好甜嘅粟米!火鍋紙上面基本上都係任叫!飲品方面有五款罐啤酒任飲,另外仲有多款冇酒精飲品照顧埋其他朋友嘅需要!小食及時令海鮮只可以叫一次!小食我哋叫咗麻辣皮蛋,好鍾意個醬汁甜甜辣辣!海鮮方面有羅氏蝦及花甲一份.幾鮮甜!任點任食食材都唔會好馬虎,新鮮美味👍包括脆骨腩、脆魚皮、台灣芋泥貢丸、蟹柳、豬肉 及 美國肥牛、芫荽等等…..仲有雲吞韭菜餃都好好味總結$168加1呢個價錢,食物質素唔差又可以任飲啤酒,啱晒同啲酒肉朋友黎聚聚!最值得一讚嘅係呢度嘅服務員好有禮貌同會自動幫忙加湯!唔會好似出面任食火鍋要嗌幾次先幫手加…..呢點好難得…要讚下!

小食及時令海鮮只可以叫一次!
小食我哋叫咗麻辣皮蛋,好鍾意個醬汁甜甜辣辣!
海鮮方面有羅氏蝦及花甲一份.幾鮮甜!

任點任食食材都唔會好馬虎,新鮮美味👍

仲有雲吞韭菜餃都好好味

• 胡椒豬骨煲
  • 脆骨腩
  • 芋泥貢丸
社交平台見到呢間火鍋188任飲任食 抱着嘗試嘅心態黎試吓 禁岩門口有得泊車 黎到又唔洗等就入到去坐低之後老闆介紹個胡椒豬骨煲 之後一路食住前菜一路等個煲嚟到好大驚喜 豬骨好足料 好夠味 仲有手套飲筒方便食豬骨 係我係香港食過最好食食豬骨湯底 任食配菜雖然唔係話好多 但亦都有好多精選收費項目比客揀 如果食雞煲或者烤魚一定夠飽 海鮮亦都好夠新鮮 手工芝士響鈴都好正但係食完先醒起未影相總括而言性價比十分高下次嚟試埋個雞煲
坐低之後老闆介紹個胡椒豬骨煲 之後一路食住前菜一路等
總括而言性價比十分高下次嚟試埋個雞煲
2021-07-25
2021-07-24 740 views
成日經過都冇時間試,今日專程過嚟試。入門已經俾老板娘嘅態度嚇親,好好態度,員工都好好服務,我哋6點半入座,週末係$188加一,任食2個鐘,8點前離座就$168加一。兩個人係半隻雞,如果散叫係$128半集,$258一隻,如果兩個人散叫更抵。招牌雞煲好好味,其他菜式都ok,唯獨響鈴都要加錢就唔係咁好,會有下次。
成日經過都冇時間試,今日專程過嚟試。
招牌雞煲
2021-07-05 627 views
前排friend係網上睇度呢間雞煲,打算一試,一試愛上,又平又抵食,雞煲好入味,menu好多嘢選擇之餘又有前菜嘢飲任飲,下次會再去試埋其他野,睇人地叫烤魚都好睇落唔錯。
2021-06-23 761 views
上星期六有朋友生日去左上水發現呢間食肆,一行8人決定試試。食肆有分任食及散叫,由於吾想比時間限制,大家就决定散叫。我地分別叫左鮑魚雞煲及烤魚鍋,份量十足味道不錯,尤其是烤魚鍋有驚喜。基本上食完個煲都飽左7成,另加少量邊爐配料已經夠。時間尚早關係,我地傾下飲下……當然口有d悶,就叫左d少食食。職員推介鮮炸響鈴及炸九菜餃,味道又另我再一次驚喜。仲有個鹵水翼尖味道不錯送酒一流。成個飯局大家都相當愉快地渡過。食肆環境衞生ok,職員態度友善吾嫌我地嘈及多要求,整體吾錯。下次飯聚都會再黎。
  • 烤魚鍋,鮮炸響鈴,鮮炸九菜餃, 鹵水翼尖