2017-04-21 374 views
好多食店,一多客人,旺場就服務差,夾硬要啲客坐得迫,甚至趕人走,超憎呢間就唔同,一入到去見幾乎坐滿哂人,但侍應認好有禮貌叫我地稍等作安排坐低亦發覺座位之間有足夠空間,坐得舒服懶得慢慢睇乒乓球拍MENU,雖然好精美,但我同個FD都真係好肚餓,所以跟張綠色MENU叫就算粟米班腩 $68牛肝菌蝦球炒意粉 $68沙爹牛肉粉絲煲 $78仲送羅宋湯同白飯,熱飲抵食牛肝菌蝦球炒意粉 $68蝦球好鮮味,意粉好爽滑,勁正咯,不過蝦球真係食極都唔夠,再多啲就好啦沙爹牛肉粉絲煲 $78牛肉夠牛味,沙嗲又入味堅係正,沙嗲牛肉加上 高質的煮食技巧真係好強大粟米班腩 $68外表只係普通嘅班腩,食落就唔係咁簡單,脆脆地外表加上熱腍腍嘅魚,超正咁又食完一餐,都幾好食,本小姐都幾滿意

坐低亦發覺座位之間有足夠空間,坐得舒服
粟米班腩 $68

牛肝菌蝦球炒意粉 $68

沙爹牛肉粉絲煲 $78

仲送羅宋湯同白飯,熱飲

牛肝菌蝦球炒意粉 $68

沙爹牛肉粉絲煲 $78
粟米班腩 $68

咁又食完一餐,都幾好食,本小姐都幾滿意
2017-04-21
2017-04-20 316 views
一直喜歡懷舊,裝潢復古的金記冰室自然成為我嘗試的選擇.跟朋友甫一坐下,便被檯面上的乒乓球拍餐牌吸引。翻過數頁,茶記的茶式應有盡有,各式的炒粉麵飯令人目不暇給。飲品方面,有驚喜,有和尚跳海,即滾水蛋,以及牛肉汁。對牛肉汁較感興趣,便點了一杯。如想像中一樣,很夠味道,而且有促進食欲的作用。相比起飯,我跟朋友比較喜歡吃麵。所以,點了牛肝菌蝦球炒意粉,沙爹牛肉粉絲煲跟栗米班腩。意粉炒得夠爽口,不會因為太多醬汁而食落 "一pat 野"。蝦夠大夠多,足料。粉絲都一樣爽口,牛肉多汁嫩口。不消幾分鐘,煲裡的牛肉已經被吃個清光,好味程度可想而知。班腩的外皮炸得鬆軟,咬落也脆口,魚肉不會煮得太老,份量又不會太小。每度菜大概$70-100 ,價錢合理,味道不錯,我在黃大仙吃飯的選擇多了一個。
一直喜歡懷舊,裝潢復古的金記冰室自然成為我嘗試的選擇.

跟朋友甫一坐下,便被檯面上的乒乓球拍餐牌吸引。

2017-04-18
記得早兩年係上環附近第一次食金記! 當時食左豬潤麵,印象中係好食既東西,最近發現黃大仙中心北館開左間金記分店!決定再食!可能係黃大仙居民久違既新店舖,當日都好多人幫襯,格局比上手餐廳既坐位焗促,4人位較多,2人食多數會被安排搭枱~坐低即時點左個豬潤麵餐,好快有得食麵係出前一丁,店內提供既辣椒油好夠辣,加dd黎食都夠過癮~豬潤雖然唔係煮到老爆咬落鞋口.....都彈牙,但唔係我早2年食到既質感同味道😐 當時明明係煮到剛好,唔會有血水,軟軟彈牙的...唔通記憶總是美好的🍃🍂 但更有可能係🕵🏿‍♀️哩間分店新開人流太多整唔切,煮定一大堆再加熱既時候搞到老左少少😔💔多士+火腳庵列多士包面烤得唔夠脆,但加分位係塊包包本身係軟熟好食的,只係佢並唔係一塊合格既脆口多士🙄 庵列同一般茶餐廳一樣~好難會整得難食😂跟餐包埋杯飲品,叫左杏霜,平時飲開既杏霜係香香杏仁味,但金記哩杯係香香既奶味,杏霜唔似杏霜🍂

坐低即時點左個豬潤麵餐,

好快有得食
麵係出前一丁,店內提供既辣椒油好夠辣,加dd黎食都夠過癮~

多士+火腳庵列

2017-04-17
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$45 (Lunch)
2017-04-18 215 views
復活節後第一日復工,老婆吾想煮晚餐都係理所當然,所以泥到黃大仙金記解決晚餐。芝士焗豬扒飯好cheesy呀,cheese拉絲的,好好味,而且炒飯底,雞蛋比大x樂既多好多。豬排有切條,薄薄地,方便食。黑椒牛柳粒兒童口味既小弟覺得偏spicy,可能黑椒落重手左,定佢d black pepper本身係濃厚個d,所以食左小小就算。甜酸骨小弟最愛,成個星期食依味都okay.吾會酸到喊,皮脆冇肉渣,大贊一個,無敵。
芝士焗豬扒飯

黑椒牛柳粒

甜酸骨

Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
  • 咕嚕肉
2017-04-18 198 views
呢間野座無虛席好多人就入咗黎食,之前食過另外間分店都冇呢間咁旺咁多人😂😂但呢間野食份量都幾多,呢到係食過最好食芝士拉絲焗豬飯,炒底好香粒粒分明,撈埋d芝士同茄汁好match😍😍!見到都忍唔住食咗先記得未影相😂😂黑椒牛柳粒好正,好濃黑椒味,辣辣地,青椒洋蔥炒得好香口😍😍當小食一啖一粒😍😍沙嗲牛粉絲煲,粉絲索哂味😍超正😍有菠蘿😍酸酸甜甜第一次試雞蛋水😂😂好得意既感覺,有雞蛋既野飲😂😂要加糖先感覺正d
沙嗲牛粉絲煲,粉絲索哂味😍超正😍有菠蘿😍酸酸甜甜
第一次試雞蛋水😂😂好得意既感覺,有雞蛋既野飲😂😂
要加糖先感覺正d
Type of Meal
Dinner
2017-04-18 149 views
唔知幾時豬排包是用上豬仔包作包返麵包皮,港式的餐室,一般是跟上潮流。但是這間餐室竟然用上熱狗包作豬排包的包皮!這都是其次、有冇見個豬排包片番茄是大件過片豬排,簡直不知所謂!
簡直不知所謂!
豬排包
新開業人流都幾多,大約11點半入去未洗排隊住,我諗啲人都係新開所以全部走過來試食,佢有個lunch let 送湯同熱飲,凍飲加$3。我媽咪就叫咗個乾炒牛河豬扒烏冬 $52 ,🍽係正價嘅午餐,如果加嘢飲就可以有半價,送到黎嗰陣時好香,味道幾好食,豬扒夠焾所有野都夠味😋炒得幾香! 值得一試!👍🏻之後我再叫左個咖喱雞球飯$48,要咗羅宋湯同一杯咖啡, 羅宋湯味較淡麻麻哋,杯咖啡OK正常☕️咖喱雞球飯🐔,curry味都唔錯,有少許甜甜哋,不過如果辣少少會好食d,雞球係一啲雪藏雞斬件無骨嘅,同埋有3-4舊薯仔夠焾,overall 唔錯✅因為$48有嘢飲有飯有湯😂最欣賞係佢個乒乓球拍menu , 有創意🤙🏻整體環境都唔錯,有懷舊嘅感覺,會諗起喜喜冰室😅我哋食完走嘅時候就多咗好多人排隊😝
最欣賞係佢個乒乓球拍menu , 有創意🤙🏻
2017-04-18
$50 (Lunch)
  • 干炒豬扒烏冬
2017-04-18 175 views
屋企樓下商場開左間金記冰室,今日放假一於去試下,12:00左右去到人好多要拎籌,可能1個人等左幾分鐘左右有位入得去,裝修又係行懷舊路線,座底想叫豬潤通粉點知賣曬好失落,店員推介左個鲜牛肉咩咩。。餐,但無興趣最後見到海報有雞叫,就試下海南雞,等左10分鐘就上菜唔算耐ok啦,有湯有飯仲要去埋骨既$58底食,雞好好好嫰好好好滑,油飯粒粒金黄有雞油香,好食過大家樂同翠華D海南雞。員工服務有善有禮,食物好食一D都唔馬虎,整體都满意以後我又多間食堂了。
,店員推介左個鲜牛肉咩咩。。餐,但無興趣最後見到海報有雞叫
2017-04-17
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
食物叫左個午餐咖喱雞好少份量,唔抵食。味道唔辣唔夠香。環境都幾好,坐得舒服。侍應自動波俾水,不過2人抬到食無位擺。好彩佢都有禮貌問我收唔收走杯食水。不過難忘d侍應對公公婆婆都好好 ,有個見佢落單都差唔多就坐到地下咁先聽到d長者講野,仲要好有耐性咁講同聽足10分鐘,有輪椅就幫手開路。真係好少見咁有真心d侍應。係食物方便有所改善。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。
2017-04-15 203 views
新開業,見佢打住冰室,仲要話係老字號,有點期望,點知帶來失望,可能新開啦,多人排隊,要拎籌,一個人,好快有得入去,叫咗個早餐,$33基本菜式,但都幾難食吓。沙爹牛麵:牛肉少,麵煮唔夠耐,一半係硬既奄列多士:叫做見得吓人,多士軟熟,蛋滑,但唔好期望有澳牛水準。茶走:茶煲得太耐,苦澀。煉奶落唔夠位窄,出餐混亂,多人追單,不過,伙記態度唔差既。好耐無用openrice 寫食評,原來要打夠200字先有得評分,煩唔煩呀。
基本菜式,但都幾難食吓。
沙爹牛麵:牛肉少,麵煮唔夠耐,一半係硬既
茶走:茶煲得太耐,苦澀。煉奶落唔夠
位窄,出餐混亂,多人追單,不過,伙記態度唔差既。
2017-04-15
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$33 (Breakfast)