2023-08-27
上星期日傍晚去左鯉魚門行下觀光,突然約到海鮮達人家人開餐,去左呢間佢前同事幫趁左幾十年的老店. 其實都係我哋一家三口第一次去鯉魚門食海鮮. 餐廳最近裝修完重開,環境非常新淨光猛舒適. 安頓好去左斜對面鋪龍華揀海鮮,老闆非常老實,本身想點瀨尿蝦但係佢話唔抵食太貴阻止左我哋,最後叫左龍蝦/ 海斑/扇貝/蟶子/奄仔蟹,送左花甲俾我哋. 佢好熱心介紹可以點整,最重要叫我地唔好浪費食物,蟶子有米粉底就唔好龍蝦加伊麵底啦因為食唔曬,仲叫我地唔好叫咁大隻龍蝦,好似幫自己倒米咁. 揀完曬海鮮仲即席示範鰃條大魚俾我哋睇,好驚喜. #油鹽水浸花甲花甲新鮮有咬口,個汁好鮮可以當湯飲,薑蔥勁多超好味. #上湯焗龍蝦高湯清清地唔會膩,龍蝦爽口彈牙鮮味更突出.#鹽焗奄仔蟹處女青蟹膏柔軟甘香,整體咸得嚟又唔會over, 粗鹽帶出奄仔蟹的鮮味,唔加醏都已經好好食. 據說端午後中秋前吃最爲肥美.#豉汁蟶子煎米粉煎米粉超好味,脆脆地索曬惹味鼓汁,蟶子爽口肥美.#清蒸海斑 火候剛好非常滑又鮮嫰唔腥,小朋友食左半條!#蒜蓉粉絲蒸扇貝蒜蓉粉絲撈飯一流,扇貝大隻,美足不足有少少痴殼可能蒸耐左d. 但都好味. 不過同其他比的確失色
#油鹽水浸花甲
花甲新鮮有咬口,個汁好鮮可以當湯飲,薑蔥勁多超好味.
#上湯焗龍蝦
高湯清清地唔會膩,龍蝦爽口彈牙鮮味更突出.
#鹽焗奄仔蟹
#豉汁蟶子煎米粉
煎米粉超好味,脆脆地索曬惹味鼓汁,蟶子爽口肥美.
#清蒸海斑
火候剛好非常滑又鮮嫰唔腥,小朋友食左半條!
#蒜蓉粉絲蒸扇貝
蒜蓉粉絲撈飯一流,扇貝大隻,美足不足有少少痴殼可能蒸耐左d. 但都好味. 不過同其他比的確失色左少少.
另外每人送左碗海鮮魚湯,味道極鮮美香濃,估唔到冇收我哋小朋友茶戒都有湯飲. 最後食饱飽送左個精美果盤出手大方,芒果好鮮甜木爪亦不錯. 四大一小埋單二千七,相當高質CP 超高.