2020-11-18 2262 views
最近好少出街食野,難得放寬6人一枱食飯,媽媽話朋友介紹呢間懷舊菜唔錯一黎到已經門口貼住爆場啦。哈哈,好彩有訂位者,懷舊菜要一早訂位落單先有得食架。呢度叫懷舊菜係無價錢架。。。食完埋單先知,今次人均$400因為樣樣都想試,份量又大份,所以一早帶定盒黎打包🤭#荔芋香酥鴨 - 好鬼酥化呀,隻鴨起晒骨啖啖肉,好惹味#錦鹵雲吞 -炸雲吞勁香脆,錦鹵汁好多料,有豬潤,叉燒,菠蘿,蝦仁,青椒#蠔豉生才包 -第一次食呢款菜,又幾特別,好大盤生菜俾你包#杏汁豬肺湯 -嘩,超多豬肺,因為朋友之前已經試過,覺得太好飲。今次6人都嗌煲大既。。。 6個人每人飲完2碗,都仲剩半煲🤣 全部打包,正#蜜汁燒鱔 -條鱔好粗身,燒鱔脆卜卜加埋蜜汁,好好味#梅子炆鵝 -好濃郁既梅子味,好食,不過隻鵝就比較肥😂

呢度叫懷舊菜係無價錢架。。。食完埋單先知,今次人均$400
因為樣樣都想試,份量又大份,所以一早帶定盒黎打包🤭

#荔芋香酥鴨 - 好鬼酥化呀,隻鴨起晒骨啖啖肉,好惹味

#蠔豉生才包 -第一次食呢款菜,又幾特別,好大盤生菜俾你包

#蜜汁燒鱔 -條鱔好粗身,燒鱔脆卜卜加埋蜜汁,好好味

#梅子炆鵝 -好濃郁既梅子味,好食,不過隻鵝就比較肥😂

2020-06-20 3982 views
Mission completed... #小秘書 忙到癲嘅日子終於暫告一段落... 大家月尾之前又可以約我出去玩喇❤️ 難得呢晚大家咁有雅興,居然諗到走去 #彩虹邨 #金碧酒家 食 #懷舊菜,我當然奉陪啦🤪 不過要我喺三四十度天氣底下等大家收工,實在有啲接受唔到👉🏻👈🏻 唯有返屋企沖個涼再出嚟匯合大家😅一如以往,#金碧 門口都係掛住個牌「已包場」,咁多fans既?唔係一早搵朋友幫手,我哋呢晚都好難book到位。因為 #懷舊菜式 都需要時間準備,所以我班同事早喺十日八日前已經度緊個菜單,我當然係坐享其成嗰個啦😂#小秘書 比預期中遲咗少少,原來係我未到之前發生咗段小插曲,枱面上杯碟滿佈冷氣機吹出嚟嘅微塵😰 好彩有兩位前輩搞掂🙇🏻‍♀️🙇🏻 見7:15都未齊人,我哋先嚟一個#椒鮮魷做 #小食,#師傅 用薄薄嘅 #脆漿 鋪上 #魷魚 一齊炸,放上 #椒鹽粉,特別惹味😆 另外我哋叫咗幾款 #懷舊菜式,#錦鹵雲吞、 #花彫蛋白蒸蝦、#豉汁蒸鱔、#茘芋香酥鴨,同埋 #杏汁豬肺湯。先講個湯,我真係覺得夠晒誠意,好濃嘅 #杏仁 味道,#豬肺 一啲腥味都無,好

#小秘書 比預期中遲咗少少,原來係我未到之前發生咗段小插曲,枱面上杯碟滿佈冷氣機吹出嚟嘅微塵😰 好彩有兩位前輩搞掂🙇🏻‍♀️🙇🏻 見7:15都未齊人,我哋先嚟一個#椒鮮魷做 #小食,#師傅 用薄薄嘅 #脆漿 鋪上 #魷魚 一齊炸,放上 #椒鹽粉,特別惹味😆 另外我哋叫咗幾款 #懷舊菜式,#錦鹵雲吞、 #花彫蛋白蒸蝦、#豉汁蒸鱔、#茘芋香酥鴨,同埋 #杏汁豬肺湯。先講個湯,我真係覺得夠晒誠意,好濃嘅 #杏仁 味道,#豬肺 一啲腥味都無,好鮮甜👍🏻 食物方便,整體都唔錯,不過啲蝦確實唔夠新鮮,蝦肉唔得爽口,不過勝在 #花雕酒 x #蛋白 x #海鮮 夾埋嘅味道產生化學作用,鮮味搭夠👍🏻 估唔到全晚至驚喜嘅係 #茘芋香酥鴨,外層個 #炸漿 做得好鬆化,底層加上 #鴨肉 ,整個配搭好香口👍🏻

不過呢... 餐廳衛生狀況依然唔理想,我全程都感到周身痕... 或者係我皮膚太敏感啦👉🏻👈🏻 但係就算擺明做 #街坊生意,喺疫情底下,大家都應該要小心啲啦😏
2020-06-18
$233 (Dinner)
2019-11-04 6954 views
繼續清舊食記,今天分享上月尾在彩虹村 金碧酒樓 的一頓暢快飯局。 這是一間屹立彩虹村50多年的懷舊酒家,環境只是一般,店內更是嘈得不得了,還是晚晚爆場,不提早訂檯就吃不到,可見出品有一定吸引力。論味道,這裡或不是頂級,但勝在有風味同時價位相宜,這晚人均$300已經吃到撐著肚子離開~先謝謝車媽媽安排+訂菜,抵達後先來一碟脆皮燒肉,邊吃邊等;燒肉味道是不錯的,但已經凍了風味要扣點分啦~人齊正式開飯,一來先有大大煲熱度十足的杏汁白肺湯,湯頭鮮甜順滑,同時富有杏香、肉香及陳皮香,好喝得來又十分滋潤,個人十分喜歡的~然後是錦鹵雲吞,這次的雲吞皮就是新鮮炸起,清脆口感配上加入豬膶、蝦、魷魚、青紅椒及菠蘿的酸甜汁,十分吸引,忍不住吃了兩件才收手。也非常推介這裡的酥炸蟹鉗,個子碩大的蟹鉗丁點不油不膩,個子碩大同時裡面蟹肉成梳,十分的足料鮮甜,除了淨食也可配上甜酸汁享用~好友一直重申這裡的順德鯇魚腸蒸蛋有多好吃,這晚一會終於了解到其魅力:成品除了一點不腥,那蒸蛋還十分的滑溜潤澤,加上淡淡的果皮香氣更加迷人,很快就給掃清光了!   接著又有花雕蛋白蒸海蝦,那蛋未算最滑溜,酒味也可以再香再濃一點,但海蝦無

接著又有花雕蛋白蒸海蝦,那蛋未算最滑溜,酒味也可以再香再濃一點,但海蝦無論質與量都是一流,味道鮮甜而且吃之不盡,這晚我最少吞了5-6隻!

另一重頭戲是豉汁蒸蟠龍鱔,好喜歡那惹味的調味,將白鱔的豐腴及鮮甜襯托得十分美味,差點想破例點碗白飯撈汁來吃;如果鱔肉再彈牙一點,就更臻完美。

為食如我們,也臨時加點一份椒鹽鮮魷,新鮮即炸相當份外酥香好吃,倒牌份量很快就被消滅了~

去到金皇蒜香雞時,雖然成品皮脆肉香,我已經很飽不能多吃;反而壓軸的上湯蒜子芥菜膽由於非常清甜毫無青澀味,大家都爭相來吃,我亦不例外。如果去吃又碰到,不要錯過~

最後店方還贈送了每人一碗紅豆沙,味道都不錯的~偶爾我也會想,時光能夠倒流有多好,可以提早為兩兄妹計劃;但與其懷愐過去,其實倒不如形惜當下。願大家都珍惜眼前人!

金碧酒樓
地址:彩虹彩虹村金碧樓 22 號地下
電話:2320-0937

2019-09-27
2019-10-29 2881 views
同事帶我地黎呢間金碧食懷舊菜,一行十幾人食左好多野!我覺得樣樣都好好食,尤其係個蜜汁脆鱔,蠔豉生菜包同個蒸魚腸係最得我歡心!😘另外仲有杏汁豬肺湯,炸蝦丸,焗元蹄都好正。價錢吾貴,材料新鮮,真係抵食夾大件,可惜掛住食吾記得影相!🤣已相約同事下個月再去encore!😎

已相約同事下個月再去encore!😎
2019-10-11
$270 (Dinner)
  • 生菜包
  • 蜜汁燒鱔球
  • 杏汁白肺湯
2019-10-14 3198 views
好友A小姐提起很想到金碧酒樓吃晚餐,經她一說那條癮即起!因為我太太太掛念小店的蒸魚腸,所以膽粗粗攪一場良朋共聚金碧夜!人未到齊先來碟脆皮燒肉過口癮,皮脆唔肥亦不太鹹Ok啦!終於到齊先以杏汁白肺湯迎接各位良朋,從來不太愛喝杏汁的我沒試,但不打緊最重要大家也喜歡便好了!接下來是錦鹵雲吞現在坊間少有供應了!脆卜卜的雲吞皮配甜酸汁很難不好吃,汁內更有豬豬膶、魷魚、青、紅椒及菠蘿等豐富配料呢! 之後有勁大隻妙的酥炸蟹鉗,熱辣辣炸起即上檯吃時差點燙到嘴巴呢!沾上甜酸汁吃最合襯,蟹鉗咬下超有彈性,內裡的蝦膠足料足味,最重要一點也不油膩,炸功非常到家!令我朝思暮想的順德鯇魚腸蒸蛋來到了!魚腸處理得宜一點腥味也沒有,加上蛋香和果皮香的味道真是誘人不已,再吃仍然覺得相當美味和吸引。B先生指點的豉汁蒸蟠龍鱔霸氣上檯,豉汁調配得恰到好處夠惹味,白鱔夠鮮甜沒泥味唯獨肉質不夠彈牙否則更加滋味。私心想吃的花雕蛋白蒸海蝦,蛋白夠嫩滑花雕味可以再重點更佳,海蝦的份量激多吃極不完似的,還要隻隻鮮甜爽口很值得一吃!今次選來香口的金皇蒜香雞,皮脆肉嫩富雞味又是水準之作!大家意猶未盡再點來椒鹽鮮魷,依舊酥香煙韌有鮮味佐酒一流。
人未到齊先來碟脆皮燒肉過口癮,皮脆唔肥亦不太鹹Ok啦!

今次選來香口的金皇蒜香雞,皮脆肉嫩富雞味又是水準之作!

大家意猶未盡再點來椒鹽鮮魷,依舊酥香煙韌有鮮味佐酒一流。

最後還有陰差陽錯的上湯蒜子芥菜膽,嫩口沒一絲苦澀的芥菜膽很甜滑,以上湯配蒜子來吃兩三下便清碟了,多謝良朋們的成全大家也過了快樂又無忌的一夜,期待下一趟跟大家再聚。
2019-09-27
Type of Meal
Dinner
2019-09-01 3095 views
尋找到從前既好味杏汁豬肺湯...好飲.略覺不夠濃而且偏甜八寶鴨...老舊菜已少有酒樓有做.好味.但栗子少左d花生過多炸蟹鉗...絕味...如蟹肉再多一點會錦上添花.蜜汁燒鱔球.爽口彈牙椒鹽鮮魷...個炸醬皮差左d旦魷魚鮮元蹄...入口有淋淋感...好好食花雕蛋白蒸蝦...酒味唔濃.個人喜愛酒味.我就想濃點蒸魚腸...唔腥...近年難得既味道蠔豉生菜包...野味好香成間店雖然舊又迫旦都好舒服冷氣好足.好過市面大多數食店酒樓...!店員服務...好正...大家都融為一體...!好開心
尋找到從前既好味

杏汁豬肺湯...好飲.略覺不夠濃而且偏甜
炸蟹鉗...絕味...如蟹肉再多一點會錦上添花.
蜜汁燒鱔球.爽口彈牙
椒鹽鮮魷...個炸醬皮差左d旦魷魚鮮
元蹄...入口有淋淋感...好好食
花雕蛋白蒸蝦...酒味唔濃.個人喜愛酒味.我就想濃點
蒸魚腸...唔腥...近年難得既味道
蠔豉生菜包...野味好香

店員服務...好正...大家都融為一體...!
好開心
  • 生菜包
  • 椒鹽鮮魷
  • 蜜汁燒鱔球
2019-08-11 3554 views
自從今年初第一次幫襯,到而家已經幫襯咗 4 次,呢個月仲要幫襯咗 2 次 🤭🤭早前帶媽媽食過一次,佢對呢度嘅杏汁豬肺湯念念不忘,佢生日就再嚟食多次啦 🙂 我哋一行 7 大 1 細,叫咗一個湯加 4 個懷舊餸都食唔晒。杏汁豬肺湯依然好香杏仁味,媽媽仍然讚口不絕,生菜包啲生菜好甜,中和返炒香嘅蠔豉冬菇肉醉同炒米粉。錦鹵雲吞小朋友食到眼閃閃 😅紅燒元蹄一上檯大隻到 O 晒嘴,食落唔油膩仲覺得啖啖骨膠原,到剁椒魚頭上檯又再 O 多次嘴,要幾大條魚先有咁大個魚頭? 哥哥叫咗中辣,我頂唔順,食咗小小都覺得好正,仲有粉絲墊底吸晒啲魚汁 👍👍👍早 2 日再同中學同學一行 11人嚟慶生,杏汁豬肺湯,生菜包同錦鹵雲吞係鐵膽,再加陳醋木耳,金碧小炒王,大魚兩食,花雕蛋白蒸大蝦同金華玉樹雞。陳醋木耳好入味,啲醋食得出係正嘢,金碧小炒王相比下有啲遜色,大魚兩食好正,尤其係蒜蓉蒸魚腩,無魚鱗之餘仲感覺到滿嘴骨膠原,花雕蒸大蝦好滑,有好多隻大蝦,金華玉樹雞餐牌上係無嘅,唔知點解同學知道有得叫呢?好明顯呢個係手工菜,清清哋好香。另外見其他檯都有叫釀鯪魚餐牌都係無,唔知仲有幾多樣神秘菜呢?

生菜包
大魚兩食 - 西芹炒魚片
大魚兩食 - 蒜蓉蒸魚腩
花雕蛋白蒸大蝦
金華玉樹雞
去年8月31日首次到訪「金碧」,相隔未到一年,於 8月3日約同飯腳再次感味這舌尖上的彩虹!這回飯腳統統是酒鬼,老公還特意帶備了一支 Magnum 香檳,送給快將生日的壽星女。香檳質量超出預期的理想,為這頓飯聚添上泡泡的喜悅!人未齊,先要來佐走小菜!富嚼感、帶小肥,調醃味自然的叉燒,未來得及拍照已給吃光了!到現在回想起來,「金碧」的叉燒的確擁有一股撲實的特質,相比潮興的什麼黑毛豬、什麼矜貴的處理過程等的叉燒,「金碧」由簡單原始而來的叉燒風味,不禁令人生愛!第二道佐酒菜是小炒皇,一看濕漉的芡汁附在食材之上,心裡感覺有點不對勁!蝦乾、鮮魷、西芹、腰果、韮王等用料十足、質量亦優,以致味道和層次均十分豐富,只是未夠乾身,變成一道濕版小炒皇而已。上次有幸嚐過「金碧」的辣鹽鮮魷,這回一定要來一客佐酒。魷魚新鮮、外乾內軟,加上香氣盛放,又不會過鹹,一流也!人齊了,起菜!大抵是不想加重廚房的負擔,訂菜時老闆娘依舊提議杏汁白肺湯,就這樣我再重溫杏汁白肺。正如上次食評所說,湯感順滑、杏味不算濃厚,純甜的湯韻最為突出!一盅杏汁白肺湯份量超多,每人最少可分兩碗,而我和部份愛湯的飯腳起碼來了三、四碗,令人依舊滿足

一盅杏汁白肺湯份量超多,每人最少可分兩碗,而我和部份愛湯的飯腳起碼來了三、四碗,令人依舊滿足!
第一道要回味的是錦鹵雲吞!一飯腳說炸雲吞像粟火片,倒有幾分相似!
最令我佩服「金碧」是其秉承傳統的精神,試間坊間有多少食肆還依從正宗的做法?據知綿鹵汁所涉及的食材不少,如菠蘿、豬膶、蕃茄、豬肚、魷魚、豬肉、燈籠椒、甚至蝦仁,如今遭一一摒棄,均以清一色的五柳汁取代,賣相相當清寡之餘,亦失去了原有的風味!幸好而我們還有「金碧」,將從前的細味活現。

面前的錦鹵雲吞不但多姿多采、鹵汁味道來得酸甜自然,將盛滿鹵汁的雲吞放進嘴巴,定能體驗箇中與別不同的滋味!錦鹵雲吞依然精彩!
八寶鴨是第二道要回味的菜式。鴨形依然鮑滿、油潤,伴上清嫩的芥菜膽,八寶鴨別來無恙!對呀,「金碧」的八寶鴨依然是吃過最清純美味的八寶鴨,鹹蛋黃、糯米、粟子、蓮子、冬菇等芳香與鴨香拼合,口感融合、香而不膩,完全是不造作、不浮誇的吸引力!
上回魚腸蒸蛋已震撼食友味蕾,想不到這次魚腸蒸蛋亦獲得飯腳一致的擁戴!
雖然這次雞蛋表面出現受熱過度的空孔,但無損美味!魚腸依然粉綿帶鮮香,與濕潤的雞蛋、還有果皮的香氣匯合,美味此中尋!
燜斑尾是當晚首嚐的菜式,份量超級龐大!斑尾經油炸後,入口漿粉不過厚,吸收香而不過濃的芡汁後,味道不錯,魚肉也厚身,不乏啖啖魚肉之美!唯個人還是喜歡滑溜、充滿骨膠原的斑翅,下次改換部位吧!

以上數款菜式當然不足以令十四對飯腳滿足,其後還多點了生炒骨、涼瓜排骨和兩款蔬菜!

當晚每對飯腳也捧著肚子而回,猜猜每人平均消費多少?哈哈,每人才兩百二十元,還要免開瓶,依然抵食、依然味佳,依然是爆場熱閙的「金碧」!
2019-08-03
$220 (Dinner)
  • 叉燒
2019-07-01 1820 views
约了朋友回到中學時昀彩虹村金碧酒楼食飯懷舊吓,心諗街市食都要訂位🤔,原來要時間做準備工夫。未齊人,食住叉燒,油雞先,半肥瘦叉燒好好味,肉又霖,汁又好野味👍油雞又滑,汁甜而不膩,味道適中,重点是很入味👍第一道是杏汁豬肺湯, 眾所皆知,這是工夫菜,先不說味道,很多地方巳經不煮啦,因為太多工夫。好重杏汁香味,豬肺爽口,配自家製辣椒醬更好味,湯有胡椒味,但不辣,好好味👍第二道菜是看似平凡的八寶鴨,切開鸭身後,滿滿的餡湧出,有蓮子,餡料保留各有味道,一齊食味道很好。第三道是錦鹵雲吞,兒時的菜式,現在偶然在酒楼見到,它的酸汁加入三色椒,一片片炸得脆脆的雲吞,放一羹酸汁連椒一齊食,好開胃,另你食完想再食👍第四道足忍吾住口的椒鹽鮮魷,明知膽固醇高,也要食一條,弹牙的鱿魚,簡直是魔鬼,令我夾多一條又有一條。第五道是一碟陳醋雲耳,這是陳醋的酸味,加入紅椒、蒜,醒胃之餘,雲耳可以抑制番膽固醇,不过我个人認為偏甜。第六道朋友一定很喜歡食炸嘢啦,再來一個酥炸鮮蝦丸,蝦彈牙,炸得脆,好味,碟碟都保持出準。第七道是蜜汁燒鱔球好特别,第一眼以為是茄汁蝦添,又脆又酸又野味,加上啖啖鲜魚肉,好好味👍第8道是蠔油手撕雞,又

第8道是蠔油手撕雞,又是笫一次食,它的特色是肉不是撕碎,而是以粗條上,配西芹、紅蘿蔔一齊炒,再加入炸得脆口的雞骨,侍應說這是差不多失傳的菜。以前雞很貴,所以骨也不要浪費,但味道我就覺得一般啦。但也值得一試。

最後送上綠紅豆糖水,豆煮得又霖又起沙,甜道適中。

我們10幾人,每人平均$230,好扺食,餸菜可以因人數選擇大細,地方是好舊式的酒楼,這正正配合懷舊菜式,食物質數高,有机會我會再來,記住星期三休息。
2019-06-18 1854 views
足料的龍躉骨湯,惹味的京葱炒豬頸肉,大口大口吃下的蒜蓉果皮蒸龍躉頭腩,不常吃到的八寶鴨,至杏仁霜到蒸饅頭,吃到的不只是餸菜的味道及懷舊味道,還有人情味。席中有紅酒,白酒,也有清酒。帶了英勲 純米吟醸生原酒 24h,中鮮,中旨,淡中酸。英勲的生酒當然不會令人失望,但跟蒸魚,炒魚並不特別匹配。英勲 純米吟醸生原酒 24h齊藤酒造產地 京都市伏見区使用米 京都產京の輝き80% 祝20%精米歩合 55%酵母 --Alc 16%日本酒度 --酸度 --冷飲

齊藤酒造
日本酒度 --
酸度 --
冷飲
2019-05-15 3137 views
一班朋友行完山,朋友帶我們去彩虹村食飯,她說要一早訂位,我心諗街市食都咁巴閉……金碧茶楼,原來是食懷舊粵菜,因為要時間做準備工夫,所以訂位之餘,有些菜要預訂。8个餸早巳預訂,由於未齊人,所以加叫叉燒,油雞,边食边等。半肥瘦叉燒好好味,肉又霖,汁濃香甜👍油雞滑,汁甜而不膩,味道適中,重点是雞好入味👍齊人開飯,先上杏汁豬肺湯, 眾所皆知,這是工夫菜,先不說好唔好味,很多地方巳經嫌功夫多不煮啦。湯好重杏汁香味,豬肺爽口,配自家製辣椒醬更提味,湯有胡椒,但不辣好好味👍跟住上錦鹵雲吞,兒時的菜式,現在偶然在酒楼見到,它的酸汁加入三色椒,一片片炸得脆脆的雲吞,放一羹酸汁連椒一齊食,好開胃,另你食完想再食👍啱晒同枱小朋友下一道菜是看似平凡的八寶鴨,切開鸭身後,滿滿的餡湧出,有蓮子同其他豆類,餡料保留各有味道,融合一齊食,香甜好味。再上一道忍吾住口的椒鹽鮮魷,明知膽固醇高,也要食一條,弹牙的鱿魚,簡直是魔鬼,令我夾多一條又有一條。好彩來一碟陳醋雲耳,這是陳醋的酸味,加入紅椒、蒜,醒胃之餘,雲耳可以抑制番膽固醇,不过我个人認為偏甜,食到咁上下消飽肚感。朋友實係喜歡食炸嘢啦,又來一個酥炸鮮蝦丸,蝦彈牙,炸

朋友實係喜歡食炸嘢啦,又來一個酥炸鮮蝦丸,蝦彈牙,炸得脆,好味,碟碟都保持出準。

最後是蠔油手撕雞,又是笫一次食,它的特色是肉不是撕碎,而是以粗條上,配西芹、紅蘿蔔一齊炒,再加入炸得脆口的雞骨,侍應說這是差不多失傳的菜。以前雞很貴,所以骨也不要浪費,雖然味道我就覺得一般啦。但也值得一試。

最後送上綠紅豆糖水,豆煮得又霖又起沙,甜道適中。

我們10幾人,每人平均$230,好扺食,餸菜可以因人數選擇大細,地方是好舊式的酒楼,這正正配合懷舊菜式,食物質數高,有机會我會再來,記住星期三休息同訂枱。
$230 (Dinner)
  • 椒鹽鮮魷
  • 油雞
2019-05-08 2220 views
這間金碧酒樓,是朋友推薦去的,也是朋友訂的枱,如沒有訂枱,是不能進入,這酒樓不是去到便可進入吃。入到店內,真的是超舊式酒樓,枱櫈也很殘舊 點餸是要一早訂枱時一起訂的,有好多餐牌有的餸 而店內的全是熟客 杏汁豬肺湯是朋友話一定要點的湯,豉油雞比較多人(是我們一枱人)說好吃的,但是蒸魚腸不正宗很大的一碟,但不好吃,豉椒排骨麵味道正常,還叫了豆豉鯪魚油麥菜,普通的一餐沒有點評的說那麼好。環境不好,坐得不舒服,空氣不暢順,還要訂枱才能吃,這麼麻煩的酒樓,我下次也不會來。
2049 views
2083 views
2090 views
2019-04-22
2019-04-28 1624 views
今年老公生日,book了金碧慶祝,我們6人叫了三餸一湯,每當一道菜上枱,大家都不其然嘩一聲,因為很大碟,味道不錯,最後都吃不哂。我打算下次再約多些人去,要吃哂其他菜式。
2019-04-26
Type of Meal
Dinner
Celebration
Birthday
2019-03-22 2538 views
今次晚飯是失望了,我和家人7人訂了6:00晚飯,訂了杏汁豬肺湯,蜜汁燒鱔,生炒骨,椒鹽鮮魷,西蘭花炒牛肉,蒜香雞。只有椒鹽鮮魷和蒜香雞是可以叫可口。杏汁豬肺湯一鍋,只有四至五塊的的豬肺,每人一塊也沒有,多口問一聲侍應生,卻對我們說:’你們是來飲湯的’,意思即是沒有豬肺也沒關係!是把豬肺留給熟客嗎?西蘭花炒牛肉,牛肉是沒有牛肉的顏色,也沒有牛肉味道,不知用什麼調味料來醃製的。生炒排骨,味道是不錯,但排骨真的只有骨,沒有肉,質料比較差。名過於實,以後可以不來這飯店了!
名過於實,以後可以不來這飯店了!
2019-02-27 2376 views
早前同班朋友喺度慶生,嫂嫂聽到我話好味,就叫我訂檯過年團拜食飯。我哋原來訂 11 位留咗梅子蒸鴨,盤龍鱔,生菜包,錦鹵雲吞,杏汁豬肺湯同椒剁魚頭,但妹妹一家後來嚟唔到,記得減少個魚頭但唔記得減人頭,所以其他 5 款都大大碟 😂😂😂杏汁豬肺湯有一貫水準,材料十足,每人飲咗差唔多 3 碗,媽媽都話好飲 👍生菜包生菜好甜,有蠔豉,有馬碲,食到尾好飽都要淨食生菜。錦鹵雲吞好脆,連食好少嘢嘅侄女都食咗好多片。盤龍鱔好肥美,但太大碟食到有啲滯。梅子蒸鴨就有小小失望,因為隻鴨太肥我哋好多都食唔到,同埋隻鴨唔太入梅子味,媽媽後尾揀咗啲瘦啲嘅包走,可能隔咗晚佢話好味啲,我哋淨咗好多鴨同芋頭,酒家姐姐分咗兩盒包走。涼瓜排骨普通餸,不過不失。臨走嫂嫂即刻攞咗咭片,相信佢都好滿意 😋😋

生菜包生菜好甜,有蠔豉,有馬碲,食到尾好飽都要淨食生菜。

錦鹵雲吞好脆,連食好少嘢嘅侄女都食咗好多片。

盤龍鱔好肥美,但太大碟食到有啲滯。

涼瓜排骨普通餸,不過不失。

臨走嫂嫂即刻攞咗咭片,相信佢都好滿意 😋😋

材料十足
豉汁盤龍鱔