2018-09-28 96 views
為朋友慶祝生日,她擇了上岸。上岸料理大約有30座位,好整潔, 寧靜環境,係好適合三五知己聚會。頭菜:吞拿魚溫泉蛋沙+紫菜汁沙津,溫泉蛋蛋白滑溜,蛋黃半生熟,令沙津帶著濕潤的口感,淋入鮮味的紫菜汁, 整碗沙津及 吞拿魚鮮味更突出。左口魚魚生,片片晶瑩剔透,味道清鮮,蘸酸汁吃,魚味更濃質嫩滑。紅衫魚,第一次在日本料理食,魚味較淡,油花不算太多,肉質彈牙。淡香又不膩,香氣慢慢從口中滲出,很回味。石坦貝,味道好似象拔蚌,爽口的質感。 今餐好滿足,可以食一些特別的海鮮芝士黑松露烏冬, 烏冬煙韌,配香濃芝士及黑松露,絕配杏仁豆腐,杏仁味淡香不刺鼻,滑嫩不甜膩,完美的一餐!
為朋友慶祝生日,她擇了上岸。
吞拿魚溫泉蛋沙律

芝士黑松露烏冬, 烏冬煙韌,配香濃芝士及黑松露,絕配
杏仁豆腐,杏仁味淡香不刺鼻,滑嫩不甜膩,完美的一餐!
黑松露芝士烏冬
杏仁豆腐花
2018-09-20
吞拿魚溫泉蛋沙律
杏仁豆腐花
2018-09-23 1724 views
今天想靜靜地吃一頓日本菜,所以選擇了一家門面不起眼的日本料理店,該店是朋友介紹的,不熟悉的可能會走過店門口帆立貝他他伴冷茄子,輕輕火炙過的帆立貝切成粒狀,帶出一陣火炙的味道,底層一條條的茄子吸收了他他醬,很醒胃當日的時令刺身,店員介紹了五款石垣貝 - 口感跟象拔蚌相似,又爽又甜連子鯛 - 淡粉紅色的魚身,夾雜著薑一起吃,魚皮帶點爽深海池魚- 甘香,魚身好滑,厚度控制得剛剛好金目鯛 - 肉質細膩柔嫩且日本紅衫魚 - 肉身比較柔軟,刺身都是第一次吃,魚味不重燒豚肉串燒,一客三件唔會太油膩燒牛舌,灑上大量香蔥好香口,口舌味道重海膽牛油果卷,一份又一份的海膽放在卷物上,牛油果早已包著在中間,兩者的配料很夾,就算一個人吃掉它也沒有問題整頓飯店員不定是換熱毛巾及熱菜,服務很好杏仁豆腐,最後一客自家甜品,杏仁味道重,小小的份量大大的滿足

當日的時令刺身,店員介紹了五款

石垣貝 - 口感跟象拔蚌相似,又爽又甜
連子鯛 - 淡粉紅色的魚身,夾雜著薑一起吃,魚皮帶點爽

深海池魚- 甘香,魚身好滑,厚度控制得剛剛好
金目鯛 - 肉質細膩柔嫩且

日本紅衫魚 - 肉身比較柔軟,刺身都是第一次吃,魚味不重

燒豚肉串燒,一客三件唔會太油膩

燒牛舌,灑上大量香蔥好香口,口舌味道重

整頓飯店員不定是換熱毛巾及熱菜,服務很好

2018-09-20 1050 views
上岸料理位於棉登徑,門面沉實又不失優雅,店內大約可以坐到25人,地方細細但都好雅緻,靜靜的感覺好舒服,同三五知己靜靜地食下料理傾下計,亦都係一件好開心嘅事。今晚就約左我一個好耐無見嘅朋友,閒談近況,食物好食之餘,服務亦都好貼身,大家都食得開心。吞拿魚溫泉蛋沙律$58玻璃杯上載著沙律菜、吞拿魚同埋有隻溫泉蛋,最特別係另外有杯醬汁,有紫菜、醋、芝麻醬嘅味道,加埋落啲沙律菜度,酸酸甜甜嘅醋嘅好清新、溫泉蛋又好有蛋香兼令到啲菜好滑口,整體口感味道配合得宜。左口魚薄切$270好欣賞師傅嘅手勢,可以切到啲魚片薄如蟬翼咁,均勻透徹,呢個薄切左口魚要蘸酸汁個酸汁似淡口嘅醬油帶點酸酸味的,再加埋蔥粒同蘿蔔蓉。左口魚肉身帶點彈牙而滑溜,蘸左啲酸汁,突出左魚嘅清甜兼鮮味。石垣貝刺身$85正值當造嘅石垣貝,質地同味道似象拔蚌爽口清甜紅衫魚刺身$116炙燒過魚皮的紅衫魚刺身,魚皮香魚味濃,魚肉紋理清晰,片片魚肉口感豐富汁燒牛小排$60/串牛排燒得好香,汁醬帶點甜味,牛肉約7成熟,肉汁豐富肉質鬆軟內裡粉嫩多汁,汁醬配得恰到好處雞軟骨$30/串雞軟骨燒得唔會太乾,少少椒鹽味好香口,食落有口感,肉質亦脆嫩吉列豚肉串$
吞拿魚溫泉蛋沙律$58
左口魚薄切$270

個酸汁似淡口嘅醬油帶點酸酸味的,再加埋蔥粒同蘿蔔蓉。
石垣貝刺身$85
正值當造嘅石垣貝,質地同味道似象拔蚌爽口清甜
紅衫魚刺身$116
汁燒牛小排$60/串
牛排燒得好香,汁醬帶點甜味,牛肉約7成熟,肉汁豐富肉質鬆軟
內裡粉嫩多汁,汁醬配得恰到好處
雞軟骨$30/串
吉列豚肉串$35/串
吉列炸得乾脆,面加點沙律醬和香草,外皮炸得香脆內裡豚肉亦鬆軟可口
手羽$32
雞皮稍為燒得焦脆,肉質乾身,但好香口
芝士年糕$22/件
表層略燒至金黃,內裡煙韌芝士香濃,十分滋味
黑松露烏冬$75
經焗過的烏冬面層有芝士同黑松露,松露味香口,芝士拉出一絲絲,加點香草,烏冬又滑身又煙韌,雖然食到好飽,但呢個烏冬確實精彩,有驚喜。
紫薯雪糕$30
紫薯味好香濃,質地帶點黏黏的,好好味
杏仁豆腐$30
豆腐好滑,杏仁味亦都濃而清甜香口
2018-09-04
2018-09-13 825 views
小妹與友人好耐無見當然要搵好啲既餐廳食餐好喇友人最後選了這間位於棉登徑的上岸料理餐廳環境很有傳統日式餐廳的氛圍雖然環境細細的我們兩個女孩子就點了幾樣不同的菜分享吃1/明大子薯仔沙律$70用紫菜把明太子沙律包住吃味道濃郁但不會膩細細啖禁樣食 特別滋味2/吉列炸蠔$85驚喜的一道菜蠔味道很鮮味 一點也不腥非常脆口 食得很開心 滿足3/左口魚薄切$270/石緩貝刺身$80小妹不是第一次嚐左口魚薄切但今次這個特別薄非常考師傅刀工 加上秘製醬汁吃落特別好吃 帶出魚的鮮味石緩貝食落非常彈牙 味濃4/赤雞香味燒$80肉質不錯 燒的時間剛剛好吃落香口 脆卜卜5/燒安格斯牛扒$220牛肉味濃 肉質鮮嫩加上黑椒調味 令味道得而昇華最後當然少不了甜品杏仁奶凍$30食落非常順滑奶味濃郁再喝喝日本茶 大滿足!邊吃邊聊 非常愉快
小妹與友人好耐無見

再喝喝日本茶 大滿足

邊吃邊聊 非常愉快

2018-08-28
2018-09-08 162 views
是日約了一個約了2046都約不到的朋友,就大家的中間點,來到尖沙咀晚飯。兩個女生,食量不太多,所以都只點了刺身、小食。*明太子薯蓉沙律 ($70)先來一個明太子薯蓉沙律;薯蓉很幼滑,明太子為薯蓉帶來咸味;包上脆卜卜的紫菜食不錯不錯!*左口魚薄切 ($270)+石垣貝刺身 ($80)左口魚薄切文在白魚的碟上,真的差點看不到;石垣貝很解甜爽口;左口魚很爽口,夾上辣椒蘿蔔和香蔥食。*吉列炸蠔 ($85)平時很少會食吉列炸蠔;但這個真的炸得很香脆;而且蠔的SIZE很大很JUICY。*安格斯牛扒照燒 ($220)牛扒薄燒很薄;牛肉尚算淋;唯個人覺得不太夠熱。*杏仁豆腐 ($30)淡淡的杏仁香;沒有太多魚膠粉,口感幼滑。
兩個女生,食量不太多,所以都只點了刺身、小食。
*明太子薯蓉沙律 ($70)
先來一個明太子薯蓉沙律;
明太子薯蓉沙律
薯蓉很幼滑,明太子為薯蓉帶來咸味;
明太子薯蓉沙律

包上脆卜卜的紫菜食不錯不錯!
明太子薯蓉沙律

*左口魚薄切 ($270)+石垣貝刺身 ($80)
左口魚薄切+石垣貝刺身

左口魚薄切文在白魚的碟上,真的差點看不到;
石垣貝刺身
石垣貝很解甜爽口;
左口魚很爽口,夾上辣椒蘿蔔和香蔥食。

左口魚薄切

*吉列炸蠔 ($85)
平時很少會食吉列炸蠔;
但這個真的炸得很香脆;
而且蠔的SIZE很大很JUICY。

吉列炸蠔

*安格斯牛扒照燒 ($220)
牛扒薄燒很薄;
牛肉尚算淋;
唯個人覺得不太夠熱。
安格斯牛扒照燒

*杏仁豆腐 ($30)
淡淡的杏仁香;
沒有太多魚膠粉,口感幼滑。
2018-08-28
$400 (Dinner)
左口魚薄切+石垣貝刺身
石垣貝刺身
安格斯牛扒照燒
昨日由早上八時半不停的做到凌晨四點半,身心疲憊極了。然而午餐相約了好友吃飯,但累到無乜胃口,所以選擇比較淸淡的曰本菜。這間曰本菜位於尖沙咀的棉登徑。店子不大起眼,找了好一會兒才找得到。雖然今天是週末,但仍然有午餐供應。這兒午餐定食嘅選擇都唔少,而且價錢都幾實惠,只是$88-$178。所有定食除了有主食外,還有茶碗蒸、前菜、沙律同飲品或甜品。前菜和沙律的味道一般,而茶碗蒸口感滑溜,唯味道比較淡口。四色丼$148這個四色丼賣相十分吸引!雖然只是索價$148, 但材料十足,有齊海膽、三文魚子、蔥吞拿魚腩、蟹肉,認真豐富!海膽大大片,味道唔係最濃郁,但入口creamy 又香甜;蔥吞拿魚腩口感香滑,魚味濃郁又帶蔥的香味;蟹肉是真的蟹肉,味道鮮甜,再混合入囗爆汁的三文魚籽同白飯,鮮味十足,正!銀雪魚西京燒$158這銀雪魚烤得焦香,魚肉入囗極為嫩滑,充滿魚油的脂香,加上西京燒的和風味道,甜甜地,再沾上酸酸地又香滑的沙律醬,十分好吃,真的好下飯!餐后來一杯柚子茶,甜甜蜜蜜的,充滿淡淡然的柚子味,正好幫助消化。整體而言是一家中上水準的曰本菜,加上餐廳裝修企理整潔,服務細心,價錢又唔貴,下次必定再訪。

四色丼$148

銀雪魚西京燒$158

,再沾上酸酸地又香滑的沙律醬,十分好吃,真的好下飯!

整體而言是一家中上水準的曰本菜,加上餐廳裝修企理整潔
,服務細心,價錢又唔貴,下次必定再訪。

2018-08-25
$168.3 (Lunch)
2018-08-25 522 views
同事話帶我去食隱世料理,有好嘢食,我緊係即刻應約啦! 餐廳位於內街,比較寧靜,頓時明白隱世係咩意思啦! 餐具好精緻,細看碟上印咗猫猫圖案,好靚呀! 帆立貝他他伴冷茄子賣相精緻,茄子已去皮,加埋帆立貝刺身,口感差唔多嘅兩樣食物,食落出奇地夾。燒雞軟骨好爽脆,每次食串燒必叫。燒豚肉串有油香,豬肉好香口。燒雞翼外皮香脆,肉味好濃。吞拿魚腩多士鋪咗好多魚肉,因為加咗調味料嘅關係,食落好香好鮮,配埋多士食,剛好中和吞拿魚腩嘅油膩感。清酒煮文蛤味道鮮美,文蛤一啲都唔嚡,好清新。松葉蟹腳天婦羅啖啖細嫩蟹肉,天婦羅炸得鬆脆,一啲都唔油,除咗可以點天婦羅汁之外,亦可以點岩鹽調味,2款都能帶出食物鮮味。燒松茸好 juicy,松茸味道好濃好香,食落爽脆。加州卷中間又軟又香,飯粒分明有咬口,加埋脆卜卜嘅飛魚籽,好好味! 我哋要咗熱稻庭烏冬 share,烏冬食落又滑又彈牙。甜品我要咗柚子雪糕,食落酸酸甜甜,有陣陣柚子清香,好 refreshing!朋友要咗抹茶雪糕,抹茶味香濃,唔錯!同事果然好介紹,又試多間隱世餐廳!

餐具好精緻,細看碟上印咗猫猫圖案,好靚呀!

燒雞軟骨好爽脆,每次食串燒必叫。

燒豚肉串有油香,豬肉好香口。

燒雞翼外皮香脆,肉味好濃。

清酒煮文蛤味道鮮美,文蛤一啲都唔嚡,好清新。

燒松茸好 juicy,松茸味道好濃好香,食落爽脆。

我哋要咗熱稻庭烏冬 share,烏冬食落又滑又彈牙。

朋友要咗抹茶雪糕,抹茶味香濃,唔錯!

同事果然好介紹,又試多間隱世餐廳!
2018-08-21
$492.5 (Dinner)
2018-08-24 149 views
今日全日都落雨落到人都心情低落所以今晚放工就約左朋友去食好野今日約左去尖沙咀棉登徑上岸料理 食返餐好既好快就安排左入內坐這位置可以望到師傅整野帆立貝他他茄子-冷食,帆立貝好鮮甜好味,配合埋茄子都唔錯.燒雞軟骨豚肉串--好香口,用埋檸檬汁調一調味幾好,豚肉都好有豚味吞拿魚腩多士--吞拿魚腩好重魚香味,多士脆身,連埋個沙律汁仲好食清酒煮文蛤--文蛤都好滑身,好香清酒既味道燒雞翼--香口既雞翼,外脆內熱,好好食松葉蟹腳天婦羅--脆漿唔厚,松葉蟹好香蟹味,咁食都幾正,加少少鹽燒松茸--乾乾地身,好香松茸味道,同其他菇類比較食落去又另一風味加州卷--整得唔錯,夠實淨,蟹子香,入面咬落連沙律漿好正熱稻庭--唔錯,幾好食,爽口彈牙柚子雪糕--好香柚子味抹茶雪糕--抹茶味濃
今日約左去尖沙咀棉登徑上岸料理 食返餐好既
好快就安排左入內
坐這位置可以望到師傅整野
帆立貝他他茄子

帆立貝他他茄子-冷食,帆立貝好鮮甜好味,配合埋茄子都唔錯.
燒雞軟骨豚肉串

吞拿魚腩多士
清酒煮文蛤
清酒煮文蛤--文蛤都好滑身,好香清酒既味道
燒雞翼
燒雞翼--香口既雞翼,外脆內熱,好好食
松葉蟹腳天婦羅
燒松茸
加州卷
加州卷--整得唔錯,夠實淨,蟹子香,入面咬落連沙律漿好正
熱稻庭
熱稻庭--唔錯,幾好食,爽口彈牙
柚子雪糕
柚子雪糕--好香柚子味
抹茶雪糕
抹茶雪糕--抹茶味濃
2018-08-21
$490 (Dinner)
帆立貝他他茄子
熱稻庭
柚子雪糕
抹茶雪糕
2018-08-22 101 views
近排經朋友介紹去咗尖沙咀食呢間"上岸料理"由於唔係繁忙時間,所以唔使輪候,環境亦比較清靜,最適合朋友相聚詳談嘅好地方!環境方面,乾淨舒適,地方寬闊,而且侍應嘅服務非常貼心,會主動提供抹手巾痹食客清潔雙手,亦會預備茶水,所以呢間餐廳嘅服務唔錯,值得一讚!食物方面,有好多日本新鮮嘅食材,而且日本嘅食物非常新鮮,同其他了料理嘅餐廳食物唔一樣,食品非常特別,好美味!呢個係有名嘅"特色鰻魚飯"味道香濃白飯嘅口感香滑細軟,價錢唔貴,值得一試!另外仲有串燒,香炸可口,份量雖小,但非常美味!

另外仲有串燒,香炸可口,份量雖小,但非常美味!
2018-07-31
2018-08-22 116 views
呢排同左幾個朋友去尖沙咀,發現呢間"上岸料理"嘅日本餐廳好有特色,佈置得非常舒適,而且食物質素亦唔錯,環境清幽,燈光柔和,好有日本風情,所以特別推介!食物方面,餐廳裏面提供左好多日本特色新鮮嘅食材,例如有好多唔同種類嘅刺身,三文魚等,全部都係日本新鮮運到,分量雖然小,但係好好味!另外,仲有沙律做前菜,份量一般,沙律入口非常開胃,口感清甜,新鮮有益,而且很受食客嘅歡迎,有好多食客都會選擇用沙律做前菜!值得再去一試!

值得再去一試!
2018-07-31
2018-08-15 124 views
夏日炎炎唔想食熱野,行吓行吓就嚟咗呢度,之前都食過幾次,今次決定食呢樣。刺身好新鮮!一睇就知係飛機貨!細細間鋪靜靜地食個午餐真係好開心!希望下次可以試吓食晚餐!
2018-08-15 133 views
今日突然間想食日本菜,又想地方方便,價錢合理,最緊要唔多人,地方方便首選都係油尖旺,不過出名的小店,要不是天價,就係排長龍。醒起早排朋友推介的小店「上岸料理」,可能這個名字未聽過,不過今次食過之後我不得不推介。小店位於尖沙咀的棉登徑,地方不是大街,所以不算好多人知道。小店座位不多,甚有家庭料理的感覺。一入店,沒有店員在「一二三四」港式的歡迎,反而親切的笑容,加上寧靜的環境,彷彿和外面的繁華都市成為一個強烈的對比。靜靜地享用晚飯,是多少香港人的夢想。深海池魚薄切 ($288)每間日本菜嘅餐廳,總係有屬於自己嘅飛機房。而呢間餐廳的飛機貨都寫晒出黎,基本一入座就會見到。云云選擇下,揀左出面比較少有嘅深海池魚薄切。淨係睇啲刀工已經值回票價,每片如紙一樣薄身,食落清新。而且酸汁加上辣蘿蔔及香蔥後味道升左一個層次。磯煮飽魚 ($188)每一件都好入味,而且彈牙可口!燒松茸 ($90)時令的松茸,簡單輕輕燒過,好有原野的味道。燒豚肉串 ($30/串)豚肉用左五花腩,燒左之後油膩感大減,而每一啖入口都好有油香!重點是價錢絕對大眾化,抵食!黑松露烏冬 ($75)呢一味可以說是代表作!因為見到網上面嘅食評
小店位於尖沙咀的棉登徑,地方不是大街,所以不算好多人知道。

深海池魚薄切 ($288)

磯煮飽魚 ($188)
每一件都好入味,而且彈牙可口!

燒松茸 ($90)
時令的松茸,簡單輕輕燒過,好有原野的味道。

燒豚肉串 ($30/串)

黑松露烏冬 ($75)
呢一味可以說是代表作!因為見到網上面嘅食評都好多人食,所以一定要叫!簡單的烏冬,用心煮,就會變得不同。用上稻庭烏冬,入口好彈牙啊。然後加上芝士和黑松露,在用火槍輕輕燒過,黑松露味道唔算特別濃,對我這個對黑松露不算太熱衷的人來說,好易入口。的確飽肚!

食完之後叫埋蕃薯雪糕($30) 做甜品,呢一餐我會比101分。用心煮的食物,絕對食得出。下次都會推介朋友黎試下呢一家隱世小店。
2018-08-15 691 views
老朋友剛轉職,她說我帶她入行,硬要請我吃餐晚飯來慶祝一下,要我找地點飯聚,我盛情難卻,唯有向她道謝。我這朋友好靜,知她脾性,我特意為她選了位於尖沙咀棉登徑之上岸料理,吃這一餐之和式盛宴。來到這店,令我也想起在日本之花見小路裡的日式料亭。去過那裡的人就知道,那裡的料亭,隱蔽性高。而這店的門面,正正有這股的感覺去了那裡一樣,不愧是一處靜静地三兩知己,談心事談近况之不二之選。在座客人不多,環境也十分寧靜,小酙一番,又或傾生意都一流!店員也好招呼,看來熟客佔了多數!這餐日式料理就由三串的爐端燒開始,我們點了銀杏,蒜頭和雞軟骨,配上這一店自家制的麵豉,確是如虎添了翼,銀杏不澀,蒜頭不辣,加上開胃的麵䜴,是一味開胃的前菜。這一碟深海池魚薄切,只看刀功已值回票價,刺身蘸上酸汁,活像在日本吃著河豚刺身之鮮味。真是妙絕!海膽牛油果反卷是這店的厨師推介,加上牛油果是時令,海胆之新鮮,確實是令一種的極佳配搭,吃之不厭。加入牛油果,朋友說營養價值直頭滿分!朋友說吃點鮑魚,才算是請我吃飯,我因此點了這店的精選-磯煮鮑魚,鮑魚肉質鮮嫩,醃汁濃濃的被包著,是伴酒的佳品。最後來一客炸吉列蠔,這款炸物,上桌時外層是鬆化

真是妙絕!

最後來一客炸吉列蠔,這款炸物,上桌時外層是鬆化脆口,内裡的蠔仍保持多汁juicy和熱騰騰,加上醒胃的沙律🥗,連朋友也舉指稱讚我的選擇。

朋友笑問,這店之那麼隱蔽低調,可有明星出入呢?我回答她說,可能下次來就有,她卻回應我說,等我再轉職吧,我回答她說,我下回自己來尋。
2018-08-13 113 views
朋友工作不順利, 想食D 好野散下心佢就帶我黎哩D 餐廳, 聽下訴下苦個門面幾特別唔會睇到入面幾好好好彩地有得坐吧台可以望住廚房師整野食侍應仲好熱口咁同我地傾計, 問我地想食乜...唔食得D 乜好WARM先黎個蕃茄沙律 ($70)蕃茄夠甜, 唔會太酸, 唔錯再黎個南蠻炸雞($85)O岩O岩炸起, 脆卜卜, 入面又唔會乾加埋D 配菜一齊食, 好夾之後一碟清酒煮文蛤($90)文蛤大大隻, 入口好多汁爆出黎, 幾特別入面D 京蔥好甜, 好好味飲埋D 湯, 好清甜大大隻活北寄貝剌身!!! ($248)上次朋友食完就愛上左估唔到哩到都有夠新鮮, 夠鮮味, 啖啖肉正見到D 刺身咁正再嗌多條池魚刺身 ($288)今次個原條池魚刺身就夠架勢二食!片做魚生片有界花, 食落D 口感同平時唔同另一個就整左池魚他他撈左D 豉油蔥麻油突出左池魚本身O既魚鮮味正!!!!可點豉油/ 酸汁不過我都係鍾意原汁原味多D之後就嗌左D 串燒燒豬肉串 X2 ($60)燒手羽X2($64)兩樣都係燒到脆卜卜, 原汁原味好食O既野唔好比佢停!竟然有日本卡通片成日出現O既燒松茸....($90)原來都唔係真係咁貴一百蚊都唔使,,,,
個門面幾特別
唔會睇到入面
幾好
好好彩地有得坐吧台
可以望住廚房師整野食
侍應仲好熱口咁同我地傾計, 問我地想食乜...唔食得D 乜
好WARM

先黎個蕃茄沙律 ($70)
蕃茄夠甜, 唔會太酸, 唔錯
再黎個南蠻炸雞($85)
O岩O岩炸起, 脆卜卜, 入面又唔會乾
加埋D 配菜一齊食, 好夾
之後一碟清酒煮文蛤($90)
文蛤大大隻, 入口好多汁爆出黎, 幾特別
入面D 京蔥好甜, 好好味
飲埋D 湯, 好清甜
大大隻活北寄貝剌身!!! ($248)
上次朋友食完就愛上左
估唔到哩到都有
夠新鮮, 夠鮮味, 啖啖肉
見到D 刺身咁正
再嗌多條池魚刺身 ($288)
今次個原條池魚刺身就夠架勢
二食!

片做魚生片有界花, 食落D 口感同平時唔同
另一個就整左池魚他他
撈左D 豉油蔥麻油
突出左池魚本身O既魚鮮味
正!!!!
可點豉油/ 酸汁
不過我都係鍾意原汁原味多D

之後就嗌左D 串燒
燒豬肉串 X2 ($60)
燒手羽X2($64)
兩樣都係燒到脆卜卜, 原汁原味
好食O既野唔好比佢停!
竟然有日本卡通片成日出現O既燒松茸....($90)
原來都唔係真係咁貴
一百蚊都唔使,,,,,真心估唔到
D 松茸有特別O既香味...真心值得一試
最後黎多個鰻魚飯 ($150)
鰻魚燒到有焦香
脆脆地, 拍得住係日本食果d
加埋山椒粉, 更有風味

正諗住結帳之制.....竟然係有甜品

柚子雪芭
其中一個喜歡食o既日系甜品
酸酸甜甜, 夠哂清新
朋友點的杏仁豆腐
幾精緻

食下野, 同店員傾傾計, 成個人心情都好d
朋友好滿足咁話下次要再黎多次
$630 (Dinner)
  • 燒松茸
  • 鰻魚飯
  • 刺身
2018-08-12 101 views
上岸料理在一條好多中高檔餐廳 又較靜 無咩車 又近地鐵站的街餐廳廚房採用開放式 麻雀雖小但五臟俱全煮物 串燒 刺身 壽司 等等都一應俱全餐廳的 餐具都係石和陶的材料 非常樸實 侍應仲不時幫我們換碟 每次隻碟都唔一樣的先來一個 番茄 切得薄薄 又甜 加埋麻醬 去埋草青味清酒煮文蛤 清酒味不濃 仲好 因為這個文蛤比蜆 大起碼一倍 鮮味 多汁 剛剛熟 質地還保持蠔的感覺燒豚肉串 一片肉竟然有唔同氣味 聞起來有d 豬的騷騷 但入口有油香 豬肉乾味燒雞翼都好味 燒得剛剛好 骨肉分離松茸 從來未試過一粒粒新鮮的氣味清香 重泥土和礦物味北寄貝刺身都好味 鮮味 最特別係下面的白色絲絲 脆脆地 又唔似麵 又似海藻 池魚刺身 一魚兩食有d 碎的魚肉 做左tartare  有醬油麻油和蔥調味夠晒特色最後有個鰻魚飯 有d飯落肚 即刻飽肚 鰻魚好有炭香 脆脆的無骨 最後仲有甜品 我揀左柚子雪葩入面仲有dd 柚子皮 好清爽一路食侍應都同不同客人傾計 好有親切感

餐廳廚房採用開放式 麻雀雖小但五臟俱全
煮物 串燒 刺身 壽司 等等都一應俱全