2018-05-26 112 views
想起有陣子沒有食刺身,即興約朋友食日本菜,去了棉登徑的上岸料理,記得之前來過午膳水準不錯。刺身拼盤 - 金目鯛及連子鯛,肉質清爽,白身魚來說魚味清淡新鮮。中吞拿魚腩入口魚油溢出,肥美甘香。赤身新鮮爽脆。最有驚喜的莫過於日本紅衫魚,第一次食這款魚刺身,魚味濃郁,餘香久久未散,一試難忘。清酒煮文蛤 -外形很像蜆,不過大隻及圓些,味道鮮甜。喝了小口煮過文蛤的清酒湯底,十分清甜。明太子烏冬 - 彈牙的烏冬,拌著充滿鹹香的明太子醬及三文魚籽,簡單美味。杏仁豆腐 - 香濃的杏仁味透出豆腐香,入口軟滑。在酒吧林立又熱鬧的棉登徑寧靜地和朋友共進和食,別有一番享受。

刺身拼盤 -
金目鯛及連子鯛,肉質清爽,白身魚來說魚味清淡新鮮。
中吞拿魚腩入口魚油溢出,肥美甘香。
赤身新鮮爽脆。

清酒煮文蛤 -

明太子烏冬 -
彈牙的烏冬,拌著充滿鹹香的明太子醬及三文魚籽,簡單美味。

杏仁豆腐 -
香濃的杏仁味透出豆腐香,入口軟滑。

$430 (Dinner)
2018-05-14 154 views
很久沒有跟朋友一起食好野,朋友上星期相約一起共進晚餐,挑選了很久說預約了跟我一起去食好野。磯煮鮑魚應是用慢火在湯汁慢煮熟之後,再冷凍後上菜。 鮑魚肉質十分鮮嫩,而且十分入味。味道濃郁得黎剛剛好,跟鮑魚的鮮嫩配合得十分得宜,湯汁已深深地給鮑魚吸收了。而且冰冷再上菜更是將菜色提升到另一個層次。茄子帶子他他是一款十分出色的冷盤前菜,帶孕刺身加上已煮好的茄子再冰凍後,兩者層層疊疊地擺放,再加上海膽汁,令清淡的一味前菜有畫龍點睛的感覺。茄子軟熟而豐富的口感加上帶子的鮮味,食完令你胃口增加不少。刺身全部款式的刺身都可以說是無可挑剔,質素十分高,可以食得出是十分新鮮的。例如海膽白身魚卷,將不同類型的刺身再加上少少調味,口感豐富之外還十分惹味。伊佐木薄切,除了食法不同平常的點WASABI外,加上蔥及辣椒,味道口感也十分有新意。另外日本紅衫魚,有少少火炙的魚皮令魚皮有少少蕉香,加上魚肉本身的鮮甜真係一流的配搭,刺身真係無可挑剔的,不論新鮮度及好味都是最高層次。
2018-05-10
$600 (Dinner)
2018-05-12 109 views
好耐無去食日本野,又不想去放題,就同朋友去左好少少的日本料理餐廳感受真正的日本風味。赤雞香味燒食材是冷凍左既雞肉,但師傅處理得十分好沒有任何的雪味,而且在燒的方面做得十分出色。除了皮的香脆感覺燒得剛剛好外,雞肉的肉汁仍然保持的十分好。雖不是最上好的食材,但仍可以感受到師傅的功架,讓次一等的食材擁有高一兩個層次的味道。海膽松葉蟹蒸蛋個人十分喜愛的一個菜色,細嫩幼滑的蒸蛋中加上了松葉蟹腳,增加了鮮味也增加了口感。另外在蒸蛋上有一層厚厚的汁液,再放上了海膽的海水天然咸味,整個鮮味引發了出來,海水味咸咸地又加上溺膽及蟹腳口感及味道,再配合幼滑的蛋真係一絕。明太子烏冬首先要讚的是烏冬,應該是採用了最上等的烏冬,烏冬本身有彈性及口感,加上明太子作為調味料,煮成濃郁惹味的醬汁,包圍了每一條的烏冬的麵身,可以說是將烏冬及醬汁混為一體,加上烏冬豐彈性而煙韌既特質,更令人回味。
2018-05-08
$500 (Dinner)
2018-05-05 97 views
朋友喜歡食日本野,趁佢生日一於俾個機會大家食返餐餐廳在尖沙咀棉登徑,喜歡呢一帶靜中帶旺好日式既裝飾先來幾款刺身,深海池魚、連子鯛、日本紅衫魚和赤鯥魚,魚甜鮮味印象深刻要數日本紅衫魚,因為同我地一向食開既品種唔同,原來日本紅衫魚做sashimi 係可以咁鮮甜,真係好surprise呀火炙壽司都是驚喜,輕輕一燒就魚油味香濃之餘魚肉都十分滑,十分讚串燒number one就係呢個廣島蠔,鮮甜味滿分,本人至愛
朋友喜歡食日本野,趁佢生日一於俾個機會大家食返餐

餐廳在尖沙咀棉登徑,喜歡呢一帶靜中帶旺

好日式既裝飾

2018-05-03 132 views
今天與舊朋友聚會,要搵個靜靜地傾計地方,由於朋友仔鐘情於日本菜,於是上網找找,搵到上岸料理,餐廳位於尖沙咀旺區地帶,相當方便餐廳雖然細細間,裝潢以木色為主,簡單又舒適,完全沒有壓迫感明太子薯蓉沙律,賣相精緻,似一隻蝴蝶, 用紫菜包住,一啖一件,薯蓉好甜,配上明太子及蔥花香,味道更為豐富熟瑩光魷魚魷魚唔腥,配埋微酸青瓜絲,十分惹味刺身拼盤刺身可自由配搭,有連子鯛、深海池魚、日本紅衫魚及赤鯥魚師傅喺池魚表面燒過,魚油出哂來,好香,鮮味更為突出日本紅衫魚鮮甜,魚味濃伴碟白海藻,白色晶瑩通透,爽脆彈牙,口感豐富火炙壽司,壽司表面加上不同醬汁及燒至半熟,食時無需要蘸醬料,比一般壽司味道更有層次黑松露烏冬黑松露味道濃郁,配上淡淡烏冬,非常夾食埋杏仁豆腐,為呢餐作為一個完美總結

餐廳雖然細細間,裝潢以木色為主,簡單又舒適,完全沒有壓迫感

熟瑩光魷魚
魷魚唔腥,配埋微酸青瓜絲,十分惹味
營光魷魚

刺身拼盤
刺身可自由配搭,有連子鯛、深海池魚、日本紅衫魚及赤鯥魚
師傅喺池魚表面燒過,魚油出哂來,好香,鮮味更為突出

日本紅衫魚鮮甜,魚味濃
魚生刺身

伴碟白海藻,白色晶瑩通透,爽脆彈牙,口感豐富
白海藻

火炙壽司壽司表面加上不同醬汁及燒至半熟,食時無需要蘸醬料,比一般壽司味道更有層次
火炙刺身
黑松露烏冬
黑松露味道濃郁,配上淡淡烏冬,非常夾
黑松露烏冬
食埋杏仁豆腐,為呢餐作為一個完美總結

杏仁豆腐
營光魷魚
魚生刺身
白海藻
火炙刺身
杏仁豆腐
  • 什錦刺身
2018-04-28 100 views
今次黎係同朋友食生日飯嘅朋友幫襯過話呢度d海鮮好新鮮😍於是就順便試一試啦!晚餐時間尖沙咀度度都好多人要等位。好彩朋友預先book咗位。我地先唔洗等炸!😎除咗平時既餐牌之外,黑板上面仲會寫住有咩時令既海鮮🐙🦑🦐🦀個d應該特別新鮮😂我地叫咗一人一隻生蠔🤤仲有蚌💕平時唔係成日食生冷野嘅我都覺得真係好鮮甜!😍🤩另外我地仲叫咗個明太子薯仔沙律賣相好靚😍🤤仲配咗紫菜包住d沙律食,紫菜脆脆地,包住明太子又幾match喎!🤩好開胃!呢餐真係食得幾豪😂仲叫咗鮑魚!平時食罐頭鮑就多,生嘅鮑魚我真係第一次食!原來咁好食架😍😍💕真係好新鮮!原汁原味😋😋未食過真係要試下!另外我地仲叫咗d壽司同埋明太子烏冬🍴但掛住食野無影到相😂😂整體黎講d食材係好新鮮,所以價錢貴d都貴得合理嘅!而且店員都好殷勤,係咁幫我地加茶🍵呢個晚餐係幾高質嘅😋😋推介!👍🏻👍🏻
今次黎係同朋友食生日飯嘅
朋友幫襯過話呢度d海鮮好新鮮😍於是就順便試一試啦!

我地叫咗一人一隻生蠔🤤仲有蚌💕

平時唔係成日食生冷野嘅我都覺得真係好鮮甜!😍🤩

另外我地仲叫咗個明太子薯仔沙律

賣相好靚😍🤤

呢餐真係食得幾豪😂仲叫咗鮑魚!
真係好新鮮!原汁原味😋😋未食過真係要試下!

另外我地仲叫咗d壽司同埋明太子烏冬🍴
而且店員都好殷勤,係咁幫我地加茶🍵
呢個晚餐係幾高質嘅😋😋推介!👍🏻👍🏻
$600 (Dinner)
Celebration
Birthday
2018-04-17 104 views
出糧約左朋友去尖沙咀行街,順便睇下有咩好野食,剛行完K11就見到附近依間上岸日本料理螢光魷魚(熟)$78,食過咁多次螢光魷魚都未試過食熟,今次有幸食到,原來好好食,食落味道同刺身的分別不大,係少左腥地地的味道依個係頭盤菜明太子薯蓉沙律🥗$70下面係薯蓉沙律,上面明太子,夾住紫菜一起食,好滋味日本料理梗係唔少得刺身啦!點左高級的日本紅衫魚 味道鮮甜 肉質結實有彈性金目鯛 連子鯛 深海池魚 針魚,款款各有特色,物有所值燒物梗係唔少得 燒油甘魚鮫 外皮脆脆,魚肉嫩滑清酒煮蜆$80,清酒味夠香夠濃 蜆肉鮮甜 唔會食到成口沙跟著就串燒 牛舌 牛舌雖然厚厚 但肉質夠(淋)牛小排 肉味濃 青椒仔 健康之選 最後整個 明太子烏冬 烏冬上仲有我的至愛三文魚籽
依個係頭盤菜
金目鯛 連子鯛 深海池魚 針魚,款款各有特色,物有所值
燒物梗係唔少得 燒油甘魚鮫 外皮脆脆,魚肉嫩滑
清酒煮蜆$80,清酒味夠香夠濃 蜆肉鮮甜 唔會食到成口沙
跟著就串燒 牛舌 牛舌雖然厚厚 但肉質夠(淋)
牛小排 肉味濃 青椒仔 健康之選
最後整個 明太子烏冬 烏冬上仲有我的至愛三文魚籽
2018-04-12 104 views
朋友再次邀請我嚟到呢一間餐廳一齊晚飯,上次和另外一位朋友談天說地。感覺不錯,環境舒適。這位朋友很大方每次邀請我食飯都會準備好酒菜,他知道我剛落機有時差今晚會睡得不好,所以未到已經準備好清酒。讓我能夠放鬆一下。雖然我對清酒嘅認識不多,其實我對所有酒類的形式都不多,但是這一個吟釀,甜甜地容易入口份外甘香。大概這一瓶我們兩位都不能完成,大家都是酒量淺的人啊!特盛刺身是來這裏必點的,刺身不會是行貨的那幾種,什麼油金魚三文魚帶子魷魚立魚這些行東西,來的是深海池魚,北海道帶子,吞拿魚腩,金目鯛,牡丹蝦等等。最重要的還有日本紅衫魚。。。。我希望每一個來呢度吃的人都要叫他們告訴你日本紅衫魚的日本名。很特別的因為在Openrice 這幾個字眼會不能出現,然後我的文章會食沉歸底。。。。哈哈!火焰壽司一盒五件有火焰三文魚,吞拿魚,帶子,尺陸等等。入口脂肪融化的感覺令人為之興奮。鵝肝多士是這裏其中一個每一台都會點的東西,質素很高媲美法國餐廳。最後伴以簡單美味的明太子手打烏冬。雖然簡單但是烏冬彈牙可口。杏仁豆腐是這裏自家製,香滑杏仁味香甜。為這一個美味的晚餐畫上句號。我在幻想如果有一天我和你能再次相見,可能我會

大概這一瓶我們兩位都不能完成,大家都是酒量淺的人啊!

杏仁豆腐是這裏自家製,香滑杏仁味香甜。
為這一個美味的晚餐畫上句號。

我在幻想如果有一天我和你能再次相見,可能我會邀請你和我在這裏好好吃一餐。告訴你我有多想念。
2018-04-12 2141 views
放工去左K11附近行街,記得棉登徑果邊飲野,都會幾間餐廳兜左個圈朋友說想食日本菜就去左食門口望落都很高雅舒適內裡細細間但都坐得好舒適坐底點左以下幾款野食前菜首先先黎左個前菜明太子薯仔沙律賣相幾靚,用紫菜包住黎食明太子唔會有腥味,配上薯仔沙律味道很配合螢光魷魚熟左既螢光魷魚都是第一次食,味道不錯!個人覺得熟左比較好清酒煮蜆清酒味唔會太重,很清香鮮味新鮮刺身賣相魚身光澤,望著都見到好新鮮,各款刺身都十分鮮味,包括金目鯛、連子鯛、深海池魚、針魚及日本紅衫魚油甘魚鮫好鬆脆的外皮,能夠鎖緊肉質,內裡十分美味,鮮味十足明太子烏冬這個做得很好味,平時很少食明太子既我,經朋友遊說就一試,感覺良好又唔腥,十分美味柚子雪芭最後都是要點甜品,才令晚餐更完整柚子味酸酸甜甜,消除了油膩的感覺!
門口望落都很高雅舒適

內裡細細間但都坐得好舒適
坐底點左以下幾款野食

首先先黎左個前菜

明太子薯仔沙律
賣相幾靚,用紫菜包住黎食
明太子唔會有腥味,配上薯仔沙律味道很配合

螢光魷魚(熟)

螢光魷魚
熟左既螢光魷魚都是第一次食,味道不錯!個人覺得熟左比較好

清酒煮蜆
清酒味唔會太重,很清香鮮味

油甘魚鮫
好鬆脆的外皮,能夠鎖緊肉質,內裡十分美味,鮮味十足

柚子雪糕

柚子雪芭
最後都是要點甜品,才令晚餐更完整
柚子味酸酸甜甜,消除了油膩的感覺!
牛舌、牛小排
2018-03-27
Type of Meal
Dinner
螢光魷魚(熟)
柚子雪糕
牛舌、牛小排
  • 螢光魷魚
This is the go to restaurant for my family for special occasions.  We can't afford to eat Omakase every month so as an alternative for upscale Japanese, we come here.  It is a little higher priced than "ordinary" local Japanese but it is worth it--you truly get the feeling that you are in a small restaurant in Osaka.  Almost everything is imported from Japan, and they will tell you honestly which things were not imported. For example this time we had the clams in sake but the manager informed me they were not from Japan when I asked (still delicious).  The raw oysters ($78/piece) were from Japan and were sweet and fresh.  My other favourite was the stewed fish head--the sauce was delicious and there was so much meat on the fish! Everything here is good.  In fact I have never ordered a dish here that didn't taste good.  The cooked food and the sashimi and sushi are all excellent quality.  My son's favourite is the pork chop with egg and onion rice bowl--the sauce is perfect.  The skewers are also very good and I love their enoki mushrooms in butter.  I have been here for lunch and it is a really excellent value for money at lunch time.  I also would like to add that the service here is very nice, friendly and helpful. There are only a few tables inside, (which creates a nice quiet ambience--and also fast service) so make sure you book in advance!
Other Info. : It's small, so it's better to book in advance
2018-03-21
$500 (Dinner)
  • Fish head
  • deep fried oysters
  • raw oysters
  • sashimi carpaccio
  • pork chop rice bowl
  • enoki mushrooms in butter
2018-03-18 177 views
農曆新年剛剛過去,終於食晒一年份量既糕點! 哈,飽飽滯滯既我決定同媽咪去食返餐比較清淡既高級日本菜,轉下胃口!今次去左棉登徑既”上岸料理”,一入到去見裝修簡雅有緻,枱唔太多,但格調好好,夠清靜! 小食:叫左個熟螢光魷魚做小食,魷魚仔幾香口,配埋蘿蔔溶同蔥花粒一齊食,口感都好清新! 燒物叫左燒雞腎,好大粒喎,有陣鹽燒味,滴d檸汁仲更加香! 原來呢隻係日本雞腎黎架,唔怪得同平時食開既size唔同啦 (乜日本d雞咁大隻既咩?個腎咁強壯既)燒物過後,就到我最期待既蒸蛋啦! 店長推介 ”海膽松葉蟹蒸蛋”,一打開就聞到好香! 呢度既蒸蛋唔係死實實,係水水嫩嫩架! 海膽蒸過好滑溜,連埋蒸蛋一齊食,口感極佳,好鮮味! 個蒸蛋仲有松葉蟹棒,勁鮮味啊,蟹肉一梳梳咁撈埋d蛋一齊食,真係無得彈! 唔怪得要$95/個啦,咁正quality既蒸蛋都係第一次食!刺身5款:食完開胃菜,當然就到我最期待既刺身啦! 店長講佢地既刺身同出面有少少唔同,就係會先火炙魚皮! 哇~諗落都覺得正,有刺身既口感又有火炙既香味! 店長話金目鯛/紅衫魚/赤鮭魚3款火炙就好岩,因為魚味最香! 金目鯛 – 紅紅既魚皮燒得好香脆,魚肉又白滑,

燒雞腎

海膽松葉蟹蒸蛋

刺身5款:食完開胃菜,當然就到我最期待既刺身啦!
刺身5款

金目鯛 – 紅紅既魚皮燒得好香脆,魚肉又白滑,魚油唔算多,幾爽口!
金目鯛

紅衫魚 - 紅衫既魚味最香,上次食喜知次已經見識過,今次火炙魚皮回味返上次既香味,配上帶粉紅既魚肉,鮮味更加突出!
紅衫魚

赤鮭魚 – 哈,其實望落去個樣有d似食燒豚肉,魚皮椒香,白肉既魚身充滿魚油,好好口感!
赤鮭魚

食完3款火炙刺身,就食番兩款原味! 當然之前要先清下個口啦,但發覺伴碟既竟然唔係一般蘿蔔絲,而係似d水晶涼粉咁,好有咬口,爽爽地,好得意喎! 原來問落先知係白海藻,真係第一次食咋,好過癮! 原味刺身,叫左我至愛既赤貝,爽甜香脆,滴少少青檸汁,更加鮮味! 仲有就係蓮子鯛,呢款都係第一次食,配埋魚皮都幾重魚味,不過連埋薑蓉一齊食,就剛剛好! 肉質好嫩又夠滑
,好好味!
赤貝 + 白海藻
蓮子鯛

燒油甘魚鮫
– 由於想食清d,所以無點飯類,主食叫左燒油甘魚鮫! 老實講,燒三文魚鮫或燒銀雪魚就食過,燒油甘魚鮫又係新賞試! 油甘魚鮫魚油極多,所以燒起來好香,個皮好脆口! 肉質方面,油甘魚好嫩滑,配埋蘿蔔蓉一齊食,真係入口即溶! 幾鐘意呢種口感,油甘魚唔似銀雪魚咁濃咁搶,但一樣咁滑! 好食!

燒油甘魚鮫

最後甜品,上岸送上雪糕比我地食! 我點左個豆腐雪糕,淡淡既豆腐味好清新,呢餐食完一解新年後既肥膩感,清新既日本菜始終係我至愛!
豆腐雪糕
蓮子鯛
豆腐雪糕
  • 赤貝
2018-03-13 1834 views
好耐冇試過同朋友仔兩個人食飯喇當然要去當年一齊去過既棉登徑啦 見到上岸料理個門口咁日本風 忍唔住入左去食🤭😮入面座位唔多 但裝潢簡單 甚有日本風味餐具擺設都好簡潔 兩人食飯都不忘要飲杯 上岸料理推介瀧自慢我地想有清酒配刺身 同埋米口重點既瀧慢好易入口 飲落有點甜 但後勁十足 米香留在咀入面好一陣前菜係一杯沙津菜 上面有吞拿魚粒 同埋溫泉蛋 加上一杯酸酸地特制既醬汁令沙津食落更新鮮兩款空運刺身 厚身唔再講 好新鮮 加上魚油味極香 再呷一口酒🤭將陣魚油味昇華吞拿魚蓉麵包 麵包食落又熱又脆同吞拿魚有強烈對比 更顯得吞拿魚新鮮壽司拼盤 寫左係黑板度架不時不食 應該係岩時候既先擺落拼盤度但油甘魚 赤貝 赤身 都有 又鮮甜 加埋一啖酒 好唔錯的關東煮😍😍😍 日本必食的 個湯好好飲 話說個晚天寒地凍 飲個熱騰騰既湯😆😆😆一夜干喜知次 見到有喜知次 真係唔叫唔得 本身已用鹽醃好調味 上岸煎得好香脆 外脆內鮮 咩都唔使再加都已經成條食哂食到最後 朋友仔同我都肚滿腸肥了食番個柚子雪糕清新一下 為呢餐晚餐作結
好耐冇試過同朋友仔兩個人食飯喇

都已經成條食哂

食到最後 朋友仔同我都肚滿腸肥了
食番個柚子雪糕清新一下 為呢餐晚餐作結
2018-03-13 827 views
朋友升職,諗住同佢食返餐慶祝下 冇咩心水餐廳之下,又去問下 ”openrice” 達人,見到呢間餐廳竟然係零負評、一於訂位去試下!~~ 餐廳走簡單路線,裝潢富有日本feel,有種親切的感覺.見佢Menu好多選擇,有刺身、壽司、爐端燒、揚物、燒物等等,真係花多眼亂!店內經理走過來推介左幾樣野俾我地,都覺得OK,就照佢意思啦熟螢光魷魚聽個名覺得好得意,而且唔係普通餐廳可以食到,第一次食,口感係滑嘟嘟但又帶點爽口,比普通魷魚鹹鮮而且體積好細,頗特別豚肉野菜沙律 豚肉薄切上,肉味濃,配上日式麻醬味道更上一層樓!沙律菜新鮮爽口,是一道唔錯的開胃菜.燒日本青椒仔BB青椒仔好迷你, 一啖一條好爽, 呢個BB青椒仔口感好爽甜,又帶點辣辣地, 好得意,配有木魚一齊食,感覺唔錯。海膽松葉蟹蒸蛋嘩~ 呢個真係好 ”疏肝”,如相片所見,有好多海膽鋪面,海膽好清甜,而蛋蒸得好滑,可見師父火候控制得好好!食到底,仲有兩大條松葉蟹柳,真係好滿足!刺身拼盤我地冇咩心水,所以刺身交由店內經理幫我地發板!刺身有金目鯛,連子鯛,赤貝,紅衫魚及赤鮭魚。賣相唔錯,魚身光澤,睇得出係新鮮貨。金目鯛同連子鯛好特別,唔係間間餐廳都有
朋友升職,諗住同佢食返餐慶祝下

餐廳走簡單路線,裝潢富有日本feel,有種親切的感覺.

見佢Menu好多選擇,有刺身壽司、爐端燒、揚物、燒物等等,真係花多眼亂!店內經理走過來推介左幾樣野俾我地,都覺得OK,就照佢意思啦

豚肉野菜沙律
豚肉野菜沙律

燒日本青椒仔
燒日本青椒仔

金目鯛
金目鯛同連子鯛好特別,唔係間間餐廳都有得食。金目鯛肉色白裡透紅,魚質爽彈,配上薑溶,魚味更加突出。

赤貝
赤貝:非常爽甜,食得出佢既"鮮"同"甜"。

紅衫魚
紅衫魚:中國既紅衫魚就食得多,日本紅衫魚刺身係第一次食!呢個紅衫魚,雖然魚味唔係好濃,但肉質好滑!

赤鮭魚
赤鮭魚:廚師用火輕輕燒灸過後,食落去會加香口。

關東煮
關東煮
冷盤過後,係時候要食返啲熱野暖下胃!呢個關東煮內有雞蛋,魔芋,魚腐,腐皮, 首先要試左啖湯先,熱辣辣,而且好清甜!個湯調得好好味!魚腐浸左陣湯之後淋淋地,口感唔錯!再加上本身陣魚味同湯好夾

柚子雪葩作
最後係柚子雪葩為結尾,好滿足~
赤貝
2018-03-02 1411 views
都好耐冇見的舊朋友食飯,想搵個好地方傾下心事。我想搵一間恬靜的日本餐廳,朋友仔就想摸着清酒杯慢慢傾。搜尋之下,我哋最後揀咗位於尖沙咀棉登徑的上岸料理。去到門前,就知道冇揀錯。小店的門面較為低調,但卻有格調,磚木相間。係鬧市中,別有一番風味。裡面環境都頗為有格調,座位闊落,有一定私隱度。餐具用料上乘,令人睇見都開心。職員熱情地送上餐牌的同時,亦呈上前菜,可以開一開胃。朋友仔最關心的當然是清酒的選擇,商量過後,我哋決定一試瀧自慢。呢款酒入口以甜味為主,但有點明顯的後勁,易入口又不平凡。朋友仔同店長磋商後,一口氣點左數款美食。打頭陣的是一個沙律杯。呢道菜有少少fusion的感覺,杯底是滿滿的沙律菜,醬汁亦帶點微酸。但表面是角切的吞拿魚刺身同溫泉蛋。菜蔬清新爽口,刺身鮮香軟滑、溫泉蛋滑溜濃郁,幾者混和,味道同口感都好豐富。緊接兩款空運的刺身,賣相都好唔錯,魚身有光澤,睇得出係新鮮貨。兩款魚都輕輕用火燒炙過,入口時除左魚鮮,更添一種風味。吞拿魚茸多士又係好夠特色,香脆的多士表面,有厚厚的一層吞拿魚茸,再加上沙律醬和香料提味。肥美的吞拿魚茸軟滑鮮甜甘香,本來就屬於重口味,配上脆脆的多士,係一個好微

吞拿魚茸多士又係好夠特色,香脆的多士表面,有厚厚的一層吞拿魚茸,再加上沙律醬和香料提味。肥美的吞拿魚茸軟滑鮮甜甘香,本來就屬於重口味,配上脆脆的多士,係一個好微妙的衝擊。比起吞拿魚茸手卷,吞拿魚茸多士別有一番風味。

一場來到,又點可以唔試一下壽司呢!我哋請廚師發板,幫我地做咗一個壽司拼盤,有五款時令的壽司及卷物。壽司飯同魚的比例控制得唔錯,魚肉皆是厚切,而且有預先加入醬油同配料,唔使額外調味。我就最鍾意油甘魚壽司,好肥美味道好濃郁,魚油充斥着整個口腔,令人超滿足。

冷盤過後一定要暖一暖胃,簡單的關東煮要做得好食亦唔容易。佢哋個高湯好清甜,白蘿蔔吸收晒精華後超好味。

呢個朋友仔好特別,同佢食親日本野都話要食喜知次。無可否認,喜知次真係一種好美味的魚。輕炸過後的喜之喜,皮脆得來肉質超嫩滑,有豐富的魚油,而且味道鮮甜。

接近尾聲,但我哋又想坐左一陣。叫店長介紹多一兩款美食俾我哋,佢就幫我地揀咗白身魚海膽卷。睇賣相未必估到係乜嘢,原來係薄薄的白身魚片捲着美味的海膽,兩樣嘢本身都好好食,加埋一齊亦配合得唔錯。

最後是明太子烏冬,甚邪惡!

輕鬆愉快的一個晚上,店內亦坐得好舒服,店員毫冇催促我哋的意思。把酒談歡接近3小時,亦品嚐到唔少美食,確係值得。

離開前,當然要以一個清新的柚子雪葩作結啦!
2018-01-30
$800 (Dinner)
2018-03-01 187 views
出咗糧口痕就想食好啲😆!雖然價目牌上嘅刺身飯大約$145-$160不等,但去嘅時候晏晝一點多啲都爆滿需要等,估計質量都應該有返咁上下😳。同同事一人叫一個池魚王他他丼同一個四式丼。前菜有新鮮沙律(1)同炆過嘅牛脷(2)同日式蒸蛋(1)。蒸蛋底下仲有幾粒爽口彈牙嘅蝦添!而主食方面,日池魚唔會覺得佢有特別味道,比較清,唔會有腥味;而四式丼就有海膽、三文魚籽、蒽吞拿魚腩同蟹肉,口感比較豐富,當然味道相對之下就偏重少少,值得一讚係海膽好新鮮😋!麵豉湯都唔錯。而比較有驚喜,當然係杏仁豆腐😍,杏味唔算特別濃,口感做到好似布甸咁!上面仲有兩片士多啤梨🍓,好似好唔夾咁,但望落靚靚好和諧!總結,每一樣嘢都好精緻,份量唔算多,但樣樣加埋就剛剛好😚!又一餐。