2016-01-13 683 views
難得和朋友出來食飯,想找個地方能坐的多點時間,所以決定來吃放題。選擇了金丼鐵板和風放題,2.5小時任食,而地方也坐的舒服,只要選擇想吃的,等著吃,最合適我們坐下來閒天了。*********************來到商場,找到了金丼鐵板和風放題,便由服務員安排入坐。食物紙,選擇只有6款,例如,壽司、料理、雞煲、刺身。小吃、炸物、燒物、火鍋食材等。還有飲品和甜品。飲品是自助,要了杯菜蜜,不過入口很淡如水的菜蜜。鹽燒鯖魚,都煎的幾好吃。糖心玉子,其實是雞蛋加了些蟹子和醬汁,蛋的心不是糖心了。芝麻豆腐,芝麻醬味道都好吃,豆腐是一盒盒的切片,所以很滑溜。刺身三文魚都還可以,不是很鮮甜的味道。希靈魚也沒有苦的味道,也是爽口略帶咸了一點。吉列蝦反卷和炙三文魚腩壽司。壽司飯還軟身,吉列蝦反卷和炙三文魚腩壽司不過不失。醬爆帶子,味道也不錯。芝士年糕,年糕有點腍,但味道好吃。炸章魚小丸子,其實不是炸的,和街吃的燒的章魚小丸子一樣,粉團味道好吃。一口炸豆腐,入口都很香惹味,豆腐又夠滑,好吃。花之戀,三文魚也不錯,蟹籽也很多,好吃。刺身,仿鮑片、馬刀貝、三文魚和長腳蟹棒。三文魚其實還新鮮,馬刀貝夠爽口,所以

*********************

來到商場,找到了金丼鐵板和風放題,便由服務員安排入坐。
食物紙,選擇只有6款,例如,壽司、料理、雞煲刺身
小吃、炸物、燒物、火鍋食材等。
還有飲品和甜品
飲品是自助,要了杯菜蜜,不過入口很淡如水的菜蜜。
鹽燒鯖魚,都煎的幾好吃。
糖心玉子,其實是雞蛋加了些蟹子和醬汁,蛋的心不是糖心了。
刺身三文魚都還可以,不是很鮮甜的味道。
希靈魚也沒有苦的味道,也是爽口略帶咸了一點。
吉列蝦反卷和炙三文魚腩壽司
壽司飯還軟身,吉列蝦反卷和炙三文魚腩壽司不過不失。
醬爆帶子,味道也不錯。
芝士年糕,年糕有點腍,但味道好吃。
一口炸豆腐,入口都很香惹味,豆腐又夠滑,好吃。
花之戀,三文魚也不錯,蟹籽也很多,好吃。
刺身,仿鮑片、馬刀貝、三文魚和長腳蟹棒。
三文魚其實還新鮮,馬刀貝夠爽口,所以番點。
仿鮑魚片都幾清甜,長腳蟹棒和蟹柳一樣,沒什麼特別蟹肉的鮮甜。
火鍋水餃,水餃是以肉為主,味道還可以。
蒜香三文魚沙律,其實沒什麼特別味道。
芝麻八爪魚,都幾甜幾惹味。
海老天婦羅和多春魚天婦羅,其實炸物脆醬也脆口,做的也很薄,油也不多,以這裏食物水準來說也是好好味。
脆炸紫菜雞,炸得都香口惹味,雞也不會很乾身,不錯。
甜品要了雪米糍,細細粒一口,都是巿面能買到的,所以不能說什麼特別好吃與不好吃。
1K
2014-10-13 1057 views
每月一餐時間又到了,今次係團購,$99,任食兩小時,book了8:00。韓國的啤酒。附送的海膽,味道很苦呀,不新鮮的。沒味道的帶子。沒味道的刺身。太油膩的炸物。韌的牛柳粒。火炙三文魚腩壽司還可以。薯餅,反而食的最好,因為味道正常,而且叫多了,不要浪費。章魚丸,正常味道。芝士年糕來的,太多粉,皮是苦苦的。芝麻豆腐味道可以,炸蝦冇味。燒灸干,沒有試。粟米也算了正常水準的了。雞軟骨,有怪味,禁不住叫職員收了。脆炸餃子,還可以。雜菌炒帶子,又韌冇味。燒菠蘿,正常味道。溏心玉子,根本就是烚蛋。和風燒薄餅,賣相不太得,味道普通。清酒煮蜆,蜆肉太少了。食了很多不行的食物,又見周圍的人都食火鍋,於是點了,日式三文魚頭湯底,都ok。知道為甚麼很多人都點火鍋了,味道應該是全部食物之中最好的。甜品要了雪米糍及唧喱,唧喱是半凝固狀態...= = "。團購之中伏,食物不行,場地也不行,地板太滑了,濕立立的,也有污糟的感覺,服務態度普通。
韓國的啤酒。
附送的海膽,味道很苦呀,不新鮮的。
沒味道的帶子。
沒味道的刺身
太油膩的炸物。
韌的牛柳粒。
火炙三文魚腩壽司還可以。
薯餅,反而食的最好,因為味道正常,而且叫多了,不要浪費。
章魚丸,正常味道。
芝士年糕來的,太多粉,皮是苦苦的。
芝麻豆腐味道可以,炸蝦冇味。
燒灸干,沒有試。
粟米也算了正常水準的了。
雞軟骨,有怪味,禁不住叫職員收了。
脆炸餃子,還可以。
雜菌炒帶子,又韌冇味。
燒菠蘿,正常味道。
溏心玉子,根本就是烚蛋。
和風燒薄餅,賣相不太得,味道普通。
清酒煮蜆,蜆肉太少了。
知道為甚麼很多人都點火鍋了,味道應該是全部食物之中最好的。

甜品要了雪米糍及唧喱,唧喱是半凝固狀態...= = "。

2014-08-31
Group-buy
如果一班朋友吃飯的時候,我想大家最頭痛除了約齊人之外同埋唔好令d人甩底,我想最頭痛的也就是食d 咩啦小妹係一個最怕諗食d 咩既人,有陣時番工食Lunch諗食咩都已經夠頭痛出到去市區更加苦惱,太多選擇最重要係有陣時,有d朋友又話唔食呢樣唔食個樣係最煩就係咁既問題啦,唔知你地有冇遇過呢?小妹亦都係麻煩友一名,因為我唔食得辣架如果我個排唔舒服,爆粒粒既,連熱氣野都唔肯食或者大家都話諗唔到食咩咪打邊壚囉,最好架啦自己想食咩就食咩係唔係先?小妹就試過有朋友係唔食牛,但係打邊壚唔食牛又好似對唔住自己咁不過或者你話你朋友唔食咪得囉,冇問題架!!但係我朋友就係佢打緊個爐係唔可以有牛既東西存在自此...我如果揀打邊壚就一定問定有冇唔食呢樣唔食個樣既免得出到去就鬧交啦係唔係?不過近來小妹就開始考慮番食日式放題係香港開始愈開愈多呢d 放題店,連價錢也由$150-250左右然而今次小妹也想介紹一間給大家認識它就是位於【金丼鐵板和風放題 】而家好多放題都會有Mix 既食材,好似有日Mix 韓,或者韓Mix 泰等等今次小妹介紹既呢間就係有日式野食之外,仲會有得食大家熱愛既雞煲tim 係呢間既放題入面既食物選擇唔算

如果一班朋友吃飯的時候,我想大家最頭痛除了約齊人之外

同埋唔好令d人甩底,我想最頭痛的也就是食d 咩啦

出到去市區更加苦惱,太多選擇

最重要係有陣時,有d朋友又話唔食呢樣唔食個樣

係最煩就係咁既問題啦,唔知你地有冇遇過呢?

小妹亦都係麻煩友一名,因為我唔食得辣架

如果我個排唔舒服,爆粒粒既,連熱氣野都唔肯食

或者大家都話諗唔到食咩咪打邊壚囉,最好架啦

自己想食咩就食咩係唔係先?

不過或者你話你朋友唔食咪得囉,冇問題架!!

但係我朋友就係佢打緊個爐係唔可以有牛既東西存在

自此...我如果揀打邊壚就一定問定有冇唔食呢樣唔食個樣既

免得出到去就鬧交啦係唔係?

不過近來小妹就開始考慮番食日式放題

d 汁多番少少就仲好啦
另外仲有大家去日本餐廳也會叫的清酒煮蜆吧

不過係呢間的,好似沒有清酒的味道

反而就是只有單單的甜味

所以我自己就沒太多吃了...
另外也有印度的蔥餅吧

當中呢個燒波羅是在場朋友極為有興趣的食物之一

不過大家就有一點失望了,因為它不算正式的燒

好像只是在爐面烘一烘而己,吃下去就沒有熱熱的感覺

或者它本身是就有燒過的,但係到我地手上就變得有點微溫了

如果可以改善的話就最好了!!
最後我要介紹甜品了,在它家店中暫會有兩款的甜品

包括有雪糕糯米池及雪糕泡泡FU

我個人認為泡FU 最好吃,但係一來的時候太硬了

如果臨飽飽地的時候,可以叫定

那一吃就可以唔好凍到牙都甩啦
也許大家問,唔係真係少到咁多野食卦?

其實它也不算少,只是小妹掛住食就完全沒有影到其他食物

就好似拉麵呀,有粥品等等,最重要我地成班女仔都冇叫到D 雞煲

有D 燒物,如栗米同小蕃薯其實真係好好食

只係我真係掛住食就完全沒有影相吧

而且說真的它家的價錢也算是放題中尚算是平價的

有興趣的朋友也可以去考慮一下

唯一要說它的不好就是野飲唔多野揀,同埋要自己斟的

另外就是野食揀既唔算多,

同埋如果餐廳方面可以改善個地下"線"既問題就最好

始終對於店內員工及客人也有一個安全性吧

不過對我而言,食放題要睇錢的話,今次呢間也值得同學們的考慮吧^^
Other Info. : 唯一要說它的不好就是野飲唔多野揀,同埋要自己斟的 另外就是野食揀既唔算多, 同埋如果餐廳方面可以改善個地下"線"既問題就最好 始終對於店內員工及客人也有一個安全性吧
2014-05-03
2014-08-19 1738 views
一家人團購$99蚊放題, 每人仲要另加$59, 去到環境有點舊及污糟的感覺, 食物選擇少,上菜非常慢, 好多漏單。食物方面, 賣相完全唔吸引, 火煱配料感覺像人地食剩。刺身選擇少, 而且又細塊又薄, 兩次三文魚大細只是約一蚊銀咁大 5mm厚, 完全唔夠食。薯餅冇薯, 應該叫"油餅", 最經典係果碗所謂碗仔翅, 你話佢係豉油水比較貼切。 總括係冇樣野食得落, 又漏單, 俾佢昆左每位$158, 成家人都食到冇晒心機, 非常後悔。

2014-08-15
$158 (Dinner)
2014-05-26 5078 views
朋友介紹金丼放題,即管黎試試啦。嘩 ﹗平都您唔信,閒日任飲任食都只係百二蚊,黃金時段都二百蚊有找。點解叫鐵板和風呢?完全見唔到有鐵板架喎?餐廳入口都幾隱蔽喎,商場又指示不足,我都係逛左陣碰運氣先搵到乍。見 receiption 雖小,但入到裡面好寬敞喎。抽氣同空調都好夠,眼見枱枱都火鍋中都唔會話太大煙或味道太過濃烈。我仲以為係第一個到添,原來已經有班朋友仔到左喇,已經坐定定 order 中。嘩 ﹗全枱都係女喎,真開心,哈哈。揀個靚位先,我都要起動喇 ﹗真奇怪,張墊枱紙少左鐵板兩隻字既?都好多款菜色揀喎,但刺生得 10 款就有點失望喇 ﹗火鍋湯底有五六種,火鍋生料就普通左少少,大部份都係丸同菜。炸物、串燒唔少得啦,仲有烏冬、拉麵炒飯咁,最搞笑連川式涼伴、干扁四季豆、辣雞煲都有。粥粉麵飯我都唔會考慮,包括壽司,食左唔洗食其他野喇 ﹗海蝦,大路正常,味道都夠鮮甜,如果能爽口啲就更好。肥牛,還可以啦,我較喜歡食肥美既新鮮手切牛頸脊。辣雞煲,哈哈 ﹗味道都幾甜架喎,唔覺有辣味。雪藏雞都係咁上下啦,唔難食,點豉油 ok 既。蘿蔔好老喎,有渣又唔夠甜。黎多個又係辣雞煲?﹗我係叫豬肚雞煲喎,又黎多個辣

雞煲,哈哈 ﹗味道都幾甜架喎,唔覺有辣味。雪藏雞都係咁上下啦,唔難食,點豉油 ok 既。蘿蔔好老喎,有渣又唔夠甜。黎多個又係辣雞煲?﹗我係叫豬肚雞煲喎,又黎多個辣雞煲,入錯單啦,唉。

清酒煮蜆,煮過龍啦,蜆熟到不得了,又乾又靭,無味既?﹗無蜆味亦無酒味。再黎清酒煮蜆,剛才嗰碗好唔掂,叫多碗試真啲,比多次機會您啦。依碗好少少喇,無剛才咁靭,較飽滿,食落都仲有少少蜆味。但一樣完全無清酒既味道,亦無任何香菜味道,仲好甜添,只係有日本甜豉酒味囉,到底知唔知清酒煮蜆係點煮架呢?

蒜香牛柳粒,廿十成熟既牛柳粒,蒜味濃郁,都唔算太過乾硬既,可以接受,真係好似係超市買既五香牛肉粒噃。應該都係一早炒定架喇,暖暖地撈個炸蒜蓉就上枱囉。

鯖花魚,鯖花魚本身魚味濃,所以簡單既烹調已經好好味 ﹗燒得唔錯,淡淡咸味帶點肉汁,皮就有點韌,合格。如果跟個日式專 for 魚既酸汁就更正,比用鮮檸檬更好。

鹽燒三文魚頭骨腩,頭就完全見唔到喇,舊舊都係骨腩。連埋魚鰭一齊燒好多骨呀,點解唔切走去呢?無咩味道,質數一般,做椒鹽會更好。第 2 碟鹽燒三文魚頭骨腩,比之前嗰碟好少少,無咁油膩,不過依舊無味。串燒味淋魚肝,第一吓咬落去硬到咬唔開,要大大力咁扯囉。甜甜地又嚥嚥韌韌,一般啦。大家估黎估去都諗唔到依碟係咩黎囉 ﹗魚肝?肝點解有尾又有鰭既?串燒?無野穿住架喎,勁搞笑囉 ﹗應該係打錯字啦。

醬爆帶子,好可怕 ﹗又咸又澀,咩黎架?大量洋蔥絲一齊炒,大家都放棄。三文魚、甜蝦、墨魚、長腳蟹棒、鯛魚、馬刀貝,睇黎刺生係最穩陣既項目,雖然只有 10 款可選。三文魚,軟滑微甜,合格。鯛魚、甜蝦、馬刀貝太淡無咩鮮味。最好味又新鮮反而係墨魚喎,黏口又彈呀 ﹗蟹棒最差,味道死實假到不得了 ﹗又濕又散,似大陸蟹柳。八爪魚、仿鮑片,無味道的。

希靈魚,一般啦。海膽刺生,腥腥地喎,紫菜腍劈劈通晒風既。點解唔係 menu 上面架?點 order 到架?再黎多次海膽刺生,剛才得一板唔夠分,黎多兩板試真啲啦 ﹗唔係講笑,真係有點腥,應該係品種問題。海膽刺生,到最後大家都唔想食,無緊要 ﹗我捱義氣食埋去,唔想浪費食物。少少腥啫,還可以既。

鰻魚壽司、北寄貝壽司、三文魚壽司,我無打算叫壽司食架,但朋友仔堅持,咁我求其叫少少,3 款共 15 件啦 ﹗無人食,又要捱義氣食埋去 ﹗飯粒質感免強接,唔係太黏太爛,但係壽司醋味欠奉。三文魚、鰻魚都還可以,係係北寄貝無味。北寄貝壽司,唔難食,入到口既。

火炙蟹棒壽司,不吃也罷。火炙三文魚,一試無妨。最大問題都係壽司飯囉,唔係好得。溏心玉子,大家異口同聲話熟蛋黎架喎 ﹗又係無味既?點解今晚咁多道菜都無味架?就算係上面灑左蟹籽,淋埋醬油都係救唔翻。芝麻豆腐,胡麻醬豆腐?依個穩陣喇 ﹗豆腐嫩滑有豆香,胡麻醬開胃,滿意 ﹗

枝豆,用鹽水烚一烚,無問題啦,幾好食。麻醬蕃茄,依個都一樣夠穩陣 ﹗蕃茄新鮮多汁,配上香口麻醬,Good ﹗一口炸豆腐,面頭嗰啲應該係七味粉,但依道菜照樣無味,點解唔整椒鹽呢?口感就外層內嫩。

炸芝士年糕,甜甜地熱辣辣,幾好 ﹗係芝士太少啫。南瓜天婦羅,微甜南瓜,味道不俗。蕃薯天婦羅,炸得鬆脆,外面脆而裸面軟棉,甜甜地好食。海老天婦羅,實在太多粉喇 ﹗硬屈屈 ﹗又要去左個人造殼先食裡面隻蝦,無味既蝦呢。脆炸餃子,依個真係唔錯 ﹗炸得好香口,裡面仲依然充滿肉汁,好味道 ﹗脆炸紫菜雞,我覺得太濃太濁,已蓋過雞既味道,不過有朋友仔鍾意食噃。惹味爆蝦米,厚厚既一層炸粉再上麵飽糠,裡面包住一隻蝦,我個人不太喜歡。

串燒日本甜薯,依個 Good ﹗口感軟棉濕潤又熱辣辣,微甜清新,好 ﹗碳燒雞肉串,醬多得太誇張喇,成個口都係醬,而且好甜,唔太食到雞肉味道囉,雞肉腍劈劈。燒蘿菠,大家都好鍾意,但我對甜野麻麻地。燒牛油粟米,依個幾好味喎,反而朋友仔覺得太油囉。

日式蟹皇翅,我一見到就想試試喇,另兩位朋友又有興趣喎,咁就前後三碗啦。個翅個樣怪怪地既?滴汗中。我地三個一齊試第一啖,同一時間放低,算喇 ﹗食其他 ﹗碗裡面除液體外,只要少量金菇,都幾難飲吓,味道似日本醬油溝水,仲有少少菇菌類既蹹味,一啖致命 ﹗

海草叉燒拉麵,都唔知邊個 order 既,放左好耐都無人試頭,格硬屈我食 ﹗我食無緊要,我個胃大把空間。都唔知係咪老闆見我地咁食得,專登整碗烏冬過黎既 ﹗海草叉燒拉麵,唉?﹗又驚又喜又夠搞笑喎 ﹗哈哈 ﹗超濃郁既豬骨湯底,味道幾濃湯寶一模一樣,個烏冬浸左咁耐都無過腍喎,口感仍然滑溜,好味喎 ﹗全晚最好食係似個烏冬喇 ﹗厚切叉燒,我仲以為係膠黎添,咬唔到既?又硬又韌喎,格硬扯都唔點,係咪裝飾黎架?真係笑左,哈哈 ﹗

和風燒薄餅,朋友仔推介,試試啦。我真係完全感覺唔到有風喎,咩餡都無,食落似咸咸地既酥皮囉,應該有少量芝士。泡芙,炸既甜品,無意見。雪糕糯米糍,外購正常囉。服務真係有待改善架,好多時碗碟已堆即如山,我地都係自己攞去隔離枱囉。見老闆好努力咁跑黎跑去招乎客人,身水身汗,我都唔忍心寫得太狠,希望我既意見幫到您啦 ﹗加油呀 ﹗臨中段先知道啤酒係任飲架 ﹗超初以為無啤酒供應添 ﹗

選擇雖然算多,但質量參差,刺生種類同火鍋生料種類係最少既,連港式、粵式、川式小食都有,入場費百幾蚊就真係堅平,保證您食得飽 ﹗各方面都可以再做好啲,收費加少少無問題既。
海蝦肥牛
辣雞煲
清酒煮蜆
蒜香牛柳粒
鯖花魚
鹽燒三文魚頭骨腩
串燒味淋魚肝
醬爆帶子
三文魚、甜蝦、墨魚、長腳蟹棒、鯛魚、馬刀貝
八爪魚、仿鮑片
海膽刺生
鰻魚壽司、北寄貝壽司、三文魚壽司
火炙蟹棒壽司
日式蟹皇翅
海草叉燒拉麵
和風燒薄餅
2014-04-17
$200 (Dinner)
芝麻豆腐
麻醬蕃茄
脆炸餃子
串燒日本甜薯
上個月和友人相聚,邊吃邊聊,數小時,相信放題是最好的選擇了這次去到油麻地金丼鐵板和風放題大吃特吃點餐紙共六張,選擇算多,而且還有火鍋選擇飲品是自助形式,由茶,咖啡,汽水都有刺生船拼盤一來,份量多又排放得美剌生包括:三文魚、希靈魚、鯛魚、甜蝦、八爪魚、墨魚片、仿鮑片、馬刀貝、長腳蟹棒及玉子魚類如何不太清潔,因為嫻是不吃魚的,但其他的剌生整體不錯炭燒雞肉串 - 味道很濃郁七味雞軟骨 - 佐酒必備之小食清酒煮蜆 - 像用燒汁煮蜆多於用清酒,沒有酒味卻很甜和風燒薄餅 - 和想像中的樣貌差很大,但味道不錯,像牛油酥餅芝麻凍豆腐、麻醬番茄凍 - 豆腐茄凍,健康的食品,配上我愛的芝麻醬,必食燒菠蘿 - 燒得不夠乾身,像沒燒一樣,甜度尚可醬爆帶子 - 惹味食品牛油焗金菇 - 愛金菇愛牛油的你可以一試,但如果牛油味再重一點會更好溏心玉子 - 不夠溏心,但配上甜甜的醬汁,味道不錯蟹子沙律、自家製泡菜 - 和一般的差不多脆炸紫菜雞 - 很乾,不太喜愛惹味爆蝦米 - 這很特別,炸蝦米 ,但粉有點太厚了鮑魚雞絲粥 - 沒我沒吃到,不評論XD雪糕糯米糍和雪糕泡芙 - 完結的預告,再飽也必吃的甜品,就一般的雪糕糯米

上個月和友人相聚,邊吃邊聊,數小時,相信放題是最好的選擇了
這次去到油麻地金丼鐵板和風放題大吃特吃
點餐紙共六張,選擇算多,而且還有火鍋選擇
飲品是自助形式,由茶,咖啡,汽水都有
刺生船拼盤一來,份量多又排放得美
剌生包括:
魚類如何不太清潔,因為嫻是不吃魚的,但其他的剌生整體不錯
炭燒雞肉串 - 味道很濃郁
七味雞軟骨 - 佐酒必備之小食
清酒煮蜆 - 像用燒汁煮蜆多於用清酒,沒有酒味卻很甜
燒菠蘿 - 燒得不夠乾身,像沒燒一樣,甜度尚可
醬爆帶子 - 惹味食品
溏心玉子 - 不夠溏心,但配上甜甜的醬汁,味道不錯
蟹子沙律、自家製泡菜 - 和一般的差不多
脆炸紫菜雞 - 很乾,不太喜愛
惹味爆蝦米 - 這很特別,炸蝦米 ,但粉有點太厚了
鮑魚雞絲粥 - 沒我沒吃到,不評論XD
雪糕糯米糍和雪糕泡芙 - 完結的預告,再飽也必吃的甜品,就一般的雪糕糯米糍泡芙,要解凍一會才能吃
三小時任食,最高收費$179(黃金時段),價錢合理
食物服務中規中矩,沒什麼驚喜失望

Other Info. : 真的要改善的是地下濕滑的問題,是帶油膩的那種,連店員走路都要小心翼翼
2014-04-17
$179 (Dinner)
與大班朋友的聚餐,最頭痛的除了"度期度時間"外,就是吃什麼呢?其實莉莉人是一向無主意的冇所謂派,只知道通常日式或者意式的餐廳都比較多女孩子喜歡,不過想要無爭抝的任食放題的話,好像日式的選擇會比較多吧!早前隨朋友們來到油麻地的金丼鐵板和風放題聚餐勁食^^食店位於我在未有踏足過的廣場內,店內面積比想像中大,最大的卡位可以足夠8-10人聚餐呢! 不過通道位置就比較窄。餐單食品都不少~我們一枱有10位女生吧~ order了數回堆滿桌的食物,食力絕對不容勿視啊!要選印象最深的,當然是很具氣勢的刺生船及拼盤啦~底層佈滿冰塊,以小花伴碟^^只要侍應一放到桌面上,大家也會不禁發出"嘩"一聲的期待驚歎(^○^)剌生包括:三文魚、甜蝦、八爪魚、墨魚片、希靈魚、仿鮑片、鯛魚、馬刀貝、長腳蟹棒及玉子。整體來說新鮮度ok~ 特別喜歡馬刀貝及仿鮑片,味道鮮甜又chewy。只是希靈魚不太ok, 有點腥味=_=壽司種類也很正路,不過火炙壽司就令我很有驚喜^^雖然只有3款選擇:火炙三文魚腩、火炙長腳蟹棒、火炙芝士熟蝦3款都很美味呀,有火炙的香烤味,生熟的控制很好,會咬下去的口感很有層次啊!芝麻凍豆腐及麻醬番茄凍單聽名稱

餐單食品都不少~
底層佈滿冰塊,以小花伴碟^^
刺生船及拼盤
剌生包括:
只是希靈魚不太ok, 有點腥味=_=
壽司﹑火炙壽司﹑芝麻凍豆腐﹑麻醬番茄凍
壽司種類也很正路,不過火炙壽司就令我很有驚喜^^
雖然只有3款選擇:火炙三文魚腩、火炙長腳蟹棒、火炙芝士熟蝦

芝麻凍豆腐及麻醬番茄凍
單聽名稱便一定要點了~因為莉莉人超級喜歡豆腐及番茄,有益健康又美味^^感覺很清新啊!
溏心玉子-
比起我曾經吃過的,這個不夠溏心,蛋黃看來有點太熟了!不過加上了醬汁一起吃,口感軟棉有蛋香,味道也是不錯。
醬爆帶子﹑七味雞軟骨、炭燒雞肉串
醬爆帶子- 喜歡川辣風味的一定喜歡,醬爆帶子伴炒什菌,非常惹味有辣勁,帶子和什菌都很爽口入味,引得我瘋狂進攻^^七味雞軟骨、炭燒雞肉串- 是香口的佐酒之選,味道有點濃!
和風燒薄餅﹑脆炸紫菜雞﹑鹽燒鯖花魚
和風燒薄餅-
造型跟名稱很不相符(我有沒有搞錯呢?) 一點也不薄的薄餅,如果當它是麵包酥餅的話,味道不錯!脆炸紫菜雞- 雞肉炸得比較乾,味道稍咸。鹽燒鯖花魚- 剛燒好的鯖魚皮脆肉香的,滴上檸檬汁非常美味。
惹味爆蝦米﹑清酒煮蜆﹑一口炸豆腐﹑天婦羅
惹味爆蝦米- 沒有想過蝦米這麼"大粒",炸粉有點厚,印象平平。清酒煮蜆也不錯,味道鮮甜,可是"清酒"令人摸不著頭腦,似是燒汁煮蜆多一些!一口炸豆腐外脆內嫩。天婦羅(海老、南瓜、番薯)-
炸蝦爽口新鮮,如果其他天婦羅的炸粉可以薄一些就更好了,因為有點油膩。
日式蟹皇翅﹑鮑魚雞絲粥﹑蟹子沙律
日式蟹皇翅-
這個只有兩個字形容"中伏" (=_=") 都知道只會是素翅,但沒有想到半條素翅也見不到,更不用説蟹皇了,算是玻璃汁湯羹而已。鮑魚雞絲粥和燒菠蘿- 好像沒有吃到啊!(哭)

串燒日本甜薯- 細細粒很可愛❤要趁熱吃才會香甜。蟹子沙律和自家製泡菜都是中規中矩的前菜小吃。
雪糕糯米糍和雪糕泡芙
甜品有雪糕糯米糍和雪糕泡芙-
現成的甜品,味道不錯~可是雪櫃太強力了,甜品要放一會解凍才能吃。
即使已經很full了,大家仍然堅持要吃罷這個句號呢!
Other Info. : 這樣的聚餐真是很開心^^ 不過隨著入座的人漸多,環境相對會比較嘈雜,大家傾計也比較吃力些。價格計算有點複雜,按時段不同價錢亦不同,大概由百多元起,其實也算很合理。
2014-04-17
$197 (Dinner)
壽司﹑火炙壽司﹑芝麻凍豆腐﹑麻醬番茄凍
醬爆帶子﹑七味雞軟骨、炭燒雞肉串
  • 壽司﹑火炙壽司﹑芝麻凍豆腐﹑麻醬番茄凍&溏心玉子
本地的放題通常都極度孤寒, 而且故意漏一半以上的單同埋動作慢以節省成本, 這是一個好例子.香蒜牛柳粒, 咬吾到太硬. 牛油金菇, 這是小學生做的嗎? 難食而且賣相差. 炒雜菜, 差劣難以入口的青.刺身類別, 一來份量少, 二來速度慢, 三來處理求其, 味道當然差而且不會覺得抵食.壽司類別, 因為成本比較低, 所以比分量速度都刺身好一點, 味道都是一般賣相很差. 同宣傳比較菜單內容的數量實際的遠比宣傳的少, 這是否違反商品說明條例就有待觀察.
2014-05-09
2014-05-10 3364 views
在香港吃過幾十間放題是最差!                                                                                                                                          環境方面:地板超跣,我差点兒跣親。衛生情況:曾在食物中找到毛髮類的東西及疑似小昆蟲的屍骸。食物質素:選擇少,味道平平,有些是超難吃,如寿司可以媲美傳說中的明將。服務方面:店員態度很差,即使顧客表現有禮,顧客也好像欠他們什麼,經常甩單
刺身
2014-04-24
$170 (Dinner)
2014-05-08 2814 views
團購見過好多次諗住同老婆平平地食餐周年飯就來一試,99蚊團購外加49 果日係4月30號 比佢屈多10蚊因為係公眾假期前一天先講熱食 差到無得再差 香蒜牛柳粒「鞋」到餵豬都唔會食 選擇極少 每個小吃都會伴一堆雜物你唔食又驚會話你浪費多收附加費最後全程食刺身壽司刺身質素個人就覺得冇問題但你寫幾多都好,佢都一定會比少你好多重會炸炸第走單 同埋!!佢放刺身個盤已經豪無美感下底重要放4寸厚既冰、浪費又令死啲侍應重發現左樣野!每次刺身食完收盤都會見到侍應係行左入廚房!!絕對唔排除會令返來比下個客再用!!實在好可怕!壽司選擇亦不多、首選介辣八爪魚壽司好安慰總算有樣野係放入口叫good既小插曲:有侍應放低壽司時好用力壽司應聲倒地、而侍應豪無反應無道歉行左去我原諒佢,時下年青人係咁 唔會同佢斤斤計較甜品我已經冇心機試、淨飲可樂團購明明寫住係任食3小時但佢未夠2小時就叫我落最後單不過都唔緊要你次次比少野我,我狂寫單放到一台都係姐冇野既~我點都食得飽
團購見過好多次

選擇極少 每個小吃都會伴一堆雜物
你唔食又驚會話你浪費多收附加費
最後全程食刺身壽司

刺身質素個人就覺得冇問題
但你寫幾多都好,佢都一定會比少你好多
重會炸炸第走單
同埋!!佢放刺身個盤已經豪無美感
下底重要放4寸厚既冰、浪費又令死啲侍應

壽司選擇亦不多、首選介辣八爪魚壽司
好安慰總算有樣野係放入口叫good既
小插曲:有侍應放低壽司時好用力
壽司應聲倒地、而侍應豪無反應無道歉行左去
我原諒佢,時下年青人係咁 唔會同佢斤斤計較

甜品我已經冇心機試、淨飲可樂

團購明明寫住係任食3小時
但佢未夠2小時就叫我落最後單
不過都唔緊要
你次次比少野我,我狂寫單放到一台都係姐
冇野既~我點都食得飽
$147 (Dinner)
Celebration
Anniversary
2014-05-07 10 views
第一次去呢間野,之前我行過呢個商場,大約知道係邊,所以一去到就搵到.由於我工作繁忙,所以8點開飯時間我8點半先到.一行入去,差D就跣到去我要坐低食野的地方!!!!!!!!!!!!!!
刺身
夀司
粟米
由於我工作繁忙,所以8點開飯時間我8點半先到.

2014-04-15
Tasting Event
如果一班朋友吃飯的時候,我想大家最頭痛除了約齊人之外同埋唔好令d人甩底,我想最頭痛的也就是食d 咩啦小妹係一個最怕諗食d 咩既人,有陣時番工食Lunch諗食咩都已經夠頭痛出到去市區更加苦惱,太多選擇最重要係有陣時,有d朋友又話唔食呢樣唔食個樣係最煩就係咁既問題啦,唔知你地有冇遇過呢?小妹亦都係麻煩友一名,因為我唔食得辣架如果我個排唔舒服,爆粒粒既,連熱氣野都唔肯食或者大家都話諗唔到食咩咪打邊壚囉,最好架啦自己想食咩就食咩係唔係先?小妹就試過有朋友係唔食牛,但係打邊壚唔食牛又好似對唔住自己咁不過或者你話你朋友唔食咪得囉,冇問題架!!但係我朋友就係佢打緊個爐係唔可以有牛既東西存在自此...我如果揀打邊壚就一定問定有冇唔食呢樣唔食個樣既免得出到去就鬧交啦係唔係?不過近來小妹就開始考慮番食日式放題係香港開始愈開愈多呢d 放題店,連價錢也由$150-250左右然而今次小妹也想介紹一間給大家認識它就是位於【金丼鐵板和風放題 】而家好多放題都會有Mix 既食材,好似有日Mix 韓,或者韓Mix 泰等等今次小妹介紹既呢間就係有日式野食之外,仲會有得食大家熱愛既雞煲tim係呢間既放題入面既食物選擇唔算好
如果一班朋友吃飯的時候,我想大家最頭痛除了約齊人之外
同埋唔好令d人甩底,我想最頭痛的也就是食d 咩啦
出到去市區更加苦惱,太多選擇
最重要係有陣時,有d朋友又話唔食呢樣唔食個樣
係最煩就係咁既問題啦,唔知你地有冇遇過呢?
小妹亦都係麻煩友一名,因為我唔食得辣架
如果我個排唔舒服,爆粒粒既,連熱氣野都唔肯食
或者大家都話諗唔到食咩咪打邊壚囉,最好架啦
自己想食咩就食咩係唔係先?
不過或者你話你朋友唔食咪得囉,冇問題架!!
但係我朋友就係佢打緊個爐係唔可以有牛既東西存在
自此...我如果揀打邊壚就一定問定有冇唔食呢樣唔食個樣既
免得出到去就鬧交啦係唔係?
不過近來小妹就開始考慮番食日式放題
日式麻醬豆腐
另外仲有大家去日本餐廳也會叫的清酒煮蜆吧
不過係呢間的,好似沒有清酒的味道
反而就是只有單單的甜味
所以我自己就沒太多吃了...
清酒煮蜆
當中呢個燒波羅是在場朋友極為有興趣的食物之一
不過大家就有一點失望了,因為它不算正式的燒
好像只是在爐面烘一烘而己,吃下去就沒有熱熱的感覺
或者它本身是就有燒過的,但係到我地手上就變得有點微溫了
如果可以改善的話就最好了!!
燒波羅
最後我要介紹甜品了,在它家店中暫會有兩款的甜品
包括有雪糕糯米池及雪糕泡泡FU
我個人認為泡FU 最好吃,但係一來的時候太硬了
如果臨飽飽地的時候,可以叫定
那一吃就可以唔好凍到牙都甩啦
雪糕糯米池及雪糕泡泡FU
也許大家問,唔係真係少到咁多野食卦?
其實它也不算少,只是小妹掛住食就完全沒有影到其他食物
壽司併盤
椒鹽雞軟骨
雪糕糯米池及雪糕泡泡FU
2014-05-02 3569 views
因為買左團購,擇左個好日黎諗住食返餐好嘅。book左8點,7點半上到黎,見個場空盪盪,心諗有d伏。坐底望望點餐紙,得幾張。淡而無味,近似水煮。無牛油味,雜有芽菜,理解唔到嘅組合。叫做算係值得落肚,外脆內軟。味道不過不失,但真係唔夠凍。刺身開頭都仲有個冰盤上上下得返咁仲有,呢度最特別嘅係,明明叫一件,佢會俾兩三件你,明明寫10件,佢又俾5-8件,好似隨心咁,中意俾幾多就幾多。團購$108,星期五上黎總共收$49服務費,總數$157。正價$159💩😲😲😓餐牌唔吸引,食物質素差,沒有返黎嘅理由,所以真係一去無回頭。😪
因為買左團購,擇左個好日黎諗住食返餐好嘅。

book左8點,7點半上到黎,見個場空盪盪,心諗有d伏。

坐底望望點餐紙,得幾張。

淡而無味,近似水煮。

無牛油味,雜有芽菜,理解唔到嘅組合。

叫做算係值得落肚,外脆內軟。

味道不過不失,但真係唔夠凍。

刺身開頭都仲有個冰盤
上上下得返咁

2014-05-02
$157 (Dinner)
Celebration
Anniversary
2014-05-02 14 views
女孩子就是多心的,就連用餐,我也喜歡每樣試少少,所以特別喜歡以自助餐形式提供食物的地方。 下班後,又再化悲憤為食量,與朋友去到旺角現時點的金丼和風放題。座位寬敞,最適合一大班朋友暢談。這裡分多個收費,多款任食日式美食,又可以火鍋,啤酒汽水奶茶咖啡任飲,想點就點。 甫坐下,第一樣要點的,一定是刺身類,貪其夠快,種類有十多款,總有款是合意的。刺身厚度適中,易入口咀嚼,如果再冰凍一點,感覺會更加新鮮。成板海膽,頗鮮甜,見到都興奮﹗日式鮑魚雞絲粥、稻庭冷烏冬、枝豆、日式蟹皇翅雞絲粥幾足料,而且好綿,有驚喜。蟹皇翅就像碗仔翅一樣,不糊口。壽司類、芝士年糕、麻醬番茄凍、燒菠蘿、芝麻豆腐壽司類不錯,尤其火炙壽司,略焦的味道,與外出只有其形沒有其味的火炙壽司,這個絶對讚﹗芝士年糕,芝士味不夠濃,建議與朋友分享,不然會太飽滯。麻醬番茄凍,挺吸引的,清甜的番茄與麻醬拌著,清新又酸甜﹗燒菠蘿,外面乾身,裡面還保留著大量菠蘿汁,不錯,但我喜歡較乾身的感覺。芝麻豆腐,夠冰凍滑喉。一口炸豆腐、醬爆帶子、溏心蛋、清酒煮蜆、椒鹽雞軟骨、牛油焗金菇醬爆帶子有麻辣味,正合我心﹗溏心蛋,蛋黃有點過熟了,變了普通的雞蛋﹗清酒
座位寬敞,最適合一大班朋友暢談。
成板海膽,頗鮮甜,見到都興奮﹗
日式鮑魚雞絲粥、稻庭冷烏冬、枝豆、日式蟹皇翅
雞絲粥幾足料,而且好綿,有驚喜。
蟹皇翅就像碗仔翅一樣,不糊口。

壽司類、芝士年糕、麻醬番茄凍、燒菠蘿、芝麻豆腐
芝士年糕,芝士味不夠濃,建議與朋友分享,不然會太飽滯。
麻醬番茄凍,挺吸引的,清甜的番茄與麻醬拌著,清新又酸甜﹗
芝麻豆腐,夠冰凍滑喉。

醬爆帶子有麻辣味,正合我心﹗
溏心蛋,蛋黃有點過熟了,變了普通的雞蛋﹗
清酒煮蜆,蜆肉大粒,可能是烹調時酒精揮發了,只感到甜味,欠了酒味﹗
牛油焗金菇,平時我不太吃金菇,怕攝在牙縫,這裡的金菇條條分明,還有芽菜拌著,增加口感,但略欠牛油味。

惹味爆蝦米、和風燒薄餅、炭燒雞肉串、脆炸紫菜雞、串燒日本甜薯、燒三文魚頭骨腩
炭燒雞肉串,醬汁夠惹味,燒得夠火喉,外面少許黏口﹗
其貌不揚的串燒日本甜薯,暖暖的,連皮一起吃,甜甜的蕃薯正好一口一粒﹗
燒三文魚頭骨腩,骨香肉滑,加兩滴檸檬汁,更能帶起魚鮮味﹗

最後,少不了甜品,有雪米糍及泡芙,雪米糍每粒不同口味,看看你抽到甚麼口味啦﹗
總結:
燒物、火炙壽司刺身是必食的,其他食物亦有特色;客人不需要跟催食物,差不多沒有漏單,而且有多個價格給客人選擇,坐得舒適,就連鄰座的一群小學生也來嘻嘻哈哈地晚餐﹗

2014-04-29 3662 views
對上一次食放題….幾時呢?忘記了, 只知最近睇blog, 好多食評都是放題的, 大大地激起我的食慾!!!坐言起行, 早前與朋友去了金丼鐵板和風放題試下~ location算方便, 油麻地A2出口, 轉個彎就到~~我地既用餐時間係7-9pm(黃金時段), 任飲任食兩小時, $159+10%有點驚喜既…係金丼唔止有日式放題, 場內所見, 亦有客人打邊爐! 但個人認為, 放題…都是選日式食物較適合, 感覺岩feel一些.全晚點了很多食物, 唔覺有漏單情況. 呢點好重要的, 有助客人知道自己應該點幾多.食日式放題, 點少得刺身、壽司! 我唔食魚的, 只食了甜蝦、墨魚、長腳蟹棒及馬刀貝. 四款都好味~至於壽司, 火炙蝦我最LIKE, 真的有燒烤味, 而且還有彈彈的肉質, 十分推介. 眼見火炙類的都較搶手啊~而岩口味得黎又美味的, 就是以下啊~日式麻醬豆腐、麻醬蕃茄. 滑滑的豆腐, 正! 其實個汁就是靈魂啦, 只要個汁好味, 整道菜就好味.兩款燒物(燒粟米、燒日式蕃薯)都做得很好, 唔會太乾, 咬下去還有少少水份~ 雞軟骨就是口痕之選; 燻蛋, 非流心那種, 但味道是得的, 若果流心一點, 真係會
對上一次食放題….幾時呢?

食日式放題, 點少得刺身壽司! 我唔食魚的, 只食了甜蝦、墨魚、長腳蟹棒及馬刀貝. 四款都好味~
而岩口味得黎又美味的, 就是以下啊~

兩款燒物(燒粟米、燒日式蕃薯)都做得很好, 唔會太乾, 咬下去還有少少水份~ 雞軟骨就是口痕之選; 燻蛋, 非流心那種, 但味道是得的, 若果流心一點, 真係會order多一碟!
醬爆帶子是很惹味的一碟, 但吃完一粒還想多吃一粒.
七味豆腐, 雖然只是在豆腐面灑上一點七味粉, 但外脆內軟, OK啦~
稻庭冷鳥冬, 小小一碗用來填肚是不錯的選擇, 它不會有酸味, 但面質又非我想要的那種, um….我覺得好味的應該是讚岐品牌. haha
個人比較偏好不太味濃的, 所以雞串燒和鮑魚雞絲粥就略嫌重口味
燒菠蘿是失手之作, 燒得不夠乾身, 而且可能非節令食品, 所以沒有甜味;
芝士年糕…唔重芝士味, 亦都太油膩, 跟朋友share半個就夠了.
清酒煮蜆….與其說是清酒, 倒不如說味噌煮蜆較適合, 因可能煮得過火, 害得清酒味盪然無存
甜品方面, order 了雪米糍和泡芙, 餐後來一些甜品, 永遠是最好的~
另外, 還有海膽, 有興趣可試試, 但就額外加錢
當晚很想喝紫蘇梅汁、梅酒一類的, 可惜落空…金丼提供的任飲包括清茶、凍熱菜蜜、凍啡、汽水、蘋果梳打, 只怪我對飲品太有要求了, HAHA~

2014-04-17
$176 (Dinner)