2021-09-10 36 views
想食拉麵🍜,又想試另一款湯底,唔想成日食豬骨湯嘅朋友,可以試下呢間,位置係佐敦,叫「金鶴拉麵」。餐牌有拉麵,沾麵,鰻魚飯,仲有唔少炸物,串燒,款式都幾多。我哋試左人氣嘅極濃雞湯拉麵,唐掦炸雞同汁燒原隻魷魚筒😍極濃雞湯拉麵:上枱見到一條條嘅炸嘢好吸引眼球,即刻食左一條,好薄身所以好脆口。不過我同老公都研究唔到係咩食材😂所以問左店員😂原來係炸牛蒡👍🏻好好味。一啖夾起有脆牛蒡,又有彈牙拉麵🤤回味! 旁邊2塊雞肉都唔細塊,又白又滑😘重點個湯底!!我好少可飲曬D湯底,因為怕太咸。但呢個拉麵鷄湯,好香雞味但又唔會太咸,被我飲曬🤣食完都唔需要大量飲水,證明真材實料,唔係靠味精嘅好嘢👍🏻唐掦炸雞:店員話因為雞塊細隻左,所以俾多隻😍有4塊。好juicy , 咬一啖有D汁漏左出嚟😂汁燒魷魚筒:呢個燒魷魚真係燒得啱啱好,唔會燒到皮太硬,燒熟左都大過我隻手。原料一定大大隻🤤 個汁又唔會太甜,用嚟點魷魚(我仲點埋炸雞)好完美!

餐牌有拉麵,沾麵,鰻魚飯,仲有唔少炸物,串燒,款式都幾多。
我哋試左人氣嘅極濃雞湯拉麵,唐掦炸雞同汁燒原隻魷魚筒😍

旁邊2塊雞肉都唔細塊,又白又滑😘

• 極濃雞白湯拉麵
2021-09-05 55 views
👅極濃雞白湯拉麵呢間拉麵嘅雞肉係我覺得最好食啲雞肉😂😂佢係可以做到勁滑,唔鞋,蒙住眼食會覺得似食緊牛肉咁😍然後個湯底係極極極極極極濃厚😂好似用左2萬隻雞煲成一碗湯咁😚個溏人蛋係流心,一啖食晒隻隻蛋,堅滿足☺️麵質彈牙,最重要係吸晒啲雞湯,好食到可以食多碗呀😜.👅 黑蒜醬油拉麵特登叫另一款唔同嘅湯底試試,湯底好勁蒜油味,鍾意重口味嘅朋友一定唔好錯過,加埋好撚好食雞肉😎無得頂呀🤑.👅 黑椒燒牛舌串呢度牛舌串唔算平,但我好鍾意食牛舌,都叫左個黎試試😚入口即溶,保留到燒完之後嘅juicy,可以一試😉
👅極濃雞白湯拉麵

👅 黑蒜醬油拉麵

👅 黑椒燒牛舌串

2021-08-27 168 views
相約左朋友一齊食拉麵,諗左一陣,不如試依間 金鶴拉麵 🤔拉麵不嬲都唔太好, 但原來依間係好特別, 有款拉麵叫 金鶴.雞白湯拉麵,湯底用赤雞熬製6個小時,濃而不膩😋,有兩塊慢煮雞胸,仲有一大塊叉燒超正👍🏻👍🏻,仲有炸牛蒡,芽菜,海帶絲😋😋$98 一碗,價錢合理,質素高,食到最後都唔會覺得油膩,我差唔多飲晒碗湯。👍🏻👍🏻店舖環境幽雅舒服,都幾有日本風,會再試,想try try 海老濃湯拉麵🍤
超正👍🏻👍🏻,仲有炸牛蒡,芽菜,海帶絲😋😋

2021-08-27 68 views
心情一差,就只係想食野🥲• 金鶴 雞白湯🐔沾麵 $138對於沾麵,係零抗拒力。基本上menu上有沾麵揀,我都一定會揀沾麵🙈個湯真係超白,味道濃郁,但唔油膩。初頭仲好怕會係好似忌廉湯甘creamy既口感,好彩唔係🙊麵底正常,唔會太淋,唔糊口,而且都幾掛湯👍🏻 幾鍾意個幾片肉同雞胸,肥瘦適中又唔鞋,係out of expectation🤤• 黑蒜醬油拉麵🍜 $98其實同沾麵既配料差唔多,不過麵底會幼身啲。湯底唔會過咸,清而不膩,飲哂成個湯都ok😬唯一挑剔既係個溏心蛋🥚 中間蛋黃部分唔算好流心,而且醃既時間唔夠? 同食緊普通恰蛋既味道無乜分別😅 醃返入味啲就更好!外賣自取好似有折,見到OR定🐼都有平,唔怪得一路食一路聽到有外賣單😯 不過我都係鍾意堂食多啲,因為餐廳環境好靚好舒服😌
心情一差,就只係想食野🥲

• 金鶴 雞白湯🐔沾麵 $138

• 黑蒜醬油拉麵🍜 $98

2021-08-23 92 views
係佐敦行完街諗起好耐冇食拉麵,見到呢間門口都幾多人排隊,就行過去睇下。店面都算幾大,同埋門口裝修得好靚因為都幾多人排隊,所以我地最後叫左外賣番屋企食打開餐牌就見到期間限定既海鮮湯拉麵,所以我同朋友就即刻一人叫一個試下我地叫左北海道極濃蟹湯拉麵同埋北海道海老濃厚蝦湯一打開蓋就聞到好香,蟹湯係奶白色,蝦湯係橙色蝦湯拉麵入面有櫻花蝦同埋蟹肉,所以感覺上好抵一次過食到兩種口感蟹湯拉麵感覺上清啲仲有海帶食,感覺就比較健康我兩個麵既湯底都有試,蝦湯海鮮味重啲,岩晒種意口味重啲既人。而蟹湯就比較清啲,我自己就鐘意清啲既湯,不過兩個都係咁好食價錢又唔太貴,只係如果想堂食就要早少少去

店面都算幾大,同埋門口裝修得好靚
因為都幾多人排隊,所以我地最後叫左外賣番屋企食

我地叫左北海道極濃蟹湯拉麵同埋北海道海老濃厚蝦湯
一打開蓋就聞到好香,蟹湯係奶白色,蝦湯係橙色
蝦湯拉麵入面有櫻花蝦同埋蟹肉,所以感覺上好抵
一次過食到兩種口感

蟹湯拉麵感覺上清啲仲有海帶食,感覺就比較健康

價錢又唔太貴,只係如果想堂食就要早少少去
TakeAway
2021-08-22 70 views
呢幾日一直好想食拉麵!揾到呢間好特別既拉麵店雖然地點有啲隱蔽但去到都見到有人排緊隊等左15分鐘左右終於入得試左個雞白湯拉麵好重奶味 好滑有兩片慢煮雞胸肉 好淋好味另外仲想提下佢個炸牛蒡非常香脆 但略嫌有點多 有點膩朋友試左黑蒜油拉麵 非常香串燒都唔錯!
呢幾日一直好想食拉麵!
揾到呢間好特別既拉麵店
非常香脆 但略嫌有點多 有點膩
朋友試左黑蒜油拉麵 非常香
串燒都唔錯!
2021-08-17 142 views
疫情咁耐無得飛返家鄉日本🇯🇵已經好掛住日本拉麵🍜不時都見到有人食呢間金鶴拉麵,佢地個「雞白湯拉麵」好吸引人🤤所以今日特登去食佢地招牌嘅雞白湯拉麵,好有驚喜!1️⃣🍜金鶴.雞白湯拉麵炸牛蒡脆片:好酥脆。但始浸係湯度,好快淋,所以記得即時要食!🤗配料:肉嘅份量十足,豚肉大大片,一啲都唔肥膩🤓雞胸肉係慢煮處理,滑嫩唔會嚡口,彈牙出色,超有驚喜。🤩湯底:雞白湯底,十分濃郁得。全個湯都係雞嘅精華🐓,好似飲緊忌廉湯咁少少杰杰地。(最後忍唔住飲晒成個湯😛)拉麵:彈牙又掛湯。🤟🏻2️⃣唐揚炸雞🍗:即叫即炸熱辣辣,配埋個白雞湯一齊食,一流🤤

1️⃣🍜金鶴.雞白湯拉麵
拉麵:彈牙又掛湯。🤟🏻

2️⃣唐揚炸雞🍗:
即叫即炸熱辣辣,配埋個白雞湯一齊食,一流🤤
2021-08-16 85 views
.試左招牌”極濃雞白溫拉麵”同”北海道極濃蝦湯拉麵",個人覺得後者湯底更加出色,香濃蝦味仲要配櫻花蝦同蟹肉碎,口感更加豐富;覺得齋食麵唔夠滿足嘅朋友,可以叫埋"炸雞",炸到肉汁仲係鎖喺裏面👍🏻.🔻🍽 金鶴拉麵 (閩街)📌地址: 佐敦閩街3號地舖.#tummysready #tummysreadytoeat #tummysreadyinhongkong #tummysreadyatjordan #tummysreadyforjapanese #tummysreadyfornoodles

🔻
🍽 金鶴拉麵 (閩街)
📌地址: 佐敦閩街3號地舖
2021-08-15 68 views
平時好少出佐敦,今日難得出到嚟梗係要搵好嘢食。舖頭位置係一條好唔起眼嘅巷到,而佢個門面都非常日本。男朋友話見到覺得呢間拉麵好似幾吸引,但係個人來講幾鍾意食重口味野,平時基本上係食沾麵多過拉麵,見到佢嘅湯底全部都係白雪雪,一直都冇咩期望😂我哋兩個人叫咗一碗金鶴雞白湯沾面同埋一碗蟹肉拉麵。先講過沾麵,望住啲湯,吖!又估佢唔到係咁濃郁嘅雞味,超級香。除咗兩塊叉燒之外,佢另外再有兩塊雞胸,肉質好嫩,唔似平時出面食嘅好「鞋」雞胸!🤪再嚟就係個蟹肉拉麵,本身想要有櫻花蝦嗰款,不過店員推介蟹肉咁就信佢啦!而佢蟹肉份量唔少,而且湯底亦有蟹味,不過個人來講就鍾意沾麵多啲喇!😋

裝修骨緻,有種日式居酒屋feel,坐bar枱可以望住廚師準備拉麵,可惜唔係喺bar枱直接上菜。一坐低會上一杯熱麥茶,香又重麥茶味,我超級欣賞。服務都好好,見到我哋一袋二袋,主動俾籃我哋放袋。*雞白湯拉麵 $98雞白湯顏色偏黃,面頭嘅泡係用均質機打出嚟,雞湯口感順滑,唔會覺得濃郁得嚟好張口,但係有種唔似日式拉麵湯底嘅感覺,有啲中式嘅味道,但又講唔出咩味道。麵底份量正常,但質素好普通,好似出去攞貨嘅質素,有種廉價嘅感覺,但好在麵質有咬口,唔會太腍。掛湯能力亦一般般,食麵嘅時候唔係太食到湯頭濃厚嘅感覺。配料有兩片雞胸肉,滑但唔夠嫩,而且冇味,冇錯!係連雞肉味都冇。叉燒唔係普通叉燒,似低溫慢煮叉燒,終於有啲味啦,軟腍又滑,我希望雞肉換晒叉燒。炸牛蒡絲太油,又唔夠脆。半熟蛋質素亦一般。雞白湯沾麵 $138沾麵同拉麵嘅配料基本上一樣,沾麵湯頭比拉麵更多濃郁厚身,味道一模一樣,但得好少湯,食到後面,嚴重懷疑沾唔晒所有麵。雖然有熱碗,但湯頭凍得好快,基本上15分鐘都凍晒。麵底係室溫溫度,粗身,比拉麵更加煙韌有彈性,點湯食同樣唔係太食到雞湯味。配料比拉麵多左一片豬肉叉燒同埋半邊蛋,所以都收貴啲。日式餃子
雞白湯拉麵 $98

雞白湯沾麵 $138
配料比拉麵多左一片豬肉叉燒同埋半邊蛋,所以都收貴啲。
雞白湯沾麵

日式餃子 $38
炸餃子?望,係冰櫃凍餃子嘅質素,食,果然!都係冰櫃凍餃子質素。差唔多成10蚊一隻架,唉。
日式餃子

總括而言,雞白湯拉麵沾麵都離理想有啲距離,尤其係麵底嘅質素令人覺得好失望,餃子簡直係可怕。我試過朋友嘅黑蒜醬油拉麵,我覺得湯頭濃厚,真係半黑蒜味半醬油味,同麵底整體更加融合。
2021-08-13
$90 (Lunch)
2021-08-09 91 views
OpenRice 訂咗枱, 12:xx 冇乜人與友人分別叫左個普通雞白湯同濃味雞白湯拉面。因為兩者外形近乎一樣 ,所以影一張相就算啦等左大約20分鐘…其間download 佢地個app 送一罐汽水我覺得普通的湯底就已經覺很夠味了反而極濃湯底食到尾會有點膩炸脆的牛蒡幾香口特別,浸淋左食亦不錯煮麵的時間把握得不錯,保持彈牙口感塊肉偏薄,冇乜特別流心蛋不俗❤️P.s.: 出面泊車要小心…不到15分鐘就抄牌🤦🏻‍♀️
OpenRice 訂咗枱, 12:xx 冇乜人
與友人分別叫左個普通雞白湯同濃味雞白湯拉面。
因為兩者外形近乎一樣 ,所以影一張相就算啦
等左大約20分鐘…
其間download 佢地個app 送一罐汽水
我覺得普通的湯底就已經覺很夠味了
反而極濃湯底食到尾會有點膩
炸脆的牛蒡幾香口特別,浸淋左食亦不錯
煮麵的時間把握得不錯,保持彈牙口感
塊肉偏薄,冇乜特別
流心蛋不俗❤️

P.s.: 出面泊車要小心…不到15分鐘就抄牌🤦🏻‍♀️
2021-08-09 106 views
今日想食日式拉麵,於是去了位於佐敦的金鶴拉麵。呢間餐廳不單只拉麵好食,串燒質素都很不錯。北海道櫻花蝦拉麵 : 湯底味道較重,蝦湯味好濃郁,加上櫻花蝦和蟹肉,淡淡拉麵都充滿海鮮的鮮甜味道,另外有一大塊豚肉,而且豚肉肉質很嫩滑;再配半隻溫泉蛋、木耳、紫菜,整碗拉麵非常豐富,拉麵亦好有質感、很彈牙。浦燒活鰻魚 : 厚切鰻魚肉質軟滑,有入口即溶的感覺鹽燒雞翼 : 雞翼燒到皮脆肉質嫩滑,很入味日式餃子 : 食拉麵當然是配餃子吧

北海道櫻花蝦拉麵

浦燒活鰻魚 : 厚切鰻魚肉質軟滑,有入口即溶的感覺
浦燒活鰻魚

鹽燒雞翼 : 雞翼燒到皮脆肉質嫩滑,很入味
鹽燒雞翼

日式餃子 : 食拉麵當然是配餃子吧
2021-08-06
$160 (Lunch)
北海道櫻花蝦拉麵
浦燒活鰻魚
鹽燒雞翼
2021-08-07 74 views
好掛住日本拉麵,今次專程黎金鶴試下期間限定,有2款湯底,一個係海老濃厚湯,另外一個係花咲蟹濃厚湯,聽落花咲蟹好似特別啲,所以就叫左呢個黎試。上枱就見到拉麵上有好多蟹肉,同餐牌上嘅圖片一樣咁多,仲有一片叉燒同半個溏心蛋,可以話係非常豐富!湯底好濃郁但又可以飲到蟹肉嘅鮮甜,味道一流。拉麵軟硬適中,同心蛋熟嘅程度都啱啱好,非常美味。 而拉麵嘅份量好多,食完真係超級飽,以呢個質量同份量黎講,$138真係性價比幾高,下次會想食埋另一款另外叫左2款小食:明太子雞翼同鰻魚串燒。呢兩款小食燒嘅火候同時間的掌握得非常好,外脆內軟,雞翼仲有肉汁juicy 。鰻魚十分肥美嫩滑,表皮燒得好香,實在係高水準之作!環境、價錢、服務同食物質素都非常唔錯,會再幫襯!

環境、價錢、服務同食物質素都非常唔錯,會再幫襯!
朋友知道我好鍾意食日式🇯🇵拉麵,曾經向我介紹過呢間拉麵店,仲話有幾間分店,呢日我喺佐敦,就特登行過去試吓😆叫咗 $138嘅「極濃・鶏白湯ラメン」,$68嘅「蒲燒活鰻魚(一串)」,$68嘅「黑椒燒牛舌(一串)」😆「極濃・鶏白湯ラメン」湯底真係非常濃郁,做得好creamy(拉麵湯底 creamy 比較少有),但係又好輕身,一啲都唔膩,非常有雞鮮味😋;拉麵 我要咗超硬身,用日本人🇯🇵食拉麵🍜 slurping 嘅方法,連湯加空氣將拉麵吸入口中,嘩!巧正😋;仲有兩塊 慢煮嘅雞胸肉片🐓,超軟熟嫩滑😋;又有炸到脆卜卜又好鬆化兼好立體嘅 牛蒡😋;亦都有幾條 好爽脆嘅 メンマ😋;呢碗拉麵🍜係真正高質素😋「蒲燒活鰻魚」非常厚身,鰻魚肉結實又多汁,$68 有三大件真係抵食,問店員妹妹係咪嚟自某大國,佢話呢啲係台灣入口嘅鰻魚👍👏。「黑椒燒牛舌」有鹽燒同埋黑椒香味,仲好 juicy😋

$300 (Dinner)
2021-08-02 102 views
放工嘅時候經過呢到,之前聽朋友介紹呢度係北海道過黎嘅拉麵店,所以都想試一試。我特別叫左呢個北海道海老浀厚拉麵,叫呢個拉麵,除咗係因為想試吓佢嘅蟹湯之外,更加想試下當蟹肉撞上拉麵是會係咩滋味。碗麵一嚟到嘅時候,每一樣東西嘅排列都好分明,見到廚師佢係會先用滾水整熱個碗,然後先至將配料逐一逐一咁放過去,雖然作用未必太顯著,但係就比人哋一種感覺:用心;情況就係佢將整Espresso嘅嗰一套理念融入左去整拉麵嗰度。拉麵係硬身,質感厚、爽,個湯唔會特別鹹,蟹肉香,唔梅,食落去係幾好食。之後我叫咗呢個比較出名嘅蒲燒鰻魚串,整咗呢一個串燒,都用上左十五分鐘左右嘅時間,喺高溫下慢烤,出嚟結果係外皮脆得像薯片一樣,非常好,而且肉厚,但略嫌少少骨。最後我叫咗呢度出名嘅貓頭鷹雪松啤酒,甜香唔苦,夏天攞嚟消暑就更加好。

2021-08-02
$300 (Dinner)