2020-09-06 46 views
自從限制咗晩市堂食之後已經好耐冇出街食嘢再加上冇得去旅行真係好想食拉麵所以今日特登去佐敦試下呢度嘅雞白湯拉麵餐廳用咗日式裝潢 仲有Bar枱金鶴雞白湯拉麵 $98雞白湯湯底呈奶白色 見到都好開胃雞白湯湯底濃得嚟食耐咗又唔會好膩 口感綿滑配料有牛蒡 慢煮雞肉 叉燒 竹筍 木耳絲 同埋糖心蛋牛蒡炸過食落好香脆唔油膩黑蒜醬油拉麵 $98黑蒜醬油湯底好濃郁黑蒜同醬油balance得啱啱好 唔會黑蒜或者醬油味太搶 同樣地都唔油膩慢煮雞肉煮得好軟淋蒲燒活鰻魚串 $68鰻魚串真係好好食有三大嚿 食落啖啖肉燒得好香口 鰻魚皮好香脆鰻魚又夠新鮮嫩滑抹茶軟凍 $33最後食返個抹茶甜品外面係抹茶粉唔會太苦澀入邊凍凍地
自從限制咗晩市堂食之後已經好耐冇出街食嘢

最後食返個抹茶甜品
外面係抹茶粉唔會太苦澀
入邊凍凍地
2020-09-02 1640 views
位於佐敦一d不太起眼既位置,竟然有間岀色既鰻魚、拉麵店!依日雖然已經食左個超豐富既brunch,但路過都決左入去點少少大家share食極濃雞白湯拉麵... 招牌菜當然要試下啦!先講個湯,奶白色好吸引啊!飲落係濃而不膩既雞湯味,仲有d creamy 嫁!面頭仲有脆口既炸牛旁,浸淋左都好食,我朋友勁鐘意我就最欣賞嫩滑雞肉片,真係不得不讚,嫩到呢~蒲燒活鰻魚串... 依個燒鰻魚可以話係全港最正喺我地睇緊menu果陣,師傅都推薦我地食招牌之一既鰻魚飯。原來係用新鮮鰻魚即燒嫁!不過我地見有d飽,所以就叫左淨燒鰻魚。果然好正唷超級熱辣辣,魚皮燒到勁脆!肉質鮮嫩彈牙!超juicy! 真係每次黎都要叫啊明太子釀雞翼... 又係即叫即燒,仲好貼心用錫紙包住翼尖,用手拎住食得方便又更滋味中間明太子辣辣地,份量都唔少嫁!臨走時望一望門口,原來依家做緊外賣自取優惠有85折,如果我住附近應該會成日買

極濃雞白湯拉麵

我就最欣賞嫩滑雞肉片,真係不得不讚,嫩到呢~

蒲燒活鰻魚串... 依個燒鰻魚可以話係全港最正

明太子雞翼
明太子雞翼

中間明太子辣辣地,份量都唔少嫁!

臨走時望一望門口,原來依家做緊外賣自取優惠
有85折,如果我住附近應該會成日買

2020-08-25
  • 蒲燒活鰻魚串
2020-08-27 107 views
金鶴雞白湯沾麵 ($138)一片薩摩赤雞胸,一片黑豚叉燒,雞胸超級無敵嫩滑,叉燒肥瘦均勻,帶少少鹹味(有少少煙燻火腿感覺),湯好香,濃濃雞味,但又唔會好鹹好多味清,就算飲完個湯,都唔會覺得好口渴,要雞蛋裏面挑骨頭的話,就係麵可以再煙韌啲啲,十分驚喜,高度推介沾麵超級大份,兩個人share都得,其實食完麵之後,可以加鰹魚湯,不過真係太飽,結果冇試到service好好,店員聽我鍾意食牛蒡,送咗幾條俾我,不過呢,就要有少少耐性,因為上菜偏慢
金鶴雞白湯沾麵 ($138)
金鶴雞白湯沾麵

金鶴雞白湯沾麵
真係濃郁得太誇張啦‼️-🍜北海道極濃蟹湯拉麵($138) 1️⃣個湯真係超級超級濃郁!每條拉麵都掛住啲湯汁,但唔腥又唔會太鹹,非常鮮甜而且帶點膠質咁! 2️⃣叉燒肉味夠香,而且幾嫩滑,再配上超鮮既蟹肉,成個麵即刻超新鮮! 👍🏻8/10 - 🍗史上極濃雞白湯拉麵($138)1️⃣香港少見好味既雞白湯!呢個湯一樣極濃郁,唔油膩但好香雞油味,陣陣肉香超吸引。 2️⃣雞肉超級正,肉味香濃,雖然未到日本食過果種咁爽口,但都極級滑! 3️⃣配埋香港超少見既炸牛蒡更加有層次,非常值得黎試。👍🏻8/10-順帶一提裝修好有氣氛,約人黎食岩哂!
真係濃郁得太誇張啦‼️
🍜北海道極濃蟹湯拉麵($138)
👍🏻8/10

🍗史上極濃雞白湯拉麵($138)
3️⃣配埋香港超少見既炸牛蒡更加有層次,非常值得黎試。
👍🏻8/10
順帶一提裝修好有氣氛,約人黎食岩哂!
  • 史上極濃雞白湯拉麵
  • 北海道極濃蟹湯拉麵
2020-08-17 1382 views
有間人氣過江龍拉麵黎到香港😍思鄉病,好掛住鄉人嘅味道,唯有食住日本拉麵先啦日本拉麵豬骨湯底食得多,雞湯拉麵真係第一次試!星期六中午12點幾去到已經有人排緊隊,wow 原來係人龍店,想食好嘢就排下隊喇,不過食拉麵啲人食完就走,所以都唔駛等好耐就有得入去💛史上極濃雞白湯拉麵$138好濃好濃好濃牙,啲湯係奶白色架,濃到好似忌廉湯禁,好勁牙,咁要用幾多隻雞先可以整到呢個湯底🤗🤗拉麵彈牙,配有炸牛蒡,脆卜卜好特別未食過😍😍好食,勁多木耳好爽脆,兩片雞胸肉,一啲都唔會鞋,好好味好出色!💛金鶴雞白湯拉麵$98所有配料都一樣唯獨呢個湯底冇咁creamy ,所以嚟呢度食一碗拉麵已經覺得好飽,正💛燒鰻魚串$68見住佢即叫即燒,外脆內軟,只有喺日本先食到呢一款嘅鰻魚,依家竟然喺香港都食到👍🏻💛日式唐揚炸雞$38又係即叫即炸,黎到熱辣辣,脆卜卜,餣得好入味呢度唔單止嘢好食,連個侍應哥哥都好好傾,為你介紹佢嘅特色小食,重點係一定要去參觀下佢個廁所,超有日本風格而且好少有見到咁乾淨👍🏻衛生做得足客人自然會放心!下次過嚟試埋佢個鰻魚飯先金鶴拉麵 (佐敦)佐敦閩街3號地舖
有間人氣過江龍拉麵黎到香港😍
思鄉病,好掛住鄉人嘅味道,唯有食住日本拉麵先啦

💛史上極濃雞白湯拉麵$138

💛金鶴雞白湯拉麵$98

💛燒鰻魚串$68

💛日式唐揚炸雞$38
又係即叫即炸,黎到熱辣辣,脆卜卜,餣得好入味

金鶴拉麵 (佐敦)
佐敦閩街3號地舖
  • 雞白湯拉麵
  • 浦燒活鰻魚串
  • 抹茶軟凍
  • 日式唐揚炸雞
平時成日出街食拉麵,但係因為疫情問題,變咗都唔敢成日出街食,不過都可以叫啲外賣返屋企。依間拉麵店嘅外賣拉麵可以分湯,方便得多,如果攞到返去唔夠熱仲可以叮翻熱,好方便食用。同啲同事就前後揀咗三款拉麵攞返Office慢慢嘆 黑蒜油拉麵鹽味拉麵醬油拉麵黑蒜油拉麵最香濃,如果鍾意食濃味嘅可以試吓!正鹽味拉麵就小清新,清清地但係都有啲鹹香。醬油拉麵唔好以為會好鹹,其實都係輕微嘅鹹香醬油味,但係配搭落個拉麵度就一流。 最主要係每一碗拉麵入面都有豚肉、慢煮雞肉,紫菜⋯唔算重口味啊但係個質感真心唔錯,仲有好香甜嘅糖心蛋,同埋其他配料。Ps 外賣自取仲有八五折優惠,如果想食日本拉麵,不妨試吓,香港九龍加埋都有幾間分店都算方便。

同啲同事就前後揀咗三款拉麵攞返Office慢慢嘆

黑蒜油拉麵

鹽味拉麵

醬油拉麵

黑蒜油拉麵最香濃,如果鍾意食濃味嘅可以試吓!正

鹽味拉麵就小清新,清清地但係都有啲鹹香。

最主要係每一碗拉麵入面都有豚肉、慢煮雞肉,紫菜

⋯唔算重口味啊但係個質感真心唔錯,仲有好香甜嘅糖心蛋,

同埋其他配料。

TakeAway
2020-08-17 71 views
呢間拉麵店之前已經食過,佢個濃味雞湯真係好正!最近試咗佢哋嘅外賣,真係唔錯喎,質素同堂食差唔多!外賣餐牌同堂食一樣嘅,不過外賣自取就有85折!落單之後等咗一陣就有得拎。湯底同埋麵係分開裝㗎,所以拉麵唔會浸到林晒 唔好以為外賣拉麵會好馬虎,平時堂食拉麵有嘅配料外賣都全部有晒!黑蒜醬油拉麵味道好濃郁,一路拎住個外賣一路都聞到啲香味!極濃雞白湯拉麵真係勁濃,個湯底真係幾杰幾有質感㗎我仲叫多客餃子外賣 拎到返Office都依然好香脆冇得去旅行,唯有喺香港食下拉麵感受下
呢間拉麵店之前已經食過,佢個濃味雞湯真係好正!

最近試咗佢哋嘅外賣,真係唔錯喎,質素同堂食差唔多!

外賣餐牌同堂食一樣嘅,不過外賣自取就有85折!

黑蒜醬油拉麵味道好濃郁,一路拎住個外賣一路都聞到啲香味!

極濃雞白湯拉麵真係勁濃,個湯底真係幾杰幾有質感㗎

我仲叫多客餃子外賣
拎到返Office都依然好香脆

冇得去旅行,唯有喺香港食下拉麵感受下

2020-08-16
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
  • 黑蒜醬油拉麵
  • 煎日式餃子
2020-08-11 53 views
依排疫情,但都冇阻食好野既決心,今手去開佐敦,突登去揾左依間都幾出名既"金鶴拉麵",佐敦C2出口行5分鐘就到,都算幾就腳。最重要係依家外賣85折,咁緊係外賣番去同老婆食。入到去個格調都都有日本feel,環境好舒服,疫情過左一定要黎堂食捧場。佢地個Menu一共有6款拉麵,有我一直想試既"極濃雞白湯拉麵",另外再叫多個黑醬油拉麵,仲要有85折,邊諗到理由唔支持。好快拎到返屋企,準備開餐。個濃雞湯拉麵個湯底真係超級鮮甜,d肉好滑。個黑醬油拉麵仲誇張,個味係搭車既時候已經係咁飄出黎,又唔會好咸。唐揚炸雞:即叫即炸,個炸漿一d都唔厚,外脆內多汁,一件接一件食,停唔到口。燒黑豚肉串:佢地唔會為左儘快上枱就猛火燒,燒到鞋晒,師傅係放入爐慢慢燒,保留晒d肉汁。

好快拎到返屋企,準備開餐。

個濃雞湯拉麵個湯底真係超級鮮甜,d肉好滑。

2020-08-11
  • 黑蒜醬油拉麵
2020-08-02 83 views
終於有機會吃到評價頗佳的濃雞湯拉麵。當拉麵送到枱時,賣相好有氣勢,侍應溫馨提示炸牛蒡片可直接享用。白色濃雞湯很 creamy 像忌廉湯但雞味並不濃厚,麵條軟硬適中,黑豚肉片嫩滑,相比兩片雞肉就有點失色,溏心蛋不過不失,但被雞湯浸得久了就溏心不再。炸牛蒡片表面有一層薄油包裹住,上枱前牛蒡已經待涼所以不會燙口,可惜一邊吃一邊滴油有少少狠狽,而因為分量不少未可立即吃完,當牛蒡片浸透雞湯後有少部份變得靭口。餐牌上飲品選擇不多,如果不考慮酒精飲品就只有健康果汁。整體上不過不失,另有一個好評推介係鰻魚飯,價錢並不平民,唯有下次同朋友來再一試。
終於有機會吃到評價頗佳的濃雞湯拉麵。
餐牌上飲品選擇不多,如果不考慮酒精飲品就只有健康果汁。
2020-07-28 68 views
星期日與男性朋友心血來潮想吃拉麵,他提意到佐敦附近的金鶴拉麵,因為他以往曾有光顧過,覺得拉麵湯底製作出色,所以便一同前往。我們到達餐廳的時候已是三時半,以往這個時段已是落場時間,但因為最近的疫情關係,這店直接營業至黃昏才關閉。餐廳入內有提供量度體溫的服務,內裏每張餐桌亦有使用板塊隔開,可見為疫情做足準備。辛味拉麵辛味拉麵上桌時辣香撲鼻,湯底呈現橙紅色,是使用高湯加秘製辛辣香料來調味的,我小嚐了一口湯底,味道辛香濃郁,口感刺激而短暫。拉麵配料則有黑豚肉、蘆筍、溏心蛋、香菇等,整體用料豐富,賣相吸引,這碗是朋友點選的,詳細味道就不多作說明瞭。極濃雞白湯拉麵拉麵湯底是超濃厚的雞湯,選用日本直送的優質赤雞熬製而成,色澤呈現奶白色,口感稠密順滑,雞味濃郁,拉麵麵條煙韌彈牙,盡吸湯汁,配料有赤雞雞肉、黑豚肉、溏心蛋、牛蒡。雞肉入口嫩滑鮮美。黑豚肉肉味濃郁,軟腍嫩口。溏心蛋呈半熟流心狀態,口感稠密緻滑,蛋味香濃。牛蒡是有炸過的,入口酥脆可口,甘香鮮甜。日式唐揚炸雞唐揚炸雞炸至色澤金黃,入口外層酥脆香口,惹味鹹香,內裡肉味濃郁,軟腍嫩滑,不但沒有雞骨,而且豐富的肉汁亦緊鎖於雞肉之中,配搭附有的柚子鹽進
辛味拉麵
日式唐揚炸雞
唐揚炸雞炸至色澤金黃,入口外層酥脆香口,惹味鹹香,內裡肉味濃郁,軟腍嫩滑,不但沒有雞骨,而且豐富的肉汁亦緊鎖於雞肉之中,配搭附有的柚子鹽進食,味道清新解膩。
日本馨和白啤酒
這款啤酒是使用比利時小麥釀做的白啤,色澤金黃亮麗,口感濃郁清爽,麥味香濃,且充滿柚子和柑橘香味,味道細滑而豐盛。

整體而言,環境舒適衛生,裝潢富有日式風味,食材用料新鮮,味道製作出色,湯底味道正宗濃厚,令人回味,是與朋友吃拉麵的好地方。
2020-07-26 84 views
現在疫情這麼誇張, 相信有很多人不願堂食. 今天工作關係來了佐敦, 咁啱知道呢度有間金鶴拉麵, 之前喺第二間分店都食過勁有水準. 所以特登過嚟買外賣. 一如以往, 餐牌早晚也是一樣. 兩個人食所以叫咗個金鶴雞白湯拉麵同埋至出名嘅鰻魚飯. 佢個拉麵係會麵湯分開裝, 如果鰻魚飯都係鰻魚同飯分開裝. 建議外賣㗎拉麵唔好放咁耐, 因為一定係會黐埋一嚿, 所以返到去就要將啲湯熱一熱先再放入去面度, 個湯同埋啲材料都keep到水準. 個慢煮雞幾好食又林又juice. 鰻魚飯, 鰻魚超級肥美. 魚油喺個口度散發出嚟. 待應同我講, 師父嘅手工最值錢, 佢哋會將啲新鮮白鱔, 起骨切細再煎香, 加上自制鰻魚汁. 雖然要二百幾蚊貴咗啲, 但係手工都值回票價
TakeAway
行到個頭見到好日式既門面就知係呢間 想食好耐終於試到入面有吧枱同普通木枱坐得都幾舒服 員工好好態度又會做下推薦٩( 'ω' )و試左新出既蟹湯拉麵🍜個湯底唔係完完全全既水質 而係好綿滑好重蟹味 最驚喜係面頭真係有啲鮮美蟹肉🦀麵底都好出色 軟硬適中 我最怕食啲好軟既麵🤭而雞白湯同黑蒜醬油湯拉麵湯底都好出色 食完麵都直頭想飲埋佢(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)伴碗有叉燒同雞肉 叉燒肥瘦啱啱好幾唔錯 但雞肉就失色左少少 冇咩味不過幾滑 好似平時減肥既雞胸🤪可能就收鋪 店員請左我地食抹茶軟凍 我唔係matcha fans但好彩佢唔係超濃茶味 質感幾得意幾好食🎉拉麵黎講雖然唔算好平但幾好食 睇落份量唔多但勁飽肚 大機會encore(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
行到個頭見到好日式既門面就知係呢間

金鶴雞白湯拉麵

伴碗有叉燒同雞肉 叉燒肥瘦啱啱好幾唔錯
但雞肉就失色左少少 冇咩味不過幾滑 好似平時減肥既雞胸🤪

可能就收鋪 店員請左我地食抹茶軟凍
抹茶軟凍 (4件)

2020-06-26
$150 (Last Night Supper)
北海道極濃蟹湯拉麵
金鶴雞白湯拉麵
2020-07-15 146 views
依間拉麵店想試好耐,當日就因為工作關係到附近所以黎一試。本身想試鰻魚飯,但因為天氣太熱所以都係食麵比較好。叫左個極濃雞白湯拉麵同燒豚肉(無相)拉麵麵質本身無要求亦無特別,湯底只係第一啖飲得出雞味,其後感覺都係似飲忌廉湯。但炸牛蒡好食,感覺依碗拉麵牛蒡先係主角,麵係其次。無浸湯既好爽脆,一啖湯一啖蒡唔錯。變相覺得拉麵只係為求填飽個肚,感覺好怪。雞肉叉燒OK,肉質嫩同入味。但食慣豬肉叉燒/角煮所以感覺怪怪。燒豚肉OK,醬汁夠濃味。下次想試個串燒鰻魚,因為坐係吧頭一路見師傅燒鰻魚都唔會急,唔似有D日式快餐會用火鎗夾硬燶。
依間拉麵店想試好耐,當日就因為工作關係到附近所以黎一試。
本身想試鰻魚飯,但因為天氣太熱所以都係食麵比較好。

叫左個極濃雞白湯拉麵同燒豚肉(無相)
極濃雞白湯拉麵

但炸牛蒡好食,感覺依碗拉麵牛蒡先係主角,麵係其次。

無浸湯既好爽脆,一啖湯一啖蒡唔錯。

變相覺得拉麵只係為求填飽個肚,感覺好怪。

燒豚肉OK,醬汁夠濃味。

$150 (Lunch)
2020-07-13 42 views
之前食過其他分店,今次去開佐敦,就黎食個晚飯。店內裝修好日式的感覺,冇得去旅行,食碗拉麵都開心!期間限定北海道極濃蟹湯拉麵超濃蟹肉鮮味的湯底,好鮮甜!份量十足的鮮拆蟹肉,一D都唔會孤寒!配料仲有溏心蛋及兩片叉燒,麵條好彈牙,可以吸哂蟹湯的鮮味,要試就要把握機會!期間限定唔係成日有呀~極濃雞白湯拉麵朋友就要左signature的極濃雞白湯拉麵,超級creamy的口感,濃稠嘅雞白湯好重忌廉香,質地超滑。面頭嘅炸牛蒡記住要襯熱食呀,脆卜卜,厚切慢煮雞肉很嫩滑,仲有日式叉燒,當然唔少得流心雞蛋!麵底份量好多,食到好滿足!仲有串燒食,不過我地2個人戰鬥力唔高,下次先黎試下佢既串燒!

期間限定北海道極濃蟹湯拉麵

極濃雞白湯拉麵

麵底份量好多,食到好滿足!

• 北海道極濃蟹湯拉麵
好耐冇寫食評喇!疫情關係都少左出去食好野!今日出左佐敦!E先生想食鰻魚飯~二話不說就帶左佢黎金鶴~老早在北角食過一次!活燒蒲燒鰻魚飯:即叫即燒,等15分鐘嘩!鰻魚keep到大大塊!勁厚!入口肥美!仲有魚油香味!真係好好味!醬汁香濃送飯一流,再配芥辣魷魚同埋麵豉湯,非常滿足!而我就點左白雞湯拉麵🍜 邊個話一定要食豬骨湯,招牌雞湯~白白的湯非常濃郁~比起豬骨更順流,高高的炸物係牛蒡,牛蒡健康又甜甜味道,而最有驚喜係有兩塊薄薄既慢煮雞柳, 好淋好嫩😂😂原來雞都整到甘既味道,一塊叉燒相對就唔夠驚喜,但都係好味既~~當日去到鋪頭唔算太多人,環境舒服,很適合傾計飲返一兩杯,而侍應也主動加水,整體非常不錯👍🏼
好耐冇寫食評喇!疫情關係都少左出去食好野!

活燒蒲燒鰻魚飯:即叫即燒,等15分鐘

• 活燒蒲燒鰻魚飯