2020-10-16
今日出佐敦 順便要去品嚐一下好耐冇食嘅「金鶴拉麵」未到12時已經有幾台客人,到午餐時段,這裏便開始人頭湧湧。今日叫咗個二人餐,選兩個主食的拉麵,又可以加錢品嚐蒲燒鰻魚飯。套餐還有小食包括堂楊炸雞、炸日式餃子、燒黑豚串等,還有一個飲品供應。選咗我最喜愛嘅「金鶴雞白湯拉麵」湯底係用赤難熬製六個小時,口感豐富順滑,這個湯底味道濃而不油膩,配上叉燒、慢煮雞胸肉、糖心蛋及炸牛蒡。先要吃咗牛蒡因為佢還是脆卜卜,牛蒡有一種獨特的甘味,我喜歡。慢煮雞胸肉仍是滑滑的嫩嫩的,拉麵爽口彈牙,配上我着迷的雞白湯,很完美的配搭。黑蒜醬油拉麵湯底使用他們自家製香蒜醬料,這款湯味道比較濃郁,但有強的蒜香味,如果你鍾意蒜味你一定會好喜歡,拉麵的份量足夠,男士都可以吃得飽飽的。唐楊炸雞赤雞 香口,雞肉還是嫩滑多汁,因為我之前食過所以沒有大驚喜。今日選的燒黑豚肉串 見到已經會流口水,香噴噴,睇落肉串好像有點肥,但食落沒有一點油膩只有香爽,個醬油汁超惹味,推介。