2017-10-29 1139 views
坐bar枱,有日本師傅係面前整比我地食,幾有特色,師傳好有禮貌又專業。但成個場就得兩個侍應,叫極無人應,態度差,又漏單,上菜又慢,另一個好似新人咁,問咩都唔知,叫我地等陣。食物味道方面不錯,我地叫左奄列,牛舌,大板燒,蟹肉煲仔飯,生蠔,蒸蟹蓋,etc. 全部都幾好味,至少正常。埋單Like Facebook page 有9折,大家都好飽,幾抵食不過有點不太衛生,有野咬好㾗。can try once , but won't come again .
不過有點不太衛生,有野咬好㾗。
$200 (Dinner)
Celebration
Anniversary
2017-10-13 1242 views
第一次在蟹家食中午飯, 差不多2百蚊1個人頭。有蟹食,價位算係適中 。首先,沙律一般,無特別。 麵豉湯好稀好水,唔夠濃,只有數粒豆腐仔.蒸蛋味道都系一般,蒸得有點過龍,非常結實。不過唔知係唔係因為價錢唔系特別高。我點的蟹扒餐,蟹扒雪味好重,有D失望。 下次可以唔使再試. 蟹扒的調味料有牛油,鹽同胡椒. 有南瓜及薯仔拌碟。份量對女士來說,都很足夠。最好的系個即磨咖啡。如果你問我會否再光顧這間餐廳. 如果大時大節,有煙花睇的話,可以去親吓熱鬧,會幾開心. 其他時間,可以有更好的選擇.
蒸蛋味道都系一般,蒸得有點過龍,非常結實。

份量對女士來說,都很足夠。
最好的系個即磨咖啡。

如果你問我會否再光顧這間餐廳.

如果大時大節,有煙花睇的話,可以去親吓熱鬧,會幾開心.
其他時間,可以有更好的選擇.
蟹扒定食
2017-10-12
2017-10-04 1341 views
朋友個個都係蟹痴, 黎呢度gathering就岩晒😂門口有個小小水缸, 有蟹, 蠔, 鮑魚, 新鮮👍🏻有多款一人前套餐, 但又唔係樣樣吸引. 我地一行多人散叫自己鐘意菜式. 分量大些, 而且價錢更實惠👍🏻😝 海膽鮮甜, 但味道唔夠濃香. 蟹羔好濃好鮮又唔腥, 好正😋蒸蛋好滑, 配有大量蟹子.蟹扒燒, 份量都幾多, 加熱後蟹棒沾滿牛油香. 而且伴碟既薯仔南瓜都好好味. 必叫燒蟹腳👍🏻 另外想飽肚點叫左蟹粥同煲仔飯. 蟹粥好鮮甜, 充滿蟹香. 估唔到蟹食美味外, 其他銀雪魚, 煎蝦, 煮蠔都好好味😋😋服務方便都唔差, 員工都幾有禮, 雖然落單有少少出錯, 但都跟返足. 但人手有些不足. 座位幾濶落坐得舒服👍🏻係食蟹既好選擇.
朋友個個都係蟹痴, 黎呢度gathering就岩晒😂

門口有個小小水缸, 有蟹, 蠔, 鮑魚, 新鮮👍🏻

海膽鮮甜, 但味道唔夠濃香.
蟹羔好濃好鮮又唔腥, 好正😋
蒸蛋好滑, 配有大量蟹子.

必叫燒蟹腳👍🏻

另外想飽肚點叫左蟹粥同煲仔飯.
蟹粥好鮮甜, 充滿蟹香.

估唔到蟹食美味外, 其他銀雪魚, 煎蝦, 煮蠔都好好味😋😋
座位幾濶落坐得舒服👍🏻係食蟹既好選擇.
2017-09-23 1263 views
叫了套餐。等了45分鐘。部長說不是他煑。沒有辦法。其中一個伙計说要快啲。服務好啲。去高级餐廳。他說此間是低级餐廳。所以服務是這樣。服務水平簡直連如街邊檔也不如。由於楼高度不夠。非常嘈。位置太密。坐的不舒服。鐵板燒應該是熱的。送上所有食物都冷的。原因簡單。因為煑的厨師做好放在一邊。等煑好全部,一次送上。另聽到好多客人追單。都是同一答案。不是我煑。沒有辦法。食物太多味精。絕對不要幫襯此餐廳。你只会買來氣憤。。。。
2017-09-23
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
$600 (Dinner)
最近好多朋友都到日本旅遊,見到美食相片實在令人心癢癢的! 幸好香港都有不少日本美食,今次就去了一間以蟹及鐵板燒為主的餐廳,應該可以暫緩相思之苦吧!   溫馨小提示: 記得要去商場一樓轉升降機,因為地下的升降機並不能到達!門口位置有一個魚缸.......不是~應該是「蟹缸」才對,有毛蟹、 松葉蟹、皇帝蟹,還有新鮮的鮑魚。想吃全蟹宴的朋友要留意這個牌子,會列出了當日活蟹價格。餐廳位於高層坐擁180度維港景色,可以欣賞鐵板燒師傅的烹調手藝之餘又可欣賞維港景色,若遇上放煙花的日子,豈不是更加相得益彰!!餐廳嚴選高級食材,包括鹿兒島黑毛和牛及由日本空運到港的美食,加上由日籍廚師主理,絕對信心保證!以木為主色調再加上射燈,感覺簡約而高尚,座位尚算寬敞坐得舒適。來到這間以蟹為主題的餐廳,不用傷腦筋便知道要點什麼菜。 點了兩份套餐, 單是看著餐牌已經不禁口水直流了!第一份套餐有7款美食($480),包括: 刺身-火炙蟹刺身、蒸物-蟹蓋蒸蛋、燒物-高級蟹扒燒、揚物- 炸蟹肉忌廉薯餅、酢物- 松葉蟹腳酢、鍋物-皇帝蟹鍋、食事-三色壽司。刺身-火炙蟹刺身第一次食蟹刺身,想不到竟是多麼的鮮味!! 經火炙後微微

想吃全蟹宴的朋友要留意這個牌子,會列出了當日活蟹價格。

刺身-火炙蟹刺身
第一次食蟹刺身,想不到竟是多麼的鮮味!! 經火炙後微微燒焦的味道及溫度,好像冷與熱之間交替,感覺特別, 師傅將蟹殼去除,啖啖蟹肉鮮味令人滿足!!

蒸物-蟹蓋蒸蛋
蟹蓋蒸蛋中間的是蟹膏,加上嫩滑的蒸蛋及蟹子實在一絕,必試!

蒸蛋內藏啖啖蟹肉,實在是味蕾的享受哦!

燒物-高級蟹扒燒
蟹扒燒主角除了蟹肉之外,還有師傅特製的牛油汁,記住要趁熱將蟹肉沾上香草汁! 雖略為油膩,但蟹肉煎香的香味十足!

蟹鉗上的肉十分鮮嫩,比蟹腳更多肉汁!

揚物- 炸蟹肉忌廉薯餅
炸得酥脆,內裏有非常幼滑的忌廉,為了要留肚吃其他的菜式,都是先吃一半吧!

酢物- 松葉蟹腳酢
這松葉蟹腳用了蒸煮的方式,讓原汁原味的鮮味表露無遺!  配上餐廳特製的醋,更加突出 蟹肉味道,十分匹配!

長腳蟹真的有一隻筷子那麼長呢!

鍋物-皇帝蟹鍋
這大大隻皇帝蟹實在是非常吸睛!
蟹鍋上有日本冬菇及蔬菜,應該是套餐中最清淡的一道菜吧~但其實配菜吸收了蟹肉及海鮮湯的精華,味道實在是殊不簡單!

師父亦細心地將那蟹鉗上的殼去除,讓蟹肉吸收了海鮮湯的精華,味道更加濃烈!

食事-三色壽司
三色壽司有海膽 、吞拿魚蓉及蟹柳,除了吞拿魚蓉味道突出之外,其餘都比較普通。

非常精緻的賣相,忍不住來一張大合照吧!

留意到餐廳上其中一道以不同木紋塊砌成的主題牆,非常特別~ 但這是位於VIP房內,有機會的話不妨去看一看。
第二份套餐「御殿套餐」要登場啦!!
同樣有7款美食($590),包括: 前菜- 白灼毛蟹、刺身-四款魚生、肉料理- 和牛鵝肝、 蟹料理- 磯邊炸鱈場蟹海膽、 魚料理- 銀雪魚帆立貝、蝦、露筍拌大蒜及牛油、 食事- 煮蠔蘑菇飯及味噌湯、甜品- 抹茶雪糕

前菜- 白灼毛蟹
先來一客白灼毛蟹,毛蟹拿在手中感覺刺刺的,與皇帝蟹很不一樣 ,而鮮味亦更加出眾,蟹味更加濃烈,在口中揮之不去更留有餘韻,必試!

吃毛蟹的時候要小心腳上有很多細細的倒刺。

刺身-四款魚生
師父揀選了當天最新鮮的四款魚生包括吞拿魚、油甘魚、蝦及鮑魚片,吞拿魚及油甘魚油脂充分,當中吞拿魚的雪花更是非常濃密呢!

肉料理- 和牛鵝肝

只有一小片的和牛感覺實在不夠呀! 鵝肝油脂充足但這道菜略為油膩,醬料亦較濃味。

蟹料理- 磯邊炸鱈場蟹海膽

紫菜包著海膽及蟹肉十分新穎,不過還是喜歡吃新鮮的海膽呢!
魚料理- 銀雪魚帆立貝、蝦、露筍拌大蒜及牛油

銀雪魚配上香草牛油汁十分美味,帶子及大蝦非常新鮮彈牙。

食事- 煮蠔蘑菇飯及味噌湯

蘑菇及煮蠔味道融入了飯中,可以多來一碗嗎?!
甜品- 抹茶雪糕
最後讓這個抹茶雪糕作完滿結尾吧!

除了套餐之外也有不少價錢相宜的美食,下次要再去試吖!
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2017-08-27 4380 views
婆婆話「來往來往」就是要有來有往。朋友如是,夫妻如是。七月生日時好友請客吃了美味海鮮包,八月是我報恩之時,日前不斷留意Facebook 或Openrice 是否有美味推介,颱風天晚上終於看到Blogger 推薦有她喜愛的蟹,於是翌日就致電訂位了。6:30pm準時到達,由於時間尚早,只有一兩檯客人在用餐環境舒適我們安排到的位置是靠窗向海,窗外景緻不錯剛掛上3號風球,當然要在天黑前找職員幫我們拍照~職員都很Nice呀!餐廳主打蟹類和鐵板燒,但點套餐的話有很多未能嚐到,所以決定單點。毛蟹一隻時價$800被迫放棄了(有點想念蟹道樂)先點了一份鹽漬螢光魷魚BB,咸香易入口愛生蠔的我們點了每一隻日本產生蠔,日本產較啖,但算肥美,唯獨是肉上有蠔殼碎有點美中不足雜錦壽司有四款,每款兩件,海膽份量頗多,鮮甜味美,魚籽和吞拿魚茸也好吃,蟹柳切得碎碎的,連咸咸的魚籽一起吃很夾,而壽司也是Bite Size這份蟹蓋蒸蛋是必試的,一上桌感覺如看到日落黃昏照射的湖水般,金光燦爛,視覺效果一流。蒸蛋上鋪滿橙紅色的蟹籽和一匙蟹膏金玉其外,表裡如一,蒸蛋很滑,裡面有蟹肉帶子連蟹籽一起吃口感很豐富,滑得來有咬口。Menu

6:30pm準時到達,由於時間尚早,只有一兩檯客人在用餐

環境舒適
我們安排到的位置是靠窗向海,窗外景緻不錯
剛掛上3號風球,當然要在天黑前找職員幫我們拍照~
職員都很Nice呀!

毛蟹一隻時價$800
被迫放棄了(有點想念蟹道樂)
鹽漬螢光魷魚
先點了一份鹽漬螢光魷魚BB,咸香易入口

壽司也是Bite Size
蟹蓋蒸蛋
這份蟹蓋蒸蛋是必試的,一上桌感覺如看到日落黃昏照射的湖水般
,金光燦爛,
視覺效果一流
。蒸蛋上鋪滿橙紅色的蟹籽和一匙蟹膏
金玉其外,表裡如一,蒸蛋很滑,裡面有蟹肉帶子
連蟹籽一起吃口感很豐富,滑得來有咬口。
蟹扒燒
Menu 有兩款想試的蟹品,我們決定要蟹扒燒,以鐵板燒形式奉上,板上沾滿油,以Gas 爐開火不久就聞到鐵板焦香味,可惜是太熱了,部分蟹捧焦了粘鍋底。香味四溢,味道不錯,但略油膩點。
燒過的蟹捧很香口,有牛油香
雜錦刺身
雜錦刺身一份有六品,師傅刀功熟練,每件刺身厚薄一樣,也很新鮮
蟹肉煲仔飯
這份蟹肉煲仔飯是美味飽肚之選
飯上有三隻蟹腳肉,炒飯咸味適中,有青口、蟹柳,有飯焦香

聽見鄰桌說有優惠,原來現在連一張餐點及餐廳Logo upload 到Facebook 有九折
舉手之勞,朋友也滿意餐點當然要好好享用優惠啦!

後記:朋友說看食評指服務一般,今晚這餐覺得服務還不錯,只是他們人手不足,到大約7:30左右已全場客滿,全晚只有五人照顧全場,很忙碌吧!
蟹蓋蒸蛋
蟹扒燒
雜錦刺身
蟹肉煲仔飯
  • 刺身
2017-08-21 1493 views
On Monday, me and my friend went there and ordered their signature crab meal, a sea urchin rice, and a salmon mango sushi. My friend's main course had arrived for 15 mins but not mine. She almost finished her meal, so I prompted them to make my order soon, but they totally ignored me, so I waited and waited, until 20 mins later after my friend finished, my food arrived. The worst is the chef talked about me that I prompted their order, when I have waited so long. The manager actually said she will just cancel my order with an attitude. It's a bit unfair and upsetting when I am a regular customer. I would not recommend this restaurant if you expected a decent service
2017-08-02 2022 views
是咁的~今日公司team人慶功 我呢個啱啱新黎冇耐嘅小薯仔都有得一齊食飯 當然地點食咩都唔到我話事啦 都係突然知道原來黎呢到食蟹~~其實本人由細到大都幾鐘意食蟹 屋企煮飯以前都要蒸d三點蟹加餸 不過近年百物騰貴 晚飯都好少用蟹加餸喇 今次黎呢間高級野食蟹 真係未出發先興奮呢到好多選擇 你可以散叫 亦可以叫餐唔洗煩 淨係一人餐都好多選擇 仲有d二人三人餐啦 當然餐會貴d 不過公司慶功wo 咁唔洗太擔心貴啦 叫左個中等價錢嘅一人餐(其他同事都係各自各叫一人餐)第一道上枱嘅係薄切立魚刺身,蟹腳,蟹鉗薄切立魚真係錚考刀功 你睇立魚魚身晶瑩剔透就知用料有幾新鮮 魚身乾身薄到好似燈影牛肉咁透曬光 食落口就一d都唔淡 唔會因為薄切而影響魚味 反而因為薄切 令到咬落唔會有筋 魚肉實淨得黎亦好香腍 正呀至於蟹鉗同蟹腳 蟹味唔係特別濃 係慢慢咁喺個口滲出黎 唔錯唔錯炸蟹蓋 佢有用蟹肉同大量椰菜絲做嘅炸蟹蓋 熱辣辣的確好惹味 不過因為椰菜數量多而且上面嘅茄汁味濃 所以都真係唔係好食到有蟹味 只係一個普通嘅炸蟹蓋 個人覺得蟹肉同椰菜嘅量太唔平衡 所以唔太食到蟹味左至右分別係牛肉薄燒 炒雜菜 炙燒蟹腳 胡麻沙律

左至右分別係牛肉薄燒 炒雜菜 炙燒蟹腳 胡麻沙律 呢碟真係好正 左邊嘅牛肉薄燒可以話係成晚最正嘅一味 order嘅時候仲會問我地幾成熟 我就要左5成 5成真係啱啱好 因為牛肉咁薄身 上枱之後仲會要自己肉身嘅溫度繼續煮塊肉 所以叫生d係唔怕 牛肉肉味好香濃 仲包住入面嘅烤蒜片真係好惹味好香口
炒雜茶冇咩野好講 個人覺得可以落番d麻油令佢更香 不過淡口d都OK嘅
燒蟹腳就正過頭先上面嘅蟹腳喇
因為蟹腳燒左之後令佢味道更出 而且蟹肉幼嫩鮮甜 呢碟有四舊可以慢慢食 真係好正

胡麻沙律都唔錯 胡麻醬適量唔會過多 幾好

呢個餐仲有兩隻燒生蠔 呢到又係可以話係最正之一 蠔味濃海水味足但唔會過重 冇咩金屬味啱我 相信蠔應該都係來至澳洲之類海水比較靚嘅地方 咁先會令隻蠔又大又肥美
(金屬味唔係講緊污染 好似法國嘅生蠔就出名重金屬味 咁係因為果到海水比較多微量元素啫 但係絕對乾淨嘅
)燒生蠔真係好正好正

銀鱈魚西京燒 啱啱前幾日(上一篇食評)食過間燒到燶嘅銀鱈魚西京燒 職員仲同我講係咁嫁 正宗唔食皮嫁 er...可能我今晚呢間嘅西京燒唔正宗啦(一定係除非唔係)佢嘅銀鱈魚燒得啱啱好 少少燶邊得黎仲保持到原有嘅魚色 而且今次就真係用真。銀鱈魚唔係鱈魚喇(上一篇食評),魚肉細嫩幼滑 魚油香 極品呀
如果塊皮可以再燒燶番少少少少咁就perfect喇 不過已經好正喇

最後最後 蟹肉麵豉湯同蟹肉飯 先講個湯啦 講真同出面普通d日式小店set嘅麵豉湯差唔多味 呢到我覺得仲咸d Tim 個人就唔係好識欣賞麵豉湯喇
呢個蟹肉飯唔係睇佢好似冇咩色水 應該會好淡冇咩味 咁就錯喇 諗深一層蟹肉飯冇咩色好正常 呢個應該係用鐵板將拆左嘅蟹肉同飯炒埋一齊 而且係快炒 因為蟹肉一絲絲 好易熟炒得太耐會過龍 快炒可以好快咁將蟹肉肉香逼出再混入喺飯入面 成碟炒飯亦唔洗落太多d味淋果類去提升味道 因為過多調味料只會搶左淡淡嘅蟹香 所以呢位師傅掌握呢個飯掌握得好好 唔需要炒太耐只要幾蟹肉味逼出 收緊飯粒嘅水份就搞掂 雖然講係咁講但整唔整到就唔係人人得喇
都係一個字 正呀!

最後附上個餐嘅details俾大家參考下

總括黎講 呢到雖然主力食蟹 但其他野嘅水準都好高 好似牛肉薄燒 生蠔咁 絕不馬虎 水準仲幾高 反而以一間主力食蟹嘅店黎講佢嘅蟹又唔係真係好頂級上曬神枱咁 當然啦可能我個餐唔夠高級 叫再貴d嘅可能就真係可以食到好正嘅蟹喇
第時有機會帶我女朋友仔黎試下先
2017-07-31
2017-05-04 2613 views
餐廳竟然把我和另一食客的信用卡掉轉!!我現在要cut卡,還要改自動轉賬號碼,有些不知情簽了的賬單還要幫忙去銀行處理,就是餐廳的失誤,製造食客這麼多麻煩!!而餐廳知道後的解決方法是幫我們交換回信用卡(根本沒用的做法)而到現在都沒收到犯錯員工的道歉!所以我對這間餐廳極失望,不建議大家去用膳!!
餐廳竟然把我和另一食客的信用卡掉轉!!
所以我對這間餐廳極失望,不建議大家去用膳!!
2017-04-14 2497 views
蟹家本身都係我午市重點飯堂之一,今次叫咗一份蟹扒定食,一份牛扒定食同一份蟹炒飯定食,後兩者都係由鐵板燒師傅處理,個人覺得好似特別有鑊氣好味,蟹炒飯定食連嘅三文魚亦好肥美,同埋價錢不到100絕對超值👍🏻另外服務亦值得一讚,每次結賑都有九次couporn留待下次使用。
Type of Meal
Lunch
Dining Offer
Coupon
2017-03-17 2506 views
豪一豪食個lunch,在銅鑼灣返工想食好啲一啲都唔難,但係要食物質素好,有海景相伴,服務態度好,仲要係價錢合理,真係一D都唔容易!(蟹家,其實唔係第一次去,上次係食晚飯一人食咗大約$400真係覺得有啲貴,再次幫襯因為佢嘅食物質素真係唔錯!)今次一行3個人,分別點了lunch set,(然後share試少少)先講雜錦刺身飯,顏色好靚而且食材刺身夠新鮮,有三文魚、青瓜、玉子等等,分量十足!我的是鰻魚飯,鰻魚肉厚有彈性,而且魚味濃,配搭嘅醬汁味道剛剛好!(飯同魚嘅份量比例亦恰到好處)這兩款均配以三款小吃(筍絲,熏魚及炸薯餅)另外仲有沙律丶麵豉湯同埋茶婉蒸(蒸蛋裏面有銀杏)蒸蛋夠滑口!另外一款是蟹肉炒飯(都附有沙律丶熏魚,麵豉湯同茶婉蒸),蟹肉份量正常(唔算少),飯粒夠乾身,賣相都唔錯而且個味道好香!三款套餐仲會有餐飲(但凍飲只有薑啤丶汽水選擇較少)!我選擇了熱咖啡,味道香濃夠晒醒神,非常適合lunch 後仍要工作的我呢!Lunch價錢大約只係,晚飯的三份一價錢(當然沒有晚餐那麼豐富)以lunch來說,份量同食物質素,都係CP值高,值得推薦!

2017-03-12
$150 (Lunch)
  • 鰻魚飯
2017-02-04 6150 views
女朋友生日, 咁佢就好鍾意食蟹嘅, 本身都諗住去食自助餐, 但係佢又唔食生蠔又唔係食好多嘢, 咁就不如食得專d, 況且自助餐啲蟹都唔係新鮮, 咁就食餐好啲啦, 經朋友介紹得知呢間餐廳,於是就試下。去到好彩有張海景枱,咁坐低左我地就叫左個毛蟹二人餐,侍應攞左隻生蟹俾我地望下,望完之後就開始啦。一開始是刺身,有三文魚及蟹腳,餐廳都好細心,去晒d蟹殼,之後食落去都好鮮甜,新鮮嘅味道,雪藏完全係食唔到呀!之後就係薯蓉炸物,裡面加左d蟹肉,但係本身自己就麻麻地炸野,所以就無咩感覺。之後就係主菜啦,蟹蓋同個蟹身,今次就唔係刺身,已經烚熟左啦,蟹身d肉都係一樣咁鮮甜,啖啖肉,而個蟹蓋就不得了啦,蟹膏非常鮮甜,直頭係個口留香。之後和牛到啦,好多牙菜仔,而d和牛都幾鮮甜,裡面重有d蒜片係度,幾香,入口都溶。之後就係火鍋啦,有d蟹鉗同蟹腳,另外有兩隻新鮮蠔, 另外仲有好多菜 有冬菇, 食落去都幾鮮甜, 心諗如果有個拉麵家落去就好了。d菜都有好多,都有食剩。最後就係最後蟹肉煲仔飯啦,裡面有好多蟹肉,而煲仔飯都煲得好香,份量就剛剛好,食完就兩個都飽啦。總結黎講都幾好味,份量都唔細,會再黎。

總結黎講都幾好味,份量都唔細,會再黎。
朋友帶路食生日飯,7點半入坐~兩個人各自都叫左個$590 嘅套餐~有毛蟹、刺身、和牛配鵝肝、燒牛油帶子海蝦、湯、飯及甜品。和牛配鵝肝真係超油膩,啲油多到係塊葉到流落嚟~上面醬料好濃味,完全掩蓋哂牛肉同鵝肝味道,要撥走大量醬先可以入口。燒牛油帶子海蝦,蝦同帶子都甜同爽口,味道都唔錯~但又係配上一大舊牛油,岩岩食完個鵝肝,真係好膩。毛蟹同刺身味道算是唔錯,但係食完數小時後就出現腸胃炎徵狀。當晚11點開始,就覺得唔舒服,接住係30分鐘內嚴重嘔吐,嘔左4-5 次~然後就肚瀉,差不多暈低,跟住即刻入醫院~同醫生講返情況,被診斷為急性腸胃炎,醫生覺得生嘅食物較為高危。 第二問返同行朋友當晚亦有肚瀉情況!所以就打電話去餐廳反映問題,了解下係咩事啦~餐廳經理就話當晚好多人都食左同一個餐,要每枱客打電話去問下情況~但我眼見當晚晚飯時間全場只有5-6 枱客,我附近個2-3 枱肯定唔係食同一個餐~最後餐廳回覆話問過其他客人無人反映有不適狀況~話我係"個別事件" 仲問我係咪食唔慣生冷野=.=  對話中不斷都話其他人無事,係我有問題,咁我同行朋友都有事,都叫"個別事件"?我都明白除左大型食物中毒,又或者專登拎啲
朋友帶路食生日飯,7點半入坐~

兩個人各自都叫左個$590 嘅套餐~

有毛蟹、刺身、和牛配鵝肝、燒牛油帶子海蝦、湯、飯及甜品
和牛配鵝肝真係超油膩,啲油多到係塊葉到流落嚟~
燒牛油帶子海蝦,蝦同帶子都甜同爽口,味道都唔錯~

但又係配上一大舊牛油,岩岩食完個鵝肝,真係好膩。
毛蟹同刺身味道算是唔錯,但係食完數小時後就出現腸胃炎徵狀。
然後就肚瀉,差不多暈低,跟住即刻入醫院~

第二問返同行朋友當晚亦有肚瀉情況!

所以就打電話去餐廳反映問題,了解下係咩事啦~

最後餐廳回覆話問過其他客人無人反映有不適狀況~

話我係"個別事件" 仲問我係咪食唔慣生冷野=.=

我都明白除左大型食物中毒,又或者專登拎啲食物去化驗外~

其實都唔可以證明邊到出左問題~

所以我係到同大家分享依段經歷~

希望大家會考慮值唔值得幫襯依間餐廳。
2016-12-15
2016-12-18 3220 views
呢間餐廳有好多唔同既套餐,花多眼亂,本來揀好左個有牛有蟹既,order既時候經理就提我地只有其中一本menu 既蟹係活蟹😱😱😱咁上呢d餐廳食蟹緊係要食活架啦,如果要食冰鮮既我上網訂都得啦。所以我同友人即時轉口太,改試活蟹套餐😂😂😂套餐有以下幾道菜:磯煮鮑好入味蟹肉蒸蛋鮮甜天婦羅粉薄,冇油味蒸蟹身比想像中鮮甜,蟹肉點埋d膏食好正什菜烏冬鍋冇乜驚喜,不過不失如果兩個人食呢間係唔錯既選擇,如果一大班人我就會揀灣仔間秋田,蒸蟹一流呀!總括黎講,服務態度好,環境舒適,食物質素乎合期望,想食活蟹既朋友黎呢間餐廳應該唔會失望。
呢間餐廳有好多唔同既套餐,花多眼亂,

套餐有以下幾道菜:

磯煮鮑
好入味
蟹肉蒸蛋
鮮甜
天婦羅
粉薄,冇油味
蒸蟹身
比想像中鮮甜,蟹肉點埋d膏食好正
什菜烏冬鍋
冇乜驚喜,不過不失

2016-12-17
$800 (Dinner)
2016-09-01 5988 views
星期三晏晝老闆來銅鑼灣食飯。我原本打算叫個百幾蚊嘅套餐,簡單又不浪費。結果老闆一落座就簡單menu個590嘅whole crab set,問呢個好嗎?其他幾位老闆話,呢一set要食到兩點鐘喔。咁就到兩點咯……有問我,食唔食,答曰好啊……但係一個人食壓力好大……一set加埋甜品係8courses環境幾好,如果靠窗坐,可以見到海景。日本蟹,講真,好一般,蟹肉不新鮮,我將所有肉挖出來先食,搞咗好耐。呢一道係最難食,因為我唔中意食生嘢!重點係個爐,四塊肉,有兩塊係鵝肝!有點膻味!這個沒什麼特色。一口吞。也一般,綠色的可融化為油!湯麻麻!飯麻麻!甜品最好食!今日590就係為咗等佢!但係沒食完就被叫返公司
星期三晏晝老闆來銅鑼灣食飯。

一set加埋甜品係8courses
環境幾好,如果靠窗坐,可以見到海景。
呢一道係最難食,因為我唔中意食生嘢!
重點係個爐,四塊肉,有兩塊係鵝肝!有點膻味!
這個沒什麼特色。一口吞。
也一般,綠色的可融化為油!
湯麻麻!
飯麻麻!
甜品最好食!今日590就係為咗等佢!
但係沒食完就被叫返公司