Restaurant: Katiga Japanese Food Shop
Info:

2024-11-15 390 views
平日中午食午餐食物竟然下單後要等超過半個鐘先,但每枱客人都叫嘅食物都到齊,唯獨只有我們下單遲遲未來,仲要催促後先係半個鐘黎,職員只表示壽司要耐d,如果唔催的話可想而知,上班午飯時間只有1小時而已。難得見佢裝修完,先會想再黎幫襯,下次唔會考慮再來幫襯,亦唔會推介朋友來了。
2024-11-15
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$88 (Lunch)
2024-10-29 567 views
朋友話搬咗舖新開張嘅加太賀,無論環境定食物質素都比以前好咗好多,有見及此,即管過嚟試吓睇吓改善咗幾多 🙈 今日一行十幾人,去咗旁邊嘅房間,入面環境乾淨企理,燈光昏暗,加上周圍嘅裝飾擺設,都好有日本居酒屋嘅感覺!師傅間唔中會過嚟同我哋吹下水,而且職員都好友善~~拎咗支十四 極上諸白嚟飲,一開瓶已經好快俾大家飲晒 🤣😋 拖羅 ~ 佈滿魚油花紋,入口即溶,好有油香味,令人回味無窮!😋 海膽 ~ 有淡淡嘅海水鮮味,肉身肥厚,味道清甜,又係有少少入口即溶嘅感覺!😋 深海池魚 ~ 一放入口完全感受到魚油嘅甘香,油脂厚,肉質鮮嫩爽口,越食越滋味!😋 花之戀 ~ 作爲花之戀嘅始祖梗係必食啦 🤣🤣 三文魚夠晒肥美,簡直係啖啖肉!

拎咗支十四 極上諸白嚟飲,一開瓶已經好快俾大家飲晒 🤣

2024-06-24 2403 views
念念不忘的日本料理,重開一定要去試吓,所以屋企人生日,大人細佬一齊去,感受吓日本氣氛。🇯🇵🇯🇵🇯🇵大人細路都鍾意食嘅蟹籽沙律香脆嫩滑炸豆腐老公最愛鵝肝多士人氣食品花之戀細路最愛牛柳粒媽媽最愛油甘魚頭最美壽司拼盤惹味串燒必食炒飯加天婦羅本人至愛日式餃子除咗食物美味,店舖亦都好貼心,知道屋企人生日,仲有個日式生日蛋糕,屋企人開心到爆!而且環境好有日本feel,大人細路都不斷打卡。樂而忘返👍🏻👍🏻👍🏻
大人細路都鍾意食嘅蟹籽沙律

油甘魚鮫
日式煎餅
客制化生日蛋糕
2024-06-17 1243 views
店舖重開,於是同 同事來試下,貪佢有private room 私隱度高啲可以傾下計以前聽同事講話呢間一般,所以一直都無特別去試,不過聽講重開之後質素好左...重開免收加一再9折,仲送左個菜碗蒸,好多優惠😂😂套餐包左一碗味噌湯同茶碗蒸,茶碗蒸係普通有啲魚蛋同肉粒係入面,蒸得比較實,唔算非常滑但都係正常嘅。。。我叫左個壽司套餐,有8款壽司加2舊卷物,壽司都唔hea, 都有三文魚,油甘魚等,味道比想像中好 如果keep 住有promotion 都可能考慮再幫襯嘅...

2024-06-09 1011 views
加太賀的錦師傅對食物出品要求很高,更著重顧客的滿意度。錦師傅是一個好用心又勤力的壽司師傅,更不時會鑽研新菜式給食客試食。至於鋪頭的裝修,非常之貼題,令人彷彿去了日本的。店內還有塔塔米或枱櫈的房間供食客選擇。總括而言,重開後的加太賀,令人眼前一亮。一間你去完又值得再去的食肆,未去的朋友就快些去,包你們會有驚喜,尤其是生日的朋友。
加太賀的錦師傅對食物出品要求很高,更著重顧客的滿意度。
2024-06-04
$500 (Dinner)
  • 海陸空大碗拉麵
  • 火龍卷
  • 左口魚壽司
2024-06-07 1402 views
上個月重新開張後,終於有時間來這傳聞已久的花之戀創始店,果然換人經營之後無論食材或料理都是水準之上品,愛魚女(鮎並)刺身新鮮度讓人很驚艷,每一口的都是嚴選之品。 當然不可以放過它的出名之作花之戀,口感很棒三文魚非常鮮甜蟹籽更是沒在手軟的添加。 另外也嘗試了新作之-灸左口魚邊壽司這是一道即食之作而那入口即化的油脂感幸福到無法言語,新作之-火龍卷是由整隻龍蝦肉與牛油果及蟹籽組合呈現壽司卷,鮮甜飽滿的龍蝦肉大大滿足呀。整條加賀太街充滿著日式風格數個包間更是別具一格其隱私性非常適合三五好友私密聚會。
,每一口的都是嚴選之品。

愛魚女(鮎並)刺身
鵝肝壽司
次身拼盤
  • 火炙鵝肝壽司
  • 火灸左口魚邊寿司
朋友介紹#加太賀(原來曾經勝極一時呀👍)現在整裝後重新開業說是有榻榻米房,遂同一幫朋友來試試真是給到我們無限驚喜呀,環境非常棒,服務也是一流,最重要的是食材新鮮能吃能喝能歌能玩的地方!打卡聖地無論是公司團建家庭聚餐抑或是朋友聚會都能滿足👍👍👍要情調有情調,要氣氛有氣氛!簡直是個寶藏地呀推薦推薦還有之前在其他地方吃的右口魚壽司這里也有,同埋鵝肝壽司,都是我去日料店的必吃之選!總是這里滿足了我的所有口腹之慾😬😬😬同行朋友也是贊不絕口以後又多了一個聚會的地方了
朋友介紹#加太賀(原來曾經勝極一時呀👍)現在整裝後重新開業
說是有榻榻米房,遂同一幫朋友來試試

能吃能喝能歌能玩的地方!
打卡聖地
無論是公司團建家庭聚餐抑或是朋友聚會都能滿足👍👍👍
要情調有情調,要氣氛有氣氛!
簡直是個寶藏地呀
推薦推薦
還有之前在其他地方吃的右口魚壽司這里也有,
同埋鵝肝壽司,都是我去日料店的必吃之選!
總是這里滿足了我的所有口腹之慾😬😬😬
同行朋友也是贊不絕口
以後又多了一個聚會的地方了
2024-05-16
Lunch
2024-05-26 1229 views
知道加太賀開返,因為都有20多年冇去食過,所以想懷舊一番。大約5:30左右到好多卡位已經寫「留坐」被安排咗一張四人枱,相信有好多人同我一樣想懷緬一番。但一看到餐牌就感覺得到只係新裝修咗完全冇變及有一些之前食開的食品如蟹粥已不在餐牌內。兩人點了蝦天婦羅、加州卷、蟹籽沙律、牛油果鰻魚卷及一支啤酒。蟹籽沙律正常,但生菜偏多,$58 算抵食。加州卷及牛油果鰻魚卷,無特別,唔算好食,但未至於難食。可能已習慣了,其他日本餐廳味道比較豐富的做法。啤酒只有ashai(大樽裝),$58 只怪自己沒有留意價錢。6:05 埋單。只同大家講,如果想懷緬一下真的冇問題,但係唔好有任何期望。
知道加太賀開返,因為都有20多年冇去食過,所以想懷舊一番。
蟹籽沙律正常,但生菜偏多,$58 算抵食。
6:05 埋單。
只同大家講,如果想懷緬一下真的冇問題,但係唔好有任何期望。
2024-05-23 795 views
老牌日本食店重開立即約朋友共聚!這裏有很多很多回憶,絕對不是其他食店可以替代!懐着興奮心情回家的感覺,熟悉的裝修沒大改變,進門見到當年電視節目辣辣壽司邊個食的錦師傅在打點一切,更加放心了!整個晚上老友開心共聚把酒談心,美食不斷,魚生船足足兩三呎長,龍蝦卷賣相超吸引,仲有好多美食!最後想食麵,錦師傅話一碗夠晒八個人食🤔😅 原來好似洗手盆咁大碗!!🤣 😂 驚喜不絕,興奮莫名!😍😍開心時間過得特別快,一眨眼就已多小時,一定會再來! ❤️❤️

2024-05-21 2499 views
朋友通知加太賀重新開張所以今晚約埋好朋友落去試吓我以為試業期間原來幾日前已經正式開業呢條日本街依然咁有風味好有特色嘅水車 人力車 相撲手肥仔 武士造型公仔 仲有日本酒 同許願紙牌好多打卡位 令人心花怒放好開心喔開餐啦咁肥美嘅生蠔就已經流晒口水特別嘅醬汁少少調味 好鮮甜 好正然後 係好架勢嘅魚生船原條伊助木 鮮甜肉嫩配上獨特醬汁 更鮮味回香原隻大活赤貝 爽甜脆口非常新鮮 白肉北寄貝 好少食到好好味 好爽好鮮甜海膽更加係當晚極品點解可以咁鮮甜㗎?呢隻魚生船真係大滿足連普通嘅三文魚厚切都好鮮味然後經理介紹右口魚壽司必須5秒鐘內入口 魚油非常甘香 真的好吃喂,和牛壽司 不愧是Signature 試過就知有幾好食鰻魚壽司也燒得剛好 肉嫩入味然後是我的至愛和牛牛舌心串燒 好juicy 好味到唔識形容甜品揀咗鮮果雪巴唔🤔清熱解膩 ok嘅疫情前曾曾經幫襯估唔到重新開張會咁驚喜 一定會再幫襯無論食物環境服務我俾全⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
朋友通知加太賀重新開張

非常新鮮
白肉北寄貝 好少食到
好好味 好爽好鮮甜
海膽更加係當晚極品
點解可以咁鮮甜㗎?

呢隻魚生船真係大滿足
連普通嘅三文魚厚切都好鮮味

然後經理介紹
右口魚壽司必須5秒鐘內入口
魚油非常甘香 真的好吃

喂,和牛壽司 不愧是Signature
試過就知有幾好食

無論食物環境服務
我俾全⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2024-05-17
2024-05-10 829 views
真係同事朋友聚餐的好地方,今日同朋友來到聚餐,間房好靚,服務周到,最緊要食材新鮮好味,非常推薦左口魚同鵝肝刺身,總有出面滴打卡位都好靚,影佐好多靚相,總講可以唱卡拉OK,期待下一次聚餐
2024-02-08 2194 views
好多年前來過,那時候的餐很好食,外面裝飾又好睇。以前朋友來香港,我都一定帶他們去加太賀食日餐。今晚我獨自去回味一下。 呃,以後不再去了。。。中伏食物:看了本菜單好多次,價格貴了好多,有些菜都沒有了。點了個海鮮炒飯。超級無敵大的一碗飯,裡面有魷魚,沒有其他海鮮了。不如改名叫「炒魷魚飯」啦。無語。。。碗飯好乾,食左半個鐘。唔掂,好唔掂。 仲有,價格好貴,唔捨得點嘢食。同價在其他日餐廳可以吃很好了。服務:個經理幾有禮貌。但係在用餐時,後面站了兩名女服務員,不斷聊天,好吵好吵。大姐啊,我對你們的生活八卦毫無興趣,那麼大的餐廳,能讓我安靜地用餐嗎?至於服務,沒有服務。環境:外面條街的裝飾靚。除此之外就冇嚕。好失望。

環境:外面條街的裝飾靚。除此之外就冇嚕。好失望。
2023-11-17 1915 views
加太賀 (紅磡)紅磡崇潔街37號地舖今日嚟到紅磡一間出名嘅日本壽司店🍣蒜蓉牛肉薄燒$68一攞出嚟已經好大浸蒜蓉味,牛肉薄得來都好牛味😍,呢個價錢有咁嘅質素真係性價比高金箔花之戀刺身船$380淨係個外貌都已經係非常值得打卡,刺身船入面最好食嘅我就覺得係三文魚係非常之鮮味,而蝦都係大大隻,仲要有咁多件赤貝壽司$38平時出去食嘅赤貝壽司唔多唔少都有腥味,呢一間嘅赤貝壽司出奇地好食,最重要嘅係冇腥味,令人食指大開😋芥末八爪魚壽司$33好鮮味嘅八爪魚,再加埋芥末完全係Perfect match 😍🐠火炙三文魚壽司$50三文魚表面有少少用火燒過令到三文魚更加香🍣令人忍唔住食多幾嚿
加太賀 (紅磡)
紅磡崇潔街37號地舖

今日嚟到紅磡一間出名嘅日本壽司店🍣
蒜蓉牛肉薄燒$68

金箔花之戀刺身船$380

赤貝壽司$38

芥末八爪魚壽司$33

🐠火炙三文魚壽司$50

呢間加太賀簡直係童年回憶,細個成日嚟食當時好旺場要等位,成條街好有氣氛🏮唔記得從幾時開始就冇再幫襯今次黎都係因為屋企人提出雖然依家不及往時,但覺得佢裝修完之後靚咗餐牌冇乜點改,只係價錢貴咗,尤其佢哋最出名嘅「花之戀」,由$5X變到$82我哋叫返之前啲「例牌菜」,重拾回憶之餘,可以比較一下質素▶️ 海鮮燒餅 ($98)樣似pizza,口感似中式薄罉入面加咗海鮮魷魚粒,面頭灑上木魚碎、沙律醬、燒汁、青蔥呢個係細個每次嚟到必點,印象中好食可惜今次薄餅整得太厚,食落好粉🙁材料亦唔夠足,口感比較寡,有啲失望唯一係薄餅燒得幾香,帶微微板燒味▶️ 幻の彩虹刺身卷賣相超靚仔🌈一條八件叫彩虹刺身係因為面頭分別有吞拿魚、三文魚同蝦刺身卷物入面含牛油果同蟹柳刺身食落新鮮,牛油果夠香同軟熟🥑壽司飯質感唔錯,仲有唔少蟹籽略嫌沙律醬落得重手咗啲▶️ 大蔥雞肉串 一客兩串,雞肉之間夾雜洋蔥片雞肉軟腍🐔用咗鹽同黑椒調味,旁邊亦有醬油可以點洋蔥燒得香口爽脆,不過雞肉就燒得一般般,欠缺串燒炭香味▶️ 芝鰻卷 ▶️ 鈴鹿軟蟹飯卷x2▶️ 香蔥蟹籽牛肉卷x2又係每次嚟到必叫之一,比以前細件咗,不過味道保持到牛肉唔會太肥,香蔥口感爽脆又惹
呢間加太賀簡直係童年回憶,細個成日嚟食
今次黎都係因為屋企人提出
雖然依家不及往時,但覺得佢裝修完之後靚咗
我哋叫返之前啲「例牌菜」,重拾回憶之餘,可以比較一下質素

▶️ 海鮮燒餅 ($98)
樣似pizza,口感似中式薄罉
入面加咗海鮮魷魚粒,面頭灑上木魚碎、沙律醬、燒汁、青蔥
呢個係細個每次嚟到必點,印象中好食
唯一係薄餅燒得幾香,帶微微板燒味
海鮮燒餅

▶️ 幻の彩虹刺身
賣相超靚仔🌈一條八件
叫彩虹刺身係因為面頭分別有吞拿魚、三文魚同蝦刺身
卷物入面含牛油果同蟹柳
刺身食落新鮮,牛油果夠香同軟熟🥑
壽司飯質感唔錯,仲有唔少蟹籽
略嫌沙律醬落得重手咗啲
幻の彩虹刺身卷

▶️ 大蔥雞肉串
一客兩串,雞肉之間夾雜洋蔥片
雞肉軟腍🐔用咗鹽同黑椒調味,旁邊亦有醬油可以點
洋蔥燒得香口爽脆,不過雞肉就燒得一般般,欠缺串燒炭香味
大蔥雞肉串

▶️ 芝鰻卷
▶️ 鈴鹿軟蟹飯卷x2
▶️ 香蔥蟹籽牛肉卷x2
又係每次嚟到必叫之一,比以前細件咗,不過味道保持到
牛肉唔會太肥,香蔥口感爽脆又惹味
我哋叫咗兩份🐂

▶️ 燒三文魚扒定食 ($92)
自己叫咗一個定食🍱夠晒豐富
中間有漬物,應該係醃青瓜,味道好酸
然後有一堆椰菜,落足油去炒,幾有鑊氣🥬
飯嘅份量可以分到兩滿碗🍚用上珍珠米,口感幾好,仲落咗照燒汁
燒三文魚扒有驚喜😍燒得啱啱好唔會過熟,肉質鮮嫩,保持到三文魚油香味🐟仲要完全冇骨!
都有落照燒醬、青蔥、芝麻粒,醬料唔會蓋過三文魚鮮味
最後仲有搣好咗嘅半個橙,又甜又多汁🍊
呢個定食冇叫錯,推介!
燒三文魚扒定食

▶️ 日式炒烏冬 ($78)
份量望落好多,不過其實主要係雜菜
雜菜包括椰菜、芽菜、紅蘿蔔絲、洋蔥
烏冬炒得太濕,令烏冬欠缺嚼口,有啲一pat pat嘅感覺🤥
勝在炒得唔油膩,調味充足又唔過鹹,雞肉份量多
日式炒烏冬

▶️ 雪米糍
飯後免費甜品,每人一粒
係維記出嘅雪米糍,獨立包裝
細個食最開心就係抽到自己鍾意嘅味道😆 (芋頭/綠茶/黑芝麻/荔枝都好食)
今次爹哋出招,直接同侍應講話想要芋頭味,佢即刻換咗五粒俾我哋haha
雪米糍

▶️ 和風牛扒定食 ($98)
▶️ 鰻魚定食 ($138)
▶️ 燒年糕
燒年糕

▶️ 牛肉炒雜菜 ($98)
我哋叫咗超多嘢食,叫到連啲侍應都叫我哋停手,食完先再叫,驚我哋食唔晒😂
卷物好出色👍🏻絕對值得叫多幾款試,香港本身唔多日本餐廳做到咁多花款,仲要好食
燒三文魚都好味,燒餅同炒烏冬就差咗啲
今次因為多人,訂咗枱,俾咗間獨立tatami房我哋,好和風feel,坐得舒服又有私人空間~

服務唔錯,有服務鐘可以撳去叫人,唔驚冇人理你
上菜速度快,叫咁多嘢都冇上錯或上漏
性價比高,全部大大份,預咗分享,我哋七個人叫以上食物,平均$200/人,好抵食
唔明白點解openrice咁多劣評😢雖然未必比得上舊時好食,但個人覺得唔錯,幾值得食!
希望佢會繼續做到落去啦!
$200 (Dinner)
幻の彩虹刺身卷
燒三文魚扒定食
雪米糍
  • 香蔥蟹籽牛肉卷
2023-08-03 1278 views
疫情後,首次到訪。一疊腳到“加太賀”街道及食場氣氛已經被佢吸引😍,街道佈置及侍應的服飾笑容,已經感覺到日本情懷,情緒即時高漲😚先來一隻刺身船,有吞拿魚、油甘、甜蝦、帶子、三文魚、魚子.....每一款入口都感覺新鮮甜美再來龍蝦卷、蠔餅、壽司、天婦羅、炸帶子....天婦羅脆漿,非常香脆可口,美中不足係蠔餅,媲美潮汕蠔餅真是天淵之別。再來一客日式炒烏冬及鰻魚炒飯,真係大飽口福,結帳都是當年風格送上雪米糍。
疫情後,首次到訪。
,結帳都是當年風格送上雪米糍。
  • 三文魚刺身