0️⃣ 味噌焗鯖魚+抹茶竹簾烏冬 $84 ~味噌焗鯖魚 🤍5/5🌩大大塊鯖魚排,色澤均勻🤩🌩焗得好出色🥰魚皮好脆但係鎖住肉汁,肉質嫩滑👍🏼🌩有骨但係唔多,而且偏長同幼,連平時嫌麻煩嘅我都食曬成條😋😋~抹茶竹簾烏冬(冷)🤍3/5🌩成個烏冬都係綠色嘅 賣相新鮮啱曬打卡 ✨🌩 烏冬超級煙韌彈牙😋而且量好多~🌩 一開始食抹茶唔出💦食落有陣淡淡茶葉特有嘅苦澀味,苦中帶點甘幾特別🤣🌩 如果覺得配上鰹魚汁都較淡,自助區嗰度有天婦羅可以添,口感絕配🌟或者添啲wasabi都幾match😁
0️⃣ 味噌焗鯖魚+抹茶竹簾烏冬 $84

~味噌焗鯖魚 🤍5/5
🌩大大塊鯖魚排,色澤均勻🤩
🌩焗得好出色🥰魚皮好脆但係鎖住肉汁,肉質嫩滑👍🏼

~抹茶竹簾烏冬(冷)🤍3/5
🌩成個烏冬都係綠色嘅 賣相新鮮啱曬打卡 ✨
🌩 烏冬超級煙韌彈牙😋而且量好多~
2021-08-27 423 views
今日晏晝去咗食,唔知係咪下午茶時段冇乜人,員工都食緊飯。坐低揀咗一陣嗌左一個牛肉烏冬,另外想嗌多份小食但心大心細唔知揀炸雞定係雞髀好。咁啱隔離有個員工姐姐我就多口問句然後佢極力推介雞髀好食,咁我就聽佢講~嚟到先上咗個烏冬,第一啖試個湯底已經覺得好正,烏冬亦都係軟硬適中,牛肉分量足夠,紫菜都比得好多,下午茶$50呢個份量來講我覺得好唔錯下!順帶一提呢度餐具係要自己出去拎,浸水斟茶同埋有天婦羅碎提供當小食。嘢食好食還好食,我就老實嘅,啲餐具真係幾污糟下。啲杯同埋隻匙羹我起碼揀咗四五隻先搵到隻叫冇咁污糟。同埋仲有一樣野就唔太好,一路食緊嘅時候都聽到廚房員工冇乜禮貌,明明出面外場兩個員工放緊飯,然後入面係會喝出嚟,好大聲喺廚房入面大嗌「喂」,但佢哋唔會講做咩㗎,要啲員工親自行過去突個頭入廚房然後入邊嘅人就會吩咐佢哋做嘢。應該就唔係嗰別情況,食咗成餐飯around半個鐘入面就嗌咗出嚟四五次~~然後後尾就上咗雞髀🍗好食,肉質嫩滑,不過外面嘅皮有啲辣,餐牌上面冇寫嘅,唔係好食到。唯有就係唔食皮然後食肉,大大隻冇欺場!值得一試!最後埋單,發現呢度淨係收現金。服務員都好好,費事我行出去撳錢咁辛苦就幫我用

牛肉烏冬

雞髀

最後埋單,發現呢度淨係收現金。服務員都好好,費事我行出去撳錢咁辛苦就幫我用現金比然後我轉數快俾佢!好有人情味
2021-08-26
Type of Meal
Tea
牛肉烏冬
雞髀
  • 骨付雞
2021-08-21 674 views
不知所謂,完全變左一間求其煮出黎的餐廳。以前最好食的時候,一星期食一次,見到個班職員都借打個招呼,依家個個都唔見哂。依家成間烏冬舖,無任何質素。借助完明星的介紹之後,一落千仗!天婦羅,凍食既?雞肶又係凍食既?d筷子同埋匙羹乾淨到呢!不如唔好洗啦!唔好浪費地球資源!唔識Keep質素而唔去Keep定係無心去Keep?職員態度又差到飛起,完全無人理,無人管理嫁?見佢d食物箱就咁放係廚房地下,真係嚇死人!經濟圈食店多的是,唔會助長害群之馬
不知所謂,完全變左一間求其煮出黎的餐廳。

依家成間烏冬舖,無任何質素。
借助完明星的介紹之後,一落千仗!

天婦羅,凍食既?
雞肶又係凍食既?
d筷子同埋匙羹乾淨到呢!
不如唔好洗啦!唔好浪費地球資源!

唔識Keep質素而唔去Keep定係無心去Keep?

職員態度又差到飛起,完全無人理,無人管理嫁?

見佢d食物箱就咁放係廚房地下,真係嚇死人!

經濟圈食店多的是,唔會助長害群之馬
⁑📌鰹烏冬𝙆𝙖𝙩𝙨𝙪𝙤 𝙐𝙙𝙤𝙣長沙灣元州街450/464號寶華閣地下4號舖•門面嘅裝修非常低調,予人一種隱世日式餐廳嘅感覺🎑甫踏入餐廳,啜烏冬嘅聲音此起彼落😂淨係聽到聲音,個肚都打曬鼓,就係離門口一個不遠處,你可以見到擺放住一部製麵機🏮絕對可以睇得出佢係一間非常有誠意嘅餐廳🥳•鰹魚清湯烏冬💰46烏冬嘅選擇非要多,有熱鍋上嘅烏冬,有咖哩湯烏冬,又有綠茶味嘅烏冬🍜但係我始終鍾情最原始嘅清湯烏冬😗烏冬好滑,而且非常彈牙,粗幼適中。湯底唔會過鹹,清爽唔會有負擔🎋食完唔口渴。搭配薑蓉同香蔥令到湯底嘅味道更豐富有層次,令人滿意🍥🎏推薦指數: 9/10•天婦羅💰50天婦羅嘅顏色唔算好深,證明用嘅油唔會太差,而蔬菜類嘅天婦羅做得幾出色,茄子🍆同冬菇🍄天婦羅,仲keep到好juicy,唔會乾,值得一讚。至於魚嘅天婦羅都唔差🎣有多春魚同另一隻我唔識嘅魚,天婦羅種類的確豐富🉑不過蝦天婦羅🍤就比較遜色,炸漿太厚,天婦羅嘅粗度係隻蝦原本嘅2-3倍,而且蝦肉唔算新鮮,令人失望。🎏推薦指數: 7.5/10•骨付雞💰44原本並沒有嗌呢個菜式,但驟眼掃視身旁嘅顧客有照過一半抬面上都找得到佢嘅踪影,令我恨不得要試吓佢到

📌鰹烏冬𝙆𝙖𝙩𝙨𝙪𝙤 𝙐𝙙𝙤𝙣
長沙灣元州街450/464號寶華閣地下4號舖

鰹魚清湯烏冬💰46
🎏推薦指數: 9/10
鰹魚清湯烏冬

天婦羅💰50
🎏推薦指數: 7.5/10

骨付雞💰44
原本並沒有嗌呢個菜式,但驟眼掃視身旁嘅顧客有照過一半抬面上都找得到佢嘅踪影,令我恨不得要試吓佢到底收埋咗啲點樣嘅魔法🧚🏻‍♀️✨新鮮燒出嚟嘅雞髀有少少燶邊,一上枱就散發出無可抵擋嘅焦香🤤雞髀香脆可口又非常juicy,而且肉質非常嫩滑,教人一試愛上🥰配上面頭嘅帶微辣嘅七味粉,味道香濃惹味。size亦非常大件,有我嘅手掌咁大🍗
🎏推薦指數: 10/10 滿分🥳❗️
骨付雞

💁🏻‍♀️鰹烏冬在以下地方都有分店:
觀塘、佐敦
🧮🙅🏻‍♀️沒有加一服務費
*・゜゚・*:.。..。.:*・ ・*:.。. .。.:*・゜゚・* ・*:.。..。.:*・ ・*:.。. .。.
Disclaimer: 以上全屬我誠實意見,謝謝
鰹魚清湯烏冬
骨付雞
  • 鰹魚清湯烏冬(熱)
2021-07-28 558 views
在附近放工,見到呢間烏冬有成3間分店,諗住應該穩陣值得一試~店長分兩邊,我坐嘅果邊只有一個店員,負責落單傳菜接外賣安排座位,他一人完全處理不切所有工作。我隔離枱的客人等了半小時發現落漏單,另外又聽到其他枱落錯單,我朋友叫鯖魚又上錯雞。本來我見到小鍋烏冬的相片吸引才試,但其實味道一般,沒有好大驚喜。朋友叫的鯖魚烏冬,朋友說魚很腥,最嚴重的是烏冬完全唔夠熱,連蛋白都唔熟。最好的竟然是玄米茶總括,是很失望

最好的竟然是玄米茶

總括,是很失望
2021-07-28
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$80 (Dinner)
2021-07-24 321 views
terrible long wait for the food and crazy service. try if you dare. what is most terrible is that you are treated not as a customer. the waiter is probably not trained at all and behave rudely. we have been to lots of udon place in HK and i believe it is one of the worst.
2021-07-23 382 views
今日心血來潮想食烏冬,放工就去左幫襯附近一間出名食手打烏冬既餐廳。好彩今日準時收工,所以早去到餐廳可以避開人潮唔使等位。🍜🍥✨天婦羅鏗魚清湯烏冬本身都豫疑緊食唔食呢款好,因為價錢真喺比平時食開既烏冬要貴,接近一百蚊一碗,但既然一場來到當然要試下。烏冬面頭落左大量蔥花同埋海帶,仲有一少撮薑蓉,令清澈既鏗魚湯底多添蔥香。湯底味道清清地,帶有鏗魚既鮮甜味,唔會一味得個咸字。烏冬入口都幾彈牙,條條分明,煮完沒有糊開。天婦羅一共有五件,兩件蔬菜和三件海鮮。茄子同埋冬菇既粉漿都好薄身,食落唔算油但偏淡味,就算沾埋餐廳附上既天婦羅汁都依然覺得淡口。炸蝦天婦羅鬆脆既外層包住肉質爽彈既蝦肉,食落唔霉亦唔腥。炸魚既魚肉都保持到嫩滑,唔會話炸到好乾好硬。食物質素都OK,雖然價錢偏貴左啲,而且烏冬食唔出同平時用機打既有咩好大分別,但間中食下都無妨!

✨天婦羅鏗魚清湯烏冬

2021-07-18 262 views
抹茶竹簾冷烏冬 配洋蔥牛肉 抹茶烏冬單食,抹茶味會比較出,當你點咗佢嘅冷麵汁之後,個味反而會冇咁出。嗰日店員推薦我哋試特別嘅烏冬,佢話每日淨係會出五份。我覺得鍾意食抹茶嘅可以一試。冷烏冬仲有附上芝麻蔥芥末同薑未,加埋烏冬汁上面非常之夾,夏天食一流。食得出佢嘅洋蔥牛肉既牛肉係用靚貨既。牛肉好厚身有牛味唔會過肥,亦都醃得啱啱好洋蔥唔會過淋。鏗魚湯白味噌鍋燒烏冬 佢好似一人打邊爐咁,乜嘢料都有。但係原來入面用嗰個牛肉同洋蔥牛肉係一樣嘅。叫咗呢個話就可以單點,唔使再加其他配菜啦。但係我覺得佢嘅湯底有少少失色,除咗有少少鹹味之外,我覺得佢個湯唔係好夠層次。 另外仲食得出佢冷烏冬同埋葉烏冬嘅粗度有啲唔一樣,熱嘅烏冬梅比較粗,可以保持到佢嘅彈性同埋煙韌。嗰日我仲有叫到佢哋嘅骨付雞。即叫即燒非常好食,不過覺得佢當日放得太多七味粉有啲太辣。佢係脆皮既,咬落去非常juicy,仲有少少蜜糖味 。
抹茶竹簾冷烏冬 配洋蔥牛肉

鏗魚湯白味噌鍋燒烏冬

位於長沙灣既鰹烏冬裝修非常日式,採用木系建築,門口位置加上布簾,令人有一種置身於日本既錯覺(>x<)店鋪有兩間、有兩個門口Σ( ° △ °|||)要先去正門登記,才安排了相鄰店入座!食評:7.5/10 💛💛💛價錢:7/10 💛💛💛推薦度:7/10 💛💛💛鰹魚湯白味噌鍋仔燒烏冬 HK$80 💛💛💛💛一上枱,賣相已非常吸引,用鍋上烏冬帶點日式風味,有少少返返日本家鄉既感覺٩(✿∂‿∂✿)۶鰹魚湯非常清但又帶點濃濃既魚味,而整體既份量非常多,帶有不少配料,例如海苔、竹輪卷、蘿蔔絲、肥牛、金菇等等٩(●ᴗ●)۶竹輪卷既熟透度剛剛好,不會過份淋又帶有彈性 〳 ° ▾ ° 〵海苔份量多,而且很有彈性、咬口;肥牛正常水準,而將生蛋拌烏冬食,果然係絕佳配搭,令人食欲大增 (^・ω・^ )不過金菇份量略微不足,只有一小撮,如果增加份量會更滿足 (^~^;)ゞ

食評:7.5/10 💛💛💛
價錢:7/10 💛💛💛
推薦度:7/10 💛💛💛

鰹魚湯白味噌鍋仔燒烏冬 HK$80 💛💛💛💛

2021-07-09 291 views
超彈牙烏冬🍲🇯🇵 第一次食海苔味烏冬!!!😍 可惜抹茶烏冬無曬🙈 • 海苔竹簾烏冬💚 (冷)就咁食唔點醬油的話真係有淡淡海苔味🤩 不過點醬油食其實好食好多🤣 不過一定蓋過海苔味🙈 口感: 超彈牙😍 不過我覺得比起原味烏冬稍為無咁粗🤣份量:其實好夠飽🤓, 配埋下面嘅餸食嘅話一定飽!!評分: 🌕🌕🌕🌕🌖• 骨付雞🍴 十分推薦呢個!!!!🤩 呢個即係燒雞脾🤣皮香肉嫩😍 一切開勁好多汁爆出黎🤣 入口嫩滑, 燒得啱啱好👍🏻 醬汁調味都好好, 超級入味👍🏻評分: 🌕🌕🌕🌕🌕• 原味烏冬 🍜 原味烏冬粗一點🤣 所以更加有咬口😻 同埋好滑溜溜!!!份量:更加飽肚🤣評分: 🌕🌕🌕🌕🌖• 天婦羅雞件🍤🐔滿滿都係雞肉, 塊炸衣唔會太厚😻 同埋都幾大舊👍🏻 平時食開嘅都係炸蝦🤣 第一次食天婦羅雞塊😂🙈評分: 🌕🌕🌕🌕💰價錢方面我地先揀四樣唔同野食 為左省錢🤣 所以我地看下邊兩個combination平D 最後平均每人食左$83.5到🤣📎 要預早排隊!!! 7點幾個陣條隊好長🤣🙈#長沙灣美食 #香港美食 #鰹烏冬 #HKfood #hkfood #food #cheungshawanfood
超彈牙烏冬🍲🇯🇵 [長沙灣 📌]

第一次食海苔味烏冬!!!😍 可惜抹茶烏冬無曬🙈

• 海苔竹簾烏冬💚 (冷)
口感: 超彈牙😍 不過我覺得比起原味烏冬稍為無咁粗🤣
份量:其實好夠飽🤓, 配埋下面嘅餸食嘅話一定飽!!
評分: 🌕🌕🌕🌕🌖

• 骨付雞🍴
十分推薦呢個!!!!🤩 呢個即係燒雞脾🤣

評分: 🌕🌕🌕🌕🌕

• 原味烏冬 🍜
原味烏冬粗一點🤣 所以更加有咬口😻 同埋好滑溜溜!!!
份量:更加飽肚🤣
評分: 🌕🌕🌕🌕🌖

• 天婦羅雞件🍤🐔

評分: 🌕🌕🌕🌕

📎 要預早排隊!!! 7點幾個陣條隊好長🤣🙈

疫情搞到世界封國搞到大家好耐都無返過家鄉la😢鰹烏冬老闆去左四國學做正宗讚岐烏冬。所有烏冬都係親手做,彈牙好有質感,每一條都好有誠意❤️—————————————————📍夏一烏冬 (8/10)捉住夏天既尾巴當然要食碗凍烏冬la😋好鍾意鋪頭跟足讚岐烏冬粗粗d既質感,厚身既烏冬會比較彈牙煙靭。冷麵湯汁有檸檬汁🍋、鰹魚汁🐟,配上薑蓉同青瓜🥒呢d清爽既配料,入口酸酸甜甜。另外加埋生蛋黃🥚令清涼既湯汁更加掛麵,每一啖都又開胃又消暑👅。📍骨付雞 (9/10)講起日本四國名物點可以唔提骨付雞🍗呢?!雖然呢度無得同四國一樣揀嫩雞or 老雞🐓,但係同樣大大隻雞髀焗到香噴噴、皮脆肉嫩。外皮焗到有d焦香👃🏻,裏面依然嫩滑多汁。食個陣雞油不停滴出黎,味道少少辣好過癮🥰
疫情搞到世界封國搞到大家好耐都無返過家鄉la😢
—————————————————
📍夏一烏冬 (8/10)
捉住夏天既尾巴當然要食碗凍烏冬la😋

📍骨付雞 (9/10)
對上一次幫襯鰹烏冬已經一年前🤭 每次想去食一係要等,一係就唔岩時間,因為有落場時間~ 今日去開長沙灣,就去幫襯下睇下水準有冇變啦😆➿ 天婦羅 ($59)好抵食既天婦羅啊🍤 有蝦、茄子🍆、冬菇係基本啦,魚都有兩款👍🏽 有多春魚同牛鰍魚,後者相對少見!全部都卜卜脆,即叫即炸,正~ 呢個價位黎講,質素真的不錯喔😋➿ 骨付雞 ($44)見好多foodie都推介,所以我都試下😆 果然冇介紹錯!骨付雞燒得好均勻,肉質嫩滑之餘,肉汁有被鎖住,好好味啊😋➿ 天婦羅櫻花蝦什菜餅 ($20)要將咁多零碎既配料痴埋再炸,係心機之作啊💕 落單個陣店員仲有溫提我地入面有芫茜同櫻花蝦~ 雖然賣相睇落綠色既部分都佔幾多,但食落又覺得炸過既芫茜茜味唔重,所以唔係芫茜控既我覺得都ok😛➿ 海苔竹簾烏冬 ($50) ➿ 三文魚籽醬油烏冬 ($78)自家製烏冬依然保持水準,好煙韌☺️ 除左烏冬係自己整,連醬油都係,拜過師真係唔同d👍🏽 咬咬下就覺得好飽肚,2個人叫3個餸+兩個烏冬好似太飽添😛 但係係大滿足既!😆✨✨

➿ 天婦羅 ($59)

➿ 骨付雞 ($44)

➿ 天婦羅櫻花蝦什菜餅 ($20)

➿ 海苔竹簾烏冬 ($50)
➿ 三文魚籽醬油烏冬 ($78)
2021-07-05 232 views
一直都好喜歡吃烏冬嘅口感,之前一直見呢間餐廳好有日式風格,次次經過都排滿人,今日6點幾去到,唔駛等位就入到去!鏗魚清湯烏冬及月見烏冬~兩個都係鏗魚清湯底,分別係後者有日本生雞蛋可以撈勻食,口感更滑溜。但感覺上鏗魚湯底較淡,烏冬份量好多,口感彈牙,但食得多會覺得較硬唔易消化。天婦羅雞件~天婦羅嘅口感,但入面係炸雞,食落幾有驚喜,入面好juicy,啲汁漏晒出黎!流心蛋~煮得啱啱好,而且隻蛋本身都有調味,就咁食都好夠味!關東煮~一碗入面有獅子狗、白羅蔔、椰菜卷、蒟蒻和雞蛋。白羅蔔同椰菜卷超入味,味道甜甜地!骨付雞~超級推薦!雞皮燒得好香脆,雞肉好嫩滑同juicy,味道超惹味,似係用咗蜜糖、七味粉、胡椒味。鯖魚~燒得好香,魚肉好嫩滑,就算唔加檸檬,都唔會覺得腥。

流心蛋~煮得啱啱好,而且隻蛋本身都有調味,就咁食都好夠味!

鯖魚~燒得好香,魚肉好嫩滑,就算唔加檸檬,都唔會覺得腥。
2021-06-24 343 views
長沙灣 鰹烏冬🤩平時好鬼多人,今日早收工去到唔洗等位🥳🥳店員姐姐推薦我地有2款烏冬 - 抹茶烏冬 同柚子烏冬。夏日炎炎,殊殊聲🍥🧊🥢凍烏冬配搭酸甜柚子🍊其實諗起都吸引。 2個人 想試多種煮法,又得一想二食埋個抹茶烏冬。店員姐姐話可以掛湯熱食嘅(沾麵咁)一見到呢個大浴盤裝住d綠烏冬,有surprise wor🫕🙂岩曬鍾意食軟嘢,又想點點下嘅食客呀🥲燒雞腿一向咁juciy,可惜唔夠燶 扣小小有7分。 天婦羅今次友人唔食魚🐟,特登幫我地分開咗。嗰炸蝦🍤卜卜脆又鮮甜有9分。好好味😋😋今時今日。$190埋單食到高質素烏冬,真心抵👍🏻👍🏻
長沙灣 鰹烏冬🤩平時好鬼多人,今日早收工去到唔洗等位🥳🥳
店員姐姐推薦我地有2款烏冬 - 抹茶烏冬 同柚子烏冬。
夏日炎炎,殊殊聲🍥🧊🥢凍烏冬配搭酸甜柚子🍊其實諗起都吸引。
燒雞腿一向咁juciy,可惜唔夠燶 扣小小有7分。

今時今日。$190埋單食到高質素烏冬,真心抵👍🏻👍🏻

• 骨付雞
  • 海苔竹簾烏冬
  • 天婦羅
  • 海苔冷烏冬
2021-06-18 354 views
煙煙韌韌🤩🤩小店烏冬依加出街食野都好想幫親小店~暫時未中伏 今次再有意外的收穫😎依加好多店舖2130就Last order 對於我夜收工既人真係好煩呀😔😔 冇啖好食😫😩咁岩路過長沙灣 見到仲未收工就試試呢岩小店啦~😗😙😚原來觀塘係總店 新開左間起長沙灣好多味道仲未起長沙灣推出 如:咖啡烏冬 & 抹茶烏冬 (好想試下)由於太晏去到 招牌*骨付雞*都冇試到 製作時間需要15~20分鐘我地就唔阻人收工啦😎 下次再試唔敢慢慢睇食咩啦 拿拿林Order先 (阻人收工=殺人父母)1. 天婦羅雞件 & 鰹魚湯咖哩烏冬 好濃郁湯底 咖哩都好香 唔係用粉開出泥烏冬好煙韌 (睇落好細 但食落好飽)天婦羅雞件 好正~🤤🤤粉唔會太厚 炸出泥岩岩好唔會一口都係粉😳 2. 天婦羅 & 竹簾烏冬Waiter好細心介紹我應該點食呢個烏冬🤣應該要將D材料放曬入鰹魚汁之後再放烏冬 再食入口😉😉冷烏冬對比起熱烏冬更更更更加煙韌 (本人仲意食煙韌 所以覺得超好味)有個汁比我撈烏冬 汁:有wasabi + 芝麻 + 蔥 +  鰹魚汁 (食出/睇到就有呢D 唔知會唔會有咩秘方)芝麻好香 冷鰹魚汁都唔會好難入口 (本人麻麻地魚)天
煙煙韌韌🤩🤩小店烏冬

依加出街食野都好想幫親小店~
暫時未中伏 今次再有意外的收穫😎

1. 天婦羅雞件 & 鰹魚湯咖哩烏冬
鰹魚湯咖喱烏冬
天婦羅炸雞件
好濃郁湯底 咖哩都好香 唔係用粉開出泥
烏冬好煙韌 (睇落好細 但食落好飽)

天婦羅雞件 好正~🤤🤤
粉唔會太厚 炸出泥岩岩好
唔會一口都係粉😳

2. 天婦羅 & 竹簾烏冬
之後再放烏冬 再食入口😉😉

竹簾烏冬
有個汁比我撈烏冬
芝麻好香
冷鰹魚汁都唔會好難入口 (本人麻麻地魚)
天婦羅都唔係蔬菜 用料都唔慳架~
(有蝦🦐 茄子🍆 多春魚🐟 & 一個不知明魚仔🐟)
同天婦羅雞件一樣 粉唔會太厚 炸出泥岩岩好 好味👍🏻👍🏻👍🏻

整體好味 下次會泥再試試其他野😋
值得推荐比大家
2021-06-17
$80 (Dinner)
鰹魚湯咖喱烏冬
天婦羅炸雞件