2022-03-10 803 views
剛好去長沙灣學手沖咖啡,肚餓至極,試過觀塘分店,所以就到訪這間分店試試看。分店分兩邊鋪位,一邊是平常進食的枱櫈擺設,而另一邊跟吃拉麵的擺設一樣,面對着廚師的。一個人點了一份雞和一碗烏冬,飽到挺着肚走。▪️骨付雞剛剛燒好的雞髀一上台已經香氣四溢,賣相非常吸引。🤤雞皮燒得非常香脆,在燒的過程中已經去走多餘的油脂,雞肉多汁嫩滑,切開時流出滿滿的肉汁,表面灑上一點調味粉(應該是七味粉)提升了整個雞的風味。👍🏻👍🏻👍🏻 非常之有驚喜,必點之一。💛 ▫️鏗魚半湯烏冬烏冬是自家製的手工讚岐烏冬,亦是此店的賣點。我揀選了最基本的鏗魚湯烏冬。鏗魚味出,湯底唔會太濃,麵質彈牙中帶點煙靭。海帶份量亦足夠,麵量算是非常多,去到後段基本上已經十分飽。整體來說,非常之值得推介,如果經過開長沙灣啲朋友可以試試。😙

▪️骨付雞

▫️鏗魚半湯烏冬

鏗魚半湯烏冬

2022-01-23
$100 (Tea)
鏗魚半湯烏冬
2022-03-02 738 views
聽聞啲烏冬好好食,試完有少失望揀湯底揀左好耐,因為唔係好吸引,本身都對湯底唔抱太大期望,因為佢始終出名係烏冬好食,最後都係叫左清湯諗住係招牌。上到枱果然真係好唔好抱有期望,係好淡既湯底差唔多同水加少少鹽咁,我要係咁加七味粉,但係烏冬係真係幾好食,偏粗又彈牙,只係奇怪做烏冬做得好又係招牌,點解唔改善下啲湯底,又可能係我係重口味人士叫錯湯底,人地淨係靠烏冬都咁紅一定有佢特別之處。唯一要讚既係骨付雞,好香蒜味同夠juicy又嫩。另外仲叫左個炸流心蛋,流心部分OK,炸粉都可以,如果可以有多少少咸味就更加對得住$20一隻既流心蛋。鯖魚正常質素,唔難食。最後係成間餐廳走日本風,的確個環境有少少令我覺得似係日本,但店員係比茶餐廳服務 ,最後賣單,個店員講完幾錢收完錢找錢就一句野都無講,多謝都無,只係掛住同個同事吹水係咁重覆「得唔得架」,我個下覺得自己原來係茶記食野。
聽聞啲烏冬好好食,試完有少失望

鯖魚正常質素,唔難食。

2022-02-21 598 views
今日因為要出門整野 所以冒住7度嚴寒出街🥶 我哋途經呢間人氣烏冬專門店🤪雖然今日落雨又凍 但依然見到有幾組人排隊😲 終於排到我哋入去 😌我哋叫咗~🍲兩個熱烏冬(鰹魚清湯月見烏冬&豆乳鰹魚湯烏冬)🐟🍳($4x~5x)三個小食(人人都推薦嘅骨付雞🍗&天婦羅炸雞 同埋 冬天必食嘅關東煮🍢)🍜個人覺得烏冬嚟講 呢度嘅賣點就係自家製手打,烏冬嘅外型比平時超市急凍既較粗同埋口感比較結實,而唔會一咬就斷,如果你坐吧枱 你仲有機會會見到👨🏻‍🍳佢哋拉烏冬嘅過程🤣湯底來講 我哋覺得豆乳湯比較香濃,鍾意飲忌廉湯嘅人都會喜歡豆乳湯😋 但如果你鍾意清甜口味,鰹魚清湯就會比較適合你啦🤨呢間嘅小食都唔好錯過呀😗($2x~7x)骨付雞🍗同天婦羅炸雞🍖真係大推❗️雞肉超嫩滑 而且多汁💦💦 炸雞粉厚薄適中😋😋另外🍢關東煮蘿蔔浸得好入味 你見成個蘿蔔都變晒色就知啦🥕🉐呢一餐味道滿意,但服務質素就有待改善,我哋原本一開始入去嘅時候,同坐門口嘅員工講咗幾次唔該,都唔應我哋😕直到入面侍應姐姐出去叫佢 佢先知我哋企左佢前面😂可能因為多人食好忙佢哋都好攰啦😕 下次經開佢哋其他分店 都試吓食其他舖頭先🤣聽講有4間分店咁多㗎~

終於排到我哋入去 😌我哋叫咗~

2022-02-12 586 views
我終於去咗食呢間位於長沙灣出名做出有咬口嘅烏冬。見到餐牌上,好多款是冷食烏冬,不過咁凍嘅天氣,我想食熱嘢,所以今次揀咗一款熱湯烏冬食。鰹魚清湯烏冬 (HK$46).烏冬,彈牙爽口,好有咬口,仲要係掛汁㗎.鰹魚清晰,但飲一口,味道濃郁.面頭配有超多的海帶和蔥,正呀!骨付鷄 (HK$44).見網上評價很好,我也點一份.原來是雞大髀肉,只有一條「7」字形骨.皮脆,甜甜的味道,似塗上一層蜜糖.肉質嫩滑,多汁,底下有蒜粒來調味,好味喎!

鰹魚清湯烏冬  &  骨付鷄

鰹魚清湯烏冬 (HK$46)
.烏冬,彈牙爽口,好有咬口,仲要係掛汁㗎
.鰹魚清晰,但飲一口,味道濃郁
.面頭配有超多的海帶和蔥,正呀!

鰹魚清湯烏冬

骨付鷄 (HK$44)
.見網上評價很好,我也點一份
.原來是雞大髀肉,只有一條「7」字形骨
.皮脆,甜甜的味道,似塗上一層蜜糖
.肉質嫩滑,多汁,底下有蒜粒來調味,好味喎!

2022-02-05
$90 (Lunch)
鰹魚清湯烏冬  &  骨付鷄
2022-02-09 303 views
平時好多人排隊食,我同朋友可能3點幾去就冇咩人啦🤣🤣就即刻入去食,我同朋友都好鐘意食烏冬,所以都好期待😋😋🔹原味竹簾烏冬 (冷)烏冬好粗身,煙靭彈牙😍😍要逐條逐條慢慢食慢慢咬🤣🤣食烏冬時要浸一浸鰹魚汁食😋😋鰹魚汁可以加上配料(蔥花、薑蓉、芝麻同wasabi),因應個人口味要調配!!我就全部落曬🤣🤣本身以為wasabi會係好刺鼻個款,但原來唔係,將wasabi加埋鰹魚汁會提升味道🔹洋蔥牛肉洋蔥煮我好淋,牛肉就冇咩特別但重牛味既!洋蔥牛肉都比較多汁,我仲拎烏冬沾沾汁添🤣🔹骨付雞一上黎係好大隻燒雞髀,外皮燒到好香脆,但係肉唔算好嫩
🔹原味竹簾烏冬 (冷)
🔹洋蔥牛肉
🔹骨付雞
一上黎係好大隻燒雞髀,外皮燒到好香脆,但係肉唔算好嫩
2022-02-02 466 views
平日來到的時候有SET ($88)選了兩款食物:竹簾抹茶烏冬(冷) 、骨付雞回訪這次小店好幾次 都吃不到特別口味這次終於食到抹茶味的烏冬了!單吃食會嚐到淡淡抹茶味 一蘸汁就沒有了不過與原味一樣粗身又彈牙!真的很喜歡這裡的冷烏冬💕質感滿分 如果沾汁再濃一點就完美了⁡骨付雞是每次來都必點的!雞髀剛剛燒起就上碟🍗🍗入口肉汁滿滿 肉質嫩滑又惹味上面以蜜糖和七味粉調味 非常好食而且與烏冬的味道很相襯!好想打包幾隻回家啊🤣
平日來到的時候有SET ($88)
選了兩款食物:竹簾抹茶烏冬(冷) 、骨付雞

回訪這次小店好幾次 都吃不到特別口味
這次終於食到抹茶味的烏冬了!
單吃食會嚐到淡淡抹茶味 一蘸汁就沒有了
竹簾抹茶烏冬

不過與原味一樣粗身又彈牙!
真的很喜歡這裡的冷烏冬💕
質感滿分 如果沾汁再濃一點就完美了

骨付雞

骨付雞是每次來都必點的!
雞髀剛剛燒起就上碟🍗🍗
入口肉汁滿滿 肉質嫩滑又惹味
上面以蜜糖和七味粉調味 非常好食
而且與烏冬的味道很相襯!
好想打包幾隻回家啊🤣
  • 抹茶烏冬
2022-02-01 289 views
之前去咗試呢間人氣手打烏冬店,烏冬都係喺店舖內自家製的,我仲坐正喺對住烏冬機嘅吧枱,所以周圍都比較多麵粉🙈烏冬係幾煙韌彈牙既,鍋燒烏冬都推薦,因為呢個天氣熱辣辣食都幾好味🍲 雜錦天婦羅都唔錯,係天婦羅蠔就有少少腥🤔排隊嗰陣明明有位都好耐冇比客人入座,之後落左單啲烏冬都等左好耐,好似整唔切啲烏冬同不停做咗外賣單先,有啲忽略堂食嘅顧客😮‍💨呢次體驗等到有啲唔耐煩🙈如果下次經過又唔使等位嘅話可以再食嘅🤣🔸竹簾冷烏冬🔸鰹魚湯白味噌鍋燒烏冬🍲🔸天婦羅🍤🔸天婦羅廣島牡蠣🦪📍#鰹烏冬 (#長沙灣美食)長沙灣元洲街450/464號寶華閣地下4號舖

🔸竹簾冷烏冬
🔸鰹魚湯白味噌鍋燒烏冬🍲
🔸天婦羅🍤
🔸天婦羅廣島牡蠣🦪

📍#鰹烏冬 (#長沙灣美食)
長沙灣元洲街450/464號寶華閣地下4號舖
年廿九下午2點幾去到都要排隊,小店座位吾多(比觀塘店少好多),但好食過觀塘店好多!黑胡椒粒拌蛋烏冬配天婦羅黑胡椒味好重撈埋蛋好好食, 佢仲會畀一碗仔湯你撈,2種食法各有風味。 天婦羅五件炸得好脆, 有茄子,冬菇,魚,蝦,多春魚鰹魚湯白味噌鍋仔燒烏冬配骨付雞呢款烏冬用鍋上好熱, 而且入面配料好多,有牛肉,金菇,昆布,冬菇,紅蘿蔔絲等。 而骨付雞皮脆肉嫩, 送上嚟熱辣辣,個蜜糖汁都好好食, 觀塘店係用蒜蓉加七味粉, 呢個好食好多天婦羅櫻花蝦雜菜餅芫茜控必食 入面有大量芫茜,仲有洋蔥,紅蘿蔔絲等, 總之就係好味不過呢度拎餐具同斟水都要自己嚟~

黑胡椒粒拌蛋烏冬配天婦羅

天婦羅  -  黑胡椒粒拌蛋烏冬

鰹魚湯白味噌鍋仔燒烏冬配骨付雞

鰹魚湯白味噌鍋仔燒烏冬 ~骨付雞

芫茜控必食
入面有大量芫茜,仲有洋蔥,紅蘿蔔絲等, 總之就係好味

天婦羅櫻花蝦雜菜餅

不過呢度拎餐具同斟水都要自己嚟~

2022-01-31
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Tea
天婦羅  -  黑胡椒粒拌蛋烏冬
鰹魚湯白味噌鍋仔燒烏冬 ~骨付雞
  • 天婦羅 - 黑胡椒拌蛋烏冬
  • 天婦羅 - 黑胡椒粒拌蛋烏冬
2022-01-29 210 views
見到鰹烏冬長期都好多人排隊 見lunch time後冇咩人排就試試 湯烏冬係不錯 烏冬質感亦彈牙 但抹茶烏冬就無咩抹茶味🤔-✨鰹魚湯白味噌鍋燒烏冬 ($80)用熱鍋上賣相都幾吸引 配料都算多 有金菇、肥牛、雜菜同海帶 湯底係味噌湯 吾重味精 食完吾會話口渴 烏冬幾彈牙✨抹茶烏冬 ($56)諗住一場去到試下特別啲既野 點知無咩抹茶味 而麵質都冇鍋燒烏冬果隻咁彈牙 ✨關東煮 ($36)有蘿蔔、蒟蒻、雞蛋、竹輪卷等 蘿蔔有少少老 食落有渣 其他配料既味道就不過不失
✨鰹魚湯白味噌鍋燒烏冬 ($80)

✨抹茶烏冬 ($56)

✨關東煮 ($36)

2022-01-27 205 views
我是烏冬粉絲,在網上介紹過這間烏冬專門店 - 鰹烏冬,據聞老闆專程去四國學做烏冬,烏冬更加每日自家新鮮製造。那天,我有幸坐在1號位,面對烏冬製作機,親眼看到自家烏冬製作過程。第一次到來,先試基本盤,鰹魚清湯熱烏冬 $46。烏冬麵質較厚身,煙韌,富彈性,與眾不同。份量可以。見有點齋,點了洋蔥牛肉 $44,普通牛肉,洋蔥,多汁,可以接受。烏冬太好味,追加烏冬 $8,好味,好飽。下次計劃試天婦羅雞件。總評味道:好好食;環境:舒適;服務:店員有禮貌;衛生:可以。

總評
味道:好好食;
環境:舒適;
服務:店員有禮貌;
衛生:可以。
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)
  • 鰹魚清湯熱烏冬
2022-01-20 261 views
鰹烏冬 Katsuo Udon @ Cheung Sha Wan 長沙灣📍Shop 4, G/F, Po Wah Court, 450/464 Un Chau Street, Cheung Sha Wan經過鰹烏冬幾次,次次見到排晒隊今日我終於成為排隊既一份子自家新鮮製造既烏冬質地煙韌彈牙天婦羅一份有五件,蝦,牛鰍魚,多春魚,茄子同冬菇,牛鰍魚同茄子最好食,其他正常發揮原味竹簾烏冬 (冷) $46醬油烏冬 (冷)$50天婦羅 $59Sony A7ii + Sony FE 40mm f2.5G

經過鰹烏冬幾次,次次見到排晒隊
今日我終於成為排隊既一份子

自家新鮮製造既烏冬質地煙韌彈牙

原味竹簾烏冬 (冷) $46
醬油烏冬 (冷)$50
天婦羅 $59

2022-01-16 292 views
鰹烏冬 (長沙灣)聽講呢度嘅兩位老闆曾到日本-四國🇯🇵香川縣學做烏冬,本人兩年前最後嘅旅行都係去果度,所以今日嚟想搵返鄉下嘅味道🥲🔺無加一服務費🤗🔺只收取現金~<海苔冷烏冬+薑蔥芝麻+鏗魚醬油>夾起烏冬時,唔會好黏👍🏻口感煙靭,但又唔會咬到牙軟😋但味道同想像中有啲唔同,本來以為會有海苔嘅味,但唔覺有,只有少少嘅咸味,少失望~<三文魚籽+蟹籽+醬油冷烏冬+昆布+蘿蔔蓉>口感比海苔烏冬更粗身更煙韌,煙韌到咬得耐會牙攰🤣濃濃嘅鏗魚味醬油加上有多種配菜,口感豐富🤤怕腥嘅朋友可以灑上檸檬汁,食不到檸檬味但醬油會變得微酸同更易入口,十分開胃👍🏻👍🏻👍🏻天婦羅雞炸得都算脆,肉質嫩滑,有少許雞油,調味足夠🤤經醃製嘅番茄🍅咸甜酸嘅味道➕麻醬,番茄嘅味唔會被搶走,好夾好fresh🤤餐牌方面好用心,整得好似日本烏冬專門店嘅menu。店員見我影相,即刻攞咗張靚啲嘅menu比我,中日對照,圖片更大更清晰💕內部主要用木造設計,掛滿大大小小嘅御守,又有日本風嘅小擺設,仿如置身日本🇯🇵🗾門面已經好有日本feel,亦有打卡位,幾滿足到想去日本既心❤️
鰹烏冬 (長沙灣)

🔺無加一服務費🤗
🔺只收取現金~

<海苔冷烏冬+薑蔥芝麻+鏗魚醬油>
夾起烏冬時,唔會好黏👍🏻
口感煙靭,但又唔會咬到牙軟😋
海苔烏冬

<三文魚籽+蟹籽+醬油冷烏冬+昆布+蘿蔔蓉>
三文魚子醬油烏冬

天婦羅雞炸得都算脆,肉質嫩滑,有少許雞油,調味足夠🤤
天婦羅雞件

蕃茄青瓜沙律

餐牌方面好用心,整得好似日本烏冬專門店嘅menu。

三文魚子醬油烏冬
天婦羅雞件
蕃茄青瓜沙律
想不到,長沙灣竟有這個水平的四國烏冬和骨付鳥。竹簾冷烏冬(8.5/10):店家自己用烏冬機在店舖內鮮製的。烏冬麵質較厚身,煙韌,極富彈性;掛汁,非常出色。建議選冷烏冬,才能吃到真正質感。骨付鳥(8/10):骨付鳥是日本四國高松名物。圖4-7是我在封關前在高松吃過的一間元祖級骨付鳥名店(圖5-7)。鰹烏冬做出來的視覺效果(加上擺盤)竟有85%似。可惜,味道方面就只有65%似。差距在於(1)調味不夠濃不夠惹味,(2)一分錢一分貨,不是採用日本新鮮地雞,因此不夠皮脆肉彈。但畢竟有努力摹仿,在香港能以這個價錢吃到這種水平,也算不錯。日本四國的元祖骨付鳥 for comparison: ———————————————————————————⭕️總評:想不到長沙灣竟有這個水平的四國烏冬和骨付鳥,會翻食 ✅ 💵Budget: $80-100 pp
想不到,長沙灣竟有這個水平的四國烏冬和骨付鳥。

冷烏冬

日本四國的元祖骨付鳥 for comparison:

———————————————————————————

💵Budget: $80-100 pp
冷烏冬
  • 骨付雞
  • 竹簾冷烏冬
今日搵食兵團一條友出動,去咗荔枝角一間想試咗好耐,但係都冇試到嘅烏冬店。叫咗個「骨付雞🐔 月見烏冬🍜」套餐!骨付雞即係帶骨嘅炸雞髀,上面加咗啲七味粉,辣辣地幾開胃,不過就唔係幾夠熱,如果係啱啱炸出熱辣辣🔥嘅就一定更好食😋 而烏冬個湯底都幾好味,烏冬本身爽口彈牙,上面有隻生雞蛋🥚、兩片日本魚蛋、少許海帶同葱花…… 埋單盛惠$85!打算下次搵機會再去試埋佢個冷烏冬😘

叫咗個「骨付雞🐔 月見烏冬🍜」套餐!

埋單盛惠$85!

打算下次搵機會再去試埋佢個冷烏冬😘
🦁🍜M͜͝i͜͝s͜͝s͜͝ L͜͝i͜͝o͜͝n͜͝n͜͝ 評分🥢:8/10👍🏻竹簾抹茶冷烏冬(天婦羅炸雞件)烏冬煙煙韌韌好滑好彈牙🥢有抹茶味😍好驚喜👍🏻只配醬油,不用加蔥花及山葵,抹茶味本身已經夠突出,如果唔點醬汁就會食到有少少苦澀!醬汁比較清淡,唔會太鹹,食得比較濃味嘅朋友要要點多啲先夠味👍🏻雞件炸得好鬆脆,調味啱啱好,夠味又唔會太鹹,亦都好滑,有少許肥油👍🏻鰹魚汁竹簾冷烏冬(關東煮)關東煮🍢入面,蘿蔔好甜好大嚿、好入味,蛋都好入味,有陣香香嘅關東煮汁嘅味,另外仲有生菜豚肉包,同埋有蒟蒻及竹輪卷 ,湯汁好濃,好味😙鰹魚汁就類似好濃嘅魚味豉油咁,烏冬彈牙又滑回頭率:80%食物分量適中,烏冬同小食都好味,價錢合理

👍🏻竹簾抹茶冷烏冬(天婦羅炸雞件)

👍🏻鰹魚汁竹簾冷烏冬(關東煮)

回頭率:80%
食物分量適中,烏冬同小食都好味,價錢合理
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$85 (Dinner)
  • 骨付雞
  • 天婦羅雞件