2022-05-16 307 views
呢間烏冬店已經食第二次啦😼🍜相信唔少人都識呢間黃店💛呢度嘅手打烏冬有分冷熱,有啲竹簾烏冬好特別💯基本上比起烏冬,我覺得佢嘅小食更為吸引🤣通常客人都會一碗烏冬加配小食,仲有優惠價添😆🍜❣️豆乳魚湯烏冬($50)呢度嘅湯烏冬我一向都好喜歡☺️今次加左豆乳,令成個湯都充滿濃濃嘅豆味🥰雖然個湯加左薑絲令到薑味有啲重🥲不過烏冬口感仍然咁好☺️煙韌有口感所以呢餐我覺得烏冬唔係重點🤣❣️配骨付雞($34)呢件雞真係‼️‼️‼️上枱嗰陣都嚇親😱😱佢直情大過我塊面😱🤣🤣🤣連侍應都忍唔住講句:你中獎了~🤣骨付雞啱啱出爐上枱都冒緊氣泡🤤雞肉咸咸地好入味,上面有啲七味粉,雞皮香脆係好正的烤雞😍一切落去啲雞汁巨多🥹巴巴聲流哂出嚟成個碟都係🤤🤤真係不得了😋啖啖入味juicy雞髀肉配熱辣辣烏冬真係好滿足🫶🫶骨付雞必試!必試!必試‼️‼️‼️❣️三文魚子醬油烏冬($78)冷烏冬絕對比熱烏冬出色❤️粗身嘅烏冬沾滿醬油,因為凍口感比熱烏冬更煙韌😸加上三文魚子令到成碗烏冬即刻矜貴左🤣一次過連埋蟹子放入口非常滿足超級鮮味🥰呢個冷烏冬十分推介😊❣️配天婦羅廣島蠔 ($60)大家都知我鐘意食蠔架啦😆呢度嘅廣島蠔都絕對要點‼️每隻蠔都好鬼大隻同juicy🤤炸
呢間烏冬店已經食第二次啦😼🍜
相信唔少人都識呢間黃店💛

呢度嘅手打烏冬有分冷熱,有啲竹簾烏冬好特別💯
基本上比起烏冬,我覺得佢嘅小食更為吸引🤣
通常客人都會一碗烏冬加配小食,仲有優惠價添😆🍜

❣️豆乳魚湯烏冬($50)

呢度嘅湯烏冬我一向都好喜歡☺️
今次加左豆乳,令成個湯都充滿濃濃嘅豆味🥰
雖然個湯加左薑絲令到薑味有啲重🥲
不過烏冬口感仍然咁好☺️煙韌有口感
所以呢餐我覺得烏冬唔係重點🤣

❣️配骨付雞($34)

呢件雞真係‼️‼️‼️上枱嗰陣都嚇親😱😱
佢直情大過我塊面😱🤣🤣🤣
侍應都忍唔住講句:你中獎了~🤣
骨付雞啱啱出爐上枱都冒緊氣泡🤤
雞肉咸咸地好入味,上面有啲七味粉,雞皮香脆
係好正的烤雞😍
啖啖入味juicy雞髀肉配熱辣辣烏冬真係好滿足🫶🫶
骨付雞必試!必試!必試‼️‼️‼️

❣️三文魚子醬油烏冬($78)

冷烏冬絕對比熱烏冬出色❤️
粗身嘅烏冬沾滿醬油,因為凍口感比熱烏冬更煙韌😸
加上三文魚子令到成碗烏冬即刻矜貴左🤣
一次過連埋蟹子放入口非常滿足超級鮮味🥰
呢個冷烏冬十分推介😊

❣️配天婦羅廣島蠔 ($60)

大家都知我鐘意食蠔架啦😆
呢度嘅廣島蠔都絕對要點‼️
每隻蠔都好鬼大隻同juicy🤤
炸粉適中唔會過厚,脆得嚟又唔會蓋過蠔嘅鮮味🦪🦪
同埋佢唔係普通炸蠔,真係天婦羅嘅感覺🥰

❣️天婦羅雜菜餅($20)

雜菜餅比較普通,唔算太特別😄
不過平平地一試無妨🤘

已經係第二次嚟食了,成日都好想試抹茶竹簾烏冬😆不過次次都冇,希望下次可以成功試到來🥺
2022-04-15
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$70 (Tea)
2022-05-16 199 views
No sense of hygiene at all!The food was not bad. The udon was very chewy and the soup was not overly seasoned. Can't say much about the beef, just hot pot kind of sliced US beef as expected. The signature chicken leg took quite a while, was too oily but still pretty juicy inside so it was alright in general.What made me write this review is that the problem with their staff. The chef who prepared the udon toppings removed his mask, wiped his running nose, put back his mask, WITHOUT CLEANING HIS
No sense of hygiene at all!
What made me write this review is that the problem with their staff. The chef who prepared the udon toppings removed his mask, wiped his running nose, put back his mask, WITHOUT CLEANING HIS HANDS, and used his hand full of bacteria to continue putting the food on customers' udon!!! I was observing and he repeated for at least 3 times, did not even bother to wash his hands with water or disinfectant. During this pandemic, people should've learned to be aware of hygiene issues. There were at least 4 other staff present in the service area. They just kept chit-chatting loudly without paying attention to their job and customers at all. Worse than a Cha-chan-teng! The counter table and high chairs had food/sauce/oil stains too. If the staff were idle, shouldn't they do some cleaning, at least try to maintain minimum cleanliness?
2022-03-24
星期日有野要做出左去荔枝角,hubby 提議不如夜晚行去呢間bookmark 咗好耐既 鰹烏冬 試下啦!到店大概未夠6點,加上細雨綿綿,唔洗等位直接安排入座。原來隔離鋪位都係屬於 鰹烏冬 既,不過係吧枱位,我地就坐返普通位。店員妹妹好有禮貌,介紹左今日有幾款烏冬已經賣晒,hubby 想食凍既所以揀左『夏一烏冬』。因為係涼拌既關係!?烏冬非常有咬口,好煙靭,拌開左既玉子加埋芝麻既香,青瓜既爽脆,hunby 一路食一路讚,對於佢嚟講讚到咁就真係好好味喇!跟餐一齊叫既仲有雞脾同冷豆腐。根據hubby 形容,雞脾好juicy,個汁咸咸地又帶點辣,好配個烏冬。基本上我地見到每枱都總有一位顧客有點呢隻雞脾,可見真係做得出色👍🏼 冷豆腐就一般喇...因為...佢大大個豆腐品牌logo對住我😅而我呢,因為我初一十五係食素既,所以今日揀既係『素豆乳烏冬』配炸天婦羅+炸蛋。先講素豆乳湯底,初初飲我覺得好淡,以為加埋烏冬咪仲更加冇味?點知又唔係喎!食落去其實係好夠味道既,而我既烏冬比起hubby 既就軟身啲,應該因為放左湯而我又等左一陣先食,對我黎講呢個軟硬度都ok!天婦羅上枱時熱辣辣,好香好正🤤一份有5件
天婦羅上枱時熱辣辣,好香好正🤤一份有5件包括大蝦、鮮冬菇、茄子各一,魚兩條。我睇見真係流晒口水,不過我好乖淨係食左蔬菜既部份。hubby 就話隻炸蝦略嫌炸粉多左少少🤏🏼而隻天婦羅炸蛋真係😋😋一咬開流晒心架!加埋豆乳烏冬一齊食,正正子🍲
如果下次再有機會去附近一定會再食!!
素豆乳湯烏冬
$110 (Dinner)
素豆乳湯烏冬
  • 天婦羅
2022-05-05 354 views
呢間大熱嘅烏冬店主打每日新鮮人手手打烏冬。怕要排好耐隊,特登揀左早啲去食,結果都坐爆全場,啱啱入到去坐最後2個bar枱位。******************************食物s:*鰹魚清湯烏冬(熱)🍜 ($46)個人幾鐘意呢個烏冬,今次揀左粗烏冬。烏冬好滑好彈牙,食落口感幾好。鰹魚清湯幾清甜,味道啱啱好,唔會太咸,唔錯唔錯😋*竹簾抹茶烏冬(冷) 🍵🥢 ($56) 本身想食嘅柚子烏冬賣晒,轉咗呢個試下。可能見到個“茶”字就期望過高,個人覺得呢個烏冬清淡咗少少,冇咩茶味😟 又可能係我飲開濃茶所以先覺得佢淡。口感係幾煙韌嘅,但唔係太啱我口味,都係熱烏冬啱我食啲😛*骨付雞🍗 ($34)就咁睇個名唔知咩嚟嘅,不過見到好多人都有推介呢個,所以我都點左😝 雞扒都幾大塊,好多肉汁,咬落去都有少少爆汁咁,仲加左少少七味粉,食果時覺得幾惹味。不過調味可能重手咗少少,食完之後飲左一杯手搖凍飲🧋解渴😅 下次食呢啲野都係少食多滋味好了。*天婦羅拼盤🍤 ($50)有5件炸物,包括多春魚 、蝦、 菇 、茄子。炸物炸得好香脆,調味唔會好重,味道啱啱好,食完唔會覺得好油膩。*****************

食物s:

*鰹魚清湯烏冬(熱)🍜 ($46)

*竹簾抹茶烏冬(冷) 🍵🥢 ($56)

*骨付雞🍗 ($34)

*天婦羅拼盤🍤 ($50)

*****************************
環境:
今次被安排喺bar枱坐,可以望住員工製作烏冬嘅過程。位置有少少逼,食野拎野都要小心啲。店員提示可以喺後面掛袋,幾貼心。

清湯烏冬
清湯烏冬
2022-05-05 200 views
星期四放工黎食,6:40pm仲未洗等位,但都得返bar枱了,不過吾緊要啦,最緊要好食。夏一烏冬 - 冷烏冬黎,面會比較硬,有碗湯比你撈落去,味道酸酸甜甜,好得意。咖哩鰹魚湯烏冬- 熱烏冬黎,幾掛湯,個湯飲埋都仲得,鰹魚味都食到,吾會比咖喱蓋過,好味。骨付雞- 一定要試的,皮香肉嫩,有蜜糖味。天婦羅雞件 - 吾同普通炸雞,炸粉吾錯,雞都好滑天婦羅櫻花蝦什菜餅 - 有大量芫荽所以叫,炸得好香脆,浸落咖哩湯到連埋烏冬一齊食超正芫荽咖哩湯

骨付雞- 一定要試的,皮香肉嫩,有蜜糖味。

天婦羅雞件 - 吾同普通炸雞,炸粉吾錯,雞都好滑

芫荽咖哩湯

2022-05-05
$100 (Dinner)
  • 鰹魚湯咖哩烏冬
  • 骨付鳥
  • 天婦羅雞件
之前去開長沙灣,見到呢間烏冬店大排長龍👫🏻👭🏻👬🏻上網睇吓食評講到好好咁,就試吓啦~果日係星期六下午,差唔多排左半個鐘有多先至可以入座。我自己本身對麵食嘅質地係好有要求嘅,鍾意啲好煙韌彈牙嘅口感🫦 呢一間做出嚟嘅烏冬真係好符合我嘅要求🤩係好有咬口嘅😋咁啱我坐喺吧枱位置可以好清楚睇到佢哋整烏冬嘅過程👍🏻鰹魚清湯烏冬🍲 $46鰹魚湯味道比較清,面頭有好多海帶,同烏冬連湯一齊食,好好味😋不過我更加鍾意醬油烏冬$50麵質再硬身一啲🤩味道濃郁啲,啱我呢啲重口味嘅人🤣另外我哋亦都叫咗兩個小食就係骨付雞🍗$44同炸蠔🦪$70雖然佢嘅骨付雞好出名,但係我哋又覺得只係正常嘅水準啦🧐外皮係好香脆,亦醃得好入味,但係內裡肉質未至於好嫩滑。反而炸蠔🦪更有驚喜,蠔都算大隻同埋好鮮味,炸粉脆得黎又好薄身👍🏻再經過嘅話我一定會再食❤️好似佢依家開多咗分店希望唔使再排咁耐啦~📍#鰹烏冬地址:長沙灣元洲街450/464號寶華閣地下4號舖🗺#長沙灣 #cheungshawan#長沙灣美食#長沙灣烏冬#長沙灣麵食#長沙灣日本餐廳#香港最好味烏冬#香港烏冬#香港日本餐廳#hongkongudon#cheungshawanudo

另外我哋亦都叫咗兩個小食就係骨付雞🍗$44同炸蠔🦪$70

#香港美食
#hongkongfood

🦄 #kelly_discovery
😋 #kellydiscovery_food
鰹烏冬嘅主打當然就係佢哋嘅讚岐烏冬,其中一個賣點就係佢哋嘅烏冬有幾款味道可以揀:竹簾、海苔、抹茶、柚子,不過今次兩碗都揀咗原味😌 烏冬偏粗身,口感煙韌彈牙👍🏻 佢哋嘅烏冬除咗有鰹魚湯底,仲有冷烏冬、湯咖喱烏冬、湯豆乳烏冬,不過啲烏冬都係得少少配料,餸都係要另外加錢,所以整體加埋一齊都唔算平~😬•🥢 夏一烏冬 $55呢個係冷烏冬,配料都唔少,有生蛋、蔥、芝麻、紫菜同青瓜粒,食落似韓國水冷麵嘅湯配烏冬,酸酸地好開胃,啱晒夏天食🤤 •🥢 鰹魚半湯烏冬 $46鰹魚湯可以揀半湯,應該都係湯多少嘅分別😛 飲落似味噌湯,可能鰹魚味唔太出🙊 鹹味都足夠,唔會配烏冬食就特別淡,不過對比夏一烏冬就比較遜色😢•🥢 骨付鳥 $34呢個係日式燒雞髀,佢哋有將雞髀肉切開少少,所以食嘅時候都好易起到骨👍🏼 雞肉好滑,keep到好juicy,🤤 雞皮煎到有啲焦香,調味帶少少七味粉嘅辣,都幾惹味,難怪好多人都推介~•🥢 天婦羅 $50呢個天婦羅就有啲失望😢 一份有5件,有兩種魚(其中一款係多春魚)、菇、茄子同蝦~ 但蝦嘅炸粉同另外幾件唔同,炸粉好厚包住細隻嘅蝦,似普通炸蝦多過天婦羅😖 另外幾件嘅炸衣就薄啲,會好食啲啲,

🥢 夏一烏冬 $55

🥢 鰹魚半湯烏冬 $46
骨付鳥+鰹魚半湯烏冬

🥢 骨付鳥 $34
骨付鳥

🥢 天婦羅 $50
呢個天婦羅就有啲失望😢 一份有5件,有兩種魚(其中一款係多春魚)、菇、茄子同蝦~ 但蝦嘅炸粉同另外幾件唔同,炸粉好厚包住細隻嘅蝦,似普通炸蝦多過天婦羅😖 另外幾件嘅炸衣就薄啲,會好食啲啲,但重點係幾件天婦羅都似乎無調味,就算點埋天婦羅嘅汁都只有食材嘅原味,有啲失色🙊
天婦羅
夏一烏冬+天婦羅
夏一烏冬+天婦羅
骨付鳥
2022-04-26 319 views
琴晚收工跟同事一齊去呢間鰹烏冬食野,第5波之前原本約左,但撞正疫情又爆,無奈取消今晚一於再去去到唔洗等位,即刻入得,同事食過,佢諗住叫海苔烏冬,但賣哂,有幾款都賣哂,可能太晏去了我睇左陣,叫左牡蠣冷烏冬,咁熱唔食熱烏冬了同事最後叫左原味烏冬,加多個炸雞我嗰個牡蠣烏冬,炸蠔好脆,粉唔係好厚,蠔係鮮味嘅,食到蠔味烏冬就可能我唔係好慣食冷烏冬,個咬口有啲硬,可能比煙靭仲硬咗少少,ok嘅其實,但可以再稔少少同事話炸雞好大舊,但應該都唔錯,目測唔油,炸得好乾身個湯汁正常,預計之內嘅冷烏冬湯汁,淡淡地價錢公道,夾埋先$200左右,抵食吖,咁大份水係自助的店員有禮貌,好友善
今晚一於再去

我睇左陣,叫左牡蠣冷烏冬,咁熱唔食熱烏冬了
同事最後叫左原味烏冬,加多個炸雞

我嗰個牡蠣烏冬,炸蠔好脆,粉唔係好厚,蠔係鮮味嘅,食到蠔味

同事話炸雞好大舊,但應該都唔錯,目測唔油,炸得好乾身

個湯汁正常,預計之內嘅冷烏冬湯汁,淡淡地

價錢公道,夾埋先$200左右,抵食吖,咁大份

水係自助的
店員有禮貌,好友善

2022-04-25 274 views
回到復活節假期的那天本身好想食拉麵, 但係揀左幾間都發現應該要排隊… 實在唔鐘意排隊既我地最後揀左去長沙灣食烏冬點知….. 都係要排隊呀………呢間舖頭既烏冬都係佢地自家製既, 偏粗身, 好滑好彈牙好有咬口🤤- 鰹魚清湯烏冬 ($46)湯底係好清好香既鰹魚湯, 濃淡適中, 唔小心飲晒d 湯都唔會口渴, 同烏冬配合得岩岩好💕 - 鰹魚湯咖哩烏冬 ($54)雖然食落唔算好驚艷, 但係鰹魚湯加埋咖哩湯都幾夾,可以平衡返咖哩好濃個個強烈口感, 尚算有心思, 起碼唔會就咁開個咖哩磚再倒落個烏冬度hea你, 不過如果用埋日式砂鍋上我諗會仲正- 骨付雞 ($44)我諗骨村雞都算呢間舖既王牌之一, 機乎每一張台都有叫, 一上台已經好香, 雞皮好脆雞肉好滑好嫩超級juicy! 同場加映, 佢既朝食好吸引呀😍 可惜屋企同公司都唔係附近, 好難有機會試到🥲
回到復活節假期的那天
本身好想食拉麵, 但係揀左幾間都發現應該要排隊…
實在唔鐘意排隊既我地最後揀左去長沙灣食烏冬
點知….. 都係要排隊呀………

- 鰹魚清湯烏冬 ($46)

- 鰹魚湯咖哩烏冬 ($54)

- 骨付雞 ($44)

鰹魚清湯烏冬
鰹魚湯咖哩烏冬
骨村雞
鰹烏冬 (觀塘/佐敦/長沙灣/牛頭角)🇯🇵 @udon.hk 終於😍😍煙韌控表示超級滿足![夏一烏冬 $55 ☀️](9/10)粗身的自家製烏冬超煙韌🤍冷烏冬更煙韌😍配料超豐富:青瓜粒🥒、紫菜🖤、蔥💚、脆煙肉🥓、白芝麻🤍、薑💛、生蛋黃🥚還有一片檸檬🍋加檸檬汁更清新✨[骨付雞 $44 🍗](8/10)🐓皮脆肉嫩惹味!🐔上面有七味粉調味價錢不低,但值得一試!😍回頭率:✅✅✅✅✅推介:所有冷烏冬!!(5/5)#長沙灣foodhealsme #荔枝角foodhealsme #觀塘foodhealsme#佐敦foodhealsme #九龍foodhealsme #日本foodhealsme📍鰹烏冬 (長沙灣)長沙灣元洲街450/464號寶華閣地下4號舖📍鰹烏冬 (觀塘)觀塘開源道60號駱駝漆大廈3期11樓O室📍鰹烏冬 (佐敦)佐敦彌敦道380號香港逸東酒店Eaton Food Hall LG樓8號舖📍鰹烏冬 (牛頭角)牛頭角創業街31號LT Tower地下及1樓3A號舖#鏗烏冬 #烏冬 #日本菜 #日本 #觀塘美食 #荔枝角美食 #長沙灣美食 #九龍 #香港美食 #觀塘黃店 #黃店 #長沙灣 #佐

終於😍😍煙韌控表示超級滿足!

[夏一烏冬 $55 ☀️](9/10)
粗身的自家製烏冬超煙韌🤍
冷烏冬更煙韌😍
還有一片檸檬🍋加檸檬汁更清新✨

[骨付雞 $44 🍗](8/10)
🐓皮脆肉嫩
惹味!🐔上面有七味粉調味
價錢不低,但值得一試!😍

回頭率:✅✅✅✅✅
推介:所有冷烏冬!!(5/5)

#長沙灣foodhealsme
#荔枝角foodhealsme
#觀塘foodhealsme
#佐敦foodhealsme

#九龍foodhealsme

#日本foodhealsme

📍鰹烏冬 (長沙灣)
長沙灣元洲街450/464號寶華閣地下4號舖

📍鰹烏冬 (觀塘)
觀塘開源道60號駱駝漆大廈3期11樓O室

📍鰹烏冬 (佐敦)

📍鰹烏冬 (牛頭角)
牛頭角創業街31號LT Tower地下及1樓3A號舖

#鏗烏冬 #烏冬 #日本菜 #日本 #觀塘美食 #荔枝角美食 #長沙灣美食 #九龍 #香港美食 #觀塘黃店 #黃店 #長沙灣 #佐敦美食 #牛頭角美食
2022-04-19 259 views
好耐以前得一個鋪位嗰陣已經有幫襯,有次同男朋友去食嗰陣我哋係最尾一台,同師傅都有傾有講仲送咗個骨附雞俾我哋,嘢食又好食,嗰陣已經諗之後一定會keep住幫襯。但係而家越開越多間分店之後好似完全變咗另一回事,我哋次次都係幫襯荔枝角嗰間,但係而家開埋新舖位之後次次嚟親都係有唔好嘅體驗,每次都員工態度好惡劣嘅問題,首先鋪面有三名員工,我哋去到門口見到入面有好多位但係都要等咗幾分鐘先有人俾我哋入去坐,然後坐低咗一陣有名男員工又走過來類似呼喝嘅語氣話:針卡!呢個都算啦 跟住我哋坐緊嗰個位有啲凍所以坐咗喺隔離(近主通道,但係同一張四人枱黎)有個員工:你哋坐出面一陣間有人點入嚟坐?(嗰個時間勁多空枱…😅)勁無禮貌跟住我話凍佢先俾我哋坐另一個位食食吓烏冬嘅期間,又聽到啲員工喺度大聲閑談講話唔知咩公司條數,其實真係唔使咁大聲傾偈食物方面:以前食嗰啲全部都係熱辣辣 唔明點解而家連關東煮都係暖一食就知唔係啱啱整起之後應該都真係唔會再幫襯

有個員工:你哋坐出面一陣間有人點入嚟坐?
(嗰個時間勁多空枱…😅)
勁無禮貌
跟住我話凍佢先俾我哋坐另一個位

食物方面:以前食嗰啲全部都係熱辣辣
唔明點解而家連關東煮都係暖
一食就知唔係啱啱整起

之後應該都真係唔會再幫襯
2022-04-14 298 views
我地去到餐廳 一入到去好聲好氣講話兩位 門口既店員大聲喝我地量體溫 當堂比佢嚇親😅 之後不停jer住著我地掃左安心未 然後好似驗屍咁check 落左完order 送餐上黎仲要送錯 同店員講番 佢仲要質疑我地先再拎番走😅 到埋單嗰陣 店員一野將張單搶走 好無禮貌 應該唔會再幫襯了🥲 搵錢買難受😭 我地叫左兩個牛肉烏冬 食物質素方面 烏冬明顯過硬 好似未煮熟咁🥲 牛肉都ok既 無咩特別咁 下午茶每碗$50 值唔值得特登慕名而黎真係見人見智啦…

喺香港要食到新鮮嘅手打烏冬唔容易鰹烏冬絕對係香港少數有即製手打烏冬嘅小店💛🍲牛肉烏冬 (下午茶HKD50)湯底揀咗鰹魚湯 咸度適中 配料有溏心蛋 牛肉 昆布 蔥花 雖然話係牛肉烏冬 但得兩片普通貨色嘅牛肉 而畢竟主角係烏冬 食落好滑好彈牙好煙韌!🤩下午茶嘅烏冬份量好多 多到食唔哂💨🍗骨付雞 (下午茶加配價HKD28)聽講嚟呢度食嘢一定要試吓呢個骨付雞😋雞髀嘅size大概係一隻手掌上枱嘅時候見到佢啲油光真係流哂口水🤤表面雞皮有略略灑咗七味粉 仲有少少燒焦嘅香味雞髀肉醃得好入味 煮嘅時間控制得好好 肉質超級嫩滑😳完全用刀輕輕一𠝹就可以😳 切開嘅時候啲肉汁爆哂出嚟🤩💬平日下午時份都要排隊 不過排隊嘅時候店員會俾定餐牌你揀 餐廳分咗兩邊 今次坐咗喺bar枱嗰邊 可以一邊睇住師傅親手整烏冬好治癒😎下午茶款式雖然唔多 但有齊招牌烏冬同骨付雞已經夠哂💖想試嘅話下午茶嚟嘅話就最抵食😁(骨付雞平時要$44)經開長沙灣絕對要一試☺️(分店仲有觀塘 牛頭角)🚩鰹烏冬 長沙灣元洲街450/464號寶華閣地下4號舖
喺香港要食到新鮮嘅手打烏冬唔容易
鰹烏冬絕對係香港少數有即製手打烏冬嘅小店💛

🍲牛肉烏冬 (下午茶HKD50)
湯底揀咗鰹魚湯 咸度適中
配料有溏心蛋 牛肉 昆布 蔥花
下午茶嘅烏冬份量好多 多到食唔哂💨

🍗骨付雞 (下午茶加配價HKD28)
聽講嚟呢度食嘢一定要試吓呢個骨付雞😋

💬平日下午時份都要排隊
不過排隊嘅時候店員會俾定餐牌你揀

下午茶款式雖然唔多 但有齊招牌烏冬同骨付雞已經夠哂💖
想試嘅話下午茶嚟嘅話就最抵食😁
(骨付雞平時要$44)
經開長沙灣絕對要一試☺️
(分店仲有觀塘 牛頭角)

🚩鰹烏冬
長沙灣元洲街450/464號寶華閣地下4號舖
$78 (Tea)
2022-03-28 614 views
今次經過見到鰹烏冬唔洗排隊,即刻入黎食翻個烏冬先。- 蕃茄青瓜沙律 $28本身見到名嘅時候,我以為係好似蟹籽青瓜沙律嘅食物擺法和做法,點知原來刷新左我嘅新知識。呢個沙律嘅蕃茄事先經過醃製,口感有齊酸酸甜甜嘅味道,配埋青瓜絲同麻醬,好有驚喜,下次一定會再叫黎食。- (冷)海苔烏冬 $50海苔烏冬嘅鰹魚醬油另外有茶杯裝住,夾起烏冬嘅時候可以直接沾試醬油,然後進食,方便之餘又唔會整污糟件衫。而烏冬唔會好黏又唔會好硬,麵質啱啱好。醬油方面可以再咸少少,令海苔烏冬更加入味。
今次經過見到鰹烏冬唔洗排隊,即刻入黎食翻個烏冬先。
- 蕃茄青瓜沙律 $28

- (冷)海苔烏冬 $50
2022-02-22
$78 (Lunch)
  • 蕃茄青瓜沙律
2022-03-10 1025 views
長沙灣有間烏冬,朋友仔食過話好食,介紹同帶埋我去食,朋友帶去食好嘢,梗係去啦😎😎😎- 海苔竹簾烏冬 (冷) $50雖然佢係綠色,麵入面有一塊塊海苔,但我唔係好食到海苔味😅😅😅不過口感上,烏冬好彈牙👍🏻👍🏻👍🏻加埋佢嘅醬汁(蔥、薑、Wasabi同白芝麻)成件事好清新😋😋😋- 洋蔥牛肉 $44佢嘅醬汁味道似吉吉家嘅牛肉,牛肉有啲乾,但唔算好鹹,洋蔥夠淋同甜。烏冬沾呢個醬汁都好好食架,但咁食個牛肉汁唔係好夠🤣🤣🤣

- 海苔竹簾烏冬 (冷) $50

- 洋蔥牛肉 $44