2021-03-18 4019 views
今天中午的時候我和老公來到九龍灣逛街,無意中發現了這間泰國餐廳的食物在德福商場內相對比較便宜一點,所以我們便來到這裡吃午餐了No.1【鮮蝦炒金邊粉】$69大多數泰國餐廳的金邊粉都是以雞肉作為配料,但這裡竟然是採用鮮蝦,雖然鮮蝦的質感並不是特別脆嫩爽口,但小口品嚐的時候,鮮甜無比的蝦汁便立即傾巢而出,淡淡的鮮蝦香氣更迴轉在口中,香甜可口,肉汁四溢,口感細膩而綿延,讓人齒頰生香, 吮指回味另外由於火候控制得剛剛好,所以金邊粉入口彈牙之餘時亦相當有嚼勁,口感煙煙韌韌,最後再配上酸酸甜甜的醬汁,味道立即變得堪稱一絕!鮮蝦,金邊粉和醬汁混合後的濃濃氣息迴旋在口中,甜甜的,香香的,香甜軟糯,餘韻悠長,讓人食髓知味,念念不忘No.2【泰式海南雞配黃薑飯】$72由於海南雞是採用了雞脾的部位,所以肉質十分嫩滑可口,鮮美多汁,可惜它的雞味並不太濃郁,有點淡而無味的感覺,略為影響了整體的分數不過黃薑飯的味道卻相當不錯,它不會有油飯那種油膩的口感,亦不會好像白飯般沒有任何味道,每一口都相當咸咸香香,不單止能夠完美地取代油飯,更為這份海南雞飯挽回了不少分數No.3【凍泰式檸茶】跟餐免費可惜的是,這間餐廳的飲品簡

泰式海南雞飯&鮮蝦炒金邊粉&凍泰式檸茶&奶茶
No.1【鮮蝦炒金邊粉】$69

No.2【泰式海南雞配黃薑飯】$72
泰式海南雞飯

No.3【凍泰式檸茶】跟餐免費
凍泰式檸茶
可惜的是,這間餐廳的飲品簡直是全場的失敗之作!所謂的「泰式檸茶」,其實即是檸檬轉為青檸,但是個人覺得青檸的味道和紅茶完全「不夾」,導致出來的味道變得相當怪異,我還是比較喜歡港式的檸檬茶

凍泰式檸茶
No.4【凍泰式奶茶】跟餐免費
凍泰式奶茶
正常的泰式奶茶會加入煉奶來增加甜味,但是這裡卻只提供糖漿給我們,感覺一點也不正宗,而且本身奶茶的質感亦相當水稀稀,完全缺乏濃郁的茶味以及奶味,和剛才的泰式檸茶一樣都是「極品之作」!

凍泰式檸茶&凍泰式奶茶
價錢方面,鮮蝦炒金邊粉 $69,泰式海南雞配黃薑飯 $72,檸茶奶茶跟餐免費,餐廳另外設有加一服務費,兩人總共 $155

總結來說,這間食物的味道都算相當不錯,而且價錢亦一點也不昂貴,可是它們的奶茶和檸茶簡直味如雞肋,所以建議大家選擇其他飲品會比較好
2021-03-06
$77.5 (Lunch)
鮮蝦炒金邊粉
泰式濕炒雞肉河 $55味道好茶餐廳!🙊 濕炒雞肉嘅餸,同平時嘅頹飯好似冇咩分別!好冇誠意,越食越頹😟食到最尾,直接揼落垃圾桶🙈泰式青咖喱豬扒飯 $49唔辣,好甜! 豬扒好韌🙊 唔會再食
泰式濕炒雞肉河 $55

泰式青咖喱豬扒飯 $49
唔辣,好甜! 豬扒好韌🙊 唔會再食

2021-01-01 720 views
每次出街諗唔到食咩, 就會嚟德福呢頭, 貪呢度嘢食夠集中.呢間位於一期podium嘅泰國餐廳, 門口無咩特別, 坐低都唔覺有咩特別, 但係個香茅檸檬龍眼蜜就有啲驚喜,一嚟好飲, 好味過自己屋企整(🤫), 二嚟個玻璃茶壺加埋啲燭光令到成餐飯浪漫咗🌹同埋蜜糖係另上嘅, 可以自己調教甜嘅份量. 呢排咁🥶, 兩個人慢慢嘆就啱嘞☕️.另外串燒好味, 其他嘢食正常.#香茅檸檬龍眼蜜 ($74)#沙嗲串燒 ($72)#馬拉盞炒通菜 ($62)#泰式炒鮮蝦金邊粉 ($78)

每次出街諗唔到食咩, 就會嚟德福呢頭, 貪呢度嘢食夠集中.

另外串燒好味, 其他嘢食正常
#香茅檸檬龍眼蜜 ($74)
#沙嗲串燒 ($72)
#馬拉盞炒通菜 ($62)
#泰式炒鮮蝦金邊粉 ($78)
2020-12-22 538 views
今日同同事試下呢間外賣自取,價格優惠,服務態度唔錯。希望可以推多d不同菜式,會再嘗試。凍薏米一般,奶茶唔錯。咖喱唔錯。炒河d河唔錯但肉就一般般,加油啦,希望越做越好份量都足夠的,最好可以做d小食啊湯粉啊多d選擇啦,始終而家疫情外賣越多選擇,對於同事一起叫飯黎講較為方便,位置都幾好容易搵。大概就係咁啦算係抵食之選,不過唔記得影相下次補番啦。另外都有優惠可以買十個飯選送一份海南雞幾好呀,一起抗疫加油喔💪

大概就係咁啦算係抵食之選,不過唔記得影相下次補番啦。
2020-12-16
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$50 (Lunch)
Dining Offer
Credit Card Offers
  • 凍泰式奶茶
行街行到好累,最岩坐低食下野一間位於九龍灣德福一期外面既泰國餐廳餐廳好幾款套款可以選擇但想食既都冇包,最後都係決定左散叫「泰式炒金邊粉」一塊簿簿既炒蛋包住金邊粉但略嫌金邊粉味道淡左d, 同d蝦有小小雪藏味不過整體都好食~不過不失☺️「泰滋味拼盤」共有四款小食:炸魚餅4件、雞棗4件、蝦餅2件、春卷4件)全部都好好食~尤其係蝦餅~都好貼心地切左4件俾我地~ 所以全部野食都岩岩好我地每一一件~「馬拉盞炒通菜」一道重口味既菜略嫌有點咸同有點辣每食一啖都要送一啖水😣😣「肉碎生菜包」都係一道重口味既菜但配合埋生菜食,味道剛好~ 但略嫌生菜分量不足,如果要增添,要加$20「海南雞飯」不過不失既一碟餸「芒果糯米飯」食完其實已經好飽,但都堅持要食埋個甜品但有小小失望呀甜品⋯因為個芒果唔甜偏酸😣建議要share 食呀~一個人食就太濟啦飲品方面:共叫左3款飲品「珍多冰」、「龍眼冰」、「青檸梳打」3杯都讚~「珍多冰」椰奶味好濃好香滑「龍眼冰」龍眼味好重~好正「青檸梳打」解渴一流!總結:一間會食過返尋味亦都係一間值得推介同再食多次既餐廳😉下次再黎會食埋佢個烏頭因為見格離枱既樣子好吸引😆
行街行到好累,最岩坐低食下野

一間位於九龍灣德福一期外面既泰國餐廳

餐廳好幾款套款可以選擇
但想食既都冇包,最後都係決定左散叫

「泰式炒金邊粉」
一塊簿簿既炒蛋包住金邊粉
但略嫌金邊粉味道淡左d, 同d蝦有小小雪藏味
不過整體都好食~不過不失☺️

泰式炒金邊粉

「泰滋味拼盤」
所以全部野食都岩岩好我地每一一件~
泰滋味拼盤

「馬拉盞炒通菜」
一道重口味既菜
略嫌有點咸同有點辣

每食一啖都要送一啖水😣😣

「肉碎生菜包」
都係一道重口味既菜
但配合埋生菜食,味道剛好~
但略嫌生菜分量不足,如果要增添,要加$20

肉碎生菜包

「海南雞飯」
不過不失既一碟餸

「芒果糯米飯」
食完其實已經好飽,但都堅持要食埋個甜品
但有小小失望呀甜品
因為個芒果唔甜偏酸😣
建議要share 食呀~一個人食就太濟啦

飲品方面:

共叫左3款飲品
「珍多冰」、「龍眼冰」、「青檸梳打」
3杯都讚~

「珍多冰」椰奶味好濃好香滑

珍多冰

「龍眼冰」龍眼味好重~好正

龍眼冰

「青檸梳打」解渴一流!

青檸梳打

總結:
一間會食過返尋味

亦都係一間值得推介同再食多次既餐廳😉
下次再黎會食埋佢個烏頭
因為見格離枱既樣子好吸引😆
2020-11-15
$100 (Dinner)
泰滋味拼盤
珍多冰
龍眼冰
青檸梳打
2020-09-25 1423 views
因為好肚餓,經過德福果邊見到依間餐廳比較少人同埋無咁逼,企企理理咁,本身是基於肚餓加上見入面幾乾淨夠衛生就入左去試下。佢下午茶有個好抵既餐三十幾蚊包野飲,係個鴨腿湯飯,但因為我唔中意食鴨,就揀左另一個四十幾蚊既茶餐,係個香茅汁生炸雞脾飯。個飯黎到香噴噴好大碟,雞脾大大隻好多汁,個香茅汁係泰式幾特別,好食過一般香茅汁好多。至於個泰式凍奶茶我覺得一般,個人覺得太淡。覺得佢餐牌可以多少少岩香港人食既餐,覺得幾少選擇,可能因為咁比較少人。

2020-08-06 1622 views
今日一行三人係九龍灣行過見到間泰㕑房子,咁啱又係食飯時間,所以入去試下,一坐下叫咗個泰式沙律,佢展示左香港人靈活同聰明嘅特質!當你去泰國食泰式沙律嘅時候,豆角一定係全生嘅冇經過任何嘅烹調嘅,而呢一間餐廳嘅豆角就唔同啦,豆角喺滾水煮過大約20秒左右,微微咁樣煮熟,表面少少柔軟,而內裏幾乎係全生嘅,佢係一粒靈活同聰明嘅豆角!靈活在於疫情之下,仲有咩人夠膽食生嘢吖?但係你煮熟晒佢,就會犧牲咗泰式沙律嘅特色。而呢間餐廳稍為咁樣灼熟,平衡左兩方面嘅需要,仲有香港人根本就接受唔到生的豆角,你話係咪靈活同埋聰明呢?呢個咪就係香港精神囉!講返個沙律,要讚嘅除咗具有香港精神之外,當中嘅芒果真係超甜又大粒,份量又多,絕對無慳料。而入面嘅脆脆同腰果,同芒果及青瓜等配料一齊放入口,脆,軟,香,甜口感一啖有齊晒!呢個午餐,清新得嚟又滿足,為身為香港人嘅我再充足電,繼續返工!疫情之下咁多位兄弟姊妹,飲食業同工,上下一心加油啊!頂住呀!

2020-07-31 1021 views
平時行過都冇為意,平台原來有間泰國嘢食,咁啱下午茶時間,就過嚟試一試佢先😆,下午茶來講佢都幾多粉面揀👍🏻。🔻泰式濕炒雞肉河+凍檸水🔻都幾大碟,我心目中炒河係幼身河粉,一夾,原來係闊身既河粉😂。配料主要有菇菌類同雞,加幾條菜🥬。咁闊嘅河粉食落口原來好有口感😍,然後成條河粉沾滿晒汁,成咀都好滿足🤣。味道就正常,不過唔知係咪闊身河粉嘅關係,炒得唔夠鬆散,啲粉會一嚿嚿黐住🥺。凍檸水絕對唔係幾片檸檬🍋加糖水,凍檸水入邊,係有檸檬汁,然後加片青檸,跟一勺糖水,自己調教甜度,幾好👍🏻

2020-07-18 1193 views
今日同朋友試下徳福「泰廚房子」因為疫情關係,餐廳職員好温馨,已遞上用熱水浸餐具。椅上有加高屏風保障客人的安全。落單快,上餐快。職員好有禮貌。每人叫左一個午餐海南雞飯豬手飯配埋青檸梳打和冬瓜湯。正午餐另加18元可配泰式串燒和38元可配泰式炒芥蘭。海南雞飯-雞蒸得夠滑,黃薑飯一點都不油,如果黃薑飯可以更香更加好,可能關黃薑粉原材料問題,但我都推介,必食豬手飯-豬手炆得好lum身,好易入口,仲好温馨有埋芥蘭伴碟,如果芥蘭放一旁無汁會更好。每人一杯青檸梳打,透心涼冬瓜湯,好消暑,夠入味,可能我喜歡熱湯,再熱些更好。串燒,即叫即燒,肉嫩。汁又調教得好美味。泰式炒芥蘭我至愛,好有泰國風味,下次一定再食叫廚師加辣🌶🌶🌶至於甜品西米糕好好食,不太甜,椰汁好香滑。芒果糯米飯 -我朋友人生第一次食芒果糯米飯就獻左俾泰廚房子,因為佢覺得,糯米飯甜食不夾味,點會咁食,去到泰國旅行都不肯試,今日一試,永遠難忘,仲話下次要encore
今日同朋友試下

落單快,上餐快。職員好有禮貌。

每人叫左一個午餐
豬手飯
配埋青檸梳打和冬瓜湯。正

午餐另加18元可配泰式串燒和38元可配泰式炒芥蘭。

每人一杯青檸梳打,透心涼

冬瓜湯,好消暑,夠入味,可能我喜歡熱湯,再熱些更好。

串燒,即叫即燒,肉嫩。汁又調教得好美味。

至於甜品

西米糕好好食,不太甜,椰汁好香滑。

温馨消毒餐具
泰式豬手飯
西米糕
2020-07-16
$150 (Lunch)
温馨消毒餐具
泰式豬手飯
西米糕
  • 青檸梳打
2020-07-16 697 views
疫情放緩,同媽咪行完德福 經過泰廚房子諗起好耐冇幫襯過 以前成日嚟食下午茶啲嘢都幾唔錯 於是決定入嚟食 可能因為我哋早嚟所以唔使等位就可以直接入去 店內裝修都幾有泰國風味,侍應都係著泰國服裝仲咩住個泰國民族袋 都幾有特色下一坐低就有侍應攞熱水浸住餐具,令我覺得好安心 我哋嗌左個二人餐因為我同我媽咪比較大食 再加多個 泰式牛脷沙律天氣熱辣辣最好就係食泰式沙律 酸酸甜甜而且辣味夠醒胃 馬拉盞炒芥蘭 蝦醬鹹香味濃 火候十足泰式生蝦好新鮮 一碟有八隻咁多 冬陰功湯 足料夠味 唔會太鹹/辣 黃咖喱龍蝦先係重點 香滑濃稠很下飯 沾手抓餅更滋味龍眼冰有啲失望 好淡 冇之前咁甜咁好飲 食得好舒服 媽咪仲話以後多啲嚟幫襯
一坐低就有侍應攞熱水浸住餐具,令我覺得好安心
馬拉盞炒芥蘭 蝦醬鹹香味濃 火候十足

2020-07-07
Type of Meal
Dinner
  • 芒果糯米飯
2020-07-13 477 views
今日約左男朋友收工後去德福買新手機,佢話好肚餓,咁唯有快d食完去買新機啦😂佢想食Thai野,咁近近地去左呢間泰廚房子。入到去好昏暗都頗有情調,安排坐張4人枱,好舒適。叫左個咖哩龍蝦2人餐,選配泰式串燒,黃咖喱炒波士頓龍蝦,海南雞,蒜蓉芥蘭,再+$38配細既冬蔭公湯,另加白飯兩碗。泰串燒係一串雞,2串牛。2個都好惹味,雞唔乾,牛夠juicy🤤黃咖喱炒波士頓龍蝦,有幾舊龍蝦太痴牙,應該過左火喉,食左幾舊就叫男友食晒佢,我就自己黃咖哩撈飯😂😂😂海南雞,呢個就真係唔錯,夠滑嫩,我一個ko晒😝😝無唸過咁好味蒜蓉炒芥蘭,個口感岩岩好,係我最鐘意既咬口冬蔭功湯,酸左少少咁啦,但都ok, 男朋友自己ko晒咁滯,我飲得少少🙄埋單$400鬆左右, 下次我想試埋佢條焗烏頭!

泰式串燒

蒜蓉炒芥蘭,個口感岩岩好,係我最鐘意既咬口

埋單$400鬆左右, 下次我想試埋佢條焗烏頭!
泰式串燒
  • 海南雞
2020-07-08 355 views
和朋友兩個來的比較早,不用排隊可以直接進來,還可以坐卡位,寬敞舒服。點了一個兩人餐,因為都比較能吃,所以額外叫了個鳳爪。馬拉盞炒通菜:超喜歡吃這個菜式,每次出去必點。它家炒的還不錯,惹味但不會太鹹,但有點辣,不能吃辣的建議叫蒜蓉炒。泰式鳳爪:很開胃,鳳爪和拌菜比例差不多,入味。基本上自己一個人KO一盤~咖哩龍蝦 :味道有點淡,龍蝦煮得有點過顯得有點老。適合口味淡的朋友海南雞:雞肉嫩滑,有雞味,點醬吃味道更好,個人還蠻喜歡的。泰式串燒:雞牛各兩串,很大一串,搭配沙爹醬。我沒有吃牛,只吃了雞,味道還不錯,比以往餐廳吃的足料,朋友吃牛就覺得味道略淡。環境舒服,服務態度不錯,會主動詢問意見
點了一個兩人餐,因為都比較能吃,所以額外叫了個鳳爪。
海南雞:雞肉嫩滑,有雞味,點醬吃味道更好,個人還蠻喜歡的。
環境舒服,服務態度不錯,會主動詢問意見
2020-07-07
2020-07-05 313 views
星期五晚放工去九龍灣行下,見到有依間食泰國野,之前都無乜點留意到,屋企人都好想入去試下。店內裝修都幾有氣氛,侍應都係著民族服裝,我同屋企人三位,比左張窗邊卡位坐,嘆住食叫左成枱野食有位侍應叔叔應該係泰國人,好熱情係咁同我地講笑,又講下泰文D服務都好細心,叫左野食之後自動比左壺熱水浸住d公筷公匙,又比左幾隻碗仔我地,細心抵讚泰式生蝦刺身生蝦新鮮彈牙,又唔會太過凍冰冰無味,夾埋辣椒同蒜片食好正,最愛係醬汁酸酸地少少辣岩晒鐵板蠔仔蛋上枱時熱辣辣,個鐵板仲係「咋咋」聲蠔仔有鮮甜味,蛋都香口,不過重口味既本人覺得可以咸多少少(*其實有甜辣醬汁點黎食)滋味小食三拼包括有泰式炸春卷、炸魚餅、同埋木瓜沙律,春卷同炸魚餅都係新鮮炸起熱辣辣春卷唔會太乾,魚餅就一般,不過木瓜沙律個汁好入味,忍唔住食多幾啖馬拉盞炒通菜泰國野必食炒通菜,通菜夠淋同夠入味,汁都夠惹味,份量足三人食夠晒啦泰式燒豬頸肉最讚都係熱辣辣上碟汁先係重點呀,令到豬頸肉更加香,一不過醬汁太少,可以比多dd 同埋本人就中意豬頸肉再切薄d,不過屋企人反而中意有口感泰式凍檸茶叫左杯凍檸茶飲,以為同好多泰國小店一樣係普通港式檸茶味,一飲果時都有sur
星期五晚放工去九龍灣行下,見到有依間食泰國野
,之前都無乜點留意到
叫左成枱野食
有位侍應叔叔應該係泰國人,好熱情
係咁同我地講笑,又講下泰文

酸酸地少少辣岩晒

鐵板蠔仔蛋
上枱時熱辣辣,個鐵板仲係「咋咋」聲

滋味小食三拼
春卷唔會太乾,魚餅就一般,不過木瓜沙律個汁好入味
,忍唔住食多幾啖

泰國野必食炒通菜
,通菜夠淋同夠入味,汁都夠惹味,份量足
三人食夠晒啦

最讚都係熱辣辣上碟
汁先係重點呀,令到豬頸肉更加香,一
不過醬汁太少,可以比多dd
同埋本人就中意豬頸肉再切薄d,不過屋企人反而中意有口感

泰式凍檸茶
叫左杯凍檸茶飲,以為同好多泰國小店一樣係普通港式檸茶味,一飲果時都有surprise,用左泰式茶同青檸,又大杯,有

烏頭魚
屋企人中意食魚所以叫左,真係好大條,鏡頭影唔
食得出條魚新鮮,d肉都嫩滑唔「梅」,屋企人又食到lum lum脷
2020-07-03
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
2020-06-03 829 views
星期日去開九龍灣德福廣場,諗住醫吓肚先再行街,點知度度都好多人排隊! 行到去平台嘅位置見到呢間食泰國嘢稍為少人啲,就㩒飛排隊,二人枱竟然即刻就有位! 😊👏🏻鋪頭入面都幾迫嘅,加上疫情關係又有啲透明膠布分隔,但諗住快啲食完就走都Ok 嘅,去到時都過咗2點,有下午茶set, 有飯,粉等等選擇 😋我哋就食咗兩個set:泰式扎肉雞絲撈金邊粉 配 凍泰式奶茶 ⬇泰式香茅汁生炸雞脾飯 配 青檸梳打 ⬇最後埋單100蚊左右,喺德福嚟講都算ok味道唔錯,有個好似老闆嘅外藉人士都幾好服務。

我哋就食咗兩個set:

泰式扎肉雞絲撈金邊粉 配 凍泰式奶茶 ⬇

泰式香茅汁生炸雞脾飯 配 青檸梳打 ⬇

最後埋單100蚊左右,喺德福嚟講都算ok
味道唔錯,有個好似老闆嘅外藉人士都幾好服務。

2020-05-31
$53 (Tea)
2020-04-12 1365 views
放假到九龍灣德福廣場的泰廚房子吃午餐, 始終疫情期間都想快快吃完午飯之後就揸車離開, 坐低不久很快就點了泰式海南雞配黃薑飯+ 凍泰式奶茶$59, 泰式扎肉雞絲撈金邊粉+ 熱泰式奶茶$46。🔷泰式海南雞配黃薑飯~ 海南雞肉質正常, 幸好黃薑飯的味道也可以。🔴🔷泰式扎肉雞絲撈金邊粉~ 伴菜的蘿蔔絲, 生菜和青瓜絲也不新鮮, 乾乾的口感硬身, 雞絲的外形完全是雞球, 配上一碗泰式辣汁, 沒有香味是死辣的。🔴整體食物質素普通, 個人感覺撈金邊粉完全不合格, 之後看見帳單上有泰式春捲券, 應該是贈送的,不過店員沒有給我,但我諗我都沒有下次了, 服務和食物質素都有待改進。

, 乾乾的口感硬身, 雞絲的外形完全是雞球
, 配上一碗泰式辣汁
, 沒有香味是死辣的。🔴

熱泰式奶茶

2020-04-11
$58 (Lunch)