2014-08-26 1670 views
好耐之前睇open rice介紹過,今次見到試下先,太多人了,所以外賣生煎包,包底好脆,內𥚃有汁流出來,火控制得好好,食得出,老細Oscar 失敗過多次,才有這個效果 ,一個人邊行邊食,好快食左4件!
,一個人邊行邊食,好快食左4件!
Waiting Time
20 Minutes (TakeAway)
2014-08-24 1692 views
一行四人,7點左右黎到,店舖面積小,等左十分鐘左右就有位。我地冇叫套餐,全部都係單點小食,希望可以試多幾款。第一樣必點既就梗係生煎包,熱辣辣,個包底仲有小小脆。生煎包足料多汁,一咬落去就有D汁流出黎,正!灌湯小籠包就唔夠灌湯,肉料足夠,但未夠JUICY,冇話同出面上海菜館既有太大分別。雞絲粉皮好食,個醬汁味道夠香濃,將雞絲同粉皮撈埋一齊,真係一碟食過番尋味既冷盤。另一碟冷盤涼拌青瓜海蜇,青瓜橫行,得個幾條鋪滿蒜溶既海蜇擺面,味道較淡,有微微辣。炸排骨味道普通,完全冇特別,同埋我覺得有點兒細碟,依碟唔太抵食。最後一樣美食就係香酥餅,我地揀左芝士配肉鬆,剪開左四份,份量剛好。用料足夠,鬆脆可口,芝士配肉鬆是好味道的。最後每人叫左一杯豆漿,埋單都係每人$60,雖稱不上完全飽肚,但都足夠。之後再起行加多碗糖水,飽晒。
一行四人,7點左右黎到,店舖面積小,等左十分鐘左右就有位。
我地冇叫套餐,全部都係單點小食,希望可以試多幾款。

生煎包
灌湯小籠包
雞絲粉皮
涼拌青瓜海蜇
炸排骨
香酥餅
2014-08-23
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$60 (Dinner)
生煎包
雞絲粉皮
香酥餅
2014-08-13 1373 views
陀住阿B後..都未出過旺角了..始終人多..自己一個就無謂去..難得老公出開去..一於約埋去旺角掃街啦^^(難得大肚拿正牌不可以節食嘛)原本是想吃台式'可麗餅'的..但眼見'上海生煎皇'出了新產品'日式咖哩豚肉小籠包'..一於試試啦..日式咖哩豚肉小籠包 hkd 35/4件咖哩色外皮..吃進口又不太覺有咖哩味啊..先什麼都不蘸..內裡的豚肉餡只有輕微咖哩香..說實在沒什驚喜..之後再蘸醋吃一個..um..都是不過不失吧..是好吃..但我覺得沒必要特別來試這個~灌湯小籠包 hkd 30/4件都是原味較好吃..老公是小籠包fans..一個人可以吃幾籠..之前總店在太子那邊..要站在街上吃..他都會照吃..證明有多喜愛^^只要輕蘸醋吃..皮薄餡靚..內裡充滿肉汁..簡單一籠已叫人吃得大滿足..最緊要小心燙口^^上海生煎包 hkd 16/2件我最愛這裡的生煎包..底部煎得香脆..不會濕'笠笠'..包內充滿肉汁..最開心是它可以只買兩個..哈..不用迫自己單吃太多..可試多點其他嘛..哈..十數元買到的快樂^^韭菜豬肉水餃 hkd 29/8件酸辣湯 hkd 16/碗我和老公都認為..兩者夾在一起
日式咖哩豚肉小籠包 hkd 35/4件
日式咖哩豚肉小籠包 hkd 35/4件
韭菜豬肉水餃 hkd 29/8件 酸辣湯 hkd 16/碗
韭菜豬肉水餃 hkd 29/8件
酸辣湯 hkd 16/碗
我和老公都認為..兩者夾在一起最完美..單點都會太單調..特別是水餃..單點即使蘸醋吃..感覺都是好像欠缺些什麼似的..以上兩樣味道正正常常..不過不失吧..
已來過很多次..經常都會為小籠包和生煎包幫襯呢..
2014-08-01
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$80 (Dinner)
2014-07-09 2347 views
Weekend 一般都比較貪睡, 午飯時間都會推遲到tea time而今晚又有工作在身, 需要提前7點食dinner, 時間非常尷尬, 在食與唔食之間所以必須搵一間可以輕食的餐廳同老婆o係旺角兜左大半個圈, 由彌敦道走到亞皆老街, 再轉入黑布街, 突然想起上海生煎皇, 回想一下都差不多有半年冇幫襯店內食客幾近坐滿, 我地剛好排得最後一張二人檯, 唔洗同其他人搭檯 上海生煎包依然好味, 有滾燙肉汁, 個人認為比祥興記的肉餡更富鮮味, 外皮比祥興記的薄, 但煎得足夠香脆, 稱得上皮薄餡靚, 份量亦剛好涼拌青瓜海蜇夏天食D涼菜感覺特別爽。海蜇少, 青瓜多, 唔平衡啊! 青瓜海蜇都爽口, 特別係青瓜, 好新鮮, 調味頗辣, 老婆受不了而放棄, 幸好我以前出差國內, 訓練有素, 僅僅可以應付得來, 不過夏天減少少辣會比較好炸雲吞有點生煎包的話, 呢道可以唔叫, 因為肉餡同生煎包的一模一樣, 只換上雲吞皮去炸, 餡料經油炸過後水份流失, 口感死實, 絕不討好上海炸排骨菜飯份量不多, 配合輕食原則。排骨夠鬆軟, 質感似叉燒, 應該用了梅頭肉, 入口亦夠入味, 香脆甜美可口, 跟菜飯一齊食不覺油膩當然
所以必須搵一間可以輕食的餐廳

涼拌青瓜海蜇

炸雲吞

上海炸排骨菜飯

當然, 同上海的小楊生煎比, 還差一段距離, 但在香港, 當我想食生煎包, 首選依舊係此店, 不禁老土地講一句"還是覺得你最好"
2014-07-04
$65 (Dinner)
2014-07-05 1849 views
之前黎左依到食左一次,就係一次就已經愛上左佢,所以決定同朋友一齊黎一次,因為依間小店係真正既平靚正,兩個就當然要兩個套餐而小食我地就揀左依個雞絲粉皮同埋小籠包分別都要加錢既,好快個雞絲粉皮就黎到,真係好好食,個雞絲鮮甜多汁,粉皮夠哂爽滑,醬汁個味道夠哂濃,而且佢個麻油味非常之重,有少少日本芝麻醬既風味,幾特別既都, 之後就有一個酸辣湯,佢個酸辣味都真係岩岩好,好好飲,唔會太酸太甜,好正,另外就依個小籠包味道都唔算,幾好既不過未到出色既地步,不過湯汁非常夠,食落好多汁,好味道。朋友就揀咗豆漿做餐飲,當然要偷下黎飲,豆味都算唔錯好夠味,唔會太甜,味道幾好,不過唔會太滑,味道就夠既。至於生煎包個外皮煎得非常香口,不過就比較乾,而個餡料就有少少唔夠肉汁,不過都幾先,最後加多左個芝士小籠包,中意食芝士都真係要去試下,真係好正,芝士味夠哂濃郁,皮薄多汁,真係唔錯。

2014-07-04 1800 views
對小包籠有些愛好,今次個女人話帶我去旺角吃小籠包,佢話係個樂隊組合個主音開的。咩「份土咩土」,佢親自返國內學做包餃的。話一定好食𡁜。我都吾知佢講乜。是但啦,女人話咬咩,就去囉。入到去又發揮佢強行,又亂叫4個生煎包,一籠芝士鮮肉小籠包,一籠灌湯小籠包,一碟土匪雞翼菜飯,可樂一罐生煎包:新鮮要辣,料十月足,但內裡太干,冇乜汁,吾多開心,味道可以既。芝士鮮肉小籠包:加了芝士感覺有些格格不入,好像破壞了一些東西,說不出來。怪怪地。灌湯小籠包:味道很好,熱辣辣的,吃時要小心些,加上陳醋,實在是不錯的。土匪雞翼菜飯:土匪雞翼香口,好吃,但同菜飯,便格格不入了。可能個飯好干硬化。呢餐飯都叫做OK,不過濕既野好過干既野。証明左D人係要「要濕吾要干」架啦!
入到去又發揮佢強行,又亂叫
2014-06-27 1512 views
經過見到D生煎包好似幾好味就入左去食, 叫左生煎包: 一般, 係好足料, 但太多肉, 又唔JUICY, 要食生煎包有其他更好既選擇雞絲粉皮: 冇特別紅油抄手: 一夾D肉同皮就分開, 第一次食到D咁既抄手土匪雞亦飯: 雞亦幾好, 但用黎送飯好DRY整體OK, 但應該唔會再去
經過見到D生煎包好似幾好味就入左去食, 叫左
雞絲粉皮: 冇特別
紅油抄手: 一夾D肉同皮就分開, 第一次食到D咁既抄手
土匪雞亦飯: 雞亦幾好, 但用黎送飯好DRY
整體OK, 但應該唔會再去

2014-06-26
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$60 (Dinner)
2014-06-20 1535 views
以前喺旺角道有幫襯過,都ok咖,不過而家做埋堂食好似有心無力,下午茶經過咪試下,價錢亦不貴,入到去d人好似黑口黑面,坐低自已剔野食,剔完想叫人嚟攞好似有d難度,終於嚟攞了水餃面好快上左,份量ok,味道亦可,厚排骨菜飯都ok的,但等左超耐嘅生煎包食完先嚟,諗住呢個先係重點,點知…係好熱但個底煎得好硬,皮比以前厚左,而家連肉汁都冇埋,真係好失望,不過價錢唔太貴,下次最多有機會的話唔再叫生煎包了。因面太逼,所以好唔方便影相。
,終於嚟攞了

因面太逼,所以好唔方便影相。
$40 (Tea)
2014-06-15 1467 views
相隔左8個月又再幫襯...對上一次我覺得只有生煎包好味,其他不試也罷所以今次再光臨都是為了生煎包....星期六兩點幾...入舖頭竟然好多空位.豆漿(只有凍 $6) 好甜...冇豆味,但夠凍上次試左小籠包,今次試蟹粉 ($30 for two)圖片見到橙色蟹粉,但完全冇蟹粉味的。不過佢夠熱,湯和肉的比例良好...可惜我食唔出佢同普通小籠包的分別..生煎包 ($16 for two) 有些失望因為退步左...上次食好juicy架,個底又脆...今次係立即煎的,但唔香唔夠脆唔夠juicy...埋單$52 價錢屬正常價位,話哂係旺角我諗短時間內唔會再來....
相隔左8個月又再幫襯...
對上一次我覺得只有生煎包好味,其他不試也罷
所以今次再光臨都是為了生煎包..
..星期六兩點幾...入舖頭竟然好多空位.
豆漿(只有凍 $6) 好甜...冇豆味,但夠凍
上次試左小籠包,今次試蟹粉 ($30 for two)
圖片見到橙色蟹粉,但完全冇蟹粉味的。
不過佢夠熱,湯和肉的比例良好...
可惜我食唔出佢同普通小籠包的分別..
生煎包 ($16 for two) 有些失望
因為退步左...上次食好juicy架,個底又脆...
今次係立即煎的,但唔香唔夠脆唔夠juicy...
埋單$52 價錢屬正常價位,話哂係旺角
我諗短時間內唔會再來....

2014-06-14
$26 (Tea)
2014-05-21 1547 views
看到好多報章都介紹,今天終於試了,之前舊鋪沒試過,搬左鋪才試~今天我跟一位朋友來,點了生煎包,小籠包,海蜇拼青瓜,兩個自選麵(可以選3款餸)我要了肥牛,金菇同牛餐肉(都幾厚切)先講最出色的生煎包,個包底煎得好脆口,包面就鬆軟,記得小心食,因為咬落去好多汁好熱,味道非常好,而小籠包都不錯,反而個海蜇拼青瓜無咩味我要自己加醋食,個麵都唔錯,湯底調得幾好~會再食
2014-05-20
$84 (Dinner)
2014-05-20 1429 views
在旺角令人食個番尋味的食肆不多,正宗上海生煎飽王是其中一間值得一去再去的食店。去生煎飽王就一定要點生煎飽。每次都沒有失手,生煎飽熱辣辣非常新鮮,每次一口咬下去,都是肉汁四濺。除了生煎包,小籠包亦是做得很好。皮薄得來盛著的湯包亦很飽滿。土匪雞翼亦烤得香味十足,沒有被其他食店給比下去(註:這道可不是上海菜噃)其實食平民菜真的不用去高級中菜館,像這樣的小店才是王道。

芝士鮮肉小籠包
其實食平民菜真的不用去高級中菜館,像這樣的小店才是王道。
2014-05-09
$50 (Dinner)
芝士鮮肉小籠包
2014-05-18 1288 views
生鮮即叫即煎既生煎包, 第一口, 噴汁, 第二口, 都仲噴, 熱辣辣, 包底脆口, 包內多汁得嚟, 包都依然鬆化, 未有將包弄至濕爛 (本人最憎有d蒸包因為水氣而攪到d包濕濕爛爛), 好好味, 可以再番兜
2014-05-18
$40 (Tea)
  • 生煎包
2014-05-09 1265 views
自從上次食過一次之後,就愛上左哩間野!今日同男朋友又來旺角,又去左食第一樣黎既係雞絲粉皮,之前系其他上海餐廳都有食過哩個菜,但都唔及這間小店好食!雖然間鋪好細!但味道真係冇得彈!雞翼鮮甜多汁!有一點麻的味道,整體來講都ok生煎包賣相一般,但味道真係無得頂,包含肉汁非常多,而且個底煎得非常鬆脆!最後係芝士小籠包,中意食芝士既人必食推介!真係好正,芝士味濃郁😋😋皮薄多汁!決定以後要多啲黎,這哩小店簡直係平靚正!!
自從上次食過一次之後,就愛上左哩間野!
今日同男朋友又來旺角,又去左食
雖然間鋪好細!但味道真係冇得彈!
雞翼鮮甜多汁!有一點麻的味道,整體來講都ok

最後係芝士小籠包,中意食芝士既人必食推介!
真係好正,芝士味濃郁😋😋皮薄多汁!
決定以後要多啲黎,這哩小店簡直係平靚正!!
2014-05-09
  • 上海生煎包
  • 芝士小籠包 雞絲粉皮
2014-05-07 1591 views
聽講呢度好食又抵食,行開旺角就同咗屋企人來試。 環境衛生:環境衛生尚可,不過略嫌冷氣過凍。服務:服務員態度友善,服務令人滿意。 味道及價錢:由於自選套餐包小食,飯麵和飲品,略較抵食,所以我地點咗兩份,再加一客生煎包。 兩個套餐嘅小食我地分別要咗雞絲粉皮(+$14)及小籠包 (+$20) 。雞絲粉皮好好食, 粉皮爽滑,醬汁濃味,因為麻油味頗重,有d日本醬嘅風味。 小籠包味道幾好,湯汁夠。餐飲+$5轉咗酸辣湯。酸辣味 balance 得剛好,好好飲。另一個餐就揀咗豆漿。豆味夠,甜度適中,味道幾好,但質感有d鞋。至於生煎包($16 兩只)味道都OK,外皮煎得香口,但偏乾。餡料略嫌唔夠肉汁。兩個餐都揀咗排骨菜飯($31)。排骨嘅做法較為不同,唔知仲以為自己食緊叉燒。 因為肉較瘦,食落有d硬同乾,不過勝在味道好。本人一直都非常喜愛鎮江醋嘅味道。 側面嘅菜飯雖然份量多,但味道麻麻地。一來我嫌唔夠味又唔夠菜,二來實在是太油了。Final Verdictifferent from others, 又抵又好食,值得試下。
聽講呢度好食又抵食,行開旺角就同咗屋企人來試。

環境衛生:
環境衛生尚可,不過略嫌冷氣過凍。
服務:
服務員態度友善,服務令人滿意。

味道及價錢:
兩個套餐嘅小食我地分別要咗雞絲粉皮(+$14)小籠包 (+$20) 。雞絲粉皮好好食,
粉皮爽滑,醬汁濃味,因為麻油味頗重,有d日本醬嘅風味。
Final Verdict:
Different from others, 又抵又好食,值得試下。
2014-04-25
$42 (Lunch)
2014-04-17 1269 views
  今天來了個早飯,二人相約去食上海小店。由於時間尚早關係只是差不多六點,不用等位,我倆由鋪面門口直行入內便可,與其餘兩名食客同坐四人枱。此店雖小,但空間感還可,擺放枱椅位置適中,門口有一外賣枱陳設,吃小吃食客可在此站著吃,免卻等位時間。入口處同時可看到在開放式廚房工作的廚子們製作過程呢!坐下不久後,我倆開始埋頭研究點菜,生煎包一定係必點菜,因為餐廳以此為名,不吃不可。另外,還點了"雞絲粉皮"、"土匪雞翼菜飯"、"小籠包"、"酥餅(兩客,芝士+肉鬆及肉鬆+生菜)"、"粟米羮"及"豆漿"每款都是熱騰騰地送上,生煎包固然新鮮味美,包底金黃,而且皮內亦藏有肉汁,吃這個時真係要份外小心,驚滾湯熱到咀。粉皮夠凍,靈魂所在嘅花生醬份量足,但花生醬味道好像與坊間味道有別(唔知我有冇感受錯誤呢@@),但這我亦喜愛,其餘食品如:土匪雞翼菜飯、小籠包、粟米羮都是足料。尤其值得一讚是酥餅那款,真係美味非常,熱辣辣,吃完又不太油膩鬆脆可口,記得一定要湊熱吃,而肉鬆生菜配搭係相當合適,生菜可以做到中和肉鬆與酥餅間油膩感,眼闊肚窄關係,我吔最後吃剩了一件,因為我吔前後點了兩客,兩客共六件呢,是晚真係大滿足呢! 菜式放到滿枱都是,有機會一定會再來惠顧呢!豆漿只供應凍,没有熱的。招呼方面不過不失,場內有幅圖畫作點綴鋪面之用。
2014-03-29
  • 生煎包