金鐘翻工嘅午餐選擇真係好少不過最近就發現咗喺金鐘嘅海富中心入面隱藏咗間台菜嘅外賣小店🖐🏻佢哋嘅午餐set已經包左主菜加嘢飲或者小食~價錢係60幾蚊左右!最貼心嘅地方係烏冬可以免費追加🥰佢哋嘅Menu每日都會有少少唔同我去嘅當日就有三款午餐可以揀~最後我同同事都揀咗海蜆大蝦柚子鹽湯燉烏冬😍不過我地就將麵底分別轉咗做新竹米粉同米線其實我地係俾佢個咁特別嘅湯底吸引咗🤣🤣食落其實個份量都幾多~柚子鹽嘅鮮甜味好出個湯頭整體都係偏甜少少☺️但我自己就好鍾意!蜆好鮮甜 都洗得好乾淨平時出街食貝殼類嘅時候最驚就係有沙🤢蝦肉都夠爽口彈牙另外再加埋海苔同埋蟹柳 滿足~米粉同米線都淥得剛好 不會過淋🥳跟餐嘅凍百香果乳酸都幾大杯~百香果同乳酸嘅味道好平衡唔會話搶咗其中一樣野嘅味☺️整體黎講cp值很不錯!

金鐘翻工嘅午餐選擇真係好少

佢哋嘅午餐set已經包左主菜加嘢飲或者小食~
價錢係60幾蚊左右!
最貼心嘅地方係烏冬可以免費追加🥰
佢哋嘅Menu每日都會有少少唔同
我去嘅當日就有三款午餐可以揀~

最後我同同事都揀咗海蜆大蝦柚子鹽湯燉烏冬😍
不過我地就將麵底分別轉咗做新竹米粉同米線
其實我地係俾佢個咁特別嘅湯底吸引咗🤣🤣
海蜆大蝦柚子鹽湯燉米線

食落其實個份量都幾多~
柚子鹽嘅鮮甜味好出
個湯頭整體都係偏甜少少☺️
但我自己就好鍾意!

蜆好鮮甜 都洗得好乾淨
平時出街食貝殼類嘅時候最驚就係有沙🤢
蝦肉都夠爽口彈牙
另外再加埋海苔同埋蟹柳 滿足~
米粉同米線都淥得剛好 不會過淋🥳

跟餐嘅凍百香果乳酸都幾大杯~
百香果同乳酸嘅味道好平衡
唔會話搶咗其中一樣野嘅味☺️
百香果乳酸

整體黎講cp值很不錯!
海蜆大蝦柚子鹽湯燉米線
百香果乳酸
2021-03-07 5213 views
代公司過嚟金鐘政府合署辦點事,之後,偶然晌海富中心發現二樓一角有多家外賣小店,其中一家叫「湕承」,主打賣台式便當,一來有啲興趣,二來即時睇睇啲食評,又好似幾OK喎,所以,就順道買咗個便當返去試試。鋪頭旁嘅牆身印有一個大大餐牌,有烏冬、肉燥飯、台式小食及飲品,不過,無特別影低,因為晌鋪前,有塊黑板列出「是日精選」,簡簡單單晌呢部份揀就可以喇。有3款菜式可供選擇,當中可配白米飯、烏冬、米綠、新竹米粉,揀湯燉或乾拌都得,並奉送一客小食或飲品,均一價賣$68,以金鐘區而言,定價都差唔多啦!雖然外賣盒喺用上可分解嘅大紙盒,叫做較環保,始終,面蓋都喺膠嘅,外賣點都多咗幾件垃圾,不過,無辨法啦,呢類喺外賣店嘛,都無堂食。慢煮豬軟骨‧香菇貢丸‧滷蛋肉燥飯 + 熱紅棗桂園茶 $68揀咗豬軟骨,都喺喜歡食肉多啲,而件豬軟骨都好大件,經過慢煮,肉質極之鬆化,香而不膩;香菇貢丸都好正,咬落好爽口,又有菇香;此外,餸料仲有台式滷蛋、雪菜、青瓜粒,配菜豐富,佐飯亦好好食。而肉燥飯喺裝晌另一個圓盒,所以,飯量十分之多,一定食得飽人。肉燥亦做得相當有水準,帶微甜,卻好惹味,而且,亦唔覺得太油膩,撈飯真喺就咁食都食到成
,所以,就順道買咗個便當返去試試。
慢煮豬軟骨‧香菇貢丸‧滷蛋肉燥飯 + 熱紅棗桂園茶
慢煮豬軟骨‧香菇貢丸‧滷蛋肉燥飯 + 熱紅棗桂園茶 $68

慢煮豬軟骨‧香菇貢丸‧滷蛋肉燥飯 + 熱紅棗桂園茶
慢煮豬軟骨‧香菇貢丸
而肉燥飯喺裝晌另一個圓盒,所以,飯量十分之多,一定食得飽人。肉燥亦做得相當有水準,帶微甜,卻好惹味,而且,亦唔覺得太油膩,撈飯真喺就咁食都食到成碗
滷蛋肉燥飯
餐飲因應天氣仲喺寒寒哋、乾乾哋,就要杯熱嘅紅棗桂圓茶嚟潤一潤。茶色深沉,而入口紅棗及桂圓的味道都算突出,桂圓味就更有種清甜感,所以,飲起嚟感覺好滋潤
熱紅棗桂園茶
食完個便當,都真喺覺得店家做得有誠意,都唔會馬馬虎虎,而且,落單時店員見我好似好疑惑,都會詳細解釋吓個餐牌,其實就無咩疑惑,只喺自己心大心細唔知揀邊款嘢食好啫。
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
2021-03-03 82 views
喺金鐘返工咁耐一直都聽有同事推薦呢間台灣野,但係我就一直都冇食過~ 終於今日happy Friday就去試吓😁我叫咗台式豬軟骨配滷蛋肉燥飯,同事就叫咗台式醬牛展配滷蛋肉燥飯~ 豬軟骨炆得好淋又好入味😍滷蛋肉燥飯個汁味道都啱啱好,唔會過鹹,仲有冬菇添👍🏻 試咗同事嗰份嘅牛展,夠厚身又香口~ 另外仲有啲青瓜同埋雪菜做配菜,食咁多肉類都唔會好油膩😋 而且份量比想像中多,唔怪得食飯時間咁多人排隊,抵食👍🏻

2021-02-26
2021-02-26 2176 views
今日過開嚟金鐘做嘢,所以順便買個lunch返公司。見到呢間轉做外賣嘅餐廳門口企滿人,咁應該好好食啦。職員話每一日嘅餐牌都會唔同,每日都會有三個唔同嘅餐俾人揀。我自己就揀咗個慢煮豬軟骨聽烤魚角滷蛋肉操飯配蒜蓉炒椰菜。見個名咁長就知一定好多嘢食啦。佢好細心地將肉操飯同埋餸分開。可以見到個肉操飯雖然汁唔係好多,但係因為佢啲汁比較咸唔同夠味所以咁嘅份量已經足夠。面頭仲有幾舊厚肉冬菇角,啲冬菇入晒味。好正。至於個餸就好豐富,見到有好多蔬菜類,包括好有心機嘅切粒青瓜,啲青瓜好爽脆,啱晒用嚟解膩。另外佢仲配左啲酸菜,不過佢啲酸菜就偏甜,所以就咁食都唔會口渴。而佢個慢煮豬軟骨真係好正,因為真係煮到好林,連軟骨都煮到好入味好林,一路食一路feel到我補充緊骨膠原。而佢隻滷蛋雖然睇落好深色,但其實食落都唔會好鹹,反而仲食到蛋黃嘅香味。而最有驚喜嘅竟然係佢個烤魚角,因為真係好彈牙。至於佢配嘅蒜蓉炒椰菜就差啲啦,因為完全冇見到有蒜蓉嘅蹤影,而且佢呢個係白烚,同我期待嘅蒜蓉炒有落差。另外朋友就叫咗個酸菜牛肉燉新竹米粉,佢個牛肉其實係肥牛,而佢啲酸菜都唔係好夠酸,但係就好夠辣。
今日過開嚟金鐘做嘢,所以順便買個lunch返公司。

見到呢間轉做外賣嘅餐廳門口企滿人,咁應該好好食啦。

職員話每一日嘅餐牌都會唔同,每日都會有三個唔同嘅餐俾人揀。

而最有驚喜嘅竟然係佢個烤魚角,因為真係好彈牙。

2021-02-25
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
2021-02-22 1218 views
湕承 · 台式便當 (金鐘)金鐘夏慤道18號海富中心2座2樓98舖-----好耐好耐有一段時間冇返公司,今日難得返公司,晏晝去咗金鐘海富嗰邊買嘢食,發覺呢度嘅餐廳轉變左唔少,其中一間就係之前未食過嘅呢間台式便當🍱小店。-餐廳裝修幾光猛新淨,而且好多人買所以我同同事都湊下熱鬧,買黎試吓。-✨胡麻手撕雞濃湯燉讚岐烏冬 我叫咗呢一個烏冬套餐,個餐裏面包埋飲品或者小食,驚唔夠食可以免費追加烏冬,幾貼心,由於最近減緊肥(為增磅新年做好準備)所以都係下次先加,主食可以自由轉換,有白米飯 烏冬 米線 新竹米粉 可以揀,而且可以乾拌或者湯燉,整體感覺多樣化,未食都覺得佢應該唔會容易食到悶。手撕雞份量幾多,加埋青瓜、黑芝麻同埋黑木耳,整體幾爽口清新。-✨豬軟骨烏冬 同事食嘅呢一款豬軟骨烏冬,雖然只係食咗一夠豬軟骨,但係都感覺驚艷,豬軟骨濃而不鹹,軟腍入味,香香甜甜咁好滋味,差啲想喺同事度搶多舊黎食🤣🤣。-總括嚟講,整體質素唔錯,而且包埋嘢飲,令到我哋唔會食完飯,再去金鐘廊買杯天仁茗茶飲,所以都ok抵食嘅。
湕承 · 台式便當 (金鐘)
金鐘夏慤道18號海富中心2座2樓98舖
-----

✨胡麻手撕雞濃湯燉讚岐烏冬

✨豬軟骨烏冬

2021-02-22 69 views
最近看台灣的電視節目,突然有點想年台灣的便當🍱,就趁lunchtime去吃個經濟實惠的台灣便當!這裡的便當每天有不同的款式,而且只需$68起,在金鐘這區來說非常抵食!和同事點了2個飯盒,分別是慢煮牛筋·烤台灣腸·滷蛋肉燥飯和燒汁豚肉·烏冬。慢煮牛筋·烤台灣腸·滷蛋肉燥飯非常有心思,慢煮牛筋份量多,而且煮到好淋香,味道亦不錯,同事吃得非常滋味。值得一讚的是,飯也很有心思,用上珍珠米,還有切了粒的冬菇配上肉燥,感覺不膩之餘口感更好。小食配了蒜蓉炒椰菜,出乎意料地蒜味非常香!好惹味的菜😋另外燒汁豚肉·烏冬薄片豬肉亦好好咬口,肥瘦適中之餘添上芝麻,口感更好。偶然吃一下台式便當,就暫時當自己去了台灣吧~

慢煮牛筋·烤台灣腸·滷蛋肉燥飯

小食配了蒜蓉炒椰菜,出乎意料地蒜味非常香!好惹味的菜😋
燒汁豚肉·烏冬

偶然吃一下台式便當,就暫時當自己去了台灣吧~
燒汁豚肉·烏冬
2021-02-08 77 views
係金鐘食咩都貴,想搵又平又好食都唔易!今日經過開海富中心,見到有間又平又好食既台式便當...就黎買番個Lunch番屋企食佢地每日都唔同餐!每款只是$68,包一杯飲品或小食,今日我地叫左兩個唔同既餐A日式叉燒蛤蜊白湯燉讚岐烏冬 冰巨蜂提子C台灣腸,烤花枝丸-滷蛋肉燥飯 熱台式冬瓜茶開頭我驚烏冬唔夠食,可以要求加烏冬!結果...嘩....真係好足料!而且好大份!三個人食都夠...仲要唔會太濃味!岩曬愛健康的都市人!食到我地超飽

A日式叉燒蛤蜊白湯燉讚岐烏冬 冰巨蜂提子
C台灣腸,烤花枝丸-滷蛋肉燥飯 熱台式冬瓜茶

1K
2021-02-08 68 views
最近外賣多了,我喜歡呢間台灣菜外賣🥡店,我的新菜式都好特別,有這款 1: 馬拉喇沙炒蜆和2: 日式馬鈴薯燉牛肉兩款的套餐!炒蜆新鮮炒熱辣辣出爐配搭新醬汁的馬拉喇沙,使口感層次提升,而日式馬鈴薯燉牛肉, 慢慢燉製用心烹製好美食。套餐再可配以有這款凍的百香果乳酸和熱的薑母茶,清清甜甜,十分滿足!下次我會再和朋友再幫襯這新式台灣菜外賣店呢!湕承·台式便當 ( 外賣店)地址: 香港金鐘夏慤道18號海富中心2座2樓98舖

湕承·台式便當 ( 外賣店)
地址: 香港金鐘夏慤道18號海富中心2座2樓98舖
2021-02-08 64 views
中午食飯時間,除咗去一啲比較高級嘅餐廳,到到都人山人海,好彩有幾間專做外賣嘅小店,價錢合理,可以低價享受優質午餐,同時避疫。呢間台式便當佔地唔多,裏面係廚房,然後基本上只有一個收銀處和出餐處,落單之後都係企係側邊等。晚餐有四個選擇,白飯/烏冬/米線/新竹米粉可以任意配搭,仲可以免費追加烏冬添!每款$68 ,仲包埋一款飲品或小食,啲飲品仲要唔係普通啡茶,所以呢個價錢其實都好抵食。今日叫咗A餐牛肉蕃茄濃湯燉讚岐烏冬,配熱胎菊桂圓蜜。蕃茄濃湯的確夠濃,牛肉份量都唔少,而且唔會老晒,個烏冬都值得一讚,我好少見到話「燉烏冬」,但的確食嘅時候覺得佢啲烏冬好入味,唔知有冇關係呢?讚岐烏冬麵質彈牙,整體質素都好好。至於杯桂圓蜜,甜甜地唔會太漏,而且有兩粒菊花喺裏面,我飲完仲留返沖水飲,都仲有菊花味。另外同事叫咗個C餐黑麻油雞翼烤魚卷配滷蛋肉燥飯,呢個飯同餸就分開上,兩隻雞翼、兩條魚卷、半隻滷蛋同埋一啲青瓜粒,佢話隻雞翼好香黑麻油味,魚卷都唔差,至於飲品佢就揀咗冰台式冬瓜茶,凍飲大杯過熱飲好多,佢請我飲咗少少,甜甜地都幾好味,㗳真啲有少少似新年食嗰啲糖冬瓜嘅味道,都係唔錯嘅選擇。

2021-02-03 65 views
金鐘海富中心二樓角落有幾間外賣店😋今次就試咗呢間台式便當🍱 每日精選包主食配小食/飲品/甜品🤓————————————————————————🐕 黑麻油雞翅 烤魚卷 滷蛋肉燥飯 揀咗熱桂蜜 ($68)🐕⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯汁同肉約7:3屬於杰身起芡個種 好入味 幾有肉香鐘意佢面頭啲蘑菇夠淋又索哂啲汁😋😋飯份量好大😨但略厭有啲淋雞翼中規中序 少少似瑞士雞翼🐔不過肉質唔乾👍🏻👍🏻烤魚卷就麻麻地外皮係皮 裹面得一層薄薄嘅綾魚肉 冇咩口感可言總括黎講 雖價錢一般 但野食幾特別 又多配菜 會再食😋————————————————————————🐰題外話:➥同事食湯烏冬 發現份量細飯好多 大家揀嘅時候要留意下————————————————————————

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
總括黎講 雖價錢一般 但野食幾特別 又多配菜 會再食😋
🐰題外話:
➥同事食湯烏冬 發現份量細飯好多 大家揀嘅時候要留意下

2021-01-25 1132 views
對於在金鐘工作的普通打工仔,有時要吃個午飯都困難,所以不論疫情與否都會選擇買外賣,但貼地的食店大部分都在統一中心,所以一到午餐一要與時間競賽,比人更先一步到達心水食店!今日超想吃台灣菜,於是走到二樓的「湕承 · 台式便當」買外賣。雖然還未到1點,但已經人山人海。我就一邊排隊一邊看看餐牌點選食物。它可以散點,但當然叫套餐最方便又經濟,因為一次過有主食、小食及飲品。我點了兩個set: 「紫式糖醋排骨配白飯」和「滷蛋肉操飯」,lunch set一律是$68。紫式糖醋排骨配白飯 $68 - 朋友每次都推介這個,今次我就試試。糖醋排骨有4支,單看賣相已經覺得惹味,深色又夠香。入口更沒有令我失望!味道比預期好,肉好夠稔又好入味,肉還帶醬汁,撈飯超正。飲品配了暖身又清潤的「熱熱桂花蜜」。烤台灣腸.烤花枝丸.滷蛋肉操飯 $68 - 肉操飯和小食分開上,肉操帶甜,同一般平時食開的有點不同,我會偏好不甜的,但都不錯。小食吸引,有滷蛋、台灣腸、花枝丸、青瓜和醃菜。滷蛋入味有口感;台灣腸甜甜的有肉汁;青瓜和醃菜撈飯最岩飲品配了「冰巨蜂提子」,走了冰,冬天飲都ok。

紫式糖醋排骨配白飯 $68 -
朋友每次都推介這個,今次我就試試。

飲品配了暖身又清潤的「熱熱桂花蜜」。

烤台灣腸.烤花枝丸.滷蛋肉操飯 $68 -

飲品配了「冰巨蜂提子」,走了冰,冬天飲都ok。
2021-01-11
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2021-01-18 101 views
餐廳只做外賣不設堂食午市時間很多寫字樓上班族購買自然需要一點時間排隊和候餐午餐價錢於金鐘一帶實算划算,一律$68款式每天不同,不定時轉換包小吃或飲品還可免費追加烏冬和風海鮮鰹魚湯燉讚歧烏冬 - $68玉子燒鬆軟柔嫩多汁,有濃厚的蛋香蝦肉和蜆肉爽滑彈牙,充滿鮮味還有些昆布和鳴門卷高湯淡淡清香中鎖住留甘的鮮味,烏冬煙韌滑溜冷袍阿里山烏龍茶香柔順持久,入口甘甜醇厚富有茶胺酸因此久泡也不苦澀茶湯金黃透明慢煮豬軟骨烤魚卷滷蛋肉燥飯 - $68豬軟骨肥而不膩,香甜軟糯魚卷焦香嫩滑,味極鮮美滷肉口感紮實,入口不油膩,保留豬肉的鮮香及質感豐美的滷湯浸潤蛋白、滲入蛋黃還有些雪菜和青瓜作配料冷台式冬瓜茶味道特別甘醇香甜,口感清新
餐廳只做外賣不設堂食
午市時間很多寫字樓上班族購買
自然需要一點時間排隊和候餐

午餐價錢於金鐘一帶實算划算,一律$68
款式每天不同,不定時轉換
包小吃或飲品
還可免費追加烏冬
和風海鮮鰹魚湯燉讚歧烏冬&冷袍阿里山烏龍
和風海鮮鰹魚湯燉讚歧烏冬

和風海鮮鰹魚湯燉讚歧烏冬 - $68
玉子燒鬆軟柔嫩多汁,有濃厚的蛋香
蝦肉和蜆肉爽滑彈牙,充滿鮮味
還有些昆布和鳴門卷
高湯淡淡清香中鎖住留甘的鮮味,烏冬煙韌滑溜
冷袍阿里山烏龍
茶香柔順持久,入口甘甜醇厚
富有茶胺酸因此久泡也不苦澀
茶湯金黃透明
慢煮豬軟骨烤魚卷滷蛋肉燥飯&冷台式冬瓜茶
慢煮豬軟骨烤魚卷滷蛋肉燥飯

慢煮豬軟骨烤魚卷滷蛋肉燥飯 - $68
豬軟骨肥而不膩,香甜軟糯
魚卷焦香嫩滑,味極鮮美
滷肉口感紮實,入口不油膩,保留豬肉的鮮香及質感
豐美的滷湯浸潤蛋白、滲入蛋黃
還有些雪菜和青瓜作配料
冷台式冬瓜茶
味道特別甘醇香甜,口感清新
2021-01-18
Waiting Time
20 Minutes (TakeAway)
2021-01-17 47 views
喺金鐘一個食物沙漠嘅地方, 原來有個商場係可以買外賣嘅, 仲有好多人排隊添, 就一於去食佢哋嘅午餐先 這間餐應主打就係台式食品, 有滷肉飯, 有花技丸等等, 我就同朋友一齊食, 佢又食咗個魯肉飯再加個紫菜豆腐湯, 我就要咗豬肋骨蕃茄濃湯配讚岐烏冬, 再配過花之丸油麥菜湯, 再加多一杯芒果乳酸個餐嘅份量都幾多, 我先飲過番茄濃湯, 真係非常之濃郁嘅蕃茄鮮香味道, 再加上有咬口嘅豬肋骨 , 真係不錯另外佢個讚岐烏冬煙韌程度啱啱之好, 又非常之掛湯, 每一口都有香濃蕃茄湯嘅味道之後再食過花枝丸油麥菜湯, Q彈的花枝丸配埋爽脆油麥菜感覺豐富另外芒果乳酸, 非常的香甜 , 甚少飲芒果飲品既我, 一試難忘, 香甜的芒果味道, 配搭乳酸, 酸酸甜甜, 效果都幾出

2021-01-13 843 views
在金鐘的海富中心二樓一角,有不少外賣小店,各有特色,其中主打台式便當的「湕承」,看其風評不俗,就與友人趁着陽光譜照,天氣又很暖和,刻意在遮打花園找個寧靜角落,來一趟偽郊外午餐。如在這區到餐廳堂食,大部分定價也不便宜,故這類小店是大多數打工族的佳音。看看旁邊貼在鋪面的大餐牌,有湯烏冬、乾拌烏冬、肉燥飯、台式小食及飲品。有選擇困難症的朋友,就大可以把選擇縮窄在「是日精選」餐牌上面,三款菜式可配米飯、烏冬、米綠、新竹米粉都可以,奉送一客指定小食或飲品,均售$68,最神奇是點烏冬的可以免費追加。我們選了B、C餐,再配兩客飲品,一整袋包好後,走5分鐘就到是遮打花園,選了一個有陽光,但卻不會太刺眼的長櫈,四周也是植物,感覺很舒服。我要的是B餐「照燒蛋‧雞肉‧白米飯」,再配熱紅棗桂園茶。飯和菜是分開盛載,其實份量十分之多,而盒內不單有半隻滷蛋,雞肉非常之多,還有點車厘茄,滷蛋滷得很入味,而雞肉以照燒汁做,十分惹味,卻頗嫩滑,香米飯亦十分軟熟,又帶有珍珠米的黏糯感,很好吃喔!而紅棗桂圓茶入口很清潤,桂園味十分突出,在這十分乾燥的季節,就更加甜蜜滋潤。友人選了C餐「慢煮豬軟骨‧香菇貢丸‧滷蛋肉燥飯」,再
照燒蛋‧雞肉‧白米飯+紅棗桂園茶
照燒蛋‧雞肉‧白米飯
紅棗桂園茶
友人選了C餐「慢煮豬軟骨‧香菇貢丸‧滷蛋肉燥飯」,再配一杯台式冬瓜茶。食物相當豐富,還加了點點配菜,友人分享說,豬軟骨實在炆得軟腍鬆化,又非常入味
,香菇貢丸很爽口,用料沒欺場,而肉燥飯亦很惹味,卻沒有常遇到的太油膩,整個飯也很合口味
,兼且飯量也真不少呢!
慢煮豬軟骨‧香菇貢丸‧滷蛋肉燥飯+台式冬瓜茶
慢煮豬軟骨‧香菇貢丸‧滷蛋肉燥飯
慢煮豬軟骨‧香菇貢丸‧滷蛋肉燥飯
冬瓜茶也很好喝,色澤金黃,味道很濃郁,不知是否加了羅漢果來煮,感覺甜味很純香自然
台式冬瓜茶
怪不得風評不俗,試了兩個便當,都是甚具質素,貨真價實,是值得再光顧的店子。有時候,一個便當,一個盎然的環境,與好朋友共晉午餐,都是一種生活中的小確幸。
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
照燒蛋‧雞肉‧白米飯+紅棗桂園茶
慢煮豬軟骨‧香菇貢丸‧滷蛋肉燥飯+台式冬瓜茶
2021-01-10 60 views
今日系金鐘買外賣返屋企食,好耐冇食過台灣野,難得海富中心開左間台灣外賣店,價錢非常之抵,仲包嘢飲,試吓先店主介紹每日嘅午餐Menu都會唔同,所以就算日日食,都一定唔會厭<野菌奶油烤雞腿扒配烏冬$68>呢個係fusion菜,奶油烤雞好creamy 湯冬湯底好特別,甜甜地的豆瓣醬湯底味碗底好深,烏冬超級多,男仔都會食唔晒<慢煮豬軟骨肉燥飯$68>豬軟骨好入味好淋身,偏甜少少,不過系好食的幾鐘意酸菜、青瓜的配菜,撈飯食解膩肉燥濕濕地,唔會太重口味

<野菌奶油烤雞腿扒配烏冬$68>
呢個係fusion菜,奶油烤雞好creamy
湯冬湯底好特別,甜甜地的豆瓣醬湯底味
碗底好深,烏冬超級多,男仔都會食唔晒

<慢煮豬軟骨肉燥飯$68>
豬軟骨好入味好淋身,偏甜少少,不過系好食的
幾鐘意酸菜、青瓜的配菜,撈飯食解膩
肉燥濕濕地,唔會太重口味