2021-02-17 747 views
大年初六,終於的起心肝朝聖👉🏻金所3.0之鮪鮪俱樂部。今季主打生鮪,即是未經急凍過的鮪🐟老闆很有心地與豐洲(即舊築地)的「仲家」合作,讓香港人於疫情間也能吃到日本的味道,一解鄉愁🥺❤️中落、鮪魚蓉、中toro、大toro丼 $268跟餐有麵豉湯和蘿蔔,蘭王雞蛋需另加$12;第一次吃中落,是魚骨連肉的部份。別因為它不是toro而輕看它,魚肉鮮甜且嫩滑,濃而不腥,非常出色👍🏻中拖羅及大拖羅水準也很高,多一份油脂香,入口即融,我的心也被溶化了🥰最後,將白飯與生雞蛋和鮪魚蓉混和一起吃,好!鮮!甜!啊!飯粒飽滿溫度適中,甜豉油提鮮而不過鹹,尤如畫龍點睛,好滿足!赤身、鮪魚蓉、中toro、大toro丼 $328 (圖8)用一片中落與老公交換一片赤身,同樣鮮甜味美,詞窮了🙈只能說真的很難在香港吃倒這麼高質的赤身,絕對唔怕腥💯/後記:我們於早上08:45到達,意想不到已是隊尾😨雖然等左足足90分鐘先有得食,但食完一定會覺得值得的🙌🏻真的是日本的味道~
大年初六,終於的起心肝朝聖👉🏻金所3.0之鮪鮪俱樂部。

中落、鮪魚蓉、中toro、大toro丼 $268
跟餐有麵豉湯和蘿蔔,蘭王雞蛋需另加$12;

赤身、鮪魚蓉、中toro、大toro丼 $328 (圖8)
實在憋得太久了,自從來自某國的瘟神為香港與世界帶來前所未有的肺炎瘟疫之後,已經一年有多不曾坐過飛機離開香港,到外國旅行了,想到最喜歡旅遊的日本,想起日本的美景、日本的美食、日本的......不禁讓自己感到有點失落。所以當知道這間由飲食界名人拉麵陳開創的「金所日本料理研究所」繼1.0推出的「白布烏冬」和 2.0推出的「拳之牡蠣」後,新近推出了 3.0的「生鮪丼」之後,即時引起了自己對日本築地和豐州魚市場吃海鮮丼的思念,趁著放假的第一天,一早便來到排隊等候店舖上午八時開業,做首輪的顧客,一解築地豐州之思。才六時多便出門,趕在七時前來到,原來有三數人比我還早便已站在「金所」門外排隊等候,在我跟隊之後,我身後便陸續有人來到,這「生鮪丼」的魅力可真是沒法擋。過了不久,一位店員開始登記排隊客人的人數,然後給予每人一個號得底面兩頁的彩色餐牌和一個號碼籌,方便我們在進店前挑選自己想吃的丼,效率甚高。到了大概七時半,同一位店員在登記好我和其他客人點選的丼後,便收回我們的號碼籌。然後,我們便繼續排隊等待,直到八時來臨,才逐一入內開始我們期待已久的一餐。店舖供應十二款不同配搭的海鮮丼,價錢由最便宜的「中落、
店舖供應十二款不同配搭的海鮮丼,價錢由最便宜的「中落、鮪魚蓉丼」($138)到最昂貴的「赤身、中Toro、大Toro、鮪魚蓉丼」($328)都有,每款丼飯都付上味噌湯和柚子味蘿蔔,加$12有來自日本的蘭王蛋,如果想喝可樂或雪碧,或者想追加味噌湯,價錢也是 $12。
一心來吃生鮪的我,先撇除了其他有不同海鮮刺身的丼飯,再剔除了鮪魚部位太少,怕吃得不夠痛快的丼飯,最後點選了 4號的「中落、鮪魚蓉、中Toro、大Toro丼」($268),貪它既有中落的濃味,又有鮪魚蓉的軟滑,更有中拖羅與大拖羅的肥美,一想到三者可以同時兼得,立刻食指大動。
過了不久,我的「赤身、中Toro、大Toro、鮪魚蓉丼」隨即送上,彬彬有禮的女侍應為我講解這丼的吃法,同時解說「中落」的意思。其實「中落」是把吞拿魚兩邊的魚身切走後,那些黏連著魚骨的魚肉,肉雖薄,但多,而且肉味濃郁。
色澤深紅,我以之代替赤身的中落果真魚味濃郁,沒有令人失望,吞拿魚蓉亦軟滑可喜,但中拖羅和大拖羅就各只得兩片,而且我的大拖羅不夠肥美,雖然仍是入口即融,油滑可口,不過就沒有我旁邊那位幸運的女士那樣可以享受兩片比我的肥美一籌的大拖羅了。
吃到一半,我把色澤深濃,橙黃得像是黃昏的太陽一樣的蘭王蛋倒進丼飯中拌勻,沾了蛋漿的飯與魚都變得更加美味,錦上添花,正是如此。
也許,這早上所吃的刺身丼始終沒有在築地或豐州魚市場的那麼好吃,但能讓我一解築地之思,並且首嚐中落之味,而且只是偶一為之,即使我要一早起身排隊,也是值得的。
$280 (Breakfast)
  • 赤身、中Toro、大Toro、鮪魚蓉丼
金所一直帶俾香港人不同創新嘅日本料理,繼1.0白布烏冬,2.0拳之牡蠣,今次3.0 推出 生鮪丼(鮪即吞拿魚)根據老闆 meterchen 所說,生鮪即未被急凍處理嘅吞拿魚,由於魚一但被急凍一次,在解凍嘅過程中水份便會流失,其新鮮程度同味道遠差於未被急凍過嘅,因此今次專登聯同日本豐州市場(前身為築地)嘅仲家,每日將鮪魚新鮮空運到港,即場處理,所以食到嘅絕對係同係日本食嘅無分別👍🏻.今日係試業第二日,8點開門前已有人龍,08:22hrs 去到,好彩趕到,店員在計算好份量後,8:32hrs已經截數😧(好彩趕到尾水入闡😭)等左個半鐘頭後終於入得🙇🏻‍♂️.($198)所有餐連味噌湯同漬物(柚子味蘿蔔)另加生雞蛋🥚($12)今次金所3.0主打中落呢個部位,係香港平時少能食到,其實係吞拿魚中間魚骨嘅位,處理時以匙羹一匙匙咁起出嚟,由於魚骨連肉所以最能保持鮮味,雖然唔會好似拖羅咁豐富脂肪,但口感細嫩絕不遜色,而赤身由於都係未被急凍過,所以食落都係非常鮮甜嫩滑,建議可以加生雞蛋,除左令賣相更吸引之餘,將生鮪連蛋汁一齊食😍,將幻滑程度升級十倍🤩🤩🤩嗚呀,完全係係日本嘅味道😭.($288)雖然今次係主打吞

[No.2餐- 中落,赤身,鮪魚蓉丼]($198)所有餐連味噌湯同漬物(柚子味蘿蔔)另加生雞蛋🥚($12)今次金所3.0主打中落呢個部位,係香港平時少能食到,其實係吞拿魚中間魚骨嘅位,處理時以匙羹一匙匙咁起出嚟,由於魚骨連肉所以最能保持鮮味,雖然唔會好似拖羅咁豐富脂肪,但口感細嫩絕不遜色,而赤身由於都係未被急凍過,所以食落都係非常鮮甜嫩滑,建議可以加生雞蛋,除左令賣相更吸引之餘,將生鮪連蛋汁一齊食😍,將幻滑程度升級十倍🤩🤩🤩嗚呀,完全係係日本嘅味道😭

[No.8餐-中落,甜蝦,三文魚子,帆立貝,海膽丼]($288)雖然今次係主打吞拿魚,但如果嫌單調嘅朋友都有其他刺身嘅配搭,質素都係相當高,帆立貝極大粒幾厚,海膽都非常鮮甜,但比起未被急凍過嘅生鮪,始終有些分別(無計因為今次已經遲左去拖羅已沽清😢)

相當感動嘅一餐,絕對值得咁早起身兼排咁耐😭再次感謝老闆帶俾大家一次好似去左日本豐州市場嘅體驗,亦都感激星期日都肯晨早流流入嚟大角咀同我排好西嘅朋友🙇🏻‍♂️🤣
❗️注意暫時星期一同四休息,朝早8點到3點,賣哂就收工,未知去到幾時,所以最好把握機會,來一趟日本朝食體驗,如果想食到拖羅,我諗起碼要8點開門之前就要嚟到🤔(星期六日可能要更早...)下次一定要食到拖羅🤨!
金所出名嘅係佢自家製作嘅白布烏冬,今次唔食烏冬專登走嚟試下佢嘅炸蠔飯,睇相仲以為係相片效果,心諗冇咁大舊嘅,點知一上枱真係哇一聲☺️☺️《吉列牡蠣定食》❤️❤️❤️❤️拳頭咁大舊炸蠔真係冇誇張,一舊入面有好多隻細蠔,食落口超滿足,鍾意食蠔嘅朋友一定會喜愛。《吉列魝魚定食》❤️❤️❤️除咗炸蠔仲叫咗佢嘅炸魚飯,魚有兩大件,魚味好濃,唔好食魚嘅可以專注食返個蠔飯。

《吉列牡蠣定食》❤️❤️❤️❤️

《吉列魝魚定食》❤️❤️❤️
2020-11-15 730 views
知道現在的金所白布烏冬已經搬遷到深水埗, 幸好在大角咀分店把握了機會吃了沾白布烏冬配鴨胸湯! 雖然已經是好幾個月前光顧, 但味道依然深刻, 今天決定努力在記憶猶新前寫下食評! 由於白布非常有名, 在開店前1小時已經有人在排隊了, 我也是排隊的其中一位......由於太想體驗吸入一大片烏冬的感覺! 1小時後終於被安排入座, 馬上點了沾白布烏冬配鴨胸湯, 就是超好味!! 鴨胸很軟熟, 配上大蔥熬製的湯底十分濃郁, 而白布烏冬軟硬適中, 滑滑的口感, 再沾一沾湯底真的想一試再試!
2020-04-18
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2020-10-18 784 views
一心假日諗住去試下特別既白布烏冬,點知原來白布烏冬已經搬走左,得番炸物仲要選擇唔多,咁都一場黎到,就一於試下佢la! 餐廳門面就成間黑色,佢唔放個餐牌出黎真係除時會Skip 左間餐廳、當係冇野餐廳環境都好有日本風,環境係舒適既環境優雅!不過座位就唔係可以坐到好多人,所以都要排隊先可以入到。*吉列牡蠣 - Sell Point 拳頭咁大個既蠔球,佢係由好多粒既蠔仔加d炸粉整成既一個球,不過可能我唔好彩la, d 蠔唔新鮮,仲要好腥下* 吉列鰺魚 - 炸得係香口、脆身不過,我覺得乾左d, 加上一定要加d醬先會好食總括而言,我覺得係大角咀有其他較好既選擇,可能係我果日太不幸食到唔新鮮既蠔la, 佢d 飯係好食既,值得一讚既係佢用日本米,食落有d 煙韌同有d 甜Tim
餐廳環境都好有日本風,環境係舒適既
吉列牡蠣

吉列鰺魚

* 吉列鰺魚 - 炸得係香口、脆身
不過,我覺得乾左d, 加上一定要加d醬先會好食

2020-07-11
2020-10-05 461 views
拳之牡蠣,即係👊拳頭咁大既炸蠔🦪影緊相果時就已經聞到好勁蠔味,之後咬完一啖係“好味”,再lum👅埋d蠔汁,就講左“好補身,好岩男人食🤪” 都唔使配佢d汁已經好好味,頂多想清新下就加🤏檸檬汁就可以了👌炸得乾身脆身,完全沒有油膩感然後配上好鮮既蠔,完全冇得輸,而且性價比高,$88一set包兩隻拳蠔(佢每一個👊入面係有4-5隻蠔)白飯同湯,女仔一定夠飽,千祺唔好貪心叫3隻呀另外都有散叫多條炸池魚,都係炸得乾身有魚味,但就冇拳蠔咁wow,食炸魚一定要配佢個沙律醬咁先好食,個感覺似食緊魚柳包塊魚柳😂要食就要快,期間限定,到10月2x號。btw,琴日第一次去金所,覺得間鋪都幾有日本feel,可以幻想下自己係日本食炸蠔,好想去旅行呀😣ig name: hkfoodiefgg
拳之牡蠣,即係👊拳頭咁大既炸蠔🦪

炸得乾身脆身,完全沒有油膩感

ig name: hkfoodiefgg
2020-09-27 283 views
📍金所 Kintaro Lab🍱: Himokawa udon🗣: Nestled in the residential area of Tai Kok Tsui, there is a newly opened ramen bar selling Himokawa udon. I had my first try at my friend’s home and it just tasted soo good! There’s often a long queue so it’s better to go there at around 11:30-11:45am. Apart from tasting at its restaurant, there’s always another option. You can order their takeaway udon in packs from their official website at 3pm everyday. Just be reminded that it runs out really quick!
📍金所 Kintaro Lab
🍱: Himokawa udon
2020-09-03 420 views
今日12:45嚟到,唔使等位直接入去,叫左一客炸蠔定食同埋炸蝦定食,另外再單點兩件魚, 因為我哋想試晒所有嘢食,炸蠔同埋蝦都好好食,一個蠔球裏面應該有三四隻蠔,隻蝦好大隻,同埋好新鮮,個魚我覺得麻麻地,食落似平價鯖魚,一定唔會再番叫呢一個,最差反而係啲白飯,食落唔似日本米,仲要好鬆散!個麵豉湯都算合格少少鹹,啲蘑菇喺裏面好滑!天婦羅個醬汁我覺得幾好食,甜甜地,椰菜絲嘅沙律汁我就覺得冇乜特別啦,整體來講除咗蠔同蝦用料比較好之外其他嘅用料都比較一般!
2020-08-30 3703 views
成半年都冇得飛.... 唯有黎呢度吊下日本旅行癮啦.剛開幕時想試, 但見到勁長龍又限聚令, 拖到依家先試到..MENU 唔係太多選擇, 因應疫情有信封提供放口罩用... 個信封重好鬼靚.呢個 鴨肉熱湯白布烏冬. $75. 鴨肉有先燒/煎香過先放入湯, 所以個湯係另外處理唔會有鴨味...湯底係鰹魚湯黎... 如果用返鴨入湯應該會開心D..湯入面有大蔥, 茄子等.鴨肉好似有3,4塊, 一陣風就食完... 所以我地每人追加多個天婦羅.呢個係冷汁山藥白布烏冬. $76.呢個係朋友點既, 哈. 難得係香港可以點山藥, 不過咁樣就DRY 左D... 因為無肉, 硬係唔知點咁...同埋冷汁個杯仔..我地應該成片塞入個杯仔? 定係將D 冷汁淋上片烏冬度呢?!係有D 唔知點處理..哈哈哈哈.講返追加既天婦羅, 因為山藥個個太DRY, 所以嗌呢個..不過呢.....UMMM 係好油既.. 唔得咯呀..唔掂.!!!! 呢碟野既質素唔應該出現係主打日本野既餐廳度.....><

呢個 鴨肉熱湯白布烏冬. $75.
湯底係鰹魚湯黎... 如果用返鴨入湯應該會開心D..
湯入面有大蔥, 茄子等.
呢個係冷汁山藥白布烏冬. $76.
係有D 唔知點處理..哈哈哈哈.

講返追加既天婦羅, 因為山藥個個太DRY, 所以嗌呢個..
不過呢.....UMMM 係好油既.. 唔得咯呀..
$120 (Lunch)
2020-07-30 285 views
在禁「外食令」的灰色天下,早前與友同暢吃的「金所」零舍令人回味;白布烏冬已屬前度,這個研究所今次的新品是炸物。選擇是一貫的簡而精,三種食材;牡蠣、魚及海老。海老是來自印尼的虎蝦,size相當有份量、肉質爽彈而鮮甜,但要成$108/隻,性價比就不是太高了。吉列魚選用日本池魚,肉質甜嫩,最重要係無咩骨,最合我這等忌魚骨的「小朋友」。🤣吉列牡蠣是當之無愧的重頭戲,外層香脆卻不油膩,每棵內藏多隻牡蠣,來自日本、韓國,一口咬下去,滿口也是蠔之鮮味,潮香直灌入喉,論質再論價;確是無得輸!伴碟的椰菜,調料不是一般的柚子汁;而是不常見的蘿蔔蓉,老婆大人相當喜歡。點了支酒之華(純米大吟釀),不知是否酒精度(16度)過高,覺著和炸物不是太匹配;反而與這支酸酸甜甜的「宇治綠茶·梅子」生果酒更為搭調。金所地址: 大角咀利得街52號地下電話: 36898807

炸海老

地址: 大角咀利得街52號地下
電話: 36898807
2020-07-01
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$230 (Lunch)
炸海老
酒之華純米大吟釀
和歌美人
1K
2020-07-29 184 views
讚1. 勁足料,果兩舊炸蠔真係好大舊2. 炸生蠔做得好仔細,外脆內生,炸功好;醬汁開胃,他他醬係調過味,唔係一味酸,有少少甜咁,蔬菜醬汁好似有啲番茄酸香咁3. 環境好寧靜彈1. 白飯係硬身左

1. 勁足料,果兩舊炸蠔真係好大舊
3. 環境好寧靜

1. 白飯係硬身左
🤩早排聽聞大角咀開左新野,係香港第一次見嘅白布烏冬,終於有時間黎試下啦🤣 (睇文末提示:前排開左獨立白布烏冬專門店,分開2間經營)😔不過近排疫情嚴重,大家都係mark定遲下食啦😣店內大概有十個座位,不過由於係食烏冬每輪速度都好快,排隊時間都唔會太耐,bar台位置可以直接見到師傅點整烏冬,都幾唔錯架😁😁白布烏冬有冷汁系、熱湯系同熱湯沾麵系可以選擇,今次我地就揀左冷汁天婦羅白布烏冬同雞肉熱湯白布烏冬🤤首先黎嘅係雞肉熱湯白布烏冬,湯底係好濃郁嘅鰹魚湯,一黎到鰹魚味已經好出,雞肉係燒製過外皮有少少脆身,雞肉都夠鮮嫩🤤。而烏冬都好足料,白布一片都有手掌大小有足足十片,不過喺湯入面由於成片太大,真係有少少難夾,真喺少d筷子功都唔得😂 (一個唔覺意某人彈到成身都喺湯汁😂😂🙊)麵身好滑,不過同一般烏冬相比,因為形狀嘅關係會無咁彈牙,不過口感都幾特別值得一試😋😋相比起熱湯,泠汁白布烏冬更有驚喜,因為麵身係凍嘅關係,口感更加彈牙,加埋泠麵汁就算無配料都好好食🤩👍🏻👍🏻而天婦羅都相當唔錯,炸皮夠哂薄,有齊炸南瓜、茄子、海老、菇、蕃薯,當中海老非常新鮮,一咬爆哂汁出黎,真心推薦👍🏻👍🏻❗️P.S: 原來「白布烏
😔不過近排疫情嚴重,大家都係mark定遲下食啦😣

雞肉熱湯白布烏冬
雞肉熱湯白布烏冬

天婦羅

❗️P.S: 原來「白布烏冬」喺「金所」大角咀店已告一段落,另外喺深水埗開左「白布烏冬」專門店,想食嘅朋友就要移師去果到啦,而本身嘅金所就用全新餐牌研究「海フライ」登場,主打生蠔、吉列蠔、炸物,等遲D我地再去食金所2.0先!

2020-06-13
Type of Meal
Dinner
2020-07-19 187 views
每次到大角咀經過呢間𝐊𝐢𝐧𝐭𝐚𝐫𝗼「日本料理研究所」都一定係排住長長人龍 店內面積不大坐位唔多 排隊需時比較長 大家自行決定要唔要喺炎炎夏日下等起碼20分鐘以上🙈 建議可行嘅話可以非繁忙時段去避免等候😆.用餐位置都係坐向廚房 可以睇到廚師即場製作烏冬👨🏻‍🍳 因為第一次幫襯 所以先試最為熱門嘅雞肉入沾白布烏冬($86) 湯內有雞肉、茄子、大蔥嘅主要食材 味道清甜😋 旁邊放咗一片片嘅白布烏冬 請無視小編唔識揸筷子🌝 相機食先嘅時候 夾起嘅烏冬一直下滑🙈.先將一片白布烏冬放到湯中稍微侵一侵再食 烏冬質感真心好滑同時亦頗咬口 絕對唔係一夾就散 未咬到底就爛🙅🏻‍♀️ 烏冬厚薄適中 覺得厚度唔夠嘅你可以選擇摺埋 嚟食 一樣咁正😂湯雖然唔係濃稠嗰種 但仍然掛到湯嘅味道 餐盤上另外仲有個三格小盤分別放咗日本芥末、薑茸、蔥嘅調味🤞🏻
2020-07-17 117 views
聽聞呢間白布烏冬夜晚成日都要排隊,仲要好早就截龍,平日晏晝經過見到條龍唔算長,決定排一排試下!排第2,以為好快入得,點知都要等成20分鐘!入去前職員會先幫你量體溫,入坐後會比個袋你放口罩,都算細心。叫左個雞肉入沾白布烏冬,等左十分鐘就食得。湯底係鰹魚湯,甜甜地,烏冬有7大塊,雞肉份量比較少。烏冬口感好滑,比較難夾同擺入口🤣 ,好考筷子功。朋友話好似食緊餃子皮嚟塞飽個肚咁🤔。總括嚟講,味道一般,分量較少,咁熱仲要排隊,呢個價錢係大角咀應該有更多更好既選擇,嚟過一次打卡就夠。

排第2,以為好快入得,點知都要等成20分鐘!

叫左個雞肉入沾白布烏冬,等左十分鐘就食得。

湯底係鰹魚湯,甜甜地,烏冬有7大塊,雞肉份量比較少。

烏冬口感好滑,比較難夾同擺入口🤣 ,好考筷子功

朋友話好似食緊餃子皮嚟塞飽個肚咁🤔。

Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$86 (Lunch)