2020-11-23 59 views
德福廣場原來開咗Food Court,今日想食番港式味道🙃於是揀咗食燒味!棋子燒鵝髀飯 ($103)招牌菜🥰其實已經7:30,以為啲燒味賣剩蓆。。點知有驚喜!燒鵝皮仲係脆卜卜!而且好大隻!之前,其他舖頭會食剩好多飯。。。啲肉勁快食晒!呢間係食完飯仲剩咗兩三舊!可想而知幾多肉!再加上酸梅醬!送飯一流!😋啲飯都好軟綿綿!雖然價錢有少少貴,不過真係好大隻!比外面整得好吃!所以我接受的😋😋😋燒鵝五寶飯($68)除咗有燒鵝仲有紅腸、雞、叉燒、鹹蛋!紅腸切得夠薄片,少少煙燻味!鹹蛋如果少少流黃,就更好,呢隻有少少乾身。叉燒多汁味濃,最重要係冇乜色素,唔似外面嗰啲咁艷紅👍🏻雞配上葱油,又係十分美味。手撕雞 ($30迷你版)我自己唔鍾意食辣,所以試鹽焗味,比較鹹。所以撈飯一流!再加上有少少芝麻嘅香味👍🏻保持到肉質滑嫩👍🏻如果覺得平時啲鹽焗雞太大隻,次次食吾曬,不妨可以食手撕雞♥️🥰燒味舖衛生都好重要😉平時街市啲師傅又收錢🙄又斬料🙄非常唔衛生🙄而家疫情時期😇都係穩陣啲😚俾貴少少食得安心啲😳🤭

棋子燒鵝髀飯 ($103)

燒鵝五寶飯($68)

手撕雞 ($30迷你版)

2020-11-18 560 views
近期九龍灣開左唔少新野,今個週末就決定去果邊行下。係遊樂場意外收獲左唔少獎品之後完全唔想等位,就去左附近幾新既food court搵食!打左個圈都係俾隻燒鵝吸引住🙈我同朋友都決定食個快靚正既雙拼飯!我哋一個叫咗燒鵝雙拼豬腩仔飯,一個嗌咗乳豬拼燒鵝飯。師傅斬斬斬,問我哋要唔要汁再係我哋面前將熱辣辣嘅汁淋上個飯度,非常熟手👍🏻而碟飯好似啲日本餐廳前既display甘靚到有啲唔真實😂不枉係以燒鵝聞名,個燒鵝燒得好靚 好乾淨👍🏻冇咩瑕疵,一條毛都搵唔到😂隻鵝亦冇咩肥膏 而且皮好薄 食落好脆👍🏻👍🏻啲肉仲啖啖都滲透着煙熏味添🥰🥰係food court食到呢種燒味難得既事🙈而且仲要有埋酒樓級既乳豬配搭 個皮似薯片咁香脆添!另一碟燒鵝拼燒腩仔飯一樣出色!燒腩仔一層肥一層唔肥,配搭個皮又香又脆 咬落去時好有口感,肉質仍然好鮮嫩!食完我忍唔住打包左一盒返屋企俾爹哋媽咪試🙈😂好值得提既係返到屋企,打開盒飯 見到啲皮冇淋到架!父母都俾話讚👍🏻話啲燒鵝味真係好特別 好濃郁焦香味 下次加料既話都會考慮去成隻買添😅

2020-11-14
邊個話我傻😌我請佢食燒鵝😌我真心係傻...屋企附近開左foodcourt我都唔知😱直至屋企人話有間好正既燒鵝,我先識得去搵食🤤棋子燒鵝 $148 (可揀上莊/下莊)未食已經聞到勁香既煙熏味😍 傳統既煙熏燒鵝,真心買少見少!! 最古老既燒鵝手法(荔枝柴火)令燒鵝皮+肉多左一種隱隱約約既香氣😋 煙熏味食落仲更加濃烈,燒鵝皮脆卜卜,肉質好結實,啖啖肉超正👍 我都算係燒味愛好者,真心好耐無食過咁高質素既燒鵝👏燒味雙拼飯 $53 揀左叉燒拼燒腩仔😍 棋子燒鵝雖然主打燒鵝,但其他燒味都做得一樣出色!! 雖然叉燒因應我要求係比較瘦,但完全唔會乾同硬,肉質夠淋仲好juicy🤤 燒腩仔就比較肥,最正係個皮仲脆卜卜🤩 以為放工時間去買燒味實會得番啲揀淨蔗,點知都仍然咁高質素,真心要俾個👍

棋子燒鵝 $148 (可揀上莊/下莊)

燒味雙拼飯 $53
燒味雙拼飯
2020-11-09
TakeAway
$100 (Dinner)
燒味雙拼飯
  • 棋子燒鵝
1K
2020-11-17 57 views
好耐無食燒鵝,朋友話想食九龍灣既foodeli food court入面好多餐廳我地揀左一間燒鵝鋪,要先購票後取食物,用八達通自助選餐又得,落單速度都好快,即叫即切,其中一間個名叫棋子燒鵝見幾得意甘就外賣左個二人餐反屋企食,個餐有一碟菜芯,一盒燒鵝,廚師切左盒下裝俾我地,開心,份量都唔少嫁,燒鵝皮香脆,油脂分佈平均唔會好油膩感另一盒可自選一款燒味揀左燒肉,燒肉皮都幾香口,跟餐仲可以選飯或粉,由於我地拎走所以就跟飯,仲有兩包飲品跟餐,都幾抵食嫁。

TakeAway
2020-11-09 70 views
星期六去咗德福廣場行下買嘢,中午去左新開的food court食飯,見到棋子燒鵝d燒味好似好靚,忍唔住要食返個燒味飯。招牌燒鵝脾飯$103未食都聞到陣陣煙薰的香氣,荔枝木煙薰出嚟的燒鵝皮脆肉嫩,鵝脾肥美,仲有煙薰的幽香,沾上酸梅醬更加可以中和油膩感。燒味汁撈飯味道一流,真係一大碟飯都食得晒。乳豬拼油雞脾飯$75乳豬皮燒得脆卜卜,肥膏唔厚,肉質嫩,沾上乳豬醬,好滋味。油雞加左$10轉雞脾,雞皮爽滑,肉質鮮嫩juicy,有雞汁油香,沾上薑蓉食雞加撈飯,又係好開胃。食左咁多肉,我地仲加左$20要碟油菜,感覺健康d😝

招牌燒鵝脾飯$103

乳豬拼油雞脾飯$75

食左咁多肉,我地仲加左$20要碟油菜,感覺健康d😝
2020-11-08 70 views
假期下午到九龍灣德福廣場二期的foodeli午餐, 這裏有很多餐廳, 經過棋子燒鵝, 發現店內的燒味很靚, 望到已經流曬口水🤤🤤, 快快搵個靚位, 就一於食燒味飯啦! 燒鵝髀飯$103、 乳豬五寶飯$75、 郊外油菜$20、 烏龍茶、柑桔檸檬。燒鵝髀飯~ 燒鵝髀有炭燒香味,油潤光澤,上皮入味甘香脆口, 肉質肥美多汁,鵝味濃厚, 配上酸梅醬更加開胃滋味, 怎能抗拒燒鵝髀的誘惑呢?乳豬五寶飯~配有乳豬、叉燒、切雞、紅腸及鹹蛋,乳豬皮脆不膩口,酥香嫩滑。叉燒的肉質鬆軟多汁, 香甜而美味。 切雞皮爽肉滑, 最正就是薑蓉不可缺少。 五寶飯鐵腳一定有紅腸和鹹蛋, 這就是完美的配搭。郊外油菜~ 白灼油菜,青綠嫩口。烏龍茶 & 柑桔檸檬~ 有四款飲品可以選擇, 不用加錢,讚。之前已經很想試下棋哥燒鵝, 今次有機會食到姊妹品牌棋子燒鵝,果然性價比高,名實相符。

乳豬五寶飯

郊外油菜~ 白灼油菜,青綠嫩口。
郊外油菜

烏龍茶 & 柑桔檸檬

2020-11-07
$99 (Lunch)
郊外油菜
烏龍茶 & 柑桔檸檬
  • 烏龍茶&柑桔檸檬
  • 燒鵝髀飯$103、乳豬五寶飯$75、郊外油菜$20、烏龍茶、柑桔檸檬
Guangdong Siu Mei💕 Roasted Goose🦆💫..邊個話我傻❓ 我請佢食燒鵝。。🦆。。自從九龍灣Foodcourt 開左,商場人流多左,變得熱鬧起來。食肆種類夠多元化,而且質素都不差呢,今次就食左一間燒味店,沒想到有點驚喜,質素有水準,下午茶都可以係Foodcourt 來個燒味的盛宴。.ll $103Roasted Goose Thigh Rice餐廳出名既招牌燒鵝🦆,皮脆肉嫩,帶點油香,蘸點酸梅醬很配,不錯既港式燒鵝脾呢。.ll $70Soy Sauce Chicken例牌分量約半隻吧,雞件🐥 同樣肉嫩滑又肥美,外賣回家作加料,都是不錯的選擇。像我加上絲苗靚白飯 $12,一起吃更滿足。..最後喝點汽水🍹:道地檸檬茶 & 美年達橙汁,$10 已經有一杯了。下次九龍灣逛街完畢,真的可以外賣回家加料,質素有保證。..×××××ש九龍灣偉業街33號德福廣場二期5樓501B號舖Foodeli..

l[棋子燒鵝脾飯]l $103
Roasted Goose Thigh Rice

l[桶子豉油雞 (例牌)]l $70
Soy Sauce Chicken

×××[棋子燒鵝 -Ki'son Poasted Goose]×××
©九龍灣偉業街33號德福廣場二期5樓501B號舖Foodeli
2020-11-07 57 views
棋子燒鵝九龍灣偉業街33號德福廣場二期5樓501B號舖Foodeli今日過左黎九龍灣呢頭做嘢,順便係德福廣場行下街啦,有一排無黎原來2期呢邊完全變晒,開左好多新鋪同埋新餐廳,係5樓仲有好大個foodcourt。。離遠見到呢間<棋子燒鵝>排晒隊,而且櫥窗掛係到既燒味望落都好吸引,所以決定加餸買d燒味返屋企同家人一齊嘆店名都叫做<棋子燒鵝>,咁當然一定要試招牌燒鵝啦,提提大家,識揀一定係揀食下莊因為有燒鵝髀。。知道呢間燒鵝係以煙燻既方式去烤製,同出面其他既燒臘檔買到嘅完全唔同,食落真係香濃好多,但最估唔到既就係我外賣囉到返屋企,燒鵝皮都依然好脆,肉質保持鮮嫩,同埋食落仍然保留住d 肉汁,真係值得一讚 除左燒鵝之外我仲買咗半斤燒腩仔,睇個樣已經好想食,肥瘦既層次分明,唔會太瘦亦都唔會太肥膩感覺啱啱好,而且個皮十分脆,有機會一定要試下除咗燒鵝同燒腩仔之外,呢度仲有其他嘅燒味,我見到油雞同埋叉燒都唔錯架,下次要再黎襯試一試
棋子燒鵝

2020-11-06 58 views
逛完街有點餓,去德福廣場5 樓新開美食廣場Foodeli 食下午茶☕️。見棋子燒鵝廚窗掛起的燒鵝大大隻脹卜卜,價錢合理。就買些回家比家人品嚐。燒鵝下裝$148,燒鵝隻髀很大、皮很脆,肉很腍滑又有肉汁,炭燒味很香,很好吃極美味。脆皮燒腩仔半斤$64,肉色鮮嫩,五花腩肉肥瘦均勻,皮脆入口鬆化,甘香味美,送酒一流。家人大讚不太鹹又美味夠健康👍👍👍地址:九龍灣偉業街33號德福廣場二期5樓501B號舖總結:優質燒味,價錢大眾化,值得回頭再吃。
燒鵝大大隻脹卜卜,價錢合理。就買些回家比家人品嚐。

地址:九龍灣偉業街33號德福廣場二期5樓501B號舖
總結:優質燒味,價錢大眾化,值得回頭再吃。
  • 燒鵝
  • 燒腩仔
2020-11-05 38 views
原來棋子燒鵝就係棋哥燒鵝嘅兒子版,係子承父業~開咗咁多間分店,終於有間開正我住嗰頭,梗係即刻外賣試試先燒鵝髀飯($103)一打開就聞到好香嘅煙燻味~而且隻鵝髀真係超大,大到成個盒先岩岩好蓋得住。鵝脾好多肉點埋佢俾嗰個酸梅醬就再上一層樓了脆皮燒腩仔($64)E個都要大力推介!!分量好多!平時買返去加餸都抵係屋企食嗰時,佢嘅外皮都仲係脆嘅!而且幾鐘意佢肥肉比例唔太多,食得好舒服~效外油菜($20)白飯($12)叫多左個白飯添E個分量3個人食都夠!總括而言,下次砍料係佢了

燒鵝髀飯($103)
一打開就聞到好香嘅煙燻味~
而且隻鵝髀真係超大,大到成個盒先岩岩好蓋得住。鵝脾好多肉
點埋佢俾嗰個酸梅醬就再上一層樓了

脆皮燒腩仔($64)
E個都要大力推介!!分量好多!平時買返去加餸都抵

效外油菜($20)白飯($12)
叫多左個白飯添
E個分量3個人食都夠!

總括而言,下次砍料係佢了
2020-11-04
$100 (Dinner)
  • 燒鵝髀飯
  • 脆皮燒腩仔
2020-11-01 45 views
週末去九龍灣德福廣場逛逛,午餐就在廣場內解決問題。廣場等5樓有一個很大的美食廣場,有很多選擇。新開的棋子燒鵝聽說是棋哥燒鵝關聯的姊妹店。既然以棋子燒鵝作店名,一定要吃燒鵝了。招牌菜棋子燒鵝脾飯果然沒讓我失望,燒鵝燒得色香味俱全淋滑,皮脆肉嫩,濃郁的鵝香和燒汁,淋在米飯里,非常好味。燒腩仔乳豬雙拼:燒腩皮鬆脆卜卜,肉質軟腍。乳豬燒到恰到好處,口感看脆,好快清盤。菜心新鮮爽甜夠水准,香港人喜歡燒味,棋子燒鵝就係香港味道。
2020-11-01 68 views
週日去到德福美食廣場,決定試吓呢一間棋子燒鵝。外賣買咗一個燒鵝髀飯同埋乳豬拼燒腩仔飯。通過APP買,去到立即可以自取攞走非常方便。包裝都非常唔錯。份量十足,滿滿嘅一盒飯,我們燒味,見到都好想食。番到屋企打開盒,燒鵝香噴噴。燒鵝有一種荔枝柴香味,非常好,非常好味,燒鵝唔算肥,就算係牛皮都可以成塊食晒。師傅非常細心幫忙把多餘肥膏切走。燒鵝油同碗飯混合一起吃,成碗飯非常香口!越食越常食。乳豬仍然脆卜卜,下次叫單拼乳豬飯,可以食多啲豬。。至於燒肉,沒有太大驚喜。
。至於燒肉,沒有太大驚喜。
燒鵝脾飯
雙拼乳豬燒腩仔
燒鵝脾飯
雙拼乳豬燒腩仔
  • 燒鵝髀
2020-11-01 46 views
德福行完無印,順便food court 品鵝,間餐廳叫棋子燒鵝,係最高的層數。來foodcourt食野,首先要搵左位先。望望餐牌,二人點了雙拼瀨粉和燒鵝比飯。由於熱賣,美食燒鵝要等15分鐘。yeah,有得食啦,燒鵝皮脆肉香,沾上特製的醬料,肉汁清香,香脆的外表與柔軟嫩滑,連飯加上蔥蒜油都好香滑,甚惹味。雙拼瀨粉方面,叉燒和燒鵝份量算多和足,還有配菜心,菜心鮮綠,熟度剛好。叉燒方面,肉質鬆軟,多汁,香甜而美味。整體而言,燒鵝和叉燒都挺惹味~

來foodcourt食野,首先要搵左位先。
望望餐牌,二人點了雙拼瀨粉和燒鵝比飯。
由於熱賣,美食燒鵝要等15分鐘。

整體而言,燒鵝和叉燒都挺惹味~
2020-11-01 35 views
Foodeli揾食,揾左下位就有,好彩!望到有燒味、韓國嘢同雙送飯。因為想食燒鵝,所以我地就揀左棋子燒鵝。一人餐 $128 選左粉面飯都得!例牌燒鵝雙併 - 選了叉燒燒鵝脾正,燒香味重濃!燒鵝皮juicy帶脆,下裝位果然好食,肉質有啲骨香味!酸梅醬大方點!叉燒大塊闊身,瘦肉為多,但唔乾身既帶濕甜!白灼時菜一d都唔少,滾菜芯。全台最健康清淡,哈哈!另外一款本身想食乳豬,但係可能太遲嚟賣哂!咁所以就揀...... 燒鵝五寶飯 $68半隻咸蛋夠哂數,飯底勁多。一人餐個個係小山,依個係大草原!薑蔥蔥比例,特別香口。喜歡食蔥既點多d啦。油雞都濕嫩!叉燒不錯都係。雖然唔係燒鵝脾,但燒鵝肉厚不差juicy都,皮下帶燒鵝脂肪香口!叫一人餐,定係其他燒味飯,佢都包飲品!飲品有汽水同檸檬茶揀!

一人餐 $128 選左粉面飯都得!
例牌燒鵝雙併 - 選了叉燒

叉燒大塊闊身,瘦肉為多,但唔乾身既帶濕甜!

白灼時菜
一d都唔少,滾菜芯。全台最健康清淡,哈哈!

另外一款本身想食乳豬,但係可能太遲嚟賣哂!

咁所以就揀...... 燒鵝五寶飯 $68
半隻咸蛋夠哂數,飯底勁多。一人餐個個係小山,依個係大草原!

Type of Meal
Dinner
2020-11-01 25 views
來到九龍灣定 同朋友行過foodcourt好想食燒味 變咗棋子燒鵝好似好好食咁 我哋就決定入去食一到去!選擇多而且價錢便宜 我哋就決定食好少少 食咗個二人餐燒鵝例牌-雖然係例牌 但份量差唔多等於人哋出邊半隻 而且唔會太肥 肉同皮之間脂肪唔算太多 個皮好香脆配埋啲肉好香 再加埋好好味嘅豉油 送飯或者送瀨粉真係一流燒腩仔-燒腩仔份量亦都好多 個皮好鬆脆 配埋芥辣醬真係一絕白灼菜心-菜心係用上湯灼 所以你唔油得來又唔會冇味 而且非常新鮮青綠 呢餐飯有肉有菜 營養非常之豐富瀨粉白飯汽水-套餐仲跟埋呢啲 個瀨粉好彈牙超好食咁樣食都係$200鬆啲 我朋友決定咗下次要繼續encore
燒腩仔-燒腩仔份量亦都好多 個皮好鬆脆 配埋芥辣醬真係一絕
瀨粉白飯汽水-套餐仲跟埋呢啲 個瀨粉好彈牙超好食