2024-04-29 15 views
整完個靚靚甲,緊係要搵野食,行經過見到元朗冰室同棋子燒鵝,好耐冇食過燒味,一於去食個燒鵝瀨粉,咁岩去到幾分鐵後就到兩點鐘既下午茶,下午茶叫個燒鵝瀨粉只需$45,於是就入去叫個燒鵝瀨粉食下,碗粉黎到賣可以,唔會話下午茶就得好小咁,份量都正常,味道就唔錯,好香口好夠味,瀨粉就唔會太淋咁,軟硬都適中,記得之前用送飯app袋鼠都叫過返公司食,當時外賣都係好食的,整體係幾好味的,下次會試埋其他燒味😋😋😋
2024-04-27 13 views
棋子烧鹅这家第二次来了,他家烧鹅真的是当之无愧的招牌…而且这家店的老板态度比其他家的和亲很多!表皮焦脆,入口封神,不是那种肥腻的口感,而是淡淡的烟熏果木香味。皮下油脂不多,外皮是薄薄的,鹅肉鲜嫩多汁,可以再加一份上汤濑粉,也很配!之前点过他家叉烧不踩雷,这次换成桂香切鸡。鸡骨还是红色的,但肉是肥嫩细腻色泽诱人又很紧实,吃起来也是很满足也好入味!配上提供的葱蒜油更香了!
棋子烧鹅这家第二次来了,他家烧鹅真的是当之无愧的招牌…
而且这家店的老板态度比其他家的和亲很多!

烧鹅
烧鹅
2024-04-25 10 views
今次試咗二人套餐有燒鵝同自選一款燒味可揀白飯或者瀨粉仲有一碟油菜仲有兩杯嘢飲🌟燒鵝燒鵝真係好出色 👍🏻棋子係自設鵝場堅持採用5斤四両重既無生養母鵝非中央醃製而係鵝係到店舖即場用爐燒夠哂新鮮💯燒鵝外皮皮下脂肪好少 鵝香味濃個皮又夠香脆 肉嫩味濃肉香重點係肥瘦均勻 食完都唔會覺好油膩🌟叉燒排得好整齊 肥瘦均勻燒至輕輕燶邊每一舊都沾有大量麥芽糖肉質非常豐富同嫩滑食落去口感好豐富肉汁肉香充塞着整個口腔絕對要嗌!
今次試咗二人套餐

食落去口感好豐富
肉汁肉香充塞着整個口腔
絕對要嗌!
2024-04-23 8 views
棋子燒鵝有好多間分店,今日行經尖沙咀都有分店,又想食燒鵝,就入去醫肚😋二人餐 $248,係尖沙咀嚟講,價錢還可以。鵝皮色澤金黃,酥脆誘人,味道甜甜哋,一口咬下,鵝皮嘅油脂在口中爆開😆,濃郁的鵝肉香氣口中散發。沾少少酸梅醬清新又去膩。肉質鮮嫩,唔錯😃再配一碗爽口賴粉,冇得輸啦。燒腩仔外皮烤得香脆,食落脆卜卜,肉質香軟,啖啖肉,令人回味🫶 郊外油菜菜心翠綠鮮嫩,加點蠔油已好食。飲品熱檸蜜和熱奶茶熱檸蜜帶著清新的檸檬香氣,微酸微甜,非常解膩。

二人餐 $248,係尖沙咀嚟講,價錢還可以。

再配一碗爽口賴粉,冇得輸啦。

燒腩仔
外皮烤得香脆,食落脆卜卜,肉質香軟,啖啖肉,令人回味🫶

郊外油菜
菜心翠綠鮮嫩,加點蠔油已好食。

飲品
熱檸蜜和熱奶茶
熱檸蜜帶著清新的檸檬香氣,微酸微甜,非常解膩。

尖沙咀燒鵝店一條街,鎖定棋哥血脈承傳的燒味店以煙燻燒鵝招徠的連鎖食肆「棋哥燒鵝」品牌回歸傳統燒製店內自設工場,現場製作,可以品嚐到新鮮的燒味店舖門面有很大個招牌,座位闊落,乾淨舒適二人套餐$248,有例牌棋子燒鵝一碟,皮脆有光澤單拼燒腩仔外層夠鬆脆,瘦肉與脂肪相間,肥而不膩小食麻辣手撕雞肉質嫩滑,咸香入味、齒頰留香郊外油菜新鮮、翠綠、嫩口,可中和油膩感老火例湯花生眉豆雞腳豬肉湯,沒有味精,材料豐富上湯瀨粉彈牙有嚼勁,濃香鵝汁配清淡的味道超夾米粉簡單美味,屬性平和,養脾益胃,適合男女老幼餐飲凍檸水檸檬和一點糖水,可攝取豐富維他命C
尖沙咀燒鵝店一條街,鎖定棋哥血脈承傳的燒味店

以煙燻燒鵝招徠的連鎖食肆「棋哥燒鵝」品牌回歸傳統燒製
店內自設工場,現場製作,可以品嚐到新鮮的燒味
店舖門面有很大個招牌,座位闊落,乾淨舒適
二人套餐$248,有例牌棋子燒鵝一碟,皮脆有光澤
棋子燒鵝
單拼燒腩仔外層夠鬆脆,瘦肉與脂肪相間,肥而不膩
燒腩仔
小食麻辣手撕雞肉質嫩滑,咸香入味、齒頰留香
麻辣手撕雞
郊外油菜新鮮、翠綠、嫩口,可中和油膩感
郊外油菜
老火例湯花生眉豆雞腳豬肉湯,沒有味精,材料豐富
老火例湯
上湯瀨粉彈牙有嚼勁,濃香鵝汁配清淡的味道超夾
上湯瀨粉
米粉簡單美味,屬性平和,養脾益胃,適合男女老幼
米粉
餐飲凍檸水檸檬和一點糖水,可攝取豐富維他命C
凍檸水
上湯瀨粉
米粉
凍檸水
2024-04-20 20 views
說起在香港吃燒鵝, 不得不提「棋子燒鵝」。作為本地老字號,棋子燒鵝在香港燒鵝界享有盛名,深受食客愛戴。今天我也踏足了這家老店,品嚐一下它家的拿手好戲 - 燒鵝,不過之後發現太餓啦,所以叫咗個五寶飯。首先是外表,這隻燒鵝皮脆肉嫩,烤成一種絕妙的金黃色,相當誘人。切開之後,鵝肉汁水充盈,肉質鮮嫩多汁,咬下去香味四溢,令人難忘。調味也恰到好處,不會太鹹,帶有一股淡淡的酒香,增添了燒鵝的獨特風味。此外,店家還貼心地準備了特製蒜泥,為燒鵝增添了一層香味,也為整個用餐體驗增添了層次。總的來說,「棋子燒鵝」的燒鵝可謂是近年來香港燒鵝界的no.1,絕對是一家不能錯過的老字號。無論是作為正餐,還是與親朋好友分享,都是一個不錯的選擇。強烈推薦大家前去一試!

• 原隻燒鵝髀飯
2024-04-14 18 views
朋友都知道我係地道港妹,最鍾意食燒味,加上尖沙咀新分店裝修新淨,座位坐得幾舒服,所以就去食咗個晚餐。 這連鎖燒味店分店愈開愈多,原本無咩期望,但食完都真係有驚喜! 棋子燒鵝髀拼燒腩仔雖然係連鎖店,但堅持令隻燒鵝都係店內燒,難怪味道咁好味! 燒鵝外皮油光閃閃,皮薄而酥脆,鵝肉有陣陣的煙燻香,肉嫩多汁,油脂豐腴!燒腩仔表層鬆化,肥瘦適中!桂花切雞髀拼叉燒切雞皮爽肉嫩,油而不膩,而叉燒半肥瘦,色澤均勻,表面有燶邊帶脆,肉質柔軟香甜跟餐點了例湯,材料豐富,湯底香濃,唔會太水又唔會過鹹

棋子燒鵝髀拼燒腩仔

桂花切雞髀拼叉燒

跟餐點了例湯,材料豐富,湯底香濃,唔會太水又唔會過鹹
棋子燒鵝.香口美味的港式燒味每次經過都忍唔住想食的一定係棋子燒鵝今次同朋友行尖沙咀食此店的2人餐盛惠HKD248包括:棋子燒鵝例牌、單拚燒味 (要左叉燒)郊外油菜(是日菜心)、白飯或粉 (1飯1瀨粉)配了凍檸茶這家的凍檸茶,保留了港式茶記風味所以特別對胃口,好飲!棋子燒鵝的水準是有保證的大大隻的燒鵝,肥瘦均勻而且皮脆肉香咬入口即時爆汁味濃油香配白飯特別滋味叉燒厚肉,蜜汁提升口感而且焦香部分有蜜汁拉絲的感覺還是幾出色的叉燒口味瀨粉也會配上幾條菜心,令人吃得健康白飯是絲苗米,都是我喜歡的燒味配搭菜心苗排的整齊,味道香脆,而且非常鮮嫩,很是不錯這飯吃的放心,因為知道水準如何特別是燒鵝,用的食材是到店舖即場用爐燒,所以特別新鮮!雖然客人不少,但上菜都很快可以呀!棋子燒鵝尖沙咀金馬倫道34-36A號福僑大廈地舖電話號碼 28380299
棋子燒鵝.香口美味的港式燒味

每次經過都忍唔住想食的
一定係棋子燒鵝
今次同朋友行尖沙咀
食此店的2人餐
盛惠HKD248

包括:
棋子燒鵝例牌、單拚燒味 (要左叉燒)
郊外油菜(是日菜心)、白飯或粉 (1飯1瀨粉)
配了凍檸茶

這家的凍檸茶,保留了港式茶記風味
所以特別對胃口,好飲!

棋子燒鵝的水準是有保證的
大大隻的燒鵝,肥瘦均勻
而且皮脆肉香
咬入口即時爆汁
味濃油香配白飯特別滋味

叉燒厚肉,蜜汁提升口感
而且焦香部分有蜜汁拉絲的感覺
還是幾出色的叉燒口味

瀨粉也會配上幾條菜心,令人吃得健康
白飯是絲苗米,都是我喜歡的燒味配搭

菜心苗排的整齊,味道香脆,而且非常鮮嫩,很是不錯

這飯吃的放心,因為知道水準如何
特別是燒鵝,用的食材是到店舖即場用爐燒,所以特別新鮮!
雖然客人不少,但上菜都很快
可以呀!

電話號碼 28380299
棋子的烧鹅我是真的爱😍吃过不下几十次,每次来吃还是很香。🦢必食烧鹅!肥而不腻,烧鹅皮太爱了又脆又香,淋上蜜汁梅子酱,酸酸甜甜好开胃。有不同部位的烧鹅肉🉑️选,爱吃肥美的就选烧鹅腿,跟我脸一样大的腿肉,直接上手啃的满足感,谁懂! 🍖光吃烧鹅肯定不够,必须试试这家的烧肉,肥瘦相间配上甜甜的酱汁,脆皮腩仔烤至金黄,卡兹卡兹的口感好回味。主食除了米饭还可以选濑粉,晶莹剔透,滑滑的好Q弹☕️除了烧味这家奶茶滑蛋也很绝,下午茶来一份,价格只要几十又平又正的满足餐🔥
棋子的烧鹅我是真的爱😍吃过不下几十次,每次来吃还是很香。
  • 脆皮燒腩仔
2024-04-02 623 views
【棋子燒鵝】- 香港尖沙咀的必試香港地道美食。今天帶大家來到尖沙咀的金馬倫道,看見一間燒鵝店前面排滿人龍,就知道一定有品質保證。首先,我們點了他們家的招牌菜-燒鵝雙拼(例牌 Regular $168)。除了了燒鵝脾,我還選了燒腩仔,每一口都散發出濃郁的燒鵝香氣。燒鵝脾肉質鮮嫩多汁,帶有微微的甜味,而燒腩仔則帶有香脆的外皮和嫩滑的肉質,燒鵝燒男仔唔一定係男人嘅浪漫,我哋呢啲女人仔都好鍾意。全日常餐,包括了棋子叉燒意粉、牛油厚多士和香滑炒蛋($52)。每一根叉燒都經過精心燒製,肉質鮮美,入口即化。搭配著彈牙的意粉,味道更加濃郁。牛油厚多士外脆內軟,搭配著香滑的炒蛋,咁多嘢食價錢唔貴。的菜心($20)棋子燒鵝 (金馬倫道) (尖沙咀)尖沙咀金馬倫道34-36A號福僑大廈地舖#棋子燒鵝 #香港美食 #尖沙咀 #燒鵝雙拼 #意粉 #香滑炒蛋 #菜心 #美食評論 #InstagramFoodie #美食日記 #FoodReview #FoodieLife #Foodiegram #InstaFoodie #FoodLover #FoodPorn #Foodstagram #FoodPhotogra

【棋子燒鵝】- 香港尖沙咀的必試香港地道美食。

的菜心($20)

棋子燒鵝 (金馬倫道) (尖沙咀)
尖沙咀金馬倫道34-36A號福僑大廈地舖

#棋子燒鵝 #香港美食 #尖沙咀 #燒鵝雙拼 #意粉 #香滑炒蛋 #菜心 #美食評論 #InstagramFoodie #美食日記 #FoodReview #FoodieLife #Foodiegram #InstaFoodie #FoodLover #FoodPorn #Foodstagram #FoodPhotography #Foodgasm #Yummy #Delicious #FoodAdventures #FoodExplorers #FoodJourney #FoodExperience
2024-04-02
$60 (Lunch)
2024-03-30 19 views
今晚去左尖沙咀既「棋子燒鵝」,入邊裝修舒適,而且環境好光猛,坐得好舒服。當日叫咗一個2人套餐,有燒味又有油菜,加埋老火湯,非常豐富😝老火湯清甜,冇味精嗰種鹹味,而且好足料😚棋子燒鵝,油香十足,一上枱見到外皮嘅色澤好靚,而且仲有陣陣炭香味,一咬入口已經feel到非常Juicy,肉質細嫩☺️果然係招牌嘅燒鵝😋桂香切雞,雞骨唔多啖啖肉😝雞肉嫩滑入口即溶,鹹香味豐富🤪加埋白飯瀨粉油菜,成餐飯都好完整美滿,地道燒味好高質😋
老火湯清甜,冇味精嗰種鹹味,而且好足料😚
桂香切雞,雞骨唔多啖啖肉😝雞肉嫩滑入口即溶,鹹香味豐富🤪
加埋白飯瀨粉油菜,成餐飯都好完整美滿,地道燒味好高質😋
2024-03-14
Type of Meal
Dinner
1K
2024-03-28 464 views
放工後和同事都想食燒味晚餐, 行到金馬倫道覓食,  看見棋子燒鵝,  門面闊,  好明亮.那玻璃櫃掛著的燒味,  顏色觀感不俗.   巨形大燒鵝特別吸睛, 燒鵝頭多至數不清.門外有推薦食品, 外賣款式有多種.餐廳面積大, 燈光亮麗, 座位整潔闊落.餐牌好清晰, 項目多, 下午茶, 全日常餐, 好正啊.    我們點了 2人晚飯套餐.   有棋子招牌燒鵝, 單拼叉燒/燒肉, 有菜, 湯/茶,  好完美. 先送來 招牌棋子燒鵝,  夠搶眼, 顏色立立令, 味香四溢,   鵝皮脆脆, 鵝肉厚厚, 少脂肪,  滲出陣陣炭燒香. 叉燒 , 燒得香, 吾肥有蜜汁.雞腳煲瘦肉湯, 熱騰騰. 蠔油菜心, 嫩綠少油,  好健康. 瀨粉, 把青蔥分隔開, 好細心.叫了熱檸檬茶,  準備食燒味去膩.好有效率, 不到十分鐘,  2人套餐, 擺滿檯,   好齊整.燒鵝熱辣辣, 香噴噴,  鵝肉厚而不肥,   配有秘制燒鵝酸梅醬,  燒鵝入口肉質稔香, 沒有半點膻味,  脆皮底下的鵝肉好鬆軟.脆脆的鵝皮在口中爆汁,  點些酸梅醬很滋味, 送飯一流.叉燒, 賣相不錯.  用了五花腩肉, 不油膩,   真滋味. 蠔油
放工後和同事都想食燒味晚餐, 行到金馬倫道覓食,  看見
棋子燒鵝,  門面闊,  好明亮.
那玻璃櫃掛著的燒味,  顏色觀感不俗.
巨形大燒鵝特別吸睛, 燒鵝頭多至數不清.
門外有推薦食品, 外賣款式有多種.
餐廳面積大, 燈光亮麗, 座位整潔闊落.
餐牌好清晰, 項目多, 下午茶, 全日常餐, 好正啊.
招牌棋子燒鵝
叉燒 , 燒得香, 吾肥有蜜汁.
叉燒
雞腳煲瘦肉湯, 熱騰騰.
蠔油菜心, 嫩綠少油,  好健康.
蠔油菜心
瀨粉, 把青蔥分隔開, 好細心.
叫了熱檸檬茶,  準備食燒味去膩.
脆脆的鵝皮在口中爆汁,  點些酸梅醬很滋味, 送飯一流.
招牌燒鵝
蠔油菜心, 好爽口.   雞腳煲瘦肉湯,  無味精,  好飲.
白飯粒粒完整, 雪白分明, 用上靚米.
餐茶:  熱檸檬茶,  有檸香.
這個湯瀨粉好滑.
瀨粉
食到好味燒鵝 , 今晚吃得好滿意.   真系回味.
$124 (Dinner)
招牌棋子燒鵝
叉燒
蠔油菜心
招牌燒鵝
瀨粉
2024-03-26 34 views
新舖環境非常之舒適,燈光夠晒光猛,而且空間咁比起其他分店更加闊落!而且佢哋嘅燒味不嬲都好啱我口味!今次我哋叫咗桶子豉油雞一隻❤️呢個絕對係佢哋王牌之選!每次嚟食,我都一定必點🤣雞皮夠薄,雞肉夠嫩滑,豉油嘅鹹香味,完全將雞嘅味道昇華。燒鵝飯❤️夠晒惹味可口,點埋佢哋張枱嘅醬汁一齊食,入口啖啖肉叉燒飯 ❤️ 唔知有冇人同我一樣都鍾意食最瘦嘅叉燒,鍾意佢厚實得黎帶點口感,又想食又怕肥,所以瘦叉燒係我最愛!!!😂

去咗尖沙咀買日用品,接近傍晚時間 又係時候食晚飯~揀咗呢一間棋子燒鵝,店舖裝修光大明亮,櫥窗放了唔同種類嘅燒味~望一望餐單,有散叫有套餐 兩個人 唔想諗就簡簡單單叫過套餐 $248 已經有燒鵝例牌、燒味一款、郊外油菜、主食同埋老火湯 可謂相當豐富🥰燒鵝果然係必叫,今次例牌仲俾咗燒鵝腿,勁大隻!非常juicy, 油香滿瀉,肉質又夠鮮嫩😍燒味揀咗燒腩仔,燒得非常香脆 肥瘦相間 配上芥辣 減低油膩感主食就叫咗兩碗瀨粉 ~清清地 配上惹味既燒味非常正~老火例湯係 花生眉豆煲腳雞湯🥣非常足料 飲落去好舒服~總括嚟講係非常抵食嘅二人餐!我見到呢度下午茶兩點至六點都非常抵食,下次可以試吓🥰💯
去咗尖沙咀買日用品,接近傍晚時間 又係時候食晚飯~

主食就叫咗兩碗瀨粉 ~清清地 配上惹味既燒味非常正~

老火例湯係 花生眉豆煲腳雞湯🥣
非常足料 飲落去好舒服~

總括嚟講係非常抵食嘅二人餐!

我見到呢度下午茶兩點至六點都非常抵食,下次可以試吓🥰💯
香港人一向好鍾意食燒味, 過節加餸一定唔少得, 棋子燒鵝喺尖沙咀金馬倫道開咗分店, 地方都幾大, 乾淨企理, 望見橱窗掛滿各款醬汁豐富嘅燒味, 令人食指大動。下午茶時間, 食吓燒鵝瀨粉和燒鵝飯下午茶套餐, 份量都幾多, 燒鵝鋪滿飯面和瀬粉面, 燒鵝外皮覺得好香脆, 鵝肉嫩滑有質感, 有彈性又多汁, 掛滿醬汁, 甘香美味。白飯熱辣辣加上燒味醬汁, 食得滋味。瀨粉滑溜有彈性, 口感順滑。燒味雙拼叉燒搭燒腩仔, 叉燒肉質厚實, 肥瘦均勻, 滑得嚟有嚼勁和油香。燒腩仔外皮好脆口, 腩肉香滑唔會過鹹, 又唔會太肥膩, 點埋辣醬就更加好味。食燒味最啱飲杯冰凍檸檬茶, 甜度啱啱好, 加上檸檬酸味, 甜甜酸酸好解膩, 真係最佳配搭。#棋子燒鵝 #尖沙咀美食 #港式 #粤菜 #燒臘 #香港美食 #香港旅游攻略 #香港探店 #香港打卡 #香港生活 #食在香港@kisonroastedgoose#hkfood #hkrestaurant #hkfoodie #foodporn #hkfoodblog #foodies #foodiehk #instafood #hkfoodporn #f

燒味雙拼

#棋子燒鵝 #尖沙咀美食 #港式
@kisonroastedgoose
#hkfood #hkrestaurant
#hkfoodie #foodporn #hkfoodblog #foodies #foodiehk #instafood #hkfoodporn #foodblogger

棋子燒鵝 (金馬倫道)