2024-05-16 9 views
有朋友話如果食燒鵝,唔使入深井,其實九龍有間食店都好好食,就係棋子燒鵝,平時經過都無行入去,覺得係普通燒臘店,經朋友介紹今日就入咗去試吓佢嘅燒鵝,見今日有啲肚餓就叫咗個燒鵝飯食,碗飯一到就已經覺得佢應該味道唔錯,如果你問我我覺得真係好食過好多燒鵝店,皮脆肉滑又夠香😋其實好食嘅燒鵝,真係唔係好多間….呢一間算係我覺得平民價又好食嘅燒鵝,下次如果有機會要試埋佢啲肥叉,因為肥叉都係我第二樣鍾意食嘅嘢!之後我仲打包咗盒外賣返屋企,俾屋企人試吓先!😁
2024-05-15
Waiting Time
4 Minutes (Dine In)
$60 (Tea)
  • 棋子燒鵝
2024-05-15 13 views
今天路過尖沙咀,看到這裏新開了一間棋子燒鵝,個人是這間的粉絲,便進區吃過下午茶。二人餐$248,包括燒鵝例牌、單拼燒味例牌、郊外油菜、瀬粉、冷熱飲品。燒鵝例牌,燒鵝皮脆,肉質帶點炭燒的香味,是個人最喜愛的味道,加上燒鵝的脂肪豐富,美味又邪惡。單拼燒味,叉燒肉質軟腍,肥瘦適中,處理得非常美味。郊外油菜有多款選擇,在這個世代,蔬菜和肉類都要平衡一下。瀬粉爽口彈牙,如果湯底的味道濃一點更好。凍檸茶茶味香濃,如果檸檬蓋多一點更好。

單拼燒味,叉燒肉質軟腍,肥瘦適中,處理得非常美味。

郊外油菜有多款選擇,在這個世代,蔬菜和肉類都要平衡一下。

瀬粉爽口彈牙,如果湯底的味道濃一點更好。

凍檸茶茶味香濃,如果檸檬蓋多一點更好。
尖沙咀shopping 行到腳攰, 二話不說大家都唸住見到邊間餐廳就入去。棋子燒鵝其實我哋都成日經開,不過吾知點解又未試過,襯今次一試二人套餐 $248 尖沙咀共有兩間棋子,加拿分道舖比較大小小,店舖光猛,坐位不算太多。千呼萬喚始出來「棋子燒鵝」燒鵝皮閃閃發亮、油潤滿分;第一口先吃燒鵝肶,真係皮脆肉嫩,皮下薄薄的一層脂肪,肥瘦適中,肉汁豐富,果然是震店之寶。叉燒例牌我至愛叉燒,點左瘦叉、不過都係比半肥瘦,叉燒入口軟稔,少許燶邊,肉味香濃;冇太多根;味道吾會太甜和醬汁咸味平衡得吾錯,有水準。郊外油菜大大碟菜芯,正正常常。食燒鵝一定要配合瀨粉估唔份量超大碗,湯低夠熱,瀨粉好滑,我一個人只可以吃到1/3 左右已經投降了。老火靚湯花生微豆鷄腳湯頗為大碗,湯料沾差唔多一半,對於我只飲湯就系比多左,味道ok , 但太多脂肪浮在湯面,有啲下欄感。食物整體不錯,只是店員叔叔落完單一野將張單飛落枱,感覺真係吾系咁好囉。

棋子燒鵝

千呼萬喚始出來「棋子燒鵝」

叉燒例牌

郊外油菜
大大碟菜芯,正正常常。

食燒鵝一定要配合瀨粉

老火靚湯
花生微豆鷄腳湯

2024-05-11
  • 棋子燒鵝
  • 叉燒
2024-05-10 14 views
✨尖沙咀·棋子燒鵝✨🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹店家的五寶飯以燒鵝、叉燒、油雞、紅腸和鹹蛋為主要食材,搭配上圓滑的白米飯,真可謂是一種極具飽足感的美食享受。燒鵝是五寶飯中最具代表性的食材之一。它的肉質嫩滑多汁,表皮酥脆,搭配上淡淡的醬汁,讓人回味無窮。另外,叉燒的香氣令人垂涎三尺,肉質鮮嫩,入口即化。燒鵝和叉燒的搭配,使得五寶飯散發出一種獨特的香氣和口感。油雞的加入為這道菜增添了豐富的層次感。油雞外表金黃酥脆,內裡肉質鮮嫩多汁。它的味道十分純正,帶著濃郁的薑香味,不僅能提升整道菜的風味,還能幫助消化。紅腸是五寶飯中的一個亮點,它具有獨特的風味和口感。紅腸的外觀呈鮮紅色,肉質彈牙,能釋放出濃郁的肉香。它的加入使得五寶飯更加豐富多樣,令人食指大動。鹹蛋的融入為這道菜增添了一絲鹹香的風味。鹹蛋的黃油濃厚,口感滑嫩,與其他食材的搭配非常協調,增加了整道菜的口感層次。🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸▪️美味指數:😋😋😋😋😋▪️餐廳環境:✨✨✨✨✨▪️服務質素:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
✨尖沙咀·棋子燒鵝✨

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹

🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸

▪️美味指數:😋😋😋😋😋
▪️餐廳環境:✨✨✨✨✨
▪️服務質素:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2024-05-07 9 views
棋子燒鵝金馬倫道店出糧了!終於有機會食棋子燒鵝!終於等到食原隻鵝髀😚😚-很喜歡金馬倫道店環境寬敞,坐得舒服。-我叫了的原隻燒鵝髀飯(免切),燒鵝皮脆肉嫩,油脂豐盈,分布均勻,成隻免切揸住食好過癮,鵝油香入口即化。蘸上店家特製的酸梅醬,酸甜可口,更能帶出燒鵝的鮮味。飯也煮得粒粒分明,一流!另外,鵝脾飯當然要跟埋例湯同油菜。眉豆雞腳湯湯頭清甜,眉豆軟糯,雞腳煮得淋;油菜正常清甜,是送飯的好選擇。-總體而言,我覺得棋子燒鵝金馬倫道店的食物質素和服務都很好,值得!#棋子燒鵝 #尖沙咀 #金馬倫道 #燒鵝 #燒鵝髀飯 #眉豆雞腳湯 #油菜 #香港美食 #foodie

棋子燒鵝金馬倫道店
出糧了!終於有機會食棋子燒鵝!

終於等到食原隻鵝髀😚😚
很喜歡金馬倫道店環境寬敞,坐得舒服。
我叫了的原隻燒鵝髀飯(免切),

燒鵝皮脆肉嫩,油脂豐盈,分布均勻,
成隻免切揸住食好過癮,

鵝油香入口即化。
蘸上店家特製的酸梅醬,酸甜可口,更能帶出燒鵝的鮮味。

飯也煮得粒粒分明,一流!

另外,鵝脾飯當然要跟埋例湯同油菜。

眉豆雞腳湯湯頭清甜,眉豆軟糯,雞腳煮得淋;

油菜正常清甜,是送飯的好選擇。

2024-05-06 15 views
周圍都係燒味,但我鍾情於這間燒味,每樣都做到好美味🤤「燒鵝髀飯」燒鵝靚在唔肥唔太瘦,仲好入味😍配上米飯,油份深入白飯一起食,超正呀😍 我自己可以食哂成碟🤓 而且價錢合理!「肥叉燒燒腩仔瀨粉」 叉燒肉質靚呀,淋身易咬口,燒腩仔仍然脆口😌 特別要講的是瀨粉,這款瀨粉滑身幼身,是我喜歡的口感☺️「手絲雞」老有麻辣口味同原味,今次我食原味🥰 好食呀!好香麻油味😗備註:🔺地方整潔,店員也好nice 🔺老火靚例湯,好足料呀👍🏻
周圍都係燒味,但我鍾情於這間燒味,每樣都做到好美味🤤

備註:
🔺地方整潔,店員也好nice
🔺老火靚例湯,好足料呀👍🏻

2024-05-03 6 views
一直未試過很有名氣的棋子燒鵝,今次決定做排隊黨試試餐廳主打食燒味,今次叫咗一個二人套餐,套餐跟一個棋子燒鵝例牌,再加選一個燒味例牌、一碟郊外油菜、跟粉麵飯、飲品或例湯。份量真係幾多,我哋兩個男人都差啲食唔晒,性價比高。棋子燒鵝:例牌大概有¼隻嘅份量,今次好好彩有下莊,有燒鵝髀食。急不及待一啖咬落去,即是油香四射,鵝皮鬆脆,肉質嫩滑,帶點煙熏味,而且肉汁肥而不膩,真係食完一件又一件。脆皮燒腩:燒腩嘅份量頗多,一層脂肪,一層肉,層次分明,唔會太瘦啱晒我。外皮望落去已經覺得好鬆脆,食落更加係卜卜脆,點啲芥辣一齊食,又係食唔停口。郊外油菜:今次嗌咗個菜心食,最初以為只係燒味出色,點知同樣高質,啲菜心好甜,軟硬度適中,火候控制得好好。例湯:例湯裏面都好足料,有成兩隻雞腳俾我食,抵讚。
一直未試過很有名氣的棋子燒鵝,今次決定做排隊黨試試

棋子燒鵝:

脆皮燒腩:

郊外油菜:

例湯:
例湯裏面都好足料,有成兩隻雞腳俾我食,抵讚。

Type of Meal
Dinner
2024-04-29 6 views
整完個靚靚甲,緊係要搵野食,行經過見到元朗冰室同棋子燒鵝,好耐冇食過燒味,一於去食個燒鵝瀨粉,咁岩去到幾分鐵後就到兩點鐘既下午茶,下午茶叫個燒鵝瀨粉只需$45,於是就入去叫個燒鵝瀨粉食下,碗粉黎到賣可以,唔會話下午茶就得好小咁,份量都正常,味道就唔錯,好香口好夠味,瀨粉就唔會太淋咁,軟硬都適中,記得之前用送飯app袋鼠都叫過返公司食,當時外賣都係好食的,整體係幾好味的,下次會試埋其他燒味😋😋😋
2024-04-27 12 views
棋子烧鹅这家第二次来了,他家烧鹅真的是当之无愧的招牌…而且这家店的老板态度比其他家的和亲很多!表皮焦脆,入口封神,不是那种肥腻的口感,而是淡淡的烟熏果木香味。皮下油脂不多,外皮是薄薄的,鹅肉鲜嫩多汁,可以再加一份上汤濑粉,也很配!之前点过他家叉烧不踩雷,这次换成桂香切鸡。鸡骨还是红色的,但肉是肥嫩细腻色泽诱人又很紧实,吃起来也是很满足也好入味!配上提供的葱蒜油更香了!
棋子烧鹅这家第二次来了,他家烧鹅真的是当之无愧的招牌…
而且这家店的老板态度比其他家的和亲很多!

烧鹅
烧鹅
2024-04-25 6 views
今次試咗二人套餐有燒鵝同自選一款燒味可揀白飯或者瀨粉仲有一碟油菜仲有兩杯嘢飲🌟燒鵝燒鵝真係好出色 👍🏻棋子係自設鵝場堅持採用5斤四両重既無生養母鵝非中央醃製而係鵝係到店舖即場用爐燒夠哂新鮮💯燒鵝外皮皮下脂肪好少 鵝香味濃個皮又夠香脆 肉嫩味濃肉香重點係肥瘦均勻 食完都唔會覺好油膩🌟叉燒排得好整齊 肥瘦均勻燒至輕輕燶邊每一舊都沾有大量麥芽糖肉質非常豐富同嫩滑食落去口感好豐富肉汁肉香充塞着整個口腔絕對要嗌!
今次試咗二人套餐

食落去口感好豐富
肉汁肉香充塞着整個口腔
絕對要嗌!
2024-04-23 6 views
棋子燒鵝有好多間分店,今日行經尖沙咀都有分店,又想食燒鵝,就入去醫肚😋二人餐 $248,係尖沙咀嚟講,價錢還可以。鵝皮色澤金黃,酥脆誘人,味道甜甜哋,一口咬下,鵝皮嘅油脂在口中爆開😆,濃郁的鵝肉香氣口中散發。沾少少酸梅醬清新又去膩。肉質鮮嫩,唔錯😃再配一碗爽口賴粉,冇得輸啦。燒腩仔外皮烤得香脆,食落脆卜卜,肉質香軟,啖啖肉,令人回味🫶 郊外油菜菜心翠綠鮮嫩,加點蠔油已好食。飲品熱檸蜜和熱奶茶熱檸蜜帶著清新的檸檬香氣,微酸微甜,非常解膩。

二人餐 $248,係尖沙咀嚟講,價錢還可以。

再配一碗爽口賴粉,冇得輸啦。

燒腩仔
外皮烤得香脆,食落脆卜卜,肉質香軟,啖啖肉,令人回味🫶

郊外油菜
菜心翠綠鮮嫩,加點蠔油已好食。

飲品
熱檸蜜和熱奶茶
熱檸蜜帶著清新的檸檬香氣,微酸微甜,非常解膩。

1K
尖沙咀燒鵝店一條街,鎖定棋哥血脈承傳的燒味店以煙燻燒鵝招徠的連鎖食肆「棋哥燒鵝」品牌回歸傳統燒製店內自設工場,現場製作,可以品嚐到新鮮的燒味店舖門面有很大個招牌,座位闊落,乾淨舒適二人套餐$248,有例牌棋子燒鵝一碟,皮脆有光澤單拼燒腩仔外層夠鬆脆,瘦肉與脂肪相間,肥而不膩小食麻辣手撕雞肉質嫩滑,咸香入味、齒頰留香郊外油菜新鮮、翠綠、嫩口,可中和油膩感老火例湯花生眉豆雞腳豬肉湯,沒有味精,材料豐富上湯瀨粉彈牙有嚼勁,濃香鵝汁配清淡的味道超夾米粉簡單美味,屬性平和,養脾益胃,適合男女老幼餐飲凍檸水檸檬和一點糖水,可攝取豐富維他命C
尖沙咀燒鵝店一條街,鎖定棋哥血脈承傳的燒味店

以煙燻燒鵝招徠的連鎖食肆「棋哥燒鵝」品牌回歸傳統燒製
店內自設工場,現場製作,可以品嚐到新鮮的燒味
店舖門面有很大個招牌,座位闊落,乾淨舒適
二人套餐$248,有例牌棋子燒鵝一碟,皮脆有光澤
棋子燒鵝
單拼燒腩仔外層夠鬆脆,瘦肉與脂肪相間,肥而不膩
燒腩仔
小食麻辣手撕雞肉質嫩滑,咸香入味、齒頰留香
麻辣手撕雞
郊外油菜新鮮、翠綠、嫩口,可中和油膩感
郊外油菜
老火例湯花生眉豆雞腳豬肉湯,沒有味精,材料豐富
老火例湯
上湯瀨粉彈牙有嚼勁,濃香鵝汁配清淡的味道超夾
上湯瀨粉
米粉簡單美味,屬性平和,養脾益胃,適合男女老幼
米粉
餐飲凍檸水檸檬和一點糖水,可攝取豐富維他命C
凍檸水
上湯瀨粉
米粉
凍檸水
2024-04-20 20 views
說起在香港吃燒鵝, 不得不提「棋子燒鵝」。作為本地老字號,棋子燒鵝在香港燒鵝界享有盛名,深受食客愛戴。今天我也踏足了這家老店,品嚐一下它家的拿手好戲 - 燒鵝,不過之後發現太餓啦,所以叫咗個五寶飯。首先是外表,這隻燒鵝皮脆肉嫩,烤成一種絕妙的金黃色,相當誘人。切開之後,鵝肉汁水充盈,肉質鮮嫩多汁,咬下去香味四溢,令人難忘。調味也恰到好處,不會太鹹,帶有一股淡淡的酒香,增添了燒鵝的獨特風味。此外,店家還貼心地準備了特製蒜泥,為燒鵝增添了一層香味,也為整個用餐體驗增添了層次。總的來說,「棋子燒鵝」的燒鵝可謂是近年來香港燒鵝界的no.1,絕對是一家不能錯過的老字號。無論是作為正餐,還是與親朋好友分享,都是一個不錯的選擇。強烈推薦大家前去一試!

• 原隻燒鵝髀飯
2024-04-14 18 views
朋友都知道我係地道港妹,最鍾意食燒味,加上尖沙咀新分店裝修新淨,座位坐得幾舒服,所以就去食咗個晚餐。 這連鎖燒味店分店愈開愈多,原本無咩期望,但食完都真係有驚喜! 棋子燒鵝髀拼燒腩仔雖然係連鎖店,但堅持令隻燒鵝都係店內燒,難怪味道咁好味! 燒鵝外皮油光閃閃,皮薄而酥脆,鵝肉有陣陣的煙燻香,肉嫩多汁,油脂豐腴!燒腩仔表層鬆化,肥瘦適中!桂花切雞髀拼叉燒切雞皮爽肉嫩,油而不膩,而叉燒半肥瘦,色澤均勻,表面有燶邊帶脆,肉質柔軟香甜跟餐點了例湯,材料豐富,湯底香濃,唔會太水又唔會過鹹

棋子燒鵝髀拼燒腩仔

桂花切雞髀拼叉燒

跟餐點了例湯,材料豐富,湯底香濃,唔會太水又唔會過鹹
1K
棋子燒鵝.香口美味的港式燒味每次經過都忍唔住想食的一定係棋子燒鵝今次同朋友行尖沙咀食此店的2人餐盛惠HKD248包括:棋子燒鵝例牌、單拚燒味 (要左叉燒)郊外油菜(是日菜心)、白飯或粉 (1飯1瀨粉)配了凍檸茶這家的凍檸茶,保留了港式茶記風味所以特別對胃口,好飲!棋子燒鵝的水準是有保證的大大隻的燒鵝,肥瘦均勻而且皮脆肉香咬入口即時爆汁味濃油香配白飯特別滋味叉燒厚肉,蜜汁提升口感而且焦香部分有蜜汁拉絲的感覺還是幾出色的叉燒口味瀨粉也會配上幾條菜心,令人吃得健康白飯是絲苗米,都是我喜歡的燒味配搭菜心苗排的整齊,味道香脆,而且非常鮮嫩,很是不錯這飯吃的放心,因為知道水準如何特別是燒鵝,用的食材是到店舖即場用爐燒,所以特別新鮮!雖然客人不少,但上菜都很快可以呀!棋子燒鵝尖沙咀金馬倫道34-36A號福僑大廈地舖電話號碼 28380299
棋子燒鵝.香口美味的港式燒味

每次經過都忍唔住想食的
一定係棋子燒鵝
今次同朋友行尖沙咀
食此店的2人餐
盛惠HKD248

包括:
棋子燒鵝例牌、單拚燒味 (要左叉燒)
郊外油菜(是日菜心)、白飯或粉 (1飯1瀨粉)
配了凍檸茶

這家的凍檸茶,保留了港式茶記風味
所以特別對胃口,好飲!

棋子燒鵝的水準是有保證的
大大隻的燒鵝,肥瘦均勻
而且皮脆肉香
咬入口即時爆汁
味濃油香配白飯特別滋味

叉燒厚肉,蜜汁提升口感
而且焦香部分有蜜汁拉絲的感覺
還是幾出色的叉燒口味

瀨粉也會配上幾條菜心,令人吃得健康
白飯是絲苗米,都是我喜歡的燒味配搭

菜心苗排的整齊,味道香脆,而且非常鮮嫩,很是不錯

這飯吃的放心,因為知道水準如何
特別是燒鵝,用的食材是到店舖即場用爐燒,所以特別新鮮!
雖然客人不少,但上菜都很快
可以呀!

尖沙咀金馬倫道34-36A號福僑大廈地舖