2014-03-03 1540 views
個PIZZA,邊夠薄,味比較重甜味。個白汁夠CREAM,D煙肉不是太咸,有點火煺味。呢個不算太甜,表面都脆脆地,不過不失。呢個tirmisu,有點一PATPATE,太水,同埋比較甜。我就MAMA地。一間比較普通的店,D食物不過不失。不過早點排隊,在6.30全部坐滿。
個PIZZA,邊夠薄,味比較重甜味。
個白汁夠CREAM,D煙肉不是太咸,有點火煺味。
呢個不算太甜,表面都脆脆地,不過不失。

2014-02-15
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
2014-02-18 1707 views
難得來到了黃埔, 到了店面淌大的KITCHEN J. 店內客人不多, 而外場的服務員只得2個. 由於MENU選擇頗多, 我點了2份DINNER SET. 先來一碗清湯, 其味道亦清淡如水, 我嚐了一口就放棄了. 再來SALAD, 但其實坐至如今, 我們桌上餐具等一應俱無. 所以叫了服務生, 送來的竟是兩杯清水. 是的是的, 坐了許久, 這才有杯水飲下. 猜想,或許服務員剛沒有聽清潔, 於是又呼叫一次. 這才終於有餐具.說回那SALAD, 我是覺得太SALTY了點. 但男友說還好. 伴著的SAUCE記得拌一拌, 不然只有油,沒有味道的啊!兩款小食接上, 是WINGS & CHIPS, 還算可口脆身的, 只是附上的茄汁大概不是預期客人會點的, 中高身的設計, 貼哂底的少量茄汁....實在不是USER FRIENDLY....反之厚切豬的SAUCE杯口闊多了, 沾著吃著才滋味!海老焗飯是這餐中最好吃的, 叫最不過不失, 味道份量都洽到好處. 而其實呢個餐仲跟兩碗白飯. 大抵其實是不必的, 跟餐的其實食物都不太MATCH, 但肚餓者是不錯的, 因白飯飯量不少.最後是兩款跟餐甜品. 有TIRAM
先來一碗清湯, 其味道亦清淡如水, 我嚐了一口就放棄了.
反之厚切豬的SAUCE杯口闊多了, 沾著吃著才滋味!
最後是兩款跟餐甜品. 有TIRAMISU 同CREAM BURLEE, 兩者都賣相不俗, 味道低俗. 前者以海綿蛋糕為主,真正的TIRAMISU只有一點點, 朱古力酒的味道頗重, 非我所好. 後者是倒是蛋味十足, 但質感異常結實, 是在食蒸老了很多的蒸水蛋, 而非細滑的甜品. 失望!
最搞笑係呢個餐連加一都只係3百多, 但服務員竟收6百幾都不覺有什麼問題, CHECK機先發現是2人餐打了兩次. 看來店內是要增一點人手, 大大的店只2外場, 若說忙中有錯不為過, 但整餐下來的感覺都沒有特別好, 要客人再度光臨是有難度的了.
2014-02-05
2014-01-29 1155 views
看到餐牌很吸引,圖片很美,而且選擇多,有飯、有意粉,有Pizza,迎合不同人的口味。忌廉三文魚扒暖鍋($68)~~三文魚幾新鮮,D 汁creamy,但三文魚扒很少,不大划算如果可配飯或意粉會更好三文魚牛油果pizza($43)~~8吋,通常牛油果會出現在沙津之中,三文魚加牛油果這配搭很特別,餅底夠薄,趁熱食真係好好味!三文魚味濃,牛油果的配搭,令整個菜看下去和吃下去時,感到更健康。煙肉芝士蛋意粉($63)~~芝士味濃,但吃下去很乾身,友人把忌廉三文魚扒鍋的忌廉拌入意粉中,出奇的好吃和配合。如沒有這些忌廉,我們應該吃不下去。西班牙厚燒奄列($33)~~圖片和菜式名字吸引,但只是把蛋和火腿放進煎PAN中,再加幾粒蕃茄,味道不過不失。奄列飯($48)~~無影相,這個真的很好吃,賣相與圖片一樣外面的蛋很滑,再配合內裡的炒飯,很香,最好吃就是這個!香蕉朱古力pizza($43)~~這個賣相ok,但吃下去不大好。首先,批表面有一大個燒膿的洞,批上有肉桂粉是整個批的敗筆,它完全不配合朱古力和香蕉的味道暖蘋果pizza($43)~~好吃,先吃雲呢拿雪糕,再吃暖蘋果批,幸福的感覺Apple Tea S
煙肉芝士蛋意粉
煙肉芝士蛋意粉

香蕉朱古力pizza
暖蘋果pizza

Apple Tea Soda($18)~~普通,冰太多,可以的話下次要叫走冰~

環境舒服,燈光暗暗的,晚餐繁忙時間坐了兩小時都沒人趕,待應服務態度有禮~
價錢方面,它好像比和民較經濟,例如pizza、甜品等…
2014-01-08
暖蘋果pizza
2014-01-23 882 views
非常的不好吃。剛進來看著還行,但是實物和圖片差距太很大了,很失望!那個香辣雞翅沒有任何味道,那個就是肉餅,飯就是隔夜的,硬硬的焦焦的,沙拉就是在吃生的菜。可能唯一好的就是服務還不錯,可以和免費的開水而已。衛生環境還不錯。總之,下次不會再來吃了。
總之,下次不會再來吃了。
2014-01-23
$60 (Dinner)
2014-01-08 636 views
叫左一個SET再加一個飯。OK既沙律,不夠凍,個牛油果好薄,好似不夠香同口感個益力多飲品一般。煎扒OK好,夠肥,香,薯條好DRY同凍。上台時PIZZA暖,味道OK。個飯比較一PAT PAT好甜的吉士一家三口食個日式西餐質素不過不失,由於見人手不足,有時比較慢。同要追下D單。MENU好多野選,不過有D亂,如果有選擇困難的人就會火火地。圖的樣子很精美。但要你選A +B +C +D, 每個有四個,又帶DORDER貴少少既餐先可以選C+ D+E
叫左一個SET再加一個飯。
OK既沙律,不夠凍,個牛油果好薄,好似不夠香同口感
個益力多飲品一般。
煎扒OK好,夠肥,香,薯條好DRY同凍。
上台時PIZZA暖,味道OK。
個飯比較一PAT PAT
好甜的吉士

一家三口食個日式西餐

質素不過不失,由於見人手不足,有時比較慢。
2013-12-22
$140 (Dinner)
2013-12-12 485 views
友人收到了Kitchen的生日禮卷, 所以又來了, 這晚人頗多, 也有六、七成滿, 以平日來說, 非常好生意了.當然必叫這枝超值的細樽Jacob’s Creek (SHIRAZ CAB), 在超市, 最平也要$43, 這裡只是$38先來一個PIZZA送酒, Parma Ham 火箭菜PIZZA, 8” Size, $43, 夠薄, 微熱, 底部不夠燶, 火箭菜太少了, 放了幾塊Parma Ham在上面, 口感與味道都不差, Ham還有些少香味.西班牙風脆皮腸雞肉飯, 半份, $58日式珍珠米, 彈牙, 炒得香口, 加上超熱小镬, 上檯時有煙出, 材料多, 雞柳, 紅/綠/黃菜椒類, 反而主力的脆皮腸只有兩三片, 唔夠囉紅酒牛肉汁鐵板漢堡扒 + 兩隻脆炸蝦, $83其實本來叫雞扒, 唔知點解來了漢堡, 可能知道我其實鐘意食牛多過雞啩…., 一件西蘭花, 友人食了, 話幾爽口喎, 炸蝦做得真好, 炸粉不厚, 夠脆, 蝦肉彈口, 夠熱, 真想叫多一客, 薯條就不提了, 心照啦…. 至於漢堡扒, 都唔太差既, 質感不夠實, 比較散口, 煎得太油, 幸好上檯時夠熱, 尚算可以.其中一名侍應, 不
西班牙風脆皮腸雞肉飯, 半份, $58
紅酒牛肉汁鐵板漢堡扒 + 兩隻脆炸蝦, $83
其中一名侍應, 不太留心, 心不在焉, 又落錯單, 向其要Tabasco, 又忘記了, 無送來, 再叫一次, 都係無送來, 卒之問了第三次才送來.
另外, 要讚一讚一位高級男員工, 禮貌與服務水準都非常好.
2013-12-17
$80 (Dinner)
Others
2013-11-16 375 views
假期前夕, 六時半到達, 人影都無一隻, 只有我們二人, 生意可想而知, 其實, 連鎖店式的餐廳, 品質上沒有太大差異, 理論上, 要判斷一間連鎖店做得是否優勝, 基本上就是判斷其在不同的店所供應的食品, 差異是否很大. 至於好與差, 必定要依據其收費來判準, 否則便不合情理了. 當然, 些微的差異總是有的, 但基本上都是差不多, 就好像麥當當, 做得最統一的食品味道, 你可以話係統一難食, 次次去到都咁難食, 但又可以話係統一最有效率, 無論幾時去到, 都可以係指定時間內食完走人, 視乎需要, 各人不同, 但其提供了在最大服務範圍內最少差異的供應質素.凱撒沙律 Caesar Salad $33羅馬菜新鮮, 爽口, 件件都入口十十聲, 少少煙肉碎, 芝士粉味道少濃, 烘麵包粒唔夠脆口, 些少淋身, 但整體還算滿意.意大利風薄切鮭魚 Salmon Carpaccio $33義大利生牛肉稱為”Beef Carpaccio”, 而有時只稱為Carpaccio, 甚少聽過Salmon 都可以寫為 Carpaccio, 真係巧立名目得奇怪, 碟上用的是日式料理的生Salmon, 而不是Smoke
凱撒沙律 Caesar Salad $33
意大利風薄切鮭魚 Salmon Carpaccio $33
義大利生牛肉稱為”Beef Carpaccio”, 而有時只稱為Carpaccio, 甚少聽過Salmon 都可以寫為 Carpaccio, 真係巧立名目得奇怪, 碟上用的是日式料理的生Salmon, 而不是Smoked Salmon. 其實即是Salmon salad, 味道怪怪, 唔太合胃口.
白油蒸廣島生蠔 Steamed Hiroshima Oyster with Wine Sauce $58
差不多成二十元一隻, 蒸完出來的樣子還算不少, 完全沒有白酒揮發了後的味道, 帶一點十分微微的煋, 然而, 入口仍然不俗, 咬落仍算新鮮彈口.
烤脆皮香腸 Grilled Crispy Sausage $33
無大特別, 三條長身幼香腸, 與超市的無太大分別, 而且香腸皮的脆度不足, 但勝在夠熱, 送酒一流.
咖哩炸雞排飯 KJ’s Curry with Deep-fried Chicken Cutlet Rice $58,
除了咖哩不夠辣之外, 整體做得不錯, 珍珠米做飯, 粒粒分明, 彈牙可口, 炸粉略微厚, 但非常脆口, 夠熱. 另外, 還加了Topping 一件 炸豬柳 Deep-fried Pork Tenderloin $15, 共$73
Jocob’s Greek - Shiraz Cabernet Red $38
飛機餐式的小樽裝紅酒, 沒甚麼好評論, 餐牌上形容有”黑莓香味”, 一點也啖不出來, 但味道與口感仍然不算差, 好過百佳十五元的貨色, 其實這枝係細樽酒, Kitchen J 只買$38, 真係超值, 一般酒精類飲品, 係餐廳, 起碼Mark-up 50%以上, 而這枝Jocob’s Greek 187ml 細樽, 係本港三大超市, 都賣$43, 還比此店貴了不五元, 有點奇怪.

最後要讚一讚為我們服務的店員, 好似叫Sally, 十分有禮貌, 笑容親切.
Other Info. : Kitchen J 是”和民”集團下的一店, 和民集團下的三個品牌, 和民, 和亭, Kitchen J. 三間都常有幫襯, 總覺得其”市場區間”上做得不太好, 引至客戶群差異性的界定不太明顯, 而本來三個品牌, 如果在不同地區, 可能不成問題, 但在黃埔花園內, 已經有了一間”和民”, 現又在開多一間”Kitchen J”, 而兩個品牌的食品又如此相似, 加上Kitchen J的食品, 接近八成都在和民有售, 夠膽預測, 這間Kitchen J應過不了店舖的續約租期.
2013-10-25
2013-09-26 296 views
KITCHEN J嘛,,是我比較喜歡的食店我吃的分店在黃埔,,因工作關係,都算是我熟悉的地方..雖然快要離開這地方了那天跟同事們收拾得較晚我就提議去KITCHEN J了(而且我的同事是很隨便穿的*其實是沒有主見)KITCHEN J的菜其實也沒什麼特別,可是真心覺得好吃,沒有一個我是覺得難吃的,而且價錢也很可愛,單點也沒有很貴以下是今次吃的,可是什麼名字我都沒有記錄下來,大家就看我亂作的XD這家上菜超快的,可能當昤已經9時,客人也不算很多3文魚沙拉,,好FRESH的,,開胃開胃什麼什麼雞肉PIZZA~我超喜歡這家的PIZZA啦,皮是像印度薄餅似的,ININ UNUNPIZZA有8"/11"選擇~這是8"的蜆肉意大利粉,,醬沒有很濃,是比較清新的感覺蜆也不少呀,而且好像有點酒味煙肉栗米~雞翼薯條,雞翼是一開2的單骨款甜點來囉,香蕉巧克力PIZZA~巧克力不是雪糕,有點像雪芭~巧克力與香蕉本來就很配..加上ININ UNUN的薄餅不禁要感嘆說一句:你怎麼這麼好吃?!
KITCHEN J嘛,,是我比較喜歡的食店
我吃的分店在黃埔,,因工作關係,
都算是我熟悉的地方..雖然快要離開這地方了
那天跟同事們收拾得較晚

KITCHEN J的菜其實也沒什麼特別,可是真心覺得好吃,
沒有一個我是覺得難吃的,而且價錢也很可愛,單點也沒有很貴
以下是今次吃的,可是什麼名字我都沒有記錄下來,
大家就看我亂作的XD
這家上菜超快的,可能當昤已經9時,客人也不算很多
3文魚沙拉,,好FRESH的,,開胃開胃
什麼什麼雞肉PIZZA~我超喜歡這家的PIZZA啦,
皮是像印度薄餅似的,ININ UNUN
PIZZA有8"/11"選擇~這是8"的
蜆肉意大利粉,,醬沒有很濃,是比較清新的感覺
蜆也不少呀,而且好像有點酒味
煙肉栗米~
雞翼薯條,雞翼是一開2的單骨款
甜點來囉,香蕉巧克力PIZZA~
巧克力不是雪糕,有點像雪芭~
巧克力與香蕉本來就很配..加上ININ UNUN的薄餅
不禁要感嘆說一句:你怎麼這麼好吃?!
Other Info. : 今次之後又不知什麼時候可以再回訪你了,我有空一定再來吃你的 因為你是美好的料理:)
$100 (Dinner)
  • 雞肉PIZZA
2013-08-18 185 views
陳生早前申請咗張和民信用卡,咁啱生日月份有減$60折扣,同埋本身用卡有95折,咁抵!一於專程入黄埔試試。(利申:和民嘅粉絲)睇完張家輝套「激戰」呢套近期最好睇嘅戲,都想食餐靚晚飯為星期六劃上完美嘅句號。由於唔係太肚餓,我地主要係點小食之類充當晚餐。******************************法式焗蒜香帆立貝($58)蒜香味幾香口帆立貝及花菇各6粒帆立貝體形小巧,帶點蒜香,味道不算出色花菇切粒,幾彈牙牛肉沙津牛肉過熟,狀似9成熟,上菜時牛肉已冰冷沙津有紅椒、黄椒、西蘭花同平時嘅沙律菜,幾豐富食沙津就係想清清淡淡健健康康,但有一兩件牛肉過肥!有點本末倒置,太多肥膏不敢食用和風照燒雞PIZZA﹣6吋($38)必食PIZZA!有點和民薯仔PIZZA嘅影子,都係好香沙津醬味!PIZZA薄薄的,烤得非常香脆可口!鋪面嘅紫菜、沙津醬、雞肉完美地結合在一起!好好味!我的最愛!意大利風薄切盛合($68)唔推介,劣作一碟只有三文魚同帶子刺身合格,有點出水青口凍冰冰,熟到老,冇咗本身嘅鮮味,喺百佳買自己煮嘅青口仲好味鱆魚冇味,陰公成碟嘢淋咗兩三隻汁扮意大利風味,但彌補唔到成碟嘢係劣作嘅事實A
陳生早前申請咗張和民信用卡,咁啱生日月份有減$60折扣,
由於唔係太肚餓,我地主要係點小食之類充當晚餐。

法式焗蒜香帆立貝
法式焗蒜香帆立貝($58)
蒜香味幾香口
帆立貝
花菇各6粒
帆立貝體形小巧,帶點蒜香,味道不算出色
花菇切粒,幾彈牙
牛肉沙津
牛肉沙津
牛肉
過熟,狀似9成熟,上菜時牛肉已冰冷
沙津有紅椒、黄椒、西蘭花同平時嘅沙律菜,幾豐富
和風照燒雞PIZZA
和風照燒雞PIZZA﹣6吋($38)
PIZZA薄薄的,烤得非常香脆可口!
意大利風薄切盛合
意大利風薄切盛合($68)
唔推介,劣作一碟
只有三文魚同帶子刺身合格,有點出水
鱆魚冇味,陰公
apple cider
APPLE CIDER ($18)
以冰杯上,味道清甜,唔錯

還好,KITCHEN J都過得去,不過個人覺得和民比較好食同抵食!

減咗$60再95折後全單$208。
2013-08-18
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
Dining Offer
Credit Card Offers, Others
和風照燒雞PIZZA
apple cider
2013-08-16 79 views
這裡的芭菲被店方譽為「自信之作」, 吃過這裡的吉列豬扒後, 也要一試。點選了以店名掛帥的 KJ 芭菲 ($43, 另加一), 當然知道實物與餐牌內所顯示的有所不同, 卻沒有偏離路軌。雪糕味道不俗, 尤其以藏在裡面的綠茶雪糕較佳, 不過, 「檸茶」卻不太喜歡過量的粟米片, 常常覺得這類家常早餐食品有取巧之嫌。
KJ 芭菲
粟米片
$47 (Other)
2013-05-25 36 views
Kitchen J剛剛在黃埔開幕的時候早已光顧過,那次經驗尚算可以,但未能感動,故此一直未有再來。是日殊殊跟我實在是沒有什麼胃口,想找個有沙律吃的地方,Kitchen J自然成為目標。再訪人流好像變多了,Menu好像也更豐富,但對於兩個沒甚胃口的人,只簡單點了一個沙律和半份海鮮飯。西班牙海鮮飯(半份) $68 (3/10)想不到海鮮飯居然先來,一到已經覺得不妥,跟照片也差太多了吧,所謂的海鮮,貝殼類全都像受到戰火摧殘般體無完膚,只有雪味沒有海鮮味,OMG,要把它們啃光還真辛苦。飯粒還是黏嗒嗒的,濕濕的,不像是焗過的樣子,有顏色但沒有飯香,味道屬於比較淡,反正整體不好吃就是了。幸好只叫了半份。和風牛小排沙律 $58 (7/10)吃完海鮮飯差不多還要等15分鐘這個沙律才來,真的是久等了。上桌瞬間其實有點生氣,搞什麼把整個夾子放在沙律上?感覺就非常不衛生,更遑論它們的餐具全都不乾淨,連我這個平常去茶餐廳都不會洗餐具的人都覺得不乾淨,可想而知。撇開乾淨與否,這道沙律味道叫做還可以,蔬菜不算太新鮮但牛小排意外地不俗,牛味濃郁,肉汁豐盈,肉汁拼著蔬菜同吃算是不錯。就兩道食物,人均消費要近乎$70,

西班牙海鮮飯(半份) $68 (3/10)
想不到海鮮飯居然先來,一到已經覺得不妥,跟照片也差太多了吧

和風牛小排沙律 $58 (7/10)
就兩道食物,人均消費要近乎$70,不便宜。而且服務態度跟衛生實在讓我不敢恭維,看來,短期內也不會再來了。
$70 (Lunch)
  • 牛小排
2013-05-11 18 views
聽過些劣評,已經不寄所望,但男友堅持想試試,我唯有抱著死而後已的精神捨命陪君子吧!晚飯時段,門口竟然也有人等位,難道是我誤會了她嗎?向來門口等位人數都是一個餐廳優劣的不二指標,雖然這間的等位人數不算多,但都有10人8人,好吧!就給機會你為自己平反吧!我點了意大利風薄切鮭魚,這道菜是我在和民的心頭好,看到這家有,而且價錢便宜$15,當然二話不說就點了!然後再點了惹味海老焗飯,男友則點了香燒咖喱焗飯和香辣雞翼。首先上場的是我的心頭好意大利風薄切鮭魚,單看外表除了少了舊伴碟檸檬之外,表面上跟和民吃到沒甚麼分別...夾一片放進口...嗯!完全不是同一回事!即使她的菜名和外表和醬汁都是同一道菜式,可是很容易就吃得出,這所謂的意太利風鮭魚薄切,只是幾塊極普通的鮭魚刺身所假扮!所謂的意大利風,難道就只有淋在上面的幾滴欖油嗎?呀,不對,我忘記了還有那幾塊貼心的洋蔥...這幾塊假冒的鮭魚刺身要是正正常常的做回刺身,規規矩矩的給我來碟豉油芥末,我可是一點意見都沒有的。只是上了第一道菜就已失望到想回水了。接下來同樣是我的惹味海老焗飯,味道倒是沒甚麼意見,不能說很好,但也恰如其份...只不過...作為一個女士

然後再點了惹味海老焗飯,男友則點了香燒咖喱焗飯和香辣雞翼。

呀,不對,我忘記了還有那幾塊貼心的洋蔥...

只是上了第一道菜就已失望到想回水了。

接下來同樣是我的惹味海老焗飯,味道倒是沒甚麼意見,不能說很好,但也恰如其份...只不過...作為一個女士(嘴巴也不大),我竟然可以5啖就把它ko! 相片看上去,哇!你看看那些蝦多肥大!但事實卻是,嗯...原來那隻盤子竟然可以生得這樣嬌小...

我倒佩服她竟然可以找到這種可愛玲瓏的盤子,而她也夠膽死把價錢定到$58...

好,再來是香辣雞翼,炸雞翼上撒了些黑椒粉和香草,沒有預奇的效果,倒有種奇怪的味道,不是難吃,但味道不夾就是了。這道菜四個字裡只中了兩個字--雞翼,不辣也不香。

最後,是壓軸的咖喱焗飯,即使你還是會留意到,隱隱約約的某種不撘調的味道,在接連的失望乏下,這飯倒變得不太差了...
2013-05-11
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$70 (Dinner)
Credit Card Offers
  • 沒有
星期日屋企幾個人去去開既Kitchen J食lunch,因爲住附近,所以周末有時閒都成日去,可惜最近幾個月只見水準,無論係食品或者服務質素,一次比一次差,去到一發不可收拾既地步….以前不嬲叫開套餐,包埋沙律同飲品或湯,點知今次竟然已經取消左,只可以散點。之前用黃埔VIP卡,叫套餐送小食既優惠自然自動無埋;今次連叫炸物都只可以單點,無飯跟,要另外加錢。哈哈算啦,當之前個d係抵左啦。四個人拍板叫左三份意粉,一份炸雞排加飯,加兩杯飲品。“煙肉芝士蛋意粉”最快到,但無曬以前個d流曬出黎好豐富既芝士汁,成份野乾猙猙,傑塔塔,好似凍曬咁樣,算la…水準呢d野有時幾難拿捏得咁一致。隔左一陣,跟住黎個份“意式辣味雜菜野菌意粉”,摷勻都無一條菇菌類物體?不過都算啦,廚房個班後生仔女似新手,可能執漏咁一種料,但係比著系和民點會咁?同埋“雜菜野菌意粉”,無野菌,得雜菜,點值番同樣價錢呀,咁都漏得?退番比waiter,廚房係咁甘意係本身個碟“雜菜意粉”面頭加番“野菌”上去,份量偏少。我以爲會如餐牌圖上般兜一兜勻,不過此時已經吾可以有太高期望。開始食落去,無味道……吾係呀嘛???“野菌”已經偷左料,連“辣味”都

開始食落去,無味道……吾係呀嘛???“野菌”已經偷左料,連“辣味”都想偷埋?且叫waiter比鹽同黑椒,想自己加調味,點知剩係比黑椒同芝士粉;再叫waiter比番樽鹽我地,點知道原來Kitchen J係無一樽既鹽既,眼見waiter只可以叫廚房用手抆一pinch分量既鹽放落小碟上比我地。心諗,可能呢d先叫“意式”呢,家下先補番比我地睇。等我又用手落番d鹽比自己先~~

接住黎第三份“茄香海老煙肉意粉”,算最正常,無曬以前有既汁吾在講,只係吾明點解吾正正常常叫“番茄大蝦煙肉意粉”姐…此時食第一份意粉個個人已經食完。

到連第三份意粉都差不多食完,最初叫既炸雞排(自己加飯)半個小時以上都可以未離,叫waiter都係循例叫你等2-3分鐘。到真係等所有人食完,再催,waiter好似覺得比我地冤枉左,覺得無催到,話:“我見到真係整緊架喇。”--- 但佢無爲意我地再催已經係5-6分鐘過後既事,已經由吾趕時間等到趕時間!燥!

好戲在後頭,真估吾到最後等左8個字既炸雞排可以差得咁緊要!!以爲慢工出細貨?新鮮整出來?NO WAY!!好似得食完吐出來既皮!有圖自己睇:

再黎張近照:

Menu上既理想圖:

對比呢張系上年11月既同樣菜色,無話可説:

原本話左趕時間,都無辦法,吾退吾得,點食?再再再叫waiter收番,另上是但一樣最快上到既意粉,填肚作罷。Waiter話係“和風拿破侖意粉”----- 好!吾該,真係趕住要走。今次真係大約5分鐘就有,好彩。想食之際,發現waiter已經收曬d叉,今次真係無叉用!但見waiter早已經黑面,叫佢想扮聼吾到,所以冧住快快手,自己出去櫃攞隻叉就有得食算la。出到去攞,waiter突然從後問:“你想要咩!”跟手勁大力,bang開裝叉個櫃筒攞叉比我!心諗,我都未燥你你燥我!?!?
(另:原來所謂“和風拿破侖意粉”之所以咁快,係因爲上左同隔離枱個“茄香海老煙肉意粉”掉轉左!兩份其實好似,反映廚房可能對兩種煮法分別其實吾太清楚。隔離枱投訴先知道,哈哈…interesting)

最後埋單個時問waiter張單夠吾夠$300,夠既話可以用coupon平$88。Waiter話夠,但反而奇怪;原來係因爲無cancel到個炸雞排…難道仲expect個d雞皮值錢?

見盡係黃埔美食坊由(前叫蔡瀾美食坊)開張至今,執笠既食店不計其數,以前什麽有名氣水準高既食店都尚且做不住,而專做平日寫字樓生意既店亦都捱吾住。呢間野做出黎質素又要扮高,價錢又開始掠水,所以好容易預計到呢間kitchen J 無半年都會一樣。或者和民集團launch呢個brand個時純粹為cap當日潮興日本炸物條水,只見so far只係開左將軍澳同黃埔兩間分店,可能宜家已經無心搞呢個brand啦。

2013-05-05
Type of Meal
Lunch
2013-04-05 11 views
1月平日6點左右黎食晚餐,人流少,唔洗等位,食物都上得幾快我都推薦食kitchen j, 不過最好就有和民卡卜定位,同閒日去,甘佢地keep到水準都係一個不錯既選擇但今晚有啲失望今日紅日又無卜位,都預左要等位,不過好在等左20分鐘左右就有位今次個meun同1月已經有啲唔同,可以試下其他野,唔錯唔錯首先叫左兩個前菜,清酒煮青口+蜆 同埋海鮮沙律叫左差唔多15至20分鐘,個青口蜆到左,先話做海鮮沙律既某啲食材無曬做唔到,材料無都要落左單成20分鐘先知,7點幾就開始無食材,呢到啲料唔算靚同特別,紅日都入唔夠貨,真係好質疑個店長開鋪前有冇打點過啲青口肉細到好似粒蜆肉甘,一啲酒味都食唔到,仲有好多沙添個pizza幾好味,不過唔知係啲牛油果定係咩整到個pizza有少少油係面,6吋薄批2個人食岩岩好。紅酒汁磨菇雞肉蛋包飯,嚴格黎講,佢係一個“蛋蓋飯”,因為啲蛋只係蓋住係個飯面,而唔係包住啲飯。而飯底係茄汁珍珠米。個味道有少少怪,不過都入到口既呢到叫main course 加$10有野飲同一碗粟米沙律。再加$18就可以upgrade去$38既凱撒沙律或三文魚沙律。沙律味道不俗,但菜有啲黃,唔夠新鮮。加
1月平日6點左右黎食晚餐,人流少,唔洗等位,食物都上得幾快
但今晚有啲失望

今次個meun同1月已經有啲唔同,可以試下其他野,唔錯唔錯
首先叫左兩個前菜,清酒煮青口+蜆 同埋海鮮沙律

啲青口肉細到好似粒蜆肉甘,一啲酒味都食唔到,仲有好多沙添

呢到叫main course 加$10有野飲同一碗粟米沙律。再加$18就可以upgrade去$38既凱撒沙律或三文魚沙律。沙律味道不俗,但菜有啲黃,唔夠新鮮。加$8有特飲,叫左鮮奶抹茶朱古力同鮮奶抹荼草莓

凍飲好攪笑,比杯凍既鮮奶抹荼你,再加份朱古漿或草莓漿,味道不及熱飲。建議飲番熱飲女抹荼味會濃啲
overall成晚等野食既時間仲耐過我食,由7點多食到九點半先走得。

加$12蚊有甜品,由於今晚出奇地無軟雪糕供應,我就試抹荼布丁
外表ok,但一食就出事了。抹荼粉應該係製作過程中未溶解,攪到布丁唔滑
啲抹茶粉仲沉曬底
另外亦叫左有抹茶雪糕球既甜品,呢個keep到水準
2013-04-04
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2013-03-31 20 views
三位 (B枱,第五張,有一張枱嘅人等等下走左)等左~20分鐘<環境>+ 感覺幾舒服,餐廳主要顏色係淺木色+ 個位地下有食物 <服務>+ 好似得四位侍應+ 一坐低侍應就俾水<食物>當晚冇焗雜菜飯等左15-20分鐘啲野食黎啦海鮮蕃茄醬意粉 $78有青口、魷魚圈、魷魚條、蜆肉、洋蔥我食左3隻蜆,2隻有沙 洋蔥較生意粉al dente,narrow過平時嘅意粉蕃茄醬好重蕃茄味有一塊蒜蓉包蕃茄汁烤雞朳 $58雞較硬、有筋 薯條大部分軟哂、唔熱 配菜有西蘭花、紅蘿蔔、粟米,ok鮭魚白汁意粉 $68三文魚麻麻地、唔香菠菜正常意粉al dente有一塊蒜蓉包多d餸會好d焗蒜香帆立貝 $58隻碟有一個個洞,每個洞有一粒帆立貝+菇/半粒蕃茄仔咁~上面佈滿麵包糠帆立貝ok
[寫左好耐,但未有時間入相入電腦,所以而家先upload]

三位 (B枱,第五張,有一張枱嘅人等等下走左)
等左~20分鐘

<環境>
+ 感覺幾舒服,餐廳主要顏色係淺木色
+ 個位地下有食物

<服務>
+ 好似得四位侍應
+ 一坐低侍應就俾水

<食物>
當晚冇焗雜菜飯
等左15-20分鐘啲野食黎啦

海鮮蕃茄醬意粉 $78
有青口、魷魚圈、魷魚條、蜆肉、洋蔥
我食左3隻蜆,2隻有沙

洋蔥較生
意粉al dente,narrow過平時嘅意粉
蕃茄醬好重蕃茄味
有一塊蒜蓉包

蕃茄汁烤雞朳 $58
雞較硬、有筋
薯條大部分軟哂、唔熱
配菜有西蘭花、紅蘿蔔、粟米,ok

鮭魚白汁意粉 $68
三文魚麻麻地、唔香
菠菜正常
意粉al dente
有一塊蒜蓉包
多d餸會好d

焗蒜香帆立貝 $58
隻碟有一個個洞,每個洞有一粒帆立貝+菇/半粒蕃茄仔咁~
上面佈滿麵包糠
帆立貝ok
2013-03-09
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$77 (Dinner)
Others