2015-06-14 846 views
去開黃埔,決定去試下Kitchen J,一直都只有經過而冇入去食,喺門外見到佢個經典二人套餐幾抵食,就決定試下啦!首先沙律方面揀左鮭魚沙律,三文魚個量都幾多,味道唔錯!加埋佢個sause一齊食味道非常好,感覺好fresh。然後有餐湯,一個南瓜湯一個紅湯,賣相幾好。味道都唔差,不過不失啦!餐飲揀左幾特別既抹茶梳打同紅茶梳打,中伏!味道超怪,梳打刺激既感覺加上甜甜地既糖漿,好難飲小食方面,揀了西班牙厚燒庵列,味道唔錯!當中有啲金菇同其他菇類,仲有蕃茄,口感幾豐富。有度要讚既係煎PAN手柄處有加上保護,令客人唔會燙到主食方面可選兩款,其中一款揀了醬油風吞拿魚洋蔥意粉,呢度上菜真係好快,結果擺到成枱都食,到食既時候已經凍晒,意粉我覺得偏硬,可能因為凍左啦,但個味道都幾好。另一個主食決定要黃金四味芝士比薩(配蜜糖)8",FOUR CHEESE我都好鍾意,呢度既PIZZA口感似印度薄餅,好想食咖哩呀!芝士味好香,但唔算好多,所以都唔會好濟。雖然話配蜜糖,但係我覺得加左落去之後味道反而好怪。甜品方面就每樣揀一個,呢個係抹茶法式焦糖燉蛋。有抹茶既焦糖燉蛋反而冇咁濟,味道好香,唔錯唔錯。法式焦糖燉蛋。比
喺門外見到佢個經典二人套餐幾抵食,就決定試下啦!
鮭魚沙律
首先沙律方面揀左鮭魚沙律,三文魚個量都幾多,味道唔錯!
加埋佢個sause一齊食味道非常好,感覺好fresh。
餐湯
然後有餐湯,一個南瓜湯一個紅湯,賣相幾好。
味道都唔差,不過不失啦!
餐飲
餐飲揀左幾特別既抹茶梳打紅茶梳打,中伏!

味道超怪,梳打刺激既感覺加上甜甜地既糖漿,好難飲
西班牙厚燒庵列
小食方面,揀了西班牙厚燒庵列,味道唔錯!
當中有啲金菇同其他菇類,仲有蕃茄,口感幾豐富。
有度要讚既係煎PAN手柄處有加上保護,令客人唔會燙到
醬油風吞拿魚洋蔥意粉
主食方面可選兩款,其中一款揀了醬油風吞拿魚洋蔥意粉
呢度上菜真係好快,結果擺到成枱都食,到食既時候已經凍晒,
意粉我覺得偏硬,可能因為凍左啦,但個味道都幾好。
黃金四味芝士比薩(配蜜糖)8''
另一個主食決定要黃金四味芝士比薩(配蜜糖)8"
芝士味好香,但唔算好多,所以都唔會好濟。
雖然話配蜜糖,但係我覺得加左落去之後味道反而好怪。
抹茶法式焦糖燉蛋
甜品方面就每樣揀一個,呢個係抹茶法式焦糖燉蛋
有抹茶既焦糖燉蛋反而冇咁濟,味道好香,唔錯唔錯。
法式焦糖燉蛋
法式焦糖燉蛋。比起抹茶法式焦糖燉蛋較濟,
焦糖好厚,如果薄返啲會好啲!但都唔差
Other Info. : 上菜速度太快,食物都放涼了
2015-06-06
$157 (Dinner)
鮭魚沙律
抹茶法式焦糖燉蛋
法式焦糖燉蛋
  • 黃金四味芝士比薩(配蜜糖)8
2015-05-05 899 views
一路聽講黃埔有個地方叫「美食坊」,入面有好多唔同嘅食肆,所以今日我就同朋友一齊去試下。黃埔其實唔係一個我成日都會去嘅地方,所以搵到「美食坊」完完全全係誤打誤撞,建議大家如果真係想去嘅話真係要開定GoogleMap,黃埔真係好大。上到美食坊,發覺入面有幾間餐廳都唔錯,而最後我地揀左嘅係KitchenJ。本身自己都中意食和民,然後發覺原來KitchenJ係和民間公司旗下嘅一間食店,所以就毫不猶豫咁拎飛。等左都半個鐘嘅時間,最後終於有得入座!餐廳入面嘅環境其實都幾靚,係幾令人輕鬆嘅。睇下餐牌,最後我同朋友總共嗌左四樣嘢食再加一杯嘢飲:焗牛油粟米、白酒蒸生蠔、咖哩炸豬柳奄列、鮭魚白汁菠菜意粉、西班牙雞尾酒(無酒精版本)。先黎嘅係焗牛油粟米,本來我對粟米係完全冇興趣,但抱住一個「焗牛油嘅一定好食」嘅心態就嗌左。黎到嘅時候絕對冇令我失望!好香牛油味,而且食落去啲粟米唔會好軟!而比較令我impressed嘅係咖哩炸豬柳奄列。黎到嘅時候發覺入面嘅飯係番茄炒飯,個一下真係搞到我乜食慾都冇晒,事關我係唔食番茄汁個啲嘢嘅,但係膽粗粗咬左一啖之後又覺得冇乜嘢,因為啲咖哩cover左少少啲番茄味,調和左。而豬柳

而比較令我impressed嘅係咖哩炸豬柳奄列。黎到嘅時候發覺入面嘅飯係番茄炒飯,個一下真係搞到我乜食慾都冇晒,事關我係唔食番茄汁個啲嘢嘅,但係膽粗粗咬左一啖之後又覺得冇乜嘢,因為啲咖哩cover左少少啲番茄味,調和左。而豬柳又好好食,絕對推薦!

2015-04-24
  • 咖哩炸豬扒奄列
2015-04-04 868 views
第一次寫食評今日慶祝男朋友生日 去左呢間餐廳食飯!第2次食 之前食過lunch都幾好食 價錢又ok 所以就帶男朋友試下.. 今日係復活節假期 7點去到 等左大約5分鐘就有位!千島醬海鮮Pizza - 8吋 58蚊*個千島醬好好食 Pizza皮薄好脆 值得推介!煙肉芝士蛋意粉 72蚊*外觀唔錯 但係d意粉太黏 痴住哂芝士味太濃 咖喱炸豬柳奄列飯 79蚊*咖喱唔錯架! 佩個飯好味道 ..個奄列好好食 .. 炸豬柳炸得夠脆 黑椒雞翼薯條 38蚊*呢個小食好抵食呀 .. 薯條夠熱夠脆 黑椒味既雞翼少少辣 好惹味呀 .. 正侍應既服務態度唔錯呀! 會主動幫客人加水 ..d食物都唔洗等咁耐 落左單大約5分鐘都黎齊哂*價錢都好合理 唔算貴 又唔錯!
第一次寫食評

今日慶祝男朋友生日 去左呢間餐廳食飯!
第2次食 之前食過lunch都幾好食 價錢又ok
所以就帶男朋友試下..

今日係復活節假期 7點去到 等左大約5分鐘就有位!

千島醬海鮮Pizza*

千島醬海鮮Pizza - 8吋 58蚊*
個千島醬好好食 Pizza皮薄好脆 值得推介!

煙肉芝士蛋意粉

煙肉芝士蛋意粉 72蚊*
外觀唔錯 但係d意粉太黏 痴住哂
芝士味太濃

咖喱炸豬柳奄列飯

咖喱炸豬柳奄列飯 79蚊*

咖喱唔錯架! 佩個飯好味道 ..
個奄列好好食 .. 炸豬柳炸得夠脆

黑椒雞翼薯條

黑椒雞翼薯條 38蚊*

呢個小食好抵食呀 .. 薯條夠熱夠脆
黑椒味既雞翼少少辣 好惹味呀 .. 正

侍應既服務態度唔錯呀! 會主動幫客人加水 ..
d食物都唔洗等咁耐 落左單大約5分鐘都黎齊哂*
價錢都好合理 唔算貴 又唔錯!
2015-04-03
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$135 (Dinner)
Birthday
千島醬海鮮Pizza*
咖喱炸豬柳奄列飯
黑椒雞翼薯條
2015-01-31 1103 views
這個賣相不錯的海鮮飯是挺好吃的,用料也很足,而且有半份($68)與一份($128)的選擇。這裡是半份,我吃完有點不夠飽,便再叫了份甜品。甜品法式燉蛋,$38。一般般,從雪櫃裡拿出來的吧,連焦糖都不是現弄的。伴碟的水果倒是不錯,挺fresh的。朋友叫的咖哩炸豬扒飯,我試了一塊。咖哩有點印度與日式的混合。吃的時候感受到印度咖哩香料的味道,但不太辛辣,還是偏日式的甜咖哩。炸豬扒還可以,menu上寫特級豬扒,但我覺得雖然好像比一般吉烈豬扒厚一點點,但肉有一點點筋……(也可能是我剛好吃到。)順帶一提,他們食物的選擇很多,有pizza、意粉、沙律、咖哩、漢堡排等等…… 有選擇困難症的,一定要跟能爽快做決定的朋友一起去。餐廳環境方面還不錯,算是明亮整潔。地方也夠大,聚餐也很適合。去的時候,也見到有一桌子是日本人。當去一間日式餐廳有日本客人,那通常表示那間餐廳的食物還不錯啦。但服務方面很普通,可能是兼職的年輕侍應有點多,不太留意到客人的需要,結帳等了有點久。
西班牙海鮮飯(半份)

這裡是半份,我吃完有點不夠飽
,便再叫了份甜品
法式燉蛋
咖哩炸豬扒

西班牙海鮮飯(半份)
2015-01-17 1007 views
we had a nice curry last time so went to here for tea again. We order the deep fried pork chop rice with curry sauce. Deep fried Pork chop was chispy and the flour was not thick the presentation was good. Curry sauce and rice were put separately so easy to control how much sauce you want to put on the rice. Pan fried egg was silky.Grilled chicken was tasty good and the salmon garden salad was nice and fresh. Salmon was fresh instead of smokey so not salty.
2015-01-16 882 views
今日出黃埔,本身想食好hit既茶木,但要等成三十幾張檯於是就試下kitchen J,睇下有幾巴閉!凱薩沙律 普普通通都超市買個D差唔多鮭魚沙律 呢個都係一般好味的蜆肉白汁意粉, 白汁好有鮮味,蜆肉亦好新鮮超的色鮮茄雞肉焗飯,雞好蘇....漢堡扒配飯十清湯一碗,清湯真係好清咩料都無,味道亦一般...黑椒汁雞翼,有檸檬味,有d怪怪...夾夾不入既感覺...厚吉豬,點埋甜酸醬好味, 試係幾個入面較好既一個...朱古力薄餅,玉桂香蕉做底,又熱又凍正, 佢地應該轉型做甜品算...宇治金時pancake,小丸子好煙un, 正呀oreo意大利cheese cake,甜左少少,但都好正~~~~

凱薩沙律
凱薩沙律 普普通通都超市買個D差唔多
凱薩沙律
鮭魚沙律 呢個都係一般
蜆肉白汁意粉
好味的蜆肉白汁意粉, 白汁好有鮮味,蜆肉亦好新鮮
鮮茄雞肉焗飯
超的色鮮茄雞肉焗飯,雞好蘇....
漢堡扒配飯十清湯一碗
黑椒汁雞翼
黑椒汁雞翼,有檸檬味,有d怪怪...夾夾不入既感覺...
厚吉豬
厚吉豬,點埋甜酸醬好味, 試係幾個入面較好既一個...
朱古力薄餅
宇治金時pancake
宇治金時pancake,小丸子好煙un, 正呀
oreo意大利cheese cake
2015-01-02
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
漢堡扒配飯十清湯一碗
2015-01-02 1009 views
由和民經營的Kitchen J 在黃埔花園已經開業了一段長時間了,餐廳裝修撲實、食品走和洋風格!在區擁有一批日本粉絲!自己向來都很喜愛南瓜忌廉湯、由其是日本風味的忌廉湯!湯雖然有點過份南瓜味、但入口充滿了啖啖日式忌廉湯口味、使人懷念在日本旅遊的日子。蒜蓉多士、用法包再焗製再配以新鮮蒜蓉焗烤、入口蒜香包脆!南國風雜錦海鮮薄餅、餡料足夠!餅底又薄又脆,可能是和風味、所以入口時味道比較甜!西班牙脆皮腸鷄肉飯、飯煮得剛剛好沒有糊口、入口比較油膩點!味道偏甜了小小、和洋風味!餐廳員工服務好好、食物出品亦然、勝價比高!抵食。

南瓜忌廉湯

蒜蓉多士、用法包再焗製再配以新鮮蒜蓉焗烤、入口蒜香包脆!
蒜蓉包

南國風雜錦海鮮薄餅

西班牙脆皮腸鷄肉飯

餐廳員工服務好好、食物出品亦然、勝價比高!抵食。
2014-12-26
南瓜忌廉湯
蒜蓉包
南國風雜錦海鮮薄餅
2014-12-21 590 views
成日見到有人排隊,今日終於試到⋯真係唔嚟好過嚟⋯唯一嘅好就係啲嘢幾平。叫咗九樣嘢,都係650蚊。沙律算係最正常,都好平。除咗沙律,冇樣嘢好食。一坐低,點咗咁多樣嘢,居然10分鐘內嚟齊哂,啲嘢全部都凍冰冰!乜呢間原來係快餐店嚟嘅咩?!我知道食新鮮海鮮唔係去呢啲餐廳,但係都唔好俾啲咁嘅質素我食吖。實在太失望,仲話係和民集團。真係唔洗錢都唔會再嚟囉。
成日見到有人排隊,今日終於試到⋯
真係唔嚟好過嚟⋯唯一嘅好就係啲嘢幾平。
叫咗九樣嘢,都係650蚊。
沙律算係最正常,都好平。
除咗沙律,冇樣嘢好食。
實在太失望,仲話係和民集團。
真係唔洗錢都唔會再嚟囉。
白酒煮青口
三文魚沙律
凱撒沙律
2014-12-20
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$165 (Dinner)
Birthday
2014-10-28 685 views
牛小排沙律 $48這個沙律都是一般的生菜、蕃茄、西蘭花,尚算新鮮。主要是牛小排出奇的美味,烤得特別香,很惹味。黑椒蜜糖脆雞翼 $28雞翼香脆可口,皮脆肉嫩,大人小朋友都大愛的,一碟只有5隻單骨雞翼,多人的話要多叫兩碟才夠。8" 和風照燒雞比薩 $38餅底不是很脆的那種,是我喜歡的薄批,又不會太熱氣,醬料非常足夠,水準之作。
牛小排沙律 $48

黑椒蜜糖脆雞翼 $28

8" 和風照燒雞比薩 $38

2014-10-18
$60 (Dinner)
Lunch千揀萬揀,行左入呢間!藍衫男經理服務有水準。有禮貌,有賓至如歸感。食物:番茄海鮮意粉 - 足料,新鮮大蝦香辣海鮮pizza 8" - 極滋味,Lam哂脷番茄魷魚筒 - 夠大隻,唔乾唔硬鐵板雞扒(香蒜汁)- 嫰,汁唔多但足夠埋單3百幾,以食物同服務質素而論,抵哂啦!
Lunch千揀萬揀,行左入呢間!
藍衫男經理服務有水準。有禮貌,有賓至如歸感。
食物:
番茄海鮮意粉 - 足料,新鮮大蝦
香辣海鮮pizza 8" - 極滋味,Lam哂脷
番茄魷魚筒 - 夠大隻,唔乾唔硬
鐵板雞扒(香蒜汁)- 嫰,汁唔多但足夠

埋單3百幾,以食物同服務質素而論,抵哂啦!
2014-10-26
$165 (Lunch)
  • 番茄海鮮意粉,香辣海鮮Pizza
2014-10-26 997 views
下午來到黃埔, 天氣悶熱很想食點開胃的見到店面的海報很吸引的咖哩飯決定了目標,周末的下午店內人不多,小牛排的份量剛好一口一件,日式咖哩汁一向比較甜但不過份濃度剛好,牛肉沙律不過不失醬汁不錯十分清新,另外加一份製作不錯燒得金黃亦很經濟。
$100 (Tea)
2014-10-19 960 views
平時食飯固然食咩都無所謂,但平安夜同情人過當然要搵間好少少既餐廳啦!平安夜已經決定左去尖沙咀海旁行下,所以都預左係附近搵間餐廳食晚餐。平安夜間間餐廳都好多人,所以等左一個鐘先入到去食,特別日子依個等候時間都合理啦!叫左個dinner set,有湯有飲品,仲有一份前菜,三份主菜加埋甜品。個湯係羅宋湯,入面既菜唔多,味道唔似平時咁濃,算係幾清淡。前菜係三文魚沙律,三文魚幾新鮮既,佢有特別既醬汁,所以個沙律既味道都幾有特式。主菜比較上濃味,有麵有份鐵板餐加個菠菜煎餅,個麵既忌廉味好重,而鐵板餐加左好多茄汁酸左少少咁多。不過個菠菜煎餅都值得推介,唔會太焦同太乾,唔會好似出面既煎餅因為煎太耐變得好硬好乾,加上鐵盤上可以保溫,味道方面又唔會太咸。飲品唔係得汽水,我地就叫左橙汁同牛奶抹茶。甜品都有兩三個選擇,我地就選擇左芝士餅同焦糖燉蛋,餐廳有特別裝飾下個碟邊,雖然份餅相對真係好細份,芝士餅味道無特別,個燉蛋唔錯,唔會話太老,又唔會好甜。大致上,餐廳既氣氛真係幾適合平安夜,侍應既服務質素都幾好,縱使平安夜好忙,但都保持微笑。食物既味道都唔錯,多人食既時段但都唔會hea整。咁既日子中等既價錢,可以食到

大致上,餐廳既氣氛真係幾適合平安夜,侍應既服務質素都幾好,縱使平安夜好忙,但都保持微笑。食物既味道都唔錯,多人食既時段但都唔會hea整。咁既日子中等既價錢,可以食到full dinner set都算合理啦。
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
Xmas's Eve
2014-09-22 919 views
同女朋友睇完戲係黃埔搵野食,見到呢間野好似幾得意,西式日式兩者我都鍾意,就黎試下啦!星期日都幾多人,等左20分鐘左右!俾左張4人枱我地2個,好surprised,坐得好舒服!MENU有好多選擇,飲麵西日式多款食物!睇左好耐,終於都揀到啦!要左個好吸引ge西式炸物拼盤西樣野食都好正,樣樣都係熱辣辣,有得點果個沙津醬好好味!薯條好脆口,炸魚唔會太油,雞翼比較細隻,炸魷魚好彈牙,而且每款都俾唔少,正呀!點左個南國海鮮8寸PIZZA!少少辣,但係佢D料好多,而且又係好薄好脆,可以分開4份,其他2,3啖食晒,但係好YUMMY!魷蜆肉墨汁繪飯!雖然會食到個嘴黑晒,但係都值架!用左珍珠米,D飯好黏口,同上邊野食一樣,料絕對唔少,而且口感好好,墨汁令到個飯ge味好豐富叫左2杯凍ge鮮奶抹茶!反而呢個我覺得有D失色,似終呢D野熱先好飲,而且鮮奶味過分濃,冇咩抹茶味,同想像有D出入!不過呢間野D野食堅係好食,都唔算貴!正!
星期日都幾多人,等左20分鐘左右!
俾左張4人枱我地2個,好surprised,坐得好舒服!
MENU有好多選擇,飲麵西日式多款食物!
睇左好耐,終於都揀到啦!
要左個好吸引ge西式炸物拼盤
西樣野食都好正,樣樣都係熱辣辣,有得點果個沙津醬好好味!
點左個南國海鮮8寸PIZZA!
魷蜆肉墨汁繪飯!
雖然會食到個嘴黑晒,但係都值架!
叫左2杯凍ge鮮奶抹茶!
不過呢間野D野食堅係好食,都唔算貴!正!
2014-09-14
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$125 (Dinner)
2014-08-11 840 views
除左UCC同Pokka Cafe之外,日式西餐廳其實並唔係咁多選擇。偶然發現Kitchen-J,於是今晚決定同老公去試吓。餐牌好豐富,d相映得好靚,樣樣都想試,於是老公提議不如叫二人晚餐,乜都有。湯係純雞湯,難飲,雞粉溝水!沙律叫咗三文魚沙律,個汁好好味!檸檬醋汁,好清新!而且份量夠大!之後係拿坡里意粉,唔掂,炒得好淡同冇收汁,D汁索唔入D意粉,冇味。最後有炸豬扒飯,呢個就好味喇!至少佢唔會炒到好似坊間D日式餐廳咁用肉片黎炸,佢真係比塊豬扒你食!兼且好脆口!讚!甜品,個法式燉蛋做得唔錯,有水準。總評分比ok,希望能夠係炒意粉多下苦功。
2014-08-07
$170 (Dinner)
  • 炸豬扒飯
  • 法式燉蛋
2014-06-19 847 views
朋友介紹話佢抵食咪試下去食,叫左個4人餐,再叫左兩三個單點的,先嚟係咩炸魷魚,份量好少,再嚟個雞皇焗飯,呢佃3真係賣相同食落去好差,好多青椒同紅椒,跟本食唔到有雞,雞扒薯條係最正常,咖喱飯唔香,得個碟好大,份量又少,叫左個安格斯牛肉飯,$8×幾蚊得4~5薄片,仲要係冇牛味同肉味,呢個真係中伏得好緊要,甜品嚟埋先發覺未嚟湯就問番侍應,之後出番比我地,望落去點解好似竹蔗水咁,再飲下,冇味嘅,算吧放棄了,我馬上打電話問我frd又話抵食,原來佢係人地請唔洗錢咁唔好點呀呀
,仲要係冇牛味同肉味,呢個真係中伏得好緊要
咁唔好點呀呀