今日要為大家介紹我的新寵兒!!如果你中意食和民,不妨一試呢間都係同一集團的KITCHEN J!!前幾天跟男人漫無目的地搵野食..搵下搵下,去左黃埔,,其實我真係好中意食和民架,但食得太多都會有恐懼症架嘛,咁就黎左同佢好似既KITCHEN J喇,光亮既招牌都係吸引我既原因之1.不過呢到D位細左D咁啦.餐牌上有幾個套餐,出左糧嘛,簡個2人餐最貴的.其實都係35X(唔係好記得了)都OK啦,第一道,牛小排好得意架,佢有舊熱石,可以放D肉上去燒..2,3下就OK架喇,睇唔出佢咁好味,好JUICY~NICEPIZZA!同和民的和風雞肉P幾似,個皮係最唔同,係好似印度P咁既,ININ UNUN,YUUMY.田螺~不過不失海鮮沙拉,,D海鮮OK架,係個汁酸左小小白酒焗生蠔,呢個係加38蚊換既,都有3隻,酒味唔係好重呢個不得了呀,唔好睇佢以為係普通包..其實佢係好似丹麥條果種外脆內軟,加上甜甜有蜜糖,再加水果同雪糕,超好味耶不過想食要問定呀,因為唔係好多存貨,而且整又要比教長既時間呢~~雪糕,比你自己LO既,,都好大份,個雪糕好奶,我中意啊*V*最後埋單44X,,KITCHEN J食物水準不錯呢地址 :
今日要為大家介紹我的新寵兒!!
前幾天跟男人漫無目的地搵野食..搵下搵下,
咁就黎左同佢好似既KITCHEN J喇,
光亮既招牌都係吸引我既原因之1.

不過呢到D位細左D咁啦.
都OK啦,
第一道,牛小排
睇唔出佢咁好味,好JUICY~NICE
田螺~不過不失
海鮮沙拉,,D海鮮OK架,係個汁酸左小小
白酒焗生蠔,呢個係加38蚊換既,都有3隻,酒味唔係好重
外脆內軟,加上甜甜有蜜糖,再加水果同雪糕,超好味耶

最後埋單44X,,
KITCHEN J食物水準不錯呢

地址 : 紅磡德安街7號黃埔新天地黃埔花園8期黃埔美食坊1樓113號舖
2013-03-01
$200 (Dinner)
  • 丹麥盒子
2013-02-27 215 views
黃埔美食坊通常一到食飯時間就好多人等位,今日都係八點幾,呢間唔洗等每次企o係度望住佢個menu就覺得唔多抵食,最後通常都會去左第度另一個原因就係佢見你睇緊就會出黎sell你入去食,個人好討厭,我會入黎就唔洗你sell我啦今日係因為真係冇咩野好想食所以先過黎當試下會忍唔住同和民比較,大家都係差唔多o既野,點解呢邊會貴d呢?見佢一個main dish加錢搭沙律同湯,唔爭在少少錢啦個湯真係有d頹...沙律冇乜汁,普普通通個飯比想像中細,又係普普通通上面d銀魚好散,一撥開就唔知去哂邊,跌哂落d湯度,唔知自己到底食到幾多條魚另外就係意粉太多湯,濕得滯唔算太好食食物方面就係咁,一試無妨但唔會想再黎至於俾喊o既原因係店內侍應好多野講,同同事之間吹太多水,令人覺得好唔pro,好似柴娃娃返工當玩咁其中一個由廚房拎野出黎上菜仲整跌左,彷彿冇train過就返工言談間我聽到佢地討論緊某d食客,咁樣真係好唔尊重客人,講唔緊要,唔好俾人聽到囉一定唔會再黎.
今日係因為真係冇咩野好想食所以先過黎當試下

見佢一個main dish加錢搭沙律同湯,唔爭在少少錢啦
個湯真係有d頹...沙律冇乜汁,普普通通
個飯比想像中細,又係普普通通
另外就係意粉太多湯,濕得滯唔算太好食

食物方面就係咁,一試無妨但唔會想再黎
一定唔會再黎.
2013-01-13
2013-02-20 16 views
因為鐘意食日西式, 所以行經黃埔就去試下依間聽聞唔錯既Kichen J。門面ok乾淨, 過左食飯時間, 無咩人唔洗等位。同一般日西式餐廳一樣, 叫個主菜加$$就可以轉set。我叫左個焗肉醬芝士長通粉, 跟既面包算香脆可口, 加芝士肉醬都算可以,不過通粉就唔得,太硬唔夠唸,而且芝士味道唔夠,肉醬太多太酸, 面頭個層既根本唔係芝士碎,而係面包碎!! 所以焗完非常硬!! 加$10跟既沙律同咖啡, 沙律無咩醬汁,菜都叫新鮮既。不過本人實在有個疑問: 雖然只係一般既菜,但係放入碗既時候係唔係應該都用心d,而唔係d菜亂七八糟,跌曬出黎呢? 仲有杯咖啡.....只係一杯苦既水,全無咖啡味,飲左幾啖就唔洗再飲。最後加既抹茶紅豆新地,餐牌圖如下:最後出黎係咁:見到個樣,我同朋友都忍唔住想笑, 問依舊係咩黎??不過新地總算係交黎再組合,當然唔好唸住水果好新鮮啦,但係味道已經算唔錯。總之一句講曬:「有圖有真相」啦....
門面ok乾淨, 過左食飯時間, 無咩人唔洗等位。

同一般日西式餐廳一樣, 叫個主菜加$$就可以轉set。
所以焗完非常硬!!

最後加既抹茶紅豆新地,餐牌圖如下:
最後出黎係咁:
見到個樣,我同朋友都忍唔住想笑, 問依舊係咩黎??

總之一句講曬:「有圖有真相」啦....

Other Info. : 至於服務方面, 野食出黎唔熱, 好似放左好耐先拎出黎咁。 唔貴,算經濟,但係唔會再去。
2013-02-16
$120 (Lunch)
2012-12-31 8 views
甘晚不煮飯了。由於上次收到KITCHEN J 的單張,於是今晚去試一試三人 (叫左一SET特盛C餐+咖哩飯定食)咖哩飯定食: 加$10有個湯同沙拉 共$78評:沙拉 OK夠凍算FRESH 6/10湯,完全不似佢講既VEGS SOUP ,好油,無飲晒3/10,咖哩飯,D汁好夠洋蔥味,色OK, 不過無咩日本甜咖哩香,以前在HOMESTAY的日本妹煮的甜咖哩會有薯仔和蘿蔔粒同香味。7/10ET特盛C餐評:無咩特別。賣相不是太令。草草了事。6/10評:好好味的西班牙蝦奄列,好滑,加左好多CREAM MILK,送白飯OK AR presetation good!!! 8.5/10評:燒雞肉PIZZA, 好熱好脆, 汁夠不會太DRY有把刀自己分,大小自己整 9/10!!!!!好味!!!評:三文魚暖窩,D汁好正,點附送的包,加白飯NICE NICE NICE!!!!最後C餐的DESSERT 可以選$48評:不流心!!!的流心蛋糕 1/10評:吐司盒子,不枉等左25 MINS,好令,好香,好脆,用心製,內的小正方型,好好味!!!外層有蝴蝶穌FEEL!!9/10 MUST TRY ITEM而家食飯影相加
三人 (叫左一SET特盛C餐+咖哩飯定食)
咖哩飯定食: 加$10有個湯同沙拉 共$78

西班牙蝦奄列
燒雞肉PIZZA
三文魚暖窩

最後C餐的DESSERT 可以選$48
$38 差!不流心!!!
評:不流心!!!的流心蛋糕 1/10
吐司盒子

而家食飯影相加自己可以去拍定分店換優惠卷AR !!!!
2012-12-30
$160 (Dinner)
西班牙蝦奄列
燒雞肉PIZZA
三文魚暖窩
吐司盒子
2012-12-18 16 views
假日中午在這個紅磡美食坊內,食物水準只要不是差得太過份的話門外都會大排長龍.場內就只剩下這家日式西餐未曾光顧過...亦是另一家有位可入座的.原來是和民集團旗下,心裡也就定了一點.對此品牌還是有點信心.多款主食也可加錢轉為有湯有沙律有飲品的套餐.加$18換了煙三文魚沙律及凱撒沙律.沙律菜新鮮,份量亦比跟餐的沙律大上數倍(和鄰檯作比較)只是凱撒沙律上的蒜茸牛油麵包粒濕濕的毫不香脆.烤脆皮腸----外皮夠脆,加上用鐵板來上菜夠熱,足夠收貨有餘.日式烤雞pizza----嚴格來說這像台一片硬身的台灣油酥餅多一點!餅底一般幸照燒醬汁味道不錯,雞肉吃起來亦不是柴皮.焗肉醬長通粉----長通粉略嫌煮得太軟腍欠缺了彈性,肉醬份量不多香料味道頗濃.雖欠缺日本洋食的精緻但價錢相宜食物夠熱是優勝之處.
多款主食也可加錢轉為有湯有沙律有飲品的套餐.
雖欠缺日本洋食的精緻但價錢相宜食物夠熱是優勝之處.
$125 (Lunch)
2012-10-25 2 views
觀禮後,尚有幾小時才開席,大家便出外找點東西打底,吃點甜的才再回來。黃埔一帶總算有幾多食肆,一時間大家也眼花撩亂,結果誤打誤撞的去到了Kitchen J,原來是和民集團旗下的食肆。由於有人還未吃午餐,所以必須要柯打些咸食,否則真的餓壞。咸的分別有吉列豬扒和卡邦尼意粉,只加很少錢便可跟餐,有沙律有湯/飲品有白飯,划算得多。跟餐的沙律,份量很的骰,只少許生菜、粟米粒和紅洋蔥等,感覺也太乾了一點,普通。吉豬上場,尚算厚身,色水也對辦,一口咬下,外層是鬆脆,但肉質偏實了,肉香也欠奉,沒什麼驚喜。不過,我喜歡沾上甜甜的醬汁,用來送飯實是不錯。朋友說得很對,若有芝士在陣,會出色得多。卡邦尼意粉是大家都喜歡的食物之一,意粉尚有咬口,芝士香和煙肉的香均是合格,但又是差了一點點的蛋香,未能去到高水準。反而旁邊的蒜茸包,香脆好吃,沾上意粉醬汁更為吸引。大家一時疏忽,沒有考慮軟雪糕的質素,一下子便點了三款不同的口味,結果出事了!雪糕淡口得有些奇怪,完全缺乏奶香,感覺有如在吃淡忌廉,黑芝麻、抹茶和紅豆材料來得敷衍,令人失望。心太軟並不鬆脆,是流心但就不朱古力漿毫不濃郁,有如在吃蛋糕般,難受,唯有只把配角的雪糕

心太軟並不鬆脆,是流心但就不朱古力漿毫不濃郁,有如在吃蛋糕般,難受,唯有只把配角的雪糕清掉好了。朱古力香蕉芭菲,雪糕同樣不濟,勝在夠多材料,感覺比較豐富。

甜品的水準實在太駭人,甜胃得不到滿足,可惜!
2012-10-22 2 views
這天為朋友K&J的大好日子, 但踏入十月份又開始忙, 週六也罕有地要加班, 早已作定最壞打算趕不及觀禮, 但世事往往難料, 臨時又可以提早走, 快快趕來見證他倆真愛的一刻, 心裡真替他們高興, 同時又很感動。 證婚儀式過後, 見離開席仍有一段時間, 正好利用空檔到附近吃點東西打底。 食友提議到美食坊, 坦白說, 這名字是有點陌生, 只因太少踏足黃埔一帶。 六時多近晚飯的時段, 只見幾家餐廳場面都很冷清, 該是位置不就腳之故吧! 在店家的門外窺探, 得知原來是和民旗下, 多少總有點信心。 位處商場的小角落, 頗為開揚, 在外已將店內的環境看清楚, 佈局走簡潔時尚的路線, 地方還算闊落,人不多時也挺舒適寫意。 食物方面, 則揉合西式和日式的口味, 既有日式定食, 同時又找到意粉, 選擇之多, 很易令人眼花繚亂。 大家都沒意思要飽肚, 純粹不想讓肚子空著, 只點兩款咸食分吃, 再散點幾客甜品, 畢竟大家最著眼的還是甜品身上。 望著那足一整頁的甜品選擇, 丸子、 芭菲、軟雪糕、布甸都齊備, 很易令人迷失。 特厚炸豬扒定食($98): 最初本想單點, 但經侍者的極力游說下, 多加廿元轉成套餐,

特厚炸豬扒定食($98): 最初本想單點, 但經侍者的極力游說下, 多加廿元轉成套餐, 已包湯/飲品、沙律和白飯, 划算很多
。 因即點即炸的關係, 耐心等上十數分鐘, 先送來沙律, 用料較單調, 只粟米粒、紅洋葱和生菜, 新鮮乾爽, 簡單拌過汁料, 但份量太少, 吃不出太突出的味道。 其中一份餐跟湯, 是和風味甚濃的海帶湯, 沒問及食味, 但見他津津有味的樣子, 應該不俗。
豬扒實物跟圖片還算相符, 約一吋的厚度, 脆炸成金黃色, 外層的麵包糠沾得緊密, 粒子不太粗大, 入口鬆脆, 油份早已瀝乾, 咬下時未滲出一口油, 脆皮將那塊肉都裹得緊緊的, 不會有空洞的感覺, 肉質離鬆軟仍有點差距, 連著脂肪的部份還好, 肥美甘香, 肉味不濃, 全瘦肉的部位則有點鞋口, 幸好未至於乾硬。 伴著的醬汁甜甜的, 主要以蔬菜和香料調味而成, 如可附送烘香的白芝麻, 相信定可生色不少。 米飯黏糯帶點光澤, 煮至軟腍, 仍有幾分煙韌, 嚐出自然的甜香。
Carbonara($78), 多加十元同樣轉成套餐, 附湯/飲品和沙律。 這往往是我們一群人中最愛點的款式, 成品呈淡黃色, 見碟底留有少量醬汁, 看起來有點稀, 未能充分掛在麵條上, 如可以再調教得濃縮一點, 效果會更為出眾。 意粉的軟硬度剛好, 爽滑彈牙, 滿有嚼勁, 沾上濃厚細滑的忌廉汁, 夾離芝士碎和煙肉, 惹味程度急升
, 只是汁醬的芝士味太重, 將蛋香都蓋過。 伴碟的蒜蓉包烘得香脆, 包心柔軟, 透出陣陣蒜蓉牛油香, 令人乖乖的吃掉。
六款口味的軟雪糕, 其實只是配料不同, 那刻實在太想吃雪糕, 於是一口氣點了其中三款, 好好地盡興一下。 初見黑芝麻雪糕($23)的賣相也挺趕客
, 細看雪糕質感怪怪的, 好像有點粗糙, 對其幼滑程度成疑, 還有那些芝麻醬, 感覺有點馬虎, 像隨意擠上一兩條似的。 雪糕吃起來不算滑溜, 亦未夠挺實黏口, 奶味很淡,真不知自己在吃什麼又嚐到微微的冰感, 給人的感覺就像調稀了的甜忌廉, 反觀芝麻醬甜甜的夾雜芝麻粒, 濃郁甘香, 只是份量太少了吧? 怪不得大家面上都是一副無奈的表情, 味道比快餐店的雪糕新地還要差。
基本的雪糕質素尚且如此, 已不敢再對其餘的甜品抱有任何期望, 食友忍不住責怪自己太衝動, 點上這麼多種軟雪糕, 但這事很難說呢! 抹茶軟雪糕($23)的賣相比黑芝麻好一點, 至少表面的抹茶漿還算均勻, 吃著沒奶味又不細滑的雪糕, 一味冰涼的質感, 有點不真實, 茶味不甚出眾, 帶不出任何火花來。
紅豆軟雪糕($28)算是三者中最甜美的一款, 紅豆蓉甜度剛好, 不太甜膩, 豆粒軟腍, 有少許起沙的感覺, 伴著雪糕吃還勉強吃多一點。
朱古力香蕉芭菲($38)實物比圖片欠點吸引力, 主要以香蕉、朱古力雪糕、軟雪糕、朱古力醬和粟米片組合而成, 層次感挺豐富, 集滑、脆、軟於一身, 端來時已開始溶化, 只草草拍下一張便算。 雪糕太軟身, 沒有那種黏口的感覺, 那球雪糕嚐不出很濃的朱古力味, 還好有些香脆的粟米片和香蕉相間, 總不至落得被離棄的下場。
心太軟朱古力蛋糕($43)樣子討好, 似想令人重拾希望, 但實情卻是只得美麗的外殼, 味道始終不行。 朱古力蛋糕欠了一種誘人的香氣, 外層不算鬆脆, 但還算濕潤, 內裡的朱古力漿仍算流心, 但不夠澎湃溫熱, 朱古力味有點造作
, 絕非我們想要的醇厚。 伴上的兩球雪糕不會好得多, 說不上軟滑, 反而夾雜冰粒, 基本的冷熱交融也做不到。
大家都這麼客氣, 將跟餐的飲品讓給我, 從有限的選擇之中多加$8要杯熱抹茶鮮奶, 喝起來熱得燙咀, 令人滿意, 抹茶味頗濃郁, 帶有回甘, 卻不會苦澀, 跟面層綿滑的奶泡配合下, 順滑清新, 算很不錯。

沒想到一心為甜品而來, 甜胃最後也不能得到滿足, 咸食的水準算正常得多, 但整體還是得不到大家的歡心, 加上位置吊腳, 真沒必要再來。 坊間不少同樣走西日路線的餐廳, 相比之下, 我會傾向風月堂和pokka的懷抱, 雖說定價有一定差距, 但我寧可多付一點, 換來更有保証的質素。
2012-10-20
2012-09-27 8 views
兩姊妹瞓到黃朝百晏先起身,落街已經成點鐘,肚餓到「固固」聲,即刻去美食坊搵食。我地行左個圈,大家都心有靈犀咁想食Kitchen J。 Kitchen J係一間西日式餐廳,裝修走時尚路線,食物方面有炸物、咖喱、漢堡、蛋包飯同日式甜品 !!! 我地兩個一坐低即刻叫左個Lunch Set 啦 ~~~ 我叫左「滑蛋豬柳定食」: 隻蛋真係夠晒嫩滑,豬柳有咬口得黎唔會韌,加埋滑蛋無咁熱氣,個套餐仲有餐湯、沙律、飯同飲品。 呀妹叫左「咖喱炸豬柳定食」: 咖喱汁比坊間日式咖喱較辣,岩晒香港人口味,咖喱汁仲有紅蘿蔔、薯仔及洋蔥等蔬果煮成,夠晒惹味。炸豬柳放開左一邊,炸衣脆卜卜,但完全唔油膩,食多幾件都無問題。 今個回合我覺得呀妹個set抵食兼惹味好多,下次一定再encore !!

兩姊妹瞓到黃朝百晏先起身
,落街已經成點鐘,肚餓到「固固」聲

~~~

我叫左「滑蛋豬柳定食」: 隻蛋真係夠晒嫩滑
,豬柳有咬口得黎唔會韌,加埋滑蛋無咁熱氣
,個套餐仲有餐湯、沙律、飯同飲品。
滑蛋豬柳定食

呀妹叫左「咖喱炸豬柳定食」: 咖喱汁比坊間日式咖喱較辣
。炸豬柳放開左一邊,炸衣脆卜卜,但完全唔油膩
,食多幾件都無問題。
咖喱炸豬柳定食

!!
$65 (Lunch)
滑蛋豬柳定食
咖喱炸豬柳定食
Kitchen J 是一間西式mix日式的餐廳, 裝潢格調偏日本的簡約設計, 以木&少許草來裝飾, 給人感覺放鬆舒適 價錢跟其他日式餐廳一樣, 食物種類多樣, 很多也很吸引, 我點了紅酒牛肉汁蛋包飯&白汁蛋牛角包配薯條 本身對那蛋包飯不抱什麼期望.....但 吃下去第一口已經覺得十分十分十分十分之好吃!!!!!!!!!!!!!!其後我愛上了這個是紅酒牛肉汁, 特地丙去嚐多幾次

紅酒牛肉汁蛋包飯&白汁蛋牛角包配薯條

其後我愛上了這個是紅酒牛肉汁, 特地丙去嚐多幾次
Other Info. : 加一服務費, 員工態度友善
$45 (Tea)
  • 紅酒牛肉汁蛋包飯
2012-08-05 5 views
星期日同朋友食LUNCH,諗唔到食乜,見到Kitchen J 又入去試下。裝修幾靚,見到MENU入面既鐵板漢堡扒幅相好吸引所以就立刻ORDER左,等左5分鐘就有得食味道都OK,尤其個汁,但可惜份量好少,唔夠飽。沙津可以REFILL都幾好大家不可以彷試下
等左5分鐘就有得食

味道都OK
,尤其個汁,但可惜份量好少,唔夠飽。
沙津可以REFILL
都幾好
大家不可以彷試下
鐵板漢堡扒
2012-07-22
鐵板漢堡扒
2012-07-28 16 views
這間餐廳的炸物真的令人食過翻層味!!!!之前食過一次佢嘅下午茶,係炸雞塊薯條,同炸豬排定食! 真係一試難忘!這個價格,這個質素,真的算很不錯了。今天主要是試一試它的炸豬枊!果然不負所望, 都是很出色。不會太老太“鞋”。但我還是最愛它的炸雞塊!!!很嫰滑多汁!!!真的不騙你!!!!!!!!!! 試了一杯抺茶梳打,我個人不太能接受。感覺上就是汔水加綠茶粉,怪怪的。但它的蕃茄咖喱,又帶給人一種驚喜。蕃茄將日式咖喱的甜味調低,更易入口!真的不錯不錯!!!可以一試。在3:00左右去試,不用等位,食物也來得很快,環境很寧靜。可能是避過了繁忙時間

這間餐廳的炸物真的令人食過翻層味!!!!

之前食過一次佢嘅下午茶,係炸雞塊薯條,同炸豬排定食!

真係一試難忘!

這個價格,這個質素,真的算很不錯了。

今天主要是試一試它的炸豬枊!

果然不負所望, 都是很出色。不會太老太“鞋”。

但我還是最愛它的炸雞塊!!!很嫰滑多汁!!!

真的不騙你!!!!!!!!!!

但它的蕃茄咖喱,又帶給人一種驚喜。

蕃茄將日式咖喱的甜味調低,更易入口!真的不錯不錯!!!

可以一試。

在3:00左右去試,不用等位,食物也來得很快,環境很寧靜。

可能是避過了繁忙時間
炸豬枊﹠炸雞塊定食
炸豬枊﹠炸雞塊
抺茶梳打
蕃茄咖喱炸雞排飯
2012-07-26
$62 (Lunch)
炸豬枊﹠炸雞塊定食
炸豬枊﹠炸雞塊
蕃茄咖喱炸雞排飯
  • 炸雞定食
  • 炸物
2012-07-10 7 views
公司補假,就同媽咪去了黃埔行街街~ 行到攰經過M字頭的餐廳;本來對佢地個Hi-tea set有興趣,不過一打開門...一個人都冇!不過既然入咗去行番出黎好似好樣衰咁。媽咪想去洗手間,點知原來餐廳係冇toilet的!要拎鎖匙行出去轉個彎行人天橋果到!唉!我同媽咪去完,連媽咪都話一個人都冇不如去過第二間啦... 所以就去了Kitchen J! 其實tea time人不多都明,不過起碼呢到有幾擡人,而且環境優雅,都會令人想座耐D先啦~(靚/新過求先果到好多!)叫了個tea set 同媽咪share: Cheese Hamburger Steak Croissant + Macha Soda ($48 +10%)好味道~ 即叫即做,熱辣辣~薯條就放涼咗少少(可能等個漢堡整好先一同上碟)不過都幾好味~ 媽咪就話個薯條咸咗DD.杯抹茶soda好苦! 不過話明Macha, 又真係咁既味,好彩媽咪鐘意幫我飲哂佢 haha...服務好好(不過其實冇咩人,服務唔應該差得去邊)環境靜又靚,同媽咪hea咗成個鐘先捨得走!
我同媽咪去完,連媽咪都話一個人都冇不如去過第二間啦...

所以就去了Kitchen J!
(靚/新過求先果到好多!

芝士漢堡牛角包配薯條 + 抹茶soda
(close up)
好味道~ 即叫即做,熱辣辣~

媽咪就話個薯條咸咗DD.

杯抹茶soda好苦!

服務好好(不過其實冇咩人,服務唔應該差得去邊)
環境靜又靚,同媽咪hea咗成個鐘先捨得走!

2012-07-04
$52.8 (Tea)
芝士漢堡牛角包配薯條 + 抹茶soda
(close up)
2012-07-05 25 views
和民旗下的新食店, 進駐黃埔美食坊已一段日子 卻一直找不到機會一試結果一來便是連續光顧兩天 想吃的都吃到了第一次:蕃茄咖哩炸豬柳(1辛) $68三心兩意的我既想吃咖哩又想試試吉列 因此放棄蛋包飯而選擇了主菜單上散點的咖哩炸豬柳小弟算是愛辣之徒 深知日本咖哩向來是偏甜少辣 因此不用多想便選了菜單上最辣的 “1辛” 結果........竟不是少辣...............而是少少少少辣!!!!!受不了辛辣的朋友大可以放心 所謂的蕃茄咖哩實質是帶有丁點咖哩香的蕃茄汁看起來紅通通(蕃茄的紅) 吃起來甜甜酸酸 (又是蕃茄的工勞吧)咖哩汁雖然不甚滿意 幸好最重要的吉列豬奪回分數 我對吉列最基本的要求是 ’肉罩合一’ 即是炸脆粉與涵料不可分離 這個要求聽上來易 實際上難度不淺 相信各位食客們都見識過不少 ’肉罩分離’ 的例子吧而是次所吃的炸豬柳水準真不俗 第一 由使用怏子拿起 真至入口的一刻 外層的脆脆與豬柳依然合一第二 豬柳的肉汁充足 口感鬆軟 絕對不韌 可見時間掌控精確 炸功一流第三 炸粉不太厚 不會吃得滿口粉狀加上所有食物都是熱騰騰的 日本米又夠香又夠軟 實在叫人難以抵抗我認為單單比較吉列
結果一來便是連續光顧兩天 想吃的都吃到了
第一次:

蕃茄咖哩炸豬柳(1辛) $68
咖哩汁雖然不甚滿意 幸好最重要的吉列豬奪回分數
而是次所吃的炸豬柳水準真不俗
第三 炸粉不太厚 不會吃得滿口粉狀
我認為單單比較吉列豬柳, Kitchen J比其他吉列專門店有過之而無不及
合一的吉列豬柳
炸忌廉蟹肉可樂餅 $23
呵 為了取笑我的朋友 在此先重申 可樂餅並沒有可樂 可樂餅=日本薯餅 來自日文的發音koroke !!!! XD
此薯餅的外層脆粉同樣十分鬆化 薄薄一層剛好包著裡頭的白汁蟹肉糊
分開薯餅後 那蟹肉涵是半流心的狀態
蟹肉分量充足 每一口亦有絲絲的蟹肉 配合上滑溜溜的忌廉 口感讚絕 小弟不消半分鐘便解決了整整7cm闊的可樂餅
唯一要彈的 是價錢 $23加一 不算便宜
炸忌廉蟹肉可樂餅
抹荼梳打 (跟餐的)
清清的荼味 名副其實地少甜 真是三十多度高溫下的甘泉
MATCHA SODA
炸豬柳加炸雞定食 $58
朋友的定食, 我並沒有試 但明顯獨立的吉列豬柳並沒有斬件上 而是一件過上 朋友指炸豬柳出現 ’離罩’的情況 相反我的咖哩炸豬柳則沒有此問題
炸雞不過不失 有點像台灣的炸雞
炸豬柳加炸雞定食
第二次

炸豬柳加炸蠔定食 $75

吃過咖哩 認為不太特出 而單單的吉列水準更高 所以選擇了炸豬柳加炸蠔食
炸蠔跟一旁大大件的豬柳相比 真是細細兩小隻 味道尚算濃郁 而水份仍然充足地鎖在內
至於吉列豬柳 就如朋友所說 沒有分件下 確是有少許離罩
炸物水準和專門店可比
白飯和SALAD又是無限供應
性價比甚高 固此我會給予中高的分數吧
2012-07-03
$70 (Lunch)
合一的吉列豬柳
炸忌廉蟹肉可樂餅
MATCHA SODA
炸豬柳加炸蠔定食
  • 吉列豬柳
  • 吉列忌廉蟹肉餅
2012-07-03 70 views
位于紅磡的「黃埔美食坊」原名「蔡瀾美食坊」,以能吃會喝著稱的美食家權威命名,好吃是無疑問的事,因此曾經紅極一時。整棟房子內的中西餐廳比比皆是,每到用餐時各家餐廳門前都有一條長長的隊伍,尤其是其中幾間出名熱店,吃頓飯排上一個小時是等閑之事。「美食坊」裡的餐廳隔一段時間就有新血加入,當然也有店鋪做不下去的,究其原由,是有些店子因為「美食坊」的名氣響,樹大好乘涼,故出品馬虎,不得人心,還有外圍的餐館越開越多,百花齊放,也用不著非往一個地方去。如此不斷替換,漸漸地人流也沒以往的多了,直到現在,連名字都改成「黃埔美食坊」了,究竟是蔡先生的冠名有期限還是他老人家也不喜歡這「美食坊」了,又或者別的什麼原因?不得而知?「kitchen J」的前身是「珊瑚堡」(在它之前還有一家餐廳呢,名字我忘了),和「椰林閣」的性質相近,屬於偏港式的西餐廳。現在這家原來是「和民集團」的,又一連鎖店的滲入,再這麼發展下去,走到哪我們都逃離不了連鎖集團的巨大魔爪,吃的東西及口味全部統一化,中央化!以後要想吃特色地道的食物,就要往小巷裡鑽了!餐廳環境:由店名便可看出這店是走時髦路線的。深淺不一且線條獨特的木地板,對應天花的條

餐廳環境:
由店名便可看出這店是走時髦路線的。深淺不一且線條獨特的木地板,對應天花的條木,垂下的吊燈富和式風味,除了卡位、散座,還有一款三角形狀的餐桌很別致(大概是ICAC的咖啡桌豪華版吧
),牆上砌著奶白色的文化磚(是這樣叫的吧),立體又時尚。
服務態度:
午市人多,揚手要等上一小會才有人招呼,加水頻繁,有熱菜上桌時會叮囑小心燙。

食物素質:
日式西餐,即是賣相精美、份量不大、搭配白飯的西餐。定食包括餐湯或飲品,沙律,白飯任添。

為女兒叫的滑蛋豬扒定食($68),大大的盤子裡裝得滿滿的蛋漿豬扒,白飯分開上,和我與孩子她爸的套餐相比,女兒這份最劃算。啡黃的蛋漿略莫有七成熟,不大流動,可總比吃炒蛋滑溜,而且下了洋蔥絲,多了股香甜。豬扒足有五大塊,撲粉煎過的豬扒雖給蛋液浸濕了,但還是好吃,肉的鹹淡剛好,又不太薄,使得咬起來口感較佳。
沙律用個焗布甸大小的碗盛著,量少得女兒兩三口就吃完了,用料超簡單,生菜、玉米、乾蔥,連沙律醬都沒放,真夠低脂了

白飯用的是圓滾滾的東北大米(你我心中有數,幾十元定食是不會採用日本米的了
,偏濕,某幾處成團狀,煮飯功夫有待改進。

炸豬扒&炸蠔定食($68)兩樣都是我愛吃的,毫不猶豫的便點了。
炸豬扒和炸蠔的外層是同一種脆漿調配的,中等脆度,粉漿也不算很厚,豬扒約有2cm的厚度。其實我是純為了吃肉才點的炸豬扒,因為個人不太喜歡日式炸豬扒除了脆以外基本上沒怎麼調味,雖然沒明顯肉臊味,也沒有炸得很乾,但淡然無味的豬肉吃起來還不如白開水呢。還是喜歡煎豬扒,有生抽、老抽、糖等的調料,味道豐富得多了。

好在有一小碟類似燒汁的醬,蘸過之後豬扒才稍微有了鹹味。這道炸物定食的沙律是薯仔沙律,一口就扒光了,味道嗎,不就是薯仔加沙律醬嘍。

炸蠔的粉漿稍微厚了些,裡面的生蠔大概就大指姆那片指甲大小,可想而知沒啥吃頭,不過蠔帶有天然的鹹味,這點又比炸豬扒強。
老公要了鐵板漢堡定食($68),配紅酒牛肉汁,深褐色的肉汁非常濃稠,幾乎把漢堡淹沒了
!面上撒了數條本菇絲,還有紅蘿蔔、白蘿蔔兩塊,以及西蘭花,漢堡的肉當然是機器絞的了,還算細嫩,應該加了麵包糠,使得漢堡不容易松散,並且咬口頗佳,至於紅酒汁酒味不太突出,或許已經揮發掉了。
同樣跟沙律和飯,和女兒的定食一樣,不用再描述了。

全數叫了飲品(可選餐湯),綠茶梳打,抹茶粉質量不怎麼樣,茶味薄弱,梳打味較強。檸檬梳打倒是不錯,酸溜溜的很合夏天飲用。老公叫的熱奶茶用茶包沖制,茶味大打折扣,和港式奶茶有著天淵之別,結果老公要和女兒共喝一杯飲品
個人心得:
這兒的食物不難吃,但沒有精彩之處。讓人留下深刻印象的是餐具,焗菜用的是燒陶罐配以高聳的蓋子,像極了某法國名牌餐具(賣數千元的),炸物菜式就用小型燒烤網墊著,鐵板的手柄被套上了小巧的隔熱袋,還有每款定食用整塊木頭切割的餐盤盛載,既整潔又美觀。
要是把講究餐具的心思挪一點在食物品質上該有多好呀!

Other Info. : 飯後送上兩張面值五十元的優惠券,可以在「將軍澳東港城」或「黃埔美食坊」的分店使用,午、晚餐均可,不限消費多少,由六月二十五至八月十二日止,這期間來此店用膳還是劃算的。
2012-06-21
$71 (Lunch)
中午時份也不太多人,其實都開始有點質疑這所餐廳好與否,不過,看見他們的MENU的照片頗吸引,便帶著五歲的女兒去試一試。我們叫了兩份餐,一份是白汁焗磨菇火腿飯,另一份是豬扒蛋飯。第一份是焗的,很快就到,心想:不錯,這麼快便來到,我的豬扒飯應該很快便到。但答案是:等了很久(大約20分鐘),亦催了他們很多次才到!有點失望。最失望的是,味道很普通,而且豬扒的炸粉太厚,我幾乎要把它們'剝掉炸粉'才吃。豬扒也不夠焾,比較硬和乾。跟餐的沙律也很普通,不夠凍。而焗白汁粉,我還以為真的是白汁,但原來只是上面的'CHEESE"是白色,內裡的是飯是茄汁炒底,沒想像中的好吃。女兒且覺得有點SPICY,吃一啖飯,飲一啖水。千奇不要被'白汁'誤解成'不SPICY"。我多數都不會再回來了。看見別人都剩下很多炸的食物而離開,我想,一定是他們炸得不夠好吃,炸粉厚,豬扒薄又硬。服務也是普通,全都是年輕人,但速度比較慢,而且禮貌普通。可惜!
我們叫了兩份餐,一份是白汁焗磨菇火腿飯,另一份是豬扒蛋飯。

我多數都不會再回來了。

服務也是普通,全都是年輕人,但速度比較慢,而且禮貌普通。

可惜!
賣相還可
味道普通
Other Info. : 坐位還可以的,燈光也很夠,環境都算整潔,不過,最緊要好味的話,這一間就普通了。
2012-06-19
Type of Meal