2023-05-03 56 views
呢個黃金週,油尖旺CWB四圍都好似淪陷咁,為咗避開人潮排隊潮,跑入去荃灣南豐紗廠,終於可以清清靜靜食個lunch😁荃灣對我嚟講真係有啲遠,慕「迷你毛」之名而來,今次係第二次嚟,但兩次食物水準都同樣非常好,真係難得。味噌燒比目魚定食,配菜個蘿蔔好入味,成個set我食到見碟底另外點了個蜜柑芝士撻配山椒柚子雪芭,因為我上次食過,但山椒我唔太鍾意食,所以同店員講,佢肯幫我換另一款雪芭。食品非常有水準,店員服務態度都好有善👍
兩次食物水準都同樣非常好,真係難得。
味噌燒比目魚定食,配菜個蘿蔔好入味,成個set我食到見碟底

食品非常有水準,店員服務態度都好有善👍
2023-05-03
Lunch
南豐紗廠內有多間餐廳都好吸引,第一次去揀左呢間日式裝修風格cafe 「KoBaNe by Minimal」,休閑簡約,揀左坐窗邊位置,採光十分足,自然陽光打入來暖暖地,感覺環境更舒服。.當日平日中午用餐時間walk in 剛好唔洗等位,不過陸陸續續好多人到店,我諗假期用餐高峰時間有機會要等一下位。點餐後可從座位上睇到店員係開放式廚房內製作餐點,由於當日幾多客人,出餐需要一段時間。醫飽個肚可以行下南豐紗廠內特色商鋪,影相打卡📸️。.▼壽壽燒牛肩肉鹿茸菇燴飯 HKD 95慢煮蠆汁燒雞扒 定食 HKD 115凍拿鐵 HKD 36九州凸頂柑梳打 HKD 36▼有五款午市套餐,第一款即時選擇 #壽壽燒牛肩肉鹿茸菇燴飯 燴飯如平日吃到差不多,煮到略有咬感,飯粒奶油狀般濃郁又香,撈埋面頭個粒溫泉蛋,配埋甜甜壽喜燒汁,特別是突出菇菇濃郁香氣,菇口感亦好好,整體配合整個飯好好味😋。牛肩肉鋪晒飯面,份量剛好,唯一係略為有啲啲韌。..另一款點左一份定食「慢煮蠆汁燒雞扒」,定食包括燒汁雞扒、紫菜飯、大根和麵豉湯,雞扒調味剛好,肉質又嫩,旁邊有件類似免治雞肉球既伴菜,混合雞軟骨咁既質感,幾有咬口,香口惹味。大根

壽壽燒牛肩肉鹿茸菇燴飯 HKD 95
慢煮蠆汁燒雞扒 定食 HKD 115
凍拿鐵 HKD 36
九州凸頂柑梳打 HKD 36

另一款點左一份定食「慢煮蠆汁燒雞扒」,定食包括燒汁雞扒、紫菜飯、大根和麵豉湯,雞扒調味剛好,肉質又嫩,旁邊有件類似免治雞肉球既伴菜,混合雞軟骨咁既質感,幾有咬口,香口惹味。大根煮得入味,如果再軟腍啲更好,咬落多汁,面頭娃娃菜淡淡地清新,最後飲埋碗湯完美收尾。
2023-05-02 74 views
之前系深水埗都幫襯過Minimal迷你毛,無論咖啡、食物同甜品都非常唔錯,得知姐妹店KoBaNe小羽毛系荃灣南豐紗廠開業,當然專登過去試下南豐紗廠都系文青既集中地,KoBaNe當然都系走文青小清新路線,以木系為主調,環境寧靜舒適Elder flower espresso tonic淡淡接骨木既味道,份外清新,接骨木糖漿份量岩岩好,調得唔算太甜,仲飲到espresso既咖啡香,兩者既味道都幾夾蜜柑芝士撻配山椒柚子雪葩蜜柑系經過特別處理的,連塊皮都食得,芝士撻同上面既custard好夾,柚子雪葩又酸又清新,上面撒左d山椒,辣辣地咁,好得意,味道層次好豐富「小羽毛」既甜品同「迷你毛」一樣咁出色,落地既大玻璃開揚寫意,雖然地方無深水埗咁大,但個vibe真系好岩chill足一整個下午😌

Elder flower espresso tonic

2023-04-28 97 views
終於去到深水埗Minimal迷你毛......嘅姊妹店KoBaNe by Minimal(荃灣)🤣想試好耐,近來終於得閒少少抽空去到🔥壽喜燒牛肩肉鹿茸菇燴飯 牛肩肉嫩滑唔韌,壽喜燒甜味配上creamy嘅燴飯,十分有驚喜,再撈埋蛋汁,真係食神家燕姐上身:好好味呀~~📣📣📣佢除咗鹿茸菇外,其他配料令到個飯嘅口感變得豐富,成件事好惹味令人食唔停口。😋🔥蜜柑芝士撻配山椒柚子雪葩 好得意嘅配搭,芝士撻底層係焦糖脆面再on top擺個原隻連皮嘅蜜柑🍊好Fresh完全冇苦澀味,面頭再加咗層蜜柑cream,令到成個配搭好清新。而雪葩就有濃濃柚子香,但如果大啖d食係有陣苦澀味,應該就係山椒嘅味道。但將雪葩加埋個芝士撻又中和到個苦澀味,Yummy覺得呢個配搭真係好有心思👍自家制海鹽焦糖咖啡焦糖味好香,咖啡底都好滑,唔會死甜☕️

🔥壽喜燒牛肩肉鹿茸菇燴飯

🔥蜜柑芝士撻配山椒柚子雪葩

自家制海鹽焦糖咖啡
焦糖味好香,咖啡底都好滑,唔會死甜☕️
自家制海鹽焦糖咖啡
2023-04-27
Lunch
  • 蜜柑芝士撻配山椒柚子雪芭
2023-04-18 45 views
餐廳裝修以木系為主,感覺舒服。由於我地好晏先去到,出名既甜品都已經賣晒,唯有下次再去。薑燒汁雞扒定食$135依個薑燒汁雞扒定食,雞扒煎得岩岩好,夠嫩滑,咬落去啖啖都係肉汁,啲薑燒汁又香又濃。味噌燒比目魚定食$135魚皮燒得好香脆,而魚肉都好嫩滑而且有淡淡油香味。另外每個定食都會有前菜,湯同配菜,每樣都十分出色當晚前菜有椰菜包配蘿蔔,椰菜包住左肉丸,肉丸同蘿蔔都好夠淋,蘿蔔雖然咸左d,但配埋白飯食岩岩。雖然係簡單既面麵豉湯,但都好足料。配菜都好用心,係自家制既雞肉丸,因為雞肉丸除左有食到軟骨,仲混左香草既味道,好特別。佢用既米都好有質素,既埋飯素食一流。

薑燒汁雞扒定食$135
味噌燒比目魚定食$135
魚皮燒得好香脆,而魚肉都好嫩滑而且有淡淡油香味。

另外每個定食都會有前菜,湯同配菜,每樣都十分出色
雖然係簡單既面麵豉湯,但都好足料。
佢用既米都好有質素,既埋飯素食一流。
2023-04-16
2023-04-15 33 views
位於南豐紗廠的 KoBaNe 由深水埗的迷你毛團隊打造,甜品蜜柑芝士撻配上自家製山椒柚子雪葩,由微辣而帶清爽柑橘香的雪葩開始,到香脆的餅底、打發得幼滑的芝士,再到多汁的連皮蜜柑,層次分明且融合,精緻度絕不輸給酒店出品。Founded by the Minimal team from Sham Shui zoo, KoBaNe feels like the latest showroom of its delicate dessert line-up, like this mandarin cheesecake with almond, custard and Japanese pepper yuzu sorbet.
Such a relaxing Wednesday afternoon, I just came here for a causal walk and chill. I Found this cute cafe in The Mills, I decided to just have a coffee and sit for a bit.After seeing their menu with amazing food choices, I decided to try some dishes as well. Love to have new dishes to try out, I picked a beef risotto and Japanese style pork ramen😍The interior design is nice, and the foods are quite good. I love their coffee,my rose latte wonderful. Also other than my choices of food, they have m

The interior design is nice, and the foods are quite good. I love their coffee,my rose latte wonderful. Also other than my choices of food, they have many other choices on menu, it has western, Japanese and Asian choices. 😊 I think I will go back and try more next time.

Additionally for people who like to have a quiet time and me time, I really recommended here Staffs are friendly and professional here.
2023-01-18
Tea
星期日去南豐市集探朋友順便搵下有無文青 𝖢𝖺𝖿𝖾 ~ᜊ 𝖼𝗁𝗂𝗅𝗅 𝟣 𝖼𝗁𝗂𝗅𝗅發現呢間主食甜品好吸引😋就決定佢啦🐠 味噌燒比目魚·定食 𝖧𝖪𝖣𝟣𝟥𝟧魚皮脆 魚肉嫩滑仲有淡淡油香味❤️配菜免治雞肉 味道偏淡 內有軟骨有咬口前菜夠入味 蘿蔔可以再腍啲 加埋燒汁偏鹹麵豉湯配料充足 但味道偏淡🥘 壽喜燒牛肩肉鹿茸菇繪飯 𝖧𝖪𝖣𝟣𝟣𝟧飯粒半生熟 有咬口但整體上燴飯太多少 加埋燒汁蛋汁又濕又膩 入口好似一𝖯𝖺𝗍野 😵‍💫牛肉口感有啲韌 有啲失望🍧 蜜柑芝士撻配山椒柚子雪芭𝖧𝖪𝖣𝟩𝟤芝士蛋糕 面層係焦糖 配埋蜜柑食 酸甜中和剛剛好 入口不膩山椒柚子雪葩好酸 😖 建議配餅碎食🍹洛神花柚子梳打 𝖧𝖪𝖣𝟦𝟨杯底有柚子粒 少甜 但都比想像中無酸味洛神花味道比較淡 🍊柑桔太搶味了👧🏽飲開微糖/走甜 唔覺得酸👦🏻就覺得酸味夠 開胃解膩☕️ 𝖣𝗂𝗋𝗍𝗒 𝖧𝖪𝖣𝟦𝟦香啡味 正常發揮而 👧🏽 就覺得奶味偏重📝假日多人要排隊等位是常識吧餐廳使用落地大玻璃採光 簡約和風設計環境同個 𝖥𝖾𝖾𝗅 唔錯 係出菜有啲慢🙂佢地歡迎毛孩進內 𝗣𝗲𝘁 𝗙𝗿𝗶𝗲𝗻𝗱𝗹𝘆♥︎𝖳𝖺𝗌𝗍𝖾 ♥︎♥︎♥︎♡♡𝖲𝖾𝗋𝗏𝗂𝖼𝖾 ♥︎♥︎♥︎♥︎♡𝖣𝖾𝖼𝗈𝗋 ♥︎♥︎♥︎
星期日去南豐市集探朋友

𝖣𝖾𝖼𝗈𝗋 ♥︎♥︎♥︎♥︎♡
𝖧𝗒𝗀𝗂𝖾𝗇 ♥︎♥︎♥︎♥︎♡
𝖢 / 𝖯 ♥︎♥︎♥︎♡♡
  • 味噌燒比目魚定食
It’s Friday,我在繁忙的工作日裡抽出一點時間去了一間cafe 嘆lunch。我第一次來到這家cafe,但我從一開始就被它迷人的氛圍所吸引。我order了壽喜燒牛肉溫泉蛋蘑菇risotto,加了一個tiramisu甜品;臨尾見到呢度啲咖啡好吸引,所以忍唔住喝了一杯iced latte。這三道菜味道都很好,令我印象深刻。壽喜燒牛肉經過精心調製的醬汁慢煮,讓牛肉保持了嫩滑多汁。搭配著溫泉蛋,口感更為豐富。蘑菇意大利飯口感細緻,蘑菇的香氣與濃郁的奶油醬和壽喜燒汁美結合,好似一種帶忌廉香嘅燒烤醬,配飯十分惹味,而且令人吃不停口。甜品則是一個令人驚喜的結束,食得出佢中間係加咗咖啡酒嘅手指餅, 十分正宗,而且甘香,既濕潤又濃郁,咖啡的苦澀與甜味完美平衡。不過旁邊嘅芝士好似氣泡咁樣,可能呢個就係佢gimmick嘅「疏乎厘狀態」,我自己就麻麻哋啦,希望有返傳統嘅口味會好啲。這家咖啡店的環境非常舒適,座位間的空間寬敞,採光度很好。店內有大片的落地玻璃,讓陽光充滿整個空間。在這裡享受美食的同時,也讓人感受到一種寧靜與放鬆。這樣的氛圍讓我覺得非常愉快也讓人暫時忘掉了工作上的壓力。這次的午餐體驗讓我感

這次的午餐體驗讓我感非常愜意。無論是美味的食物,還是舒適的環境,都讓我樂在其中。下次Friday lunchtime,如果有機會,我一定會再來這家cafe,好好品味這裡的美好時光。
意大利芝士餅
2023-03-17
$130 (Lunch)
  • 壽喜燒牛肉溫泉蛋蘑菇意大利飯
2023-03-29 31 views
上個週末去左南豐紗廠行市集,見到深水埗Minimal嘅姊妹店,餐廳落地玻璃窗採光十足,而且仲係寵物友善,當日都見有唔少客人帶毛孩到訪,非常慢活呢!壽喜燒牛肩肉鹿茸菇燴飯香甜嘅壽喜燒汗配上流心蛋令牛肩肉質感更滑溜,拌勻後令燴飯入口更creamy,鹿茸菇份量亦一點都不馬虎,菇菌香味非常突出,令小編大為驚喜!汁燒牛扒定食定食包括前菜、主食、麵豉湯同埋紫菜飯,賣相好精緻,牛扒肉味香濃,質感一啲都唔會靭,前菜有白蘿蔔配娃娃菜,味道相當清甜,白蘿蔔仲要無渣!最後飲埋碗暖笠笠嘅麵豉湯,飽曬~ 蜜柑芝士撻配山椒柚子雪葩甜品造型精緻可愛,芝士蛋糕口感軟滿,味道濃郁,中間夾有蜜柑,香甜又清新,更可連皮一同享用,配上酸酸甜甜嘅柚子雪葩,中和芝士撻嘅膩。日本白桃荔枝沙冰配鐵觀音雪糕最頂層係荔枝味沙冰,內藏一大球鐵觀音雪糕,茶味香濃,中間夾滿白桃啫喱同香甜白桃,底層仲有牛奶布甸,配料相當豐富~ 不過略嫌一齊食味道唔太夾。焙茶鮮奶($45)九州凸頂柑梳打($46)

汁燒牛扒定食

日本白桃荔枝沙冰配鐵觀音雪糕

焙茶鮮奶($45)
九州凸頂柑梳打($46)
2023-03-05 679 views
週末到南豐紗廠逛市集,偶遇Mininmal迷你毛的姐妹店Kobane,日語こばね小羽毛,很婉約溫柔的文青感,很南豐紗廠的風格!在採光度極高的落地窗,靜看地面上路人熙來攘往,那靜止的慢活時光跟外面的世界相映成趣。自然綠植襯托下的窗傍位子,在日光綠意的包圍下感覺温暖。Kobane除了咖啡外,也供應日系主食,精緻的甜點,全面照顧啡客用餐需要。蜜柑芝士撻配山椒柚子雪芭($72)法日風情的甜點令人注目,最推薦蜜柑芝士撻配山椒柚子雪葩,造型賣相食材味道俱佳。剛在日本旅吃過不少蜜柑甜品,都不如Kobane自家製的蜜柑特別,整顆蜜柑是連皮漬過的。蜜柑帶著柑皮的香氣,多汁甜美的蜜柑、輕盈的吉士忌廉芝士撻,營造和諧豐富的層次感。山椒柚子雪葩很酸,正好中和甜品的膩感,雖然沒有感受得到山椒的辛辣,那極致的酸香仍帶來味覺沖擊。可以說Kobane甜品十分出色,期待更多佳作。黑醋栗凸頂柑梳打($49)最近傍晚晚咖不宜。凸頂柑清新的果香,黑醋栗濃烈的果醋,喝起來酸爽得很,瞬間醒神,跟咖啡有異曲同工之妙。海鹽焦糖朱古力鮮奶($43)自家製的帶海鹽焦糖的味道,但朱古力鮮奶本身未算太特別。很想嚐嚐Kabane日系刨冰,還有

自然綠植襯托下的窗傍位子,在日光綠意的包圍下感覺温暖。

蜜柑芝士撻配山椒柚子雪芭($72)

蜜柑芝士撻配山椒柚子雪芭

黑醋栗凸頂柑梳打($49)

黑醋栗凸頂柑梳打

海鹽焦糖朱古力鮮奶($43)
自家製的帶海鹽焦糖的味道,但朱古力鮮奶本身未算太特別。
海鹽焦糖朱古力鮮奶

很想嚐嚐Kabane日系刨冰,還有和風主食......期待着再訪小羽毛的那天。
2023-02-18
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)
  • 蜜柑芝士撻配山椒柚子雪葩
上次去完深水埗嘅@minimalcafehk 俾佢嘅甜品驚艷到😍趁星期6去埋喺南豐紗廠嘅姊妹店裝修以木系為主🪵,提供西日𝗳𝘂𝘀𝗶𝗼𝗻食品,選擇唔多因為喺𝗽𝗲𝘁𝗳𝗿𝗶𝗲𝗻𝗱𝗹𝘆餐廳,周未勁多人帶埋毛孩嚟食嘢🐩! .📍壽喜燒牛肩肉鹿茸菇燴飯($115) 𝗦𝘂𝗸𝗶𝘆𝗮𝗸𝗶 𝗯𝗲𝗲𝗳, 𝘀𝘁𝗲𝗮𝗺𝗲𝗱 𝗿𝗶𝗰𝗲 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗺𝘂𝘀𝗵𝗿𝗼𝗼𝗺𝘀, 𝗽𝗼𝗮𝗰𝗵𝗲𝗱 𝗲𝗴𝗴 燴飯𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺𝘆,加埋甜甜嘅壽喜燒汁同蛋黃味道濃厚滑溜🐣 伴入大量鹿茸菇可以增加口感之餘食落香氣更濃郁 牛肩肉份量都唔少,但肉質瘦咗啲唔夠軟嫰🐃 .📍味噌燒比目魚・定食($135) 𝗕𝗮𝗸𝗲𝗱 𝗺𝗶𝘀𝗼 𝗵𝗮𝗹𝗶𝗯𝘂𝘁, 𝗰𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝗰𝗮𝗿𝘁𝗶𝗹𝗮𝗴𝗲 𝗺𝗲𝗮𝘁𝗯𝗮𝗹𝗹𝘀, 𝗿𝗶𝗰𝗲 比目魚細膩嫰滑🐟幾有驚喜;不過旁邊嘅雞軟骨肉丸唔夠香 另外仲碗咗個麵豉湯、蒟蒻伴蓮藕同白飯 成個感覺好日式🎎,整體味道唔錯 唯一係個飯略為寡咗啲🍚,如果加啲飯素感該會更好食 .📍粟米焦糖酥盒配乳酪雪葩($78) 𝗖𝗼𝗿𝗻, 𝘁𝗼𝗳𝗳𝗲𝗲, 𝗽𝘂𝗳𝗳 𝗽𝗮𝘀𝘁𝗿𝘆, 𝘃𝗮𝗻𝗶𝗹𝗹𝗮 𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺, 𝘆𝗼𝗴𝘂𝗿𝘁 𝘀𝗼𝗿𝗯𝗲𝘁 酥盒輕盈香脆,表面加

趁星期6去埋喺南豐紗廠嘅姊妹店
裝修以木系為主🪵,提供西日𝗳𝘂𝘀𝗶𝗼𝗻食品,選擇唔多
📍壽喜燒牛肩肉鹿茸菇燴飯($115)
燴飯𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺𝘆,加埋甜甜嘅壽喜燒汁同蛋黃味道濃厚滑溜🐣
伴入大量鹿茸菇可以增加口感之餘食落香氣更濃郁
牛肩肉份量都唔少,但肉質瘦咗啲唔夠軟嫰🐃

📍味噌燒比目魚・定食($135)
比目魚細膩嫰滑🐟幾有驚喜;不過旁邊嘅雞軟骨肉丸唔夠香
另外仲碗咗個麵豉湯、蒟蒻伴蓮藕同白飯
成個感覺好日式🎎,整體味道唔錯
唯一係個飯略為寡咗啲🍚,如果加啲飯素感該會更好食

📍粟米焦糖酥盒配乳酪雪葩($78)
酥盒輕盈香脆,表面加咗焦糖脆脆增加香味同口感
中間唧滿粟米吉士🌽,鹹鹹甜甜幾好食👍🏻
旁邊配上微酸嘅乳酪雪葩,幾特別😍

📍意大利芝士餅($77)
𝗠𝗮𝘀𝗰𝗮𝗿𝗽𝗼𝗻𝗲, 𝗸𝗮𝗵𝗹𝘂𝗮, 𝗮𝗺𝗮𝗿𝗲𝘁𝘁𝗼
佢哋嘅招牌甜品!同一般嘅𝗧𝗶𝗿𝗮𝗺𝗶𝘀𝘂好唔同
球形外殼係打到泡沬一樣嘅 𝗠𝗮𝘀𝗰𝗮𝗿𝗽𝗼𝗻𝗲
表面再灑上可可粉同脆脆粒,令口感更豐富
中間嘅蛋糕加咗咖啡酒☕️同杏仁酒,可能未必個個鐘意但我哋覺得唔錯👍🏻

📍自家製海鹽焦糖咖啡($45)
𝗦𝗮𝗹𝘁𝘆 𝗰𝗮𝗿𝗮𝗺𝗲𝗹 𝗹𝗮𝘁𝘁𝗲
焦糖味幾香,咖啡順滑☕️

📍洛神花柚子梳打 ($46)
𝗥𝗼𝘀𝗲𝗹𝗹𝗲 𝘆𝘂𝘇𝘂 𝘀𝗼𝗱𝗮
梳打清新,柚子味幾香🍊

同總店一樣,主食都唔錯,但甜品先係佢哋嘅重點🤩!嚟到唔好錯過!
喺深水埗嘅Minimal而家係南豐紗廠都有分店,仲要 pet-friendly,可以帶埋貓貓狗狗嚟食~┄┅┄┅┄┅┄┅┄≋ 壽喜燒牛肩肉鹿茸菇燴飯 $115飯粒偏硬同粒粒分明好有咬口,牛肉好入味,撈埋溫泉蛋食更香!評分:🌕🌕🌕🌖🌑-≋ 味噌燒比目魚.定食 $135比目魚嘅皮煎得好香,魚肉嫩滑有油脂香,加左清檸汁更加清新;伴菜有唔同嘅蔬菜好足料,仲有麵豉湯同飯,好豐富!評分:🌕🌕🌕🌕🌑-≋ 粟米焦糖酥盒配乳酪雪葩 $78係深水埗食過佢地嘅拿破崙真係覺得好出色,黎到荃灣依然咁好食!酥皮非常酥脆,食到淡淡粟米味,有啲飲粟米湯嘅feel🤣 上面仲有啲蜜柑,同埋配左雪葩,成個甜品更加清新。評分:🌕🌕🌕🌕🌗-≋ 自家製海鹽焦糖咖啡 $45平時唔係飲開咖啡🤣不過呢個幾易入口,鹹鹹甜甜咁。評分:🌕🌕🌕🌖🌑-≋ 焙茶朱古力燕麥奶 $48焙茶同朱古力都幾夾!飲落去有朱古力嘅甜味再帶少少烘焙嘅香氣。評分:🌕🌕🌕🌕🌑
┄┅┄┅┄┅┄┅┄
≋ 壽喜燒牛肩肉鹿茸菇燴飯 $115
飯粒偏硬同粒粒分明好有咬口,牛肉好入味,撈埋溫泉蛋食更香!
評分:🌕🌕🌕🌖🌑

≋ 味噌燒比目魚.定食 $135
評分:🌕🌕🌕🌕🌑

≋ 粟米焦糖酥盒配乳酪雪葩 $78
評分:🌕🌕🌕🌕🌗
粟米焦糖酥盒配乳酪雪葩

≋ 自家製海鹽焦糖咖啡 $45
平時唔係飲開咖啡🤣不過呢個幾易入口,鹹鹹甜甜咁。
評分:🌕🌕🌕🌖🌑

粟米焦糖酥盒配乳酪雪葩
自家製海鹽焦糖咖啡
焙茶朱古力燕麥奶
2023-02-28 29 views
呢間喺深水埗迷你毛嘅姊妹店,佢係喺荃灣南豐紗廠嘅Kobane。呢度主打日西fusion料理,同埋有超高質手工甜品。雞白湯叉燒手造意麵佢哋啲意麵今日經已賣晒,所以轉咗烏冬,因為意麵係全人手製作,數量有限,想試嘅要趁早。湯底係傳統雞白湯,有濃郁嘅雞味,但唔會令人有好重嘅負擔,用嚟配彈牙嘅烏冬都好啱。而配料有勁大塊嘅叉燒,有一粒超水準嘅糖心蛋。叉燒口感軟腍,又夠入味,而糖心蛋有流心效果,蛋黃超級香甜,令人一食上癮。壽喜燒牛肩肉鹿茸菇燴飯呢個燴飯用嘅係壽喜燒汁,未上檯都經已聞到香甜嘅味道,令人流哂口水,而賣相亦都好吸引,見到有好多嘅牛肩肉同埋有一隻溫泉蛋。燴飯本身有鹿茸菇,口感經已十分之豐富,仲有陣陣菇菌嘅獨特香味,而再將燴飯、牛肉同蛋撈勻一齊食,蛋汁會令燴飯口感更加Creamy,亦令牛肉更加嫩滑。呢度嘅甜品真係無得輸。好有心機同超好食,甜品控一定一定要嚟試。意大利芝士餅雖然好多地方都會有tiramisu,但呢度嘅有別於傳統,首先佢嘅賣相都好特別,以半圓拱形呈現。外面係口感輕盈,食落好有空氣感嘅mascarpone cheese cream。而表面灑上脆脆口感嘅crumble脆粒同咖啡粉,而入

雞白湯叉燒手造意麵

意大利芝士餅
雖然好多地方都會有tiramisu,但呢度嘅有別於傳統,首先佢嘅賣相都好特別,以半圓拱形呈現。外面係口感輕盈,食落好有空氣感嘅mascarpone cheese cream。而表面灑上脆脆口感嘅crumble脆粒同咖啡粉,而入面就有經已浸透咗杏仁酒嘅lady finger同埋底層嘅朱古力,係一款好多層次嘅titanium。

士多啤梨接骨木沙冰配羅勒雪糕
甜品外形好的骰,最表面係士多啤梨接骨木沙冰,好清新嘅羅勒做成嘅雪糕,雪糕邊仲有新鮮士多啤梨果肉,脆卜卜嘅朱古力脆脆,再下一層係香甜嘅士多啤梨果醬,之後仲有接骨木啫喱同埋最底層有雲呢拿奶凍。呢個甜品好有迷你毛嘅特色,一個小小嘅甜品,內層好多心思同好多不同嘅層次,令口感味道都變得好豐富。

洛神花柚子梳打
好有柚子茶嘅味道,但加咗洛神花糖漿,令梳打賣相更加美觀,亦令味道層次變化更多。

黑醋栗凸頂柑梳打
凸頂柑嘅味道好有柑味,配埋黑醋所帶嘅酸甜,令整杯梳打更加清爽。

2023-02-26 33 views
週未黎南豐紗廠行下,發現有新Cafe,佢係深水埗Minimal既姊妹店!望望menu啲野食都幾特別,同偏日系,見有位就坐低醫肚😚🔸雞白湯叉燒手造意麵$120🔸壽喜燒牛肩肉鹿茸菇燴飯$115店員話無晒手造意麵,轉左做烏冬,湯底清清地加左啲紫菜,叉燒份量都幾多,配左兩隻日式煎餃子🥟個人比較鍾意壽喜燒燴飯,賣相都唔錯🐮牛肩肉好香牛味,中間有溫泉蛋😍燴飯入面有菇菇🍄口感幾好,又唔會好溜。🔸黑醋栗凸頂柑梳打$49🔸接骨木檸檬冰茶$49兩杯望落好似🤣黑醋栗凸頂柑梳打酸酸甜甜,好香蜜柑味,加埋梳打既氣泡,爽呀!接骨木檸檬冰茶的味道好獨特,飲落好refreshing 😌🔸日本白桃荔枝沙冰配鐵觀音雪糕$48呢度既甜品都好吸引,最後揀左沙冰🍧佢係有好多層次,最頂係荔枝沙冰,跟住有鐵觀音雪糕,粉色個層係粒粒白桃肉🍑好清甜,最底仲有雲尼拿奶凍,配搭新穎,都可以試一試🤣📍#KoBaNe by Minimal (#荃灣美食)荃灣白田壩街45號南豐紗廠1樓103號舖

🔸雞白湯叉燒手造意麵$120
🔸壽喜燒牛肩肉鹿茸菇燴飯$115

配左兩隻日式煎餃子🥟
個人比較鍾意壽喜燒燴飯,賣相都唔錯🐮

🔸黑醋栗凸頂柑梳打$49
🔸接骨木檸檬冰茶$49

🔸日本白桃荔枝沙冰配鐵觀音雪糕$48

📍#KoBaNe by Minimal (#荃灣美食)
荃灣白田壩街45號南豐紗廠1樓103號舖