2024-08-24 494 views
朋友喺我生日嗰日請我嚟呢間西日式咖啡廳食嘢,仲要俾我任點,我梗係唔客氣啦🤣睇咗好耐餐牌,喺侍應嘅協助下,我哋最後揀咗呢幾道菜👍🏻我哋叫咗唔係寶雲酥伊比利亞羊肋 排、燒香茅椰青西班牙五花腩、一本A4和牛沙律配松露油醋汁同埋魚蝦蟹好多士。唔係寶雲酥伊比利亞羊肋排肥瘦均勻,脂肪部分一咬就散,而瘦肉好有彈性,多層次嘅口感喺嘴 裡散開,特別滿足我嘅胃口燒香茅椰青西班牙五花腩嘅肉質滑嫩,同香茅同椰青嘅清新香味完美結合,調味偏向清甜,帶出 咗濃郁嘅東南亞風味,令我食得津津有味😋一本A4和牛沙律配松露油醋汁係我最鍾意嘅一道菜!牛肉切功精細,每一片都食到濃郁嘅牛肉 香,特別鮮甜好食 真係太享受喇😍小食—魚蝦蟹好多士,好多士嘅外皮特別香,一啖咬落仲可以食到蟹肉、魚肉同蝦肉淡淡嘅海洋 味,每一啖都特別正,係必點嘅美食!!!今次嘅生日大餐我特別開心,仲同朋友講下次佢生日實要帶佢嚟幸圓慶祝

2024-08-24 432 views
朋友最近心情唔好,約咗我出嚟吹水食飯話幸圓嘅嘢食又多又好食,就帶我嚟試吓!啱啱行入店入面,我就feel到特別溫馨嘅氣氛呢度嘅裝修偏日式風格,燈光設計柔和唔刺眼仲好舒服,我個人特別鍾意呢類型嘅裝修😘侍應服務態度好好,向我哋推介咗午餐套餐日本鮮藍旗吞拿魚一番丼同A4一本和牛丼我哋決定試吓,點知呢兩道菜都驚艷咗我哋!日本鮮藍旗吞拿魚一番丼包大拖、中拖同赤身!大拖係吞拿魚嘅肚臍部分,肉質最鮮美,入口即溶!中拖就係吞拿魚嘅中間部分,有適中嘅脂肪,口感一流🫰🏻仲有我最鍾意嘅部分係赤身,肉質比較瘦但係特別有彈性,咬落去特別爽,真係回味無窮😍仲有A4一本和牛丼有金黃色嘅蛋黃未食到已經令人垂涎三尺,和牛鮮美多汁配埋蛋黃之後更加滑溜可口,簡直係味蕾上嘅享受😋而且,同配菜一齊食更加香味無窮,特別爽口!!我哋兩個都食得好滿足,朋友都因為好食嘅嘢食心情比較愉快😆我哋都食得好開心🥳
朋友最近心情唔好,約咗我出嚟吹水食飯
話幸圓嘅嘢食又多又好食,就帶我嚟試吓!

啱啱行入店入面,我就feel到特別溫馨嘅氣氛
呢度嘅裝修偏日式風格,燈光設計柔和
唔刺眼仲好舒服,我個人特別鍾意呢類型嘅裝修😘

侍應服務態度好好,向我哋推介咗午餐套餐
日本鮮藍旗吞拿魚一番丼同A4一本和牛丼
我哋決定試吓,點知呢兩道菜都驚艷咗我哋!

日本鮮藍旗吞拿魚一番丼包大拖、中拖同赤身!
大拖係吞拿魚嘅肚臍部分,肉質最鮮美,入口即溶!
中拖就係吞拿魚嘅中間部分,有適中嘅脂肪,口感一流🫰🏻
仲有我最鍾意嘅部分係赤身,肉質比較瘦
但係特別有彈性,咬落去特別爽,真係回味無窮😍

仲有A4一本和牛丼有金黃色嘅蛋黃
未食到已經令人垂涎三尺,和牛鮮美多汁
配埋蛋黃之後更加滑溜可口,簡直係味蕾上嘅享受😋
而且,同配菜一齊食更加香味無窮,特別爽口!!

2024-08-22 446 views
幸圓係一間主打西日 Fusion 菜嘅餐廳,餐廳入面嘅設計有好多日式和風風格,環境舒適1️⃣唔係寶雲酥伊比利亞羊肋排羊肋排嘅肉質特別鮮美,脂肪分佈得好均勻,羊肉味好濃郁,保留咗羊肉嘅天然肉味,配埋特別醬料,令我一度以為自己食緊寶雲酥羊肋排。2️⃣油甘魚薄切米紙卷薄薄嘅油甘魚鮮甜爽口,配埋米紙卷粒粒分明嘅味道,整體口感好清爽,包你食到讚不絕口。3️⃣大葉醬魚生他他三件擺盤好精緻整齊嘅多士,多款刺身配埋他他醬,整體口感好開胃,味道好新鮮,多士酥脆可口,令人難以忘懷嘅味道。4️⃣柚子漬蕃茄好有個性嘅一道小食,柚子嘅清新味道,配埋蕃茄嘅微酸口感,兩者結合,形成咗豐富嘅層次感。

1️⃣唔係寶雲酥伊比利亞羊肋排

2️⃣油甘魚薄切米紙卷

3️⃣大葉醬魚生他他

4️⃣柚子漬蕃茄

今次想帶你地去「幸圓」,一間位於鰂魚涌嘅西式咖啡店🌃。枱面上嘅食物好多,而且每一款都非常誘人,仲有舒適嘅環境同埋高質素嘅食物,入到去之後你會覺得自己真係做定一個正確嘅決定。首先嚟到就試咗個「魚蝦蟹好多士」,魚蝦蟹的鹹香配上外脆內軟个好多士,真係超好食!每一口嘅口感都好鮮甜,成件事啱啱好,簡單又好味。再嚟試下「唔係寶雲酥伊比利亞羊肋排」,呢個肋排羊不會有羊騷味,烤得剛剛好,同佢哋嘅醬混合埋一齊,超香!咬落去少少脆脆嘅口感,加上牛油嘅濃厚香氣,真係好正!「燒酒糟鮑魚」就更加唔使講,鮮甜嘅鮑魚嘅口感好到不得了,配上燒酒糟汁真係唔錯!每一口都可以感受到飽滿嘅海洋味,正到爆!最後一定要試吓佢哋嘅「脆皮半熟鴨胸配奶油胡椒汁」,。香濃嘅胡椒汁加上半熟鴨胸,鴨肉的口感唔會好難咬,處理得唔會太老,皮也脆,十分恰當,簡直係享受之極。整個飯局之後,你真係會覺得今次食得好過癮!😊「幸圓」絕對係一個適合朋友聚會或者約會嘅好地方,食物優質,環境舒適,又係鰂魚涌,真係冇理由唔黎試試。🤟😉

2024-08-20 446 views
朋友介紹我鰂魚涌有間叫幸圓嘅西式咖啡店,話網上評價好高,內裡裝修好有格調,同埋燈光效果一流,所以我呢星期抽咗個時間去試下佢哋嘅午餐👏🏻幸圓Poke Bowl ⭐️呢碗Poke Bowl真係好正啊!雜錦魚生丼包含咗新鮮的松葉蟹肉、吞拿魚、玉子同埋青瓜,仲有牛油果、紅腰豆、蟹籽。食埋日本大葉油醋汁,真係令人食得好開心。魚生新鮮一流,配搭得啱啱好,口感豐富,每一口都好滿足😽。 我自己係好鍾意食松葉蟹肉,呢一度嘅蟹肉真係好鮮甜,一疏疏嘅蟹肉食入口嘅時候口感真係好好,而且真係特別鮮甜,好喜歡!成個午餐搭配好健康又多樣化,真係食完feel到好清新又爽快!呢個Poke Bowl真係令人讚絕👍🏻!成間幸圓嘅氣氛好chill,地方寧靜又舒服,真心推介各位來鰂魚涌的話,一定要試下呢間高質又高雅嘅西式咖啡店。唔單止食物好味,服務都好好,真係值回票價😋

幸圓Poke Bowl ⭐️

2024-08-20 337 views
今日家姐睇有時間,就帶咗我去鰂魚涌呢度食晚餐。佢話呢間餐廳係佢朋友介紹嘅,所以就帶埋我一齊嚟試吓。餐廳嘅裝修優雅得嚟又帶有日本風,店員又好有禮貌,係一間環境幾舒服嘅餐廳。.🪿脆皮半熟鴨胸配奶油胡椒汁熟度啱啱好嘅鴨胸肉軟硬適中,外皮仲有啲脆脆地,配埋味道好特別嘅奶油胡椒汁,令鴨胸肉嘅味道更上一層樓。.🦪三杯酢廣島蠔係我哋叫嘅所有嘢食入面,最鮮味嘅一樣嘢食。廣島蠔肥美鮮嫩,再加埋精緻嘅擺盤,賣相同味道都好正。.🍞大葉醬魚生他他以為廣島蠔嘅擺盤已經好精緻,呢碟嘢食賣相都一樣咁精緻。脆卜卜嘅多士,鮮味嘅刺身再配埋他他醬,實實在在地捉住咗我哋嘅胃口。.🍚幸圓海膽五色丼而呢碟嘢食係我哋叫嘅嘢食入面,顏色最鮮豔嘅一樣嘢食。由唔同嘅刺身配埋生蛋黃同三文魚籽,充分咁展現海鮮嘅風味同特色。
🪿脆皮半熟鴨胸配奶油胡椒汁

🦪三杯酢廣島蠔

🍞大葉醬魚生他他

🍚幸圓海膽五色丼

2024-08-19 327 views
放工後同同事計劃想食個好味嘅晚餐,於是就去咗鰂魚涌嘅《幸圓》。呢度係一間西式咖啡店,環境好靚,氣氛一流,感覺好寫意,我哋點咗幾款招牌菜嚟試吓。1️⃣首先我哋試咗三杯酢廣島蠔,呢道菜啲蠔肉嫩滑,再加上三杯酢嘅酸甜味,啱啱好提升咗蠔嘅鮮味,食完令人停唔到口。2️⃣再嚟就係柚子瀆蕃茄,蕃茄超新鮮,再配上柚子汁,酸酸甜甜,又帶啲清香味,好開胃。3️⃣然後係油甘魚薄切米紙卷,魚片新鮮到不得了,油甘魚嘅油脂同米紙嘅口感真係一流,感覺好有層次。4️⃣跟住係燒八爪魚配蒜味噌蛋黃醬臭,八爪魚咬落去彈牙,再配上香濃嘅蒜味噌蛋黃醬,簡直係天作之合,好正!5️⃣最後,點咗魚蝦蟹好多士,多士又香又脆,再加上豐富嘅魚蝦蟹餡,食完真係滿足到爆。總括而言,《幸圓》真係一間好正嘅西式咖啡店,食物又精緻又美味,氣氛又好,下次一定會再嚟!

2024-08-10
Type of Meal
Dinner
2024-08-17 323 views
今日帶媽咪嚟呢間朋友介紹嘅日式同埋西式fusion嘅餐廳,朋友話呢度啲嘢食好正又精緻,間餐廳環境畀人乾淨又舒服嘅感覺。晚餐時間啲客都唔算多,我哋排咗陣就安排我哋入座。🌸 赤蝦他他·魚子醬·蝦汁意大利粉蝦汁好濃郁,赤蝦又鮮甜又好食,魚子醬粒粒飽滿,仲會爆汁!意粉吸晒啲蝦汁,再加埋魚子醬,呢種奢侈嘅配搭真係一試難忘!🥹🥹🥹🌸 燒酒糟鮑魚鮑魚咬落去又咬口又腍,再加埋用酒糟醃製,酸酸甜甜咁真係好開胃!🌸 燒八爪魚配蒜味味增蛋黃醬彈牙嘅八爪魚經過燒烤後,仲保留住鮮嫩多汁嘅口感,淨係咁食已經好正。再配埋呢度特製嘅蛋黃醬,鹹香味道更加濃郁!🌸 魚蝦蟹好多士鬆軟嘅多士同魚、蝦、蟹三種海鮮嘅配搭真係好特別!魚肉鮮嫩、蝦仁彈牙、蟹肉鮮甜,呢種豐富嘅口感我媽咪食到舐舐脷🌸 Matcha passion fruit抹茶嘅苦澀味同百香果嘅酸甜味完美融合,酸甜之中帶住茶香,一啖落去真係好驚喜!🌸 Kiwi paradise呢杯係冰沙嚟嘅,奇異果嘅果香味打成冰沙後特別爽口,味道仲好濃郁,爽口又健康。

🌸 赤蝦他他·魚子醬·蝦汁意大利粉

🌸 燒酒糟鮑魚

🌸 燒八爪魚配蒜味味增蛋黃醬
🌸 魚蝦蟹好多士

🌸 Matcha passion fruit

🌸 Kiwi paradise

quarrybay返工,平時中午路過呢一間餐廳見到好多人,一直都好想試下。但係由於比較遲放飯,而且放午飯的時間又短,次次黎到都滿座或者要排隊,所以一直都試唔到。終於難得今日早少少收工,就約咗同事過嚟撐枱腳!.餐廳裝修好Muji風,暗黃燈光加上開揚街景,座位寬闊好坐,幾適合同朋友傾下計,享受下晚餐。.🍴Main:-🐥黃油雞髀配雞油香料飯Roasted Fresh Chicken Leg with Pilaf Rice-🐟時令刺身丼飯Seasonal Sashimi Donburi叫咗兩份主食,一凍一熱,兩款都有驚喜。黃油雞飯非常香,米粒乾爽中帶微微油潤,雞油滲透落米粒中,加上香料提味,好惹味,本來減肥少吃澱粉嘅我,都忍唔住食咗好多。(另外店員仲有細心咁幫我哋攞走啲香料,同撈勻個飯,等味道更加均勻,幾貼心)時令刺身丼飯貌相精緻,鮮甜海膽位於頂部,加上魚油豐腴嘅魚生幾鮮甜魚籽,好鮮甜。.Desserts:🥞幸圓原味梳乎釐班戟Koen Plain Soufflé Pancake原味蛋香濃郁,奶油綿密、空氣感得黎不會太空氣,帶有少許口感,貌相味道都幾有驚喜。搭配濃郁非常嘅Belgium Choc
🍴Main:
-🐥黃油雞髀配雞油香料飯

-🐟時令刺身丼飯
Seasonal Sashimi Donburi

Desserts:
🥞幸圓原味梳乎釐班戟
Koen Plain Soufflé Pancake
原味蛋香濃郁,奶油綿密、空氣感得黎不會太空氣,帶有少許口感,貌相味道都幾有驚喜。搭配濃郁非常嘅Belgium Chocolate好夾,入口好似令到pancake都多咗朱古力味咁。

🍵宇治金時芭菲
Uji Matcha Parfait
不得不說佢地甜品確實做得很不錯,Pancake味道都已經好到位,但結果最得我歡心嘅卻係呢一款芭菲。Cream口感輕盈,抹茶味不會太苦,加上糯口糯米小丸子、米通脆脆及紅豆🫘,一層一層,由淺至深,整個味道平衡得很好。🥄搭配Kiwi Paradise,一酸一甜,個人覺得幾夾。

~~~
幸圓
鰂魚涌英皇道1001號1樓1-2號舖
2024-08-14 393 views
上次同朋友去咗呢間餐廳食晚飯。我哋揀咗食壽司。首先職人壽司盛$178/6貫:油甘魚、吞拿魚、鰤魚、魷魚🦑、蟹棒、海膽帶子 。6貫裡面有唔少我鍾意嘅魚類,好似油甘魚、吞拿魚同鰤魚等。個個都好新鮮同有質感,而且每款魚類個味道又各有特色。其中我尤其鍾意油甘魚,滑順同鮮甜。另外蟹。棒、魷魚同海膽帶子都唔錯如果你食量大D,佢哋嘅10貫裝更加值得推薦。$288/10貫:油甘魚、吞拿魚、鰤魚、魷魚🦑、蟹棒、海膽帶子、北寄貝、牡丹蝦、蠔、三文魚。北寄貝爽口,牡丹蝦鮮甜,蠔飽滿,三文魚就肥美。除咗壽司,佢哋嘅甜品同樣都值得一試。原味梳乎厘$88軟綿綿,整得好好。配埋特製嘅楓糖漿好甜好香! 飲品Mango paradise$58芒果味突出,酸酸甜甜幾好飲。
上次同朋友去咗呢間餐廳食晚飯。我哋揀咗食壽司

今日午餐一個人嚟到位於鰂魚涌既西式咖啡店「幸圓」☕。呢間咖啡店嘅裝修設計真係好靚,充滿住西式風格同時又唔失舒適感,再加上多款選擇嘅餐牌,真係好吸引我嚟試一試!✨🌸我就點左招牌既日本鮮藍旗吞拿魚一番丼。呢碗一番丼真係不得了,入面有大拖羅、中拖羅同埋赤身,每一口都係鮮美到不得了💯。吞拿魚既脂肪分佈均勻,魚肉鮮嫩多汁,每一啖都觸動味蕾,簡直係幸福滋味呀! 對於一個鍾意食拖羅嘅人嚟講,呢一個丼飯絕對係一定要食,食完之後一定會有好高嘅評價,因為真係有入口即溶嘅感覺,鮮甜嘅味道十足,好正!!🌸呢道菜可以感受主廚既專業同埋熱誠用心。我由心推薦「幸圓」,呢度既西式咖啡店絕對能夠滿足到你💚。

2024-08-12 311 views
今日我個lunch伴冇返工,唯有自己一個喺附近行下搵嘢食。經過見到呢間餐廳俾佢日式裝潢吸引,半開放式空間好闊落,簡約清爽嘅無印風係我鍾意嘅裝修風格。Menu好特別,係日式同西式fusion嘅餐廳,全部都好有特色。✨✨午餐我就嗌咗佢哋嘅招牌【幸圓Poke bowl】,店員同我講呢個係可以完全tailor-made,有好多款新鮮刺身可以任意配搭,固定食材有玉子、青瓜、牛油果、紅腰豆同蟹籽。仲可以免費揀兩款,好抵食!想食大拖羅或者北海道海膽嘅仲可以加錢就可以食到。😋🤩店員一端上嚟我就忍唔住影相,擺盤精緻,色彩繽紛,賣相滿分!我揀咗松葉蟹肉同吞拿魚,松葉蟹肉腿好緊實嫩滑,吞拿魚亦都係切得薄厚適中,鮮美嘅口感食落好爽口!各種新鮮食材同刺身撈埋一齊食,又健康又營養!🥰🥰成個用餐環境都好舒服,食物又好味,下次我再帶同事一齊嚟試吓其他主食!

今晚同幾個朋友相約喺鰂魚涌「幸圓」飲野食嘢,大家都好期待呢度嘅特色美食G入到去睇menu,款式真係多到選擇困難,有Americano Orange, Matcha PassionFruit,一本A4和牛沙律配松露油酢汁,烤香茅椰青西班牙五花肉,燒八爪魚配蒜味味噌蛋黃醬,同埋燒酒糟鮑魚。每一款都係吸引到冇朋友,忍唔住即刻order咗!💟整體環境💟「幸圓」嘅環境真係好唔錯,簡約又時尚,而且充滿著西式咖啡店應該有嘅溫馨氣氛。坐喺度俾人感覺放鬆舒服。啲店員都好nice,親切友善,服務周到,令人印象深刻💟飲品一:Americano Orang💟我地先試咗Americano Orange,呢個飲品真係好refreshing。同普通嘅Americano唔同,加咗香橙汁之後,味道更豐富,仲有種酸酸甜甜嘅感覺,加埋咖啡嘅苦澀,口感複雜但又好match☺️💟飲品二: Matcha Passion Fruit💟接著我地試咗Matcha Passion Fruit,真係好特別既配搭。抹茶嘅清香配埋熱情果嘅酸甜味,融合得剛剛好,飲落去好驚喜,有種意根唔到嘅refreshing感覺💟菜式一:一本A4和牛沙律配松露油

每一款都係吸引到冇朋友,忍唔住即刻order咗!

💟整體環境💟

💟飲品一:Americano Orang💟

💟飲品二: Matcha Passion Fruit💟

💟菜式一:一本A4和牛沙律配松露油酢汁💟

呢個和牛沙律成件事真係好高質!和牛肉質鮮嫩,好juicy,又香又入味,而松露油酢汁嘅香味更係令成個沙律提升咗幾個level,好好食,真係回味無窮!

💟菜式二:烤香茅椰青西班牙五花肉💟

呢道烤香茅椰青西班牙五花肉,真系必試!肉質軟嫩,香茅嘅香味滲入哂塊肉度,每一口都係享受到椰青同香茅嘅獨特風味,味道令人上癮!🐷

💟菜式三:燒八爪魚配蒜味味噌蛋黃醬💟

燒八爪魚都係叫必試推介!八爪魚肉質彈牙,配上蒜味味噌蛋黃醬,仲有少少焦脆的口感,餘香不散,好味到停唔到口!🦑

💟菜式四:燒酒糟鮑魚💟

最後係呢個燒酒糟鮑魚,鮑魚鮮甜味十足,口感彈牙,而酒糟嘅香味 真係好濃郁,鍾意食鮑魚嘅不妨一試!!
2024-08-06
Type of Meal
Dinner
試新嘢總係好刺激,今晚就帶男朋友去鰂魚涌的「幸圓」食晚餐。呢度係一間有情調嘅西式咖啡店,感覺好relax,同朋友或者另一半嚟都好啱。😊🍴首先當然要試下佢哋嘅「A4和牛沙律配松露油酢汁」!高級A4和牛切片鋪喺新鮮沙律上,配合一陣陣松露香,真係入心入肺,味道超讚!⭐️朋友們全都大讚好味😀再嚟一份「烤香茅椰青西班牙五花肉」,椰青淡淡嘅味道配合椰香燒得啱啱好嘅五花肉,一咬落口,肉質juicy得嚟香口,非常滿足🌱🍤 想食少少特別嘅,可以試下「燒八爪魚配蒜味味噌蛋黃醬」,八爪魚燒到微微啡色,外脆內嫩,用蒜味味噌蛋黃醬蘸嚟食,鹹香滿分,一試難忘!💖最後嚟啲「魚蝦蟹好多士」,多士烤得金黃酥脆,上面鋪滿魚蝦蟹肉,輕輕一咬,鮮味就喺口腔內爆發,非常過癮!「幸圓」呢間咖啡店真係無論環境定味道都一流。係鰂魚涌絕對係一個不可錯過嘅好地方,絕對值得一試!

尋日,我同姊妹去咗幸圓食晚餐。幸圓位於香港鰂魚涌英皇道1001號1樓1-2號舖,係一間主打日本料理嘅高級餐廳。我哋今次試咗佢哋嘅招牌菜 >>> 烤香茅椰青西班牙五花肉、刺身盛八點、幸圓海膽五色丼、三杯酢岛豪同一本A4和牛沙拉配松露油酢汁。😋 烤香茅椰青西班牙五花肉味道香濃,肉質鮮嫩多汁。😋 刺身盛八點刺身裡面有三文魚、油甘魚、帆立貝同赤蝦,新鮮又美味。😋 幸圓海膽五色丼幸圓海膽五色丼色彩繽紛,睇到都好有食慾海膽同三文魚籽口感豐富 !😋三杯酢岛蠔三杯酢岛蠔嘅汁酸甜適中,令人回味。😋一本A4和牛沙拉配松露油酢汁頂級嘅A4和牛+新鮮嘅蔬菜 再配松露油酢汁,更加展示和牛嘅頂級滋味。整體嚟講,幸圓唔止食材上佳,廚藝高超,仲有舒適嘅環境同貼心嘅服務。如果你鍾意高質素嘅日本料理,幸圓絕對係一個值得一試嘅地方。

😋 烤香茅椰青西班牙五花肉
味道香濃,肉質鮮嫩多汁。

😋 刺身盛八點
刺身裡面有三文魚、油甘魚、帆立貝同赤蝦,新鮮又美味。

😋 幸圓海膽五色丼
幸圓海膽五色丼色彩繽紛,睇到都好有食慾
海膽同三文魚籽口感豐富 !

😋三杯酢岛蠔
三杯酢岛蠔嘅汁酸甜適中,令人回味。

😋一本A4和牛沙拉配松露油酢汁