2024-08-08 169 views
呢間位於鰂魚涌嘅「幸圓」,係間西式咖啡店,環境好舒服,乾淨又高級!放工或者週末,不論你 單身定拍住拖,呢度都係你嘅最佳選擇 。首先,呢度既設計簡約又摩登,食物質素一流,真係超 滿足啊我點左個晚餐,有幾款特別推介俾大家試下:🥗一本A4和牛沙律配松露油酢汁🥗呢個沙律真係無得頂,一份A4牛肉,肉質香嫩又juicy,再配上松露油酢汁,香氣逼人,成件事啱啱 好,好有層次。🍣刺身盛八點🍣 佢個刺身拼盤包括三文魚、油甘魚、帆立貝、赤蝦,另外由廚師發辦每次都唔同,全部都超新鮮, 刺身滲透出魚生原本嘅鮮甜味,好推薦!🍅柚子漬蕃茄🍅呢個柚子瀆蕃茄,味道好獨特,酸酸甜甜嘅口感,顏色誘人,當清爽既小食都唔錯🐙燒八爪魚配蒜味味噌蛋黃醬🐙八爪魚燒得外脆內軟,再配上蒜味味噌蛋黃醬,調味相襯,口感好好,成件事都幾唔錯!

我點左個晚餐,有幾款特別推介俾大家試下:

🥗一本A4和牛沙律配松露油酢汁🥗

🍣刺身盛八點🍣

🍅柚子漬蕃茄🍅

🐙燒八爪魚配蒜味味噌蛋黃醬🐙

2024-08-08 229 views
之前上網見到好多人推介呢間餐廳,幸圓。放工約左朋友去試下😊。餐廳裝潢時尚優雅,每個角落都係打卡點,整體感覺舒服。幸圓海膽五色丼五顏六色,望落去就好吸引。海膽同三文魚籽係基本嘅配料,而另外三款刺身就係由廚師發辦,每個人食唔同嘅刺身。每款刺身都好鮮甜多汁,海膽好爽口,三文魚籽同蛋黃汁撈飯一流,好豐富嘅口感同層次感。烤香茅椰青西班牙五花腩五花腩香氣撲鼻,肉香四溢。擺盤好精緻,食落有種高級嘅感覺。外皮脆卜卜,入面好多汁,肥而不膩,好好食。呢度嘅食物都好精緻,色香味俱全,環境又簡潔舒服,係一間好有魅力嘅餐廳。

幸圓海膽五色丼

烤香茅椰青西班牙五花腩

2024-08-07 320 views
幸圓呢度環境舒適開陽,感覺好自在。餐廳主打西日fusion菜,食物賣相都好精緻,係打卡嘅好地方。油甘魚薄切米子卷 $188油甘魚薄如蟬翼,魚肉鮮甜,仲有淡淡嘅油香,加上煙韌米子薄皮,青瓜蟹籽,口感超正。蜆肉忌廉意粉 $168意粉香氣撲鼻,忌廉汁好濃郁但又唔會過膩,蜆肉好鮮甜,味道充滿咗層次感,好滿足。赤蝦他他配魚子醬同蝦汁意大利粉 $188 賣相好華麗,赤蝦他他鮮味十足,魚子醬嘅鹹香同蝦汁意大利粉嘅濃郁融合得天衣無縫,勁快KO。士多啤梨疏乎厘班戟 $138班戟鬆軟,空氣感十足有蛋香,加上新鮮士多啤梨,配埋疏乎厘嘅輕盈口感,真係幸福感爆棚。Kiwi Paradiss $58。用新鮮奇異果汁同蘋果汁製成,酸甜適中,好清新。

油甘魚薄切米子卷 $188

蜆肉忌廉意粉 $168

赤蝦他他配魚子醬同蝦汁意大利粉 $188

士多啤梨疏乎厘班戟 $138

2024-08-07 280 views
真係食物造型靚,又好食,環境又舒服嘅一間餐廳~幸圓。嗰日喺網上突然見到呢間餐廳,就被佢 嘅美食照深深吸引,就決定同老公仔嚟試吓。脆皮半熟鴨胸配奶油胡椒汁 厚厚嘅鴨胸肉外皮微脆,肉質好柔軟,口感仲好紮實,絕對係頂級嘅食材。再配上濃郁嘅奶油胡 椒汁,食到津津有味。燒酒糟鮑魚 大大隻嘅鮑魚肉質鮮嫩,好有咬口,帶有一點點鹹香味之餘仲有一絲甘甜,配上燒酒精益求精, 真係完美。柚子瀆番茄 細細嘅一碟小食,好得意。食落口仲令人出乎意料咁好食,整體嘅感覺好清新,番茄嘅酸味令我 哋食得好開胃。油甘魚薄切米紙卷 油甘魚好新鮮,柔嫩嘅口感配搭粒粒分明嘅日本珍珠米飯,味道鮮美又不失清香,男女老少都會 鍾意食。大葉醬油生他他 脆香多士同鮮甜刺身嘅配搭,感覺好新奇。食落口口感好豐富,又有唔同層次感嘅味道,好好食。

2024-08-05 160 views
D位都幾逼夾,啲嘢食叫咗半個鐘以上都未嚟,但係又要一個鐘頭還枱,意粉味道還算OK,但係數都數到幾多粒,份量有啲少囉。收得咁嘅價錢,可以俾多少少🤏人哋囉見到個個坐喺度等嘢食等到口擘擘,冇下一次了🤷🏻‍♀️
收得咁嘅價錢,可以俾多少少🤏人哋囉
見到個個坐喺度等嘢食等到口擘擘,冇下一次了🤷🏻‍♀️
2024-08-02
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
今晚想嚟一場無與倫比嘅西式美食之旅,就嚟到位於鰂魚涌嘅「幸圓」食晚餐啦!✨ 【幸圓海膽五色丼】(海膽、三文魚籽、另外三款由廚師發辦)。要講,真係一流!🤗🤗 海膽非常新鮮, 我係一個超鍾意食海膽嘅人,呢一度嘅海膽完全符合我嘅心水,好甜好好食!!三文魚籽亦超鮮甜。加上另外三款由廚師親自挑選嘅食材,每一口都係味覺嘅享受!每啖都好滿足!🤠✨ 【燒八爪魚配蒜味味噌蛋黃醬】。呢道菜真係不得不讚!🤭 八爪魚燒到外層金黃酥脆,內裏鮮嫩多汁,伴隨住蒜味味噌蛋黃醬嘅香氣,味道一流,每一口都好滿足!😣😣 超好味✌🏼✨ 【脆皮半熟鴨胸配奶油胡椒汁】。呢度嘅鴨胸真係一絕!🤩 鴨胸煮到剛好半熟,外皮脆口,內裏嫩滑,配上奶油胡椒汁,味道融合得天衣無縫!😋「幸圓」真係讓人眼前一亮,無論係食材嘅質素定係創意都可見廚師嘅用心。😝 每一道菜都係味覺嘅享受,實在值得再嚟一試!🤛🏻總括嚟講,呢間西式咖啡店整得非常用心,食物新穎獨特,價錢公道,份量十足,實在值得大力推薦!

2024-08-04 184 views
區内工作友人帶路來到這主打西日食物甜品特飲的小店嘆下美食👏位處商廈大堂, 開放式木系裝修,清雅簡潔👏先點特飲: Secret Angel, 士多啤梨汁,混合梳打水,薄荷葉,青檸汁,配出一杯甘甜芳香開胃飲品😋先吃了: 燒酒糟鮑魚, 把預先煮好鮑魚淋酒燒暖,入口有酒香,鮑魚夠味又有嚼勁😋再來了:不是水牛城雞鎚配熔岩藍芝士,脆皮炸雞鎚淋上酸辣汁,已經好有味,再加點熱熔芝士更有口感😋跟著是:魚蝦蟹好多士, 味道更勝蝦多士, 魚蝦蟹三種味道碰撞得宜😋意猶未盡再追加:手製伊比利亞肉丸, 爽口彈牙, 醬汁融入芝士好嘢味😋烤牛肉薄切米紙卷, 入口軟滑, 口感勝日式米卷😋結尾甜品:杏圓原味梳乎厘班戟, 店中主力食品,果然有水準, 暖和绵滑,入口鬆化😋有心思的西日菜式甜點特飲👏
區内工作友人帶路來到這主打西日食物甜品特飲的小店嘆下美食👏

位處商廈大堂, 開放式木系裝修,清雅簡潔👏

secret angel

先吃了:
燒酒糟鮑魚

再來了:
不是水牛城雞鎚配熔岩藍芝士

跟著是:
魚蝦蟹好多士, 味道更勝蝦多士, 魚蝦蟹三種味道碰撞得宜😋
魚蝦蟹好多士

意猶未盡再追加:
手製伊比利亞肉丸, 爽口彈牙, 醬汁融入芝士好嘢味😋
手製伊比利亞肉丸

烤牛肉薄切米紙卷, 入口軟滑, 口感勝日式米卷😋
烤牛肉薄切米紙卷

結尾甜品:
杏圓原味梳乎厘班戟

有心思的西日菜式甜點特飲👏

2024-08-01
$360 (Dinner)
secret angel
燒酒糟鮑魚
不是水牛城雞鎚配熔岩藍芝士
魚蝦蟹好多士
手製伊比利亞肉丸
烤牛肉薄切米紙卷
杏圓原味梳乎厘班戟
  • secretangel
尋日收工返屋企嗰陣,啱啱好撞到舊同學,就約咗我去幸圓食日西式料理,一邊嘆美食一邊吹水。 我哋叫咗幾道菜⬇️ 【幸圓海膽五色丼】呢個五色丼嘅擺設真係好精緻靚仔!有海膽同三文魚籽,顏色好靚,每一啖都食到淡淡嘅海洋味,特別惹味!再加埋生蛋黃,海膽更加滑溜香甜,每一啖都係味蕾上嘅享受😋【烤香茅椰青西班牙五花腩】金黃色嘅西班牙五花腩脆卜卜,仲帶少少燶香,外脆內嫩,特別爽口!香茅味好香濃同清甜嘅椰青滲晒入五花腩度,口感更加豐富,令人胃口大開😍【魚蝦蟹好多士】鍾意食海鮮嘅朋友一定唔可以錯過嘅魚蝦蟹好多士👍好多士特別脆,入面放咗滿滿嘅蟹肉,仲加埋魚同蝦,簡直就係完美嘅美味享受!【三杯酢廣島蠔】三個超大隻嘅生蠔,蠔肉新鮮好食😋好鮮甜,配埋三文魚籽,入口即溶!仲可以點埋海鹽,咸甜適中,特別鮮美好吃!我哋兩個都食得好飽,仲話下次要繼續嚟呢度繼續探索美食吹水!

我哋叫咗幾道菜⬇️

【幸圓海膽五色丼】

我哋兩個都食得好飽,仲話下次要繼續嚟呢度繼續探索美食吹水!
2024-08-02 99 views
今日星期五放工後,返到屋企附近,我住喺太古。最近工作壓力有啲大,打算嚟個獨自一人嘅happyhour。想食餐勁嘅,就打開openrice嚟搵附近嘅餐廳,有間餐廳特别吸引我目光,就係位於鰂魚湧英皇道嘅【幸圓】,睇落好似有賣日本菜同西餐嘅咖啡廳。啱啱距離我嘅位置唔远,就步行過去啦,華麗嘅裝潢,嗰邊真係好靚。感覺平时嚟呢度放鬆會好舒服。我呢度點咗三樣菜餚,感覺都唔貴。我嚟分享下我對佢哋食物嘅評價啦。【幸圓海膽五色丼】料好足,非常大碗,真係好值得食。海胆非常新鮮可口,有海鮮嘅鮮甜,然后三文鱼籽喺口感上面增添咗啲綿密。刺身肉飛鏟綿密同鮮美,配住飯食好香。【三杯酢廣島蠔】好鮮美,蠔嘅味道濃鬱,带啲淡淡嘅鹹味,然後入口即化,非常軟嫩。【油甘魚薄切米紙捲】魚肉味道好鮮,然後入面嘅配料都好提味,紙卷真係太好食啦。非常推薦大家嚟呢度休闲用餐,有興趣嘅朋友可以去試一試!
今日星期五放工後,返到屋企附近,我住喺太古。

我呢度點咗三樣菜餚,感覺都唔貴。
我嚟分享下我對佢哋食物嘅評價啦。

非常推薦大家嚟呢度休闲用餐,有興趣嘅朋友可以去試一試!

2024-07-31
Type of Meal
Dinner
▫️充滿日式裝修風格嘅西日fusion菜🎌 餐廳位於鰂魚涌一棟商業大廈入面,一上大堂就見到非常顯眼👀🍚 時令刺身丼飯 $268▫️多料到爭啲滿瀉嘅刺身丼飯😍 有三文魚、帶子、赤身、魷魚等,重點係好新鮮🫶🏻 最驚喜係海膽,食落鮮甜creamy好滿足🥳🐟 香煎鮮銀鱈魚配蔥油 · 乳酪 · 漬洋蔥 $248▫️魚皮好香脆,而魚肉依然嫰滑juicy,煎得非常好👏🏻😋 底層仲有脆脆地嘅漬洋蔥🧅 如果魚肉大塊啲就好🤣🥞 黑松露芝士奶蓋梳乎厘 $128▫️估唔到黑松露都可以用黎整甜品🤣 梳乎厘即叫即製,上枱時震揗揗好soft😆 黑松露奶蓋好creamy,再加凍冰冰嘅芝士粒,意想不到咁夾咁好食🤭🍹 Secret Angel $58▫️由士多啤梨同青檸製成嘅梳打🍓 唔會好甜,幾清新解渴🫧 杯中仲有一朵由蘋果片製成嘅玫瑰花🌹 好靚而且超有心思😍

🍚 時令刺身丼飯 $268

🐟 香煎鮮銀鱈魚配蔥油 · 乳酪 · 漬洋蔥 $248

🥞 黑松露芝士奶蓋梳乎厘 $128

🍹 Secret Angel $58

2024-08-01 114 views
這間【幸圓】一早就喺我嘅List入面架喇,一直都冇機會去食。今日難得放假,就約咗朋友一齊嚟探店啦~ 一入到店入面就感受到濃濃嘅日式風味,自然系嘅裝潢仲有大量嘅木製枱櫈,好舒服嘅環境~ 我同朋友都唔係好肚餓,所以只係叫咗幾樣小食:👍🏻一本A4和牛沙律配松露油酢汁呢盤嘅肉仲多過沙律!我同朋友仲一度以為叫錯嘢食添😂😂 和牛片肉質嫩滑,同新鮮嘅蔬菜一齊搭配,好開胃!👍🏻三杯酢廣島蠔每個蠔肉都肥美多汁,口感鮮嫩,仲有店家用咗三杯酢嚟調味,令到蠔肉嘅鮮味更加突出!👍🏻油甘魚薄切米紙卷就算係壽司都毫不遜色,不過薄切油甘魚好新鮮,配埋日本珍珠米飯同蔬菜雞蛋一齊食,口感豐富!👍🏻魚蝦蟹好多士厚厚嘅多士外脆內軟,多士口感好鬆軟,再加上鋪滿哂嘅魚蝦蟹三種海鮮,好獨特嘅配搭!👍🏻大葉醬魚生他他呢個同魚蝦蟹好多士嘅鬆軟口感唔同,呢個係烤得脆卜卜嘅多士,咬落去有清脆嘅咔嚓聲,上面仲擺咗金燦燦嘅海膽同埋小小塊嘅刺身,正呀!👍🏻燒八爪魚配蒜味味增蛋黃醬八爪魚肉質彈牙十足,仲帶有微微嘅焦香味,配埋蒜味味增蛋黃醬,令到八爪魚口感更加順滑!

👍🏻一本A4和牛沙律配松露油酢汁

👍🏻三杯酢廣島蠔

👍🏻油甘魚薄切米紙卷

👍🏻魚蝦蟹好多士

👍🏻大葉醬魚生他他

👍🏻燒八爪魚配蒜味味增蛋黃醬

2024-07-28 174 views
幸圓這個名太有文青味,曾經又見過佢地宣傳中有得食芋圓之類,所以有錯覺以為是一間甜品店,但願來都係一個誤會!主打融合西日料理,以清新木系裝潢為特色。這裡不僅提供美味的主菜,還有精緻的甜品和特色飲品,為客人帶來全新的視覺和味覺雙重體驗。1. 自選雜錦魚生丼午餐時光在**幸圓**的自選雜錦魚生丼中變得美好而令人難忘。你知道嗎?這裡的吞拿魚、帆立貝和海膽,簡直是海鮮界的三劍客!每一口都散發著新鮮的滋味,而且那微辣的辣蛋黃醬,真是點睛之筆。午餐不僅填飽肚子,更是一場味覺的盛宴。下次再去,我也要試試這款美味的魚生丼!2. 慢烤紐西蘭羊肩肉這份羊肩肉,經過低溫慢火的烹調,肉質軟嫩得幾乎可以融化在口中。它不僅保留了原汁原味,而且羊腥味被完美地壓制住,讓人一點也不會感到不適。每一口都是一種享受——你可以感受到肉的層次感,品味到它的豐富滋味。而這搭配香料飯,更是讓整道菜變得完美無缺。3. 燒本灣鮮魚配特製蔥醬(配白飯)這道燒本灣鮮魚真是令人驚艷!魚肉鮮嫩,經過炭火烤制,保留了魚的原汁原味。每一口都散發著新鮮的滋味,而特製蔥醬更是增添了層次感。白飯的蓬鬆度和口感絕對是這道菜的完美搭配。每一口鮮魚都與香氣四溢
1. 自選雜錦魚生丼

2. 慢烤紐西蘭羊肩肉

3. 燒本灣鮮魚配特製蔥醬(配白飯)

這道燒本灣鮮魚真是令人驚艷!魚肉鮮嫩,經過炭火烤制,保留了魚的原汁原味。每一口都散發著新鮮的滋味,而特製蔥醬更是增添了層次感。白飯的蓬鬆度和口感絕對是這道菜的完美搭配。每一口鮮魚都與香氣四溢的白飯相互融合,讓整體更加美味。
4. 奇異果特飲(餐飲轉特飲)

這杯奇異果特飲真是令人驚艷!清新的奇異果風味,讓人彷彿置身於熱帶水果園。它的酸甜度恰到好處,不會過於甜膩。而且,奇異果的鮮豔顏色也讓人心情愉悅。
Other Info. : 收錢時奇奇怪悝貼有「歡迎支付現金」的字條,唔通就關門大吉?
2024-07-28 296 views
幸圓Koen位於香港鰂魚涌但較近太古地鐵站B1出口,主要提供各種Fusion西日式料理,十分講究食材的新鮮和擺盤,當中甜品非常高質素,見到網上有不少食客都因為甜品而冒名而來。餐廳環境優雅舒適,用餐氛圍愜意,店員也非常細心周到。無論是找尋高質用餐體驗,還是慶祝特殊場合,幸圓都是一個很不錯的選擇。 💙烤牛肉薄切米紙卷這道創新的烤牛肉薄切米紙卷在外觀上頗有新意。類似壽司卷,上面放上烤牛肉,而壽司飯就用米紙包住。米紙外層吸收了烤牛肉的香氣,加上多種鮮嫩的內餡,結構豐富。這種將壽司卷與牛肉料理相結合的創意,不僅視覺吸引,在口感上也別具特色,既有米粒的爽脆,又有牛肉的軟嫩鮮美。整體用料講究,口感層次分明,可謂是一道令人難忘的佳餚。 💙不是水牛城雞槌配熔岩藍芝士外酥內嫩的雞槌搭配濃郁綿密的藍芝士醬,口感層次豐富。雞肉軟嫩多汁,炸得金黃酥脆,入口即化。藍芝士醬質地濃稠,芝香四溢,完美融合雞肉的鮮美。兩者互補,形成了獨特的味蕾體驗。作為一道經典的美式小吃,這道菜色加上創新,香味俱佳。 💙烤香茅椰青西班牙五花肉這道菜融合了多種文化元素,呈現出豐富的層次感。香茅和椰青為肉品增添了清新的熱帶風情,與濃郁的西班

💙烤牛肉薄切米紙卷

💙不是水牛城雞槌配熔岩藍芝士

💙烤香茅椰青西班牙五花肉
這道菜融合了多種文化元素,呈現出豐富的層次感。香茅和椰青為肉品增添了清新的熱帶風情,與濃郁的西班牙五花肉口感形成絕妙的對比。肉質鮮嫩多汁,上面放上魚子,海鮮鹹香味道與豬肉配搭新穎。烤製恰到好處,外焦內嫩,咬下去肉汁直流。另外旁邊的沙律菜亦令擺盤更加精緻,色香味俱佳,值得一試。

💙黑松露芝士奶蓋梳乎厘班戟
這款甜點外皮酥脆,內餡綿密濃郁。黑松露芝士奶蓋為班戟增添了奢華高雅的氣息,濃郁的芝士香氣與松露獨特的香氣交織,令人陶醉。綿密細緻的梳乎厘餡則為整個甜點提供了滑順細膩的口感。色彩搭配精美,視覺效果十分誘人。作為一道頂級甜點,它在口感和芳香方面都堪稱完美,非常高質素,絕對推介。

💙Bleu Bliss
這款飲品口感滑順細膩,牛奶的醇厚質地與雲呢拿完美融合,交織出一種令人難忘的絕妙滋味。飲品的顏色也極為誘人,清澈的藍色讓人聯想到清爽的夏日。

💙Kiwi Praradise
這款飲品以新鮮天然食材為主,呈現出清爽健康的特點。濃郁鮮甜的奇異果汁和清爽酸甜的蘋果汁巧妙融合,交織出一種獨特的滋味。薄荷葉的清香令整個飲品更添清新怡人的感受。飲品色澤通透碧綠,極具視覺吸引力。質地絲滑順口,三種成分完美平衡,帶來豐富的層次感。
2024-07-25
$360 (Dinner)
  • 黑松露芝士奶蓋梳乎厘班戟
  • 不是水牛城雞槌配熔岩藍芝士
  • 烤牛肉薄切米紙卷
  • Bleu Bliss
2024-07-24 269 views
今日去咗公司附近嘅幸圓食lunch幸圓限定香料咖喱牛舌飯Lunch set係會配埋雞蛋沙律,忌廉湯同檸檬茶或者檸檬水。一開始以為成個餐只係得牛舌,點知仲有牛腩同薯仔,牛舌外面係煙靭裏面係好軟腍腍,牛腩都整得好軟好入味,而佢嘅咖喱可以話係出色,香料味勁重,但又未去到好辣,令人越食越想食,不知不覺會食晒成個飯。慢烤紐西蘭羊肩肉配香料飯作為一個唔食羊嘅人嚟講係會有少少羊臊味,但係算係處理得唔,佢配搭嘅芥末醬都好有特色。
今日去咗公司附近嘅幸圓食lunch

幸圓限定香料咖喱牛舌飯

慢烤紐西蘭羊肩肉配香料飯

2024-07-22 350 views
呢間西日fusion菜位於鰂魚涌,不過其實又近太古,環境系日系簡約路線,除咗西餐又有日式丼飯,又有pancake同croffle,咩都有得食啲😆✿ 赤蝦他他・魚子醬・蝦汁意大利粉 $188赤蝦他他又幾大件,份量比得慷慨,赤蝦又好新鮮🦐口感滑溜。魚子醬食材高級🖤蝦汁好似系龍蝦汁🦞使得意粉掛汁🍝✿ 時令刺身丼飯 $268食完西式菜式試下日本菜式先,有白海膽 三文魚 拖羅 甜蝦 北寄貝 真鯛,刺身種類繁多,食得我地好滋味☺️白海膽真系時令刺身,系罕見款式,相比平時鮮橙色海膽其實吾算腥。拖羅夠肥美,甜蝦爽口有嚼勁🦐真鯛同樣系少見,薄片且魚味新鮮🐟✿ Bleu Bliss $58餐廳有多款特飲,因應吾同味道所以做到色彩繽紛✨Bleu Bliss材料有藍橙 雲呢拿雪糕🍦牛奶🥛粉藍色飲品影相好靚🩵雲呢拿雪糕味道最明顯。✿ 黑松露芝士奶蓋梳乎厘班戟 $128Pancake真系可鹽可甜🤣🥞今次好少有地叫咗鹹味,芝士奶蓋飲就飲得多,連埋pancake食真系第一次😂☝🏼因為牛奶味重,同pancake食比想像中夾😆Pancake亦做到蛋香味濃郁🥚而且空氣感恰好。

✿ 赤蝦他他・魚子醬・蝦汁意大利粉 $188

✿ 時令刺身丼飯 $268

✿ Bleu Bliss $58

✿ 黑松露芝士奶蓋梳乎厘班戟 $128

2024-07-16
$350 (Dinner)