2024-10-20 165 views
今晚同朋友嚟荃灣食飯以前喺觀塘食過好食所以就嚟呢間平日嘅晚上比較清靜,環境都唔錯柚想蝦你沙律都幾大碗,芝麻醬好足夠,食到底都仲有醬沙律菜亦新鮮雜錦天婦羅有3隻大蝦、2件秋葵、同埋2件紫薯粒呢3款都炸得好食,秋葵仲好似釀咗蝦肉喺入面,幾特別!超級龍卷風呢間餐廳有好多款特色卷物,我地揀咗呢款有鰻魚、海老、芝士、青瓜、脆片,份量比想像中多好食得嚟又易飽肚,好抵食火山估唔到真係有火,好啱打卡配料有帶子、青瓜、牛油果、蟹柳,堆到成座山咁!食落少少辣,好食昭和豆腐煎豆腐好大舊!醬汁甜甜地,外表煎到金黃色,入面仲好滑整體味道都唔錯,同朋友都覺得好滿足尤其係卷物,令我地印象深刻卷物餐牌
今晚同朋友嚟荃灣食飯

以前喺觀塘食過好食所以就嚟呢間

平日嘅晚上比較清靜,環境都唔錯

柚想蝦你沙律
都幾大碗,芝麻醬好足夠,食到底都仲有醬

沙律菜亦新鮮

雜錦天婦羅
有3隻大蝦、2件秋葵、同埋2件紫薯粒

呢3款都炸得好食,秋葵仲好似釀咗蝦肉喺入面,幾特別!

超級龍卷風
呢間餐廳有好多款特色卷物,我地揀咗呢款

有鰻魚、海老、芝士、青瓜、脆片,份量比想像中多

好食得嚟又易飽肚,好抵食

火山
估唔到真係有火,好啱打卡

昭和豆腐煎
豆腐好大舊!醬汁甜甜地,外表煎到金黃色,入面仲好滑

整體味道都唔錯,同朋友都覺得好滿足

尤其係卷物,令我地印象深刻

卷物餐牌
Type of Meal
Dinner
2024-10-20 226 views
呢日去荃灣行街,行到去到 千色匯嗰邊肚餓就搵個地方食晏,順便行到腳攰要抖抖。想食壽司同串燒,上網睇下見到 千色匯I有間古今二,有齊壽司、刺身、燒物、串燒等等,即去! 串燒叫左牛肉同雞翼,少少鹽燒已經夠味;燒粟米粉都好清甜,粒粒爽口~炸雞好正,外肥內嫩有肉汁,仲熱辣辣,加埋醬食好惹味!我中意食吞拿魚所以呢款舖滿吞拿魚加魚籽嘅壽司真係我杯茶,油潤又好味,仲有薯片碎。 壽司有好多款,款款都特別,有機會再試埋其他先。

想食壽司同串燒,上網睇下見到 千色匯I有間古今二,有齊壽司刺身、燒物、串燒等等,即去!

串燒叫左牛肉同雞翼,少少鹽燒已經夠味;
燒粟米粉都好清甜,粒粒爽口~
炸雞好正,外肥內嫩有肉汁,仲熱辣辣,加埋醬食好惹味!

壽司有好多款,款款都特別,有機會再試埋其他先。

2024-10-17
Type of Meal
Lunch
2024-10-19 189 views
-柚想蝦你 $98二人份量,超大碗,材料新鮮亦都非常足料,細食其實可以三人share~-雜錦天婦羅 $88天婦羅唔會太厚粉,有秋葵、甜薯同炸蝦,食落feel到係即叫即炸-金龍卷 $98三文魚新鮮,配炸蝦肉都幾夾,8件黎講價錢算係咁,唔錯-彩虹卷 $116呢款壽司都幾有創意,魚生配牛油果口感幾fresh,一齊食可以減少魚生油膩感覺
-柚想蝦你 $98

-雜錦天婦羅 $88

-金龍卷 $98
三文魚新鮮,配炸蝦肉都幾夾,8件黎講價錢算係咁,唔錯

-彩虹卷 $116
刺身盛三文魚的肉質鮮嫩,油脂豐富,入口即化,搭配少許醬油,讓海味更加突出。帶子的口感則是鮮甜脆口,細膩的口感;而海膽滑嫩和帶有獨特甘甜。我們還額外點了一盤刺身,包括帶子刺身、活赤貝和時令生蠔。活赤貝的彈性十足,味道鮮美,生蠔則是清新甘甜,讓人感受到海洋的鮮活。每一口都是新鮮的享受~日式章魚小丸子外脆內嫩,章魚粒鮮美,搭配特製醬汁,風味獨特,令人驚喜!彩虹卷和蜘蛛卷則色彩繽紛,口感層次豐富,讓整頓飯的視覺和味覺都充滿樂趣。古今的精緻與用心,令人滿意。
刺身

古今的精緻與用心,令人滿意。
2024-10-19 137 views
古今二,主打新派日本菜式,供應多款日式料理,而且份量足夠,所以每次想食日本野都會諗起呢度。仙台牛舌煎牛舌肥厚,肉質煎的剛剛好,軟硬適中,配搭埋蒜片食用,超香口。西京燒銀鱈魚煎得外皮香脆,香味非常突出,食落肉質嫩滑骨少,啖啖肉。綠野仙蹤飯卷選擇非常多,我哋選了呢款,感覺比較清新。綠野仙蹤飯卷鋪滿芒果肉同飛魚子,食落非常鮮甜。入面卷有蟹柳、牛油果和蘋果,多重口感,非常滿足。另外仲叫左兩款串燒,串燒即叫即燒,非常可口。

仙台牛舌煎

西京燒銀鱈魚
煎得外皮香脆,香味非常突出,食落肉質嫩滑骨少,啖啖肉。

綠野仙蹤

另外仲叫左兩款串燒,串燒即叫即燒,非常可口。
2024-10-19 83 views
之前都試過食古今二一直對佢哋個卷物念念不忘除咗外型上味蕾上都可以滿足到今次我叫咗三款卷物綠野仙蹤卷物上面鋪咗一堆蘋果粒餡料有蟹柳,牛油果同埋八爪魚另外飯上面亦都有蟹籽伴埋一齊口感脆脆有咬口倫敦橋個面鋪咗一層海膽卷入面有炸帶子及青瓜全部夾埋一齊好鮮味好夾好清新超級龍捲風卷物餡料以鰻魚同埋天婦羅蝦作為中心加埋青瓜同芝士口感味道一流我仲叫咗雞軟骨棒好香燒烤味、香脆可口濃濃嘅雞味係我鍾意嘅黑豚豬頸肉串燒啖啖肉油脂燒到勁香口會想再叫多次鹿兒島豚肉荔枝卷串卷十分推介啖啖肉嘅感覺燒過嘅豚肉香味齒頰留香大愛秋葵天婦羅食咗咁多澱粉同埋肉循例上都要改返個蔬菜類清一清🤣🤣秋葵都好juicy,唔會炸到乾晒成個感覺清新晒

之前都試過食古今二
一直對佢哋個卷物念念不忘
除咗外型上
味蕾上都可以滿足到

今次我叫咗三款卷物
綠野仙蹤
卷物上面鋪咗一堆蘋果粒
餡料有蟹柳,牛油果同埋八爪魚
另外飯上面亦都有蟹籽伴埋一齊

超級龍捲風
卷物餡料以鰻魚同埋天婦羅蝦作為中心
加埋青瓜同芝士口感味道一流

我仲叫咗雞軟骨棒
好香燒烤味、香脆可口
濃濃嘅雞味

大愛

秋葵天婦羅
食咗咁多澱粉同埋肉
循例上都要改返個蔬菜類清一清🤣🤣
秋葵都好juicy,唔會炸到乾晒
成個感覺清新晒
2024-10-18 118 views
今日約咗朋友食古今二之前食過其他分店覺得好出色!🥰今次係荃灣分店就再次食佢~~炸蝦天婦羅炸皮做得好好,唔會好厚,有調過味帶出到蝦嘅鮮味!😋蝦肉好新鮮彈牙,用料好好👍🏻👍🏻刺身拼盤每款刺身都好新鮮同埋好鮮甜😍😍特別係油甘魚腩超肥美,切嘅厚度令人食落好滿足😎蝦都係超鮮甜!燒牛舌牛舌係我每次食串燒必叫!估唔到佢哋嘅串燒都好出眾☺️燒得好嫩滑,又有牛香味😛生蠔拼盤肥嘟嘟嘅生蠔🦪配上檸檬片,更帶出咗蠔嘅鮮味!鍾意食蠔係必食呢個👍🏻👍🏻所有野食價錢合理,質素又好!食日本野我推薦大家要去古今二🫶🏻🫶🏻
今日約咗朋友食古今二
之前食過其他分店覺得好出色!🥰
今次係荃灣分店就再次食佢~~

炸蝦天婦羅
炸皮做得好好,唔會好厚,有調過味帶出到蝦嘅鮮味!😋
蝦肉好新鮮彈牙,用料好好👍🏻👍🏻

刺身拼盤

燒牛舌

生蠔拼盤

2024-10-18 114 views
最近去咗荃灣千色匯,行商場期間見到有間專門食日式卷物嘅餐廳,覺得款式好特別,即刻入去一試~橫綱力士龍蝦卷擺盤精美,有啲唔得食嘅感覺。食材都好豐富,有鮮嫩嘅波士頓龍蝦、油脂肥美嘅鰻魚、溶溶嘅芝士、牛油果creamy,以及爽脆嘅青瓜,龍蝦卷又靚又好味。龍卷風沙律造型又幾特別喎,似足龍卷風咁。蔬菜翠綠鮮爽,蟹柳同蟹籽味道都好鮮,加埋啲卜卜脆,食起上嚟更滋味。三文魚拖羅刺身刺身一睇就已經覺得好新鮮,拖羅充滿油脂,咬落去軟綿綿又有些嚼口,三文魚腩非常鮮甜,好肥美,兩款都咁好吃。午夜牛郎呢款個名好特別,估唔到有咩係裡面。材料原來係三文魚、牛油果同芝士,卷物味道好鮮,食落好滿足呀!

橫綱力士龍蝦卷
  • 龍卷風沙律
  • 三文魚拖羅刺身
  • 午夜牛郎
2024-10-16 91 views
我同班朋友一直都好鍾意食古今二,既然嚟到荃灣千色匯,就梗係要來食吓啦,喺咁多間分店我最鍾意嚟呢間,因為覺得佢裝修比較新潮,設計都係簡約日本風,有種小清新嘅感覺,味道當然都係好正啦!呢度必點一定係啲卷物,不能叫邊一個其實都係勁好食,但係有一樣嘢係我每次都好推介人哋食嘅,就係個櫻花蝦燒茄子,有別於外面嘅燒茄子,呢度會加埋櫻花蝦喺上面,加強咗唔同嘅口感,脆脆地,加埋燒到好軟熟嘅茄子,同埋甜甜地嘅醬汁,真係味覺同口感上嘅衝擊!另外呢度嘅天婦羅都炸得酥脆,冇油益味!

2024-09-27 253 views
晚上黎到荃灣,響千色匯食特色日式料理☺️💕之前已經黎過呢間古今二,覺得水準幾好最吸引既係佢既特色卷物!今次再來食下😋😋🖤火山🍣🍣🥑🔥🔥一上枱既時候,店員會係碟邊點火🔥青瓜牛油果卷上鋪滿帶子、蟹柳🦀🦀炙燒過既蟹柳更加香口好食🤤🤤👍🖤蟹柳沙律🥬🥬🥗🦀沙律好大碗!上面鋪滿蟹柳、蟹籽撈埋特製沙律醬汁(微辣) 清新爽口fresh ~ 好抵食💕🖤超級龍卷風🍣🍣🧀🥒卷物配料有鰻魚、炸蝦、海老、芝士、青瓜賣相不錯,幾有趣既配搭,大蝦炸得鬆脆,口感鮮味軟糯,加埋薄脆片口感層次豐富😋❣️🖤雜錦天婦羅🍤🍤🍠炸蝦、秋葵、紫薯,每件都新鮮炸起外脆内軟炸蝦幾大隻又夠彈牙,紫薯夠熱幾香口~配埋天娜羅汁味道好夾😛🖤昭和豆腐煎豆腐外皮煎得金黃香脆,內裡保持嫩滑,配上特製嘅醬汁,味道溫和,簡單得黎幾好食~📍古今二 (荃灣千色匯I) (荃灣)荃灣眾安街68號荃灣千色匯I 3樓3013號舖
晚上黎到荃灣,響千色匯食特色日式料理☺️💕
之前已經黎過呢間古今二,覺得水準幾好
最吸引既係佢既特色卷物!今次再來食下😋😋

🖤火山🍣🍣🥑🔥🔥
一上枱既時候,店員會係碟邊點火🔥
青瓜牛油果卷上鋪滿帶子、蟹柳🦀🦀
炙燒過既蟹柳更加香口好食🤤🤤👍

🖤蟹柳沙律🥬🥬🥗🦀
沙律好大碗!上面鋪滿蟹柳、蟹籽
撈埋特製沙律醬汁(微辣) 清新爽口fresh ~ 好抵食💕

🖤超級龍卷風🍣🍣🧀🥒
卷物配料有鰻魚、炸蝦、海老、芝士、青瓜

🖤雜錦天婦羅🍤🍤🍠
炸蝦、秋葵、紫薯,每件都新鮮炸起外脆内軟
炸蝦幾大隻又夠彈牙,紫薯夠熱幾香口~
配埋天娜羅汁味道好夾😛

🖤昭和豆腐煎

📍古今二 (荃灣千色匯I) (荃灣)
荃灣眾安街68號荃灣千色匯I 3樓3013號舖
  • 火山
  • 昭和豆腐煎
  • 雜錦天婦羅
2024-09-25 276 views
上星期難得放假 自己一個去左荃灣行街 去完南豐紗廠參觀完 再行到去千色廣場果邊 搵左間日本餐廳坐低食個lunch me time一下金龍卷$98呢個卷物好好味 上面有三文魚 入面有炸蝦同芝士 食落口感好豐富 食材好新鮮 一個人食晒 超好食超滿足櫻花蝦茄子燒$68呢個燒茄子一定要試 即叫即燒 上面有超級多櫻花蝦 所以勁香 同埋茄子燒到岩岩好 一絲絲咁夾d茄子肉出黎 好正龍卷風沙律$48呢個沙律都好正 上面加左好多蟹子 蟹柳加埋所以配料同生菜 超級好味 呢個份量一人食岩岩好Overall 環境乾淨舒服 店員又nice 主動介紹招牌菜式比我 整體都十分推介 下次一定要約埋朋友再黎食 試多幾款菜式同飲下酒chill 一chill

金龍卷$98

櫻花蝦茄子燒$68

龍卷風沙律$48

2024-09-22 332 views
已經唔係第一次去古今二,今次朋友相約在荃灣,就試吓📍荃灣分店食物的質素和味道。‼️同行兩個人,一共點咗五樣食物🔖🌋火山式料理令人眼前一亮,視覺上的享受非常吸晴🤩,無論是色彩還是擺盤都精緻👍🏻👍🏻食物口味的組合讓我和朋友都大讚。嚟到古今二必點蟹柳沙律🥗,這道菜唔使多作介紹,實在是大碗,沙律的清新口感,差點食唔晒。🌸櫻花蝦茄子燒則是另類的驚喜,估唔到配搭非常夾,完全沒有違和感。超級龍卷風🌀,即炸蝦卷壽司,包住嘅炸蝦天婦羅,好爽脆,一啲都唔淋。最後,野菜天婦羅🍤炸粉薄而脆,有金針菇,三粒紫薯,蘑菇等,當中好鍾意金針菇😂因為好少有金針菇天婦羅。整體而言,我覺得食物質素高。性價比五粒星🌟🌟🌟🌟🌟
‼️同行兩個人,一共點咗五樣食物🔖

整體而言,我覺得食物質素高。
性價比五粒星🌟🌟🌟🌟🌟
每次經過荃新天地都會覺得呢間餐廳好香今次就book左千色匯呢間試下.. 老實說我唔食刺身既關係.. 又真係猶豫左好耐.. 今次去到叫左個牛肉壽喜鍋 .. 佢甜甜地又真係幾好味牛肉都會嫩好香.. 唔會好似食柴皮咁但份量可能就偏小啦.. 問問職員有無追加牛肉原來得佢地撳電腦先可以追加.. 原本餐牌係無既最後加左八十八蚊碟牛肉.. 點知八十八蚊竟然可以追加咁大碟牛肉????起碼有二十片呀.. 最後爭d食唔哂添呀另外仲有叫左燒三文魚頭同埋黑毛豬串平時我都甚小食三文魚.. 好怕有陣腥味今次呢個無之餘又幾好味.. 黑毛豬亦都係出色之作.. 不過可以加辣就好啦~~~
每次經過荃新天地都會覺得呢間餐廳好香
今次就book左千色匯呢間試下..
老實說我唔食刺身既關係..
又真係猶豫左好耐..
今次去到叫左個牛肉壽喜鍋 ..
佢甜甜地又真係幾好味
牛肉都會嫩好香.. 唔會好似食柴皮咁
但份量可能就偏小啦.. 問問職員有無追加牛肉
原來得佢地撳電腦先可以追加.. 原本餐牌係無既
最後加左八十八蚊碟牛肉..
點知八十八蚊竟然可以追加咁大碟牛肉????
起碼有二十片呀.. 最後爭d食唔哂添呀

另外仲有叫左燒三文魚頭同埋黑毛豬串
平時我都甚小食三文魚.. 好怕有陣腥味
今次呢個無之餘又幾好味..
黑毛豬亦都係出色之作.. 不過可以加辣就好啦~~~
2024-09-19 345 views
今日有朋友生日,幾位朋友選擇了呢間日式餐廳享用了豐盛的午餐,賀一賀他😀首先點了火山🔥($68),這道菜不僅有火焰效果,讓我們拍照打卡,也因為表面鋪滿了芝士蟹柳而令人驚喜。下面的牛油果等材料反卷,口感豐富。接著是蜘蛛($96),特別的生日畫碟上有花瓣和燒汁畫的「Happy Birthday」,十分用心壽星仔感到很驚喜呢。壽司內含蟹柳、牛油果、炸蝦和青瓜,飯粒飽滿但不硬,口感極佳,讓人感受到新鮮的材料和精緻的工藝。昭和豆腐煎($58)也讓我們驚喜,豆腐大得過拳頭,炸皮薄脆,裡面的豆腐滑嫩,讓人忍不住多吃幾塊。日式麻醬豆腐沙律($48)同樣讓人愉悅,生菜新鮮、麻醬不油膩,豆腐滑捋捋,清爽可口,適合搭配主菜。最後,櫻花蝦茄子燒($68)讓我們讚不絕口,茄子外皮焦脆,內裡濕潤嫩滑,搭配櫻花蝦的鹹香口感,十分誘人。
今日有朋友生日
,幾位朋友選擇了呢間日式餐廳享用了豐盛的午餐,賀一賀他😀

日式麻醬豆腐沙律

櫻花蝦茄子燒
2024-09-19
日式麻醬豆腐沙律
櫻花蝦茄子燒
2024-09-18 340 views
喺荃灣千色行完一輪,食埋晚餐先返屋企大家都覺得唔算好肚餓,所以就揀間日本嘢食啲輕食餐牌都幾多嘢食,仲有相, 可以知道份量朋友就想要龍捲風沙律+ 黃金炸豆腐我就想食芝士年糕然後再叫一啲卷物龍捲風沙律 份量都幾大份,而且色彩鮮豔同平時沙律有啲唔同,有啲燒汁喺上面底嗰度又唔少蟹柳同埋中華沙律撈均之後裏面都有唔少食材宮崎黃金炸豆腐外型有啲似小丸子, 但係裏面係豆腐外脆內滑,調味都足夠芝士年糕煙煙靭靭, 芝士香濃叫咗一個青龍卷同埋超級龍卷風上菜的時候兩個放埋一齊覺得份量都好多青龍卷上面包咗一層牛油果裏面包咗鰻魚, 食落覺夠滑口 超級龍卷風裏面有炸蝦仲有一啲芝士好特別仲配咗啲薯片喺上面所以食落口脆脆的還好平日餐廳唔算好多人食下傾下偈,慢慢的休息下很寫意的一天
喺荃灣千色行完一輪,食埋晚餐先返屋企
大家都覺得唔算好肚餓,所以就揀間日本嘢食啲輕食

餐牌都幾多嘢食,仲有相, 可以知道份量

朋友就想要龍捲風沙律+ 黃金炸豆腐
我就想食芝士年糕然後再叫一啲卷物

龍捲風沙律
份量都幾大份,而且色彩鮮豔
同平時沙律有啲唔同,有啲燒汁喺上面

底嗰度又唔少蟹柳同埋中華沙律
撈均之後裏面都有唔少食材

宮崎黃金炸豆腐
外型有啲似小丸子, 但係裏面係豆腐
外脆內滑,調味都足夠

芝士年糕煙煙靭靭, 芝士香濃

叫咗一個青龍卷同埋超級龍卷風
上菜的時候兩個放埋一齊
覺得份量都好多

青龍卷上面包咗一層牛油果
裏面包咗鰻魚, 食落覺夠滑口

超級龍卷風
裏面有炸蝦仲有一啲芝士
好特別仲配咗啲薯片喺上面
所以食落口脆脆的

還好平日餐廳唔算好多人
食下傾下偈,慢慢的休息下
很寫意的一天

2024-09-12
$200 (Dinner)
  • 超級龍卷風
  • 龍卷風沙律