2019-03-18 2843 views
依間餐廳由細食到大,食嘅係人情味,雖然裝修好舊,衛生情況一般,但間唔中就好想返嚟再食下👍🏼👍🏼👍🏼❤️❤️❤️支持下老店😋😋😋😋薑蔥霸王雞,每次必點,仲要同老細講多蔥添🥰🥰🥰🥰🥰雞肉好滑,配埋薑蔥食,一個字,正👍🏼👍🏼👍🏼苦瓜煲!最鍾意配埋鹹菜一齊食🥰👍🏼好正嘅鱔🥰🥰🥰🥰🥰👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼好新鮮!好口?自己係街市買都未必整到咁好食🥳🥳🥳🥳

苦瓜煲!最鍾意配埋鹹菜一齊食🥰👍🏼

2019-01-28 2708 views
哩一間飯店已經係大圍開左好耐,佢既裝潢同佢既菜式都一樣非常傳統,雖然價錢唔算平,不過佢每一道菜都非常大份量!味道亦都好好味,每次黎到我都要叫兩碗白飯!所以點都要黎試下食!
2018-12-12 2763 views
星期六係大圍食飯,選擇不多,而呢一間都算係中菜之中嘅首選,平民價錢食心機客家小菜。今晚叫左三味菜一個湯。湯方面叫左腐竹豬肺白果湯,煲完出來奶白色賣相吸引。飲落口腐竹、同豬肺嘅味道搭配非常,濃香滿口。而佢啲湯渣有豬肺同豬肚,全部都係心機之作,剩係洗乾淨都搞半日。鹽焗雞係客家菜必食菜色之一,鹽味基本上每一家餐廳都大同小異,最緊要係雞嘅質素。而呢度鹽焗雞做得岩岩好,唔會過熟雞肉略帶經,肉質滑溜,而雞本身亦好有雞味,同鹽焗嘅味道十分之夾。紅燒豆腐係另一相對健康之選,起碼冇咁啖啖肉。最後就係米芝連咕嚕肉,開頭俾佢個名搞到期望太高,但係食落又覺得冇乜特別,外面肯定會有比佢質素更好嘅咕嚕肉。

今晚叫左三味菜一個湯。

紅燒豆腐係另一相對健康之選,起碼冇咁啖啖肉

2018-09-23 2734 views
用幾句說話就可以形容呢間飯店嘅整體質素,食物冇問題味道可以,不過全無食店應有的基本服務態度,店員全冇表情,問咩野都唔知,出菜速度超慢(半個鐘出一碟炒菜,其餘都唔想再講落去😣,試過嘅人應該都知),最後都完成唔到整個晚餐。講完。
用幾句說話就可以形容呢間飯店嘅整體質素,
  • 八寶鴨
剛剛探完病從仁安坐車落來,打算吃返個小炒熱熱地, 見到有閒港式飯店看落都幾好甘, 就打算試下啦,入去老闆推薦左個茄子班頭楠148, 自己叫左個鹽焗鷄半只118,海鮮雑菜煲98。 D菜都算可以接受既,都有鍋氣,老闆同班老夥計都算熱情。但係埋單既時候, 收銀話466, 我心想, 搞咩?我有吃甘貴咩?我叫收銀拆返條數給我睇,因爲係無收據又無落菜紙,距好Q快甘在一張白紙寫下364咯,又在計算機上打埋42(3個白飯+3個茶位), 再來個加一,米466咯, 由於我見距十分嫺熟迅速操作, 又吳想太過阻住人地, 所以米拉拉琳科水啦, 吳通仲會有錯咩。 去完個小便上埋車, 一計(364+42)*1.1=446。 你老闆啊,居然收多20蚊, 一間茶記野又收加一已經吳多爽,而家仲無拉拉吳見20鷄,真吳愉快。 後來細心一想, 都吳知係米故意多收既,如果我當場計埋給距睇,距咪最多講聲音sorry, 然後備返我,如果無講,咪又袋袋平安咯。下次幫襯呢d飯店真係吳可以怕麻煩要計清楚, 特別係個d又無單又無入菜紙d餐廳。

2018-08-03 1608 views
今晚同外母食飯五個人食咗$800鹽焗雞非常好春卷冇得彈豬肚湯好正紅燒豆腐都唔錯梅菜扣肉第度搵唔到睇見張相你都知乜都清晒梗係好好味啦!呢間鋪做咗幾十年品質有保證依家好難搵到
今晚同外母食飯
五個人食咗$800

鹽焗雞非常好

春卷冇得彈
豬肚湯好正
紅燒豆腐都唔錯
梅菜扣肉第度搵唔到

睇見張相你都知
乜都清晒梗係好好味啦!

呢間鋪做咗幾十年
品質有保證
依家好難搵到
2018-06-10 1765 views
今日再嚟試其它嘢,今日食大路嘢,唔差!老闆娘同店員都係有禮貌,今日好飽,飽到見暈,可能係豬網油蠔豉卷……是日菜單,出場序:1) 盬焗雞: 又滑又有雞品,碟䓤油巧香,推介2) 猪肺湯: 啲猪肺,白果好淋,個湯清甜3) 紅糟炒米粉: 第一次試,好味唔油。紅糟可重少少4) 豬網油蠔豉卷: 外皮脆,豉比例少,好多肥豬肉,食到肥肉嘅,半舊己夠,食唔到都幾惡頂。呢個不值推介5) 客家煎釀豆腐大魚頭煲: 整體幾好食嘅,魚頭好大個,但落粉多咗,豆腐就大路感覺

是日菜單,出場序:

1) 盬焗雞: 又滑又有雞品,碟䓤油巧香,推介
2) 猪肺湯: 啲猪肺,白果好淋,個湯清甜
3) 紅糟炒米粉: 第一次試,好味唔油。紅糟可重少少

2018-06-10
2018-06-09 1209 views
今日同女友,未來外母嚟呢度食。我哋三個都係第一次嚟呢度食,想試酥皮八寶鴨同紅糟豬肚尖,所以早一日訂定。 入到铺頭,老闆娘同啲伙記都好有禮貌態度好好,除咗上述兩個餸,再加個家鄉釀鲮魚,蒜蓉炒白菜。食食下見人地碟生炒骨幾靚,又整碟試下。上菜前後排:1) 炒白菜: 唔油,有鑊氣,甜2) 八寶鴨: 酥皮香脆,入面糯金,咸旦黃,粟子好香,外母係咁話正,女友一向唔嗅米氣都食碗幾3) 釀鯪魚: 幾好食,外母咁奄尖都贊4) 紅糟豬肚尖: 紅糟同咸酸菜加埋原來好若味,肚尖無花果啲較滑,咗花嘅小小奀,不同都好食,餸酒好過小炒皇5) 生炒骨: 不過不失,唔會死甜,但外皮夠脆口連兩支啤酒埋單一千一百幾,價錢同理。下次會試下平實啲嘅沙薑雞,客家煎豆腐,豬肺湯,臨走見人叫呢啲,望落幾正咁

上菜前後排:
1) 炒白菜: 唔油,有鑊氣,甜
3) 釀鯪魚: 幾好食,外母咁奄尖都贊
5) 生炒骨: 不過不失,唔會死甜,但外皮夠脆口

2018-06-09
6個人食左4個菜$800其中3個菜沒有看餐牌叫埋單時發現蝦仁炒蛋原來160蚊 一d都吾值菜同茄子都貴又難食。另外白飯和茶錢加一罐汽水兩枝啤酒,連雞附上的醬油加起都要另收300!埋單時竟然要一千多,但沒有什麼落過肚。呃錢飯店!不知何時會收檔摺埋!
6個人食左4個菜$800
其中3個菜沒有看餐牌叫
埋單時發現蝦仁炒蛋原來160蚊 一d都吾值
菜同茄子都貴又難食。
另外白飯和茶錢加一罐汽水兩枝啤酒,
連雞附上的醬油加起都要另收300!
埋單時竟然要一千多,但沒有什麼落過肚。
呃錢飯店!不知何時會收檔摺埋!
2018-03-21 1364 views
唸住第一次去食午飯試吓啦,點知中哂伏,入去都見唔多好,周圍污糟到d 環境好似bio 7咁,再叫下雞飯啦,話哂點中伏都有個譜嘛,點知道出來既雞全部都係d骨頭,當我狗呀!飯就好肯多,但好似沒餸食飯咁咯,唔通叫我食雞皮呀,最唔順氣見其他人d雞都幾多肉,點解我係咁,嗱,唔好話我樣衰呀,厨房係樓下睇唔到我架(雖然我唔係樣衰), 最後我食咗幾啖飯飲咗幾杯茶就走,仲要出去再食d小食,唸返起不如幫襯大家樂沒咁嬲,以後都唔會再去你間 bio 7 酒家啦。
2018-03-01 1687 views
想試這店很久,終於有機會! 一般客家菜都是到醉瓊樓和泉章居這兩間老店。都是第一次試的客家小店。 但這店的歷史也不弱始於一九八八年, 今年剛好30載。 影店內食客都斯斯文文,没有大店的嘈口吵。 店員(抑或老闆呢?)十分友善熱情,彷佛回到兒時食店。打開餐牌,許多小菜都想試只是人冒數少,所以只能點了幾個: 霸王雞、三鮮牛骨髓和豆豉鯪魚炒油麥菜 。這個霸王雞真的是兒時味道! 而且雞很香滑,連嫩雞胸肉也很好吃 霸王雞另一個主角係薑蔥絲,見圖都知道薑蔥絲不馬虎。 味道偏鹹很適合送飯。三鮮牛骨髓份量不大,牛骨髓冇想像中的粗。 除牛骨髓外還有四種菇類、西蘭花、鵪鶉蛋和鴨腳作配菜。 牛骨髓十分入配菜的味道亦很好這碟炒菜望落好有光澤,其實油並不算多而且都夠鑊氣!很香~這幾個菜、一碗白飯和茶介共$400. 下次約多些朋友試多幾款菜式先!

打開餐牌,許多小菜都想試

霸王雞

三鲜牛骨髓

這碟炒菜望落好有光澤,其實油並不算多而且都夠鑊氣!很香~

豆豉鯪魚油麥菜

2018-02-28
$200 (Dinner)
2018-02-10 1266 views
之前有傳媒講過呢間鋪有八寶鴨,聽阿媽講過話已經好少地方有,有都唔一定好食,所以團年食就黎左呢間大圍老飯店食。叫左隻雞,啲肉好嫩滑,而且本身夠哂味,唔洗點其他野都好味!到主角八寶鴨,第一次食呢個煮法,齋睇已經知要好多功夫。面係酥皮,好鬆化。入面係隻無骨既鴨釀滿哂糯米,仲有其他配料釀埋喺入面,超好味!十足係隻特大足料糯米雞!煎魚腸,一啲都唔覺腥,不過份量少左啲。煎豬肉餅,好明顯係自家製,醃到啲豬肉入哂味,煎完好香,唔會好實。

叫左隻雞,啲肉好嫩滑,而且本身夠哂味,唔洗點其他野都好味!
金牌鹽焗雞

到主角八寶鴨,第一次食呢個煮法,齋睇已經知要好多功夫。
酥皮八寳鴨

煎魚腸,一啲都唔覺腥,不過份量少左啲。
家鄉煎魚腸

手剁蓮藕煎豬肉餅
2018-02-09
金牌鹽焗雞
酥皮八寳鴨
家鄉煎魚腸
手剁蓮藕煎豬肉餅
2017-12-14 3181 views
早前同左屋企人出去食飯,見大圍有間由1988年就開始營業的傳統客家菜餐廳。我同細妹都未食過客家菜,所以就一齊去試試。先黎一份「手剁豬肉煎釀豆腐浸客家蛋角」,煲仔上的菜式,有香濃的湯浸住菜、蛋角及釀豆腐。蛋角有預先煎香,就算浸住湯都無阻它的香味及口感。蛋角內都有釀到肉。另外,個煲仲有手剁豬肉釀豆腐。我們仲叫左碟「原條洪興釀鯪魚」。餐廳先將整用整條魚肉拎去釀,再將釀魚肉砌返一條魚形。魚肉無骨唔腥,煎得好香!個汁仲非常襯tim!「揚州炒飯」都幾有鑊氣,配料足炒得又均勻。「金銀蛋時菜」味道鹹左少少,不過皮蛋同鹹蛋都好足料,唔似其他餐廳得幾片。主角「酥皮八寶鴨」到了!係香脆的脆皮內,就係鴨肉及香軟糯米飯。份量非常大入面仲有鹹蛋黃tim!呢間味道都唔差,如果去開附近值得去一試,因為好多手工菜式係市面都好少見。另外,大家去食飯記住㩒定cash,因為餐廳只係收現金架。

手剁豬肉煎釀豆腐浸客家蛋角

蛋角有預先煎香,就算浸住湯都無阻它的香味及口感。
手剁豬肉煎釀豆腐浸客家蛋角

蛋角內都有釀到肉。
手剁豬肉煎釀豆腐浸客家蛋角

另外,個煲仲有手剁豬肉釀豆腐。

原條洪興釀鯪魚

魚肉無骨唔腥,煎得好香!個汁仲非常襯tim!

「揚州炒飯」都幾有鑊氣,配料足炒得又均勻。
揚州炒飯

金銀蛋時蔬

主角「酥皮八寶鴨」到了!
香酥八寶鴨

係香脆的脆皮內,就係鴨肉及香軟糯米飯。

份量非常大
香酥八寶鴨

入面仲有鹹蛋黃tim!

2017-11-11 2607 views
偶然入大圍食個午餐,選了這間客家菜。出地鐵站行五分鐘,好方便。是日賽馬日,有十多人睇緊賽馬!好彩仲有位。坐底見午市套餐平平無奇,但後來見午市都超大份,夠兩個女仔分,尤其雞飯午餐,蒸魚套餐都好大份!下次要試午餐!而我地卻叫了白果豬肚湯。足夠我地五個人,每人兩至三碗。好多豬肚,白果,好味!另叫了紅酒糟炒米粉,微甜,幾好味,第一次試紅酒糟可炒粉。另外,豆鼓鯪魚炒油麥菜,幾好味!最後當然餐八寶鴨!外層炸得酥脆,內有鴨肉,粟子,眉豆,咸旦黃,糯米/粘米。好好味,間中一間油油地,都ok 啦!

是日賽馬日,有十多人睇緊賽馬!好彩仲有位。

另叫了紅酒糟炒米粉,微甜,幾好味,第一次試紅酒糟可炒粉。

另外,豆鼓鯪魚炒油麥菜,幾好味!

2017-11-11
$120 (Lunch)
2017-06-07 2809 views
突然好想食客家菜......冇啦啦比我搵到呢間老子號野, 但可能location問題, 冇咩人食咁, 一去到就有位, 又唔洗等位, very nice! 叫左我最愛既牛骨髓三鮮, 呢味餸真係愈來愈少地方食到 ! 入面仲有我最愛既鵪鶉蛋 牛骨髓入唒味, 好淋, 仲有香菇, 粟米心, 其實係好簡單既一味餸, 但我真係好鐘意 ! 跟住仲有客家菜必點既煎蛋角, 呢到仲可以加埋釀豆腐一齊, 叫做肉碎煎釀豆腐浸客家蛋角, 一味餸滿足唒我2個願望咁, hahahaha 最後就係呢個霸王雞, 好多蔥花好靚, 雞半隻黎講都唔算小, 不過雞有唔夠滑, 但雞味都好good ! 3個人仲有一碟炒通菜唔記得影, 炒得好有獲氣, 好香口 !!!就係鐘意簡簡單單既晚餐
突然好想食客家菜......冇啦啦比我搵到呢間老子號野,

叫左我最愛既牛骨髓三鮮, 呢味餸真係愈來愈少地方食到 !
入面仲有我最愛既鵪鶉蛋

一味餸滿足唒我2個願望咁, hahahaha