2013-10-20 591 views
一家人去咗九龍城開餐!爸爸之前讚過「江南美廚」啲嘢好食,我同老公當然要睇吓係咪真係咁好啦!餐廳環境唔錯,我哋九個大人加一個BB獲安排喺玻璃房內用餐,坐得幾舒服!只係……洗手間太少廁格……唔記得影餐前小食,九個人,有三小碟前菜(每碟$10),其中兩碟係花生,一碟係菜莆。我一向鍾意食菜莆,呢碟醃得唔錯,唔怕太鹹,我都食咗唔少,如果將其餘兩碟花生換埋做菜莆就好喇,嘻。叫咗以下嘅嘢﹕砂窩雲吞雞 ($108/半隻)﹕碗湯味道普通,飲唔到咩雞味,雲吞亦唔見得好滑……食過合江小鎮嘅雲吞,更覺其他地方做嘅只係一般水準……花彫醉雞 ($50)﹕酒味頗重,但又唔會覺得好苦,算係唔錯,略嫌隻雞唔夠嫩滑。雞絲粉皮 ($48)﹕味道ok,其實呢道菜好難整得難食。鎮江肴肉 ($48)﹕一睇賣相已經扣哂分,啫喱部份完全唔得晶瑩剔透,食落感覺好實……蒜泥白肉 ($48)﹕睇落去好似好多咁,其實下層鋪滿粉皮。至於味道,只屬普通。南翔小籠包 ($28)﹕叫咗兩籠,味道一般,我那一件唔知點解一早已經被刺穿,所以冇乜湯汁可言……但只談餡肉,呢到都只係一般,食唔出有咩出色之處。擔擔麵 ($30)﹕叫咗一碗唔辣同一碗中辣,唔太食
叫咗以下嘅嘢﹕

雞絲粉皮 ($48)﹕味道ok,其實呢道菜好難整得難食。
擔擔麵 ($30)﹕叫咗一碗唔辣同一碗中辣,唔太食得辣嘅我,完全唔敢掂中辣嗰碗,只食唔辣。呢碗擔擔麵係我食過最難食嘅!首先,我唔知正宗擔擔麵應該係點,但我未食過咁粗嘅擔擔麵,我真係忍唔住要對嘅正宗式存疑。其次,啲麵煮得好鬼淋,淋到有啲過份,加上啲麵又粗,好似食緊一pat嘢落肚咁……就連個湯底都好 一般,呢碗嘢收成$30,絕對唔值!
蒸銀絲卷 ($18)﹕我冇食過,不予置評喇。
上海粗炒 ($62)﹕冇食到,所以又係不予置評喇。
茄汁蝦仁鍋巴 (其實唔太記得個名,更加唔知價……)﹕鍋巴整得好脆,我細佬好鍾意食,我就因為個人口味,唔太喜歡佢炸到萬年油味都食到咁滯……至於個sauce,sorry,唔係我杯茶,我唔覺得好食……
樟茶鴨 ($98/半隻)﹕爸爸激讚嘅一道菜,的確呢到嘅樟茶鴨唔會好似其他餐廳咁整到乾哂柴,鴨肉juicy之餘,又唔會又淋又霉,有咬口得嚟又不會韌,口感一 流!只係……作為樟茶鴨,佢嘅茶味卻嚴重不足!唔好提食落冇茶味,反正好多餐廳都係聞到食唔到,呢到就慘到連聞都唔太聞到茶味……嚴格嚟講,佢都唔太算係樟茶鴨喎!
雲腿扒津白 ($78)﹕Menu明明影咗八塊厚切雲腿,但上枱只有三小塊,仲要係薄切……味道就正常啦!
上海菜飯 ($20)﹕叫咗四碗,雖然多油到咩咁,但我都食哂成碗,冇辦法,我一向愛吃菜飯。
豆沙鍋餅 ($30)﹕我同拾爺都好唔buy佢個皮!又煎又炸後,唔脆之餘,仲要又厚又硬……
高力豆沙香蕉 ($32)﹕味道唔錯,好夠熱,又唔會太甜。
小心流沙包 ($24)﹕果然好流,但唔係流沙,係流水……睇相以為好足料,其實麵包皮好厚,咁都算,講明係流沙,但食落好水囉……唔夠「傑」,唔夠沙喎……><
埋單$1153,我同老公都唔明點解爸爸上次食完激讚,我哋只覺得呢到好普通,係普通到唔會有意慾再番嚟幫襯。
2013-10-19
2012-04-09 320 views
估唔到一心去食上海嘢~~竟然仲有其他中式點心食 原來哩度最近開始07:30-16:00有點心即叫即蒸呀!!酸辣湯拉麵~~ 酸辣湯好味!!野菌素齋餃~~ 餃皮ok & 好夠料(好多菇+木耳)~~正!!素菜包~~ 可能我本人近期鍾意食菜,所以哩個包趁熱食嗰陣.真係覺得特別正^^春風得意腸~~ 哩個腸粉.超得意..起初未食仲以為係一般既炸兩, 點知食咗啖至知.原來裡面係脆既蝦春卷,下次必定再食^^懷舊豬潤燒賣~~ 睇見有少有既"豬潤燒賣",當然要試吓, 兩片爽豬潤+燒賣肉.入口都唔覺膩, ok ok!江南糯米雞~~ 哩個糯米雞.又係好創新, 完全估唔到係唔用荷葉.用咗白糯米+黑糯米.裡面有D雞肉粒+蝦粒.喺糯米上面再加上木魚, 味道都OK!!
江南糯米雞
懷舊豬潤燒賣
春風得意腸
酸辣湯拉麵
野菌素齋餃.夠內涵
野菌素齋餃
估唔到一心去食上海嘢~~竟然仲有其他中式點心食

原來哩度最近開始07:30-16:00有點心即叫即蒸呀!!

酸辣湯拉麵~~ 酸辣湯好味!!
2012-04-06
$60 (Lunch)
野菌素齋餃
野菌素齋餃.夠內涵
酸辣湯拉麵
春風得意腸
懷舊豬潤燒賣
江南糯米雞
2012-01-15 215 views
為了購買我認為是最美味的糖果,所以專程開車到九龍城廣場,在商場買了我的最愛糖果後,肚子也開始餓了,找到這家算像樣的酒樓就決定在此晚饍,看了餐牌主要是一些上海菜為主,由於要留肚食糖水甜品,所以不能食得太飽,只叫了冷盤燻魚($48),咸肉百頁津白($68)及鱔糊湯麵($50)燻魚做得不錯,甜中帶酸,而且甜味及酸味適中,魚肉咬下去也有魚香~咸肉百頁津白朋友說略微過咸,但我覺得還可以,因為是咸肉的緣故吧~這種咸肉是上海風味那種,咸香得來有肉味,不像廣東那種臘肉偏硬,百頁是豆腐皮,吸了咸肉的咸香,變得不再淡味了,最後就是津白,可能煮久了,略腍,沒甚口感了~鱔糊湯麵的鱔糊不夠多韮王,只得芽菜,而鱔肉除了份量少之外味道也不怎好,肉質偏腍,沒鮮味,至於麵就更加麻麻,湯底淡而無味,麵條也不彈牙,還標磅是自家制拉麵,有點失望~
沒甚口感了~
磅是自家制拉麵,有點失望~
2012-01-07
(Non-member)
2011-09-11 117 views
第一次寫.. 因為這間真係好唔得 訂左枱. 本來話去到仲要等.. 點知去到完全兩回事!! 全場得個幾枱客.. 乜料? 叫左中秋四人餐 $700 + 茶價+NUTS + 10% CHARGE.. $800!!! 超唔抵!!!!份量少味道一般特別係個雲吞雞煲.... 咸到乜咁!!!!!!!!!!!!! 漏單, 仲要唔認同客拗! 絕對唔會再去!!!!!!!!!
第一次寫.. 因為這間真係好唔得

份量少

味道一般

漏單, 仲要唔認同客拗!

絕對唔會再去!!!!!!!!!
2011-09-09
2011-09-01 117 views
這夜我們一行4人去九龍城的九龍城廣場江南美廚做晚飯。地方企理,都幾好坐。奇怪週末晚上也坐不滿。我們吃了﹣醉雞:很香花調酒味,雞肉嫩。生煎飽:好吃,底脆面軟,裡面多汁!蘿蔔絲酥餅:皮鬆,內面有很多鮮甜多汁的蘿蔔絲,好吃!咸肉百葉湯:百葉入味,不過湯過鹹。擔擔麵:麵好食,新鮮拉的;擔擔麵湯底很香,好食!排骨湯麵:新鮮拉的麵不會難吃到哪裡,好食!排骨一般,肉乾了點,兼沒什麼肉味。水煮牛肉:很辣,吃得辣才叫;很香辣,牛肉肉質算嫩。我們都很滿意這餐晚餐,食物好吃,服務也算不錯,價錢又不貴,我們會再來!

我們吃了﹣
醉雞:很香花調酒味,雞肉嫩。
生煎飽:好吃,底脆面軟,裡面多汁!
蘿蔔絲酥餅:皮鬆,內面有很多鮮甜多汁的蘿蔔絲,好吃!
咸肉百葉湯:百葉入味,不過湯過鹹。
擔擔麵:麵好食,新鮮拉的;擔擔麵湯底很香,好食!
水煮牛肉:很辣,吃得辣才叫;很香辣,牛肉肉質算嫩。

2011-01-30 76 views
很久沒有和未婚妻到九龍城找東西吃,又很久沒有吃過上海餐,看到 OPENRICE 推介這間「江南美廚」,自然要試一試啦!放了工,晚上七點前到達。唔駛等位,正!雖然自己有點不適,但仍點了以下一些大路但十分美味的食物:(一)小籠包:雖然不是太熱,但汁(湯)極豐富。正!(二)醉雞:一貫水準。十分入味。我咳咳都要飲飲那些花雕!一流!(三)干扁四季豆:很大碟,炒得很入味及夠鑊氣。送飯一流(雖然我地沒有叫白飯仔……)(四)生炒糯米蟹:這道菜才是今晚的重點!全碟色彩鮮艷已記一功,糯米飯香而不油膩,蟹足足有八両,蟹肉仍然保持鮮味,十分難得!最得意的是我竟然以這一道菜,教曉了未婚妻怎樣吃蟹腳和蟹鉗內的肉!真是不可多得!總括來說,這一餐十分滿意。希望下次可以帶未來外母來試試!

放了工,晚上七點前到達。唔駛等位,正!

雖然自己有點不適,但仍點了以下一些大路但十分美味的食物:

(一)小籠包:雖然不是太熱,但汁(湯)極豐富。正!

總括來說,這一餐十分滿意。希望下次可以帶未來外母來試試!
2011-01-28
  • 生炒糯米蟹
2011-01-26 64 views
友人介紹來食 覺得尼到水準都幾穩定 大家約埋開飯是晚好味之選1.肴肉 香醋香味 又夠凍2.煲仔粉絲蝦煲 個汁好惹味 粉絲多 蝦肉爽3.生煎飽 有肉香有肉汁 飽底脆口其他所點既~京醬肉絲夾餅 紅油炒手 上海粗炒 雞絲粉皮 高力豆沙 都OK註:要收茶 芥 同加一 平日晚市出奇靜局 唔想排隊等位 又想坐得舒適 又一處好地方呀
友人介紹來食 覺得尼到水準都幾穩定 大家約埋開飯

註:要收茶 芥 同加一
OK
  • 肴肉
2011-01-20 49 views
約咗個班老友興祝生日去到九龍城有人話食上海菜,點知行咗幾條D上海鋪執哂粒,行行吓行到九龍城廣場搵到間叫做江南美廚呢間好似喺明星開;去到門口知客姐姐問我哋幾多位,就帶我哋8個人入去座,一座低已經有兩個侍應問飲咩茶,跟住有件類似部長或經理嘅人埋嚟問我哋要唔要試吓招牌菜(生炒糯米蟹)見去咁推介不妨試吓,跟住再寫咗幾樣分別有:糯米蟹果然招牌菜龍井雞清甜有雞味,水煮烏江鯇喜歡食辣嘅朋友一定要試好有四川味,小籠包去話爆汁真喺皮薄多汁.食完D呀姐幫我哋執乾淨張枱,問須唔須要加甜品,去話杏仁茶及腰果露喺自己磨仲話有個黃金流沙球好掂,咁D女仔叫咗杏仁茶,我就試流沙球,果然冇介紹錯,咁我哋好滿足地叫埋單,有個著西裝問我有冇恆生或星展有九折.我覺得呢間嘅服務好細心,上網睇唔知點解有咁多唔好嘅評語??唔知喺唔好似問口標誌江南大革新所以唔同哂
糯米蟹果然招牌菜
龍井雞清甜有雞味,
水煮烏江鯇喜歡食辣嘅朋友一定要試好有四川味,
小籠包去話爆汁真喺皮薄多汁.
2011-01-06
Celebration
Birthday
  • 生炒糯米蟹及小籠包
2011-01-09 56 views
星期日,十二點半,間間茶樓都大把人等位,見倒呢間江南美廚唔洗等位,即管試下啦。叫左小籠包 ,皮都算薄,味道一般啦生煎包,普普通通,無乜特別半隻雞,唔記得叫咩名,好多汁,都OK菜飯,好多油,但幾好食至於服務呢,明明落單時叫左兩個白飯,一個菜飯,都講左兩次。兩個白飯好快上左,等左好耐都菜飯都未來,就問下個黑色西裝友啦:『差個菜飯呀,唔該』咁佢就叫落單個阿姐check,然後又等左一排,半碗白飯都差唔多食完,個阿姐走個來話:『係咪要菜飯?而家同你落單。』漏單就度度都有架啦,都唔緊要,可能我講得唔清楚啦。想走果時問阿姐有冇信用卡有優惠,又答唔知呀。哦,咁就叫西裝友埋單啦,求其一張信用卡。之後走時去到門口見佢寫住DBS 9折,有DBS卡架wor,咁就覺得唔抵啦,係咁問下西裝友:『我地有DBS卡架,做乜埋單唔問我地有冇DBS卡呀?』(通常D餐廳場單都會問架嘛)佢居然啤一啤我地,就黑口黑面完全無應無采我地,差到呢。又唔係要問佢拿錢,無禮貌都極點,果然就係埋左單就唔係客。Black list,以後唔去,大把上海野好食還佢,服務好過佢,裝修靚又有乜用?九龍城大把地方又好食服務又好!.

叫左

小籠包 ,皮都算薄,味道一般啦

生煎包,普普通通,無乜特別

半隻雞,唔記得叫咩名,好多汁,都OK

菜飯,好多油,但幾好食

至於服務呢,明明落單時叫左兩個白飯,一個菜飯,都講左兩次。
個阿姐走個來話:『係咪要菜飯?而家同你落單。』
漏單就度度都有架啦,都唔緊要,可能我講得唔清楚啦。

佢居然啤一啤我地,就黑口黑面完全無應無采我地,差到呢。

大把上海野好食還佢,服務好過佢,裝修靚又有乜用?

九龍城大把地方又好食服務又好!.
2011-01-02
$70 (Lunch)
  • 黑口黑面唔采人西裝待應
2010-10-01 52 views
今日約左個FD去九龍城食飯,係九龍城廣場周圍逛諗緊食咩好,行行下見到有間野個裝修幾OK.睇左一陣,原來係江南美廚,我個FD話想試下,咁就決定左喇~門口個高高地ga女仔帶位果時都幾有禮貌!坐抵左之後有個人行埋黎介紹左幾款餸,不過有d我唔岩食,只係叫左佢介紹ga:健康紅米炒飯d飯唔硬唔軟又無物油,感覺比其他中式炒飯好食我自己叫左幾款: 魚米生菜包 小籠包魚米生菜包:個顏色幾豐富,似花多過似包,睇見就想食小籠包:都OK,起碼真係有湯仲好熱口
今日約左個FD去九龍城食飯,係九龍城廣場周圍逛諗緊食咩好,

門口個高高地ga女仔帶位果時都幾有禮貌!

健康紅米炒飯
d飯唔硬唔軟又無物油,感覺比其他中式炒飯好食

我自己叫左幾款: 魚米生菜包 小籠包

魚米生菜包:個顏色幾豐富,似花多過似包,睇見就想食
小籠包:都OK,起碼真係有湯仲好熱口

魚米生菜包
2010-09-30
Type of Meal
Dinner
魚米生菜包
2010-06-28 22 views
在九龍城找上海菜館,有點難道,在 KCP 見到江南美廚,入去一試。晚上七時已經要開始等位了。店子很少,人太多,跟友人被安排坐近後門座位,倒沒所謂。見晚市有孖寶,半隻雲吞雞+松子魚才賣$198,但見鄰桌松子魚的賣相不對辦,不試好了。我們二人點了:香脆素鵝、生煎包、外婆肉燒蛋、炒鱔糊、砂碢咸肉菜飯。上菜速度頗快。生煎包 ($28) 做得底脆有肉汁。香脆素鵝 ($48) 份量略少,外層鬆化,包著菇絲。外婆肉燒蛋 ($58) 上海的家庭菜,醬油炆腩肉和炸蛋,炸蛋未夠入味。炒鱔糊 ($88) 很對味,濃油赤醬,醬汁夠厚身,下飯一流。單尾砂碢咸肉菜飯 ($55) 為全晚推介菜式,菜飯做得乾身不油,菜粒爽脆,配上咸香的咸肉。埋單 $325,送一張小籠包贈券。下次平日再光顧,少d人。

埋單 $325,送一張小籠包贈券。下次平日再光顧,少d人。
香脆素鵝
外婆肉燒蛋
砂碢咸肉菜飯
生煎包
炒鱔糊
(Non-member)
2010-05-13 11 views
本身諗住同屋企人去試下呢間江南美廚,話晒都係陳妙英開,諗住會ok啦~結果:辣的擔擔麵- 唔辣小籠包- 味道只可以話一般,而且會漏盪麻婆豆腐- 有陣怪味,個部長同我講呢個係特別煮法係用麻辣火鍋個麻去整!!可能本人食唔慣呢個口味的麻辣~reminder: 除左收加一(正常)仲會收微調!!!微調係唔一定要比.雖然只係幾毫子,但係大家亦要注意啊~因為千萬個幾毫子就唔係少錢架喇~
結果:
辣的擔擔麵- 唔辣
小籠包- 味道只可以話一般,而且會漏盪

2010-04-05
2009-09-14 6 views
店子的酒牌未續, 所以我們只好自備紅酒. 點了清炒蝦仁, 辣子雞, 酸辣麵, 小籠包. 在商場電梯間有 coupon 派, 食滿 $250 可減 $50.蝦仁個樣吾錯, 但炒得不夠爽. 辣子雞成碟辣椒但一點都吾香. 只是一般的炸雞味. 酸辣麵講明加辣, 可是都只是少辣. 酸辣味不夠, 很淡口. 小籠包個皮算薄, 但個包頂都是厚了一點. 整體來說, 四樣個賣相都吾錯, 但味道則有待改進.

2009-09-11
2009-07-30 13 views
22/6(一) 7:30pm家母牛一前一天,其姊妹花為其賀壽.一行11人到了花木蘭的滬店,"江南美廚"晚膳.咱們坐於置中的大圓桌.店子裝潢滿骨子的,不像傳統中菜館般俗套;唯餐桌空間略有不足.散點了素鵝,油炆筍,鎮江餚肉,小籠包,生煎包,擔擔麵$32,排骨湯麵,水晶雞$188,酸辣魚$88,上湯浸莧菜,腿茸津白,瑤柱蛋白炒飯,炒刀切麵及上海粗炒.由於菜式眾多,不作詳細.概括而論,食物水準賣相得體,食味尚且細緻.大部分菜式乎合應有的本質;如鎮江餚肉入口軟化,生煎包外脆,內在湯汁滿盈,即點即拉的手拉麵著實無從抗拒!除此之外,酸辣魚及招牌水晶雞均值得著墨!酸辣魚以桂花魚油泡切片繼而放以酸辣湯,令其魚味進一步提升!魚肉的嫩滑度可喜地得以保持.而水晶雞肉質嫩,滑,香集於一身,雞皮晶瑩,脂肪量低.然而,瑤柱蛋白炒飯,炒刀切麵及上海粗炒則出了亂子,大概是師傅把鹽遺忘於一旁...以東亞卡結帳可享九折優惠,此頓壽宴盛惠$1220;配合態度竭誠的服務員,令這夜可塑性更高...
22/6(一) 7:30pm

2009-06-22
Celebration
Birthday
2009-07-05 7 views
呢間野, 一句其實已經講哂, 唔掂..不過, 都要同大家講講食後感, 首先, 食物方面, 落漏單, 個排骨麵無嚟, 算啦, 但係要追到第三次先有得食, 伙記都係發緊夢 小籠包賣相唔係好差, 之但係女便的湯好少, 仲好淡, 唔好食的, 生煎包就叫做最ok的食物了碟上海粗炒都係無味的, 肉絲都只係得三幾條, 落多少少料都可以啦如果都係唔好食, 好快就消失喇, 事頭婆要檢討一下呢
呢間野, 一句其實已經講哂, 唔掂..

如果都係唔好食, 好快就消失喇, 事頭婆要檢討一下呢