2023-05-01 3643 views
落咗單之後成個鐘都冇人上菜 催咗兩次就冇人理 個男侍應態度極差 絕對唔推薦過嚟食 價錢反正都唔平 希望店家都要揾誒穩陣同埋形象好哋嘅服務員 worst experienceever
2023-05-01
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2023-04-15 2589 views
📍上環 梨花苑 韓式豬雜湯返工放lunch食過好多次未食豬雜湯之前覺得呢間野好麻麻係個前同事推薦咗豬雜湯之後我就沉迷咗次次都係嗌豬雜湯 唔會轉!!韓式豬雜湯 (跟白飯) HKD 90主要材料係血腸、豬肚 再加啲配料大蔥、辣椒等豬肚處理得乾淨 血腸都唔會有血腥味個湯少少辣 暖笠笠 食落好開胃好舒服小菜 (二人一份 唔refill) HKD 0泡菜、魚乾、醃蘿蔔、西蘭花、菠菜、芽菜除咗魚乾同埋醃蘿蔔係不嬲冇興趣之外其他都幾好食 好香麻油味服務方面好飄忽 要睇佢當日多唔多人幫襯因為佢侍應唔係好多得三四個左右 所以如果忙嘅話佢哋態度都唔係幾好😅另收加一恆生卡9折 即係差唔多免咗加一🚩梨花苑韓國料理上環德輔道中247號德祐大廈1樓
📍上環 梨花苑 韓式豬雜湯

返工放lunch食過好多次
未食豬雜湯之前覺得呢間野好麻麻
係個前同事推薦咗豬雜湯之後我就沉迷咗
次次都係嗌豬雜湯 唔會轉!!

韓式豬雜湯 (跟白飯) HKD 90
主要材料係血腸、豬肚 再加啲配料大蔥、辣椒等
豬肚處理得乾淨 血腸都唔會有血腥味
個湯少少辣 暖笠笠 食落好開胃好舒服

小菜 (二人一份 唔refill) HKD 0
泡菜、魚乾、醃蘿蔔、西蘭花、菠菜、芽菜
除咗魚乾同埋醃蘿蔔係不嬲冇興趣之外
其他都幾好食 好香麻油味

服務方面好飄忽 要睇佢當日多唔多人幫襯

另收加一
恆生卡9折 即係差唔多免咗加一

🚩梨花苑韓國料理
上環德輔道中247號德祐大廈1樓
2023-03-19 1919 views
點了綜合石鍋拌飯,泡菜餡餅和牛肉湯,好好味,服務態度唔錯,環境可以。 食物份量好大,人少可以少啲一些,總之係一次愉快嘅用餐體驗Very niceOrdered comprehensive stone pot bibimbap, kimchi pie and beef broth, it was delicious, good service attitude, and the environment was ok. The food portions are large, and fewer people can order less, all in all a pleasant dining experience
2023-03-18
$150 (Dinner)
Dining Offer
Credit Card Offers
2022-12-30 2702 views
📍SHEUNG WAN - HONG KONG 📍呢間係上環開左超過30年嘅老字號韓國餐廳係爸爸以前後生就食緊,疫情嘅關係好耐無食過喇😩今次就睇吓佢同之前有無分別🤔#前菜每次都有少少唔一樣,餐廳個阿豬媽話佢係自己整。泡菜改良咗冇咁辣,帶少少薑味。但我個人大推醃白蘿蔔,唔辣又解膩,我試過買過一大壺返屋企慢慢食🤪🤪#無骨牛肋骨肉 呢個其實係我黎嘅原因,我本身就中意食甜野🤭佢就正正係甜甜鹹鹹咁,鼓油味重。佢嘅肉軟得黎又有少少咬口,我中意咬野多過軟到爆嘅肉🥰味濃,餸飯真係一流🤓#羊肉呢個就同以前唔一樣,佢根比較多,偏韌,肉都厚 。可能薄返少少好d😢都會連住少少肥肉,無話好羶嘅但佢話宜家人手唔夠,所以飯後送嘅橙,某d lunch同小菜暫時無得refill,不過小菜加$10可以叫,大碟d嘅😉不過飯後飲品檸水、檸茶、姜茶、柚子蜜就重有。食完飲d野都幾正嫁🥹🥹____________________________________#無骨牛肋骨肉 💰 HKD: 230#羊肉💰 HKD: 120📍 梨花苑韓國料理上環德輔道中247號德祐大廈1樓
📍SHEUNG WAN - HONG KONG 📍

#前菜

#無骨牛肋骨肉
呢個其實係我黎嘅原因,我本身就中意食甜野🤭
佢就正正係甜甜鹹鹹咁,鼓油味重。
佢嘅肉軟得黎又有少少咬口,我中意咬野多過軟到爆嘅肉🥰
味濃,餸飯真係一流🤓

#羊肉
都會連住少少肥肉,無話好羶嘅

#無骨牛肋骨肉
💰 HKD: 230

#羊肉
💰 HKD: 120

📍 梨花苑韓國料理
上環德輔道中247號德祐大廈1樓
2022-12-16 1859 views
滑豆腐海鮮湯煲$90滑滑豆腐,有好多蝦仁🍤、蜆肉、菇🍄,仲有隻蛋🥚,不過就唔系流心蛋已經熟左😂,石鍋飯暖笠笠好岩冬天食,湯味道岩岩好,唔會太咸或者好淡,可以加泡菜一齊食更濃味✨鍾意佢既小菜,同其他餐廳唔同,有6款唔同小菜👍🏻,款款都好食😋,餐前有熱茶🫖
滑豆腐海鮮湯煲
滑豆腐海鮮湯煲$90

🍴梨花苑韓國料理📍上環德輔道中247號德祐大廈1樓性價比高既中上環午市之選✨午餐選擇多食物味道👌🏻服務就👎🏻🫢大廳滿坐被安排坐房,其實都幾好,靜靜地同朋友食飯~想叫侍應加水,提議放瓶水係房,我地可以自助服務,不過,係唔得既,話放入黎出面無水飲(內心小劇場:成間餐廳得一個水壺?)餐廳每兩人會比六碟前菜,個人覺得泡菜同酸蘿蔔絲醃製得最入味,酸酸辣辣,好醒胃😋炆牛骨煲 $115 & 炆牛尾煲 $115個餐仲會包個蘿蔔湯,蘿蔔煲得好腍無渣幾鮮甜。而無論係牛骨定牛尾都炆得極之入味,牛肉肉質亦十分嫩滑,煲內既冬菇蘿蔔完全索哂牛味🐮份量充足,配飯一流🍚 鐵板燒牛肉 $105牛肉油脂分布剛剛好,重牛味之餘,燒完之後仲鎖死肉汁🥩小編最怕燒牛肉燒到乾爭爭😇😇食飽既時候,朋友話以前有橙🍊佢仲未拎入黎既,抬頭一望先見到張告示,原來已經無左飯後果提供🙈✨✨順帶一提,使用用恆生信用卡有九折優惠🫢#hk #hkfood #hkfoodie #hkig #香港餐廳 #香港食好西 #香港好去處 #假日好去處 #中環 #中環美食 #上環 #上環美食 #韓國菜 #central #sheungwan
🍴梨花苑韓國料理
📍上環德輔道中247號德祐大廈1樓

性價比高既中上環午市之選✨午餐選擇多

炆牛骨煲 $115 & 炆牛尾煲 $115
炆牛骨煲
鐵板燒牛肉 $105
鐵板燒牛肉

✨✨順帶一提,使用用恆生信用卡有九折優惠🫢

炆牛骨煲
2022-11-19 1009 views
小门藏在走廊内,比较难找到,英文是Lee Fa Yuen 港式拼音而不是韩式拼音,猜到是香港人运营的韩国餐厅一进门扫安心出行码的手机反应很慢服务员是香港大叔,没有韩国兼职学生,顾客以港人为主,看到一个日本-印度家庭装潢很有爷爷奶奶辈的风格菜单上把韩国煎饼翻译为日文“御好烧”,中国人、日本人和韩国人都沉默了😅牛肋骨煲味道不错,牛肋骨软嫩,汤汁浓郁带甜味,很有妈妈的牛腩煲的感觉😋,适合拌饭,直接吃有点咸辣海鲜面汤没那么辣,配的青菜是香港常见的包菜,配茶也是港式,白饭要单点生牛肉杂锦拌饭加了辣酱很咸,西不西,日本不日本,韩国不韩国的隔壁桌烤肉yoiyan全部飘我们这边来了,有点呛,没有通风设备结帐前问要不要喝茶,有点懵逼叫服务员几次没理我们,少上了一个白饭,要催才记得上港式韩餐,本地化了,想吃正宗的不推荐这家

一进门扫安心出行码的手机反应很慢

装潢很有爷爷奶奶辈的风格

结帐前问要不要喝茶,有点懵逼

叫服务员几次没理我们,少上了一个白饭,要催才记得上

港式韩餐,本地化了,想吃正宗的不推荐这家
2022-11-19
$260 (Dinner)
2022-10-11 1485 views
今日食Lunch, 同事帶左我去左一間歷史悠久嘅上環韓國餐廳 – 梨花苑韓國料理同事話呢間韓國菜餐廳已經開左三十幾年. 一去到睇D裝潢都似係有返咁上下年紀, 但又未至於係殘舊果隻. 座位都叫舒適闊落.雖然係lunch hour, 大約一點鐘, 但眼看嘅大約七成滿人, 唔駛等位.佢lunch 有set menu, 都幾多選擇, 價錢大約$80 - $120不等.今次就試左個鐵板牛肉蘑菇飯, 而我兩個同事分別就order左個豆腐湯煲同什錦石鍋飯一落order, 侍應馬上就上左6碟前菜. 真心覺得呢6碟前菜都好食,係食得出韓國人整嘅味道.鐵板牛肉蘑菇飯: 牛肉份量唔算太多, 但個醬汁煮完嘅牛肉好濃味而且好淋. D蘑菇同西蘭花配菜都OK. 如果隻煎蛋係太陽蛋會更好.另外,豆腐湯煲係石鍋上, 跟白飯同一碗湯. 同事食過話OK. 不過都係比較少海鮮材料. 另一同事食嘅什錦石鍋飯, 佢就話正, 因由頭食到尾D飯都係熱到出煙. 加上佢落左辣醬, 撈均食更野味😋全程服務態度都幾好, 有主動加茶. 之前有另一同事食過話服務態度好差 (所以呢次佢無黎食). 但我地呢次又唔覺….唔知係好彩定真係改善左….最

,係食得出韓國人整嘅味道.

最後埋單每人around $100, 我覺得都值嘅, 以食物質素, 同起上環食lunch坐呢舒適度
上環位置一向都唔多韓國餐廳,而呢間係少有一間位置相對寬敞味道又唔錯嘅韓國餐廳。餐廳本身已經開左超過30年,入面好多員工都係老員工。門口本身都有心設計過,有好多唔同嘅裝飾品,而內部就類似太平餐館果種懷舊風格,連員工衣著都係一樣。如果您一大班人午餐,佢仲會安排包廂比您,不設最低消費,成個環境都非常舒適,好適合見客或一班人午餐聚會。———————————————🌟牛肋骨湯 $90 一般入面都會有兩至三舊牛肋骨同蘿蔔,仲會配埋一隻雞蛋係面頭。湯底味道調得岩岩好,煲出左牛嘅味道,再加上蘿蔔本身嘅甜味,再以大蔥調味。而牛肉本身亦已經煲腍左,軟爛醇香。重口味嘅朋友仲可以自行加鹽調味,一樣唔影響湯底本身嘅美味!.🌟炆牛骨煲 $118牛骨煲價錢相對比較貴,但用料上更多,味道亦相對濃厚。對比牛肋骨湯,呢個更注重牛肉本身肉質如何同埋調味足唔足,本身嘅汁就唔係以飲用為目的,所以味道都會比較重。牛骨炆得非常入味,食落口嘅時候亦都感覺到有滿滿嘅骨膠原。.🌟鐵板燒牛肉 $105呢碟菜式相對比較普通,同正常韓國餐廳一樣,牛肉調味偏甜少少,但份量上真係比足料,最啱同朋友仔Share嘅時候叫!.🌟韓式豬什湯 $90本人本
🌟牛肋骨湯 $90
🌟炆牛骨煲 $118
🌟鐵板燒牛肉 $105
🌟韓式豬什湯 $90
本人本身唔係好喜豬肉,但呢個菜色係最受同事吹捧嘅一個菜色,其中一位同事相對崇尚韓流,去過好多次韓國食過好多唔同嘅韓國餐廳,而呢間嘅豬什湯佢一直都讚不絕口。用料足夠,湯入面有原條血腸,唔算太辣但湯底濃厚,充滿肉汁嘅味道,如果您本身都鍾意飲豬什湯,一定唔可以錯過梨花苑嘅韓式豬什湯。
🔶整體評價🔶
呢間餐廳食物質素其實一直都好好,如果大家係鍾意食韓國菜我係十分推薦。不過呢幾年服務確實係有所下降,前菜由無限任添變成只上一次,飯後水果亦都已經取消,而且樓面經常人手不足,可能要催好多次先會有食物。入面嘅員工好多都已經上年紀,加上佢地真係非常忙碌,大家可能都要有心理準備佢地嘅服務態度未必好好,同埋用餐時間間相對都可能要預多少少。
✨優惠小貼士✨
恒生信用卡可享9折優惠 (超抵😆)
🔸味道:8/10
🔸環境:7/10
🔸服務:5/10
🔸打卡指數:4/10
🍽️梨花苑韓國料理
📍上環德輔道中247號德祐大廈1樓
1/F, 247 Des Voeux Rd C,, Sheung Wan
👉🏻#hkchiller美食地圖_上環
👉🏻#hkchiller午餐推介
👉🏻#hkchiller韓國菜

• 人蔘雞湯
  • 韓式豬什湯
2022-07-20 1643 views
聽聞呢間開左30幾年 便來試下lunch同dinner都有食過午餐同夜晚價錢係唔同,午餐便啲,晚餐就係原價,提提大家,恆生卡有9折,幾好關於服務都算好,呢間人手似乎唔係好夠 多客嗰陣時 要等一等斟茶 埋單,不過提一提都好好人會即刻過來幫,態度亦有禮貌,所以都算係咁食物質素 係唔差嘅,最愛係絆辣面、麵豉湯,真係正。其次係豆蓉泡菜湯(呢個香港好似得兩間先有做,我就好奇試一試,見啲韓國人都有經常點呢個,係唔差嘅 好食,其他都好正常都好味,以後都會再試多啲,發掘多啲菜式另外提提 呢間有陣超級多人,特別係中午 夜晚會好啲,所以最好book位 比較好,我見到有房間,幾好 方便同朋友聚會傾計
聽聞呢間開左30幾年 便來試下
lunch同dinner都有食過
關於服務
食物質素
好食,其他都好正常都好味,以後都會再試多啲,發掘多啲菜式
另外提提
絆辣面
絆辣面
  • 人蔘雞湯
  • 豆蓉泡菜湯
  • 辣滑豆腐湯煲
2022-05-03 1881 views
朋友健身完來我公司附近食lunch,聽說這家都開了很長時間,就來試試。我早5分鐘lunch hour公司蛇出來,大約1點到,朋友已經點完餐等我了。生意算不錯,門口無人等位,但是裡面幾乎張張檯都有人。然後等了快十分鐘,隔離剛坐下的都上了小食,我們檯上只有兩杯茶,於是招手問下,個阿叔好惡,話“未點餐定係點啊”,然後過來把小食扔在檯上。我同friend已經O曬,唔知比咩反應。然後食物接著好快上到,個拌飯是我們自己拌的(我記得以前別家是個侍應拌好的),味道都OK。但是個辣牛肉絲湯真的好淡無咩味,同之前在銅鑼灣的韓國餐廳吃的根本是天差地別,後來仲要撈了條好似頭髮的野出來。我問friend是不是要反映下,她說你是不是換一份然後等人“加料”比你。。。而且個辣牛肉絲湯無跟飯,基於之前侍應之前的態度問題,我同friend猶豫了一會兒看到旁邊正好另一個阿叔過來執檯才敢問,他幾驚訝居然沒拿飯,好nice幫我們拿來。我們1點三十幾已經吃得差不多了,聽到隔離人買單說恆生卡9折。我因為是提前蛇出來無帶銀包,就打算回公司拿卡,叫朋友邊掃曬剩下的食物邊等我。我一起身個惡惡D的阿叔就問我是不是買單,我說是不是恆生卡9折
我們1點三十幾已經吃得差不多了,聽到隔離人買單說恆生卡9折。我因為是提前蛇出來無帶銀包,就打算回公司拿卡,叫朋友邊掃曬剩下的食物邊等我。我一起身個惡惡D的阿叔就問我是不是買單,我說是不是恆生卡9折,他說是啊,我說回下公司拿卡,他說“好啊,慳個廿蚊。”我個心聽完已經有少少不舒服,但安慰自己說人哋都是講事實,無好惡意理解。
幾分鐘後我返來,一點四十分,門口無人排隊,入邊大概一半檯有人。我一入門口,撞正個惡阿叔行過,他叫住我話“卡比我啊”,我話我打算再坐下,他說你哋買單啦。我不想和他爭執,就比左卡,返去座位搵我friend。
因為份量少,小食問了說不給refill,餐後無甜品送。我根本未飽,加上離返工時間仲有快二十分鐘,我又去買了個雞蛋仔加餐。
兩人220(9折後平均每人100),我相信在上環有更好的選擇,完全不推薦。
2022-05-02 1130 views
未食過咁黐線嘅餐廳食咗一個鐘同佢講埋單佢先至問我哋飲咩我哋問佢有冇得外賣杯野飲 佢話no跟住我哋問佢點解而家先至講佢鬧我地 咩啊我宜家先問唔得?跟住我同佢講你找錯錢找少咗五毫子佢話五毫子咋嘛可以找返俾你 不過經理去咗洗手間 要等15分鐘 我哋話吓 跟住攞岀兩蚊出嚟話我私人俾你不過你要比返$1.5我你當我乞衣?我地梗係走啦 話佢黐線佢仲一直鬧我地鬧到出門口啲嘢食普通 就算幾好食都冇用 食餐飯都俾人鬧$280貼錢買難受
未食過咁黐線嘅餐廳
食咗一個鐘同佢講埋單
佢先至問我哋飲咩
我哋問佢有冇得外賣杯野飲 佢話no
跟住我哋問佢點解而家先至講
佢鬧我地 咩啊我宜家先問唔得?

跟住我同佢講你找錯錢
佢仲一直鬧我地鬧到出門口
啲嘢食普通 就算幾好食都冇用 食餐飯都俾人鬧
$280貼錢買難受

2022-03-27 1090 views
困左屋企5日,疫情下想出街食韓燒,揀間餐廳都係揀啲少人去, 避免人多 ,咁就去呢間試試, 入到去包場, 心知不妙, 先講環境,我坐過兩張枱,因為個爐壞左,所以轉枱,但兩張枱面都係污糟 , 用咗好多消毒紙巾去清潔檯, 櫈咕臣濕立立, 應該係冷氣唔夠噏住 , 周身唔舒服 ,冇計啦諗住食完快啲走, 叫咗個600蚊二人set, 豬牛雞每樣都食唔到個肉本身個味, 得個鹹字, 真係冇下次。
2022-03-26
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
$300 (Lunch)
2021-09-25 2768 views
上環韓餐不多。這次試試出名的梨花苑。坐低十幾分鐘,叫了三次都沒有人倒茶。上小菜時好大力將碟砸在我們面前,本來就少得可以數清幾粒的小魚幹幾乎都飛出了一半在檯面。一位瘦高長髮的女職員幫我上了雜錦石鍋拌飯,但卻沒有醬汁。我見她面有怒色,只敢小心詢問是否有應該一齊上醬汁。她卻黑面走開沒有任何行動。請另一位侍應才肯把醬汁給我,但上來時飯已經凍左一半。。。。另因上小菜時已經飛左一半出去,我們詢問可否加一份,該位職員話:唔可以,餐廳不允許。我們好似做錯事的小孩,只敢低頭不做聲。再也不了。
2021-07-28 2355 views
因為同事鍾意食韓國嘢 所以間唔中都會去食下 本身食物味道唔錯 份量都夠 但某啲食品可以改善下其實雜錦飯同石鍋雜錦飯係冇分別 只係用不鏽鋼碗同石鍋嘅分別 雖然只係差$10 但雜錦飯竟然可以凍上 俾啲溫度可以嗎至於鐵板真係嚇死人 啲油多到煎兩隻蛋都得 有要求過極少油 個侍應上菜嗰陣都有講話係極少油 但最終D油都係可以煎兩隻蛋 其實啲油係咪唔使錢諗住轉食鍋物 但竟然個湯面都會有浸油 真係會比啲油嚇親不過有次試咗個海鮮煎餅 夠熱夠脆味道唔錯 同事都話 好在叫咗個大 如果叫細一定唔夠食

諗住轉食鍋物 但竟然個湯面都會有浸油 真係會比啲油嚇親