2019-02-03 216 views
朋友生日,佢最鍾意打邊邊,所以就請咗佢嚟食,見食評唔差,但可惜得兩粒鐘,慢慢食唔係幾夠皮,因為佢有得自己整甜品,叮蛋糕,炒雪糕,整夾餅,整小丸子咁,所以啲時間唔係幾夠使🤣叫咗蕃茄同三鮮湯底,蕃茄味好濃,同埋佢加湯真係加湯,唔係加水㗎!加咗廿蚊要埋任食壽司刺身,真係唔係hea你,啲壽司係幾好食,雖然款唔多,但其實已經夠食,刺身都係,唔係求其畀件hea你,都幾多㗎!啲肉先係驚喜,唔係畀啲雪到一舊舊痴埋嘅肉我哋,同埋真係有肉味嘅肉,特別係羊肉!甜品都係重點,除咗雪糕,其他甜品都係好食,就我最鍾意嘅朱古力為例,有得自己叮嘅朱古力蛋糕,有一口朱古力粒,係有朱古力味,唔錯㗎!同埋地方都算大唔迫夾,攞嘢食嘅時候唔會同人撞嚟撞去,整體嚟講,嘢食質素唔錯,真係一個性價比高嘅邊邊👍

2019-02-02
  • 甜品
  • 壽司
  • 火鍋料
  • 刺身
  • 韓式宮廷海鮮鍋
2019-02-02 158 views
朋友挑的餐廳本來以為名字有「韓」字 可能又是韓式燒烤沒想到是火鍋放題店內空間很大 而且座位之間挺寬闊的 不會有擠迫感而且環境看來也是乾淨的 比較新式食物以自助餐形式放在外面按自己喜好拿回去 不用填表單食物類型從火鍋常見的料 到甜品、刺身不等有好幾個大冰箱可選飲料附近還有窩夫機和炒雪糕機可自製甜品大銅鍋上叫了鴛鴦鍋底 旁邊是三鮮湯底 中間是麻辣本來就有湯料在內 湯底挺鮮甜羊肉片及蠔:羊肉是一片片放在碟子上 四片一碟同肉片的光澤來看還挺新鮮的羊肉本身的羶味與麻辣湯底十分配合 惹味而蠔則是三個一碟我放在三線湯底煮了好一會兒也不會太老 仍保留海鮮的鮮味豚肉片、魚皮及公仔麵:魚皮是自己夾的 要多少就以自助餐的形式夾豬肉片的數量較多一碟 也是分好的薄薄一片不用煮太久 易入口公仔麵是出前一丁原味款海鮮、雜丸及豆品類:海鮮拿了點土魷、蜆、扇貝去拿的時候剛好見師傅不停添新的 這點很重要另外又拿了牛百葉、韭菜、響鈴、魚蛋、山根等種類好多Dryer’s雪糕:有草莓、朱古力及香草味選 可以用小杯裝 或者用雪糕筒後來再出去又看到有芒果味另外有雀巢杯裝雪糕可選甜品:常温及冷藏甜品都有 款式多朱古力蛋糕好好吃 口感
朋友挑的餐廳

也不會太老 仍保留海鮮的鮮味

豬肉片的數量較多一碟 也是分好的
薄薄一片不用煮太久 易入口
公仔麵是出前一丁原味款

海鮮、雜丸及豆品類:海鮮拿了點土魷、蜆、扇貝
去拿的時候剛好見師傅不停添新的 這點很重要
另外又拿了牛百葉、韭菜、響鈴、魚蛋、山根等
種類好多

食物種類多
而且環境舒適 可以和朋友一邊聊一邊吃
和舊式火鍋酒樓的感覺不同 不錯
2019-02-01 7935 views
好耐無食過自助式的火鍋放題了。在OR看到韓舍評價不錯,心動不如行動一於約埋朋友放肆地吃一餐。店內位置寬敞,空間感大。我們最後點揀咗麻辣及豬骨鴛鴦鍋,上枱時係用新式嘅火囪式銅製鍋子,十分美觀 。麻辣鍋內有乾辣椒,花椒及豬紅,香味四溢。奶白色的豬骨湯底內有豆腐,香蔥,又香又濃。店內連刺身都係係任點任食,仲好新鮮乾淨!熱盤選擇一D都唔弱,一個胃真係唔夠呀!火鍋配料選擇多,有各種醬料、生肉、丸類、貝殼類、水餃、蔬菜,講得出嘅一定有,諗唔起嘅都有!最貼心嘅是有熱飲櫃,唔飲凍飲嘅都可選擇紙包裝熱飲或沖製奶茶咖啡。肥牛片較肥,但肉味濃。豬肉和羊肉片較瘦,多吃幾片都沒有罪惡感。在吃火鍋的地方竟然有個格子餅機可以自製格子餅,十分有趣。而且雪糕也是任取,可以配合格仔餅同吃,感覺很幸福。服務方面,韓舍店員態度良好,經常主動收取吉盤和骨碟,又主動替客人加火鍋湯。價錢方面,有不同的價目可選,可選普通火鍋、養生鍋、海鮮鍋等,如選普通火鍋晚上九時前入座只需$178及加一服務費,$200有找,十分實惠,性價比高!

店內連刺身都係係任點任食,仲好新鮮乾淨!

熱盤選擇一D都唔弱,一個胃真係唔夠呀!

2019-02-01 157 views
天氣變冷了就會常常都想吃火爐,朋友說這間的麻辣鍋很不錯,所以這次來到這一間來試試叫了麻辣湯和蕃茄湯,超美的~但麻辣的部份有點小啦哈~但不影響菜都超甜的,而且很新鮮羊肉味很濃,肉比較彈牙,而且瘦肉的部分比較多所以可以一直吃都不會覺得油膩。牛肉很新鮮,雪花的部件也不錯啦~牛肉很濃,肉很軟一點都不會硬,放在麻辣鍋裡超配的~生蠔超大顆喔,而且很鮮甜,重點是生蠔卡路里很低!!所以一口接一口完全沒有問題鬆餅看起來很普通但超好吃的,加奶油一齊食完全就像是生日蛋糕。奶凍沒有很甜但非常香,泡芙就一般啦皮有點太厚了,果凍都很q彈~

菜都超甜的,而且很新鮮

2019-01-31 152 views
臨近農曆年年尾,很多飯局今次朋友就帶咗我黎旺角創興廣場嘅韓舍,開頭聽個名,我以為係食韓燒,上到黎先發現係我喜歡嘅火鍋。店舖很細心,在門外擺放很多座椅給顧客等位是唔使罰企👍🏿👍🏿👍🏿朋友很醒目咁預早訂位,所以一黎到就可以即刻安排座位比我地。入到店內就覺得好似去咗酒店食Buffet感覺由於朋友話怕食雞煲後再食唔到其他野,所以就決定要最基本嘅任食火鍋。枱面有一罐黑芝麻油,職員很細心講解食黑芝麻油嘅好處👍🏿👍🏿👍🏿湯底就叫了豬骨及三鮮,豬骨湯感覺有奶香味,而三鮮超香菇菌味,感覺好似飲緊蘑菇湯,好好味😋😋😋飲品也有十多款,而啤酒也是任飲火鍋配料超過四十多款之外,還有熟食,最意想不到我蟹皇蠔粥很鮮味,可惜肚容量不,否則一定會食多碗。甜品款式也有很多,喜歡他們將甜品切成一小粒,可以品嚐到很多款式埋單每人都唔過$200
臨近農曆年年尾,很多飯局

飲品也有十多款,而啤酒也是任飲

埋單每人都唔過$200
2019-01-29
$188.5 (Dinner)
2019-01-31 128 views
地方舒服沒有太大火鍋氣味。飲品選擇多,多款啤酒、熱飲清酒、汽水、紙包飲料等。我當然選擇火鍋伴侶,啤酒和熱飲清酒。😘我們㸃上了一份各式魚刺身三文魚、北極貝、帶子、象拔蚌...各式刺身,新鮮肥美,這必然多吃兩轉😋火鍋方面:特色烤魚煱湯底濃醇美味,酸菜味非常醒胃,魚片。火鍋配料種類繁多各式各式的肉丸,還有、豬肉、牛肉、羊肉、雞翼、海鮮、蔬菜都有。美食選擇多,取食物時也有選擇困難😄菜肉雲吞、咖喱飯、涼拌小食、炸物、姜醋、Dreyer’s 雪糕、炒雪糕、格仔餅、各式糕點... 都是全自助,你諗到的你諗唔到的都有👍🏻最後當然唔少得咁品最受歡迎的雪糕🍦
地方舒服沒有太大火鍋氣味。

飲品選擇多,多款啤酒、熱飲清酒、汽水、紙包飲料等。
我當然選擇火鍋伴侶,啤酒和熱飲清酒。😘

我們㸃上了一份各式魚刺身
三文魚、北極貝、帶子、象拔蚌...
各式刺身,新鮮肥美,這必然多吃兩轉😋

火鍋方面:特色烤魚煱
湯底濃醇美味,酸菜味非常醒胃,
魚片。

火鍋配料種類繁多

美食選擇多,取食物時也有選擇困難😄

最後當然唔少得咁品
最受歡迎的雪糕🍦
2019-01-29 121 views
今天是一家人去吃火鍋放題,有好多可以選擇的食物,而且也不算太貴,很適合一家人去吃,下次有機會會再來吃。不過兩次都吃不了布魯圖,希望下次會吃到。😬😬😬😬😬😬
2019-01-28 166 views
以前食過韓舍嘅燒肉,今晚比我發現原來佢哋都好多元化。上網望到佢哋原來有烤魚,一於係今晚挨個烤魚嚟食,Book咗四位入到去地方好闊落坐得好舒服,四人位我估可以坐到六人!落單嘅時候我哋嗌左魚生,每位竟然只係加$20,重點係每位$20仲有吞拿魚同帶子可以選擇,係等烤魚嘅時候上咗魚生值得一讚嘅係佢個吞拿魚雖然有少少筋,但係好肥美,三文魚都拍得住出邊放題嘅水準,最估唔到係一間食邊爐/燒肉嘅鋪頭魚生質素咁高!第二樣一定要讚嘅係呢個烤魚,條魚我估有兩斤幾重,好大條好好肉,加上條魚預先煎過,口感好好,一啲泥味都冇。加上配料好豐富有芫荽,芹菜芽菜,娃娃菜,重中之重係個湯底,好似煳辣湯底咁,有小小焦香味,食得出有好多香料炒成,好香好濃!望吓佢塊魚腩幾大塊好有心機有一個任我哋撈嘅冷盤,有唔同嘅香料俾我哋撈,可以自製麻辣冷盤冷盤選擇都好多有皮蛋豬皮豬耳豬肚牛肚....其實食完烤魚咁大條都好飽但我哋一於飽都繼續食好多菜丸肉俾我哋拎仲有羊肉唔怪得知魚生咁新鮮甜品櫃都有兩三行呀,唔單止有得食仲有得玩有得玩炒雪糕, 自製格仔餅,自製章魚小丸子甜品數量好多我都影唔晒我哋四人加埋魚生,最後每個人埋單都唔過200,好老實講

落單嘅時候我哋嗌左魚生,每位竟然只係加$20,

望吓佢塊魚腩幾大塊

冷盤選擇都好多有皮蛋豬皮豬耳豬肚牛肚....

其實食完烤魚咁大條都好飽但我哋一於飽都繼續食
好多菜丸肉俾我哋拎仲有羊肉

唔怪得知魚生咁新鮮

甜品櫃都有兩三行呀,唔單止有得食仲有得玩

有得玩炒雪糕, 自製格仔餅,自製章魚小丸子

甜品數量好多我都影唔晒

我哋四人加埋魚生,最後每個人埋單都唔過200,好老實講性價比真係高過放題好多!
食得好開心嘅一餐!
2019-01-25 347 views
今晚又約媽咪食好嘢,選了在家附近的韓舍,韓燒?非也。不要以為韓國菜只有燒烤,雖然不是常見的韓燒,也不是大大鍋的韓式火鍋,但有着中韓交流的創新,一於一試。這裡推廣韓式宮廷海鮮火鍋,看看是否真如其名,餐廳提供不同藥膳養生保健鍋,但我今次只選了傳統火鍋湯,包括麻辣火鍋和蕃茄火鍋,除了魚生壽司是點單,其他所有火鍋料都可以自取,要多少便取多少,自己喜歡什麼便取什麼,份量也自己控制,又不用慢慢等。我取了碟牛肉和羊肉,牛肉超好味,又嫩又香牛肉味,很高級的感覺,羊肉有濃郁的羊顫味,愛吃羊的我便很喜歡。媽咪平常也少吃牛,嘗試了這碟牛,竟然主動叫我多取幾碟,真不錯過!哪裡有不同的貝殼類任取,鮮甜又已去沙,啖啖肉,好富貴的感覺。是晚滿足的晚餐,兩個人也只是三百頭,超值之選,平日多吃兩次也不覺有壓力。正!
火鍋
除了魚生壽司是點單,
魚生壽司
壽司
其他所有火鍋料都可以自取,
牛肉
海鮮貝類
2019-01-09
$160 (Dinner)
火鍋
魚生壽司
壽司
牛肉
海鮮貝類
2019-01-24 200 views
今日再幫襯由中學已經開始幫襯既韓舍。每次去佢都總會有d新鮮感。晚市有4款menu,今次等揀左特色烤魚鍋。另外,都想提一提,佢個位真係相當之闊。4人坐sofa既話好舒服,都係令我不時想返黎食既原因。如果唔係sofa位,餐廳都會有個木架比你放野食,相當細心。個鍋都相當之大,條魚已經分左2邊,方便我地食。對於個湯底都相當有驚喜,佢有好多胡椒粒係入面,胡辣既味道。唔洗用醬油都已經相當之入味,正!另外,食完魚打邊爐都有好多野揀來食,大眾既野都有齊曬肉類有豬、牛、羊任揀幾驚喜既係....佢有自助炒雪糕比我地整!旁邊仲有好多配料加入去仲有格仔餅同埋章魚小丸子整加廿蚊可以任食既sushi仲有熟食區甜品、生果、雪糕款式都相當多,未能盡錄。同埋佢有熱飲提供,好貼心!4個人埋單都係700幾蚊,算抵食,條魚真心值回票價!
今日再幫襯由中學已經開始幫襯既韓舍。
每次去佢都總會有d新鮮感。

晚市有4款menu,今次等揀左特色烤魚鍋。

另外,都想提一提,佢個位真係相當之闊。
4人坐sofa既話好舒服,都係令我不時想返黎食既原因。
如果唔係sofa位,餐廳都會有個木架比你放野食,相當細心。

個鍋都相當之大,條魚已經分左2邊,方便我地食。

另外,食完魚打邊爐都有好多野揀來食,大眾既野都有齊曬

肉類有豬、牛、羊任揀

仲有格仔餅同埋章魚小丸子整

加廿蚊可以任食既sushi

仲有熟食區

甜品、生果、雪糕款式都相當多,未能盡錄。

同埋佢有熱飲提供,好貼心!

4個人埋單都係700幾蚊,算抵食,條魚真心值回票價!

2019-01-22 397 views
又到了和同事四處覓食時間走到創興這座美食廣場看到這個招牌已經好吸引一於衝上去好好品嚐一下 (韓舍)舒適座位、抽氣十足,而且光線調節得啱啱好,營造了美食氣氛。先來一份各式魚刺身三文魚、北極貝、帶子、象拔蚌...各式刺身新鮮甜美,一於食多一轉先😋😋我們挑選了一個鴛鴦湯底蕃茄 配 三鮮湯湯底清新美味,又不熱氣,最啱我經常出外搵食的人😁。火鍋配料種類繁多各式各樣的丸子、豬、牛、羊、雞、海鮮、蔬菜都不少得,還有我最愛的午餐肉。美食選擇多,取食物時也有選擇困難😄菜肉雲吞、咖喱飯、涼拌小食、炸物、薑醋、Dreyer’s 雪糕、炒雪糕、格仔餅、各式糕點... 都是全自助,你諗到的你諗唔到的都有👍🏻值得推介
又到了和同事四處覓食時間
走到創興這座美食廣場
看到這個招牌已經好吸引
一於衝上去好好品嚐一下

(韓舍)

舒適座位、抽氣十足,而且光線調節得啱啱好,營造了美食氣氛。

先來一份各式魚刺身
三文魚、北極貝、帶子、象拔蚌...
各式刺身新鮮甜美,一於食多一轉先😋😋

我們挑選了一個鴛鴦湯底
蕃茄 配 三鮮湯
湯底清新美味,又不熱氣,最啱我經常出外搵食的人😁。

火鍋配料種類繁多

美食選擇多,取食物時也有選擇困難😄

值得推介
2019-01-17
$180 (Dinner)
2019-01-20 6854 views
又嚟「韓舍」? 無錯部門老闆請食團年飯,今晚我們就一行四人又去好地方食放題,之前一連食左幾個晚上,事隔至今仍無法抗拒,今晚由我提議去 「韓舍」。好彩一早訂位否則又要有排等了。因為其中一位同事感冒,今晚無我喜愛的雞煲,我們叫了三鮮鍋同蕃茄鍋組成的鴛鴦鍋。首先當然是來一大客日式刺身打打底,有三文魚、象拔蚌片 、希靈魚、鯛魚、吞拿魚同北寄貝,嘩😍件件都係鮮甜爽口,真係食刺身都回本喇!仲有當然唔少得火灸系列,有必食鰻魚芝士卷。再自家動手撈起佢先,最喜愛這兒的麻辣汁😋再接再厲是主攻火鍋,必食肥牛、豬肉片同我唔食的羊肉片,但同事話好味喎!午餐肉我部門老闆至愛,小妹就謝絕喇!😍甜品時間,先來一個自制格仔餅,再加一球有芒果肉的芒果雪糕球,咁就開始我第一碟甜品喇!不知是否親手製造特別好食。另款自已動手的黑糖微波爐叮蛋糕都好有趣又軟熟喎⋯⋯😍啤酒、汽水同清酒一於來個不醉無歸。飲飽食醉🤣係時候結帳喇!多謝老闆抵請喇每位都只不過係 $190
好彩一早訂位否則又要有排等了。

仲有當然唔少得火灸系列,有必食鰻魚芝士卷。

再自家動手撈起佢先,最喜愛這兒的麻辣汁😋

午餐肉我部門老闆至愛,小妹就謝絕喇!

另款自已動手的黑糖微波爐叮蛋糕都好有趣又軟熟喎⋯⋯😍

啤酒、汽水同清酒一於來個不醉無歸。

2019-01-15
$190 (Dinner)
  • 甜品
  • 刺身
  • 麻辣自家撈
2019-01-18 5637 views
今日突然凍了好多,未放工已經諗定今晚一定食火鍋!!經同事搜尋一輪後,我們選擇了韓舍,因為餐廳在旺角和油麻地中間,由地鐵站行去只需十分鐘,非常方便!!餐廳位於整棟都係食肆的創興廣場9樓全層,門外有好多椅可以方便食客等位,我們今日準時放工,所以唔洗等位就可以入去,入去之前選擇火鍋湯底先,我們選了三鮮湯和番茄湯底!入座後立即出去拎火鍋配料!!牛肉,豬肉絕對唔少得,最驚喜竟然連羊肉都有,我最鐘意食羊肉,唔係間間餐廳都有,所有肉都好光澤好新鮮,真係要拎多幾碟!肉類隔離擺放了公仔麵,辛辣麵,烏冬,全部都係獨立包裝,拎起來乾淨又方便!!除了雞蛋,估唔到鵪鶉蛋都有!火鍋配料邊止咁少,帶子,蜆肉,蠔,魷魚都係火鍋必食海鮮!又多又新鮮,特別多人拎,其他材料例如丸類,菇菌類,水餃,魚皮餃,粟米,響鈴,腸仔等等都有好多款!!有點花多眼亂!!連豉油,蔥花,辣椒,麻醬等醬料及調味料都有十多種類選擇供食客自製混醬,真的不錯!!飲品除了最基本的汽水,紙包飲品和果汁,食火鍋又點可以無啤酒!!啤酒多到放滿了整個雪櫃,飲完隨時可以再添飲!!不過我最喜歡的飲品唔係凍飲,而係熱飲,餐廳提供熱茶,熱水,還有熱朱古力!!枱上還有薰

不過我最喜歡的飲品唔係凍飲,而係熱飲,餐廳提供熱茶,熱水,還有熱朱古力!!枱上還有薰衣草和玫瑰花可以自製花茶,可以一邊食火鍋一邊飲花茶,真的很特別!!

最意想不到有章魚小丸子和格仔餅機!!未試過親自做小丸子和格仔餅,好想試下,希望食完火鍋後,我個胃還可以有空間容納它們啦!

飯後甜品和水果一定唔少得!全部都大大件好吸引!!

我們的火鍋剛剛來到,三鮮湯好清甜,番茄湯好香濃!!忍唔住立即開動啦!!

整體來講,無論餐廳環境或食物都非常好,令人一試難忘!!
  • 三鮮湯及番茄湯底火鍋
2019-01-17 825 views
今次揀咗韓舍慶祝好朋友生日, 其實之前都嚟過幾次, 不過是吃韓式燒烤的。 一入到店內, 發現店鋪好像裝修了!一向都知道這裏食物種類非常之多,有dreyer's雪糕, 各式各樣的甜品,仲有得DIY甜品,多種飲品選擇,中西式熱葷及數十款火鍋配料。今次我們四人試下宮廷海鮮鍋 + 酒店式自助餐任食兩個鐘 ( $288一個再加一)。 湯底選擇了麻辣和蕃茄,蕃茄湯底配海鮮味道特別夾! 海鮮方面有七款時令海鮮,非常新鮮, 上枱的時候龍蝦和蟹仲好生猛,店員先送上一大盤海鮮畀我哋影相,之後再收返入去廚房砌好再拎出嚟! 除了海鮮之外,還有其他火鍋配料,例如肥牛,豚肉,羊肉,丸類,菜類。 我最欣賞這裏的甜品, 每款都好好食,真是有酒店自助餐的水準。整體來說我已經到過韓舍幾次, 這裏的食物質素每次都沒有令我失望, 但是用膳時間只有兩個鐘, 真的太趕,店員亦好準時過嚟吹我們交枱,但當時我哋的海鮮拼盤還未吃完,真係食到趕頭趕命啊!

肥牛

甜品

2019-01-05
$317 (Dinner)
Celebration
Birthday
肥牛
甜品
2019-01-15 330 views
第一次食自助餐會有水煮魚,還以為很清淡,想不到是香麻辣的經典川菜。水煮魚的精隨在於鮮嫩的魚肉,配上又香又辣的湯底,里面還有芜莤、豆牙。魚肉非常滑。潡蛋非常香滑,甜度適中刺身有有蟹捧、玉子、素鮑魚片、八爪魚片,鯛魚、希靈魚和三文魚🍣每次每人只可以拎一份(四塊)炸物类的食品有約10款,我就最喜歡麥樂雞。仲有6款壽司🍣可以選擇,甜品🍮也差不多10款,飲品都是平常我地飲開的有氣飲品、橙汁等⋯除此之外仲有10余款的燒烤食材可以燒嘎!食品種類多到真係數唔哂
2019-01-07
$168 (Dinner)